patir23 22.03.17, 10:31 Podzielcie się przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:34 Niedawno robiłam tę, tylko z innym makaronem, bo nie przepadam za penne. Bardzo smaczna, fajna do pracy. happy-vege.blogspot.com/2013/08/saatka-makaronowa-z-prazonym.html Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:37 Makaron do łazanek, papryka w occie czerwona i żółta, pierś z kurczaka (ugotowana w przyprawach), majonez Odpowiedz Link Zgłoś
ponuja Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 10:50 makaron (ja biorę zwykle świderki), tuńczyk w sosie własnym (w kawałkach), pomidor, kukurydza, czarne oliwki + majonez, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:02 makaron, brokuł, czarne oliwki, papryka czerwona, oliwa, sos sojowy, sól, pieprz makaron, ogórek świeży, wędzony łosoś, sos: sok z cytryny, śmietana, sól, pieprz,czosnek, koperek do posypania makaron, pomidory suszone, feta, oliwki, oliwa, sól, pieprz makaron, papryka, szynka pokrojona w kostkę, ser żółty pokrojony w kostkę, zielony groszek, sól, pieprz, oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 20:28 Nuto, a w tej sałatce z fetą to jakie proporcje? Tak mniej więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 22:30 2O dkg makaronu np.kokardki , 15 dkg pomidorów, 15 dkg fety, kilka oliwek, można dodać cebulkę dymkę 3 -4 szt. Doprawić solą i pieprzem , ja posypuję jeszcze suszoną bazylią, skropić oliwą. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 08:18 Ja robię prawie taką samą sałatkę tylko bez cebulki i oliwek. Jest przepyszna-jemy ją na zimno -ma orzeźwiający smak. Polecam! Jeśli chodzi o makaron to zawsze daję jakiś mały np.muszelki, kokardki ale nie żadne nitki czy grube penne. Robi się błyskawicznie Odpowiedz Link Zgłoś
patir23 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 12:33 Jakie pomidory suszone czy normalne ? Odpowiedz Link Zgłoś
zadz.iora Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 15:53 Moja ulubiona wersja makaron+tuńczyk: świderki, tuńczyk, kukurydza, ze 2 ugotowane jajka, ogórek kiszony, papryka czerwona. Polać oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Czasami dodaję odrobiny jakiegoś zielska typu natka pietruszki, ale nie za dużo. Wprost wyborna jest z makaronu orecchiette z pesto bazyliowym, chorizo, kawałkami gotowanego kurczaka i prażonym słonecznikiem. Niebo w gębie, ale lekka to ona nie jest . Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:17 1. Makaron kokardki, suszone pomidory w paski, rokpol lub niebieski lazur w kosteczkę, oliwki czarne w plasterki, baby szpinak w paski. Sól do smaku, 2-3 łyżki oliwy z pomidorów 2. Makaron kokardki, szynka, papryka marynowana, korniszony, kukurydza, tarty żółty ser. 2-3 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżka majonezu, sól i chili do smaku. 3. Tortelini z szynką, por drobno posiekany, ananas w kostkę, tarty żółty ser,3 ząbki czosnku, płatki chili, 2 łyżki majonezu Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 11:32 Jak do sałatki nr 1 dasz jeszcze sól to będzie niejadalna ; co to jest oliwa z pomidorów? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 19:50 Zapewne oliwa odlana ze słoiczka z pomidorami suszonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 22:36 Kwestia ilości soli jest dyskusyjna, ktoś soli mniej a ktoś więcej. Ja akurat mało wolę w trakcie gotowania dlatego później dosalam sałatkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 13:07 Ja 3. robię inaczej. Tortellini, ser żółty, szynka (pokrojone w paseczki), por (piórka) i jajka (kostka nie za drobna) do tego majonez i trochę soli i pieprz. Zawsze schodzi pierwsza na imprezach Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 17:30 Wypróbuj tę moją. Połączenie ananas, por i czosnek do tego przełamane chilli z czosnkiem jest suuuuuper!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sałatki makaronowe 22.03.17, 20:42 Najprostsza: makaron 'ryżowy' ale i grubszy może być, ogórek (surowy, zimą może być konserwowy), papryka surowa (więcej kolorów = weselsza sałatka), pomidory, kukurydza z puszki, por, ewentualnie szczypiorek gdy jest sezon akurat, czy jakaś rzodkiewka... sól, pieprz, majonez. Można dodać jakąś wędlinę, ale jak mi się 'obślizgła' i musiałam wyrzucić wszystko to już nie daję. Bezpieczniej pieczoną/wędzoną pierś kurczaczka. Makaron, ananas z puszki, kukurydza z puszki, ser żółty, kurczaczek podsmażony w carry (można bez carry, pieczony, wędzony), przyprawy, majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 14:01 sałatki makaronowe, zapiekanki makaronowe ... mogłabym jeść codziennie.Ale nie można Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 15:59 1. Makaron, kukurydza, ananas z puszki, szynka wędzona w kostkę, majonez. 2. Makaron, gotowane brokuły, ziarna słonecznika uprażone na patelni, ser feta, sos czosnkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Sałatki makaronowe 23.03.17, 16:34 Nie jestem w stanie jeść makaronu na zimno. Blee Odpowiedz Link Zgłoś