Dodaj do ulubionych

Starość przypełzła?

09.05.17, 14:31
Ostatnio hasałyśmy sobie z przyjaciółką w TKMaxie na dziale obuwniczym. Coś tam pooglądałyśmy, coś przymierzyłyśmy, a ja to nawet coś kupiłam.
I tak mówię do kumpeli że zauważyłam zmianę - kiedyś to choć oglądałam te wszystkie szpilki, nawet się zachwycałam że takie ładne i że obcas taki cacy. I przymierzałam myśląc sobie że może kiedyś bym w takich pochodziła albo (w przypadku tych wyjątkowo wysokich) że bym się w takich położyła na łóżku i patrzyła jak ładnie leżą (na moich stopach albo obok). Mało tego zdarzało mi się kupować wyjątkowo ładne modele po czym nigdy ich nie zakładałam bo nie znajdowałam wymówki by się w nich męczyć.
A teraz - nawet w ich strone (tych szpilek) nie spoglądam. A jak spojrzę to mam jedyną refleksję, że nie ma mowy, za bardzo lubię swój komfort by się torturować.
I tak sobie chodziłyśmy i oglądałyśmy i zastanawiałyśmy co będzie dalej. Pewnie obuwie ortopedyczne smile tylko musi być ładne - turkusowe i z cekinami.

Starość przypełzła smile straciłam złudzenia że kiedykolwiek polubię chodzenie na obcasach. Za bardzo kocham wygodę. I już mi się nie opłaca z niej rezygnować smile
Obserwuj wątek
    • iwoniaw To nie starość, to rozsądek ;-) 09.05.17, 14:35
      Realistyczne podejście do życia nie jest złe, zwłaszcza w przypadku butów - albowiem ze wszystkich sytuacji, jakie Cię mogą spotkać, najgorsza jest ta, że w pewnej chwili doznajesz ochwatu czy innej kontuzji uniemożliwiającej Ci poruszanie się we własnym obuwiu, albo w ogóle na własnych nogach. I im szybciej kobieta dojdzie do tego wniosku, tym więcej zazna komfortu w życiu.
      (Tak, noszę i szpilki. Ale but ma być do chodzenia, a potem dopiero zaczynamy rozważać jego inne cechy, więc owszem, większość odpada w przedbiegach, nie spełniając warunku głównego. Moje stopy są mi wdzięczne.)
    • default Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 14:44
      O, ja już od paru lat nie kupuję wysokich obcasów - zresztą nigdy nie przepadałam, ale w młodości byłam skłonna się poświęcić, teraz już nie. Mam dwie pary (sandały i czółenka) na wysokim dość koturnie, są wygodne i to obecnie jedyne wysokie buty, jakie ewentualnie mogę włożyć - a i to pod warunkiem, że więcej będę w nich siedzieć niż chodzić.
      I w ogóle - dużo mniej zwracam uwagę na to jak wyglądam w danym stroju (butach, bluzce, spodniach itd.), bardziej na to czy jest mi w nim wygodnie, ciepło (lub przewiewnie), komfortowo. Zwłaszcza że z wiekiem pogłębia mi się "nadwrażliwość dotykowa", o ile kiedyś mogłam znieść (choć z trudem) obcisłą bluzeczkę, dopasowaną spódnicę, wcięty żakiecik i szpilki - w imię elegancji i szyku, to teraz pierdzielę elegancję i wkładam luźną bluzkę do uciągliwych spodni oraz płaskie obuwie typu baleriny czy lordsy.
      • beataj1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 14:50
        No włąsnie - ostatnie buty na obcasie kupiłam sobie jakieś 4 lata temu. Założone dokładnie raz - i pamiętam że życzyłam im by sczezły w piekle w którym zostały zrobione. Następnie dowlekłam się do pierwszego obuwniczego jaki znalazłam na swojej drodze i kupiłam sobie balerinki na zmianę.
        Od tej pory porzuciłam złudzenia - ja się nie nadaje. Za bardzo lubię jak mi jest dobrze i wygodnie. Niech się inni męczą smile
        • rosapulchra-0 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 14:55
          beataj1 napisała:

> No włąsnie - ostatnie buty na obcasie kupiłam sobie jakieś 4 lata temu. Założon
          > e dokładnie raz - i pamiętam że życzyłam im by sczezły w piekle w którym został
          > y zrobione.
          Następnie dowlekłam się do pierwszego obuwniczego jaki znalazłam na
          > swojej drodze i kupiłam sobie balerinki na zmianę.

>

Ależ się obśmiałam!
          http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
    • rosapulchra-0 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 14:52
      To nie starość, tylko zdrowy rozsądek.
    • mamolka1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 14:55
      To ja od zawsze jestem stara 😉... Nawet mając lat 20 szpilki omijałam szerokim łukiem... Moje dzieci się że mnie śmieją jak próbuje chodzić na 5 cm obcasach... Cóż od zawsze preferowałam glany ( i mają zstępni obowiązek mnie w nich skremować )0
    • edelstein Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 15:05
      Nie mozesz kupic po prostu wygodnych?
      • evee1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 15:46
        Wygodne szpilki nie istnieją po prostu.
        • edelstein Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 15:50
          Ciekawe,posiadam b.wygodne modele.
        • bei Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 16:35

Wygodne szpilki istnieja smilesmile
          Nawet nie czuje, ze mam wysoki obcas i to cieniutki. Fakt, ze trzeba troche tych modeli potestowac. Z jednymi mam tak, ze po parugodzinnym noszeniu, po przekroczeniu progu domu nie mam odruchu zdjecia ich ze stop bo zapominam, ze nogi wciaz w nie obute. Schylam sie do dolnej polki zmywarki lub do pralki i jestem zdziwiona- co tak nisko, a to nogi sa na innej wysokoscismile
          • snakelilith Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 20:34
            Weź pod uwagą, że ludzie mają różną wrażliwość i nie zawsze pasują też do standardowego buta. To, co dla ciebie wygodne, dla innych może być torturą. Ja tam nie znam wygodnych szpilek, chociaż całą młodość praktycznie w nich przelatałam i starannie je wybierałam.
          • evee1 Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 09:25
            Ja mam b. wrazliwe stopy i mam problem ze znalezieniem wygodnych butow, ktore nie sa adidasami (a i z tymi tez nie jest latwo), wiec nadal uwazam, ze nie ma wygodnych szpilek wink.
            • kena1 Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 13:33
              Też mam wrażliwe stopy, ale wygodne szpilki odkryłam - buty dedykowane do tańca - nawet ja potrafię w tym chodzić, nie wywracam się i stopy mnie nie bolą wink
              • evee1 Re: Starość przypełzła? 12.05.17, 00:48
                Hm, nie wiem czy i takie by pomogly. Ciekawe co tam maja w srodku. Moim problemem jest tez poprzeczne plaskostopie i w szpilkach brakuje mi wyprofilowanej wkladki, a to powoduje b. duzy nacisk na przod stopy i bole po krotkim czasie.
                W butach "babciowych" nawet na obcasie (pewnych firm ) juz takie mozna znalezc. Ale i tak glownie chodze na niskich obcasach, a jak musze duzo chodzic, to wkladki ortopedyczne smile.
        • princesswhitewolf Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 23:09
          kupilam kiedys 3 pary takich samych szpilek w Polsce marki Polanski. Boze... maselko. Biegac w nich moge, a 8 cm wysokie.

Niestety kolejne modele Polanskiego nie byly juz takim wygodnym butem
    • echtom Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 16:10
      Są wygodne ozdobne modele wink

https://scontent.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/18010806_1423175304412688_6573067848785299087_n.png?oh=9e90cd2f7a5efb93d2b45554e15ab1fa&oe=59B3079E

www.instagram.com/p/BTlK5M0lr-X/?taken-by=zapatitosvero
      • princesswhitewolf Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 23:10
        wies tanczy i spiewa
    • ofelia1982 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 16:19
      Ja tak samo mam. W ogole męczą mnie te zakupy juz. A koedys w formie rekreacji chodziłam. I komfort najważniejszy. 35 lat to początek wieku średniego, co zrobic
    • szmytka1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 17:19
      mam tak od kilku lat
    • milka_milka Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 20:59
      To moja odpełza smile. Bo mam coraz więcej butów na obcasach i coraz bardziej lubię w nich chodzić.
    • tt-tka Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 21:48
      Mam ukochane szpilki, kupione rok temu. Przewaznie nie nosze, ale czasem zakladam. Jak chce je pokazac (bo sliczne sa), albo pokazac sie w nich.
      Wtedy ide w wygodnych butkach, szpilki biore ze soba, na miejscu zmieniam obuwko i szpanuje obcasem smile
      • beataj1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 21:52
        Spryciula smile
    • kropka_kom Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 22:16
      A ja z wiekiem zaczęłam nosić wyższe buty w sumie obcas tak do 7 cm. Tyle że teraz jako "młoda" mama po 40stce kupiłam takie cuś i mam i płaskie i wysokie oraz wygodne buty w sam raz do szlifowania bruków smile

www.rylko.com/pl/produkt/X5200K_SZ1,125823,16.html?utm_source=rtbhouse&utm_medium=retargeting&utm_campaign=rtbhouse-retargeting
    • kolory_jesieni Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 22:45
      Ja też, ja też!! Dzięki, że jest Was więcej 😀😀
    • anorektycznazdzira Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 22:58
      A idź pan w .....!
      Jak tak, to moja starość zaczęła się jeszcze przed 18ką i nie zamierza odpuścić tongue_out
      NIENAWIDZĘ szpilek tongue_out
      • beataj1 Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 23:04
        A widzisz. A ja się męczyłam. I jak opowiadałam, że oto w szpilkach mi wygodnie, to naprawdę w to wierzyłam. W sensie wtedy było mi wygodnie. Bo latałam na tych obcasach.
        A potem poznałam co to znaczy wygoda - taka prawdziwa, w wygodnych fajnych butach. Na co dzień a nie do chodzenia po lesie.
        I było pozamiatane. Teraz szpilki to narzędzie tortur.
    • muchy_w_nosie Re: Starość przypełzła? 09.05.17, 23:26
      O to ja na odwrót, początek jak twój tylko, że teraz dorosłam i chodzę chętnie wink
    • aagnes Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 09:45
      co wy gadacie, 40 to dopiero najlepszy wiek rozrodczy dla kobiety wg tego forum, a nie obuwie ortopedyczne tongue_out
      • jolie Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 09:51
        I urodowy. 25-latki to maszkarony bez własnego stylu, a panie 40 i 40+ to same naturalne piękności i obiekt pożądania mężczyzn w przedziale 18-60.LOL
    • jatojagodnik Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 10:16
      Przestałam nosić buty na obcasach gdy zaczęłam biegać. Po obcasach miałam problem ze skurczami w śródstopiu.
    • miss_fahrenheit Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 10:22
      Zamierzam się trzymać twojej teorii, bo według niej wychodzi na to, że jestem wiecznie młoda wink
      • lucky80 Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 10:55
        A ja właśnie zakupiłam ze 2 pary wysokich szpilek i o ile tak wysokich (7-9 cma) nigdy na co dzień nie chodziłam, to właśnie zaczęłam. Ale w biurzesmile bo po mieście to nie dam rady, ew. na imprezęsmile
    • aj_riszka Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 12:30
      'Starosc przypelzla?'
      A ja myslalam, ze wyszlas z domu (na zakupy) i nie potrafilas wrocic.
      Ale czytam i fajnie, ze jeszcze nie jest tak zle wink
    • jesienna.nuta Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 12:55
      To nie starość - to moda na wygodę i zdrowe stopy oraz stawy.
    • chocolatemonster Re: Starość przypełzła? 11.05.17, 13:00
      Ja uważam, że, niezależnie od wieku, nie wygląda się fajnie w czymś , co jest niewygodne. Mój ukochany zakup tej wiosny to spodnie 'dresowate '(drogie bo ze świetnej jakości bawełny ) i noszę je niemal codziennie. Do tego mięciutka bluza i białe conversy a jedynym ukłonem w stronę elegancji jest czerwona szminka. Na lato mam zamiar kupić birkenstocki bo są wygodne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka