Dodaj do ulubionych

Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję

22.03.17, 09:18
bo już wszystko inne zawiodło.(wrażliwi nie czytać)
Mam okropny trądzik, w postaci wielkich, czerwonych podskórnych wyprysków, które najpierw bolą, potem skóra nabrzmiewa, a po jakimś tygodniu-dwu pękają, oczyszcza się wszystko, ale za jakieś dwa dni robi się znowu. Najśmieszniejsze jest to, że te pryszcze mam tylko na brodzie, reszta buzi czysta. Byłam u dermatologa, który zapisał mi doustnie tetracyklinę, a naskórnie płyn z retinolem. Mija drugi miesiąc i nie pomaga, wątroba mi się buntuje na antybiotyk, naskórek łuszczy jak skóra węża, a te wypryski i tak siedzą głębiej. Rozważam już amputację brody tongue_out albo zapuszczenie hipsterskiego zarostu.
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:29
      Hormony badalas?
      • stacie_o Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:34
        Nie...
        rozumiem, że mam zacząć od zbadania tarczycy?
        • nikki30 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:09
          Nie tarczycę a androgeny. Pewnie nastolatką nie jesteś, więc z dużym prawdopodobieństwem możesz podejrzewać tak jak u mnie to jest "late onset acne"smile Lekarz powinien cię skierować na badanie DHEAS, testosteronu całkowitego oraz wolnego określić stosunek LH/FSH.
          Do tych badań musisz się jednak przygotować. Robi się je w określonym dniu cyklu (w pierwszym dniu krwawienia). Musiałam odstawić 6 tygodni wcześniej niektóre leki. Leczenie pomogło w mig i nie było to leczenie antybiotykami a stricte hormonalne. Teraz nie mam problemów. Jak jesteś z Warszawy to służę namiarami na dobrego dermatologa.
          • nika222 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 12:18
            Ja jestem z Warszawy i chętnie bym dostała namiary na dobrego dermatologa dla córki, co się męczy z trądzikiem. Co prawda wydawało mi się, że mam dobrego, ale moja córka nie może się z nim dogadać. Więc jeśli można to poproszę o namiar.
            • nikki30 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 13:11
              Proszę bardzo. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, bo czasami na wizytę czeka się 3-4 mce, a nie jest to ani tani lekarz ani na NFZ. Jednak najlepszy z jakim miałam do czynienia.
              www.znanylekarz.pl/monika-slowinska/dermatolog/warszawa
              • nika222 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 13:23
                Dziękuję bardzo.
            • archiwumxyz Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 23.03.17, 10:30
              Nim pójdziesz do znachora który i tak nic nie pomoże spróbuj kremów ze srebrem (duża koncentracja) z polskiej firmy Graal4human , czy jakoś tak - mojej córce pomogło ....
    • thank_you Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:35
      Wypryski tylko na brodzie? Hormony.
    • beata985 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:39
      moj syn po latach używania ziółek i moich oporach w koncu poszedł do dermatologa, ponad pół roku był na lekach-jak sobie przypomnę to wpiszę nazwę, ale on co miesiąc wizyta z wynikami krwi.
      Jak narazie skóre ma jak pupcia niemowlęcia, na jak długo niestety nie wiem, mam nadzieję, ze nie wróci już mu nic.
      Moze znajdz dermatologa co specjalizuje się w trądziku.?
      • mdro Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:31
        Izotretynoina. Ale przy pojedynczych pryszczach i to kobiecie w wieku rozrodczym raczej żaden lekarz nie przepisze.
    • kanokar Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:41
      Spróbuj maści ichtiolowej- posmarować na noc i zalepić plastrem bo brudzi bardzo.
    • kozica111 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:42
      Kup sobie wierzbownice w tabletkach i łykaj 1 rano jedną wieczorem, już po kilku dniach powinny być pozytywne efekty.
      • beata985 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:27
        te wszystkie fiołki, wierzbowce to mogą pijać osoby którym wyskoczy pryszcz raz na ruski rok, jak ktoś ma stan zaawansowany to jest to walka z wiatrakami niestety, sad
        • thank_you Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:14
          Kiedyś, gdy miałam idealną cerę, to chciałam mieć jeszcze bardziej idealną i wyczytałam, że bratek to takie cudo! Wypiłam dwie filiżanki i następnego dnia obudziłam się z takim uczuleniem, jakiego wcześniej i później nie miałam - twarz, ramiona, łydki w takich podskórnych gulach. Wyglądałam jak folia bąbelkowa. wink
          • lady-z-gaga Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:22
            Ale ja poczytałam o tej wierzbownicy i to ma całkiem inne działanie niż ziołowe herbatki na cerę(na marginesie - to jest lek na prostatę smile ).
            • thank_you Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:33
              Potem poczytam i ja, w życiu nie słyszałam o wierzbownicy. smile
          • beata985 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:37
            no ale uczulenie to jednak coś innego, syn w pierwszej fazie trądziku jak pił to nawet mu pomagało, niestety z czasem trądzik zaczął robić się coraz bardziej upierdliwy i mimo, że wypijał tego hektolitry juz nie pomagało.
            • thank_you Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:40
              Ale ja wiem, że to coś innego, napisałam to jako ciekawostkę, że przez 2 filiżanki ziółek miałam kilka dni wyjętych z życia, całe ciało mnie swędziało. wink))
    • kaz_nodzieja Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 09:42
      Nie polecam tetraycklin, fatalnie się po nich czułam mimo, że byłam wtedy dużo młodsza niż Ty obecnie. Gdy w końcu trafiłam do innej lekarki za głowę się złapała co mi zapisano. Zaczęte opakowanie trafiło do kosza.
      Może idź do kosmetyczki by Ci wycisnęła to świństwo jak należy?
    • 1matka-polka Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:19
      Dieta eliminacyjna?
      • hanka78 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 13:06
        To jest dobry pomysł. Wyrzucić na chwilę produkty prozapalne, wprowadzić wygaszające zapalenia. Tylko nie na tydzień dwa, a na dwa, trzy miesiące
    • moni_kaw Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:30
      Miałam podobny problem, po wielu wizytach w wielu poradniach okazało się ostatecznie ze winny jest gronkowiec ; brałam antybiotyk doustnie ( forcid???)
    • princesswhitewolf Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:46
      Stacie, sprobuj Olej z Drzewa Herbacianego ( Tea Tree Oil). Naprawde pomaga tylko trzeba byc systematycznym w smarowaniu.
    • lilyrush Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:48
      moja broda idealnie pokazuje, ze zjadłam coś, czego nie powinnam. Właśnie myślę co tym razem....
      • thank_you Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:01
        Ale jej broda jest ciągle w podskórnych grudach, a nie czasami, bo zjadła ff czy coś podobnego. To na 90% kwestia hormonów.
        • lilyrush Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:40
          albo czegoś co stale je...u mnie na przykład krowie mleko- zawsze coś z nim jadłam. Teraz tez choc uważam, pewnie zjadłam cos z krową w środku. Jam mam też Hashi
          trzeba pewnie sprawdzić i jedno i drugie
    • iwoniaw Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 10:53
      Byłam u dermatolo
      > ga, który zapisał mi doustnie tetracyklinę

A zrobił ci wcześniej wymaz z tych pryszczy na posiew bakteryjny, czy tak sobie celuje na chybił trafił? To, co opisujesz, nie wygląda na infekcję bakteryjną, tylko niestety na wahnięcia hormonów i osławione "badanie tarczycy" byłoby chyba najsensowniejszym początkiem diagnostyki. Idź do endokrynologa. Antykoncepcji hormonalnej nie odstawiłaś przypadkiem przed objawieniem się tego problemu?
      • stacie_o Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:01
        Ano nie zrobił nic. Ja mam raczej kłopoty w drugą stronę tj z poczęciem, więc nie stosuje antykoncepcji. Ale dobry trop najpiękniejszą cerę miałam przy staraniu się o dziecko i kuracji hormonalnej. Dzięki.
        • nikki30 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:26
          Jak masz problem z zajściem w ciążę to z dużym prawdopodobieństwem masz problem tak jak pisałam wyżej z androgenami. Badali Ci kiedyś androgeny, prolaktynę itp?
          U mnie testosteron był w normie ale już dihydrotestosteronu było zbyt dużo stąd problem z trądzikiem. Lekarka oglądając mnie też doszukała się niewielkich objawów hirsutyzmu na plecach ( w jakiejś tam skali było 4/9). Tarczyca u mnie nie miała z tym nic wspólnego chociaż niedoczynność tarczycy może czasami zaburzać pracę nadnerczy. Jednak w pierwszej kolejności musisz wykluczać przyczyny nadnerczowe i jajnikowe, a dopiero potem tarczycowe. Badania tak jak pisałam są upierdliwe bo trzeba je robić w jednym konkretnym okresiesad
          • stacie_o Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 13:30
            Musiałabym zerknąć w badania. Pamiętam, że przyjmowałam estrogeny. jakieś końskie ilości.
    • solejrolia Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 11:54
      Rownież sugeruję hormony.
      Ja jestem dość gruntownie przebadana, i o ile tarczycowe ok, tak okazało się, że prolaktyna "nieok". Wyregulowałam.
      Nagły stres i tadam- wyrzut pryszczy, wprawdzie nie na brodzie, ale jednak. Akurat w tym czasie powtórzyłam badanie prolaktyny, i okazało się, że znów "nieok".
      Także u mnie to ewidentnie to.
      Poza tym z wszystkich kosmetyczno-dermatologicznych zaleceń najlepsze , najkorzystniejsze efekty daje picie duzej ilości wody. Jak piję za mało wody (nie płynów ogólnie, ale własnie wody) to mam co mam, jak jestem nawodniona wodą, to zawsze lepiej.
    • hanka78 Re: Porady kosmetyczno-zdrowotnej potrzebuję 22.03.17, 13:13
      Tetracykliny to antybiotyki pierwszego rzutu przy problemach dermatologicznych. Ale jeśli masz to np. paciorkowcowe, to pewnie nie zadziała. Może Ci lekarka zmieni na penicyliny lub cefalosporyny.

Może przed odcięciem brody big_grin, spróbuj podejść gdzieś na mikrobiologię, niech Ci to nakłują i coś spróbują wyhodować... to by bardzo uprościło spr (jeśli to wina drobnoustrojów ofc)

I jeszcze mi przychodzi do głowy lampa bioptrona jest dobra przy spr dermatologicznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka