Dodaj do ulubionych

Podręczniki do 7 klasy

10.03.17, 19:49
tak tylko chciałam dać znać, że na stronach wielu wydawnictw można już znaleźć informacje na temat nowych podręczników. Można więc sprawdzić, czy i jakie tematy będą/ nie będą omówione w stosunku do aktualnych jeszcze podstaw.
GWO na przykład prezentuje dość szczegółowo, jeśli chodzi o matematykę, które zagadnienia były w starej podstawie, a których nie było do tej pory. Dodatkowo podają też propozycję nadrobienia tematów dla roczników przejściowych, czyli obecnych 4, 5 i 6 klas (chodzi tu bardziej o uczniów, którzy dopiero w 7 klasie zaczną naukę z tym podręcznikiem).
Jeśli obecny 6-klasista miał "Matematykę z plusem", to niczego nie straci, niczego też nie będzie musiał nadrabiać. Można też obejrzeć cały podręcznik.
Obserwuj wątek
    • paskudek1 Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:06
      tak, tak, wiemy, reforma jest przemyślana, policzona, wszystko jest zaplanowane tylko widzisz.... NAWET jeżeli te podręczniki są takie wspaniałe i wszystko uwzględniają (co przypuszczam że wątpię) to w gimnazjach są obecnie tysiące egzemplarzy podręczników do klasy 1, które z założenia miały służyć jeszcze ROK. W związku z deformą będą do wyrzucenia. U mnie w szkole to jest jakieś 1700 sztuk podręczników za spore tysiące złotych. W to miejsce albo samorządy kupią NOWE do klasy 7 albo zapłacą za to RODZICE.
      • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:11
        nowe do 7 klasy będą dla rodziców bezpłatne - zdaje się, że nie ma innej opcji - są już podane kwoty dotacji.
        • paskudek1 Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:13
          czyli setki tysięcy kasy samorządów a właściwie MEN idą w błoto. Kasa wydana na podręczniki dla klas pierwszych - miały służyć 3 lata, posłużyły dwa. CO z podręcznikami dla klas 3 gimnazjum? Będą darmowe na rok? Wiesz jakie to są pieniądze w sali kraju? A jeśli nie będą? Czemu rodzice mają za nie płacić? Bo sobie PiS rozpierduchę wymyślił?
          • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:18
            tak, dla klas 3 gimnazjum będą darmowe na rok
            • przeciwcialo Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:42
              Super ekonomiczne i super ekologiczne.
              Tak swoja droga nauczyciele po dwa rozdziały próbne dostali, niezły badziew.
            • mai-ra3 Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 22:26
              "Darmowe" czyli co, Wydawnictwa je drukują tak za nic?! A może spadną z nieba, co?
        • mai-ra3 Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 22:24
          A, super. Rozumiem, ze P. Zalewska je sponsoruje z własnej pensji? Bo ja nie mam ochoty do tego badziewia dokładać się z moich podatków.
          • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 23:11
            ale do tej pory, jak rozumiem, nie przeszkadzało ci dokładanie się do nich?
            Ja wreszcie z tego skorzystam, przez pięć lat musiałam kupować i dokładać się do innych.
            • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 11.03.17, 00:08
              pomyliłam się - nie pięć, a sześć - tegoroczni szóstoklasiści to chyba najbardziej pokrzywdzony rocznik - nawet z podręcznikami mieli 'gorzej'.
            • mai-ra3 Re: Podręczniki do 7 klasy 11.03.17, 00:53
              Nie przeszkadzało mi, ponieważ miały służyć określoną ilość lat. A teraz pójdą do kosza, bo tak sobie wymyślili i w dodatku będą tendencyjne.
    • chocolate_cake Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:42
      Och jak cudownie
      Angielski też jest?
      • przeciwcialo Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 20:43
        "Próbki" podręczników krąza. Angielski ponoc tez wink
      • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 10.03.17, 21:48
        zależy od wydawnictwa - najlepiej sprawdzać bezpośrednio na ich stronach.
    • mum2004 Re: Podręczniki do 7 klasy 11.03.17, 00:00
      Podobno jęz. polski 7 klasa to kopia pierwszej gizmnazjum.
      • maniaczytania Re: Podręczniki do 7 klasy 11.03.17, 00:06
        którego wydawnictwa? Myślę, że większość podręczników jest/ będzie tak skonstruowana.
        • iwoniaw Re: Podręczniki do 7 klasy 11.03.17, 01:00
          Myślę, że większość podręczników jest/ będzie tak skonstru
          > owana.

Pytanie, po co wobec tego jest reforma i wyrzucanie w błoto pieniędzy wydanych na dotychczasowe podręczniki? Skoro za ciężkie pieniądze robi się "nowe" w postaci obleczenia "starego" w nowe okładki?
          • iwoniaw No proszę - oto "zreformowane" podręczniki 13.09.17, 18:41
            natemat.pl/217467,przejrzalam-podreczniki-do-7-klasy-jest-i-500-cudzoziemcy-a-takze-kopie-podrecznikow-nawet-z-3-klasy-gimnazjum
            Nauczyciele w liceum za dwa lata będą dość zdziwieni zapewne, mając absolwentów 8 klasy z wiedzą o 1/3 obciętą w stosunku do absolwentów gimnazjalnych...

Ilość zmarnowanych środków, które zainwestowano w podręczniki gimnazjalne jest oczywiście nieistotna, bo przecież to nie Umbridge płaci, tylko pan płaci, pani płaci...
    • bei Re: Podręczniki do 7 klasy 13.09.17, 19:11
      Jeszcze nie ma wszystkich☹️, j polski to praktycznie podręcznik z gimnazjum.
      Ech...brak podręczników to jeszcze nie jest wielki problem, nauczyciele są dobrzy, wiec sobie poradzą.problemy dopiero przed nami.
    • paloma_blauwinder Re: Podręczniki do 7 klasy 13.09.17, 19:43
      Dzisiaj "przybyła" fizyka. Brakuje jeszcze angielskiego i niemieckiego.
      Ale muszę przyznać, że po pobieżnym przejrzeniu dość mi się podobają, mój syn też mówi, że przyjemnie się je czyta.
    • bluea.nne Re: Podręczniki do 7 klasy 13.09.17, 20:50
      Hmmmm, to zauważyłaś, że dzieci przemawiają praktycznie półtora podręcznika w jeden rok. Uczę z tej książki...i to jest niemożliwe, żeby dobrze nauczyć...
      • bluea.nne Re: Podręczniki do 7 klasy 13.09.17, 20:52
        Przerabiają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka