Dodaj do ulubionych

Czy wypada

21.06.17, 16:39
aby dwunastolatka przy pożegnaniu wręczyła swojej polonistce Beczułki wedlowskie?

Chcę uniknąć nieśmiertelnego Merci, pani jest z mojego pokolenia, więc pewnie też ma do nich sentyment, moim zdaniem są też smaczniejsze, tylko ta zawartość procentowa - czy dziecku w tym wieku wypada dać taki prezent swojemu nauczycielowi?
Obserwuj wątek
    • quesuerte Re: Czy wypada 21.06.17, 16:43
      Chodzi o zawarty w nich alkohol? Tym lepiej dla pani, nie musi rozczestowac na pozegnaniu wink
      Moim zdaniem wypada, bo to wciaz bombonierka, a nie flacha.
    • iwoniaw Re: Czy wypada 21.06.17, 16:44
      Na tym angielskim forum linkowanym w wątku obok to nauczyciele wręcz całymi butelkami trunki dostają (co i tak jest IMO lepsze niż wspomniana tamże maskara (!) do rzęs, firmy Chanel zresztą, ku zadowoleniu obdarowanej), ale tu w Polsce to nie wiem. W pierwszym odruchu chciałam napisać, że to fajny, tradycyjny słodycz w cenie niekrępującej dla obdarowanego, ale potem pomyślałam, że pani wszak może mieć cukrzycę i zaleczony alkoholizm, więc może lepiej idź w torcik wedlowski albo inne prince polo wink
      • cosmetic.wipes Re: Czy wypada 21.06.17, 16:46
        Na cukrzycę torcik wedlowski jest w sam raz big_grin
        • asia_i_p Re: Czy wypada 21.06.17, 16:49
          Na każde zaburzenie odżywiania i trawienia jest w sam raz, bo ostatnio jest niejadalny.
        • iwoniaw Re: Czy wypada 21.06.17, 16:50
          Oczywiście, że nie, ale to już tylko połowa hipotetycznych zarzutów, że głupi pomysł, a poza tym można dać zjeść rodzinie - również jeśli są "tylko" alkoholikami, ale bez cukrzycy big_grin

No dobra, pierwszą część mojej odpowiedzi można potraktować jako opinię na temat baryłek jako prezentu, drugą jako proroctwo co do kierunku rozwoju dyskusji wink
    • loola_kr Re: Czy wypada 21.06.17, 16:50
      wypada, to czekoladki.
      • stara.mostowiakowa Re: Czy wypada 21.06.17, 16:57
        Wypada -są estetyczne i budzące wspomnienia kiedy były luksusem.
        • verdana Re: Czy wypada 21.06.17, 17:10
          Moim zdaniem stanowczo nie wypada. Dziecko nie powinno nikomu wręczać alkoholu, nawet w niewinnej postaci.
          • cosmetic.wipes Re: Czy wypada 21.06.17, 17:39
            Perfum też?
            • iwoniaw Re: Czy wypada 21.06.17, 18:55
              Perfumy to raczej w ogóle dość osobisty prezent - nie wypada dawać komuś, z kim jesteśmy w relacjach wyłącznie formalnych.
    • alpepe Re: Czy wypada 21.06.17, 17:10
      A jeśli pani od polskiego otworzy czekoladki by poczęstować klasę lub obdarowującą? Niefajnie, nie?
      Są różne fajne praliny chyba z Solidarności, na pewno też w formie bombonierki, te kup, bezalkoholowe.
      • lady-z-gaga Re: Czy wypada 21.06.17, 17:19
        Nie da się tym częstować klasy, chyba, że w prywatnej baaardzo elitarnej szkole smile
        • alpepe Re: Czy wypada 21.06.17, 17:30
          a czemu? Jak dostawałam bomboniery, to rozpakowywałam i szły po klasie, jedni się załapali na takie czekoladki, inni na inne, ale każdy coś zeżarł.
          • lady-z-gaga Re: Czy wypada 21.06.17, 17:42
            Baryłek jest bodajże 8, góra 10 w pudełku. Myślałam, że masz na myśli częstowanie jednym pudelkiem, a Tobie chodzi o ileś bombonierek puszczonych w obieg... nie zrozumiałam.
    • paniusiapobuleczki Re: Czy wypada 21.06.17, 17:19
      Wypada
      • paniusiapobuleczki Re: Czy wypada 21.06.17, 17:24
        Daj w torebce,mapami zajrzy i już będzie wiedziała, ze klasy nie należy częstować wink
        • paniusiapobuleczki Re: Czy wypada 21.06.17, 17:24
          Jeez, miało być pani zajrzy
    • lauren6 Re: Czy wypada 21.06.17, 17:27
      Jeśli pani jest niepijącą alkoholiczką to nie wypada. Masz pewność, że nie jest? suspicious
      • lauren6 Re: Czy wypada 21.06.17, 17:29
        PS. Kup jakieś praliny Lindta. Obciachu nie będzie, a jak słusznie zauważyła verdena nie wypada żeby dziecko prezentowało dorosłemu alkohol, nie ważne w jakiej postaci.
        • bi_scotti Re: Czy wypada 22.06.17, 01:37
          lauren6 napisała:

> słusznie zauważyła verdena

Sorry, nie moge sie powstrzymac wink Verdana o zapachu verbeny = Verdena big_grin
          Ale poniewaz wszystko sie ze wszystkim laczy/kojarzy, to umowmy sie, ze moj wpis jest przeciwko dawaniu nauczycielkom (rowniez akademickim tongue_out) perfume o zapachu verbeny; baryleczek tez bym raczej nie podawala przez dziecko - jak juz koniecznie chcesz zeby to byly te baryleczki, to niech corka ma gozdzik czy inny irys dla Pani a Ty przytachaj te barylki, jakos tak bardziej ten-tego ... appropriate wink Cheers.
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/68/Verbena_officinalis_Sturm22.jpg/220px-Verbena_officinalis_Sturm22.jpg
    • aj.riszka Re: Czy wypada 21.06.17, 17:37
      Moim zdaniem: tak.
      Jezeli jednak masz jakies watpliwosci.. to moze 'Ptasie mleczko'? smile
      • mama.nygusa Re: Czy wypada 21.06.17, 18:29
        Ja kupilam praliny lindta, sadze ze sa niebanalne, smaczne, ha mamy smaki niedostepne (jeszcze) w polsce.
        • mama.nygusa Re: Czy wypada 21.06.17, 18:44
          Barylek bym nie dala.
    • iza232 Re: Czy wypada 21.06.17, 18:45
      IMO nie wypada. Wedel ma milion innych bezalkoholowych propozycji, jeżeli pani ma taki sentyment, to naprawdę jest z czego wybierać. Chociażby wspomniany wyżej torcik.
    • minerallna Re: Czy wypada 21.06.17, 22:57
      Ja bym kupiła kilka sztuk fajnych pralin, np takich:
      www.cukierniasowa.pl/pl/produkty/items/30
      Ładnie pakują i na pewno będą inne niż jakieś sklepowe bombonierki.
    • little_fish Re: Czy wypada 21.06.17, 23:22
      Marchewkę kup. Pęczek mlodej, to nawet za niebanalny bukiet może uchodzić. Albo ogórki, nawet jeśli nie jada, to może sobie maseczkę zrobić. A to już prawie jak karnet do SPA 😉
    • ichi51e Re: Czy wypada 21.06.17, 23:54
      Tylko jesli macie pewnosc ze pani nie AA.
      • bi_scotti Re: Czy wypada 22.06.17, 01:41
        ichi51e napisała:

> Tylko jesli macie pewnosc ze pani nie AA.

Sluchajcie, ja rozumiem, ze to sa jokes etc. ale to juz ktorys wpis sugerujacy, ze Pani moze byc sober addict. Czy to jest jakis zauwazalny problem u polskich nauczycieli? nauczycielek? Jakies to takie ... bo ja wiem ... niesmaczne (no pun intended!) w watku o podziekowaniu dobremu belfrowi. Cheers.
    • a.va Re: Czy wypada 21.06.17, 23:57
      Nie bardzo.
    • joa66 Re: Czy wypada 22.06.17, 00:06
      Moim zdaniem nie bardzo.

Jeżeli chcesz uniknąć 'merci" poszukaj jakiegoś sklepu specjalistycznego z czekoladą - wybór od pudełeczka ręcznie robionych czekoladek (np Wedel, Sowa) po fikuśne czekolady np z zielona herbatą, mięsem jelenia (tak! chociaż akurat tej też nie poelcam)
    • mayaalex Re: Czy wypada 22.06.17, 12:24
      Ja bym sie ucieszyla smile Ale rzeczywiscie, mnie sie te barylki kojarza z luksusem w dawnych czasach wiec moze dlatego zareagowalabym entuzjastycznie. O ile ich smak sie za bardzo nie zmienil to mysle ze sa lepsze niz wiekszosc innych slodyczy.
      To nie flaszka, nie przejmowalabym sie, ze sa z alkoholem (zreszta pamietam, ze jadlam je jako dziecko i nie mialabym oporow, zeby moje dzieci sprobowaly, no naprawde, nie przesadzajmy juz!)
      To po prostu mily gest, mysle ze nie ma co rozdzielac wlosa na czworo.
    • falundafa Re: Czy wypada 22.06.17, 12:51
      przecież dziecko wiadomo samo prezentów nie kupuje tylko w konsultacji z rodzicami, no i mimo, że procentwe to wciąż są słodycze- ja bym się nie obraziła na nic wedlowskiego co innego na wawel ale...w sumie będąc na diecie wawel byłby lepszy
    • martynqa Re: Czy wypada 23.06.17, 01:48
      Ja pracuję w norweskim przedszkolu i na moje pierwsze zakończenie roku dostałam od rodziców dwójki dzieci z mojej grupy butelkę prosecco, z zawieszką wykonaną przez maluchy smile. A kiedy indziej koleżanka pracująca na zastepstwo dostała na Boże Narodzenie butelkę wina od rodziców, wtedy akurat osoby pracujące na stałe dostały dość pokaźne bony prezentowe. A że akurat koleżanki przez jakiś czas nie było, to ta butelka stała u nas na szafce w przedszkolu do stycznia i czekała na nią. I nikt się nie oburzał. A ja otrzymane prosecco z przyjemnością wypiłam, bo bardzo lubię. Więc wychodzi na to, że w Norwegii nawet flachę wypada nauczycielowi dać smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka