bywalec.hoteli 18.05.17, 00:17 Inaczej nie można tego nazwać : www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/zdjęcie-z-warszawskiego-metra-zszokowało-obcokrajowców-zauważyliście-coś-szczególnego/ar-BBBd7Dg?li=AAaGjkQ&ocid=spartandhp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaulfa Re: Durnie 18.05.17, 02:25 A mnie zastanawia, czy ludzie, którzy są na zdjęciu wiedzą o tym i czy wyrazili zgodę na to, żeby upublicznić wizerunek Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:11 Tez sie na tym zastanawialam. Az weszlam na twita. Pan ten dokladnie skontaktowal sie z autorem jest jego usmiechniete selfie od frontu teraz. Jak widac okazalo sie ze mimo ze Polak mial poczucie humoru. Druga rzecz jezdze tym metrem i naprawde na 100% nie wszyscy na tym zdjeciu to Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: Durnie 18.05.17, 08:47 jaulfa napisał(a): > A mnie zastanawia, czy ludzie, którzy są na zdjęciu wiedzą o tym i czy wyrazili > zgodę na to, żeby upublicznić wizerunek Na takim nie trzeba zgody. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Durnie 18.05.17, 09:06 Tak, będac w miejscu publicznym musza liczyć się z tym, że zdjęcie przedstawiaujące grupę osob zostanie zrobione i opublikowane. Nie trzeba do tego zgody poszczególnych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Durnie 18.05.17, 16:28 A jeśli zdjęcie jest robione bez mojej wiedzy i zgody, jest umieszczone gdzieś w necie, pod zdjęciem pojawiają się komentarze, zdjęcie zaczyna żyć własnym życiem -też nie potrzeba zgody osób ze zdjęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
ente2211 Re: Durnie 18.05.17, 17:05 Nie, nie potrzeba. Już Ci parę osób na to pytanie odpowiedziało. Możesz je po raz kolejny sformułować inaczej, ale nadal odpodwiedź będzie taka sama Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Durnie 18.05.17, 20:38 Pytałam bardziej pod kontem stron z demotywatorami. Mam wrażenie, ze tam na wielu zdjęciach sa przypadkowe osoby, których wizerunek został wykorzystany bez ich wiedzy i zgody. I trudno mi uwierzyć, ze nie ma jakiegoś przepisu, który by chronił takie osoby Odpowiedz Link Zgłoś
ente2211 Re: Durnie 19.05.17, 07:03 No nie ma. Ogólnie wygląda to w ten sposób, że jak się pojawisz w miejscu publicznym, to zawsze ktoś może zrobić Ci zdjęcie. Oczywiście, są pewne obostrzenia, ale to już sobie doczytaj, bo długo by wymieniać. A na demoty walorach pojawiają się głównie zdjęcia stockowe, a to już zupełnie inna rzecz Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Durnie 18.05.17, 06:35 natemat.pl/208315,polacy-sie-usmiechaja-jaka-tania-wodka-ile-ludzi-w-kosciolach-o-tym-co-zagranicznych-turystow-zaskakuje-w-polsce mogło być gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 08:12 Akurat widok obcokrajowców o innym kolorze skóry w warszawskim metrze jest widokiem normalnym. To zdjęcie ewidentnie jest robione poza godzinami szczytu, więc mieli szansę trafić akurat na wagon z Polakami. Trzeba być ksenofobicznym dyrniem nienawidzacym Polski by dopatrywac się w tym zdjęciu rasizmu. Z drugiej strony miło poczytać, że w porównaniu z metrem w krajach zachodu warszawskie metro jest zadbane Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 08:50 Na zdjęciu widać rosyjski wagon, a te byly kupowane w pierszym rzucie w latach 90-tych. Potem kupowano np wagony francuskie, które inaczej wyglądają. Czy na tym zdjęciu widać, że wagon ma 20 lat? Zero grafiti, brudu na ziemi, czysto, schludnie. Nie rozumiem po co ludzie tacy jak ty koniecznie musza umniejszać. W sumie to ci współczuję podejścia do życia, bo ja się lubię cieszyć gdy szklanka jest w polowie pełna, a nie plakać, że jest w połowie pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Durnie 18.05.17, 11:07 Nie czuje tego jako umniejszanie, ale to polskie metro jest młode więc relatywnie niezniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:15 o ile faktycznie mozna by to pisac o stacjach tabor mamy nie mlody. Ludzie akurat metro szanuja - moze dlatego ze a. Sie naczekali b. Jest to komunikacja niszowa. Jakby porownac pociag podmiejski z metrem zagranicznym (chocby angielskim) wychodzi podobnie. W autobusach w zimie za to brudniej mamy... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Durnie 18.05.17, 12:17 Tak, przez dwadzieścia lat. Metro w Nowym Jorku to początek wieku dwudziestego oraz 468 stacji i 27 linii. Dziennie przewozi ok. 4,53 mln osób. Można porównywać? I tylko nie zaperzaj się, ze krytykuje polskie metro, bo to śmieszne. Cieszę się, że jest czysto, ale nie ma czego porównywać. A to zrobiłaś w swoim poście. Metro w Londynie, którym jeździłam dużo, to 11 linii, 270 stacji. I tak, było różnie. Z czystości na przykład. Chociaż jakiś wpadek w temacie dzisiaj nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:16 Sama widzisz ze problemem nie jest wiek tylko przerob. Metro w wwie to komunikacja niszowa i to jest clou nie wiek. Tabor w NY pewnie maja nowszy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:18 Dodam jeszcze ze u Londynie BARDZO zalezy ktora linia i na jakim odcinku jedziesz. Ja mieszkalam przy Jubilee i piekna linia Francja elegancja. Raz wsiadlam do Circle. No inny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_z_lasu Re: Durnie 18.05.17, 12:00 miło poczytać, że w porównaniu z metrem w krajach zachodu warszawskie metro jest zadbane Bo faktycznie jest i naprawde pod tym wzgledem nie mamy sie czego wstydzic. Jasno, czysto,windy, podjazdy. Na przykład metro w Rzymie na niektórych stacjach przypominało mi taką stereotypową polslą stację PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:20 Windy z jednej strony stacji i nie dzialaja czesto. Za to wc przyjemne i latwo znalezc. I super jest to ze nie trzeba odbywac maratonu do wyjscia. Pod tym wzgledem genialne Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Durnie 18.05.17, 08:35 No cóż, pan chyba pierwszy raz w tej części Europy? Cytat z linka: "Dyskusja na temat różnorodności kulturowej i jej konsekwencjach ujawniła lęki ludzi na całym świecie." Chciałabym jednak myśleć, że mamy to już wszystko spracowane. Jako globalne społeczeństwo. Jak widać jeszcze długo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Durnie 18.05.17, 08:57 Część komentarzy przypomina mi ubolewanie (nazwisko litościwie pominę) nad grą Wiedźmin, w której pan niedokształcony dopatrzył się rasizmu, albowiem bohaterowie gry są mało zróżnicowani etnicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Durnie 18.05.17, 09:02 Ale powiedzmy sobie szczerze - ta różnorodność wynika z niewolnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Durnie 18.05.17, 09:08 Tak, zwłaszcza w Szwecji czy Norwegii z niewolnictwa... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:21 Jaka roznorodnosc w Japonii? Taka sama jak u nas - u nas Ukraincy tam Koreanczycy ewentualnie. Na zdjeciu i tak nie poznasz. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Durnie 18.05.17, 09:10 kfugktru23 napisał: > Ale powiedzmy sobie szczerze - ta różnorodność wynika z niewolnictwa. Nie. Z ewolucji. Wszyscy pochodzimy z czarnego lądu, ta na marginesie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 09:20 Na szczęście TFUrcy gier poszli po rozum do głowy i gra konkurujaca z Wiedzminem na rynku cRPG - Mass Effect Andromeda - jest całkowicie nierasistowska grą, w której nie da się zrobić postaci o słowiańskim lub nordyckim wyglądzie. Niestety rasistowski Wiedźmin to bestseller, poprawny politycznie MEA okazał się klapą. Widać gracze na całym świecie to rasisci, którzy nie poznali się na wybitnym dziele promujacym multi kulti. Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Durnie 18.05.17, 09:23 lauren6 napisała: > Niestety rasistowski Wiedźmin to bestseller, poprawny politycznie MEA okazał si > ę klapą. Widać gracze na całym świecie to rasisci, którzy nie poznali się na wy > bitnym dziele promujacym multi kulti. Wiedźmin Sapkowskiego jest cały multi kulti . Więc i gra powinna zawierać różnorodne postacie rodem z kart książek. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 09:36 Wytłumacz to panu, dla którego rasa to czarny kolor skóry, a nie skośne oczy i długie uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:23 Jesli tak to w sumie moglyby byc czarne elfy albo azjatyckie krasnoludy... Odpowiedz Link Zgłoś
iziula1 Re: Durnie 19.05.17, 07:29 ichi51e napisała: > Jesli tak to w sumie moglyby byc czarne elfy albo azjatyckie krasnoludy... > Elfy, strzygi, wampiry, ludzie , wiedźminy. Jedyna postać "czystej rasy " to Ciri ale ona była lesbijką ....To nie jest lektura dla prawicowej młodzieży. Tfu... i ja to coś czytałam...jakieś egzorcyzmy teraz chyba są potrzebne, co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Durnie 18.05.17, 09:46 Zawiera: elfy, krasnoludy, czarodziejów, trolle, wiedźminów etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Durnie 18.05.17, 09:18 A o co właściwie chodzi? Obejrzałąm zdjęcie, przeczytałam artykuł. Nie widzę nic dziwnego. Co powinnam zobaczyć? Że nie ma tłoku? Kolorowych? Brudu? Nie rozumiem tego zamieszania, mamy za to przepraszać? Czy o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Durnie 18.05.17, 09:30 Za to, że nie białych niedźwiedzi, tylko biali ludzie. Jeszcze bardziej straszno! Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Durnie 18.05.17, 12:18 Polska ma przepraszać za to , że jeszcze nie zwariowała, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Durnie 18.05.17, 09:57 Z ciekawości - czy autor zdjecia wypowiedział się o co mu właściwie chodziło, czy to wszytsko radosna twórczość internautów? Może faktycznie coś na tym zdjęciu jest nietypowego? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Durnie 18.05.17, 10:00 No właśnie też nie znalazłam odpowiedzi w artykule. Tylko zapytanie autora i radosna twórczość czytelników. Metro jak metro, jeśli chodzi o pierwszą linię to faktycznie trochę dziwne że taki luz, na drugiej linii tak małe obłożenie to czestszy obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Durnie 18.05.17, 10:01 BTW, Do całkiem niedawna małe zróżnicowanie kulturowo-narodowe w PL było traktowanie normalnie, jako konsekwencja historii, której konsekwnecja z kolei było umiarkowane zainteresowanie Polską jako celem imigracyjnym. Od mniej więcej 2 lat, paradoksalnie od czasów kiedy to zróżnicowanie się gwałtownie powiększa, nagle się okazuje, że to "nasza wina", że nie jest ono tak wielkie jak w panstwach tzw zachodu, bo jesteśmy rasistami. Czy niektórzy mogliby się puknąć w głowę? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 10:14 Należy ubolewać nad poziomem historii wykładanej w szkołach na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Durnie 18.05.17, 10:13 To jest raczej radosna twórczość dziennikarza. lepiej poczytać wszystkie komentarze, a nie tylko te cytowane, bo jednak ja widzę inny wydźwięk, niż nam portal sugeruje... twitter.com/AltRight_Report/status/862779714741694469 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Durnie 18.05.17, 10:16 "All those people and only one is reading an actual book. Such a shame." Wstyd mi jak cholera. Zamiast targać ze zoba do metra papierową knigę czytam ebooki i eczasopisma na smartfonie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Durnie 18.05.17, 11:03 Tja, bo na fotkach z metra w Paryżu wszyscy czytają Tołstoja że nie wspomnę o metrze w Japonii, tyle książek, że się pasażerowie drzwiami wylewką.. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:28 W Japonii wszyscy czytaja w kolejce. Zdjecia z metra japonskiego nie oddaja rzeczywistosci. Robi sie je w rush hour. Poza godzinami szczytu tak to nie wyglada 10 lat temu kazdy mial ksiazke w torbie (chocby komiks) tyle ze nie wszyscy na raz wyciagali. Obecnie wszyscy slepia w telefony i czytniki postepu nie da sie powstrzymac Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Durnie 18.05.17, 11:07 Zanim nie przeczytałam komentarzu s ogóle nie rozumiałam "fenomenu" tego zdjęcia. Po przeczytaniu komentarzy tez nie jedyne co mi się rzuciło s oczy, to ze wagon metra taki przytulny się wydaje na zdjęciu, jak przedpokój u cioci wiesi, fajnie. Wróciłam niedawno z nyc i za każdym razem jestem zniesmaczona ich metrem, brzydkie, syfiate, stare i sprawiające wrażenie niebezpiecznego. W porównaniu warszawskie metro wyglada classy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Durnie 19.05.17, 07:30 I tak najgorsze francuskie dla mnie. Klaustofobii dostaje na sam widok zdjec Odpowiedz Link Zgłoś
aj_riszka Re: Durnie 18.05.17, 16:50 ale na co i po co? i o co chodzi? Bez przesady! Nie zauwazylam, ale chyba nic nie pytali o te niedzwiedzie w metrze/na ulicach, wiec nie ma o co drake robic, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love ale kto jest durniem? rasiści z krajow ubogaconych 18.05.17, 18:04 kulturowo czy Polacy nie importujący ubogacaczy bo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś