Dodaj do ulubionych

dobry wegetariański kotlet

02.03.17, 12:05
Czy ma któraś z Was sprawdzony przepis? Moje dzieci nie chcą jeść mięsa (szkoda im zwierząt) i szukam pomysłów na zamiennik inny niż jajka. Zrobiłam im kiedyś falafele, ale im nie smakowały.
Ważne jest żeby kotlet nie był maziowaty w środku.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:17
      Kotlety sojowe. Kupujesz gotowce w sklepie, moczysz w bulionie, panierujesz i smażysz jak zwykłe kotlety. W czasach studenckich to była tania alternatywa dla schabowego.
    • kochamruskieileniwe Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:19
      Grzyby - kotlet z kani big_grin No dobra, nie znęcam się - nie sezon (choć można mieć suszone).
      Sa sojowe (do kupienia, suche).
      • hallbera.jarlakappi Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:23
        boczniaki za to są
        • kochamruskieileniwe Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:03
          albo pieczarki (bardzo zdrowe!dużo wit. D mi.in.) te wielkie odmiana Potobello (chyba tak się to pisze)
    • jesienna.nuta Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:20
      Kotlety z jajek, kotlety z ziemniaków, kotlety z warzyw.
    • mgla_jedwabna Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:24
      Ser smażony w panierce.
    • olena.s Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:33
      W jakim sensie "zamiennik"?
      Bo możesz robić mase dań wege, ale niekoniecznie kotletów.
      Poeksperymentuj z kuchnią azjatycką.
    • default Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:40
      Żeby nie był maziowaty w środku to z kaszy gryczanej. Albo innej, ewentualnie z ryżu (robiłam kiedyś, nawet fajne). Smak zależy głównie od dodatków - podsmażona cebula, zioła, grzyby, ser (żółty, pleśniowy, feta.
      Ciekawe są też z kalafiora lub brokuła. Trochę trudno smażyć, bo się rozwalają, ale jak się doda więcej jajka i bułki tartej to dają radę.
      Kotlety z ziemniaków są maziste w środku (na ogół) i dlatego ja sama za nimi nie przepadam, ale robię placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, czyli po prostu tę samą masę jak na kotlet (zgniecione gotowane ziemniaki, jajko, przyprawy), tylko trochę rzadszą rozsmarowuję na patelni - tak jak klasyczne placki z surowych ziemniaków. Wtedy są chrupiące i bez mazi w środku.
      • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:44
        Albo wystarczy zetrzeć kartofle w wiórki, nie papkę. Są wtedy bardzo chrupiące.
        • default Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:22
          Gotowane kartofle raczej trudno zetrzeć w wiórki smile
          • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:50
            Ale ja odnosiłam się do zwykłych placków ziemniaczanych, nie konkretnie twoich smile
    • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:46
      Ja osobiście nie przepadam za kotletami sojowymi "a la schabowe" czyli smażonymi w panierce. Ale już gulasz z tymi kotletami to poezja. Namaczam je w bulionie, kroję na kawałki i duszę z warzywami korzeniowymi, przyprawami, daję dużo przecieru i papryki w proszku. Pycha.
      • raczek47 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:57
        Odnośnie soi- jakoś nie tak dawno słuchałam Beaty Pawlikowskiej w radio i ona przecież tak zafiksowana na punkcie zdrowego jedzenia i wszystkiego eko sreko stwierdziła że nie jadą soi bo soja na całym świecie jest genetycznie modyfikowane.Między innymi dlatego rolnicy z najbiedniejszych krajów dostawali duże dopłaty do uprawy właśnie soi GMO i cała jej światowa produkcja jest właśnie z tych dopłat.Dlatego ona nie tyka soi.
        Przyznaję że mówiła przekonująco i jakoś się po tej jej wypowiedzi do jedzenia soi zniechęciłam.
        • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:00
          Ale wiesz, że w Polsce są tez warzywa modyfikowane genetycznie? I że jesz je, nawet o tym nie wiedząc?
          • raczek47 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:08
            Nie wiem.Tzn.teraz mi to powiedziałaś i przetrawiam.O ile tak można-sprzedawać GMO bez info o tym na produkcie?
            • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:18
              Tu więcej info:
              portal.abczdrowie.pl/zywnosc-modyfikowana-genetycznie

Ja akurat nie podchodzę do tematu zbyt histerycznie.
              • raczek47 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:50
                W tym artykule jest napisane że w Polsce jest zakaz produkcji takiej żywności i sprowadzania jej.Czyli może jednak jej nieświadomie nie jemy.
                A tak w ogóle nie zauważyłam na razie na żadnym opakowaniu czy etykiecie info że coś jest GMO.
                Niby tam piszą że GMO nie jest szkodliwe Ale wolałabym żeby info na opakowaniu było.
        • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:00
          Już pomijając wiarygodność Pawlikowskiej... to już osobna kwestia.
          To jest w ogóle zadziwiające. Ludzie prędzej uwierzą celebrytce, niż fachowcowi w danej dziedzinie.
          • majaa Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:53
            Nie trzeba ślepo wierzyć Pawlikowskiej, można o tym poczytać choćby w internecie. Min. trzy czwarte światowych upraw soi to rośliny modyfikowane genetycznie.
            • lauren6 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 16:15
              Poważna sprawa. Od takiego genetycznie modyfikowanego kotleta sojowego może wyrosnąć ogon albo trzecie oko.
              • raczek47 Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 15:27
                Nie ironizuj.Bo dokładnych badań w tym temacie jeszcze nie ma.Za kilka pokoleń dopiero wyjdzie czy GMO szkodzi czy nie.I prawnuczek wyglądający jak Minionek może być faktem.
                • morgen_stern Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 15:32
                  Ja nie zaprzeczam, że modyfikowanie genetyczne istnieje, tylko że nie mam do tego podejścia histerycznego.
                • turzyca Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 21:46
                  >Nie ironizuj.Bo dokładnych badań w tym temacie jeszcze nie ma.Za kilka pokoleń dopiero wyjdzie czy GMO szkodzi czy nie. I prawnuczek wyglądający jak Minionek może być faktem.

Jablka jesz? A Twoj pradziadek jadal? Bo moj owszem, zadne z jego prawnuczat nie wyglada jak minionek. Jablka sa organizmem modyfikowanym genetycznie. Wszystkie jablka. Jak chcesz zjesc niemodyfikowane genetycznie, to sobie poszukaj jablkoni dziczki. Ale do tej pory jadlas owoce nie dosc, ze zmodyfikowane genetycznie, to jeszcze klonowane.
                  W ogole praktycznie cala zywnosc, ktora spozywamy, jest zmodyfikowana pod katem genetycznym wersja, dosc odlegla od dzikich przodkow. Ten proces genetycznej modyfikacji nazywa sie ladnie, bo uszlachetnianie, ale jest dokladnie tym samym - wprowadzaniem do genomu takich zmian, zeby organizm mial pozadane przez nas cechy.

Jak sobie czlowiek uswiadomi, ze przez cale zycie spozywa organizmy zmodyfikowane genetycznie i wszyscy, naprawde wszyscy ludzie, ktorych kiedykolwiek poznal, rowniez, to jakos nie ma watpliwosci, ze badania na populacjach spozywajacych GMO zostaly juz wielokrotnie przeprowadzone.
                  • kochamruskieileniwe Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 21:58
                    nooo - taka pomarańczową marchewkę jemy już ponad 4 wieki....
                  • lauren6 Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 08:16
                    wiedzoholik.pl/ten-renesansowy-obraz-doskonale-pokazuje-jak-wygladaly-arbuzy-400-lat-temu/

Takie arbuzy, to dopiero modyfikowana genetycznie trucizna. Po nich na pewno człowiek zaczyna się świecić na różowo.
              • muchy_w_nosie Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 21:20
                Jak ktoś będzie jadł kotlety sojowe, flaczki sojowe, gulasz sojowy, nuggetsy sojowe, pasztet sojowy, ser sojowy, popijał mlekiem sojowym, jako deser jogurt sojowy, na śniadanie płatki sojowe z mlekiem oczywiście sojowym, to myślę że może nie 3 oko ale cycki i dupa mu urosną bez różnicy czy kobieta czy mężczyzna.
                • kochamruskieileniwe Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 21:56
                  Sporo przebywam z Chińczykami - wyżej wymienionych objawów nie zauważyłam.
                  I z płodnością, Chińczycy problemów nie mają...
                  (Soję wtranżalają kilka razy dziennie....)
                  smile
    • best_bej Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:51
      buraczane, z cieciorki (plus włoszczyzna), do wszystkich dodaję pestek słonecznika, sezamu i dyni. Plus pietruszka do wszystkiego- jest super na anemię.
      jako wypełniacza używam kaszy jaglanej, w wersji wegańskiej zamiast jajka dodaję zmielone siemię lniane. Ale wtedy wychodzą twarde.
    • manon.lescaut4 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 12:55
      Kotlety sojowe, ale nie gotowce, tylko zrobione z ziaren soi, które namaczasz, gotujesz, odsaczasz, mielisz, doprawiasz. Nie ma sensu się rozpisywać, bo robisz je później dokładnie tak, jak mięsne kotlety mielone. Jedyna różnica - żeby nie były, jak mówisz maziowate, dodajesz bułkę czerstwa, podpieczona, a nie namoczona w wodzie. Jajka tez dodajesz, ja około 2-3, więcej niż do mielonych z mięsa. Mając już zrobioną masę wyczujesz po jej konsystencji, czy trzeba dodać jeszcze jedno jajko, a może więcej bułki. Zamiast soi możesz też zrobić kotlety z białej fasoli i pieczarek. Powodzenia i smacznego!smile
      • lellapolella Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:22
        Żeby nie były maziowate, np. z fasoli czy cieciorki, zamiast mielić, tłuczesz np. ubijakiem do ziemniaków. Bardzo dobre są też z jaglanki z dodatkami.
      • berdebul Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 16:37
        Lepsze z surowych, tylko namoczonych. Po gotowaniu słabo się kleją w kotlety.
    • mikams75 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:21
      a musza byc kotlety?
    • ykke Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:22
      1.Kasza gryczana plus podsmazone na cebulce pieczarki, jajko,bułka tarta,sól pieprz- ulepic kotlet i smażyć.
      2. Półtora szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
      2 szklanki drobno tartej marchwi
      Pol szklanki prazonego slonecznika i pół szklanki prazonego sezamu
      1/4 szklanki oleju
      2 łyżki sosu sojowego
      sól, pieprz,łyżeczka mielonego imbiru i kilka łyżeczek suszonej natki pietruszki, bułka tarta do zagęszczenia. Wszystko zmieszać, ulepic płaskie kotleciki i piec w piekarniku 30 minut na 180 stopni. Pycha są, chrupiące od ziarenek.
      • szorstkawelna Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:06
        Dzięki za przepis - wypróbuję smile
    • aagnes Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 13:24
      Moim zdaniem jest wieksze pole do popisu jezeli chodzi o kotlety wege niz miesne: www.cincin.cc/index.php?showtopic=24010
    • szorstkawelna Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:05
      Dziękuję za odpowiedzi. Chodzi mi o kotlety, bo moje dzieci dość chętnie jedzą typowe obiady (mięso, ziemniaki, surówka), a ja nie wiem czym zastąpić mięso żeby im smakowało i żeby miało wartości odżywcze podobne do mięsa. Domyślam się, że strączkowe, ale szukam przepisu żeby nie wyszła paciaja.
      • olena.s Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 17:43
        W indyjskiej kuchni (zresztą arabskiej też) zagęszcza się różne takie kotletowate produkty za pomocą mąki (proszku) ze strączkowych, chyba głównie z jakiejś odmiany cieciorki. Nazywa się to mąką gram, albo besam, może być albo z prażonych albo surowych fasolek. Ma specyficzny smak, nie każdy lubi. No i mi jednak nie pasuje do polskiego zestawu kotlet-mięso-surówka.
        Ale takie kotelty czy placki z pewnością nie sa paciajowate. Mogą być albo z gotowanych warzyw, albo na przykład ze startej i odciśniętej cukini z cebulą, mięta, kolendrą... A do tego sos jogurtowy - pychota.
    • kaz_nodzieja Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:09
      Zrób im kotleta ze schabowego, w tym czasie niech dziećmi zajmie się ojciec by Cię nie podejrzały. Powiedz, że kotlecik jest sojowy i patrz z radością jak ze smakiem wsuwają porządną porcję pełnowartościowego białka.
      • szorstkawelna Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:20
        Są trochę za duzi na ten numer wink Poza tym nie urządzają mi buntu, po prostu ostatnio parę razy wspominali, że woleliby nie jeść zwierząt. Staram się ich życzenie szanować w miarę możliwości.
        • edelstein Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 15:11
          Moj syn tez tak gada az do momentu gdy pojawi sie schabowy,stek czy bolognesetongue_out
          • kaz_nodzieja Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 16:08
            Dzieci potrzebują mięsa do rozwoju. Jak skończą 18 lat niech psują sobie zdrowie, na to już nie masz wpływu.
            • maadzik3 Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 15:38
              jasne, połowa Hindusów jak wiadomo rozwija się źle (w tym z zadbanych bramińskich rodzin). Jak ja lubię rady cioci kloci
              • kaz_nodzieja Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 15:53
                Jaka tam jest średnia długość życia, przypomnisz mi?
                • olena.s Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 17:27
                  Biedaczku, długość życia w Indiach jest skorelowana z pozycją społeczną, a nie wyznaniem (sugerującym dietę). Poczytaj o kastach.
                  Albo poczytaj sobie badania wpływu diety na długość życia i przestań jątrzyć.
            • jan.kran Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 08:08
              kaz_nodzieja napisała:

> Dzieci potrzebują mięsa do rozwoju. Jak skończą 18 lat niech psują sobie zdrowi
              > e, na to już nie masz wpływu.

------------> Znasz Maję Ostaszewską ? Jakoś się rozwinęła a w życiu nie zjadła mięsa, nic zupełnie od urodzenia.
              Mój syn od pięciu lat też mięsa nei je a trenuje 5 - 6 razy w tygodniu capoeirę i aikido plus dodatkowo siłka kilka razy wtygodniu.Robi regularnie badania krwi i ma super wyniki wtym witamina B w normie.

• sylwiam_m Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 14:11
      Te są super i zdrowe do tego
      www.jadlonomia.com/przepisy/najlepsze-wegeburgery-na-swiecie/
    • nenia1 Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 15:08
      Ja bardzo lubię z kalafiora albo z cukini z dodatkiem kaszy jaglanej i marchewki.
    • bialeem Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 15:16
      Mój ulubiony to jajeczny. Jeszcze niezłe są z kaszy jaglanej, ale większość ma w składzie jakieś skwarki. Widziałam jeszcze z kalafiora, ale był maziowaty i to nie rodzinny przepis, więc go nie znam (na pewno miał w składzie kminek i dla mnie był nie do przełknięcia). Zawsze można zrobić sojowe.
    • owianka Re: dobry wegetariański kotlet 02.03.17, 16:15
      Uwielbiam kotlety z selera. Gotujesz grube plastry selera w osolonej wodzie, a potem smażysz je jak schabowe.

A z "mielonych" super są z tego przepisu (właśnie kruche, a nie maziowate):
      www.olgasmile.com/kotlety-z-kaszy-gryczanej.html

• 18lipcowa3 Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 19:14
      zrob kotleta z mięsa a powiedz ze to z warzyw/soi czy innych ciap
      • fragile_f Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 08:32
        Tak, nie ma jak oszukiwać własne dziecko. Żebyś się potem nie zdziwiła, jak dziecko zacznie tak traktować Ciebie.
    • crea.tura Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 20:33
      bardzo lubię "kotlety" z farszu do pierogów ruskich, smażone ma maśle smile do tego kwaśna śmietana i mhmmmm!
    • muchy_w_nosie Re: dobry wegetariański kotlet 03.03.17, 21:28
      Skoro dzieciaczki nie chcą mięska to po co masz robić im coś na kształt i smak kotleta mięsnego?
      Daj im tofu na liściu sałaty przystrojonym pomidorkiem i oliwką, polej sosem eko/sreko/wegańskim i niech nie zawracają dupy.
      Co chwilę widzę wegańskie danie na modłę:
      https://4.bp.blogspot.com/-5fyC84VZHcw/U1TMxYWiSuI/AAAAAAAACJ4/gkVjASqbyjg/s1600/P1240265.JPG
      no po wuj? Jak ktoś szanuje zwierzęta i je kocha miłością wielką to po co zjada coś na kształt czegoś czym się brzydzi?
    • krejzimama Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 08:08
      Nie istnieje nic takiego.
    • fragile_f Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 08:34
      ervegan.com/2016/04/meksykanskie-burgery-kaszy-jaglanej-czerwonej-fasoli/

Te są pyszne. Poprzeglądaj całą stronę, jest dużo fajnych przepisow.
    • szorstkawelna Re: dobry wegetariański kotlet 04.03.17, 15:19
      Zrobiłam dziś burger z przepisu z jadlonomii, który ktoś zalinowa wcześniej, i wyszły bardzo dobre. Starszy syn zjadł, młodszy jeszcze nie próbował, ale przepis jest moim zdaniem dobry smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka