Dodaj do ulubionych

Jak dziewczynka to plażing

21.06.17, 08:02
Jak dziewczynka to plażing czyli burza wokół 'sprofilowanych' płciowo półkolonii:
https://bi.gazeta.pl/im/d7/f7/14/z21984471Q,Polkolonie-dla-dziewczynek-i-chlopcow.jpg

kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,21983345,wlascicielka-firmy-oferujacej-polkolonie-dostosowane-do-plci.html
Co na to jematka? Wolny rynek ma prawo traktować małe dziewczynki jak puste lale? Co mają w głowie rodzice dziewczynki wysyłając ją na kurs 'fitnessu i diety'?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:10
      Zyjemy w swiecie ktory ma wlasnie takie podejscie. Wystarczy przeczytac napisy na koszulkach dla dziewczynek i na tych dla chlopcow. Plus taki ze jak ktos ma dziecko niezaiteresowane plazingiem a np konmi czy astrofizyka raczej nie posle.
    • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:14
      Odpowiedz wlascicielki: W poprzednich latach organizowaliśmy półkolonie koedukacyjne. W tym roku rodzice poprosili nas o rozróżnienie oferty i przygotowanie sprofilowanych półkolonii dla dziewczynek i chłopców. Czy mam wojować z potrzebami rodziców i ich dzieci w imię ideologii?

Ciekawe ze babce nie przyszlo do glowy zrobic dla dziewczynek obozow konnych campingu w lesie itp tylko wlasnie to plazing i sesja a tam naukowe... innymi slowy w wakacje nie ruszajmy sie...
      • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:23
        Właścicielka chce zarabiać, a nie promować, idee, nawet jeżeli są całkiem słuszne. Skoro uznała, że zainteresowanie taką formą będzie większe niż innymi to jej prawo. Bardziej zastanawiałabym się nad rodzicami, którzy wyślą dzieci, choć uczciwie przyznam, że jak by mi się córka uparła, to pewnie bym pozwoliła.
      • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:55
        Może nawet nie babce, tylko tego właśnie oczekiwali rodzice. Jak ja byłam dzieckiem, to moi koledzy z podwórka (było nas tylko 3 dziewczynki i kilkunastu chłopaków) pchali wózki z lalkami i tulili do snu misie razem z nami, a potem wspólnie bawiliśmy się w czterech pancernych albo atak krzyżacki. Na koloniach były śluby obozowe i dwóch kolegów brało ślub, z czego jeden przebrany był w moją kieckę (byłam najwyższa z grupy i największa i tylko moja na niego pasowała) i wymalowany makijażem. Wyobrażasz sobie dzisiaj coś takiego? Zaraz by rodzice podnieśli wrzask że dżędery i że dzieci im się zdżęderują.
        • kfugktru23 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:57
          Słynna zabawa w dom...
          • bialeem Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:34
            Jaki dom? Nasz przydomowy sumak był statkiem kosmicznym. Kłótnie były o to, kto będzie kapitanem, kto pierwszym, a kto załogantem, bo od tego zależało na której się siedzi gałęzi. Z dziewczyńskich rzeczy były tylko wózki dla lalek i ev lalki, ale nie umywały się do statków kosmicznych.
            Może coś wybielam ze względu na to, że to jednak moje dzieciństwo, ale było mniej różowych rzeczy i było bardziej lego i drewniane klocki, a nie różowe tutu i koniki pony.
            • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:00
              a mialas rodzenstwo? starszego brata?
              • bialeem Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 14:19
                Wtedy jeszcze nie. Mam dużo młodszego brata. Zabawy były podwórkowe wspólne babsko-męskie lub tylko babskie.
      • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:49
        No, nie przyszło jej do głowy, bo koniki i camping są bardziej kosztowne niż siedzenie w pomieszczeniach własnych organizatora i walenie w klawisze albo składanie biżuterii wink. Plażing i gra w piłkę też są darmowe zresztą.
        Spójrz na cenę i nie wymagaj za wiele, w tej cenie są też opiekunowie, posiłki, może jakieś sporadyczne bilety wstępu (np. kino), ubezpieczenie itp.
        Miało być na bogato, a wyszło jak zwykle tongue_out.
    • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:14
      Widziałam i najpierw się zbulwersowałam, ale potem uznałam, że nie wiem, czemu akurat im się tak dostało, bo takie obozy ma większość BP. Powinni napisać, że mają dwie grupy żółtą i pomarańczową, jedna ma taki, a druga inny program i nie byłoby tematu.
    • ruscello Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:15
      Dla mnie mogłoby być ok, gdyby istniała też możliwość zapisania dziewczynek na kolonie dla chłopców. Domyślam się, że ten fit program może się podobać niektórym dziewczynkom, to niech mają. Swojej córki nie chciałabym tam wysłać, głównie przez diety i fitness. Jestem przeciwna wpajaniu dziewczynkom, że liczy się tylko wygląd. Na fb w grupach matek kilka dni temu było to wałkowane i większość nie widziała nic złego w tych programach i podziale.
    • tol8 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:16
      Cóż, prawda jest taka że dali to, co wybiorą dziewczyny. Wszystkie wolą ponaśladować RedLipstickMonster, niż tarzać się w błocie. No, większość bo są też babochłopy niedbające o urodę i wygląd
      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:18
        tol8 napisała:
        > Cóż, prawda jest taka że dali to, co wybiorą dziewczyny. Wszystkie wolą ponaśla
        > dować RedLipstickMonster, niż tarzać się w błocie. No, większość bo są też babo
        > chłopy niedbające o urodę i wygląd

No i mamy pierwszą ofiarę ideologicznie zrytego beretu.
        • tol8 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:58
          Zryty beret mają właśnie dziewczynki.
          Cieszę się że mam synów
          • latarnia_umarlych Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 15:48
            A sama jesteś, rozumiem, mężczyzną?
          • rysiowa85 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 18:08
            To teraz zostało ci marzyc o tym żeby zostali księżmi, zakonnikami, gejami
            bo jak nie to zwiazą sie właśnie z ... płcia przeciwną, którą tak bardzo pogardzasz (zryty beret mają własnie dziewczynki. -i to nie jest wyrwane z kontekstu zdanie)
            Dziwnie by było być kobietą i jednocześnie tak źle myślec o swojej płci, a ty dajesz radę
            Albo babochłopy (twoje okreslenie) , albo zryty beret (twoje okreslenie)- to gdzie ty siebie sytuujesz?
      • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:21
        W takich sytuacjach cieze sie ze jestem matka chlopca - mam fizyczna przyjemnosc z patrzenia jak tarza sie w blocie kapie w wisle i biega goly po deszczu
        • panterarei Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:43
          Moje dziecko też chodzi brudne jak sam diabeł, nienawidzi się czesać i zdejmuje buty, jak tylko może, ale żebym miała z tego przyjemność.. za to synek rośnie na dziecko lubiące ład i porządek..
        • undoo Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 18:52
          A dziewczynki tego nie robia?
      • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:20
        Jesli to by bylo nasladowanie RedLipstickMonster to byloby naprawde fajnie, bo Red Lipstick skonczyla dwa kierunki studiow, zeby profesjonalnie robic to, co robi (czyli byc dobrym wykladowca kosmetologii, dzialalnosc jutuberska to niejako pochodna wybranego zawodu). Konsekwencja w wyborze drogi, pracowitosc, chec nauki, otwartosc na nowe mozliwosci, odwaga - swietne cechy do nasladowania.
        Ale jakos mam wrazenie, ze te polkolonie nie tego ucza.
    • lady-z-gaga Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:18
      Właścicielka biznesu to kretynka. Nie dlatego, że stworzyła te półkolonie, ale ponieważ uważa, że krytykują ją wyłącznie "wojujące feministki". Mogę zrozumieć pobudki biznesowe, ale takiego betonu mentalnego nie zrozumiem nigdy.
      • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:22
        Babka odpowiada na potrzeby rynku - juz dawno odkryto ze jak sie porobi grupki i grupeczki to sie wiecej sprzedaje.
        • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:29
          ichi51e napisała:
          > Babka odpowiada na potrzeby rynku

No i przerażające jest, że taką 'potrzebę' znalazła uncertain
          • dyzurny_troll_forum_2 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:36
            araceli napisała:

> ichi51e napisała:
            > > Babka odpowiada na potrzeby rynku
            >
            > No i przerażające jest, że taką 'potrzebę' znalazła uncertain

Eeee tam.... co druga kobieta marzy, żeby się "dobrze sprzedać".... A do tego trzeba od małego into fitness and dieta....
            • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:41
              Dajcie spokój diecie, to akurat bardzo fajny punkt, bo zapewne odnosi się do pogadanki o zdrowym jedzeniu, czy samodzielnego przyrządzenia i zjedzenia sałatki.
    • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:30
      Po pierwsze, po ludziach, którzy piszą "ilość miejsc", nie spodziewam się specjalnej kreatywności i rozgarnięcia tongue_out.
      Po drugie, swoje dzieci poślą tam ci rodzice, których córki i synowie wpisują się w te nurty tongue_out.
      BTW, to są wakacje, ma być przyjemnie, relaksująco - i podejrzewam, że dużo dziewczyn ucieszy się np. z robienia biżuterii i projektowania ubrań. Dieta i fitness mi tu bardzo zgrzyta, bo to kreowanie przyszłych potencjalnych anorektyczek, co innego mówić o zdrowym żywieniu, karmić dzieciaki zdrowo na tej półkolonii (już to widzę swoją drogą), co innego podsuwać małym dziewczynkom diety sad.
      Jakoś więcej znam dziewczynek zainteresowanych robieniem własnej biżuterii czy ozdabianiem podkoszulków (przynajmniej na etapie klas I-III) niż piłką nożną swoją drogą. Jak dla mnie, ani to dobrze, ani źle. Zainteresowania zresztą kształtuje grupa, w której są dzieci, a ponadto sporo ludzi-rodziców jest po prostu bardzo PRZECIĘTNYCH i hoduje bardzo także przeciętne dzieci, bez szczególnych zainteresowań, na zasadzie kupowania różnych gadżetów i dupereli, jak leci, więc co się dziwić, że dzieci mają schematyczne zamiłowania. Chcesz mieć córkę zainteresowaną programowaniem i inżynierią genetyczną, to sama musisz ją wprowadzić w świat wiedzy.
      Jedno mnie też bawi tutaj w komentarzach - czepiamy się "pustackiego" programu dla dziewczyn, a nikt nie zauważa, że część programu dla chłopców to siedzenie przed kompem nad gierkami (i podejrzewam, że to będzie zapychacz na co najmniej 50% czasu spędzanego na tej półkolonii). Też głupie to i stereotypowe.
      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:45
        Amen.
        To wolny kraj i oferta jest odpowiedzią na zapotrzebowanie rynku.
        W Warszawie można lekkim twistem znaleźć półkolonie żeglarskie, tenisowe, małego inżyniera, z robotyką, taneczne, organizowane przez parafie etc. można sobie wybrać i nie ma przymusu korzystania z konkretnych.

Własnej córce takich półkolonii czy kolonii bym nie zaproponowała, ale nie widzę powodu dla którego miałaby się ciskac, że ktoś inny korzysta.
        • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:48
          triss_merigold6 napisała:
          > W Warszawie można lekkim twistem znaleźć półkolonie żeglarskie, tenisowe, małeg
          > o inżyniera, z robotyką, taneczne, organizowane przez parafie etc. można sobie
          > wybrać i nie ma przymusu korzystania z konkretnych.

Ale tu nie chodzi o ofertę w sensie artystyczne/żeglarskie/komputerowe tylko o konkretną segregację płciową.
          • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:14
            To się nazywa wolność wyboru. Tak samo rodzic ma prawo posłać córkę do katolickiej szkoły dla samych dziewczynek.
            • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:17
              lauren6 napisała:
              > To się nazywa wolność wyboru. Tak samo rodzic ma prawo posłać córkę do
              > katolickiej szkoły dla samych dziewczynek.

A zabronić edukacji dziewczynce z pobudek religijnych można z uwagi na 'wolność wyboru'?
              • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:27
                Nie, nie można. I właśnie dlatego Europa zachodnia nie powinna przyzwalać na enklawy z prawem szariatu.
                • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:29
                  > Nie, nie można.

Czyli jednak dociera do Was, że jest jakaś granica 'wolności wyboru'?
                  • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:37
                    A któraś pisała, że nie ma? Tu masz wybór: setki kolonii i półkolonii koedukacyjnych i te akurat z ofertą osobno dla chłopców i osobno dla dziewcząt. Robienie guanoburzy tylko przysporzy organizatorom chętnych i da darmową reklamę.
                    • lady-z-gaga Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:40
                      To, że cos jest powszechne, nie znaczy, że nie warto albo nie wolno tego krytykować.
                      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:47
                        Toż można krytykować, przecież właśnie ma miejsce ocena, krytyka, wymiana zdań i opinii.
                        Abstrahując od faktu, że dominuje oferta kolonijno-obozowa koedukacyjna, a takie "tylko dla dziewcząt i "tylko dla chłopców" nie są powszechne. Btw, czy tytuły książek uświadamiających dla młodzieży "O dziewczętach dla dziewcząt" i "O chłopcach dla chłopców" bodajże Jaczewskiego też są obecnie wbrew poprawności politycznej?
                        • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:50
                          > Toż można krytykować, przecież właśnie ma miejsce ocena, krytyka,
                          > wymiana zdań i opinii.

Jak narazie nazwałaś to 'g..burzą'.

> Btw, czy tytuł
                          > y książek uświadamiających dla młodzieży "O dziewczętach dla dziewcząt" i "O ch
                          > łopcach dla chłopców" bodajże Jaczewskiego też są obecnie wbrew poprawności pol
                          > itycznej?

A uczą, że jak dziewczynka to plażing i uśmiechy do obiektywu a jak chłopiec to matematyka i piłka nożna? Raczej nie big_grin
                    • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:49
                      No właśnie. Ogłoszenia znalazłam wczoraj w internetach, ale uznałam, że nie ma sensu zakladać wątku na ematce w imię zasady: stop making stupid people gamous.

Organizatorzy kolonii sa na pewno wdzięczni araceli za reklamę na ematce. Nie wątpię, że również na tym forum są ematki, które skorzystałyby/skorzystają z takiej oferty.
                      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:53
                        Również nie wątpię. Tak samo jak na ematce są panie gloryfikujące silne zainteresowanie synów wyłącznie piłką nożną i organizujące dzieciom życie pod kątem treningów.
                      • kropkacom Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:16
                        Klękajcie narody smile Nie założyłaś watko. Napisze jeszcze raz: Mnie dziwi za to, ze kogoś to nie oburza. Sam pomysł takiej oferty jest dziki. Zapewne w innym wątku będziesz gardłować, że jakieś dziewczynki są na diecie i robią makijaż i tak dalej.
          • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:18
            Ale kto każe rozgarniętej matce zapisywać na to dziecko? Mnie razi np. słaba gramatyka i ten nieszczęsny plażing, niezależnie od programu organizator robi na mnie wrażenie kogoś przytępawego. Nie posłałabym, nawet gdyby te diety wywalili. Chociaż córka na pewno chętnie porobiłaby biżuterię wink.
        • mdro Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:56
          I te żeglarskie są tylko dla dziewczynek, a taneczne dla chłopców? (albo odwrotnie...). Nikt by się nie czepiał, gdyby jedne były określone jako "komputerowe", a drugie jako "plastyczne z elementami fitness".
        • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:32
          Z rozbawieniem obserwuję tę ewolucję w kierunku korwinizmu. Fazę tę przeważnie przechodzi się w okolicach gimnazjum, ale widać niektórych trafia później.
      • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:46
        No wlasnie - dziewczynki pracuja nad soba (nad wygladem duczaja sie jakiez rzemioslo) a chlopcy w planie maja praktycznie same granie i jakies pozory kodowania... program chlopcow znacznie gorszy
    • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:38
      Obie te oferty są dla mnie komiczne. O ofercie dla dziewczynek już zostało napisane. A co z ofertą dla chłopców? Granie na komputerze, programowanie, wycieczka do FIRMY KOMPUTEROWEJ? Słońce za oknem, ptaki śpiewają, ciepło i przyjemnie, a chłopcy mają siedzieć w jakiejś norze, ćwiczyć garba przed komputerem i rozwijać się w nerda? Co za debilizm.

Skoro pojawiły się takie oferty to znaczy, że jest takie zapotrzebowanie. Co z tym zrobisz? Nic. Ja bym na takie kolonie nie posłała ani syna, ani córki.
      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:53
        No dokładnie, syna na kolonie z grami komputerowymi też bym nie posłała.
      • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:19
        To samo napisałam wink.
    • chyba.ze Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:41
      No ale co w tym dziwnego?
      Tematy "dziewczyńskie" rzadko bywają kompatybilne z chłopięcymi- to jakaś nowość?
      Wiem, wiem- nie wpada w lewacki nurt chłopczyka w kwiecistej sukienusi wink
      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:44
        chyba.ze napisała:
        > Wiem, wiem- nie wpada w lewacki nurt chłopczyka w kwiecistej sukienusi wink

Czyli prawacka dziewczynka to idiotka zainteresowana tylko własnym wyglądem?
      • mdro Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:45
        Znasz w ogóle jakieś dziewczynki i kobiety? Czy tylko tak sobie teoretyzujesz zza monitora?
      • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:48
        No ale dziewczynki nie potrzaskaly by w wakacje na kompie? Tylko musza motorykw cwiczyc...?
    • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 08:54
      Jako femiminstę mnie to oburza. Ale zupełnie nie to że jest podział na dziewczęce czy chłopięce. Bardziej to nie nie rozumiem zupełnie dlaczego te dziewczęce to są uważanie za takie puste a chłopięce to nagle takie rozwijające. Poza programowaniem i grami matematycznymi (a i to zależy jak będzie wykonane) dzieciaki przyjmą dokładnie taką samą dawkę wiedzy. Umówmy się siedzenie przed kompem i tłuczenie w jakieś gry, czy siedzenie przed lusterkiem i dowiedzenie się o cieniach do powiek robi mniej więcej tyle samo dobrego ogólnemu rozwojowi. Ot zwykły zapychacz. Aqua aerobic i jakieś fitnesy jest po prostu codzienną dawką sportu - z tą różnica że dziewczynki będa się finansować a chłopcy charatać w gałe - czyli biegać bez sensu smile
      Plażing- cóż, wyjście na plaże to zwykłe wyjście na plażę - sądzę że do ręczników ich przywiązywać nie będą i jak dziewczynki będą chciały wybudować zamek z piasku to go wybudują.
      Tworzenie biżuterii jest zwykłą aktywnością manualną - podobnie jak zbijanie domków dla ptaków - ot siedzisz dziergasz i gadasz. Kolczyki nie są gorsze ani lepsze od kawałka zastruganego drewna,plastiku etc. Choć - faktycznie można by wykorzystać druk 3D niech sobie dziewczynki też coś wydrukują - i znowu nawet jeżeli chłopcy wydrukowali by piłkę nożną a dziewczynki kucyka to dalej jest ten sam wydruk i nie ma gorszego i lepszego.
      Podobnie z sesją fotograficzną - naprawdę myslicie że dziewczynki będą mieć robione zdjęcia a chłopcy to aktywnie dostaną aparaty fotograficzne i zostaną nauczeni fotografowania - otóż pewnie im też będą robione zdjęcia - dokładnie tak samo jak dziewczynkom.

Wkurza mnie jak umniejsza się zainteresowania stereotypowo kobiece - jak chłopiec zapamiętuje marki samochodów i ich osiągi to wiadomo rozwija pamięć i uczy się ważnych informacji. ALe nagle jak dziewczynka zapamiętuje nazwy kucyków i ich osiągu to głupieje i oczywiście nie ćwiczy pamięci bo to nie jest ważne.
      Jak chłopiec biega bez sensu za piłką z prawej na lewo to cudownie rozwija się sportowo ale jak dziewczynka woli iść na zumbę czy inny fitness to od razu łeee takie to nic. .
      wszystkie takie tu oburzone i zakochane w stereotypowo męskich umiejętnościach ścisłych bo dodają prestiżu a tymczasem na ematce cóż: co założyć, jaka kiecka, jaka torebka, jaki podkład etc.
      Ja tam kocham kobiece sprawy i nie uważam by były w jakikolwiek sposób gorsze od tych męskich.
      • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:01
        Kochana, plażing to nie zwykłe wyjście na plażę, tylko takie wyjście w stylu glamur: położyć się na ręczniku, założyć markowe okulary słoneczne i dobrze wyglądać big_grin Najlepiej po to, żeby będąc tzw. modelką instagramową, wyrwać bogatego kolesia, który będzie potem finansować wyjazdy na lepsze plaże i kupno lepszych akcesoriów.

Jak pamiętam siebie jako dziewczynkę, to bardziej by mnie zainteresowało to programowanie niż zajęcia z makijażu. Ale ja to wiadomo, babochłop żyjący w skandynawskim lesie wink
        • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:06
          No ale jak już na tej plaży jesteś to nikt cię do ręcznika nie przywiązuje. Jak się znudzis lezeniem to zaczynasz się bawić inaczej. W piasku w wodzie itd. Mnie by też pewnie bardziej zainteresowało programowanie ale nie ukrywam że malować się lubię i wiedza o tym jak to robić nie spłynela na mnie magicznie a musiałam się jej nauczyć. Dokładnie tak samo jak chłopcy musieli nauczyć się czym jest spalony czy inny karny-nozny-faul.
          • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:08
            No niby nie, ale zgadnij, jaki rodzaj "zabawy plażowej" będzie promowany pod nazwą plażing?
            • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:15
              Niedawno byłam na plaży i było dużo zielonych szkół. Patrzyłam jak bawiły się dzieciaki. I muszę powiedzieć że nie było jakiegoś wyraźnego podziału na płcie. Były dzieciaki co siedziały na kocyku i gadaly, były takie co grzebaly w piasku i takie co w coś grały. Nie było tak za na kocyku to tylko dziewczyny a grali to tylko chłopcy.
              Za to w starszym wieku nastąpiło idealne wyrównanie - wszyscy siedzieli że smartfonami. Równouprawnienie w praktyce
              • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:29
                Ale właśnie chodzi o to, że dzieci naturalnie się tak nie dzielą, a w tej ofercie narzucany jest sztuczny podział wg. wyobrażeń dorosłych na temat tego, czym powinna zajmować się dziewczynka, a czym chłopiec.
            • heca7 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:53
              A jak się promuje leżenie na ręczniku??? Moja matka mnie latami próbowała do tego zmuszać. Ona siadała na leżaku zaraz po przyjściu na plażę i siedziała cały czas. Do oporu. Potem wstawała i kładła się na kocu. I leżała. Mnie wolno było przynieść w wiaderku wody z Bałtyku i polać jej stopy. M/w dwa razy dziennie. Do wody wchodziła może raz dziennie. Nie dalej niż do kolan a właściwie tylko do połowy łydki. I tak przez miesiąc bo jeździliśmy na miesiąc zawsze. Ja miałam przykaz leżenia pół godziny codziennie na kocu przodem i pół godziny tyłem. Wszystko za parawanem więc dodatkowo gorąco. I to przymuszanie nic nie dało. Wiłam się, uciekałam, chowałam do cienia, siedziałam tyłem w kapeluszu. Pływałam. Nie lubię leżeć, lubię pływać. Opalam się podczas pływania. Bawię się z dziećmi itd. Jak siedzenie na plaży to w cieniu z książką.
        • aka10 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:34
          chicarica napisała:

> Jak pamiętam siebie jako dziewczynkę, to bardziej by mnie zainteresowało to pro
          > gramowanie niż zajęcia z makijażu. Ale ja to wiadomo, babochłop żyjący w skandy
          > nawskim lesie wink
          >
          Chica, w Skandynawii by nikomu na mysl nie przyszlo wymyslac tak idiotycznego podzialu na kolonie dla chlopcow i dziewczyn. Co wiecej, nigdy by zadnemu organizatorowi nie zatwierdzili czegos takiego. Z ciekawosci przegladnelam kolonie tematyczne dla dzieci i co znalazlam: Teatr, Muzyka, Zeglarstwo, Water camp, Przygoda, Zwierzeta i kilka innych tematow. Oprocz tego tradycyjne kolonie bez konkretnego tematu, jesli komus to bardziej odpowiada.
          • kolpik124 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:21
            a ta Skandynawia to jakiś wzór jest?

dlaczego nie piszesz jak jest w Mołdawii??
            • snakelilith Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:32
              kolpik124 napisała:

> dlaczego nie piszesz jak jest w Mołdawii??

Pewnie dlatego, że nie życzy sobie dla córki kariery taniej prostytutki dla zachodnich turystów, a to jest praca, do której zmusza wiele dziewczyn z Mołdawii bieda, zacofanie i brak innych możliwości pracy zarobkowej dla kobiety w tym kraju.
              • kolpik124 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:13

znaczy się życzy dla corki kariery dziury dla egipskich kelnerów w wakacyjnym kurorcie, z czego słyną panie że Szwecji?

snakelilith napisała:

> kolpik124 napisała:
                >
                > > dlaczego nie piszesz jak jest w Mołdawii??
                >
                > Pewnie dlatego, że nie życzy sobie dla córki kariery taniej prostytutki dla zac
                > hodnich turystów, a to jest praca, do której zmusza wiele dziewczyn z Mołdawii
                > bieda, zacofanie i brak innych możliwości pracy zarobkowej dla kobiety w tym kr
                > aju.
                • snakelilith Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 19:17
                  kolpik124 napisała:

>
                  > znaczy się życzy dla corki kariery dziury dla egipskich kelnerów w wakacyjnym k
                  > urorcie, z czego słyną panie że Szwecji?

Nie twoja sprawa trollu, na co kobiety wydają dobrowolnie swoje własne pieniądze.
            • aka10 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:16
              kolpik124 napisała:

> a ta Skandynawia to jakiś wzór jest?
              >
              > dlaczego nie piszesz jak jest w Mołdawii??
              >

Pisze, jak jest w Skandynawii. I tak, uwazam, ze kolonie tematyczne, bez szufladkowania dzieci ze wzgledu na plec, to duzo lepszy pomysl. Kazdy wybiera sobie, co mu pasuje. Bez odgornego zakladania, co WSZYSTKIE dziewczynki lubia, a co WSZYSCY chlopcy. I to z gender nie ma nic wspolnego. A o Moldawii nie pisze, bo tam nie mieszkam i pojecia nie mam, jak ich kolonie wygladaja.
              • kolpik124 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:10
                A co nas obchodzą skandynawskie emiraty? Nie są dobrym przykładem do wzorowania się.
                • aka10 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:16
                  kolpik124 napisała:

> A co nas obchodzą skandynawskie emiraty? Nie są dobrym przykładem do wzorowania
                  > się.
                  >

Wiesz, ze nic nie wiesz. A mowa jest o KOLONIACH, niczym innym. Trzymaj się tematu.
                • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:18
                  kolpik124 napisała:
                  > A co nas obchodzą skandynawskie emiraty?

Jak widać - emiraty to mamy w PL big_grin
      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:03
        beataj1 napisała:
        > Jako femiminstę mnie to oburza. Ale zupełnie nie to że jest podział na dziewczę
        > ce czy chłopięce. Bardziej to nie nie rozumiem zupełnie dlaczego te dziewczęce
        > to są uważanie za takie puste a chłopięce to nagle takie rozwijające.

Niestety - choćby nie wiem jak Cię to wkurzało zdolności matematyczne są znacznie ważniejsze w życiu niż umiejętność pacykowania się.
        • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:07
          Porównałabym raczej z czym innym. Zainteresowanie makijażem i stylem można zestawić z zainteresowaniem futbolem czy motoryzacją - bo nie oszukujmy się, w większości faceci deklarujący tego typu zainteresowania to żadni Messi czy Kubice, a ich hobby sprowadza się do pier...lenia przy piwku o meczykach i golfikach.
          • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:10
            O dokładnie o tym piszę. To są dokładnie takie same niewiele znaczące bzdury. Zwykle zapychacze czasu.
            • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:15
              beataj1 napisała:
              > O dokładnie o tym piszę. To są dokładnie takie same niewiele znaczące bzdury.
              > Zwykle zapychacze czasu.

No więc w programie dla chłopców masz trochę bzdur. W programie dla dziewczynek - prawie same bzdury.
              • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:19
                To przecież napisałam że szkoda ze w dziewczecym programie nie ma tego druku 3d czy technik zapamiętywania. Reszta jest siebie warta
        • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:09
          Q jakie to cudowne zdolności matematyczne będą rozwijane podczas siedzenia przed komputerem czy lataniem za piłka.
          Owszem przydałoby się coś komputerowego dla dziewczyn ale poziom tych zajęć podejrzewam będzie na tyle niski że raczej strat w rozwoju nie przewiduje
          • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:13
            beataj1 napisała:
            > Q jakie to cudowne zdolności matematyczne będą rozwijane podczas siedzenia prze
            > d komputerem czy lataniem za piłka.

W programie powyżej masz - karcianki, planszówki, techniki zapamiętywania. A gry komputerowe to nie tylko strzelanki.
            • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:18
              Naprawdę sądzisz że dostaną gry edukacyjne? To podobnie można uznać że gadanie o kosmetykach i zdrowym żywieniu ma w sobie elementy chemii, fizyki. No i matematyki oczywiście też - w końcu kalorie i indeks glikemiczny się LICZY
              • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:20
                beataj1 napisała:
                > Naprawdę sądzisz że dostaną gry edukacyjne?

Gra nie musi być 'edukacyjna' żeby uczyć logicznego myślenia czy strategii.
                • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:25
                  Ale większość gier tego nie uczy a nie sądzę by chłopaki mieli czas i szans zagrać w bardziej skomplikowane gry. Ot przejdą jakieś questy, postrzelaja, pozbieraja punkty i tyle. Taka sama sieczka dla mózgu jak lakiery do paznokci.
                  • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:26
                    beataj1 napisała:
                    > Ale większość gier tego nie uczy

Widać nie grasz.
                    • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:32
                      No to dajesz: czego uczy diablo?
                      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:34
                        szarsz napisała:
                        > No to dajesz: czego uczy diablo?

Wow - popisała się znajomością jednego tytułu. A teraz poproszę o pokazanie odrobiny zdolności logicznego myślenia i przeczytanie jeszcze raz o czym jest dyskusja. Bo nie o Diablo.
                        • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:53
                          Aha. Nie wiem, co powiedzieć, to poobrażam dyskutanta. Baw się, ale nie ze mną.
                          • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:55
                            szarsz napisała:
                            > Aha. Nie wiem, co powiedzieć, to poobrażam dyskutanta. Baw się, ale nie ze mną.

A co napisać, jak na rozmowę o WIĘKSZOŚCI gier piszesz o Diablo? Diablo to większość gier? Logika się kłania?

Pograj sobie w takie 'Ticket to Ride' albo 'Carcassone' to może porozmawiamy.
                        • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:55
                          araceli to napisz konkretne tytuły tych rozwijających gier, w które ci chłopcy mogą grać na komputerach.
                          • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:11
                            > araceli to napisz konkretne tytuły tych rozwijających gier, w które ci chłopcy
                            > mogą grać na komputerach.

Ja nie Araceli, ale juz ten niesamowicie popularny minecraft moze byc potwornie rozwijajacy, bo zeby osiagnac cos naprawde imponujacego typu np. przeszklona wieza, trzeba wykonac mnostwo wieloetapowych akcji. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ad/f2/84/adf2841780db6c8000dedfcf4775b587.png
                            Takie cos, to naprawde nie jest efekt bezmyslnego lupania.
                            • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:20
                              Wiem co to Minecraft, bo gramy całą rodziną. Wątpię, żeby organizator instalował dzieciakom gry, w których licencja kosztuje 100 zł od konta, skoro za tę kwotę można kupić 5-10 kluczy do starszych gier.
                              • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:38
                                Dobra, dobra, nie wycofuj sie, pytanie bylo o przyklad rozwijajacej gry komputerowej, bez dalszych ograniczen.
                                I oczywiscie moge napisac esej pod haslem dlaczego wiele gier komputerowych jest rozwijajacych bez powolywania sie na dosc plakatywnego minecrafta, ale mi sie nie chce, wiec tylko zalinkuje wyklad specjalisty koncentrujacy sie zreszta na durnych strzelankach: www.youtube.com/watch?v=FktsFcooIG8
                              • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:46
                                lauren6 napisała:
                                > skoro za tę kwotę można kupić 5-10 kluczy do starszych gier.

Ja się 'chowałam' na Herosach (do III) i SimCity. Może być?
                                • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:56
                                  I jakie zdolności matematyczne rozwinął u ciebie Homm? Wyliczałaś sobie jak daleko może patatajtać na koniku twój bohater?
                                  • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:00
                                    lauren6 napisała:
                                    > I jakie zdolności matematyczne rozwinął u ciebie Homm? Wyliczałaś sobie jak dal
                                    > eko może patatajtać na koniku twój bohater?

Akurat Herosi są grą strategiczną u której podstaw leży przeliczanie 'co się bardziej opłaca', jak zdobyć najwięcej zasobów wykonując jak najmniej ruchów itd.
                                    • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:07
                                      Herosi są grą strategiczną, której strategia opiera się na wyuczeniu schematów dla danego zamku. To nie szachy. Tu zwycięża ten, który lepiej poznał mechanikę gry.
                                      Lepiej niż Diablo i Fifa, ale nadal nie wiem jak granie w Homma przeklada się na wychowanie przyszlego matematyka.
                                      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:12
                                        lauren6 napisała:
                                        > Herosi są grą strategiczną, której strategia opiera się na wyuczeniu schematów
                                        > dla danego zamku. To nie szachy. Tu zwycięża ten, który lepiej poznał mechanikę
                                        > gry.

Schematy najpierw trzeba odkryć, żeby się ich 'wyuczyć'. Matematyka, logika, inteligencja opierają się na schematach.

A w ogóle zapobiegłabym o cudownych Incredible Machines::
                                        https://www.myabandonware.com/media/screenshots/t/the-incredible-machine-2-1n2/the-incredible-machine-2_14.gif
                                        • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:18
                                          > Matematyka, logika, inteligencja opierają się na schematach.

Czyli sama przyznajesz, że projektowanie ubrań również rozwija inteligencję.

Co za tym idzie ty uznałaś, że "chłopięce" rozrywki typu gry strategiczne są takie rozwijające, a "dziewczyńskie" hobby nie rozwija nic i przygotowuje dziewczynkę do roli pustej lali.

Serio nie widzisz jakimi stereotypami posługujesz sie w tej dyskusji? suspicious
                                          • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:24
                                            >Czyli sama przyznajesz, że projektowanie ubrań również rozwija inteligencję.

Chyba nikt nie ma watpliwosci, ze projektowanie ubran typu: "mierzymy dwie osoby o roznych sylwetkach, projektujemy ubrania dla nich uwzgledniajac wymiary, poglebiamy odpowiednio zaszewki, no, poprawiamy gotowe wykroje, wykrawamy wstepnie z materialu, fastrygujemy, przymierzamy na modelkach, zaznaczamy, miejsca do poprawki, fastrygujemy ponownie, pani zszywa na maszynie" byloby edukacyjne.
                                            Ale chyba tez nikt nie ma watpliwosci, ze bedzie raczej wygladalo jak na podczepionym gdzies w tym watku screenie. A wtedy wartosc edukacyjna jest na poziomie "pokoloruj drwala".
                                            • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:28
                                              Nie wszystko co robi się w wakacje musi być rozwijające. Kiedyś hitem były książeczki "top model", to dla dzieci było projektowanie i chętnie spędzały długie godziny kolorując te lalki.
                                              • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:51
                                                Wiesz, ja bym chciala, zeby nie bylo zwijajace. Tak po prostu. Bo te dzieci za jakies 6 do 12 lat beda mialy wplyw na rzeczywistosc, w ktorej zyje.
                                                • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:56
                                                  Ciekawe czy na swoim urlopie też rozwijasz się w trosce o przyszłość kraju.
                                                  Po to jest wakacyjny reset, nawet odmóżdżenie, żeby potem ruszyć do przodu.
                                                  • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:05
                                                    Przesuwasz bramke, ja pisalam o zajeciach niezwijacych. I doceniam potrzebe nudy oraz resetu umyslu. Ale to nie omawiany przypadek w omawianym przypadku dzieci beda uczone, zajmowane, animowane. A mnie sie nie podobaja tresci, ktorych beda uczone. Musi mi sie podobac?
                                  • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:04
                                    A czy Araceli pisala o zdolnosciach matematyczynych czy np. mysleniu strategicznym?
                                    • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:10
                                      O zdolnościach matematycznych:
                                      "Niestety - choćby nie wiem jak Cię to wkurzało zdolności matematyczne są znacznie ważniejsze w życiu niż umiejętność pacykowania się."
                                      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:13
                                        lauren6 napisała:
                                        > O zdolnościach matematycznych:
                                        > "Niestety - choćby nie wiem jak Cię to wkurzało zdolności matematyczne są znacz
                                        > nie ważniejsze w życiu niż umiejętność pacykowania się."

Lauren - trzymaj się drzewka. O grach było:
                                        "Gra nie musi być 'edukacyjna' żeby uczyć logicznego myślenia czy strategii."
                                        • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:15
                                          "Lauren - trzymaj się drzewka. O grach było"
                                          To są wymagania ponad siły przeciętnego użytkownika forum.
                                          • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:21
                                            W twoim przypadku ponadprzecietnym wysiłkiem intelektualnym jest zrozumienie, że drzewko inaczej wyświetla się na komórce, inaczej na komputerze. U mnie ten cytat jest pierwszy i do niego się odnoszę.
                                            • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:22
                                              big_grin Jak bot.
                                            • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:36
                                              lauren6 napisała:
                                              > W twoim przypadku ponadprzecietnym wysiłkiem intelektualnym jest zrozumienie, ż
                                              > e drzewko inaczej wyświetla się na komórce, inaczej na komputerze. U mnie ten c
                                              > ytat jest pierwszy i do niego się odnoszę.

Wyświetla się dokładnie tak samo - po prostu nie ogarnęłaś, że dyskusja potoczył się dalej.

Poza tym jakim ograniczonym trzeba być, żeby zakładać, że kay czytający forum MUSI wiedzieć, że Lauren pyka z komórki big_grin
                                              • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:43
                                                " jakim ograniczonym trzeba być, żeby zakładać, że kay czytający forum MUSI wiedzieć, że Lauren pyka z komórki" Podejrzewam, że jest to związane z " Wiesz, nie zajmuję się problemami dalece odległymi od mojego życia codziennego"
                                                Ten typ tak ma, zainteresowanie światem na poziomie rozwielitki wink
                      • memphis90 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:48
                        No musisz porozdzielac punkty doświadczenia czy jak to tam nazwali, przeliczyć co Ci ile do czego dodaje i jak Ci statystyki od tego wzrosną itd.
              • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:21
                > No i matematyki oczywiście też

Całkiem poważnie - projektowanie ubrań ma w sobie bardzo fajną inżynierską matematykę. Pod warunkiem, że projekty nie zostaną na papierze, ale trzeba je wykroić w materiale.
                • beataj1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:26
                  No dokładnie. O tym piszę.
                • lady-z-gaga Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:34
                  Projektowanie ubran może byc pasjonujacym zajeciem, ale na tych koloniach jest kolejnym punktem w programie myslenia o własnym wyglądzie.
                • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:21
                  >Pod warunkiem, że projekty nie zostaną na papierze, ale trzeba je wykroić w materiale.

Szarsz, mozemy sie zalozyc o butelke Wdowy, ze takie pociagajace za soba realne koszty szalenstwo jak wykrawanie w prawdziwym materiale nigdy nie powstalo w glowach organizatorow.

Powiem wiecej, ja naprawde watpie, zeby tam bylo choc troche projektowania w Twoim sensie - z uzyciem matematyki. Obstawiam raczej rysowanie "pieknych sukienek" na papierze lub w komputerze.
                  • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:28
                    Obawiam się, że masz rację.
                  • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:29
                    Może powstało, ale rodzice jak zobaczyli cenę 450 zamiast 350 wnieśli o cięcie kosztówwink
                • snakelilith Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:18
                  szarsz napisała:

> Całkiem poważnie - projektowanie ubrań ma w sobie bardzo fajną inżynierską mate
                  > matykę. Pod warunkiem, że projekty nie zostaną na papierze, ale trzeba je wykro
                  > ić w materiale.

No jasne. Zajmowanie się szmatami jest bardzo ważne.

https://pics.me.me/when-things-dont-fit-you-the-way-they-fit-the-21504682.png
                  • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:31
                    Umieram P)
          • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:40
            wbraw pozorom pilka nozna to gra wymagajaca sily staminy myslenia i strategii (do tego pracy zespolowej) tak wiem - jak sie patrzy z boku wyglada jakby latali bez ladu i skladu...
        • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:14
          > zdolności matematyczne są znacznie ważniejsze w życiu niż umiejętność pacykowania się.

Tyle że post jest zupełnie o czym innym.
          • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:15
            szarsz napisała:
            > Tyle że post jest zupełnie o czym innym.

Oł rili? big_grin

Niestety do tego się to sprowadza jakkolwiek kwieciście się o tym nie napisze.
        • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:29
          Kurczę, to udowodnij, że wariant dla chłopców będzie ćwiczył umiejętności matematyczne. Bo podejrzewam, że to będzie 10% programowania, a 90% gierek, bardzo rozwijająco i ambitnie zaiste tongue_out.
          • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:31
            zlababa35 napisała:
            > Kurczę, to udowodnij, że wariant dla chłopców będzie ćwiczył umiejętności matem
            > atyczne. Bo podejrzewam, że to będzie 10% programowania, a 90% gierek, bardzo r
            > ozwijająco i ambitnie zaiste tongue_out.

To przynajmniej 10% będzie.
            • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:54
              Żeby zaprojektować ubranie też trzeba cośtam wymierzyć, wyliczyć, żeby pasowało. Masz swoje 10%.
              • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:17
                Jak to bedzie takie projektowanie ubran, to zgoda. Ale raczej podejrzewam organizatorow o takie projektowanie:
                https://img7.gram.pl/20071125185659.jpg
                niz cokolwiek zwiazanego z kosztownym zuzyciem faktycznych materialow oraz matematyka.
                • kura17 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:32
                  moi chlopcy mieli faze na takie wlasnie "projektowanie" (jak byli mlodsi). regularnie kupowalam im gadzety z serii "super model" ... wink
                  • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:38
                    Ty, jako forumowy prawdziwy naukowiec, może przyszła noblistka, powiedz czy w pewnym wieku wybrałabyś się na takie koloniesmile
                    • kura17 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:54
                      > Ty, jako forumowy prawdziwy naukowiec, może przyszła noblistka, powiedz czy
                      > w pewnym wieku wybrałabyś się na takie koloniesmile

szczerze? nie, to zawsze byly dla mnie nudy (do teraz). nie, zebym wybierala jakies wyrafinowane rozrywki, ale zawsze chowalam sie po katach z ksiazkami. bywalam na zwyklych koloniach (takich opisywanych przez Chica, z ganianem po polach i lasach, slubach kolonijnych itp) i na obozie zeglarskim.
                      • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:06
                        Zła odpowiedźbig_grin
                        Już miałam myślałam, że będę mogła napisać, że jest jakaś nadzieja dla dziewczynek, które trafią na te koloniewink
            • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:53
              Za to panny będą miały więcej sportu, zdrowego ruchu, bo ten aqua aerobic to pewnie dla oszczędności podczas plażingu big_grin.
              I wreszcie - to są WAKACJE, wa-kac-je, ja już widzę dzieci zafascynowane w wakacje zadaniami z matmy, nawet te zdolne i zainteresowane... Półkolonia to powinna być PRZYJEMNOŚĆ, a nie nauka, dzieci uczą się przez cały rok szkolny.
              Moja córa była kiedyś na półkoloniach tanecznych, prowadzonych przez szkołę tańca. I było genialnie, bo mieli tylko, li i jedynie te zajęcia taneczne i zabawy sportowe, plus wyprawę do lasu i na basen. 3/4 dnia na dworze. Żadnego angielskiego, żadnych kin, muzeów i snucia się po mieście w upale.
    • semihora Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:01
      Mojej córki bym tam nie posłała, kompletny idiotyzm i tłumaczenia tej pani też do bani.
    • kawka74 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:02
      Strasznie nudne te półkolonie, w obu wersjach: jednorazowy wypad na plażę dla dziewczynek (ograniczony do siedzenia na kocyku i zmoczenia polakierowanych paznokci u nóg), siedzenie przed kompem dla chłopców.
      A organizatorka jest jednym z trybików maszyny, wystarczy iść do Smyka i popatrzeć na półki z zabawkami dla chłopców i dziewczynek. Wszystko, od łyżeczek po rozrywkę, jest podzielone względem płci użytkownika. Co gorsza - dziewczynka łapiąca zabawkę 'dla chłopców' nie wzbudzi takiego zgorszenia, jak chłopiec sięgający po zabawkę z dziewczęcej strefy. Ona będzie miała 'męski umysł' (tak, jakby to był z urzędu komplement), a on - łatkę 'baby' albo 'pedzia'.
      Długa droga przed nami, dla obu płci.
      • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:04
        W dodatku drogą tą podążamy obecnie w przeciwnym kierunku.
        • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:40
          Kasa musi sie zgadzac www.youtube.com/watch?v=3JDmb_f3E2c
      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:06
        kawka74 napisała:
        > A organizatorka jest jednym z trybików maszyny, wystarczy iść do Smyka i popatr
        > zeć na półki z zabawkami dla chłopców i dziewczynek. Wszystko, od łyżeczek po r
        > ozrywkę, jest podzielone względem płci użytkownika. Co gorsza - dziewczynka łap
        > iąca zabawkę 'dla chłopców' nie wzbudzi takiego zgorszenia, jak chłopiec sięgaj
        > ący po zabawkę z dziewczęcej strefy. Ona będzie miała 'męski umysł' (tak, jakby
        > to był z urzędu komplement), a on - łatkę 'baby' albo 'pedzia'.
        > Długa droga przed nami, dla obu płci.

To niestety prawda. Dla chłopca zestaw małego inżyniera dla dziewczynki... różowy odkurzacz uncertain
      • afro.ninja Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:13
        Taaa bo koncerny maja dbać o klienta i różnorodność. Chodzi tylko o zysk i nic więcej. Co do tych polkolonii, może na poprzednich w grupie byly jakieś zgrzyty i ludziom łatwiej ogarnac chłopców przed kompem i dziewczynki nawlekajace koraliki. U mnie w b i bibliotece dzieciecej sa komputery i gry. Nigdy nie wiedziałam tam dziewczynki, zawsze jest za to kilkoro chłopców.
        • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:23
          > U mnie w b i bibliotece dzieciecej sa komputery i gry.

W szkole u moich dzieci można chodzić na pracownię komputerową w ramach świetlicy, czasem odbieram stamtąd córkę. Komputery są równo obsadzone przez obie płcie.
          • memphis90 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:51
            Tja i wszyscy grają w jakieś bzdury na friv, przynajmniej u mnie wink
        • kawka74 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:26
          Trzy pytania: co robią w tym czasie dziewczynki, co robią chłopcy na tych komputerach i czy założenie, że to, co robią chłopcy, jest z definicji lepsze, jest słuszne.
          • afro.ninja Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 15:09
            No dużo gorsze, wolałabym, zeby koraliki nawlekał niz siedział i grał w glupie gry.
    • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:03
      Ale o co chodzi. Przecież, jak to już wyjaśniono w serialu Opowieść podręcznej, chodzi o to, żebyśmy jako kobiety nie musiały kłopotać się trudami życia i zajęły się tym, do czego nas Bóg stworzył. Czyli do znęcenia odpowiedniego samca, a następnie rozmnożenia się.
    • lady-z-gaga Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:23
      Naprawdę niektore z Was nie pojmuja, na czym polega beznadzieja tego pomysłu? To Wam podpowiem: na tym, że wszedzie tam, gdzie jest grupa , tam jest rywalizacja. W programie dla chłopcow najlepszy na niektorych zajeciach może okazac się mało urodziwy, niezgrabny pulpet. W programie dla dziewcząt (i na zdjeciach) najlepiej wypadną najatrakcyjniejsze fizycznie dziewczynki, a to, co mają w głowach w ogole im się nie przyda
      • lady-z-gaga Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:25
        Nie spodziewałabym się opinii to nic takiego" na tym samym forum, na ktorym Lewandowska gromy zbiera bo "wpędza w kompleksy" dorosłe kobiety.
        • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:01
          Mogę krytykować AL, która jest sławna tylko dlatego, że dobrze wyszła za mąż. Ale nie odbieram jej prawa do istnienia w mediach, wypisywania głupot o bezglutenowych pączkach, dopóki te głupoty nie zaczynają być groźne dla jej czytelniczek (jak promowanie katowania się treningami w połogu). Nie zabroniłabym dziecku czytania jej fb, tyle że zaznaczyłabym co sądzę o tej pani.

Tak samo nie uważam, że powinno się zabraniać tworzenia takich kolonii jak te. Program jest głupi, ale nie szkodzi życiu lub zdrowiu uczestnikow.
      • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:59
        Myślę, że większość z nas widzi beznadzieję tego pomysłu - tyle, że to oferta dla niespecjalnie rozgarniętych rodziców.
        Jak to mówią, kto bogatemu zabroni wink.
        • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:16
          Oferta jak oferta.
          Dałoby się to sensownie poprowadzić. Wykłady o zdrowym odżywianiu, zdrowe gotowanie, ruch, gimnastyka, szycie ubrań dla lalek czy nawet jakiejś prawdziwej sukienki, robienie biżuterii, zrobienie mydła, maseczki z owoców, wyjazd na plażę, ładne zdjęcia, konwersacje z angielskiego.
          Fajny, niekontroweryjny tydzień
          • zlababa35 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 14:53
            Pewnie dałoby się, ale podejrzewam, w sumie sama nie wiem czemu, ocean bylejakości wink.
    • joaaa83 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:24
      Wydaje mi się, że ciekawsze są kolonie koedukacyjna. A poza tym program dla dziewczynek jest moim zdaniem nudny. Aqua aerobic (według mnie fajniejsze byłoby wyjście do aqua parku, ale niech już będzie aerobic) czy tworzenie biżuterii to nawet spoko zajęcia, ale fitness i dieta?? Zamiast fitness nie lepsza siatkówka czy ręczna? A dieta? Moja propozycja to raczej wyjście do fabryki cukierków/czekolady, czy nawet pokaz robienia pizzy. Oczywiście wszystko z degustacją. A te 'kosmetyki' to co z nimi? W jakiej formie ma to być atrakcja, bo nie wiem? Spotkają się z Ireną Eris? wink
      • chicarica Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:37
        Nie. Nauczą się, że ich wartość tkwi w wyglądzie, a celem życia jest wyglądać dobrze, szczupło, być "zrobioną". Jeszcze by im się we łbach poprzewracało i miałyby jakieś większe ambicje, niż wypinanie d... na instagramie, niedoczekanie ich.
        • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:40
          chicarica napisała:
          > Nie. Nauczą się, że ich wartość tkwi w wyglądzie, a celem życia jest wyglądać d
          > obrze, szczupło, być "zrobioną". Jeszcze by im się we łbach poprzewracało i mia
          > łyby jakieś większe ambicje, niż wypinanie d... na instagramie, niedoczekanie i
          > ch.

I jeszcze oburzenie, że te 'dziewczęce zainteresowania' są deprecjonowane... uncertain
        • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:41
          Qrde, te półkolonie są płatne, tak? Nikt tam siłą dziewczynek nie ciągnie, nie są oferowane za darmo przy domu kultury czy parafii. Nauczą się wyłącznie chętni/chętne, tak samo jak tylko zainteresowani pojadą na obóz jeździecki, matematyczny, karate etc.
          • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:46
            > Qrde, te półkolonie są płatne, tak? Nikt tam siłą dziewczynek nie ciągnie, nie
            > są oferowane za darmo przy domu kultury czy parafii. Nauczą się wyłącznie chętn
            > i/chętne, tak samo jak tylko zainteresowani pojadą na obóz jeździecki, matematy
            > czny, karate etc.

Czyli rodzice w pełni prawa mogą zrobić z córki pustą lalę. A potem ryk, że kobiety miej zarabiają bo 'dyskryminacja' big_grin
            • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:49
              Rodzice nie są jednym punktem odniesienia i nie sądzą aby siłą posyłali szlochające dziewczynki na takie akurat kolonie więc może trzymajmy się rzeczywistości.
              • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:52
                > Rodzice nie są jednym punktem odniesienia i nie sądzą aby siłą posyłali szlocha
                > jące dziewczynki na takie akurat kolonie więc może trzymajmy się rzeczywistości.

Czym skorupka za młodu nasiąknie...
                • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:55
                  Jasne, jasne. Jeszcze jakieś mądrości prostego ludu? Kolejna, która najwyraźniej nie przyswoiła pojęcia socjalizacji wtórnej, trwającej praktycznie do końca życia.
                  • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:57
                    > Jasne, jasne. Jeszcze jakieś mądrości prostego ludu? Kolejna, która najwyraźnie
                    > j nie przyswoiła pojęcia socjalizacji wtórnej, trwającej praktycznie do końca ż
                    > ycia.

Taaa... socjalizacja wtórna powoduje, że laski podążają za Lewandowską 'wypinam śmiało ciało' a nie za Lewandowską 'mistrzynią karate'.
                    • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:03
                      Hm... mam wymienić forumki, które ekscytowały się figurą Lewandowskiej? Mnie w tym gronie akurat nie było. tongue_out
            • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:23
              > Czyli rodzice w pełni prawa mogą zrobić z córki pustą lalę.

Postulujesz by odbierać rodzicom córki, jeśli ich program wychowawczy jest za mało ambitny?
              • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:31
                I synów. Ostatecznie cóż jest ambitnego w przyzwyczajaniu chłopca do grania w Fifę na kompie czy grania w piłkę nożną. Dla mnie osobiście to jedne z najgłupszych zajęć jakie można sobie wyobrazić.
                • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:32
                  > grania w Fifę na kompie

Fify akurat będę bronić własną piersią. Fifa ma doskonały moduł ekonomiczno - zarządczy.
                  • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:43
                    szarsz napisała:
                    > Fify akurat będę bronić własną piersią. Fifa ma doskonały moduł ekonomiczno - z
                    > arządczy.

Czyli jednak nie tylko Diablo big_grin
                    • szarsz Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 19:08
                      > nie tylko Diablo

Aby dopasować tytuł do tezy - trzeba znać ich znacznie więcej, nie sądzisz?
        • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:46
          Może czas zacząć walczyć z jeszcze jednym stereotypem. Zadbana czy nawet "zrobiona" nie znaczy głupia i nieambitna.
          Ostatnio nawet sama dałam się mu ponieść. Cycata blondyna, jak z okładki Playboya, którą zawsze podejrzewałam o to, że jest nierozgarniętą żoną męża okazała się być naukowcem, specjalistą w dziedzinie, której nazwy nawet nie potrafię powtórzyć poprawnie.
          • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:51
            I w drugą stronę - rozkudłana zaniedbana pani ubrana w worek na śmieci niekoniecznie jest twórcza, ambitna, wykształcona i w ogóle ma jakąś pracę.
        • panterarei Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:52
          Nie. One się tego nie nauczą, one już to wyniosły ze środowiska i właśnie dlatego rodzice je zapisują na te kolonie. A wy odmawiacie prawa do bycia pustą lalą szukająca męża, właściwie dlaczego. Takie dziewczyny były, są i będą. Jak do tego nauczą się robić paznokcie, albo włosy, to będą miały podkład do dalszej edukacji. Na prawdę przekonanie, że na tej półkolonii zmarnuje się klik przyszłych noblistek z literatury i kilka świetnych programistek, wydaje mi się lekko naiwne.
          • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:56
            Dokładnie. Czyż feminizm nie afirmuje właśnie prawa do wyboru zajęć, czynności, stylu życia który danej kobiecie odpowiada najbardziej?
            • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:02
              Kobiecie. Doroslej. A zeby mogla wybrac, co jej odpowiada najbardziej musi miec mozliwosc wyprobowania roznych opcji, a nie bycia wtlaczana od dziecinstwa w jedna jedyna opcje.
              • mamma_2012 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:23
                Może na drugi tydzień rodzice zapiszą te dziewczynki na warsztaty robotyki? Spokojnie, przecież nawet przyszłe noblistki mogą mieć fazę na takie atrakcje, a chyba rodzice nie wysyłają dzieci na takie kolonie przy ich sprzeciwie.
              • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:27
                Przecież dziewczynki mają cały rok szkolny na to by wypróbować różnych aktywności. Mówimy o tygodniowych czy dwutygodniowych koloniach. Taki aj waj, bo dziewczynka przez tydzień poskacze na fitnesie czy pozaplata paciorki, zanim wróci na 10 miesięcy do szkolnej ławki? Jeśli córka nie będzie lubiła fitnesu, mody, przebieranek to przecież żaden rodzic nie będzie ja tam na siłę pchał.
                • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:42
                  >Jeśli córka nie będzie lubiła fitnesu, mody, przebieranek to przecież żaden rodzic nie będzie ja tam na siłę pchał.

Jestes absolutnie pewna, ze nie ma w Polsce zadnej rodziny, ktora nie bedzie probowac naprostowac corki, zeby zaczela w koncu wygladac jak dziewczynka a nie jak takie niewiadomo co?
                  • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:59
                    Tak, rodzice celowo wysyłają dziecko na płatne kolonie, po to by po 3 dniach otrzymać telefon od wychowawcy: córka ciągle placze, nie bierze udziału w zajęciach, proszę ja zabrać.
                    • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:18
                      Jakie odebrac po trzech dniach? Dziecko przychodzi wieczor i marudzi, ze sie nudzi, dostaje opieprz, ze ma sie nie wyglupiac, to sa ciekawe zajecia, przydadza sie w przyszlosci i czy nie mogloby sie zachowywac jak rowniesnicy, a w ogole to rodzice juz zaplacili i nie chca sluchac zadnych marudzen. Dziecko probuje sie jakos aklimatyzowac i robic to, na co ma ochote, na ile sie da, ale porcje wpychania w role plciowa zalicza, a nie ma szansy sprawdzic np. ze uwielbia wedrowac po lesie i ogladac rozne roslinki i zyjatka czy ze jednak nie lubi stac za sztalugami i malowac pejzazyku z natury. A nawet nie ma szansy porzadnie sprobowac tego projektowania ubran, bo nikt im pewnie nawet krepiny nie zapewni, zeby zrobili sobie modele w 3D nie mowiac juz o materiale.
                      • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:23
                        Gdy jeździłam na kolonie zawsze znalazło się jakieś dziecko/dzieci, które chciało wracać wcześniej do domu. Nie znam przypadku żeby w takiej sytuacji rodzic po nie nie przyjechał.
                        • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:27
                          Super, swietnie, a co Twoje doswiadczenie z wyjazdow ma do omawianych w tym watku zajec stacjonarnych w miejscu zamieszkania? Te dzieci spia u siebie w domu, jedza sniadania i kolacje z rodzicami.
                • migona Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 16:28
                  Taaa...bo dziewczynki i chłopcy nie żyją różowo-błękitnej dychotomii przez cały rok, tylko je dopadnie pojedyncza oferta półkolonii.... Od kołyski w bodziaku o odpowiednim kolorze, przez działy w dziecięcym gdzie pierwsze pytanie to "chłopiec czy dziewczynka", gazetkach z marketu, podręcznikach szkolnych utrwalających to jakie są dziewczynki, jacy chłopcy i jak widać na koloniach kończąc. Nie są obowiązkowe, ale wpasowują się w wizję świata, w której panowie (mali chłopcy) są techniczni i myślący, a panie są wyglądające. Oni mają mózg, a one ciało. Taki format od dzieciństwa. I imo w naszym interesie jest, żeby się takiemu segregowaniu płci sprzeciwiać. Po prostu.
                  • aka10 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 19:28
                    migona napisała:

> Taaa...bo dziewczynki i chłopcy nie żyją różowo-błękitnej dychotomii przez cał
                    > y rok, tylko je dopadnie pojedyncza oferta półkolonii.... Od kołyski w bodziaku
                    > o odpowiednim kolorze, przez działy w dziecięcym gdzie pierwsze pytanie to "ch
                    > łopiec czy dziewczynka", gazetkach z marketu, podręcznikach szkolnych utrwalają
                    > cych to jakie są dziewczynki, jacy chłopcy i jak widać na koloniach kończąc. Ni
                    > e są obowiązkowe, ale wpasowują się w wizję świata, w której panowie (mali chło
                    > pcy) są techniczni i myślący, a panie są wyglądające. Oni mają mózg, a one ciał
                    > o. Taki format od dzieciństwa. I imo w naszym interesie jest, żeby się takiemu
                    > segregowaniu płci sprzeciwiać. Po prostu.

Dobrze napisane. Widac to i pozniej. Np. w Parlamencie Rzeczypospolitej Polskiej w 2016-tym siedzialo 72,6% mezczyzn i 27,4% kobiet. W Islandii 47,6% kobiet, w Szwecji 43,6 %, w Hiszpanii 39,1 %.
    • heca7 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:33
      W sumie to do diety i braku gier można się konkretnie przyczepić. Reszta ujdzie. Choć moja córka (gdyby była w odpowiednim wieku) to by się nudziła- sesja foto. A na uj mi to? Z drugiej strony synowie nie lubią piłki nożnej i gier zespołowych.
      Biorąc pod uwagę, że to Bydgoszcz, wcale nie największe miasto ile osób z tego skorzysta? Kilkadziesiąt? A afera na całą Polskę. Pewnie niejedna półkolonia i kolonia koedukacyjna ma marną ofertę ale nic o niej nie słychać bo nie podzieliła dzieci wg płci.
      Cała ta histeria spowoduje, że właścicielka będzie miała darmową, niesamowitą reklamę.
      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:42
        Mój syn, sprawny fizycznie i sportowo, nie interesuje się piłką nożną i nie lubi gier zespołowych. Ja też nie lubiłam i nie czuję się z tego powodu wyobcowana czy uposledzona, mam aktywności, które i odpowiadają.
    • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:39
      Reklama Lego kiedyś, dziewczynki ubrane w spodnie, klocki unisex. Współczesne Lego ma osobną ofertę dla chłopców osobną dla dziewczynek. W ten sposób można sprzedać więcej. Bo chłopcy nie będą się bawić klockami dla dziewczyn i odwrotnie. Jeżeli ktoś ma chłopca i dziewczynkę, musi kupić 2 osobne zestawy. Czyli mamy odwieczną prawdę, na wojnie, choćby tylko płci, zarabia się najlepiej wink

https://bi.gazeta.pl/im/58/ef/ec/z15527768Q,Dziewczynki_w_reklamach_klockow_Lego__1981.jpg
      • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:42
        1matka-polka napisała:
        > Reklama Lego kiedyś, dziewczynki ubrane w spodnie, klocki unisex. Współczesne L
        > ego ma osobną ofertę dla chłopców osobną dla dziewczynek. W ten sposób można sp
        > rzedać więcej. Bo chłopcy nie będą się bawić klockami dla dziewczyn i odwrotnie
        > . Jeżeli ktoś ma chłopca i dziewczynkę, musi kupić 2 osobne zestawy. Czyli mamy
        > odwieczną prawdę, na wojnie, choćby tylko płci, zarabia się najlepiej wink

Ja się wychowałam w czasach, gdzie najlepsze Lego to były duże zestawy zwykłych prostych klocków. No... ewentualne statek piracki.
      • turzyca Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:59
        https://www.themarysue.com/wp-content/uploads/2014/02/lori-then-now-lego-meme-630x416-580x382.jpg
        Dziewczynka z tamtej reklamy lego zrobila doktorat okolomedyczny i trzepie niezla kase.
        I doprawdy nie dlatego, ze chodzila w spodniach, te ze wspolczesnych reklam tez chodza w spodniach.
        • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:07
          ??? ??? ??? ???
        • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:48
          na tym zdjeciu tez widac jak lego wyewoluowalo... sad
    • banksia Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:42
      wedlug mnie to obciach i skandal, czekam na czasy iedy w Pl takie pomysly zostana tak osmieszone przez opinie publiczna i poniosa taka porazke ze juz nikomu nie przyjdzie do glowy wyskakiwac z takimi idiotyzmami.

nie ludze sie jednak, ze nastapi to w najblizszej przyszlosci.
    • nenia1 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 09:54
      Przesada, wynikająca częściowo z przekonanie, że to robią (stereotypowo) chłopcy jest lepsze od tego co robią (stereotypowo) dziewczynki. Podejrzewam, że w haśle "dieta" nie chodzi wcale o wprowadzenie diety dziewczynkom, ale o zajęcia z dietetyki. Poza tym zgadzam się z tym, że na rynku jest ogromny wybór i każdy znajdzie to dla siebie to co lubi.
    • black.sally Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:02
      ja prdl
      albo szukacie sobie durnych problemów, albo jesteście nienormalne
      Nie chcesz? nie posyłaj tam dzieciaka, a nie przezywasz,że półkolonie są sprofilowane
      • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:09
        Osoba, która założyła wątek nie ma żadnych dzieci ani doświadczeń z dziećmi. Może dlatego przeżywa sprawy, które jej nie dotyczą.
        • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:27
          "Może dlatego przeżywa sprawy, które jej nie dotyczą. "
          Bardziej rozwinięte formy życia tak mają. Pozdro dla kumatych. LOL.
          • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:30
            Raczej jeśli ktoś nie ma realnych problemów to musi je sobie stworzyć.
            • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:32
              Taki czasowypełniacz dotkliwej pustki w życiu.
              • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:38
                Twoje życie to głównie forum, rzeczywiście pełnia życia, obejrzyj statystyki.
                • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:44
                  1matka-polka napisała:
                  > Twoje życie to głównie forum, rzeczywiście pełnia życia, obejrzyj statystyki.

Triss - nie da się ukryć, że strzeliłaś sobie w stopę wink
                  • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:46
                    Ciągle sobie strzela...
                  • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:47
                    Doprawdy? Wiesz, nie zajmuję się problemami dalece odległymi od mojego życia codziennego tak jak bezdzietna samotna kobieta pieniaczy się na punkcie oferty rynkowej skierowanej do rodziców i dzieci. Rozumiesz, rodziców i dzieci a nie samotnych pań z kotami.
                    • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:51
                      "nie zajmuję się problemami dalece odległymi od mojego życia codziennego"
                      Skoro ci tak dobrze? Inni lubią pomyśleć o czymś innym, niż spanie i jedzenie.
                      • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:52
                        I niewychowane dzieci z pseudo ADHD big_grin
                    • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:57
                      > Wiesz, nie zajmuję się problemami dalece odległymi od mojego życia co
                      > dziennego tak jak bezdzietna samotna kobieta

I po co tak kłamać? big_grin

Akurat, że Ty czy Lauren wychowacie stereotypowe płciowo dzieci nie mam najmniejszy wątpliwości ale nie o tym dyskusja.
                      • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:59
                        No właśnie, UCHODŹCY, big_grinbig_grinbig_grin
                      • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:02
                        araceli, g... wiesz o tym jak wychowuję moje dzieci i się od nich odchrzań. Ja się nie wymądrzam jak ty wychowujesz swojego kota i czy robisz z niego stereotypowego kocura, a z kocicy stereotypową kotkę.
                        • kropkacom Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:04
                          Co ten wątek ma wspólnego z wychowaniem dzieci? big_grin Oceniana jest oferta.
                        • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:07
                          Kto zaczął personalne wycieczki "Raczej jeśli ktoś nie ma realnych problemów to musi je sobie stworzyć."???
                          Ja naprawdę zaczynam myśleć, że wy jesteście takie tępe.
                          • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:10
                            Że prowokujecie (lauren, triss) nieświadomie i że wasze zabiegi retoryczne również są nieświadome, a kiedy ktoś zaczyna punktować te wasze durnoty, to się zaczyna jatka. LOL
                            • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:14
                              Nie udawaj, że jesteś głupia. Jatki na forum to jedno, ale atakowanie członkow rodziny forumek to już jest dno.

Widać komuś skończyly się logiczne argumenty skoro przedniotem wścieklego ataku staly się dzieci moje i triss.
                              • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:16
                                lauren6 napisała:
                                > Nie udawaj, że jesteś głupia. Jatki na forum to jedno, ale atakowanie członkow
                                > rodziny forumek to już jest dno.
                                >
                                > Widać komuś skończyly się logiczne argumenty skoro przedniotem wścieklego ataku
                                > staly się dzieci moje i triss.

Oł my - bo wściekły, kłamliwy atak na moją rodzinę przez Triss jest OK? Boszz - CO ZA HIPOKRYZJA smirk
                                • triss_merigold6 [...] 21.06.17, 11:23
                                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                  • morgen_stern Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:34
                                    Ale wiesz, triss, że to nie jest argument w dyskusji? Strasznie to niskie, naprawdę. Czy ty masz za każdym razem wstrząs ekstazy, kiedy piszesz "stara panna"? Czy nawet na taki temat mogą się wypowiadać tylko rodzice? To trochę szerszy temat, nie sądzisz?
                                    • triss_merigold6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:41
                                      Sądzę, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, a ten temat akurat jest wybitnie dla rodziców - to rodzice płacą za zajęcia i to rodzice znają swoje dzieci, ich preferencje, upodobania, zainteresowania.

Jak napisałam wyżej: nie jest to oferta dla mnie, dla kobiet z mojego kręgu znajomych również nie i żadna z nas nie wysłałaby na półkolonie/kolonie tego typu swojej córki. Podobnie zresztą jak żadna z nas nie pojechałaby z córką na weekendowe warsztaty "Zadry". Nie znaczy to jednak, że mam coś przeciwko istnieniu niekoedukacyjnych płatnych zajęć czy warsztatom "Zadry".
                                      • morgen_stern Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:53
                                        Sądzę, że w tej kwestii problem można ująć nieco szerzej i nie jest to tylko temat dla rodziców. Czy jeśli wypowie się forumka z roczniakiem to też ją pouczysz, że nie powinna tego robić, bo jej dziecko nie jest targetem takich półkolonii i co ona może wiedzieć o dziesięciolatkach? Każda z nas była taką dziesięciolatką i dziewczynką, ja na ten przykład jeszcze chodziłam na półkolonie, dlaczego nie miałabym się tutaj wypowiedzieć, bo co - ty tak zarządziłaś?
                                        • kura17 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:55
                                          > Sądzę, że w tej kwestii problem można ująć nieco szerzej i nie jest to tylko temat
                                          > dla rodziców.

no dokladnie - to nie jest oferta przesylana listownie tylko do rodzicow, to jest cos, co istnieje w przestrzeni spolecznej i dlatego ma prawo byc dyskutowane przez kazdego.
                                        • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:01
                                          To jest argument z gatunku "jestem starsza, więc mądrzejsza", czyli "ty zawsze będziesz głupsza, dlatego że młodsza".
                                          Umieram ze śmiechu. Modlę się o obowiązkowe podstawy z logiki w szkole. Ale to chyba nigdy nie nastąpi...
                                          • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:05
                                            Zastanawiam się po co w to brniesz.
                                            araceli pewnie zdała sobie sprawę, że tym wątkiem zrobiła na forum dla matek reklamę firmie organizującej "rurzoffe" obozy (zgadnijmy jakie jest potoczne określenie na tego typu osoby suspicious).
                                            Ty najwyraźniej szukasz zaczepki, a że tu potencjał powoli się wczerpuje poszłaś założyć durny inny wątek.
                                    • latarnia_umarlych Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 15:36
                                      Aha, czyli mam dzieci = mam rację, a pozostałe niech się zamkną i nie dyskutują na tematy społeczne. Bo jeżeli zechcą, to zostaną sprowadzone do parteru chamskimi uwagami o pustce w życiu i szukaniu problemów. Naprawdę, klasa.
                                    • regina-phalange Re: Jak dziewczynka to plażing 22.06.17, 21:47
                                      > Czy ty masz za każdym razem wstrząs ekstazy, kiedy piszesz "stara panna"?

Tak, ma. Ale to nie jest nielegalne, a ludzi podniecają różne rzeczy.
                                  • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:37
                                    > Przecież Ty nie masz rodziny. Rozumiem, że stare panny wyczyniają cuda z kotami
                                    > , ale nadal zwierzęta domowe są uznawane za inwentarz, a nie za rodzinę.
                                    > Trudno atakować coś co nie istnieje.

No jak się nie ma czym atakować to zawsze można wymyślić kłamstwo i nim się posługiwać smile
                                    • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:38
                                      To się nazywa "bicie chochoła", taki chwyt retoryczny big_grin
                              • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:18
                                Sprawdź daty, kto zaczął big_grin
                                • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:39
                                  1matka-polka napisała:
                                  > Sprawdź daty, kto zaczął big_grin

Tak w ogóle zwróć uwagę: najpierw własną piersią broni kolonii wciskających dzieci w płciowe schematy a potem stwierdzenie, że wychowa stereotypowe płciowe dziecko uważa za okropny atak na jej rodzinę big_grin big_grin big_grin

Hiporyzja level master big_grin
                                  • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:46
                                    Hipokryzja wynika z priorytetów, życiowych, jeżeli komuś zależy tylko na tym, żeby jego było na górze, to żadna logika, rozsądek, ani empatia mu nie przeszkodzi.
                                  • lauren6 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:01
                                    Napisałam wyraźnie, że nie posłałabym na takie kolonie moich dzieci. Ty piszesz o moim dziecku, że jest wychowywane w stereotypach dla płci czyli KŁAMIESZ. Kłamstwo powtarzane wiele razy nie stanie się prawdą. Naucz się tego w końcu araceli.
                                    • araceli Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 13:17
                                      lauren6 napisała:
                                      > Kłamstwo powtarzane wiele razy nie stanie się prawdą.

Skończysz zatem z 'samotną, bezdzietną, starą panną z kotem'?
                              • ichi51e Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 14:05
                                no ale jaki atak? co zlego jest w posiadaniu dziewczynskiej dziewczynki albo chlopakowatego chlopaka? nic tak samo jak nic zlego nie ma w chlopcu co lubi dziergac na drutach i dziewczynce ktora gra w gale.
                    • kura17 Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:01
                      > Wiesz, nie zajmuję się problemami dalece odległymi od mojego życia co
                      > dziennego tak jak bezdzietna samotna kobieta pieniaczy się na punkcie oferty ry
                      > nkowej skierowanej do rodziców i dzieci. Rozumiesz, rodziców i dzieci a nie sam
                      > otnych pań z kotami.

a co to ma za znaczenie? ponoc dzieci ucza sie przez przyklad i obserwujac swiat wokol siebie. i wlasnie dlatego warto dyskutowac i protestowac, nawet jesli bezposrednio nas to nie dotyczy - zeby (moze) zobaczyly, uslyszaly, zastanowily sie. moze _zwlaszcza_ wtedy, gdy jest to osoba z nimi bezposrednio niezwiazana - by pokazac, ze niektore sprawy (sporo spraw!) ma znaczenie szersze, niz tylko to bezposrednio dotykajace tego, z czym sa zwiazane. a szeroko rozumiany "feminizm" wlasnie taki jest - nigdy za wiele przykladow, dyskusji, slusznych protestow.
            • 1matka-polka Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:37
              Moje problemy są lepsze od twoich, hehe.
      • kropkacom Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:56
        Mnie dziwi za to, ze kogoś to nie oburza. Sam pomysł takiej oferty jest dziki. Zapewne w innym wątku będziesz gardłować, że jakieś dziewczynki są na diecie i robią makijaż.
        • zawsze-w-drodze Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:19
          To co proponujesz? Zakazać takich ofert?
          • kropkacom Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 12:04
            Nie wiem. Edukować na pewno. Oferta dla dziewczynek wygląda jak turnus przygotowawczy dla lolitek. Pal licho ofertę dla chłopców. I żeby było jasne, nie widzę nic złego w tym aby dziewczynki w zaciszu domowym sobie na przykład paznokcie malowały i tym podobne. Jasno się wyraziłam?

"Dziewczynki zgodnie z wymienionymi w programie punktami miały się bawić kosmetykami, poznawać tajniki diety i fitnessu, odwiedzić spa, pójść na "plażing", wziąć udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej."
    • zawsze-w-drodze Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 10:30
      I Jakie masz pomysły w związku z tym? Miłująca demokrację, lewicująca, uwielbiająca różnorodność kulturowo-religijno-obyczajową i promaująca absolutną wolność światopoglądu aktywistko?
      Zakazać? Zlinczować? Ukarać?
      Czy tak se gooownoburzę na forum uskuteczniasz?
    • julek_i_ja Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:04
      Nie rozumiem tego oburzenia, czy Wy nie jestescie jakies przewrazliwione?
      To nie powszechny program oowiazkowy dla szkol, tylko pojedyncze zajecia dla garstki dzieci w Bydgoszczy. Nikt nie kaze Wam tam posylac corek. 99,9% innych ofert mozna dobrac do zainteresowan.
      Jest zapotrzebowanie - jest oferta. Na zajecia zostana zapisane dzieci ktorym to odpowiada. I jak ktos napisal, organizator chce po prostu zarobic, a nie realizowac zalozenia ideologiczne feminizmu i walczyc o rownosc plci.
      I jako feministke oburza mnie tez ta hipokryzja, ze wszystkie zajecia dla dziewczynek musza byc ambitne i wartosciowe, bo rownosc plci etc. A co z dziewczynkami, ktore wlasnie to lubia, ciuchy, makijaz i diety? Nie kazdy musi byc wybitna jednostka i rozwijac sie intelektualnie. Chce byc plastikowa lala skoncetrowana na wygladzie, ma takie prawo, wazne zeby to byl jej wybor. A Wy jej go odbieracie, bo stereotypy itp, itd.

Moim mottem jest zyj i daj zyc innym.

Zeby nie bylo, mnie takie zajecia wybitnie nie kreca, a corki nie mam.
    • kanna Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:20
      Na koloniach moich dzieci jest pula zajęc, do wyboru dla kazdego dziecka. Pierwsze 2-3 dni ogląda się wszystko, potem wybiera. I nikogo nie dziwi dziewczynjka na majsterce, czy chłopak na zajeciach z szycia.
    • bialeem Re: Jak dziewczynka to plażing 21.06.17, 11:38
      Tu nie tylko o dzieci chodzi. Australia ma świetny program dla świadomych konsumentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka