katizd 05.03.06, 15:34 Czy stosujecie krem tiramisu, gotowy z paczki. Zastanawiam się nad zakupem, bo nie wiem czy jest dobry i do jakiego ciasta może pasować. Na opakowaniu jest napisane zeby dodać tylko 450ml mleka, żadnego masła?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kasik Re: krem tiramisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 16:08 ciekawe czy można nim przełożyć np. ciasto miodowe (krówkę), tzn. są dwa placki miodowe, w środek daje się krem budyniowy lub bitą smietanę, a na górę karmel i orzechy. Jak myślicie można ten krem zastosować? Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: krem tiramisu 05.03.06, 16:08 Nigdy nie próbowałam.Może w smaku nie będzie zły,ale myślę,że nie będzie to w żadnym wypadku tiramisu.Może tylko coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: krem tiramisu 05.03.06, 16:13 nie stosuję, nie lubię erzatz'ów i jak tylko mogę unikam E-coś tam, barwników identycznych z naturalnym itp. Więc zakup odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: krem tiramisu 05.03.06, 20:26 nie kopowalam gotowego, tylko dlatego ze wlasnej roboty robi sie bardzo prosto i bardzo szybko zadko kupuje "zamienniki" tylko w przypadkach jesli czegos nie moge zrobic np z podowu braku skladnikow Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: krem tiramisu 05.03.06, 21:49 raczej unikam cudów w proszku zwłąszcza jesli wykonanie daneij potrawy jest banalnie proste - a tak jest w przypadku Tiramisu' Odpowiedz Link Zgłoś
katizd Re: krem tiramisu 05.03.06, 21:51 Jeżeli zrobienie kremu tiramisu jest takie proste, to w takim razie czy mogę prosić o przepis?? Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: krem tiramisu 05.03.06, 21:56 bardzo psze oto przepis na cale tirasisu * 250g Mascarpone * 2 zoltka, * 1 bialko, * 2 lyzki stolowe cukru, * 4 lyzki likieru kawowego, advokata, ajerkoniaku lub rumu (do wyboru), * 1 paczka biszkoptów "kocie jezyczki" (podluzne i dosc grube),( w oryginalnym przepisie savoiardy) * 1 szklanka swiezo zaparzonej kawy ( wazne zeby byla mocna), poslodzonej do smaku, ( w oryginalnym przepisie kawa ILLY ) * 3 lyzki kakao gorzkiego Utrzec zoltka z cukrem, dodac mascarpone, alkohol i bialko ubite na sztywno. odstawic do lodowki na godzinke W prostokatnej foremce (najlepiej szklanej) ulozyc warstwe biszkopoów lekko nasaczonych kawa (LEKKO WILGOTNE!!!- nie mokre!), nastepnie rozsmarowac polowe kremu i ulozyc nastepna warstwe biszkoptow, zakonczyc kremem. Wstawic do lodowki na min 4 godziny, choc proponuje zostawic najlepiej jeden dzien, gdyz najsmaczniejsze jest na drugi dzien. Przed podaniem posypac cala powierzchnie gorzkim kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: krem tiramisu 05.03.06, 21:54 kopiuję swój przepis na cały deser (skoro interesuje Cie tylko krem to pomiń częsc z biszkoptrami:))) 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) 4 jajka biszkopty (2 paczki podłużnych ) 2 łyżki cukru kakao kawa mocna kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego) Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Zaparzyć kawę (najlepsza z ekspresu ale rozpuszczalna też ujdzie). Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty ułożyć w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Całość posypać kakao przesianym przez sitko. Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa (jakieś 6 -7 cm wysokości:)))) Gotowe! Calość wstawic do lodówki - niech sie składnki przegryzą. Kilka godzin powinno postać. To wersja Tiramisu, wykluczająca zastosowanie smietany i żelatyny. Jest to przepis oryginalny, włoski." Odpowiedz Link Zgłoś