Dodaj do ulubionych

Hasminmoto u mojej córki

23.05.17, 12:15
Usg wykryło chorobę hashimoto u mojej 9 letniej córki. Hormony ma ok, przeciwciała ujemne. Zrobiłam badania ot tak sobie, bo sama mam hasmimoto.
Czy ktoś ma doświadczenia z postępowaniem w tej chorobie u dzieci? W necie najwięcej jest głosów osób dorosłych, a co w przypadku rozwijającego się dziecka? Mam jej zaaplikować dietę paleo czy inny protokół autoimmunologiczny bez badań? Bo tak wszędzie piszą, że na dietę bezglutenową trzeba przejść? Coś jeszcze?

Przytulcie i pocieszcie proszę sad
Obserwuj wątek
    • kwietniowka2011 Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:17
      tu popytaj
      forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html
      forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Tarczyca_doroslych_i_dzieci.html

• juuuu7 Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:19
      Poszukaj dobrego endokrynologa dzieciecego.
      • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:21
        Dzięki dziewczyny, szukam gdzie się da, ale może któraś ma osobiste doświadczenia?
        • emma_me Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:23
          a o jakie miasto chodzi?
          • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 12:00
            Warszawa
            • kia5 Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 13:39
              Nutella podobno w BM jest spec od tarczyc, nie wiem, czy dzieci. dr. N. Gaweł
              • kia5 Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 13:41
                A Nutella, ważna uwaga - leczy się chorobę, objawy, a nie wyniki. Mówię z własnego doświadczenia.
        • milka_milka Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 13:42
          Wysłałam Ci namiary.
    • kanna Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:21
      Mam takie dziecko w rodzinie.
      Dostaje hormon, ma go dostawać do czasu unormowania się miesiączki (której jeszcze nie ma), potem zadecyduje się, czy na stałe. Tyle. O diecie bezglutenowej (aż dopytałam matę) żaden endokrynolog nie wspominał.
      USG tarczycy robiłaś dziecku?
      • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:22
        No właśnie na podstawie usg stwierdzono.Hormony i przeciwciała ok. Nie sądzę aby musiała brać hormony, bo ma wyniki idealne.
        • kanna Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 12:24
          Przegapiłam początek posta, sorry. Bez endokrynologa nic nie zrobisz.
    • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 16:15
      Podnoszę do góry.
    • ichi51e Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 19:26
      Jesli nie jest uczulona na gluten to nie ma potrzeby. Dbaj o zeby.
      • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:17
        Co mają zęby do Hashimoto?
        • ichi51e Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:35
          stres dla organizmu.
          • ichi51e Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:47
            Wrzuc sobie zeby i hashimoto jak juz guglasz gluten i hashimoto.
    • aankaa Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 19:35
      Mam jej zaaplikować dietę paleo czy inny protokół autoimmunologiczny bez badań? Bo tak wszędzie piszą, że na dietę bezglutenową trzeba przejść? Coś jeszcze?
      ===
      pójdź do lekarza a nie czytaj porady z internetu
    • milka_milka Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 22:05
      Po co? Wszelkie protokoły autoimmunologiczne i diety paleo można o kant ... potłuc. Nie szalej, daj żyć normalnie sobie i dziecku. Sprawdzaj hormony, przeciwciała i rób usg, możesz zrobić badania w kierunku nietolerancji glutenu i idź do dobrego endokrynologa. Hashi to nie wyrok.
    • milka_milka Re: Hasminmoto u mojej córki 23.05.17, 22:22
      I jeszcze jedno - dieta bezglutenowa jest konieczna przy nietolerancji glutenu. Jeśli jej nie ma, może narobić więcej szkody niż pożytku. Idź do dobrego endokrynologa dziecięcego (namiary Ci podałam) i przestań kierować się wskazówkami z jetu. Ani ja ani moja córka nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, nie ma takiej konieczności. Ani na paleo, ani nie stosujemy żadnych protokołów autoimmunologicznych. Córka jest pięknie wyrównana, przeciwciała jej spadły prawie do normy, jest w porządku.
      • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:17
        Wiem milka, dzięki, też bardzo sceptycznie podchodzę do tego typu pomysłów, szczególnie jeżeli choroby nie ma potwierdzonej badaniami. Czytam wszędzie jednak w necie (nie to że w jednym czy dwóch miejscach), że te diety są konieczne bo układ immunologiczny się rozbuja jeszcze bardziej i znajdzie sobie nowe tkanki do ataku (coś jak marsz alergiczny u nieleczonych alergików). Że trzeba znaeźć przyczynę, która wywołała hashi bo bez tego układ immunologiczny będzie szalał. Sam już nie wiem, dzięki za porady, potem na priv do Ciebie napiszę.
        • milka_milka Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 07:19
          Przepraszam, może za ostro napisałam. Ale piszę ze swoich doświadczeń i opinii endokrynologa.
          • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 12:22
            Wcale nie za ostro, pisz co myślisz wink
        • bo1 Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 08:24
          Czytać o chorobie, owszem, można, ale to nie znaczy, że trzeba bezrefleksyjnie wdrażać wszelkie wyczytane porady. Np. diety wprowadza się zwykle dopiero wtedy, gdy organizm słabo reaguje na podawaną sztuczną tyroksynę. Twoja córka ma na razie tylko zmienioną tarczycę. Wyniki, jak piszesz, w normie. O objawach chorobowych typowych dla hashimoto nie wspominasz. Nie rób nic na własną rękę, tylko znajdź dobrego endokrynologa z doświadczeniem z dziećmi (a jeszcze lepiej ze dwóch endokrynologów). To oni zdecydują, co dalej, czy trzeba wdrażać leczenie, czy na razie obserwować. Na wszelki wypadek możesz ewentualnie zrobić córce przed wizytą ponowne badanie krwi, żeby pokazać lekarzowi (lekarzom) dwa wyniki parametrów tarczycowych.
          • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 11:57
            Córka wyniki ma w normie, są świeże, sprzed tygodnia. Nie ma żadnych objawów klinicznych typowych ani dla chorób tarczycy, ani dla Hashimoto w szczególności. Ma tylko zmiany w usg - słabo odgraniczone obszary hypoechogeniczne na obrzeżach obu płatów.
            • milka_milka Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 13:08
              To, moim zdaniem, wystarczy pilnować i tyle. Nie katuj dziecka protokołem autoimmunologicznym albo dietą bezglutenową i idź do endo dziecięcego.
              • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 14:10
                Pojde, oczywiscie ze pojde. Dzięki Milka smile
            • kia5 Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 13:44
              powtórz usg, czasem moga być dramatyczne róznice, zrób to u speca od USG tarczycy. Mojej koleżance jeden zdiagnozował raka tarczycy. Po badaniu u innego specjalisty okazało się, że jakieś cienie wyszły. Dziewczyna zdrowa.
              • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 14:11
                To może niegłupi pomysł...
    • black-cat Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 15:52
      Powtórz USG u innego specjalisty. Kiedyś poszłyśmy z koleżanką na USG tarczycy i obie wyszłyśmy z diagnozą Hashimoto. Wielokrotnie powtarzałam później badanie u różnych specjalistów i żaden tego nie potwierdził. Badania miałam w normie. Endokrynolog wynik skomentował mieładnie pod nosem i kazał wyrzucić do kosza.
      • nutella_fan Re: Hasminmoto u mojej córki 24.05.17, 17:22
        Black-cat, dzięki za pocieszenie, pewnie tak zrobie. Prawda jednak jest taka, ze ja sama widzę na wyduku te obszary hypoechogeniczne, takie delikatne zaciemnienia na granicy tarczycy. Raczej to chyba nie zniknie u innego lekarza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka