Dodaj do ulubionych

Szukanie pracy a wiek

04.06.17, 21:48
Jestem załamana. Nie lubie swojej pracy, chcę ją zmienić. Od kilku miesięcy wysyłam CV i odzew jest zerowy...

Zaczynam sądzić, że to po prostu kwestia wieku, w tym roku skończyłam 35 lat i nigdy nie myślalam o sobie w kategoriach "za stara". Ale teraz sama już nie wiem ... Wymogi z ogłoszeń spełniam, nie aplikujé na jakieś super stanowiska, zwykłe biurowe - bo w tym mam doświadczenie. Angielski znam (poziom b2/c1), rosyjski tez (komunikatywny). Excel opanowany, wykształcenie wyższe. 10 lat doświadczenia w pracy biurowej. I na takie stanowiska wysyłam CV. I cisza... A nie, raz dostalam ofertę. Za cale 2200 brutto.

Jakie wy macie doświadczenia z szukaniem pracy po 30 roku życia?
Obserwuj wątek
    • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 21:55
      Dodaj jeszcze, że otrzymuję żadnych telefonów w sprawie zaproszenia na rozmowę - bo gdybym chociaż na takiej rozmowie była, to bym myślała, że nie pasuje firmie może z innego powodu. No ale skoro wszyscy skreślają mnie na podstawie CV... To juz nie wiem o co może chodzić jak nie o wiek...
      • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:02
        O pojęcie "praca biurowa", pod którym nie kryje się nic konkretnego. Albo masz zawód przydatny pod kątem rynku pracy, albo nie.
        • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:14
          Pewnie, że pod takim pojęciem nie kryje się nic konkretnego. Ale są ogłoszenia, np. na pracownika biurowo-administracyjnego i opis wymagań - i ja je spełniam. Albo ogłoszenia na tego typu podobne stanowiska - w moim mieście tego typu ogłoszeń jest sporo. Albo np.ogłoszenia do działu HR - piszą jak wół, że np.konieczny angielsk, Excel, doświadczenie w HR nie wymagane. To wysyłam CV. I za każdym razem cisza....
          • sanrio Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:18
            nie wymagane, ale mile widziane. I odzywa się 327 kobiet z angielskim, excelem ORAZ doświadczeniem w HR...
            Stacie_o kiedyś pomagała jednej forumce skonstruować CVkę, bo uwierz mi - to jest klucz do sukcesu. Jak wygląda twoja? Zastanowiłaś się nad tym, czy przyciąga wzrok, czy jest coś, co warto podkreślić w twojej karierze? Czy CV jest nowoczesne i krótkie czy lecisz starym schematem z początku lat 2000?
            • myfaith Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:01
              OT
              a jaki jest schemat cv w 2017? Bo jaki był w 2000 wiem, jaki w 2010 też a jaki jest w 2017?
              • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:04
                Takie mniej więcej:
                (poza zawodami baaardzo poważnymi typu prawnik czy lekarz wink)
                https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/4a/53/22/4a5322692c524789a8547a903437216a.jpg
                https://marketplace.canva.com/MACL0X6JyFc/1/0/thumbnail_large/canva-blue-corporate-photo-simple-modern-resume-MACL0X6JyFc.jpg
                • sanrio Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:49
                  stacie kiss
                • minor.revisions Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 18:56
                  Serio jest standardem że podaje się wiek?
                  • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:11
                    minor.revisions napisała:

> Serio jest standardem że podaje się wiek?

Większość podaje sama z siebie, bez pytania.
                    Nie zawsze pracę biorą młodsi, u nas na jedną robotę wszyscy młodsi odpadli, pracę wziął gość pod emeryturę i był to dobry wybór. Kwestia sprzedania się i zadawania dobrych pytań pracodawcy. wink Przy firmie pośredniczącej, nie ma takiej możliwości.
          • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:19
            Ale pewnie zgłaszają się osoby, które to doświadczenie mają i to one są zapraszane na rozmowy.

Angielski, Excel to taka podstawa w dzisiejszych czasach. Jeśli chcesz zarabiać więcej niż 2200 brutto musisz umieć więcej.
          • black_halo Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 09:07

35plus napisał(a):

> Pewnie, że pod takim pojęciem nie kryje się nic konkretnego. Ale są ogłoszenia,
            > np. na pracownika biurowo-administracyjnego i opis wymagań - i ja je spełniam.
            > Albo ogłoszenia na tego typu podobne stanowiska - w moim mieście tego typu ogł
            > oszeń jest sporo. Albo np.ogłoszenia do działu HR - piszą jak wół, że np.koniec
            > zny angielsk, Excel, doświadczenie w HR nie wymagane. To wysyłam CV. I za każdy
            > m razem cisza....

Bede brutalnie szczera. Nie jestes za stara tylko za droga. Na te stanowisko aplikuja tez mlode dziewuszki po politologii, ktore zgodza sie pracowac i za minimalna, i na zlecenie a nawet na umowe o dzielo bo mieszkaja z rodzicami i ich najwikeszym wydatkiem jest nowa kiecka na impreze w klubie.

Nie masz zadnych nadzwyczajnych umiejetnosci bo dwa jezyki na srednim poziomie to dzisiaj prawie standard. Excel i rozne biurowe umiejetnosci to ma prawie kazdy.

Jesli naprawde chcesz zmienic prace to musisz sie jakos specjalistycznie wykwalifikowac bo konkurencja w Twoim zawodzie jest ogromna. To jest praca dla ludzi bez duzych ambicji i tyle.
            • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 09:18
              Nie zgodzę się, że 2 języki obce i excel to mało. Znam polski rynek od podszewki i dwa języki obce na poziomie B2 i dobry excel nie są takie częste. Owszem, jest mnóstwo ludzi, którym się zdaje, że matura lat temu pińć i niemiecki w gimbazie wystarczą oraz co trudnego w excelu, ale odpadają w przedbiegach przy przejściu na dany język czy po prośbie o wykonaniu tabeli przestawnej.
              • obrus_w_paski Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 10:51
                Stacie, z ciekawości: jak oceniasz Cv BEZ info o wieku? Pytam, bo w Hiszpanii dość często dostajemy Cv bez daty urodzenia (wiek można +\- obliczyć na podstawie uni i doświadczenia) a i często bez zdjęcia.
                Takie Cv do pracy biurowej traktuje jak każde inne. Koleżanka lat 39, swoją droga z wyglądu obłędna, zlikwidowała datę urodzenia w Cv, zostawiła zdjęcie i nagle zaczęły spływać oferty. Czy Cv bez daty urodzenia jest w Pl Ok czy jeszcze nie?
                • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 10:53
                  Ja nie podaję i oferty pracy mam wink
                • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 11:04
                  Szczerze, powiewa mi obrusem smile. Serio. Jak bardzo potrzebuję, to sobie przecież obliczę orientacyjnie z dat zatrudnienia, czy ukończenia szkoły. Choć bywa mylące, ostatnio miałam absolwenta lat 39, który wpisał tylko datę ukończenia szkoły, pominął wszystko "przed". Pracę dostał.
                  Wiem jednakże, że są agencje które sprawdzają ile kandydat ma lat. I firmy, parę ssc/bpo np w celach statystycznych czy też pozytywnej dyskryminacji (jak to wychodzi w praniu, szczerze powiedziawszy, nie wiem).
    • asia-loi Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:04
      Ja szukałam pracy jak byłam 40+ i też się okazywało, że byłam za stara.
      A na tym forum nieraz mi próbowano wmówić, że 50-60 + to dobry wiek na szukanie pracy, a tak w ogóle to praca jest.
      • jagienka75 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 00:08
        nieprawda, bo wszedzie wolą młodszych. wiadomo nie od dziś, że taki :stary" to już ma jakies tam wymagania i w bambuko robić się nie da.
        blisko lat temu byłam świadkiem tego, jak 36 letnia kobieta, nie została wpuszczona na rozmowę kwalifikacyjną.
        jedna z moich koleżanek szukała pracy a ja z nią poszłam, żeby nie była sama.
        to był jeden wielki CASTING. kolejka pań była długa. koleżanka czekała 2 godz, aż ją wpuszczą i zamienią z nią kilka słów.
        była jedną z ostatnich w kolejce. oprócz niej były jeszcze dwie osoby.
        dziewczyna, którą znałam ze szkoły (była w moim wieku) i ta 36 letnia babeczka.
        wyszedł smarkacz ok 30 letni i zaczął pytać wszystkie o wiek.
        na wieść, że jedna z nich ma 36 lat , powiedział " wy możecie wejśc, bo jesteście jeszcze młode a pani niech idzie do domu".
        kobieta stała jak głupia w kolejce 2 godziny na darmo.

kiedyś też pisałam o jednej z koleżanek, która dowiedziała się, że może nie zawracać sobie głowy "castingiem", bo szefostwo uznało, że za stara jest a oni szukają 25 latek do pracy. kumpela miała wtedy 37 lat.

i jeszcze coś związanego z wiekiem.
        dzis to nawet w Biedronkach powymieniali ekipę na młodszą.
        wszystkie starsze pracownice od 48-55 roku życia nagle poznikały a na ich miejsce pojawiły się młode dziewczyny.
        dowiedziałam się od jednej z nich, że nie przedłużyli żadnej z nich umów o pracę. nawet jeśli pracowały tam po 10 lat.
        więc gadanie, że w każdym wieku można sobie ot tak znaleźc pracę, to jedna wielka bzdura.
        nie od dziś wiadomo, że najlepiej mieć 25 lat i co najmniej 10 letnie doświadczenie.
        • obrus_w_paski Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 09:03
          Yyy...ale przecież dyskryminacja ze względu na wiek jest niezgodna z prawem?
          W zeszłym roku miałam szkolenie z przeprowadzania rozmow kwalifikacyjnych- nie możemy pytać o wiek, orientacje seksualna ani czy osoba posiada dzieci, bowiem "nie możemy zakładać, ze ich posiadanie = niespełnianie wymagań danej ofert pracy ".
          Ja bym na tego "smarkacza" złożyła gdzieś skargę
          • jagienka75 Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:44
            teoria ma sie nijak do praktyki i pytają o wiek, niestety.
            babka,która została po chamsku potraktowana na castingu, pewnie machnęła ręką i znalazła pracę gdzie indziej.
            to było dawno, prawie 20 lat temu.
    • sanrio Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:10
      szukałam pracy będąc już dość sporo po 30. Dopóki słałam na cokolwiek to odzew był zerowy. Trzeba wysyłać CVki zgodne ze swoim doświadczeniem, specyficznym, branżowym. Praca biurowa co to właściwie znaczy? 3/4 ludzi ma pracę biurową. Ja od wielu lat działam w firmach pokrewnych IT i tam też będę szukała, jeśli zajdzie potrzeba, nowej pracy.
      Nie sądzę, że chodzi o wiek.
      • feiticeira Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 08:18
        "Ja od wielu lat działam w firmach pokrewnych IT i tam też będę szukała, jeśli zajdzie potrzeba, nowej pracy.
        Nie sądzę, że chodzi o wiek."

It to inny świat. Pierwsza pracę w it znalazłam w wieku 35 lat. Druga- 39, w międzyczasie powybrzydzalam trochę. Teraz jestem pośrednio zaangażowana w rekrutacje i widzę, jak trzeba prosić ludzi, żeby rozwazyli w ogóle propozycję pracy 😊 i faktycznie, tu wiek, wykształcenie, narodowość - nie mają znaczenia. Niestety, na inne branze się to nie przekłada.
        • bywalec.hoteli Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 16:58
          dobrze, że w IT jest dobrze. Myślę, że w innych branżach też brakuje pracowników i będą musieli brać również osoby 40+ i 50+
    • yuka12 Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:19
      Tez kiedys, jeszcze jak mieszkalam w Polsce, nie moglam znalezc innej pracy, ale to bylo w koncowce lat 90./ poczatkach nowego tysiaclecia i bezrobocie siegalo ponad 20 procent w moim miescie. Ostatnio rozlgladalam sie za praca w Polsce jakies dwa lata temu i okazalo sie, ze aby pracowac w ksiegowosci czy biurze musze miec albo skonczone kierunkowe studia (w UK kursy + doswiadczenie wystarczaja) albo znajomosci. Z drugiej strony jestem pania w okolicach 50. i pewnie dla wielu potencjalnych pracodawcow powinnam szukac miejsca na cmentarzu a nie nowej pracy smile. Problemy ze znalezieniem pracy w PL spowodowaly m.in. ze zostalismy w UK raczej na dobre (przynajmniej obecnie). Pewnie dlatego ze nie jestesmy poszukiwanymi waskimi specjalistami z wysoko oplaconymi stanowiskami smile.
      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:22
        yuka12 napisała:

> Tez kiedys, jeszcze jak mieszkalam w Polsce, nie moglam znalezc innej pracy, al
        > e to bylo w koncowce lat 90./ poczatkach nowego tysiaclecia i bezrobocie siegal
        > o ponad 20 procent w moim miescie. Ostatnio rozlgladalam sie za praca w Polsce
        > jakies dwa lata temu i okazalo sie, ze aby pracowac w ksiegowosci czy biurze mu
        > sze miec albo skonczone kierunkowe studia (w UK kursy + doswiadczenie wystarcza
        > ja) albo znajomosci.

To jakieś cyrki. Żeby pracować w bibliotece, też trzeba mieć studia, a w Niemczech wystarcza kierunkowa szkoła średnia, rodzaj zawodówki.
        • chocolate-cakes Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:56
          U mnie szukali Pani do biblioteki. Studia 5 letnie, bibliotekoznawstwo, Excel, bardzo dobra znajomość języka angielskiego. W szkole.
          Super.
          • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:01
            chocolate-cakes napisała:

> U mnie szukali Pani do biblioteki. Studia 5 letnie, bibliotekoznawstwo, Excel,
            > bardzo dobra znajomość języka angielskiego. W szkole.
            > Super.

Ale co super?
            • chocolate-cakes Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:03
              To było ironiczne. Po jaką cholerę aż takie wymagania? To samo mówi koleżanka bibliotekarka.
              • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:06
                chocolate-cakes napisała:

> To było ironiczne. Po jaką cholerę aż takie wymagania? To samo mówi koleżanka b
                > ibliotekarka.

No nie wiedziałam, może przez waszą szkołę przewija się kupa anglojęzycznych innostrańców i nawet sprzątaczka ma mówić biegle po angielsku. Ale OK, już wiem.
                • chocolate-cakes Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:10
                  Może nie napisałam jasno, trochę już śpiąca jestem wink
                  Wielkie wymagania a pensja mała. Nie wiem do czego ma się przydać angielski.
                  • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 12:13
                    Do katalogowania zbiorów ang-jezycznych? Li i jedynie.
    • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:27
      To może wcale nie chodzić o wiek. Może być po prostu tak skonstruowane CV, że odstrasza.
      Ja ostatnio musiałam zrobić rekrutację na stanowisko biurowe. Odrzuciłam na dzień dobry wszystkie CV przesyłane w wordzie. Odrzuciłam te z rozjeżdżającym się, źle wstawionym, niechlujnym zdjęciem - to już sto razy lepsze są w ogóle bez zdjęcia. Odrzuciłam te, które były robione w w seryjnym programie do konstruowania CV. No i przede wszystkim - odrzuciłam absolutnie wszystkie te, po których widać było, że osoba je wysyłająca nie zadała sobie trudu przeczytania do końca ogłoszenia (trzeba było wkleić dodatkową klazulę - wklejała jedna osoba na dziesięć). Po prostu - na stanowisko biurowe kandyduje tyle osób, że trzeba robić wstępną selekcję tego, co przychodzi. I myślę, że te osoby, które ja odrzuciłam na dzień dobry (np. cv w wordzie, a nie pdf), mogą być równie dobrze odrzucane przez innych pracodawców z tych samych powodów.
      • capa_negra Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:45
        A tak z ciekawości to dlaczego CV w pdf, a nie w doc
        • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:51
          Ponieważ się rozjeżdża - doc mógł był robiony na windowsie, a ja akurat otworzyłam w open office na kubuntu albo w moim podręcznym macbooku. Poza tym doc jest edytowalny - coś niechcący wcisnę, kot mi wskoczy i już się rozjeżdża lub wykasuje kawałek. O ile pierwsze w docu przeglądałam, to kolejne (szczególnie z rozjechanymi zdjęciami, co było koszmarnym utrapieniem) kasowałam od razu. Osoba pracująca w biurze powinna to wiedzieć.
          • capa_negra Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:27
            Nie pracuję w biurze, nie używam doc - zaspokoiłam ciekawość, dzęki
            • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:38
              To nie był przytyk, nie o to mi chodziło. Ja szukałam osoby do prowadzenia biura i doszłam do wniosku, że w takiej pracy powinno się wiedzieć, że na różnym sprzęcie dokumenty mogą różnie wyglądać. I jak ktoś pisze - świetna znajomość MS Office i wysyła cv w doc, to trochę w tę świetną znajomość zaczynam wątpić.
              • ongoing Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:55
                ale jak ktoś umie stworzyć dokument w doc, to znaczy, że korzystał z MS Officesmile pdf to inna bajka
                • agnzimka Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 14:27
                  pdf to jedno kliknięcie w google drive
          • capa_negra Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:39
            A tak na marginesie to edytor tekstu jest jak najbardziej odpowiednim programem do CV, a robienie prezentacji w pdf nie jest raczej w zakresie zwykłego pracownika biurowego, chyba że mówimy o stanowiskach asystenckich, a wtedy nie tylko to jest potrzebne. To że rozjeżdża ci sie doc to w sumie twoj problem.
            • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:44
              Ty tak serio? Świetna porada dla autorki wątku - to, ze pracodawcom moze nie podobac się jej cv, to ich problem big_grin
              No ich, ich. Wybiorą inne.
            • astrum-on-line Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:51
              To jest doskonały przykład bezsensu polskiego rynku pracy. Ot, wyrzucić komuś papiery, bo się pani od rekrutacji wydaje, że tak.
              Akurat PDF moim zdaniem jest dość niewygodny do czytania na komputerze, jedyną jego zaletą jest uniwersalność, pod każdym systemem powinien się otwierać tak samo. W sumie nie wiadomo czego się trzymać, bo w następnej firmie pani od rekrutacji może się wydawać, że PDF jest beeee.
              • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 00:08
                Słowo klucz - uniwersalność. Napisałam na wstępie - ja wybierałam i ja decydowałam (pierwszy raz musialam to zrobic, nie jestem "pania od rekrutacji"). Dostałam kilkaset cv i nie mialam zamiaru wnikac we wszystkie, bo nie mialam na to czasu. Taką wybrałam formę selekcji i moze (bo wcale tak byc nie musi) inni pracodawcy idą wedlug podobnego klucza. To byla rada dla autorki wątku, do ktorej nikt sie nie odzywa. Obrazanie sie na kryteria, którymi kieruje się potencjalny pracodawca, raczej w niczym jej nie pomoże.
              • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:55
                CV w pdf to jest ogólny standard. Doc jest formatem dedykowanym dla płatnego systemu Windows. Poprawnie otwiera się tylko i wyłącznie w płatnym oprogramowaniu Office. Pod darmowym Openoffice pliki doc lubią się rozjezdzac. Wysyłając CV w doc ryzykujesz tym, że firma działająca na darmowym oprogramowaniu Linux (takie cuda nawet w PL się zdarzają i to coraz częściej) w ogóle nie otworzy takiego CV.

Pdfy są mniejsze od doca, więc kiedy to możliwe powinno się wysyłać mniejsze pliki by nie zapychać skrzynki odbiorcy. A dlaczego pdf jest mniejszy? Bo doc jest naszpikowany metadanymi, poprzednimi wersjami pliku, czyli informacjami, które niekoniecznie chcemy pokazać rekruterowi.

Tworzenie pdfa to żadna filozofia, bo i Office i Openoffice mają przycisk "eksporuj do pdf".

Jeśli ktoś rekrutuje na stanowisko montera czy kierowcy oczywiście nie musi wiedzieć takich rzeczy. Dla osoby wykonującej prace biurowe taka wiedza to podstawa. Szczególnie jeśli nie ma się specjalistycznej wiedzy: można i powinno się zabłysnąć biurową kindersztubą i dbałością o szczegóły.
                • panterarei Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:01
                  tez mi się tak wydawało, podobnie jak to, że pracodawcy nieszczególnie garną się do zatrudniania na umowę o prace dziewczyn w wieku 25- 30, bo wiadomo z czym się to wiąże.. a tu się nagle okazuje, ze najlepeij, żeby autorka wątku była przed 30
              • sick_individual Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 23:55
                Znam laskę z haerów (takich a la manpower), która poinformowała mnie, że to dokumenty Worda są lepsze, bo lepiej edytowalne, a jak ona tego tony dziennie przewala, to dla niej różnica. Ale u nich może bida i nie robią na makach wink
            • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:15
              capa_negra napisała:

> robienie prezentacji w pdf nie jest raczej w zakresie zwykłego pracow
              > nika biurowego, chyba że mówimy o stanowiskach asystenckich

W kraju jest taki niski poziom umiejętności? surprised Szok!
      • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 06:52
        Dzięki za informacje o tym, żeby nie wysyłać w doc, zawsze tak robiłam. To już konkretna informacja. Co do klauzuli i zdjęcia - na szczęście miałam zawsze sprawdzone i ok
        • vodyanoi Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:23
          Chodzi też o dodatkowe klauzule, nie tylko o te stałą o przetwarzaniu danych osobowych. Mało osób w mojej rekrutacji ją zawarło. Nie wiem, jakie masz zdjęcie, ale jeśli je już zamieszczasz, to naprawdę warto, by wyglądało bardzo profesjonalnie. Nagminne w tej chwili selfie wyglądają tragicznie. Cv podpisane imieniem i nazwiskiem, bo często dostawalam je jako załącznik z nazwą cv.doc
    • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:34
      Nie, nie za stara, tylko w wieku, w którym.... Jak to napisać abyś mnie dobrze zrozumiała i nie poczuła się urażona? W twoim wieku, czyli u osoby z ok. 10-cio letnim doświadczeniem są 2 skrajne sytuacje. Sytuacja pierwsza: masz specjalistyczną pracę, np. jesteś kardiologiem albo projektantem albo cokolwiek gdzie dopiero z długim doświadczeniem zaczynasz być cenna, to taka młoda osoba jak ty, ale już samodzielna i doświadczona jest skarbem i pracodawcy będą sobie ciebie wyrywać oferując więcej i więcej. Sytuacja druga (niestety częstsza): masz zawód, który równie dobrze może wykonywać osoba z rocznym i z 20-to letnim doświadczeniem (jesteś kasjerką, księgową (nie główną) itd). Nikt nie odpowie na twoje cv jeśli będzie miał młodszych kandydatów, bo pracodawcy wolą zatrudnić osobę 10 lat młodszą, gdyż jej efektywność jest taka jak twoja a oczekiwania płacowe zdecydowanie niższe. Wiem, nie to chciałaś przeczytać...
      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:54
        bo pracodawcy wolą zatrudnić osobę 1
        > 0 lat młodszą, gdyż jej efektywność jest taka jak twoja

Chwileczkę, to czemu wszędzie żądają doświadczenia?

a oczekiwania płacowe z
        > decydowanie niższe.

Aha, pracownik jest dobry, kiedy jest tani. Nie, to nie do ciebie uwaga, do naszego rynku pracy.
        • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:05
          Chyba nie do końca mnie zrozumiałaś: doświadczenie na każdym stanowisku jest ważne, ale terapeuta lub okulista z 10-cio letnim doświadczeniem to zupełnie innej jakości pracownik niż ten z rocznym doświadczeniem. Wie dużo więcej, wart jest dużo większych pieniędzy. Kasjerka lub recepcjonistka z 10-cio letnim doświadczeniem to mniej więcej tej samej jakości pracownik co ten z rocznym doświadczeniem i wart jest podobnych/tych samych pieniędzy.
          • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:07
            Kasjerka lub recepcjonistka z 10-cio letnim doświad
            > czeniem to mniej więcej tej samej jakości pracownik co ten z rocznym doświadcze
            > niem i wart jest podobnych/tych samych pieniędzy.

hmmmm...

a ile wart jest pracownik bez doświadczenia, do którego jest 1750 zł dopłat? tongue_out
            • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:08
              taki-sobie-nick napisała:

> Kasjerka lub recepcjonistka

Ale z tą księgową to przesadziłaś.
              • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:16
                Nie znam się na dopłatach do pracowników, więc się nie wypowiem.
                Jeśli chodzi o księgową to jest to bardzo szerokie pojęcie. Zaznaczyłam, że nie chodzi o główną księgową. Miałam bardziej na myśli panią, która księguje faktury, wystawia dokumenty magazynowe itd.
            • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 10:24
              Najniższa krajowa na początek. Choć z Twoja choroba to chyba tylko sprzątanie zostaje jeżeli chcesz się ujawnić, masz 40+ i nie pracowałas.
              • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:48
                Kto ma 40+ i nie pracował?
                • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 12:16
                  taki-sobie-nick. Jeżeli źle się podpięłam z odpowiedzią (a podpinalam się pod post forumki taki-sobie-nick z wczoraj z 23:07, tylko ta chronologia jest mylaca-wyświetla Ciebie wyżej,
                  a moj post jako odp rownoleglą ), to mam nadzieję, że mi wybaczysz.
              • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:22
                O, a jeżeli nie pracowałam, to dlaczego tylko sprzątanie? O ile mi wiadomo, mam nerwicę, a nie schizofrenię.

Sprzątanie zresztą z pewnych względów odpada. tongue_out
                • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:32
                  Konkurujesz z ludźmi o polowe mlodszymi, czyli studentami. Z takim samym doświadczeniem, podobno większym zapałem i turbomotorkiem wink , i bez osób zaleznych nad ktory mi de facto częściowo sprawujesz opieke.

Niepełnosprawność (umiarkowana/znaczna) z powodu nerwicy? Gdzie takich hojnych orzecznikow ma nasz polski system? big_grin toż to z 15% populacji bylaby ciężkimi inwalidami ze schorzeniem specjalnym.

Popatrz sobie na oferty pracy dla osób niepełnosprawnych (=z doplata do wynagrodzenia) i sobie odpowiedz. Jako konsultantka infolinii z naprawdę biegłym językiem z filologii ukończonej 100 lat temu, z praca na zmiany, miałabyś może ze 200 do ręki więcej, oczywiscie po okresie próbnym.
                  • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:36
                    1st.world.problems napisał(a):

> Konkurujesz z ludźmi o polowe mlodszymi, czyli studentami. Z takim samym doświa
                    > dczeniem, podobno większym zapałem i turbomotorkiem wink , i bez osób zaleznych n
                    > ad ktory mi de facto częściowo sprawujesz opieke.
                    >
                    >
                    > Niepełnosprawność (umiarkowana/znaczna) z powodu nerwicy? Gdzie takich hojnych
                    > orzecznikow ma nasz polski system?

Czy ja mówiłam, że chodzi o ZUS? Nie.
                    • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:39

> > Niepełnosprawność (umiarkowana/znaczna) z powodu nerwicy?

Bywają ciężkie nerwice.
                    • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 08:59
                      Miejskie/wojewodzkie/powiatowe orzecznictwo. Może są bardziej hojni. Może twoja komisja przypadła ma czas gdy było z tobą mega źle albo wykorzystałas "zdolności aktorskie".
                      Tylko ze ZUS i inne orzecznictwa łączą siły podobno i prezes ZUS zapowiada masowe cudowne ozdrowienia od 2018. (30% zdolnosci do jakiegokolwiek zajecia? Jestes zdrowa jak ryba. W komentarzach pod wywiadami z prof.Uścinską ludzie pisali ze teraz to nawet trup ma te 30% zdolności - jako zestaw preparatów dla uczelni medycznej.)
                      Jeżeli masz zabezpieczenie finansowe, to (do czasu! ) ta kwestia ci niestraszna.
                      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:14

> Miejskie/wojewodzkie/powiatowe orzecznictwo. Może są bardziej hojni. Może twoja
                        > komisja przypadła ma czas gdy było z tobą mega źle albo wykorzystałas "zdolnoś
                        > ci aktorskie".

Ze mną jest stale źle, a zdolności aktorskich nie mam.
                        • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:20

> 1st.world.problems napisał(a):
                          >
                          > > Miejskie/wojewodzkie/powiatowe orzecznictwo. Może są bardziej hojni. Może
                          > twoja
                          > > komisja przypadła ma czas gdy było z tobą mega źle albo wykorzystałas "z
                          > dolnoś
                          > > ci aktorskie".
                          >
                          > Ze mną jest stale źle, a zdolności aktorskich nie mam.

Dodatkowo, nie wiem jak to sklasyfikować, nerwicę mam od zawsze, takie raczej nie mijają i to mnie dobija.
                          • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:30
                            Współczuje i obiecuję nie drążýć tematu. Skoro rozważasz zajęcie wymagające choćby polowicznego kontaktu z ludźmi, to chyba nie jest bardzo źle. Może rozważ staż finansowany z PFRON (archiwów macie mnóstwo, da się w tym trybie stazysty pracować w trybie prawie ciągłym- jak nie w jednym miejscu to w innym) - jakiś 1000, moze 1100zl stypendium za miesiąc pracy.
                            • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:37

> Współczuje i obiecuję nie drążýć tematu. Skoro rozważasz zajęcie wymagające c
                              > hoćby polowicznego kontaktu z ludźmi

Musiałabym je sobie sama załatwić, a nie czuję się na siłach. Albo przez lekarza.

Największym pracodawcą zaburzonych psychicznie (chociaż głównie chorych - psychotyków) jest sortownia śmieci. Ta przyjmie każdą ilość pracowników. Towarzystwo urocze, połowa ciężcy psychotycy, połowa z niepełnosprawnością umysłową. Podobno nie spełniają wymogów sanepidu.
                              • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:04
                                Chyba jednak chcą pracowac, skoro pracują, fitma dziala w dpisob nieprzerwany, itp. Jakim cudem dostaja zgodę lek med pracy? Pamiątkami sprzed kilku lat kampanię (chodziło zdaje sie o utrzymanie doplat do tych pensji na dotychczasowym poziomie-komisja europejska zauważyła, że Polacy "przyjanuszaja" i kwoty przeznaczone na system wsparcia zatrudnienia sa astronomicznie wysokie w stosunku do PKB kraju oraz ogolnego budżetu na inne formy wsparcia niepelnosprawnych),
                                gdzie wystąpili pracownicy i większość wykazywała cechy autyzmu/lekkiego UU (nieskomplikowana praca fizyczna chyba jest OK, zresztą większość pracuje przy zbiórce workow z segregowanymi odpadami). Jeżeli po Tobie nic nie widać żadnej niepełnosprawności (dopóki nie znajdziesz się w mocnym,przewleklym stresie) to teoretycznie możesz ujawnić się dopiero przy kompletowaniu dokumentacji pracowniczej juz po przyjęciu do pracy. Naucz się też obsługi systemu SODIR (są darmowe e-kursy) - pracodawcy (nie zpchr czy inne tego typu molochy) nie lubią babrać się w papierkologii, zwiększyłabyś swoje szanse na skuteczne zatrudnienie.
                                • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:13

> Chyba jednak chcą pracowac, skoro pracują

Możliwe, że chcą. Albo muszą, bo renta im nie starcza na życie.

Ale co z tego, że oni chcą?

Pisałam, jaka jest w Warszawie główna oferta. Potem długo, długo nic i F kropka, czyli staże przy obieraniu ziemniaków u Kręglickiej.

Staże. O żadnej pracy nie ma mowy.

W przypadku odmowy finansowania stażu delikwent może PRACOWAĆ BEZ GRATYFIKACJI FINANSOWEJ.

Fundacja nie pamiętam jaka współpracuje z niemiecką fundacją.

Niemiecka fundacja organizuje miejsca pracy w siedmiu branżach. Nasza robi kursy komputerowe na poziomie "włącz kompa i co dalej" oraz proponuje wspólne pisanie CV.
                                  • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:55

> W przypadku odmowy finansowania stażu delikwent może PRACOWAĆ BEZ GRATYFIKACJI
                                    > FINANSOWEJ.

Też nie do końca. smile Można pracować na takich stanowiskach, gdzie się człowiek niewiele nauczy. Przy konkretnej pracy i ogarniętym pracowniku, pada zaraz pytanie: "To co? Bierzesz pracę czy nie? Nie mam zamiaru komuś szkolić pracownika."
                                    • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 21:00
                                      bistian napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
                                      >
                                      > > W przypadku odmowy finansowania stażu delikwent może PRACOWAĆ BEZ GRATYFI
                                      > KACJI
                                      > > FINANSOWEJ.
                                      >
                                      > Też nie do końca. smile

Mowa była o konkretnej fundacji, a nie o stażach w ogóle.
                                      • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 21:25

> Mowa była o konkretnej fundacji, a nie o stażach w ogóle.

I szkoleniach dla staruszków, którzy nie mieli komputerów w szkole? wink
                                        Jakoś mnie się wydaje, że sporo tych organizacji to są zwykłe pralnie pieniędzy.
                                        • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 21:29
                                          bistian napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
                                          >
                                          > > Mowa była o konkretnej fundacji, a nie o stażach w ogóle.
                                          >
                                          > I szkoleniach dla staruszków, którzy nie mieli komputerów w szkole? wink

Dlaczego staruszków?

> Jakoś mnie się wydaje, że sporo tych organizacji to są zwykłe pralnie pieniędzy

Prędzej żyły złota.
                                        • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:25
                                          NGOSY to często pralnie pieniędzy, żadne odkrycie.
                                    • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:24
                                      Konkretnej, a nie przekładania papierków w archiwum. Ty jesteś IT albo inny inzynier. Papierologię może wykonać średnio ogarnięty nastolatek z 1kl. gimnazjum integracyjnego.
                                  • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:32
                                    Masz autyzm/aspergera/inne CZR, a może od nadmiaru wolnego czasu po prostu trollujesz dla zasady? Uczepiłas się jednego wzorca zatrudniania i brniesz w dyskusji jak szkapa z klapkami na oczach. Jedne NGOSY robią cyrk i mielą pieniądze, inne uczą np podstaw księgowości i obsługi systemu dofinansowań wynagrodzeń. Tak, te informacje można znaleźć w necie w max 20 sekund. EOT, dobranoc. Nie nawróce Cię, sorry.
                                    • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:42

> Masz autyzm (...)

A czemu nagle taka zmiana? Tak mnie wypytywałaś, współczułaś, a teraz nagle się obraziłaś i nawrzucałaś mi?]

Jakiegoż to ja znowu wzorca się trzymam, skoro piszę jedynie o ofercie pracy warszawskich fundacji?

I czemuż mam klapy na oczach?

. inne uczą np podstaw księgowości i obsługi systemu dofinansowań wynagrodzeń.

To ja poproszę dane tych fundacji uczących księgowości, skoro znalazłaś je w necie w min. 20 sekund. I żeby były w Warszawie.

Chętnie się nauczę, zakładając, że jest to kurs przy Stowarzyszeniu Księgowych w Polsce (a przynajmniej przez nich uznawany), a nie 10-godzinne kursiątko zakończone wewnętrznym certyfikatem fundacji. Plus obowiązkowe pięć godzin gadania z psychologiem, inaczej nie puszczą na kursiątko.

• 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 23:22
                                        Idziesz na kurs przy SKP, tego typu www.skp-ow.com.pl/wszystkie-kursy?search=&trainer=&type=K&cid=17&location=1

plus uczysz się tych umiejętności stad:www.e-pelnosprawni.pl/category/e-pelnosprawni/
                                        • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 00:52
                                          Idziesz na kurs przy SKP, tego typu
                                          Czyli najpierw muszę jednak wyłożyć tysiąc PLN z własnej kieszeni? Trochę inaczej to przedstawiłaś pisząc "fundacje prowadzą kursy księgowości".

Zgłaszałam się do nich z dużym szwungiem, raz kurs odwołano, a raz nie wiem, co się stało, bo początek kursu się zbliżał, a nie dostałam żadnej informacji.

plus uczysz się tych umiejętności stad:www.e-pelnosprawni.pl/category/e-pelnosprawni/
                                          • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 10:35

> Idziesz na kurs przy SKP, tego typu
                                            > Czyli najpierw muszę jednak wyłożyć tysiąc PLN z własnej kieszeni? Trochę inacz
                                            > ej to przedstawiłaś pisząc "fundacje prowadzą kursy księgowości".

Chodziło mi o akademia parp.go
                                            pl - jeszcze niedawno mieli dużo bogatsza ofertę darmowego e-learningu z księgowości właśnie. Agencja rządowa daje certyfikat, ale pani "niedasieijuzbonie" wybrzydza-dla zasady. big_grin

Teraz oferta jest trochę okrojona, ale zawsze coś.
                                            >
                                            > Zgłaszałam się do nich z dużym szwungiem, raz kurs odwołano, a raz nie wiem, co
                                            > się stało, bo początek kursu się zbliżał, a nie dostałam żadnej informacji.
                                            >
                                            Pani "niedasieujuz" -linkowalam Ci stronę z datami szkoleń, tu byś za różnicę dywiz/pauza (posty pisane z niewyglednych technicznie smartfonow) zezarla forumki żywcem na drugie śniadanko, a tam takiej istotnej (wyodrębnionej graficznie) informacji wyłuszczyć nie umisz? big_grin
                                            • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 10:38
                                              *www.akademiaparp.gov.pl/szkolenia-biznesowe.html
                                              • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 20:11

> *www.akademiaparp.gov.pl/szkolenia-biznesowe.html

Zainteresowałam się i chciałam się zapisać na szkolenie. Zaczęłam czytać regulamin.

Okazało się, że muszę być pracownikiem firmy lub chcieć takową założyć.

• taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 19:47

> Chodziło mi o akademia parp.go
                                              > pl

Dobrze wiedzieć, bo wkleiłaś zupełnie co innego. Nie, NIE TWIERDZĘ, ŻE NIE DA SIĘ, twierdzę, że wkleiłaś zupełnie co innego.
                                              >

> >
                                              > Pani "niedasieujuz"

Piszę, że się STARAŁAM, a ty mnie obrażasz.

-linkowalam Ci stronę z datami szkoleń

Tak, właśnie na te szkolenia się zapisywałam. Odwołano je. Dotarło?
                                    • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:44

> Masz autyzm/aspergera/inne CZR, a może od nadmiaru wolnego czasu po prostu trol
                                      > lujesz dla zasady?

O, nagle przestałaś być współczująca, i ile to ciekawych zaburzeń mi zarzucasz.

Uczepiłas się jednego wzorca zatrudniania

Tak, jakiego?

• 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 23:00
                                        Po prostu masz "bardzo osobliwy" sposob komunikacji, widzę czepianie się szczegolow oraz straszny upór.
                                        Wzorzec zatrudnienia?- większość firm o tzw "masowym przerobie środków z PFRON na dofinansowanie pensji" zatrudnia ludzi o różnych przyczynach niepełnosprawności, raczej nie sa to getta typu np "spółdzielnia niewidomych". Pomysl odrobinkę, czym możesz się wykazać w ew. pracy poza posiadaniem papierka. Albo skoro i tak siedzisz tyle czasu online,zacznij działać jako np korektor/redaktor freelancer i potem pozyskaj środki na DG. Niepełnosprawni mają obnizone niektore składki ZUS, od 30 do 100%.
                                        Ale sorry, dalej nie wiem czy nie pisze z kimś dla kogo to po-prostu-grochem-o-sciane
                                        • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 23:07

> Po prostu masz "bardzo osobliwy" sposob komunikacji, widzę czepianie się szczeg
                                          > olow oraz straszny upór.

Konkrety. Przy czym się tak strasznie upieram?

Pomysl odrobink
                                          > ę, czym możesz się wykazać w ew. pracy poza posiadaniem papierka.

Ty mi chcesz pomóc czy dokuczyć? Czym się mogę? Masz na myśli umiejętności czy raczej cechy?

Albo skoro i
                                          > tak siedzisz tyle czasu online,zacznij działać jako np korektor/redaktor freel
                                          > ancer

Już próbowałam. Żądają filologii polskiej.

> Ale sorry, dalej nie wiem czy nie pisze z kimś dla kogo to po-prostu-grochem-o-
                                          > sciane

Ależ nie, przecież poprosiłam o dane tych kursów księgowości, gdzie one?
                                          • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 23:40
                                            Kursy: forum.gazeta.pl/forum/w,567,164104315,164104315,Szukanie_pracy_a_wiek.html?p=164121096

Ten z skp jest płatny.

Do pozostałych kwestii usiłowałam się odnieść, ale z telefonu ciężko się pisze. W sensie technicznym-nie działa edytor oraz klawiatura dotykowa zasłania mi w 90% ekran.

Znam naprawdę dobrych copy/redaktorów bez jakichkolwiek studiów (szkoły policealne z totalnie innych dziedzin). Da sięsmile

Co do uporu/TURBOupierdliwosci, taki masz sposób komunikacji (nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawe). Przyklad: Kiedyś czytałam watek gdzie jedną forumke namietnie i dlugo mordowalas o szczegóły pielęgnacji obuwia skórzanego. Cała zgraja ematek miała Cię przeserdecznie dość.
                                            • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 00:55

>
                                              > Ten z skp jest płatny.
                                              >
                                              >
                                              > Znam naprawdę dobrych copy/redaktorów bez jakichkolwiek studiów (szkoły policea
                                              > lne z totalnie innych dziedzin). Da sięsmile

To powiedz mi, jak oni to zrobili, bo tego też próbowałam i jakoś mi nie poszło. Czyli: jak się da?
                                              >
                                              > Co do uporu/TURBOupierdliwosci, taki masz sposób komunikacji (nie wiem czy zdaj
                                              > esz sobie z tego sprawe).

Raczej słabo i prosiłabym o szczegóły: co takiego jest upierdliwe. Tak, mam problemy społeczne, o tym też pisałam.
                                              • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 07:39

>
                                                > >
                                                > > Ten z skp jest płatny.
                                                > >
                                                > >
                                                > > Znam naprawdę dobrych copy/redaktorów bez jakichkolwiek studiów (szkoły p
                                                > olicea
                                                > > lne z totalnie innych dziedzin). Da sięsmile
                                                >
                                                > To powiedz mi, jak oni to zrobili, bo tego też próbowałam i jakoś mi nie poszło
                                                > . Czyli: jak się da?

Poczatki kazdy ma ciezkie: grunt to niezrazanie się niepowodzeniami przez naprawdę wiele miesięcy i branie gawnoplatnych zleceń. Jeden gość naprawdę utalentowany literacko (chciał kiedyś iść w self-publishing, ale pisaniem beletrystyki rodziny się nie wykarmi ani na swoje nie wyprowadzi.
                                                Z czasem stawki ida w gore, a sensowni zleceniodawcy polecają dalej. Tego nie osiągniesz z dnia na dzień. Prawdopodobnie masz jakieś bariery w komunikacji z potencjalnym zleceniodawcą dodatkowo, wiec praca u podstaw się kłania.

Jakieś znaczenie może mieć fakt, że to osoby tak z 10 do 15 lat od Ciebie młodsze.

> > Co do uporu/TURBOupierdliwosci, taki masz sposób komunikacji (nie wiem cz
                                                > y zdaj
                                                > > esz sobie z tego sprawe).
                                                >
                                                > Raczej słabo i prosiłabym o szczegóły: co takiego jest upierdliwe. Tak, mam pro
                                                > blemy społeczne, o tym też pisałam.

OK, Pani "niedasieijuz" smile szukasz rozwiazan problemów?

Fundacja Synapsis (Wwa) diagnozuje doroslych. Bezpłatnie. Najwyzej pokieruja Cie do bardziej właściwej terapii, gdy diagnoza się nie potwierdzi. Zrodlo: kociswiatasd.blox.pl/2015/10/DIAGNOZA-ZESPOLU-ASPERGERA-U-DOROSLYCH.html
                                                Lektura komentarzy (od razu zaznaczam że tych merytorycznych,rzeczowych, bo na bank się przyczepisz) bezcenna.
                                                • taki-sobie-nick Nie mów do mnie w ten sposób 07.06.17, 19:56

>
                                                  > Poczatki kazdy ma ciezkie: grunt to niezrazanie się niepowodzeniami przez napra
                                                  > wdę wiele miesięcy i branie gawnoplatnych zleceń.

Aha, g...opłatnych to znaczy ile płatnych? I u kogo? Pytam serio.

ZAZNACZAM, ŻE PYTAM O KONKRETY.

Może cię to zdziwi, ale ja pracuję nad sobą od 25 lat. Dokładnie od 15 roku życia. Sama, z pomocą bliskiej osoby, a potem z pomocą niektórych lekarzy. Nie wiesz, jak się zachowywałam na początku.
                                                  >
                                                  > Jakieś znaczenie może mieć fakt, że to osoby tak z 10 do 15 lat od Ciebie młods
                                                  > ze.
                                                  >
                                                  >

Mam nicka. I nie uważam, że "nie da się i już". To raczej ty mi to wmawiasz, bo nie znasz moich ograniczeń. Może skonsultujesz się z moim lekarzem, to przestaniesz mnie wyzywać?
                                                  >
                                                  > Fundacja Synapsis (Wwa) diagnozuje doroslych. Bezpłatnie.

Miałam kontakt z tą fundacją i innymi. Efektem jest coś w rodzaju psychicznej alergii na fundacje w ogóle. Zdiagnozować się mogę gdzie indziej i mogę za to zapłacić.

Zainteresowana jestem skuteczną terapią, a nie robieniem kanapek z masłem i rozmową z 20-latkami o tym, jak poderwać dziewczynę (Synapsis).
                                                  • taki-sobie-nick Re: Nie mów do mnie w ten sposób 08.06.17, 20:21

> Aha, g...opłatnych to znaczy ile płatnych? I u kogo? Pytam serio.
                                                    >
                                                    > ZAZNACZAM, ŻE PYTAM O KONKRETY.

No to jak, bo konkretu nie widzę?

Do kogo mam uderzać i jakiego wynagrodzenia się spodziewać?

• taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:39

> Współczuje i obiecuję nie drążýć tematu. Skoro rozważasz zajęcie wymagające c
                              > hoćby polowicznego kontaktu z ludźmi, to chyba nie jest bardzo źle. Może rozwa
                              > ż staż finansowany z PFRON

Nie wiem, dlaczego pracodawca nie może SAM za mnie zapłacić, zwłaszcza że jest dopłata.

Słusznie piszą dziewczyny z Anglii, że u nas rynek pracy to atrapa.
                      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:29

> Miejskie/wojewodzkie/powiatowe orzecznictwo. Może są bardziej hojni. Może twoja
                        > komisja przypadła ma czas gdy było z tobą mega źle albo wykorzystałas "zdolnoś
                        > ci aktorskie".
                        > Tylko ze ZUS i inne orzecznictwa łączą siły podobno i prezes ZUS zapowiada mas
                        > owe cudowne ozdrowienia od 2018. (30% zdolnosci do jakiegokolwiek zajecia? Jest
                        > es zdrowa jak ryba.)

Wiem, niestety. Oczywiście wcale nie dla pieniędzy, tylko dla GODNOŚCI NIEPEŁNOSPRAWNYCH (cytuję Rafalską). Takie rzeczy też powodują, że mi się pogarsza.
                  • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:38
                    Jako konsultantka infolinii z naprawdę biegłym język
                    > iem z filologii ukończonej 100 lat temu, z praca na zmiany, miałabyś może ze 2
                    > 00 do ręki więcej, oczywiscie po okresie próbnym.

S uma soszli? Nie mam filologii, chociaż widziałam ogłoszenie (dla zdrowego, w UP), w którym ktoś chciał tłumacza TRZECH języków (spokrewnionych) za 1800 miesięcznie.
                    • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:40

> Jako konsultantka infolinii

Odpada. W grę wchodzi praca z dokumentami, ale raczej bez ludzi (a już na pewno w dużych ilościach).
                      • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 08:52
                        Wszelkiego rodzaju archiwa? Z tego co wiem w miastach trochę mniejszych niż stolica, w archiwach uskuteczniaja masowy przerob stażystów z UP. Jeżeli chcesz zasuwa za stypendium stażowe, droga wolna.
                        • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:11

> Wszelkiego rodzaju archiwa? Z tego co wiem w miastach trochę mniejszych niż sto
                          > lica, w archiwach uskuteczniaja masowy przerob stażystów z UP. Jeżeli chcesz za
                          > suwa za stypendium stażowe, droga wolna.

Już się rozpędziłam, zresztą stażystów po stażu wyrzucają, bo "się nie sprawdzili". U nas w stolicy też jest system: wydój stażystę.

Nad archiwum od dawna myślę.
                    • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 08:50
                      Oglo-wydmuszka, mieli już swojego kandydata. Istnieje wymóg formalny publikacji ogłoszenia.
                      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:12

> Oglo-wydmuszka

Istnieje granica komunikatywności. tongue_out "Oglo" to miało być "ogłoszenie"?
                  • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:55
                    \
                    > Niepełnosprawność (umiarkowana/znaczna) z powodu nerwicy? Gdzie takich hojnych
                    > orzecznikow ma nasz polski system? big_grin toż to z 15% populacji bylaby ciężkimi in
                    > walidami ze schorzeniem specjalnym.

Istotna jest nie tyle jednostka chorobowa, co nasilenie choroby.
                    • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 09:02
                      Czyli masz ten znaczny stopień bezterminowo? How come? Myślałam że takie decyzje orzecznicze to tylko w przypadku osob naprawde-bardzo-gleboko-niepełnosprawnych. Nie życzę Ci takiej niepełnosprawności. Diagnozowalas się w kierunku ZA?
                      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:09
                        A kto powiedział? Nawet chciałam orzecznika naciągnąć, ale zrobił mi bardzo długi wykład, dlaczego nawet osoba bez nogi nie może dostać bezterminowo (BO MOŻE OSZUKIWAĆ).

Chodzący trybik systemu. Obecnie mam na 5 lat.

Być może za dawanie na stałe wyrzuciliby go z pracy.
                      • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:58

> Czyli masz ten znaczny stopień bezterminowo?

Ciekawi mnie swoją drogą kim jesteś. Może to Rosa albo B. mnie podpytuje, żeby potem latać z gębą? tongue_out

• taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:14

>
                          > > Czyli masz ten znaczny stopień bezterminowo?
                          >
                          > Ciekawi mnie swoją drogą kim jesteś. Może to Rosa albo B. mnie podpytuje, żeby
                          > potem latać z gębą? tongue_out
                          >
                          haha, a tu cisza
                          • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 22:27
                            Nie rosa i nie wiem kto to jest "b". Obiad na jutro gotowałam, bez nosa w telepfonie tongue_out
          • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:14
            a propos okulisty czy kardiologia to istnieje coś takiego jak specjalizacja i de facto często dopiero w wieku 35 lat taka osoba zostaje lekarzem specjalistą, nie do końca więc znowu ma takie 10-letnie doświadczenie.
            • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:18
              To był tylko przykład. No to ma 40 lat i 10-cio letnie doświadczenie. Mam nadzieję, że nie będziesz mi udowadniać, że musi mieć przynajmniej 41.
              • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:35
                Nie, tylko prostuje jakoby w wieku 35 lat większość tzw szanowanych zawodów mogła się pochwalić co najmniej 10-letnim doświadczeniem.
          • issa-a Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:21
            nie masz racji. Każdy pracownik z 10-letnim doświadczeniem, wart jest więcej niż ten z rocznym doświadczeniem, nawet sprzątaczka. Albowiem sprzatać też trzeba umieć. Przypomnij sobie siebie w rok po ślubie, o ile jesteś po ślubie.
            • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:32
              issa-a napisała:

> nie masz racji. Każdy pracownik z 10-letnim doświadczeniem, wart jest więcej ni
              > ż ten z rocznym doświadczeniem, nawet sprzątaczka. Albowiem sprzatać też trzeba
              > umieć. Przypomnij sobie siebie w rok po ślubie, o ile jesteś po ślubie.
              I tu mnie zaskoczyłaś😳😳😳 Co u licha ma ślub do pracy zawodowej?😳😳😳
              • sundry Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:21
                Pewnie chodziło jej o "doświadczenie" na stanowisku żony. Taka metafora; )
      • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 22:59
        Ciekawa jestem czy ty akurat masz taki rozchwytywany zawód..już to widzę, przyganiał kocioł..
        • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:00
          Do Jeziorowej.
          • jeziorowa Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:13
            Zaspokoję twoją ciekawość simply_z pomimo tego, że jest ona pomieszana ze złośliwością. Nie jestem wybitnej klasy wąskim specjalistą i dlatego przed 35 rokiem życia odeszłam z korporacji. To, co rynek pracy oferował mi dalej nie spełniało moich oczekiwań. Założyłam swoją firmę. Podobnie zrobiła większość moich przyjaciół/znajomych zanim skończyła 40 lat. Na rynku pracy jako najemnicy pozostali wąscy specjaliści (i ci mają się coraz lepiej) oraz garstka osób z popularnymi zawodami (np. dwie księgowe), którzy narzekają na swoje prace/pensje, ale nikt nie oferuje im więcej.
            • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:19
              Nie uważam tego co napisałaś za złośliwość, to było zwykłe pytanie. Założenie firmy też nie jest równoznaczne z odniesieniem jakiegoś mega sukcesu, raczej wypadkową szczęścia i pomysłu ale co do korporacji się zgodzę, choć uważam, że problemem w korporacji nie jest kwestia braku specjalizacji, klepanie itd. ale raczej wyścig szczurów, nacisk na wyniki itd.
      • princesswhitewolf Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:45
        >tuacja pierwsza: masz specjalistyczną pracę, np. jesteś kardiologiem albo projektantem albo cokolwiek gdzie dopiero z długim doświadczeniem zaczynasz być cenna

DOKLADNIE. W tym wieku trzeba juz miec sensowne CV by byc powaznie traktowanym
        • astrum-on-line Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:55
          To znaczy, że kasjerka z Biedronki czy innego Lidla już się ma zastrzelić?
          Boże, czy w Polsce nikt nie widzi, że wymagania odnośnie lekarza i kasjerki trochę się różnią?
          • princesswhitewolf Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 00:03
            kasjerka z Biedronki z pewnoscia dostanie prace jako ekspedientka w innym sklepie. To jest jej specjalizacja.Kazdy orze jak moze.
    • odnawialna Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:22
      Odpowiedź jest prosta - masz kiepskie CV.
    • princesswhitewolf Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:43
      >
      Jakie wy macie doświadczenia z szukaniem pracy po 30 roku życia?

mieszkam w Londynie. Tu wiek nie ma znaczenia no chyba ze ktos chce zostac fotomodelka bielizny dla mlodziezy czy baletnica: niestety nie mam wtedy szans. Ludzie tu zmieniaja robote w kazdym wieku
    • magia Re: Szukanie pracy a wiek 04.06.17, 23:58
      Szukałam pół roku, ale mało intensywnie. Tzn nie wysyłałam 15 CV dziennie tylko 2-3 tygodniowo, ale za to CV przygotowywałam konkretnie po ofertę pracy. Czyli podkreślałam te punkty doświadczenia które były wymagane w ofercie. CV każdorazowo sprawdzałam pod kątem błędów, podwójnych spacji itd.
      Nie dawałam zdjęcia, ale dodatkowe elementy typu specjalna klauzula,od ręczny podpis stałam się wypełniać.
      W ciągu pół roku byłam raptem na 4 rozmowach, ale za to wiedziałam, że gdyby chcieli mnie zatrudnić to nie wahalabym się ani chwili. Od 2 miesięcy pracuję w świetnej firmie z super ludźmi. Jestem tuż przed 40.
    • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 00:31
      Najprawdopodobniej nikt twojego cv nie czyta. Może ono nawet nie jest złe. Tylko niknie w tłumie. Jeśli wymagania są takie jakie napisałaś, to rekruter ma z 500+ cv. Skłamałabym gdybym napisała, że przeczyta wszystkie. Wybierze losowo, przeczyta pierwsze 59, ostatnich 20, wybierze kandydatki z imieniem Anna, bo mu się dobrze kojarzy. I tyle.
    • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:22
      35plus napisał(a):

> Jestem załamana. Nie lubie swojej pracy, chcę ją zmienić. Od kilku miesięcy wys
      > yłam CV i odzew jest zerowy...

Z tego, co piszesz, jesteś teraz w zasadzie bez konkretnego zawodu, więc łatwo zastępowalna. Może próbuj szukać czegoś na produkcji? Jeśli masz uprawnienia na wózek widłowy, celuj też w magazyny. Jeśli nie masz uprawnień, to zrób. Coś trzeba pokombinować, jeśli się nie ma konkretnej specjalizacji.
    • lot.ti Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 07:34
      w "pracy biurowej" liczy się głęboki dekold i krótka spódnica, wiek jak najbardziej też. gdybyś coś potrafiła to w twoim wieku wchodziłabyś w najlepszy etap kariery. noale skoro postanowiłaś zostać modelką...
      • 0ldjoanna Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 08:09
        Ach, dekold powiadasz...
    • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 08:51
      Dajcie dziewczynie spokój, już widzicie, że zmieniła nick, by nie być rozszarpana. Tak, wiem, na ematce to każda ma super prace, i to jeszcze ajti, sami rekruterzy się o nią biją, ale przyjmijcie do wiadomości, że są jeszcze w firmach osoby pracujące jako sekretarki, księgowe, kadrowe, specjaliści ds obsługi klienta, zaopatrzeniowcy i gdyby pewnego dnia ich nagle zabrakło to by większość biznesów stanęła.

Ad rem,
      osobo szukająca pracy, czy możesz napisać jakie to miasto, czy rozmawiamy o stolicy, czy o dużym mieście, czy mieście powiatowym, czy o małej mieścinie?

Serio angielski b2/c1? z moich doświadczeń wynika, że ludzie deklarują (może w dobrej wierze) o stopień wyższą znajomość niż prezentują w rzeczywistości. Dasz radę napisać maila, agendę czy notatkę? Dogadasz się swobodnie na dowolny temat?

Podobnież excel: rozumiem, że pivoty, czy vlookup w jednym palcu wink zrobisz proste makro?\

Dasz radę podszkolić ten rosyjski do poziomu b2?

I jakie to doświadczenie w pracy biurowej: co innego recepcjonistka, co innego np samodzielny menadżer biura. Jeśli raczej to pierwsze, to gdy szukają kogoś z dobrym angielskim, znajomością pakietu ms office, to przykro mi, po przeszkoleniu, góra 2-3 tygodniowym każdy maturzysta to ogarnia, więc tu twoje doświadczenie nie jest wymagane.

Mimo, że bezrobocie wynosi około 5-10% (zależy kto i gdzie liczy) w Polsce szuka się pracy koło roku (!), tak, tak. Spowodowane jest to niedopasowaniem podaży i popytu tongue_out szukane są głównie osoby do prostych, niskopłatnych zajęć, albo specjaliści z dużą wiedza i doświadczeniem.

Z mojej obserwacji (pracuję w agencji pracy) wynika, że lepiej mieć jakiś tam zawód niż mieć po prostu wykształcenie wyższe i szukać pracy biurowej. Cukiernicy, fryzjerki, serwisanci są rozchwytywani na pniu (przynajmniej w Małopolsce).

Znajomych pytałaś o pracę?

Jeśli jednak pozostaniesz przy szukaniu pracy typowo biurowej, to uświadom sobie, że takich jak ty są setki. Niestety. Musisz się czymś wyróżnić z tłumu. Nie wystarczy teraz wysłać cv i czekać, większość aplikacji nie będzie czytana. Poświęć trochę czasu, wybierz mniej firm i ofert, ale działaj skuteczniej. Zamiast 50 weź na razie 15. Do każdej napisz osobny list motywacyjny. Zadzwoń i spytaj czy możesz prosić o nr osoby odpowiedzialnej za rekrutację. Jeśli go dostaniesz, spróbuj się umówić na krotką 5 minutową rozmowę telefoniczną, w której zwrócisz uwagę rekrutera na swoją kandydaturę. Przeczesz internet, może masz jakieś wspólne kontakty z rekruterem i poproś znajomych o polecenie. Jeśli masz profil na lindkedin to go wykorzystaj do kontaktu z firmą i z osobami z firmy. Pytaj o wakaty, o status rekrutacji itp.
      • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 09:38
        stacie_o napisała:

> Mimo, że bezrobocie wynosi około 5-10% (zależy kto i gdzie liczy) w Polsce szuk
        > a się pracy koło roku (!), tak, tak. Spowodowane jest to niedopasowaniem podaży
        > i popytu tongue_out szukane są głównie osoby do prostych, niskopłatnych zajęć, albo sp
        > ecjaliści z dużą wiedza i doświadczeniem.

Urzędy pracy są beznadziejne, osoby kształtujące system dokształcania nie znają się za wiele na tym, co robią, a system stażowy jest patologiczny. Beznadziejne są również firmy pośredniczące między pracodawcą a pracownikiem. Na pytanie o konkrety, dostaje się informację od pracownika, żeby złożyć CV, pracodawca sam się zgłosi i poinformuje. Żałośni są, bo nic nie wiedzą, nic nie potrafią, a zdominowali rynek i trudno się dogadać bezpośrednio z pracodawcami.
        Obecny system utrudnia rozwój gospodarki, rozwój jest ale nie "dzięki", tylko "pomimo".
        • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 09:44
          Piszesz o firmach rekrutacyjny czy agencjach pracy?
          • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 10:19
            stacie_o napisała:

> Piszesz o firmach rekrutacyjny czy agencjach pracy?

Piszę o firmach rekrutacyjnych. Miałem takie rozmowy. Szczęśliwie, nie muszę zmieniać pracy, a jeśli będzie trzeba, znajdę pracę sam, ale takie firmy są dla mnie dużych utrudnieniem. To taki pasożyt, który nic od siebie nie dodaje.
            • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 10:47
              owszem daje, pracę swoim ludziom. Mogę zapytać z jakiej branży te doświadczenia?
              • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:19
                stacie_o napisała:

> owszem daje, pracę swoim ludziom.

Trochę to cyniczne, nieprawdaż? smile Ja tego nie rozumiem, jak mając w zespole z 30 osób albo więcej, nie wysłać jednego pracownika na miesięczny staż do pracy, do której będzie robił później nabory? Ja często sam rozdzielam pracę ludziom, dla których nie jestem żadnym szefem, na prośbę szefa. Nigdy nie ma protestów ani zainteresowanych, ani szefa. Ale ja mam ogólne rozeznanie sytuacji i wyczucie czasu, który trzeba poświęcić na zadania, znam ważność i kolejność zadań, wiem, kto z kim lubi pracować. Trzeba też wiedzieć, do czego ktoś się nadaje lepiej, a do czego mniej.
                Sam się czasami zajmuję rekrutacją, tylko na podstawie rozmowy odsiewam osoby problemowe, nieprzydatne i ściemniające. Bez znajomości pracy nie można zrobić dobrego naboru, nie wiem, jak oni tam pracują, skoro nic nie potrafią?

> Mogę zapytać z jakiej branży te doświadczenia?

Powiedzmy, że produkcyjnej, nie biurowej. smile
                • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:34
                  Chyba jesteś hurraoptymistą. Absolwent nauk społecznych/filologii obcej (sourcing specialists z firm hr mają zwykle tego typu wyksztalcenie) w 20 dni roboczych niewiele pojmie z pracy typowo inżynieryjnej.
                  • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:51

> Chyba jesteś hurraoptymistą. Absolwent nauk społecznych/filologii obcej (sou
                    > rcing specialists
                    z firm hr mają zwykle tego typu wyksztalcenie) w 20 dni r
                    > oboczych niewiele pojmie z pracy typowo inżynieryjnej.

Wiem, że się nie nauczy, ale chociaż zobaczy, o czym mówi. Poza tym, nieładnie tak pisać, po filologii nie są tylko sami "nietechniczni". wink Można też wybrać z zespołu osobę o odpowiednich predyspozycjach i zainteresowaniach. U mnie to się sprawdza, po miesiącu pracy nowi ogarniają wizję całości, mają już jakieś wyobrażenie. Czy zostają w pracy, czy odchodzą, to już inna kwestia, ale miesiąc aklimatyzacji zazwyczaj wystarcza.
                    Spotkałem za to jednego faceta, który ma totalną blokadę na informatykę i z niego informatyka nigdy się nie zrobi, za to jest bardzo sprawny manualnie i ma duże doświadczenie, nie boi się roboty, a w wystarczającym zakresie obsługuje interfejsy. Szef go nie wypuści z rąk, bo jest bardzo przydatny.
                    • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 12:10
                      bistian napisał:

>
                      > > Chyba jesteś hurraoptymistą. Absolwent nauk społecznych/filologii obcej (
                      > sou
                      > > rcing specialists
                      z firm hr mają zwykle tego typu wyksztalcenie) w 20
                      > poza tym, nieładnie
                      > tak pisać, po filologii nie są tylko sami "nietechniczni".

Nie wiem czy nieladnie, nie znam nikogo z politechniki kto jednocześnie w ramach kolejnego kierunku studiow zgłębiał gramatykę opisowa, jezykoznawstwo kognitywne i historię literatury z taką samą pasją jak wiedzę techniczną. (Raczej zdobywa się doświadczenie zgodne z technicznym kierunkiem niż trwoni czas na ww rzeczy). A filologia(program studiow) i szkoła językowa to jak picie w Szczawnicy vs szczanie w piwnicy.

wink Można też wybrać
                      > z zespołu osobę o odpowiednich predyspozycjach i zainteresowaniach. U mnie to
                      "Osoba o predyspozycjach do branzy" za długo w tym hr miejsca nie zagrzejewink

• bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 12:55

> U mnie to "Osoba o predyspozycjach do branzy" za długo w tym hr miejsca nie zagrzejewink

Mówisz, że odejdzie do działalności? Czyli to jednak wina kiepskich zarobków w HR, zostają sami niedouczeni? sad Smutne to i uciążliwe dla wszystkich.
                        • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 13:43
                          Nie tyle kwestia zarobków w hr, tylko znacznie mniejszych perspektyw na dalszy rozwój w branży. Można zostać świetnym dyrektorem personalnym (łącząc twardy hr z miekkim), po ilus latach, oczywiscie, ale ilu osobom się to udaje, mimo zaangażowania, itp?
                          • bistian Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 16:23

> Nie tyle kwestia zarobków w hr, tylko znacznie mniejszych perspektyw na dalszy
                            > rozwój w branży. Można zostać świetnym dyrektorem personalnym (łącząc twardy h
                            > r z miekkim), po ilus latach, oczywiscie, ale ilu osobom się to udaje, mimo za
                            > angażowania, itp?

Założyłby wtedy własną agencję pośrednictwa pracy, zamiast pracować dla kogoś. Na tak słabym rynku są duże szanse na sukces.
            • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:11
              Nie doceniasz, oj nie doceniasz. Czasem nawet "wonskich kontraktowców" z IT z 15+ letnim doświadczeniem rekruter rozbawi/podirytuje czy inaczej zrobi im dzień.
              www.purepc.pl/internet/nieuwazna_rekruterka_doprowadzila_do_wycieku_danych_519_osob
      • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:21
        C1 to już jest "proficient level" i to juz tak jakby troszkę więcej niż swobodna potoczna rozmowa na większość tematów. Jeżeli najbardziej płynnie posługiwalo się językiem (rzekome b2) gdzieś w połowie studiów, to te kwalifikacje po kilkunastu latach się już nieźle zdewaluowaly.
        • stacie_o Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:26
          Dlatego napisałam, że ludzie zazwyczaj przeszacowują swoje umiejętności językowe.
      • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 17:54
        Dzięki za ciepłe słowa. Co do języków - cały czas chodzie na kursy i nie przeceniam poziomu. Ale i tak nikt mnie na rozmowę nie zaprasza i nie mam jak swojej znajomości języka zaprezentować. Ale pokombinuję z tym CV, chyba mam faktycznie jakieś przestarzałe i niemodne.
        • kaz_nodzieja Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 11:47
          Na Twoim miejscu odświeżyłabym znajomość z niektórymi Panami i tą drogą szukała zatrudnienia.
          To jest praktyczna rada z życia, a nie teoryjki oderwanych od życia Pań. W tym wieku jak szukasz lepszej pracy faktycznie musiałabyś być "wąską specjalistką", skoro nie jesteś zagadnij kilku znajomków, tych wiesz, ustawionych "Co tam u nich", daj się zaprosić na kawę, powiedz, że szukasz pracy. Jestem pewna, że tą drogą szybciej zgarniesz pracę i to fajną niż klasyczne wysyłanie CV.
          Ja jestem Ci zawsze życzliwa i nie daję rad od czapy.
    • jdylag75 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 09:27
      W jednym roku, w wieku 39 lat szukałam 2 razy pracy, nie jestem "wąską specjalistką" tez w zasadzie można powiedzieć szukałam pracy biurowej, nie znałam wtedy biegle żadnego języka. Z własnego doświadczenie napiszę, że właśnie sprofilowanie się podczas szukania pracy zwiększyło drastycznie odzew. Przyjrzyj się swojemu CV krytycznie, być może jest "żadne", CV powinno być napisane pod ogłoszenie.
      • kagrami Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 13:56
        Rozpuścić wici wśród znajomych To nie zaszkodzi a pomogło kilku moim znajomym.

Ja dostałam pracę w urzędzie, w wieku 36 lat. Moje znajome nawet starsze (jedna koło 50tki) - tez urząd. Nie zarabiam bardzo dużo, ale spokojna praca jest. Mam taki atut: zawodowe techniczne wykształcenie i doświadczenie w zawodzie. Fakt to było 10 lat temu, teraz juz nie jest tak łatwo.
    • kaz_nodzieja Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 11:04
      Shellero, wyluzuj. Na początek zacznij od znajomości. Większość lepszych prac ma się przez znajomości.
      Ja wszystkie lepsze prace miałam przez znajomości. Każdy woli zatrudniać "swojaka" niż kogoś obcego, także u mnie w firmie.
      • kagrami Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 13:59
        Ja zaczynałam od umowy-zlecenia. Jak się sprawdziłam a przeważnie tak bywało, to zostawałam na stałe.

Ale mam satysfakcję, że dzięki mnie co najmniej 5 osób ma pracę - trzeba wszystkim powiedzieć, jak się szuka.
    • nastjaa Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 13:38
      Ja właśnie dostałam nową pracę - po 14 latach pracy biurowej w budżetówce (główny specjalista w finansach, ale budżet zadaniowy, w standardowej pełnej księgowości pracowałam w sumie 4 lata, z tych 14 lat), studia -fil rosyjska. No i przez kilka miesięcy żadnego odzewu (musiałam wysyłać cv na różne stanowiska, nigdzie nie było niczego w czym byłabym specjalistą , nigdzie nie pasowałam). Aż w końcu w jednej z firm, w której bardzo chcialam pracować pojawiły się dla mnie 2 oferty pracy - praca w finansach po rosyjsku. Pierwsza rozmowa - nie dostałam się, druga rozmowa - dostałam się, odpowiedź dostałam bardzo szybko, pensja taka jak chcialam. W tym miesiącu kończę 35 lat. Nikt mnie nie pytał o wiek, widać bylo, że nie miało to najmniejszego znaczenia. Po prostu wstrzeliłam się ze swoją wiedzą i predyspozycjami w wymagania. Zaczynam od niskiego stanowiska, ale lepiej płatnego niż główny specjalista w budżetówce.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 15:50
      Po co piszesz datę urodzenia w CV?
      • bib24 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 16:00
        To się da bez problemu wydedukować z dat zatrudnienia.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 16:04
          Owszem, ale po co bombardować osobną informacją smile
        • agniesia331 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 19:35
          I powiem szczerze,ze kolezank "lat 48 ,dwa lata przerwy na rynku pracy prace w HR tez dostala. Bardzo dobra. Wiec nie przesadzajmy z peselem.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:39
            Szczerze mówiąc jakbym miała teraz do działu HR zatrudniać pracownika to wolałabym panią ok 50tki niż młodą laskę świeżo po studiach.
            • astrum-on-line Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 00:43
              Ja w ogóle nie rozumiem tego szału na zatrudnianie 20latków. Generalnie o wiele lepiej się pracuje z ludzmi 30+, 40+ są o wiele bardziej rzetelni, konkretni, bardziej można na nich polegać. Jasne, wyjątki się trafiają, i znam i solidnie do swoich obowiązków podchodzących 20latków jak i kompletnie nieodpowiedzialnych 50latków, ale jednak statystycznie, to w pewnym wieku człowiek dojrzewa i nabiera innego podejścia do pracy.
              • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 08:48
                Szał z zatrudnianiem młodych ludzi to zasługa bieda korporacji, które lubią zatrudniać studentów by nie placić za nich ZUSów. Dodaj do tego zakompleksionego 30-letniego kierownika, który żyje w mega stresie: celowo zatrudnia młodszych od siebie o 10 lat, żeby nie hodować sobie konkurencji.

Pracowałam w firmach nastawionych na młodego pracownika i z perspektywy czasu moge powiedzieć, że to byli moi najgorsi pracodawcy. Mogę tylko być wdzięczna, że dzisiaj by mnie nie przyjeli big_grin

W obecnej firmie mam zespół 30-60 latków i raczej tu poszukuje się do pracy stabilnych życiowo ludzi z doświadczeniem zawodowym, a nie młodzikow.
      • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 18:06
        często po wysłaniu CV przekierowuje mnie na strone firm i tam trzeba uzupełnić dane - i tam ZAWSZE jest też pole, gdzie trzeba wpisać datę urodzenia.
    • chicarica Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 16:49
      Powiem Ci tak. Ze mną wiecznie był problem: a bo humanistka (znam ładnych parę języków) a humaniści to wiadomo, a to za wysokie kwalifikacje, a to za niskie, a bo za młoda i bez doświadczenia (to przed 30-tką), a to za stara i z doświadczeniem (to po 30-tce) i ma wymagania finansowe, a to nie ma budżetu na taką płacę za jaką ja jestem skłonna pracę zmienić (w jaki sposób jest to mój problem, że firmy która szuka kogoś takiego jak ja, nie stać na moje kwalifikacje), a to to, a to pstro. Jak zaczęłam szukać pracy za granicą, to okazało się, że ani wiek, ani wymagania nie są problemem i jestem najlepszym na świecie pracownikiem pomimo, że się ogólnie nie przemęczam.
      Według mnie polskiemu rynkowi pracy należy dać dojrzeć do tego, że za pracę się płaci. Niech sobie te janusze biznesu szukają kogoś, kto im będzie tyrać za 3 brutto. Na chwilę obecną pracować można w sumie tam gdzie się ma ochotę, nie wiadomo jak długo jeszcze ale na razie się da. Jako dość zwykła biurwa w wieku zbliżonym do Twojego i bez pleców w spółkach skarbu państwa, polecam gorąco.
    • agniesia331 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 18:21
      Mam 46 lat ,zmienialam prace od 2010 3 razy,za kazdym razem po wyslanou 10 cv mialam kilka rozmow,kontrolling i audyt. Szukaj konkretnie,nie wysylajku,jak w banku nie pracowalas,bo szanse znikome. WysylajKrotki konkretne cv,obowiazki tylko z ostatniego stanowiska, na pokrewne lub te same stanowiska.
    • agniesia331 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 19:25
      To wiek,podobniez 30_43 latkozadenatlatkomnku pracy!jak poprawialanajlatwiejolezpoprawialcvankom,to bledy byly karygodne: 4 strony,rozpisywanie sie o obowiazkach z pracy sprzed 7 lat,hobby na pol strony:nieprawdziwe. A nie mysla,ze mnie np pytano po angielsku o nurkowanie w Egipcie,gdzie,jak,jakie rejony. I co? wpadc na gwpadglupotachAlbo dziewczyna robi od 8 lat fajne rzeczy,a obpisuje nie z zakresu obowiazkow,tylko takie najprostsze i opisuje jak w 2005 byla asystentka . Plus kiepskie zd
      • agniesia331 Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 19:33
        Plus kiepskie zdjecie,gdzie mila brunetka na ostra laske:wlaskea) no a taka za profesjonalnie nie wyglada. Wiekszosc szefowych die wystraszysmile
        • simply_z Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 22:57
          Jezu..o czym ty piszesz? nie da się tego czytać, to jakiś szyfr??
          • taki-sobie-nick Re: Szukanie pracy a wiek 05.06.17, 23:03
            simply_z napisała:

> Jezu..o czym ty piszesz? nie da się tego czytać, to jakiś szyfr??

Poza pierwszym zdaniem da się zrozumieć. tongue_out
            • 1st.world.problems Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 13:25
              Tłumaczę z agniesiowego slowotoku na polski: poprawiala cv koleżankom z przedziału wiekowego 30-43l (lub trzydziesto-czterdziestolatkom). Prawdopodobnie nie chodziło o wiek a o "skostnialość rektutacyjną"/wypadniecie z obiegu. Od "błędy były karygodne" tekst jest zrozumialy wink
    • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 07:28
      To mam jeszcze jedno pytanie - związane konkretnie z CV:
      Przez długi okres czasu pracowałam u jednego pracodawcy, tylko że na kilku stanowiskach (awansowałam). W CV wpisywałam wszystkie te stanowiska, łącznie z tym najniższym (oczywiście nie opisywałam zakresu obowaiązków każdego stanowiska, tylko tego ostatniego - najwazniejszego zresztą). Czy to najniższe stanowisko mogę pomijać i go po prostu nie wpisywać na CV, żeby nie zabierało cennego miejsca? Bo najchetniej bym to pomijała, ale boje się , że jak pracodawca otrzyma potem swiadctwo pracy i zobaczy, że na CV nie wpisałam wszystkiego, to uzna, ze nakłamałam w CV.
      • lauren6 Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 08:50
        Wpisz tylko, że lata xxxx-xxxx takie stanowisko. Awansowanie ładnie wygląda w CV, chyba że ktoś awansuje co 3 miesiące to wtedy jest LOL.
        • pamel-a1000 Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 19:59
          a masz profil na linkedin?
          • kaz_nodzieja Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:05
            Ma.
            • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 20:26
              A skąd wieszbig_grin big_grin
              • kaz_nodzieja Re: Szukanie pracy a wiek 07.06.17, 09:34
                Spokojnie, ja wrogiem Twoim nie jestem i nigdy nie wykorzystuję danych innych niż dobrowolnie podanych na forum.
        • 35plus Re: Szukanie pracy a wiek 06.06.17, 21:26
          Dzięki. Tak mam właśnie wpisane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka