Dodaj do ulubionych

wypozyczenie samochodu za granicą

13.04.17, 07:44
Prosze was o pomoc.
są strony w internecie w których moge jeszcze w polsce wypozyczyc samochod.
Ale niestety nie znam się na co powinnam zwrócic uwagę.
Chciałabym miec ubezpieczenie od wszystkiego, żeby nie dopłacac w razie szkody.
Próbowałam zarezerwowac ale wyświetla mi się że koszty ponosze w połowie w przypadku uszkodzeń, kradzieży. Wytłumaczcie mi czy bezpieczne to jest czy nie.
Może macie jakies strony ulubione?
Chodzi mi o Portugalię. Dzięki
Obserwuj wątek
    • chocolate-cakes Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:03
      Akurat w Portugalii nie wypozyczalismy samochodu, bo było o wiele drożej niż w innych krajach. A tak to zawsze mieliśmy wykupione pełne ubezpieczenie i wszystko było ok. Na Majorce, Rodos, na Krecie na przykład. Za pierwszym razem faktycznie trochę się denerwowalam. Z tym że wypozyczalismy na miejscu.
    • peonka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:06
      Ja brałam kilka razy z Goldcar, widzę że w Portugalii też można. Ubezpieczenie na wszystko nazywa się Cobertura Super Relax i wtedy nic już nie dopłacasz ani nic nie blokują ci na karcie. W Hiszpanii przy odbiorze samochodu musialam zapłacić kartą należącą do tego, kto figuruje jako kierowca, nie wiem czy wszędzie tak jest.
      • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:27
        W Goldcar nie ma tej miejscowości do której lece.
        • chicarica Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:39
          Weź z lotniska od razu.
          • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:40
            ja mam wczasy z hotelem z transferem, nie potrzebuję z lotniska, bo chce wypiożyczyc kilka dni pozniej niz przylece. Więc to odpada.
          • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:42
            No to nie rezerwowałabym z wyprzedzeniem, tylko na miejscu poszła do biura i załatwiła tam. Też tak robiliśmy, gdy nie potrzebowaliśmy samochodu na cały pobyt.
            • sszakallx Re: wypozyczenie samochodu za granicą 10.05.17, 11:32
              witam wLasnie chcem wypozyczyc samochod z pelnym ubezpieczeniem moje pytanie czy mozna wtedy płacic zwykła karta
    • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:27
      w Portugalii wypożyczałam w eurocar, dobre jest też Golden Cars. To co na pewno polecam (przetestowane w wielu miejscach) jeżeli chcesz mieć pełną ochronę to rezerwować na stronie wypożyczalni, nie w wyszukiwarce najtańszych aut (w wyszukiwarce możesz sprawdzić gdzie rezerwować) i nie płacić w sieci za pełne ubezpieczenie przy zamawianiu tylko za podstawowe. Tym bardziej jeżeli rezerwujesz przez wyszukiwarkę. ZAWSZE (no dobra prawie zawsze, znam 2 wyjątki) przy odbiorze samochodu usiłują dodać jeszcze jakieś ubezpieczenie które w pełni cię zabezpiecza. Jak zapłacisz za pozornie pełne w wyszukiwarce a potem usłyszysz przy odbiorze auta że jeszcze to i to to zadowolona nie jesteś. Lepiej przy rezerwacji brać podstawowe a pełne jeżeli chcesz (polecam) dopiero uzupełniać przy odbiorze auta
      • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:29
        a jak cenowo wyglada powiedzmy takie pełne ubezpieczenie?
        I skąd bede wiedziała ze chcą mi wcisnąc ubezieczenie które zawiera wszystko? jak to się nazywa?
        • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:31
          Musisz przeczytać opis, czy jest przewidziany udział własny czy jest wyłączony.
        • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:33
          wszędzie jest opis ubezpieczenia. obowiązkowe (w Europie) jest tylko OC, a potem są opcje "dodawane" które możesz zaznaczyć i cena zacznie się zmieniać. Rezerwować proponuję z podstawową (czyli nic nie dodajesz) za to ewentualnie uzupełniać na miejscu przy odbiorze auta. I zwróć uwagę (jeśli zamierzacie sporo jeździć) przy rezerwacji żeby nie było limitu kilometrów. Ja bym go zawsze, ale to zawsze przekraczała gdyby był (kiedyś sobie policzyłam), ale ja jak już biorę auto to dużo jeżdżę
          • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:36
            boje sie ze jak na miejscu zaczna mi dodawac to moze byc drożej niż przez internet. Jak myslisz?
      • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:30
        Co do ubezpieczenia - nie zgodzę się. Zawsze rezerwuję z pełnym i nie zdarzyło się, żeby coś jeszcze trzeba było uzupełniać. W Portugalii też.
        • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:33
          Ale czy depozyt blokuja na karcie? Jak to wygląda? Rezewruje powiedzmy podstawowy pakiet przez internet.
          I co dalej. Na miejscu jak to wygląda?
          • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:36
            przy wydawaniu kluczyków padnie niemal sakramentalne "polecamy jeszcze ubezpieczenie od.... " bo z tym pani zapłaci za.... " i wtedy dowiesz się ile za co musisz dopłacić, dopłacisz za co chcesz i dopiero wsiądziesz w auto. Dodatkowe 15 minut ale zwykle wychodzi taniej
        • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:34
          a ja uzupełniałam, i w Portugalii i na Sycylii w zeszłym roku. Nie uzupełniałam w 3 krajach więc fakt, nie zawsze, ale w tych 3 krajach rezerwowałam od razu w wypożyczalni bez pośredników
          • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:35
            ale w Portugalii też bez pośredników a dopłacałam
          • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:36
            No to każdy robi po swojemu. Na Sycylii też wypożyczaliśmy od razu z pełnym ubezpieczeniem, w ogóle zawsze tak robimy.
        • peonka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 13:56
          Moim zdaniem może tak być. Nie rezerwuj przez wyszukiwarkę, tylko bezpośrednio na stronie wypożyczalni. Wtedy weź od razu pełne ubezpieczenie i koniec.
          Ja rezerwuje online, place na miejscu i tyle. Zawsze działa.
      • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:38
        eurocar to jest mnóstwo stron, podaj link
    • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:35
      W tym roku samochody w Portugalii są bardzo drogie. W zeszłym było dużo taniej.
    • chicarica Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:41
      Poszukałabym lokalnej wypożyczalni bo sieciówki prawie zawsze próbują wyru... . Jaka to miejscowość?
      • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:44
        Funchal
        • kobieta0000 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:48
          Mam jeszcze pytanie, bo w podstawowym ubezpieczeniu jest napisane ze jeden dodatkowy kierowca wliczony cene. Chodzi o to że kierowca który prowadzi nie ma karty kredytowej, tylko osoba która jedzie jko pasażer. Jak to wyglada? sprawdzają to?
          • maadzik3 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 08:53
            normalnie jak więcje niż 1 osoba ma prawo prowadzenia jest to płatne i jak np. chcecie się zmieniać z mężem za kółkiem to jest dodatkowa opłata, tu dają widać za free smile
        • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 09:07
          Na Maderze to jest trochę inaczej sprawa. Tam jest bardzo dużo lokalnych wypożyczalni, nie warto rezerwować wcześniej, wystarczy się przejść i zapytać w kilku, albo w hotelu, które są godne zaufania. I rzeczywiście trzeba brać pełne ubezpieczenie, bo drogi bywają różne i warunki jazdy też.
          • dyzurny_troll_forum Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 09:28
            milka_milka napisała:

> Na Maderze to jest trochę inaczej sprawa.

Na Maderze auto?! Trochę jak w Lądku Zdroju....
            • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 10:15
              Byłeś? Bo jeśli nie, to się nie wypowiadaj.
              • dyzurny_troll_forum Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 11:07
                milka_milka napisała:

> Byłeś? Bo jeśli nie, to się nie wypowiadaj.

Super busiki, klimatyzowane za darmo (prawie), przejrzyste rozkłady, apki na telefon pokazujące najbliższy przystanek i do tego trzymanie auta pod hotelem przynajmniej 10E za dobę - to ja już wolę sobie butelkę wina kupić.

No mogły by jeździć trochę dłużej, jeżeli już się musimy przyczepić....
                • milka_milka Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 14:32
                  Zależy dokąd chce się dojechać.
        • chicarica Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 10:31
          To może np. z Rodavante? Inna opcja: nie rezerwuj tylko pierwszego dnia przejdź się po okolicy i popytaj - i co najważniejsze, nie płać kartą (w tych lokalnych można) to unikniesz nieoczekiwanych obciążeń typu opłata za mycie.
    • bergamotka77 Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 11:27
      Trzeba bylo zaznaczyć, że o Madere chodzi na wyspach zwykle jest inaczej niż w czescczęści kontynentalnej danego kraju. Bywa różnie w różnych krajach, musisz sprawdzić warunki w kilku wypożyczalniach. W Portugalii auto dość drogo wychodzi za to w Kanadzie jest tanio tongue_out
    • hermenegilda_zenia Re: wypozyczenie samochodu za granicą 13.04.17, 12:29
      Na wyspie zazwyczaj wypożyczenie samochodu jest korzystniejsze niż na ladzie, bo ruch siła rzeczy mniejszy, a co za tym idzie ryzyko wypadku również- stad stawki atrakcyjniejsze, bo wiele firm oferuje w pakiecie full service, czyli pełne ubezpieczenie bez wkładu własnego, darmowe foteliki dla dzieci,dodatkowego kierowcę czy obexpieczenie od kradzieży rzeczy z samochodu lub uszkodzenia lusterek i szyb. Przy rezerwacjach internetowych szczególnie aut z niepełnym ubezpieczeniem trzeba sprawdzić wysokość wkładu własnego w razie zaistnienia szkody oraz czy na czas wynajmu nie blokują sumy tego wkładu na karcie kredytowej. A może to być nawet sporo ponad 1000 euro. Ja akurat nie jeżdżę z biurami, bo lubię wynajmować domy prywatnie, a naMaderze wiele takich miejscowek można zarezerwować w pakiecie z samochodem, co znaczy ze właścicielom opłaca sie użyczać aut, a to oznacza ze nie powinno być zle z wynajmem jako takim. Przed wyjazdem zorientowalabym sie w internecie jakie wypożyczalnie lokalne na Maderze ludzie polecają i tam wstępnie zarezerwowała, bo nie zawsze i nie wszędzie trzeba płacić za samochód od razu przy rezerwacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka