Dodaj do ulubionych

Sałatki makaronowe

22.03.17, 10:31
Podzielcie się przepisami.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:34
      Niedawno robiłam tę, tylko z innym makaronem, bo nie przepadam za penne. Bardzo smaczna, fajna do pracy.

happy-vege.blogspot.com/2013/08/saatka-makaronowa-z-prazonym.html

• patir23 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:49
        Fajna.
    • moni_kaw Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:37
      Makaron do łazanek, papryka w occie czerwona i żółta, pierś z kurczaka (ugotowana w przyprawach), majonez
    • ponuja Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:50
      makaron (ja biorę zwykle świderki), tuńczyk w sosie własnym (w kawałkach), pomidor, kukurydza, czarne oliwki + majonez, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
      • nuta15 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:02
        makaron, brokuł, czarne oliwki, papryka czerwona, oliwa, sos sojowy, sól, pieprz
        makaron, ogórek świeży, wędzony łosoś, sos: sok z cytryny, śmietana, sól, pieprz,czosnek, koperek do posypania
        makaron, pomidory suszone, feta, oliwki, oliwa, sól, pieprz
        makaron, papryka, szynka pokrojona w kostkę, ser żółty pokrojony w kostkę, zielony groszek, sól, pieprz, oliwa
        • viridiana73 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 20:28
          Nuto, a w tej sałatce z fetą to jakie proporcje? Tak mniej więcej?
          • nuta15 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 22:30
            2O dkg makaronu np.kokardki , 15 dkg pomidorów, 15 dkg fety, kilka oliwek, można dodać cebulkę dymkę 3 -4 szt. Doprawić solą i pieprzem , ja posypuję jeszcze suszoną bazylią, skropić oliwą.
            • viridiana73 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 22:37
              Dzięki. Już jestem głodnawink
              • tymianek21 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 08:18
                Ja robię prawie taką samą sałatkę tylko bez cebulki i oliwek. Jest przepyszna-jemy ją na zimno -ma orzeźwiający smak. Polecam! Jeśli chodzi o makaron to zawsze daję jakiś mały np.muszelki, kokardki ale nie żadne nitki czy grube penne. Robi się błyskawicznie
                • patir23 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 12:33
                  Jakie pomidory suszone czy normalne ?
                  • nuta15 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 17:22
                    Obie wersje są smacznesmile
      • zadz.iora Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 15:53
        Moja ulubiona wersja makaron+tuńczyk: świderki, tuńczyk, kukurydza, ze 2 ugotowane jajka, ogórek kiszony, papryka czerwona. Polać oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Czasami dodaję odrobiny jakiegoś zielska typu natka pietruszki, ale nie za dużo.

Wprost wyborna jest z makaronu orecchiette z pesto bazyliowym, chorizo, kawałkami gotowanego kurczaka i prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie, ale lekka to ona nie jest wink.
    • dzika41 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:17
      1.
      Makaron kokardki, suszone pomidory w paski, rokpol lub niebieski lazur w kosteczkę, oliwki czarne w plasterki, baby szpinak w paski. Sól do smaku, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów

2.
      Makaron kokardki, szynka, papryka marynowana, korniszony, kukurydza, tarty żółty ser. 2-3 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka majonezu, sól i chili do smaku.

3.
      Tortelini z szynką, por drobno posiekany, ananas w kostkę, tarty żółty ser,3 ząbki czosnku, płatki chili, 2 łyżki majonezu
      • moni_kaw Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:32
        Jak do sałatki nr 1 dasz jeszcze sól to będzie niejadalna ; co to jest oliwa z pomidorów?
        • semihora Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 19:50
          Zapewne oliwa odlana ze słoiczka z pomidorami suszonymi.
        • dzika41 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 22:36
          Kwestia ilości soli jest dyskusyjna, ktoś soli mniej a ktoś więcej.
          Ja akurat mało wolę w trakcie gotowania dlatego później dosalam sałatkę.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 13:07
        Ja 3. robię inaczej. Tortellini, ser żółty, szynka (pokrojone w paseczki), por (piórka) i jajka (kostka nie za drobna) do tego majonez i trochę soli i pieprz. Zawsze schodzi pierwsza na imprezach smile
        • dzika41 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 17:30
          Wypróbuj tę moją. Połączenie ananas, por i czosnek do tego przełamane chilli z czosnkiem jest suuuuuper!!!
    • ga-ti Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 20:42
      Najprostsza: makaron 'ryżowy' ale i grubszy może być, ogórek (surowy, zimą może być konserwowy), papryka surowa (więcej kolorów = weselsza sałatka), pomidory, kukurydza z puszki, por, ewentualnie szczypiorek gdy jest sezon akurat, czy jakaś rzodkiewka... sól, pieprz, majonez. Można dodać jakąś wędlinę, ale jak mi się 'obślizgła' i musiałam wyrzucić wszystko to już nie daję. Bezpieczniej pieczoną/wędzoną pierś kurczaczka.

Makaron, ananas z puszki, kukurydza z puszki, ser żółty, kurczaczek podsmażony w carry (można bez carry, pieczony, wędzony), przyprawy, majonez.
    • fifiriffi Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 14:01
      sałatki makaronowe, zapiekanki makaronowe ... mogłabym jeść codziennie.Ale nie można sad sad sad
      • ponis1990 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 15:59
        1. Makaron, kukurydza, ananas z puszki, szynka wędzona w kostkę, majonez. smile
        2. Makaron, gotowane brokuły, ziarna słonecznika uprażone na patelni, ser feta, sos czosnkowy.
    • tol8 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 16:34
      Nie jestem w stanie jeść makaronu na zimno. Blee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka