Dodaj do ulubionych

Pytanie o mam nastolatek

08.06.17, 09:49
Mam pytane do mam nastoletnich dziewczynek, szczególnie 14,15- letnich. Ile urosły od 13 urodzin i czy że pamiętacie czy dużo jeszcze urosła im stopa? Czytałam, że dziewczynki rosną do 15 r.z. Moja córcia ostatnio odmówiła jedzenia mięsa, bo nie chce już rosnąć. Ma też straszny kompleks na punkcie rozmiaru swojej stopy, ma niestety 43 sad Próba kupienia jakichkolwiek butów kończy się płaczem sad
Obserwuj wątek
    • tarantinka Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 09:53
      Moja urosła ok 3 cm. Stopa nie urosła.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 09:57
        Dziękuję za odpowiedź smile

A le teraz ma lat?
        • tarantinka Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:07
          17, a pamietam to dokładnie - bo była najwyższa w klasie i martwiłam się, że mnie przerośnie.
    • inguszetia_2006 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 09:59
      Witam
      Moja będzie miała zaraz 16 i wciąż rośnie. Niewiele, ale rośnie. Pomiędzy 13 a 15 rokiem życia urosła z 170 do 175. Teraz ma 176.
      Pzdr.
      Ing
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:02
        A czy stopa jej jeszcze urosła?
        • inguszetia_2006 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:05
          Witam
          Nie. Stopa już nie rośnie od jakiegoś czasu. Ma 39/40. Zależy, gdzie kupuje buty. Najczęściej 39. Raz kupiła buty 38 i też pasowaływink Rozśmieszyło mnie to trochę, ale cóż...
          Pzdr.
          Ing
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:07
            Oby i u nas się zatrzymała i tak już nigdzie butów nie mogę dostać.
            • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:02
              Jeżeli mieszkasz w małej miejscowości na totalnym odludziu, może poszukaj (zależnie od budżetu) online: (albo podjedzcie do deichmann jeżeli w ogole jest gdzieś w promieniu x km)

-deichmann (raczej tylko buty na 1 sezon, kapcie do domu albo do szkoły na zmianę)
              -bonprix ma np baleriny za ok 40zl
              -noevision
              -zalando
              -ecco
              • black.sally Re: Pytanie o mam nastolatek 10.06.17, 08:46
                absolutnie nie kupuj on line butów, skoro młoda ma taki rozm.
                Mówię to z własnego doświadczenia.
    • c2h6 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 09:59
      sallyal napisał(a):

> Mam pytane do mam nastoletnich dziewczynek, szczególnie 14,15- letnich. Ile uro
      > sły od 13 urodzin i czy że pamiętacie czy dużo jeszcze urosła im stopa? Czytała
      > m, że dziewczynki rosną do 15 r.z. Moja córcia ostatnio odmówiła jedzenia mięsa

Słabo widzę, żeby niejedzenie mięsa jakoś skutecznie zatrzymało jej wzrost.

> , bo nie chce już rosnąć. Ma też straszny kompleks na punkcie rozmiaru swojej s
      > topy, ma niestety 43 sad Próba kupienia jakichkolwiek butów kończy się płaczem :

A wzrostu ma do tego ile?
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:03
        181 cm
        • gama2003 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:10
          181 ? To ma idealnie proporcjonalną stopę !
          Z małą wyglądałaby źle. Niech się dziewczyna nie przejmuje, głowa wysoko i polujcie na piękne buty.
        • iwoniaw Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:11
          Znaczy jest proporcjonalna. To oczywiste, że im wyższa, tym większą musi mieć stopę (przy czym najprawdopodobniej ma już rozmiar "docelowy" - stopy rosną najpierw, potem reszta; ja też pamiętam, że mój obecny rozmiar (38, ale ja mam w porywach 165-167 cm) osiągnęłam w wieku jakichś 11 lat).
          Dziwię się trochę, że nie możecie kupić butów i że córka ma kompleksy - teraz wszystkie młode dziewczyny mają stopy, które w moim pokoleniu by nazwano kajakami, w sklepach pełno butów damskich >40, a rozmiary 30 lat temu standardowe zaczynają być postrzegane jako "małe"...
          Wyrośnięte pokolenie i tyle wink
          • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:34
            Zauważyłam że zawyzaja rozmiary, szczególnie np polskie marki obecne na rynku od 20+ lat (ryłko, badura, Gino Rossi, syrena, venezia, etc)
            • iwoniaw Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:38
              W jakim sensie zawyżają? But, który kiedyś miał metkę 38 obecnie ma identyczne gabaryty i metkę 39 czy odwrotnie, 37?
              Ja nie zauważyłam zaniżania/zawyżania rozmiarów, natomiast rzeczywiście bywa, że w zależności od modelu i producenta rozrzut pomiędzy rozmiarem buta pasującego na tę samą stopę to nawet trzy numery (np. 37-39), ale generalnie większość trzyma rozmiar i ten "mój" 38 pasuje ciągle.
              • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:46
                Dawne 37 jest 38. Zawyzyc - dać większą wartość rozmiaru pomimo tej samej dl wkładki. Być może nawet w najbardziej klasycznych balerinach sprzed 10lat są jakieś drobne różnice konstrukcyjne wpływające na tęgość. Niewidoczne gołym okiem dla laika. Jednoczesnie ze sportowych mam od lat ten sam rozmiar (reebok, adidas, itp)
          • morekac Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 18:44
            >w sklepach pełno butów damskich >40
            Niech cię to nie zwiedzie. W dawnych czasach nosiłam buty nr 8, w tej chwili zasadniczo u jednego producenta wchodzę w but nr 41, czasami mam problem z włożeniem nr 42 czy 43 (a czasami są za duże). Z całego wielkiego sklepu pełnego butów z reguły pasuje mi jedna para. a gdzie mi do rozmiaru 43...
            • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:52
              Dokładnie. U nas jest tak, że jak już znajdziemy rozmiar to się jej nie podoba. Dzisiaj byłyśmy w CC w ze łzami w oczach oświadczyła, że nie wejdzie o tego sklepu. Czekała na zewnątrz póki nie wyszłam. Foch.
              • morekac Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 07:33
                Otóż to, a mnóstwo osób będzie ci wpierało, że przecież jaki to problem z butami, skoro tyle jest >40. Tylko że u wielu producentów 41 to dawne 39,5 - 40, a już 42 to z reguły jest niewiele. Sama widzę, ile zajmują poszukiwania obuwia dla starszej (ma ten sam rozmiar , co ja i wysokie podbicie, a ile dla młodszej - rozmiar 38/39.
                Jeśli mieszkacie w Warszawie, to w Blue City w TK Max mają buty w dużych rozmiarach - czasem można upolować coś, co jest całkiem ok.
                Pociesz dziecko, że stopa już powinna przestać jej rosnąć, bo pierwsza przestaje.
                • mikams75 Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 09:04
                  z ciekawosci zajrzalam na zalando - wg mnie da sie wybrac fajne buty w rozmiarze 43. I jak ktos sugerowal - w sandalach paski zwezac u szewca. W stacjonarnych bedzie trudno cos znalezc, trzeba przestac lazic z dzieckiem po sklepach jak ja to tak stresuje i skupic sie na internecie.
                  • magia Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 23:06
                    Otóż to. Co za bzdurna porada, żeby nie kupować takich rozmiarów w internecie. A niby gdzie indziej? Nie każdy ma Clarksa pod nosem żeby coś sensownego upolować.
                    Jako posiadaczką rozmiaru 42/42.5 bez internetu nie miałabym prawie żadnego wyboru, albo tracilabym godziny na chodzenie po sklepach za czymś sensownym

• nastjaa Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:00
      Ja w wieku 14 lat mialam 163 cm, ostatecznie uroslam do 170 cm (w liceum).
      • nastjaa Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:07
        I mam koleżankę, która nie je mięsa od 11 roku życia i też ma 170 cm (jej rodzice są od niej niżsi o głowę). Tak więc jeżeli córka nie je mięsa, bo liczy, że nie urośnie to się myli. Chyba, ze planuje przez kilka lat być niedożywiona, głodzić sie, nie dostarczać potrzebnych składników odżywczych, to wtedy faktycznie może rosnąć wolniej (przykładem są mieszkańcy z Korei Północnej, którzy przez lata głodzenia są sporo niżsi od swoich sąsiadów z Korei Południowej - przed podziałem Korei starowali z takiego samego wzrostu).
    • evee1 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:02
      Dziewczynki często przestają rosnąć jak zaczną miesiączkować. Oczywiście 2-3cm może się zdarzyć, ale raczej nie 5 czy 10.
      • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:07
        Bez żartów. Zaczęłam miesiączkować w V kl. Urosłam jeszcze ponad 10 cm.
        • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:11
          Moja od prawie roku miesiączkuje i w ciągu tego roku poszła 11 cm do góry.
          • molik28 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:29
            A może zbadaj wiek kostny. Robi się RTG nadgarstka i na tej podstawie lekarz ocenia na jakim etapie rozwoju jest dziecko. Może szybko dojrzewa i już nie będzie rosła. Ja przestałam rosnąć w wieku 14 lat. Buty z dyskoteki w 7 klasie i spódnicę nosiłam jeszcze przez kolejne 10 lat smile.
      • sanrio Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:55
        hehe ja dostałam okres w wieku 9,5 roku.
        Uwierz mi - nie mam wzrostu 140 cm
      • edelstein Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:08
        Bzdura od 1miesiaczki uroslam 10cm
      • zosia_1 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 12:00
        to jakiś żart?
      • phantomka Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 20:30
        Mowi sie o 2 duzych skokach wzrostowych, przed miesiaczka jest poerwszy, juz nie pamietam, ale ok 1 roku chyba przed. A drugi juz w trakcie trwania.
      • magia Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 23:10
        Jaasne.
        Miesiączkuje od 8 roku, mam 175cm. Rozłam do 15 lat..
    • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:06
      Ile wzrostu ma córka?
      Ja w wieku 15 lat stanęłam faktycznie na wzroście 175 cm i nrze buta 40.
      Moja córka ma 11, 165 cm wzrostu, a rozmiar buta już w tej chwili takie dobre 39, więc nie wiem, co będzie dalej wink. U mnie jakoś ten rozmiar buta był bardziej skorelowany ze wzrostem, młodej najpierw rosną stopy - i to jest znak, że za chwilę znowu będzie skok wzrostowy.
      43 to faktycznie duży numer - ale najgorsze w tym jest chyba to, że trudno kupić takie buty, jakie by się chciało. Jakby do wyboru był pierdylion ładnych modeli obuwia, jak w przypadku np. 37-38, to nie miałoby to takiego wielkiego znaczenia.

Ile mierzy Twoja córka?
      • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:09
        Doczytałam. No to ten nr buta wydaje mi się raczej odpowiedni i proporcjonalny, spokowink.
        Co do samego wzrostu, jeśli córka wciąż rośnie, nie rozważaliście wizyty u endokrynologa jednak?
        • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:12
          Badanie na hormony wyszło ok.
          • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:10
            No to widocznie taka jej uroda wink.
            Będzie wysoka i będzie miała stopy proporcjonalne do wzrostu.
            Ja znam z kolei dziecko z III klasy, leczone hormonem wzrostu, wyglądające na zerówkę, po operacji wydłużania kości. Uważam to za zdecydowanie gorszy wariant jednak.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:09
        181 cm
        W ciągu ostatniego roku urosła 11 cm
      • kaz_nodzieja Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:25
        To wzrost masz jak modelka. A wyobrażałam sobie Ciebie jako tłustą, małą kuleczkę. Nie wiem czemu.
        • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:10
          To teraz wyobraź sobie dużą kulę big_grin big_grin big_grin.
          • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:31
            Troll o małym rozumku nie pojął, ze mowa o córce(wzrost), a nie o watkodajce big_grin
      • magia Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 23:12
        U mnie podobnie.
        Mam 175 i but 42.
        Niespełna 11-latka na stanie 160cm i but 40
    • mikams75 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:15
      akurat stopy zazwyczaj najwczesniej przestaja rosnac... ja mialam jako dziecko wielkie stopy ale jakos w wieku 11-12 lat przestaly mi rosnac.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:17
        Oby, bo masakra z tą jej nogą i do tego ma szczupłą.
        • taki-sobie-nick Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 20:01
          sallyal napisał(a):

> Oby, bo masakra z tą jej nogą i do tego ma szczupłą.

To źle? Płaskie nosi czy obcasy?
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:40
            Płaskie, ale lubi też bardzo koturny
            • taki-sobie-nick Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 23:18
              sallyal napisał(a):

> Płaskie, ale lubi też bardzo koturny

To dobrze, podobno obcasy skracają stopę, tylko nie mów tego córce, bo zacznie kupować szpile dziesięciocentymetrowe.
      • ga-ti Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:21
        Moje stopy urosły po ostatnim porodzie smile albo numerację zaniżają.
        A córka w wieku 9 lat nosi 38-39 i ciągle stopa rośnie.
        • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:12
          Stopy rosną po urodzeniu dziecka, żebyś wiedziała wink.
          Niestety moje urosły do rozmiaru 41 i nie ma zmiłuj.
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:29
            Potwierdza to. Moje ślubne sandłki - rozmiar 39, teraz 41
          • mikams75 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 14:10
            u mnie to samo, ale to nie kosci urosly, tylko sie rozeszly, stopa od dodatkowego ciezaru splaszczyla sie bardziej.
          • alba27 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 16:15
            moje po pierwszym dziecku urosły z 39 do 40 a po drugim dziecku stopa znowu 39wink
            • ophelia78 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 17:22
              Mnie akurat stopa po ciąży szczęście nie urosla (mam 41) ale fakt wielu kobieto rosnie, a w zasadzie sie rozciąga, a powoduje to relaksyna.

Co do zalozycielki watku: mam 181 cm i uwierz mi teraz to nie jest ZADEN problem. But 41 juz nie. Jesli macie blisko do niemieckiej granicy polecam zakupy tamże, nie ma większych problemów z butami w tym rozmiarze. Nie wiem czy Niemki maja wieksze stopy ale fakt faktem buty maja wieksze.
              • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:41
                Dzięki
    • ga-ti Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:18
      Wiem, że nie o to pytasz, ale jeśli córka odmówiła jedzenia mięsa to poczytaj o zastępowaniu go innymi produktami. Młoda i tak będzie rosła a niedobory składników odżywczych tylko źle wpłyną na stan jej zdrowia.
      Wysoka jest, to fakt, ale może uda się ten jej wzrost wykorzystać, kariera modelki, czy koszykarki, siatkarki...? Wzmacniaj ją i wygrzeb te buty choćby i spod ziemi, byleby nie utwierdzać jej w kompleksach.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:30
        Kupuje jej męskie sportowe ale np. o balerinkach może zapomnieć. Jak już się nawet rozmiar trafi to są dużo za szerokie.
        • zlababa35 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:13
          Może jakieś sklepy internetowe z bardziej "specjalnym" obuwiem, szukałyście?
          Aha, czasami długie i jednocześnie wąskie baleriny ma zwykły Deichmann.
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:15
            Patrzyłyśmy i szłyśmy do wnioski, że zaniżają rozmiary wink
    • loola_kr Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:22
      Moja w gimnazjum urosła 2 cm (ma teraz 172 cm). Stopa z 39 na 41.
    • kaz_nodzieja Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:24
      Ale ma kopyto.
      Moje niestety też wyrosły, sporo ponad mnie sad
      • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:06
        U faceta proporcja kopyt bywaczasem niekoniecznie zależne od wzrostu. A wątkowa nastolatka ma 181 cm wzrostu w 13 (14?)roku życia i stopa jest proporcjonalna. Miałaby jeszcze większy kłopot będąc o głowę niższa (z ta sama dł. stopy), nasz trollu o małym rozumku.
    • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:29
      A jakie buty chce nosić?
      Bo w necie damskie w rozmiarze 43 są, na zalando nawet spory wybór.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:31
        Właśnie jedne kupiłyśmy i oddesłałayśmy. Za szerokie.
        • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:58
          Też mam wąską stopę (ale krótszą) i większość butów jest dla mnie za szeroka.
          Nie wiem jakich butów szukacie, bo adidasy, tenisówki, mogą być ciut szersze, sznurówki pomagają, gorzej z balerinami (ale tu mam patent- kupuję te, które mają gumeczki dookoła) czy sandałami (szukam z regulacją - paski, gumki itd.)
          Jaki model buta Was interesuje?
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:01
            nie ma sandałek, trampek
            • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:09
              Sandałki - noevision, polskie, mają kilka modeli dających się dopasować. Chyba ze celujecie tylko i wylacznie we wsuwane bez jakiejkolwiek regulacji zapięcia. Wydawało mi się, że na Zalando jest trochę modeli z regulacja, ale nie wiem jak z rozm 43.
              • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:12
                Dzięki,
                Jeszcze muszą być szczupłe.
                • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:15
                  Wiec oprócz regulacji na poziomie zapietek/ kostka chodzi jeszcze o baaardzo wąskie przodostopie?
                  • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:20
                    Tak, niskie podbicie. Ma wąską, długą stopę. Rozmiar 43 z NIKE jest na styk, a większego nigdy nie założy bo to obciach straszny sad W tej chwili ma tylko NIKE i japonki. Trampki strasznie jej stopę powiększają.
                    • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:24
                      też mam niskie podbicie, dlatego piszę o przerabianiu butów u szewca, inaczej szurałabym połową stopy po betonie
                    • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:29
                      Na zalando są fajne, lekko wyglądające letnie sportowe buty dziewczęce 43 Stella mccartney dla Adidas, tylko nie wiem czy cena 699 jest dla Ciebie OK. (Nie wiem jak nazwać ten wyszczuplajacy fason buta z lekko wywinietym do góry noskiem.
                    • mikams75 Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 09:09
                      buty sportowe to w ogole maja dziwne rozmiary... wg mnie 41 2/3 to tak na oko 40,5.
                • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:21
                  Nie muszą. Można oddać do szewca i zmniejszyć pasek przy palcach, w sandałach oczywiście. Wiem o czym piszę bo też mam naprawdę wąską stopę a moja córa ma taką samą długość jak ja i jeszcze węższą stopę. Obie chodzimy w adidasach, które Ci zalinkowałam, balerinki kupujemy z gumką, a sandały często przerabiam.
                  Wydaję sporo na buty ale nie noszę ich jeden sezon, córa już też nie.
            • ga-ti Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:15
              Nigdy nie mierzyłam na żywo, ale wstukałam stronę Deichmanna, buty damskie rozmiar 43 i wyskoczyły dwie strony butów, espadryle, tenisówki, sandały, baleriny, może któreś podpasują?
              Z nastolatką wszelkie zakupy wymagają duuużo cierpliwości, więc uzbrój się po zęby i jedźcie przymierzać smile
              • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:22
                Jeździmy gdzies co weekand ostatnio. Nawet jak już znajdziemy, to i tak jest płacz bo jej nogę powiększa. W tej chwili NIKI które ma są chyba na nią za małe, bo mierzyłam wkładkę. Ona twierdzi, że są dobre i że większych nie założy.
                • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:26
                  Ja ją rozumiem, ciało się zmienia wbrew jej woli, odstaje od innych, pozwól jej popłakać nad sobą. I jednocześnie poszukajcie naprawdę cudnych butów, które będą ją cieszyć, ale nie męskich!
                  • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:27
                    Ona uwielbia na koturnie smile
                    • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:30
                      Hasmile kupiłam sobie na koturnie, zmniejszyłam pasek z przodu u szewca bo stopa mi przodem wylatywała, i dodatkowo przykleiłam sobie żelową wkładkę pod podbicie, żeby trzymała się w miejscu.
                      Są buty na koturnie w tym rozmiarze, jak kupisz porządne,skórzane to starczą jej spokojnie na dwa lata.
                      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:37
                        Dzięki za pomysł.
                    • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:33
                      to kup jej takie:
                      www.deichmann.com/PL/pl/shop/damskie/damskie-buty-damskie/buty-damskie-sandaly/00006001483327/sanda%C5%82y*na*koturnie.prod
                      smile
                      przez dwa miesiące może się nie rozlecąsmile
                      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:39
                        Ma poobne, czarne. palec wychodzi, ale nadal są dobre smile
                        • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:41
                          To jak palec wychodzi polecam wkładkę żelową pod podbicie.
                    • taki-sobie-nick Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 20:04
                      sallyal napisał(a):

> Ona uwielbia na koturnie smile

Bardzo słusznie, ponoć noszenie obcasów skraca stopę optycznie.
                • magia Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 23:23
                  Nike maka rozmiarowka od czapy. Przy moim 42 muszę u nich kupować 43, córka przy r
                  40 standardowo, u Nike musi mieć 41
            • agni71 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 14:18
              sallyal napisał(a):

> nie ma sandałek, trampek

jeśli chodzi o trampki, to Conversy sa dość wąskie, tu np. masz modele oznaczne jako damskie lub uniseks w rozm 43. www.youtube.com/watch?v=djV11Xbc914

a tu converse na zalando www.zalando.pl/obuwie-damskie/converse-online-shop__rozmiar-43/
              • magia Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 23:25
                Converse fatalnie wyglądają przy dużej stopie - jak kajaki.
                Jeśli trampki to tylko na cienkiej podeszwie.
            • arim28 Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 09:13
              Moja corka ma co prawda mniejsza stope ale tez bardzo waska. Kupilam jej cos podobnego - balerinki z gumka. Pierwsze baleriny, ktore nie spadaja jej podczas chodzenia. Moze rozejrzyjcie sie za czyms podobnym.
              • arim28 Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 09:35
                https://mosaic01.ztat.net/vgs/media/pdp-zoom/KE/31/1A/08/5J/11/KE311A085-J11@12.jpg
          • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:07
            www.butyxl.pl/pl/c/Obuwie-Damskie/31/1/default/5/f_ov_3_66/1
            tu patrzyłaś?
            • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:10
              Nie znam tej strony. Ceny niezłe, ale dzięki, pokaże córci jak wróci ze szkoły smile
              • kkokos Re: Pytanie o mam nastolatek 10.06.17, 08:56
                o właśnie miałam ci butyxl podsunąć. my z warszawy, więc dla syna kupowałam tu przez lata stacjonarnie. pytałam właściciela, jak to jest ze sprzedażą wysyłkową, bo ja muszę zmierzyć sto par, zanim nic nie będzie uwierało (choć noszę standardowe 38), a pan powiedział, że faceci zwykle zamawiają te same modele i rozmiary, więc rzadko coś zwracają. natomiast kobiety zwykle zamawiają po 5-6 par, z czego potem zostawiają sobie jedną, dwie. i oni w tym sklepie traktują to jako standard. więc może to jest jakaś opcja do wyboru, zamiast kolędowania od sklepu do sklepu?
            • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:15
              doczytałam wyżej, że szukacie balerinek
              te są fajne, bo na pasku z regulacją:
              www.butyxl.pl/pl/p/CZOLENKA-S40/3749
              tego typu baleriny kupuję:
              www.butyxl.pl/pl/p/BALERINY-3380/3657
              nie chodzi o wzornictwo tylko gumkę
              www.zalando.pl/adidas-originals-flashback-tenisowki-i-trampki-ad111s0em-q11.html?size=43
              te są wąskie i przewiewne, mam takie, kupione dużo taniej w decathlonie
              conversy też nie są szerokie

Tanio takich butów nie kupiszsad Ale chyba warto wydać trochę pieniędzy, żeby podbudować córkę.
              • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:25
                Conversy jej kupiłam czarne i to rozmiar 42, bo są duże. Niestety zwróciliśmy sad Wąskie są ale ona twierdzi, że jej stope powiększają a palec ma prawe do końca.
                • pade Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:28
                  Każde buty kryte będą jej "powiększać" nogę. Ona ma w głowie "wielkie stopy" i nie może się z tym pogodzić. Trzeba ją zrozumieć.
    • tol8 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 10:47
      Moja siostrzenica przerosła mnie w tym roku, ma 17 lat. Rośnie powoli, systematycznie.
      • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:14
        Masz 162cm wzrostu-jesteś juz o głowę niższa od 13 letniej córki watkodajki, pani turbowyjątkowa.
    • mamma_2012 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:12
      Nie ma reguły, ale zwykle rośnięcie mocno spowalnia po rozpoczęciu miesiączkowania. Córka ma prawie 17 lat, stopa 39/40 od jakiś 3 lat nie rośnie.
      Niestety po ciąży potrafi przybyć jeszcze z pół rozmiaru, ale o tym możesz jej nie mówić.
      Online jest duży wybór butów w nietypowych rozmiarach.
      • vessss Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:47
        U mnie po ciąży przybyły nawet 2 numery, ale tego tym bardziej nie mów.
    • cosinuss Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 11:23
      Chyba nie ma reguły. Moja do końca podstawówki była niemalże najniższa w klasie i stopa 36. Trenowała akrobatykę 6 razy w tygodniu treningi, zawody, obozy itp. Jak ją rzuciła w 2 gim. to urosła tak z 15 cm i teraz ( 16 lat ) ma 168cm, a stopa dalej 36. Co się żeśmy rolek do skoków naszukali dla niej. I jest wegetarianką od urodzenia.
      Paris Hilton ma 43 smile kiedyś to gdzieś przeczytałam i przyjrzałam się zdjęciom.
    • heca7 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 12:04
      Moja właśnie po 13 urodzinach zaczęła szybko rosnąć. Do tego czasu rosła ale powoli. Potem ruszyła z kopyta i urosła do 175cm. Stopa też urosła ale zatrzymała się na 40r. Teraz ma 15 lat i 3miesiące.
    • andaba Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 14:18
      Moja chyba nic nie urosła od 13 urodzin, ja zresztą też. Stopa przestała rosnąć dużo, dużo wcześniej, około 11 roku życia miała docelowy rozmiar. Ja noszę ten sam od 5 klasy, więc się zgadza - ok 11 lat.
    • kokoryczko Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 14:20
      oj tam.. podsuń jej przykładnych znanych, pięknych i wysokich kobiet (były takie) np Anna German.
      Aczkolwiek rozumiem irytację przy kupnie obuwia..ale i to się da załatwić! Jest w "głupim" wieku i pewnie rówieśnicy mogą dać jej popalić, mimo wszystko postaraj się pracować nad jej samooceną.
      • kokoryczko Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 14:21
        *przykłady
        • 71tosia Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 18:23
          no wlasnie poszukaj trochę przykladow wysokich pięknych kobiet, zaprowadz celowo na jakiś casting dla młodych modelek a pewnie szybko się przekona ze te 180cm może być tez zaleta a nie tylko wada wink
          • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:55
            Ale ona nie chce być modelką.
            • bergamotka77 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 23:37
              O kurczę.. .A Ty i mąż jestescie wysocy?
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:47
        Właśnie Anna German jest tu świetnym przkładem a młoda ją uwielbia smile
    • 71tosia Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 18:18
      przestaja rosnąć w okresie dojrzewania jeżeli już miesiączkuje to urosnie jeszcze może 2-3 cm, pociesz ja ze dziewczyny nizsze niż 180cm nie maja szans w zawodzie modelki!!!
      • 1st.world.problems Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 18:23
        Z nogą 43 chyba tez nie,jeśli chce chodzić w pokazach. Zresztą już jako 13, max 14- latka musiałaby startować do tej kariery. Tak lajf.
        • 71tosia Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 18:25
          nie chodzi o to by została modelka ale by ja trochę podbuwac i pokazac ze ten wzrost może być atutem. Także sport - koszykowka, w którym spotka rownie wysokie dziewczyny może być pomocny.
          • pamel-a1000 Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 19:57
            ja sie kiedys zastanawialam nad hormonalnym zatrzymaniu wzrostu, podobno we Francji jakis czas temu to był standard (ale tam chodzilo o to zeby byc petit)
          • ga-ti Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 23:53
            Koszykarki, siatkarki. Nawet jeśli człowiek wysoki, to wśród takich dziewczyn z drużyny malutki się wydaje smile
            • kropkaa Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 00:06
              E tam. Jedna siatkarka ze Złotek niby 180 czy 181 cm ma, a w ogólenoe czuję się przy niej mała. Nie widzę yego wzrostu.
        • kropkaa Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 00:05
          Modelki takie właśnie rozmiary mają. Wysokie aktorki też. Gdzieś czytałam, że buty na wymiar właśnie w Grecji robią (co by się zgadzało z linkami powyżej). Trudno, by osoba o wzroście 182 cm miała stopę 39.
          • kaz_nodzieja Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 07:35
            Buty na wymiar zrobi Ci każdy szewc w Polsce.
            • k1234561 Re: Pytanie o mam nastolatek 12.06.17, 04:41
              kaz_nodzieja napisała:

> Buty na wymiar zrobi Ci każdy szewc w Polsce.
              >
              Serio?Tylko jak te buty wyglądają?Masakra.Nie uwierzę,że obecnie,zwykli szewcy umieją uszyć,zrobić ładne,modne buty dla nastolatki.No,chyba,że masz na myśli jakiegoś extra,wypasionego szewca ze stolicy,co to panom businesmanom szyje buty za kilka tysi.Ale takie rzeczy tylko w Wawie.W innych miastach w Polsce,to szewc ma kanciapę w suterenie na podwórku i tam naprawia buty.Zresztą to już zanikający zawód.W większości,szewców do których zdarzyło mi się pójśc to już panowie po 50 dobrze.Młodych chłopaków z polotem w tym fachu nie widziałam jeszcze
    • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 08.06.17, 22:43
      Własnie już kilka razy spotkałyśmy się z durnym sprzedawczyniami. Po ich komentarzach mała wchodziła z płaczem.
      • tontonik Re: Pytanie o mam nastolatek 12.06.17, 08:20
        Mam rozmiar stopy 41,5 i do tej pory pamiętam, jak jakaś dziunia z parsknięciem odsyłała mnie na męski dział, kiedy byłam nastolatką. Byłam bardzo wysokim dzieckiem z dużą stopą i kupowanie butów też było dla mnie koszmarem.

Niestety większość butów kończy się na 41, a te większe są brzydkie. Polecam zakupy on-line, zwłaszcza że dla córki zakupy stacjonarne są takie stresujące. Buty zamówione przez Internet można odsyłać, więc próbujcie, dopóki czegoś nie traficie.

Swój obecny wzrost osiągnęłam w wieku 14 lat, noga mniej więcej w tym samym czasie przestała rosnąć.
    • mikams75 Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 08:55
      nie dziwne, ze pan ma powodzenie, bo w Grecji rozmiar 40 uwazny jest za ogromny uncertain a domyslam sie, ze mlode pokolenie tez miewa wieksze stopy.
    • kingae Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 09:41
      Moja (15 lat) od dwóch lat urosła może z pół cm. A ma ich 182. Stopa od dwóch lat też prawie niezmienna 42,5-43. Wiem o czy mówisz. Też mam płacz przy zakupie butów...
      • lizbetka Re: Pytanie o mam nastolatek 09.06.17, 11:57
        Moja córka od 13 roku życia nie urosła ani centymetra, stopa również. W tej chwili ma 154 cm, a stopę 35 (15 lat). I też jest rozpacz przy zakupie butów, bo butów na niezwykle wąską i małą stopę jest niewiele. I przy kupowaniu ubrań, bo często rozmiar 34 jest za duży.
    • wlazkotnaplot Re: Pytanie o mam nastolatek 10.06.17, 06:56
      Moja ma 13 lat, stopa 39. Ja 182cm, mąż również. Endokrynolog mówi że nie powinna być wyższa ode mnie. Skąd wiedza że dziewczyny rosną do 15 roku życia? Ja około do ok 14 byłam średniego wzrostu, potem.....182
    • solejrolia Re: Pytanie o mam nastolatek 10.06.17, 07:19
      Moja kalendarzowo - skończyła 15l i na razie zatrzymała się we wzroście 173 (tyle było jak ostatnio ją mierzyłam) a stopa już jakiś czas temu zatrzymała się na rozm. (39,5) 40
      Prawdopodobnie jeszcze urośnie kilka centymetrów, bo jej tata jest wysoki. Bo mnie przerosła ze 2-3 temu (po tym ile mnie przerosła wnioskuję, że od 13 urodzin urosła ok 8-10 cm. I na razie ma stop)

Buty kupujemy sportowe, a to są modele unisex, więc tak czy inaczej nie mamy problemów z rozmiarami /nosi wyłącznie trampki, adidasy, i ma jedne japonki/

Moja córka ma takie fazy na mięso, tyle, że my ogólnie jadamy raczej mało mięsa.
      Za to odmawia ziemniaków i bardzo mało je pieczywa.
      Nie to, ze zdrowo się odżywia, niestety nie, raczej w to miejsce wchodzą właśnie niezdrowe, czy słodycze , no i dużo słodkich płynow, na które potrafi wydać całe kieszonkowe.
    • koza_w_rajtuzach Re: Pytanie o mam nastolatek 10.06.17, 07:39
      Mi od 13 urodzin na pewno już stopa nie rosła. Mam 42/43.
      Jeśli chodzi o wzrost to na pewno jeszcze w wieku 14 lat trochę urosłam, ale niewiele.
      • sallyal Re: Pytanie o mam nastolatek 11.06.17, 22:52
        A ile masz teraz wzrostu, przy tej stopie?
        • koza_w_rajtuzach Re: Pytanie o mam nastolatek 12.06.17, 07:29
          165-166 cm.
          Także nie trzeba być wysoką, aby mieć wielką stopę. Moja siostra ma taki sam wzrost jak ja i też nosi 42/43.
          Z obuwiem niestety mamy problem. Męskie 42 zawsze na mnie pasują, ale damskie w tym rozmiarze często są za małe, bo te 42 często są 42 tylko z nazwy, a faktycznie są takiej samej wielkości jak typowe 41, przy czym w obuwiu lepszych firm raczej tak nie jest.
          Ale jak pomyślę, że mój kuzyn nosi buty w rozmiarze 49...wink On to dopiero ma problem. Ja przynajmniej mogę sobie w razie czego męskie kupić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka