Dodaj do ulubionych

Odstające uszy

21.05.17, 10:25
Czy to jeszcze jest wśród dzieci powód do drwin?
Wczoraj widziałam chłopca (ok. 10 lat) z uszami prostopadłymi do głowy, oczywiście fryzura na zapałkę eksponująca mankament . Pierwszy raz pomyślałam, że operacja plastyczna na Komunię to jednak może być dobry pomysł. Nawet pomyślałam, że NFZ powinien to refundować.
Znacie takie dzieci? Chciałyby się poddać operacji?
Naprawdę nie mam nawyku przyglądania się ludziom i rozważania ich wyglądu, ale jakoś przeniosłam się w czasie do swojego dzieciństwa, gdzie chłopiec miałby ciężko. Może teraz dzieci są mądrzejsze?
Obserwuj wątek
    • mama.nygusa Re: Odstające uszy 21.05.17, 10:52
      Chyba sa madrzejsze, znam dziewczynke 6klasa, nikt jej nie dokucza, nigdy nikt jej nawet w delikatny sposob nie zwrocil uwagi na ten mankament.
      Mam sasiadke, dorosla juz kobieta, pochodzi z zamoznej bardzo rodziny, opercje mogla zrobic zawsze, ale nie chciala i nie chce; tez nikt nie dokuczal.

Cora nosi okulary i w ubieglym roku, wlasnie o tej porze roku jej wychowawcdzyni-dobrze ze byla!! wziela pocieche i jeszcze jednego kolege na bok i zrobila im wyklad, ze moze lepiej byloby zmienic oprawki na szkla kontaktowe, bo kolezanki/koledzy moga sie z ich smiac! Dzieciak w szoku, ja tez.Nigdy nikt nie powiedzial jej negatywnego na temat okularow, wrecz przeciwnie, zawsze to byly mile slowa.
      • buglady Re: Odstające uszy 21.05.17, 11:03
        Wydaje mi sie, ze teraz to sie rzeczywiscie zmienilo i dzieci z odstajacymi uszami nie sa wysmiewane. Tak samo z okularami. Za moich czasow odstajace uszy i okulary to byl powod do wstydu. Sama mialam odstajace uszy i nosilam okulary. Nie rozumiem, dlaczego rodzice nie pozwolili mi na operacje, zrobilam ja dopiero 5 lat temu i zaluje, ze tak pozno. Taki maly zabieg a jak zmienia komfort zycia.
    • mid.week Re: Odstające uszy 21.05.17, 11:10
      Nie wiem jak jest wśród dzieci ale i dorośli potrafią się na tym polu popisać. Należe na FB do róznych grup fotograficznych i całkiem niedawno dziewczyna wrzuciła cudne portrety dziewczynki z odstającymi uszami. Piękne zdjęcia, piękne dziecko, a jednak znaleźli się tacy co postulowali zakrycie uszu do zdjęć...
      • azja001 Re: Odstające uszy 21.05.17, 11:56
        Mój syn jest po zabiegu zrobionym w wieku 14 lat. Sam bardzo chciał, spotykał się z przezwiskami ale nie było to bardzo częste. Sam z siebie chciał zabiegu bo ma pod tym względem mój charakter więc jeśli coś można ulepszyć to dlaczego nie. Efekt świetny, dziecko zadowolone
    • saqigar Re: Odstające uszy 21.05.17, 12:03
      No to zastanów się, co twoje dziecko powiedziałoby temu chłopcu, skoro sama go jawnie piętnujesz.
      • jemeade Re: Odstające uszy 21.05.17, 14:39
        Zauważenie czegoś, czego nie da się nie zauważyć, to nie jest piętnowanie. Jako osoba dorosła potrafię udawać, że nie widzę, ale pytam się jak obecnie zachowują się dzieci. Za moich czasów często zachowywały się paskudnie. Mam nadzieję, że teraz są bardziej taktowne. Moje nic nie powiedziało, ale nie wiem czy dlatego, że nie widziało czy dlatego, że jest taktowne. Jest w wieku, kiedy pytanie co się komuś stało, że nie chodzi, nie widzi lub nie ma ręki jest akceptowalne.
        • mallard A mnie, to totalnie "osłabia", 22.05.17, 01:29
          że zawsze się znajdzie jakiś "sigagar", któremu trzeba tłumaczyć, ze nie jest się wielbłądem...
    • sanrio Re: Odstające uszy 21.05.17, 13:03
      ale po co operacja, skoro można po prostu zapuścić chłopcu włosy. Widocznie ani rodzicom ani dziecku to nie przeszkadza tak bardzo jak tobie.
      Mam koleżankę, która jako małe dziecko przeszła operację uszu, które moim zdaniem wcale nie były aż tak odstające, poza tym, jako dziewczynka miała możliwość ukrywania ich pod włosami. Alessandra Ambrosio, znana modelka VS również jest po takiej operacji, z tym, że u niej doszło do komplikacji. Nie warto.
      • azja001 Re: Odstające uszy 21.05.17, 14:09
        To żadna wielka operacja, raczej zabieg w miejscowym znieczuleniu. Rozumiem, że ty i twoje dziecko macie odstające uszy i z autopsji wiesz że można włosy zapuścić chłopcu i po sprawie. Jeśli tak to o.k, przyjmuję argumentację jednak zdanie mam inne w tej sprawie
        • sanrio Re: Odstające uszy 22.05.17, 12:21
          przepraszam, a nie można? Trzeba obcinać na zapałkę, żeby odstawały jak talerze od głowy?
          • azja001 Re: Odstające uszy 22.05.17, 19:54
            Można. Jednak mało który chłopak chce mieć długie włosy tak jak mało która dziewczyna chce mieć włosy krótkie. Taka nasza uroda
    • d.o.s.i.a Re: Odstające uszy 21.05.17, 13:13
      Miałam kiedyś bardzo odstające uszy i był to mój kompleks największy na świecie. Wraz z dorastaniem, jak mi rosla glowa, uszy zaczęły bardziej przylegać. I już nie mam odstających. Cieszę się ze ostatecznie nigdy nie zrobiłam operacji, chociaz było to moim największym marzeniem.
    • d.o.s.i.a Re: Odstające uszy 21.05.17, 15:07
      Moze to dziecko nigdy nie miało problemów ze swoimi uszami, a może uznaje je za swój atut i fryzura na zapalke to jego pomysl, bo tak chodzą teraz hipsterzy, czy cos tam zupełnie innego. Nie rozumiem idei fundowania dziecku zabiegu estetycznego jeśli dziecko nie jest nim zainteresowane. Moze odstające uszy u dzieci nie są obecnie uznawane za defekt estetyczny?
      • jemeade Re: Odstające uszy 21.05.17, 15:12
        Nie wiem, dlatego pytam.
    • muchy_w_nosie Re: Odstające uszy 21.05.17, 20:28
      U dziewczynki odstające uszy są czasami nawet ładne, u chłopaka pozostaje operacja. Podobnie z rudymi włosami dziewczynę upiękniają, chłopaka niekoniecznie.
    • koza_w_rajtuzach Re: Odstające uszy 22.05.17, 10:08
      > Może teraz dzieci są mądrzejsze?

Mi wydaje się, że raczej nie są mądrzejsze.
      Ale z wyglądem to jest tak, że osoba pewna siebie, śmiała i charyzmatyczna raczej nie pada ofiarą drwin, nawet przy mocno odstających uszach.
      Znam dwóch bardzo podobnych do siebie rudzielców, z nadwagą i niezbyt urodziwych. Pierwszy z nich pewny siebie typ, wyluzowany i nie narzeka na brak powodzenia. Drugi to zakompleksiony romantyk, inteligentny, pisze wiersze, widać, że dobry człowiek, ale emanuje taką niepewnością siebie, że zawsze padał ofiarą jakiegoś dokuczania itd., a rude włosy to tylko pretekst, żeby mu dokopać. Obiektywnie rzecz biorąc pierwszy typ nawet mniej urodziwy od tego drugiego, ale siłą charakteru nadrabia mankamenty urody, a drugi to taka typowa ofiara przy której łatwo się dowartościować.
    • joaaa83 Re: Odstające uszy 22.05.17, 14:03
      Pamiętam, że w podstawówce miałam koleżankę z takimi uszami. Nie dało się ich przykryć włosami, bo wystawały zza włosów (musiałaby mieć bardzo puszyste, kręcone lub natapirowane). Nosiła bawełniane opaski. Nie kojarzę, żeby kiedykolwiek była obiektem drwin. To była pewna siebie i ogólnie ładna, zgrabna dziewczyna. Dobrze się uczyła.

Mimo to po kilku latach ją spotkałam (miałyśmy może po 18-20 lat) i uszy były już zoperowane. Myślę, że jej samej przeszkadzały i nie chodziło o opinię otoczenia.
    • ichi51e Re: Odstające uszy 22.05.17, 21:53
      Przeczytaj swoj post i masz w nim odpowiedz na swoje pytanie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka