Dodaj do ulubionych

kask rowerowy

25.08.12, 21:45
Zastanawiam się nad potrzebą zakupu nowego kasku rowerowego dla synka - dopóki jeździł z bocznymi kółkami lub uczył się jazdy na dwukołowym rowerze w umiarkowanym tempie i komfortowych warunkach pustego boiska czy bieżni, jeździł w kasku z decathlonu. Teraz jeździ już bardzo dobrze, coraz szybciej - pokochał rower, jest partnerem na rowerowe wycieczki, ale rodzi to pytanie o bezpieczeństwo - czy decathlonowe kaski wystarczą? Jakie są Wasze doświadczenia co do ich jakości? Czy możecie polecić coś lepszego, godnego uwagi? A może zmiana nie jest zasadna i to tylko nadmiar ostrożności? Przyznam, że sama miała kiedyś wypadek rowerowy z poważnym urazem głowy /jeden jedyny raz bez kasku i stało się, 1/3 wakacji w szpitalu.../ i ciary mnie przechodzą na myśl, że ten mój rozpędzony smyk mógłby podobnej nieprzyjemności doświadczyć z powodu badziewnego nakrycia głowy.
Z góry dzięki za sugestie doświadczonych smile
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: kask rowerowy 26.08.12, 09:07
      według mnie jeśli będzie odpowiednio zapięty to starczy
      mój sarszak dzięki dekathlonowemu głowę ma całą a miał dwa potężne upadki
    • kasiagli Re: kask rowerowy 31.08.12, 13:37
      Decathlonowy kask powinien równie dobrze jak inne ochronić głowę przed urazem, pod warunkiem, że będzie dobrze dobrany i wyregulowany. Tu można znaleźć dokładne instrukcje dotyczące dobierania, zapinania i regulacji kasków dla dzieci
      www.aktywnysmyk.pl/content/67-regulacja-kasku
      W razie wątpliwości można skontaktować się z właścicielem tej strony i bloga - ma dużą wiedzę w tym temacie i chętnie doradza, nie tylko klientom swojego sklepu wink

pozdrawiam
      Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka