Dodaj do ulubionych

I tyle z polskiego rasistowskiego ataku...

12.06.17, 18:32
"Jak mówi w rozmowie z Metrowarszawa.pl, o zdarzeniu opowiedział jej mąż, ale i osoba, którą mąż wezwał na miejsce do pomocy przy tłumaczeniu z j. rosyjskiego - kierowca miał mówić wyłącznie w języku rosyjskim."
"Według relacji przedstawiciela Togo oraz świadków, kierowca podniósł głos na obcokrajowca. Podkreślał, że mężczyzna nie może wejść do autobusu, bo ma nadprogramowy bagaż. Zażądał od czarnoskórego uiszczenia dodatkowej opłaty.
-Mąż nie miał problemu z uiszczeniem opłaty za przejazd - mówi pani Matylda, żona poszkodowanego. - Chciał tylko, żeby mu pokazać w regulaminie, gdzie jest mowa o dodatkowych kosztach. Zdenerwował się, zaczął krzyczeć. Bronił się - mówi nam pani Matylda."
metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/7,141637,21950589,czarnoskory-wyproszony-z-autobusu-przewoznik-sie-broni-pasazer.html#Czolka3Img
A ja sie dałam wyborczej nabrać....
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Hłe, hłe przedszkolaki w fastofoodzie 12.06.17, 18:34
      Czyli kolejny news GW z cyklu "przerażone przedszkolaki w fastfoodzie".
      • zawsze-w-drodze Re: Hłe, hłe przedszkolaki w fastofoodzie 12.06.17, 18:43
        "Funkcjonariusze w rozmowach ze świadkami awantury mieli ustalić, że najprawdopodobniej powodem scysji był fakt, że pasażer posiadał ze sobą zbyt dużą ilość bagażu. W związku z tym miała wywiązać się sprzeczka z obsługą autobusu.
        - W czasie awantury pasażer miał grozić kierowcom, ci odmówili mu przejazdu, argumentując to obawą o bezpieczeństwo swoje i innych pasażerów - informuje rzecznik prasowy policji."
        • zawsze-w-drodze Re: Hłe, hłe przedszkolaki w fastofoodzie 12.06.17, 18:46
          A co na to autorka alarmistycznego wpisu na fejsuniu, pani Ludwika Włodek?
          "Ja nie klamie. Moj szwagier chcial zaplacic za bagaz. Nie byl agresywny. I nie zostal ostatecznie zabrany do Berlina. Tyle wiem. Jestem za granica. Nie mam stalego dostepu do internetu. Z siostra i szwagrem mam kontakt tylko telefoniczny. Ich wersja rozni sie od wersji ecolines"
          • kaz_nodzieja Re: Hłe, hłe przedszkolaki w fastofoodzie 13.06.17, 10:17
            Nie był agresywny, ale będąc zdenerwowany sytuacją "krzyczał". Hm....
      • kaz_nodzieja Re: Hłe, hłe przedszkolaki w fastofoodzie 12.06.17, 21:18
        Czepiasz się. Ktoś nie doczyta, nie zagłębi się w szczegóły, a będzie szczekał jak to rośnie w Polsce liczba ataków rasistowskich. Daj Bóg wszędzie takie "ataki" rasistowskie...
    • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 12.06.17, 21:17
      Znaczy - nie samochody, a rowery. I nie rozdają, a kradną?
    • lauren6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 12.06.17, 21:38
      I to jest właśnie odpowiedź na pytanie jak powinniśmy traktować te wszystkie rzekome ataki rasistowskie opisywane przez GW, których ofiary - dziwnym przypadkiem - nie zgłaszają się na policję.

Biedne miski, łykają jak pelikany opowiesci o złym Polaku rasiscie.
    • inguszetia_2006 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 12.06.17, 21:58
      Witam
      Wyborcza ma rację. Przewoźnik jest wprawdzie łotewski, a kierowca to zapewne Białorusin, ale przejeżdżając przez Polskę udzielił mu się nastrój rasistowski. Nic nie zrozumiałaś;-P
      Pzdr.
      Ing
    • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 07:56
      Trzeba wypchnąć wątek na gorę, żeby Fornitta go nie przegapiła. Wg niej w Polsce "czasem nie wpuszcza się ludzi do autobusu z powodu koloru skóry" wink
      • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 08:21
        Koniecznie.
        Mam nadzieję, że te które rozpowszechniały informację, że to z powodu koloru skóry (nie tylko Fornitta69) uniosą się minimum honoru i odszczekają nam pięknie.
        • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 08:45
          Bez przesady. Wystarczyłoby mi, gdyby uwierzyły i przyjęły do wiadomosci. Bez argumentow typu "ale za to gdzies tam i kiedy indziej to był prawdziwy rasistowski atak" smile
          • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:59
            Albo, że nie ma znaczenia bo wszak taki sam incydent mógł się pojawić i wśród Polaków więc zawsze warto podyskutować o polskim rasizmie smile
            Z taką opinią też się spotkałam jak udowodniłam któryś z "fejkowych" newsów.
    • zawsze-w-drodze Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 08:51
      I jeszcze Pani Ludwika na swojej stronie na fejsuniu, w PRZEEDYTOWANYM pości dodaje:
      "Napisała do mnie pasażerka tego autobusu. Twierdzi, ze zaczęło się od bagażu, ktorego szwagier miał za dużo. Jacys pasażerowie chcieli mu pomoc, biorąc części na siebie. Na to nie zgodził się kierowca.
      Z kolei szwagier twierdzi, ze kierowca był bardzo nieprzyjemny, krzyczał na niego. I dlatego o wezwał policje."
      Rzeczywiście, straszni rasiści.
      • lauren6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 08:58
        To dużo mówi o jakości dziennikarstwa pewnej gazety. Sprawdzenie, czy informacje donosiciela są prawdziwe, zanim wywola się g...burze, to chyba takie minimum warsztatu dziennikarza?

A potem paszcza się dziwi czemu ach czemu żałuję pieniędzy na dostęp do płatnych tresci GW i nie wspieram "dobrego dziennikarstwa".
        • joa66 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:02
          Dodam. Potem zdziwienie, że lud nie chce podążac za tymi, którzy nazywają ich rasistami.
        • triss_merigold6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:02
          Czyli anonimowa pasażerka autobusu napisała do szwagierki innego pasażera, która to szwagierka nie sprawdziła opisu wydarzenia u źródła tj. u owego rzekomo poszkodowanego...
          Gratuluję.
          To zupełnie jak z tą studentką uderzoną bezśladowo pięścią w twarz w Parku Saskim czy przerażonymi przedszkolakami w fastfoodzie.
        • mama.nygusa Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:08
          A malo to takich ostatnio przypadkow, nie sprawdza sami, a wywoluja gownoburze.To czytelnicy musza odwalac robote za redaktorkow.Przypominam sprawe z wiewiora..

Ale jak ktos da linka do innej gazety, to od razu podnosi sue larum"no to ci zrodlo informacji"
          • triss_merigold6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:13
            To zupełnie jak z ustawianą przez CNN rzekomą demonstracją muzułmanów przeciwko zamachom.
            • mama.nygusa Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:32
              Po czyms takim portale, telewizje, prasa itp powinny zostac zamkniete.Na amen.
            • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:05
              Skąd to wiadomo?
          • lauren6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:14
            Niestety dożyliśmy czasów kiedy pudelek jest rzetelniejszym źródłem informacji niż tzw gazety czy portale opiniotwórcze.

Ja rozumiem, że po zmianie rządu Agorze znaczaco spadły zyski. Ale to absolutnie nie usprawiedliwia gonienia za tanią sensacją i tworzenia fake newsów w celu naszczucia jednej części społeczeństwa na drugą. Niskie i obrzydliwe zachowanie.
            • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:04
              Jeden z młodzieńców z prawicowej strony podpuścił sam do "rasistowskiego fejk newsa" by udowodnić, że napisać może każdy i byleby był tylko element rasizmu, najlepiej połączony z chamsko zachowującym się młodzieńcem z koszulką "Wyklętych" i już jest się na łamach.
              Napisał ze specjalnie do tego utworzonego konta, że był świadkiem wyzwisk i i gróźb pobicia ciemnoskórej kobiety, która chciała kupić pomidory na jakimś bazarku w Warszawie (dokładnie opisał miejsce, rzekomego sprzedawcę itd. by się uwiarygodnić), została zwyzywana przez sprzedawcę i młodzieńców "z koszulkami", nikt nie reagował.
              Wiadomość się ukazała smile Potem ten młodzieniec sam się ujawnił, że była to podpucha z jego strony. Fejk co prawda zniknął, ale niektórzy ubolewali na bezczelność "prawicowego młodzieńca".
      • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:03
        Pani Ludwika powinna zajrzeć na profil formy przewozowej, ktorą oskarżyła o rasizm i poczytać, co ludzie tam wypisują. To wszystko jej zasługa, do spółki z mediami, ktore temat rozdmuchały bez sprawdzenia. Ciekawe, czy przeproszą.
        • triss_merigold6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:06
          Firma przewozowa powinna pozwać panią Ludwikę - to raz. Firma powinna pozwać również "GW", która ochoczo rozdymiła niesprawdzoną story - o dwa.
          Trzy - od dawna twierdzę, że poprawność polityczna w wersji rozbuchanej i cenzurującej tylko zaszkodzi tym, których pragnie brać w obronę i pod skrzydła.
          • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:15
            >od dawna twierdzę, że poprawność polityczna w wersji rozbuchanej i cenzurującej tylko zaszkodzi tym, których pragnie brać w obronę i pod skrzydła.

To akurat prawda, najlepiej ilustrowały ją zmieniające się nastroje wobec uchodźców. Media przez swoje namolne wmawianie winy i odpowiedzialności, a przede wszystkim przez manipulacje i wybiorcze przedstawianie problemu rozkręciły antyuchodźcze nastroje. I stworzyły pole do popisu dla ksenofobów, ktorzy mogli publikować swoją wersję i swoje spiskowe teorie.
            • triss_merigold6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:18
              CBDU. W tych małych zachodnich kalifatach też powoli tama poprawności politycznej zaczyna się rozszczelniać, bo jednak ludzie coś piszą na forach, wrzucają na you tube filmiki z różnych okolic, nagrywają szczere wypowiedzi tzw. uchodźców itd.
    • zawsze-w-drodze Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 09:45
      Pani Ludwika Włodek pisuje dla Wyborczej i - zdaje się Polityki - reportaże. Jest też autorką kilku książek z literatury faktu - jestem bardzo ciekawa, czy reportaże i książki dokumentuje z równą starannością...
      Nieco podważa to jej wiarygodność w tej dziedzinie n'est ce pas?
    • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:09
      10 czerwca, sobota
      Pani Matylda Nador na Profilu FB Ludwiki Włodek:

"Na miejsce była poproszona ochrona dworca - prosili kierowcę o zabranie pasażera - bezskutecznie, oraz policja - to samo. Pasażerowie w ciszy, w autobusie przyglądali się sytuacji przez ok. 60 minut."

Pani Matylda z linkowanym artykule

"Jak mówi, interweniowali również pasażerowie. Obsługa miała jednak zamknąć ich w autokarze i nakazała zachować spokój. - Ludzie mówili nawet, że złożą się na ten nadbagaż. Albo, że ktoś weźmie go jako swój - opowiada pani Matylda.
      • c2h6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:31
        lady-z-gaga napisała:

> 10 czerwca, sobota
        > Pani Matylda Nador na Profilu FB Ludwiki Włodek:
        >
        > "Na miejsce była poproszona ochrona dworca - prosili kierowcę o zabranie pasaż
        > era - bezskutecznie, oraz policja - to samo. Pasażerowie w ciszy, w autobusie p
        > rzyglądali się sytuacji przez ok. 60 minut."

Tak swoją drogą - już to widzę, jak ludzie potulnie czekają godzinę w autobusie, który powinien już dawno jechać, aż się kierowca-rasista wyżyje. Przecież z samej chęci ruszenia zaczęliby się domagać "panie zabierz pan już tego Murzyna i odjeżdżamy".
        • lady-z-gaga Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:36
          Oczywiście, że pachnie lipą na kilometr, ale tak właśnie napisała żona poszkodowanego pasażera na fejsbuku, żeby u czytających wzbudzić jeszcze większe oburzenie.
          Straszliwie nienawidzę kłamczuchów i manipulantów, dużym szokiem był dla mnie wątek, w ktorym ematki twierdziły, że wszyscy kłamią. Oczywiście tematem było tam kłamiące dziecko, to inny przypadek, ale argumenty w jego obronie - własnie takie : wszyscy kłamią i nie ma się co przejmować. No to mamy przykład i należy uznać, ze nic wielkiego się nie stało.
        • lauren6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 11:15
          > Przecież z samej chęci ruszenia zaczęliby się domagać "panie zabierz pan już tego Murzyna i odjeżdżamy".

Raczej: niech pan się nie awanturuje, zaplaci za ten nadbagaż, albo nie jedzie.
          • c2h6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 11:17
            lauren6 napisała:

> > Przecież z samej chęci ruszenia zaczęliby się domagać "panie zabierz pan
            > już tego Murzyna i odjeżdżamy".
            >
            > Raczej: niech pan się nie awanturuje, zaplaci za ten nadbagaż, albo nie jedzie.

No albo. Cokolwiek w każdym razie.
    • kaz_nodzieja Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 10:42
      Zapraszam do dyskusji Araceli, Fornittę i inne nasze forumki spod znaku "W Polsce przybywa lawinowo incydentów rasistowskich, boimy się...".
      Dziwię się, że w tym wątku pochowały się niczym mysz pod miotłą.
      Może chociaż Olena?
      • lauren6 Re: I tyle z polskiego rasistowskiego ataku... 13.06.17, 11:13
        Udają, że ich nie ma na forum.
    • chyba.ze Olena i natasha 13.06.17, 19:42
      ... udają, że nie istnieją https://emoty.blox.pl/resource/hahaha.gif

Ale żenada...
      • sumire Re: Olena i natasha 13.06.17, 19:54
        Może po prostu nie chcą wam przeszkadzać we wzajemnym pieszczeniu się pod hasłem "jaki tam rasizm"...
        • kolpik124 Re: Olena i natasha 13.06.17, 21:04
          jedna grupa świrów po jednej stronie widzi wszędzie Żydów, wegan i cyklistów, druga grupa egoztyków po drugiej stronie co rano zagląda pod łożko szukając rasistów i katoli

doskonale się dopełniacie big_grin
        • wielki_uscisk Re: Olena i natasha 13.06.17, 21:13
          sumire napisała:

> Może po prostu nie chcą wam przeszkadzać we wzajemnym pieszczeniu
          > się pod hasłem "jaki tam rasizm"...

Lubię to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka