sueellen 23.06.17, 18:28 Takie rzeczy w PISTV?? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,22001186,ginekolog-w-tvp-o-tym-ze-jest-wrogiem-menstruacji-kobieta.html#Czolka3Img Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
muchy_w_nosie Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:22 No pięknie, to teraz będziemy stawać na rzęsach żeby być kobietą bez miesiączki. Wytnie się to, wytnie się tamto, kilka zastrzyków z hormonów, spiralka ... o fuck ... czy to wystarczy żeby uzyskać status królika doświadczalnego? Też nie lubię okresu, na szczęście jest krótki i mało krwawy i prawie bezbolesny ale litości czemu znowu mu kobiety mamy być luksusowe, niech faceci będą, co oni zmieniają w swych ciałach dla nas? Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:47 zgadzam się z tym lekarzem. menstruacja jest obleśnym procesem i tak,jestem bardzo szczesliwa ze po urodzeniu dzieci juz jej nie mam i nie muszę i pewnie nigdy więcej miec nie będę. i owszem,czuję się konbietą luksusową. nigdy mnie nie ogranicza menstruacja,ani moich planow wyjazdowych,ani moich pasji sportowych,planow startu w zawodach ani tym bardziej nie ogranicza mojego seksu. w moim domu nie ma podpasek,tamponow, zawsze noszę stringi ibez obaw zakladam to na co mam ochotę w kazdym kolorze. jak mi ktos mowi ze potrzebuje do toalety bo przecieka to mi sie zbiera na wymioty. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:56 Mi nic nie ogranicza, 3 dni i po zabawie, w tym prawdziwe krwawienie może z 1 dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:57 Serdecznie ci współczuje. Btw, ja mam miesiączkę i jeszcze nigdy mnie nie ograniczyła, ani wyjazdów, ani uprawiania sportu, seksu, noszenia stringów (gdybym chciała, bo akurat stringi uważam za bardzo brzydkie), itp. Przykre, ze można az tak bardzo nienawidzić własnego ciała Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:02 ależ ja nie nienawidze swojego ciala! wręcz przeciwnie. kocham je i czuję się z nim mega komfortowo! bylam 3 razy w ciazy, przeszlam 3 połogi, wszystko ok,tak jak Wy teraz,pelna akceptacja,ale skoro juz mam dzieci skoro juz wszyscy w domu to zdecydowalam sie na profesjonalną antykoncepcję i odkryłam ten komfort i ten luksus nie miewania miesiączek. rewelacja! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:27 Ale dlaczego jestescie takue chamskie dla innych kobiet? To ze ty mozesz wszystko wtedy, nie znaczy ze inna tez moze. To, ze ty lubisz ten proces nie znaczy ze kazda lubi i co to ma do kochania wlasnego ciala? Jedni kochaja tez kupe, inni sie brzydza i co znaczy, ze nie kochaja swojego ciala? Mnie okres zawsze ograniczal i co? Jestem gorsza? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:38 Jeśli ci drudzy biorą środki powodujące zatwardzenie to też uważam, że coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:03 Ale czy ty wszystko musisz odbietac jako atak na kobiety? Przeciez facet nie ma miesiaczki wiec logiczne, ze ginekolog nie bedzie mowil o facecie i miesiaczce. Wiele kobiet nie trawi miesiaczki ale jak juz glosno powiedziec na temat jej eliminacji to wielkie larum. Zmusza ktos kogos do usuwania miesiaczki? Masz krotka, skapa, prawie bezbolesna to jej tylko nie lubisz. Inne maja gorzej i jej nienawidza i chetnie sie pozbeda. Wszak nie od dzis wiadomo, ze w cholere bolesna choroba endometrioza to choroba cywilizacyjna, zwiazana z miesiaczka. A srodki anty? Tez sie tak burzysz, ze wiekszosc jest dla nas? I my mamy ponosic konsekwencje? Wkladac metale tu i tam, implanty? To kwestia seksu ktorego same nie uprawiamy. A miesiaczka jest tylko nasza kobieca sprawa i fajnie ze jakis lekarz dla odmiany chce nam niektorym ulzyc w cierpieniu a nie wmawiac ze tak ma byc, tak ma bolec bo mysmy gorszy sort. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 17:39 Tak, jak facet chce zaru... bez zobowiązań i nie chce mieć dzieci niech ciachnie nasieniowody - wazektomia się to nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 17:43 I co innego jakby to powiedziała kobieta ginekolog ale facet?! Jest niewiarygodny, bo to oni najczęściej brzydzą się krwi. Znasz kobietę ktora mdleje na widok krwi miesiączkowej i jest jej niedobrze z tego powodu? Czuje się brudna, zbrukana i brzydzi się sobą? Ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 22:32 Szkoda mi czasu zeby te bzdury skomentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:24 Od lat obserwuję nadreprezentację świrów wśród medialnych ginekologów. Z innej bajki - pan doktor ma prywatną praktykę i w tak subtelny sposób ją reklamuje? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:41 Ale co to w ogóle za określenie "luksusowa kobieta"? Luksusowa to może być torebka! Drogo kosztuje i wszystkie zazdroszczą. Kobieta też na drogo kosztować i inne kobiety mają jej zazdrościć? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:52 Ściślej rzecz biorąc, określenie kobieta luksusowa kojarzy się z prostytucją. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:55 Miałam to samo skojarzenie, może przez piosenki Marii Peszek Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:55 Właśnie. Bez menstruacji, zawsze dostępna seksualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:57 Podczas miesiączki też można uprawiać seks. To nie jest przeciwskazanie. Miałabym ochotę na seks wtedy, niestety chętnych brak. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 23:19 a to ci nawet wyszlo triss))) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:23 Luksusowa bo zawsze moze...? Zawsze gotowa na swego pana i wladce... Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:30 nie, nie dla pana tylko DLA SIEBIE! wiesz ze tak mozna? ze kobieta tez moze chciec? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:32 Ale to niezdrowe, czy to robisz dla siebie czy nie dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:51 Brak miesiączki jest niezdrowy? Przejdź choć jedną, to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:54 Przeszłam z 240 już, więc wiem o czym piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:10 wręcz przeciwnie. moja wkladka jest zdrowa dla mnie bo dziala zapobiegawczo przed rakiem trzonu macicy (a mam az 40% ryzyka) po drugie zabezpiecza mnie przed ciązą bo w mojej sytuacji ciaza bylaby zagrozeniem życia poza tym moja spirala ma minimum hormonu,on dziala tylko w miejscu podania wiec nie ma szans na zaplodnienie a więc nie jest to spirala typowa poronna no i jajniki i hormony są nie zaklócone a to takze dobrze dziala na mnie i na moje naturalne zdrowie i na skore itp a jeszcze porownyjac z tabletkami to na wkladce nie ma ryzyka choroby zatorowej, nie zapominam no i moge popalac Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 23:20 >a mam az 40% ryzyka masz HPV ze taka statystyke podajesz czy co? rak szyjki macicy nie jest dziedziczny. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 17:33 princesswhitewolf napisała: > masz HPV ze taka statystyke podajesz czy co? rak szyjki macicy nie jest dziedzi > czny. czytaj uwaznie, pisalam o raku trzonu macicy a nie o raku szyjki macicy... Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 11:49 Fajnie ze nie masz miesiaczki, niestety nie u kazdej kobiety tak to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 09:14 leyre1 napisał(a): > Fajnie ze nie masz miesiaczki, niestety nie u kazdej kobiety tak to dziala. no to prawda. zakladalam wkladke ze wskazan medycznych i antykoncepcyjnych,wiedzialam ze moze byc tak ze miesiaczki zanikną ale nie mialam pewnosci,nie oczekiwalam. ale jak po 3 mcach skonczylo sie nawet male plamienie to naprawdę mnie to bardzo cieszy zaczelam widziec i odczuwac na codzien ten komfort. ja wogole zapominam ze tak bylo-pakowanie tamponow i podpasek na wyjscia,wyjazdy,treningi,szukanie toalet gdzies w srodku dnia lub w lesie czy w górach...to nie bylo fajne...teraz jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 21:15 Ale wiadomo, że są przeciwwskazania do tego typu zabezpieczeń. Ja np. nie mogę mieć ani wkładki, ano stosować w tym momencie antykoncepcji hormonalnej. Pozostaje mi życie z miesiączką, przynajmniej do menopauzy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 23:15 a nie moze chciec odpoczac 3 dni w miesiacu? Zreszta jak chce to co ja postrzymuje? Dla mnie problem w ogole abstrakcyjny - caly zycie okres mialam nieregularnie i co 3 mce pol roku. 4 dni moge sie przemeczyc zwlaszcza ze nigdy mi to specjalnie nie wadzili w niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:21 Taaa bo w czasie miesiaczki nikt nigdy nie wspolzyje. Glodnemu chleb na mysli skoro wam sie tylko brak miesiaczki kojarzy z wieksza dostepnoscia dla pana i wladcy. A jak bierzesz antyki czy masz spirale to tez dla pana i wladcy? W takim razie na ematce same luksusowe..siedza. A te po menopauzie to juz POluksusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 19:55 Moim zdaniem ten pan to kompletny idiota. Mam nadzieję że straci wiele pacjentek. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:01 Myślę, że to kolejny pan, który postanowił objaśnić kobietom, jakie powinny być. Może mnie cmoknąć ze swoimi teoriami, lubię mój okres, szczególnie teraz, gdy jestem starsza - wszystkie ewentualne dolegliwości zawsze mijają mi wraz z nim Usunąć śluzówkę, żeby być luksusową kobietą... Boszsz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:04 Ta, takie rzeczy w TVPiS Ginekolog przypomniał, że Jeszcze w XIX wieku "kobiety rodziły 16-20 dzieci, były cały czas w ciąży, nie miały miesiączek". - Potem ze względu na emancypację, ze względu na kontrolę urodzin, miesiączki się pojawiły i są, i jest mniej porodów. I to jest zło, z którym ginekolodzy próbują walczyć Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:13 Ale przecież dzięki tabletkom antykoncepcyjnym nie ma miesiączki! Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:20 Tylko krwawienie z odstawienia. Raczej nie o to panu chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:25 Można też nie odstawiać i w ogóle nie krwawić. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:30 Jak się na przykład jedzie pod namiot. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:36 Kobiety luksusowe nie jeżdżą pod namiot Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 11:33 Ale może jezdżą do fikuśnego spa z sauną i w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 11:53 demodee napisała: > Jak się na przykład jedzie pod namiot. A co ma kamping z miesiaczka wspolnego? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 09:31 ja raz nie odstawilam i krwawilam miesiac, o potwornym bolu cyckow nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:14 Chodzilo mu o miesiaczki a nie o to ze trzeba dzieci narobic aby jej nie miec. Nie od dzis wiadomo, ze endometrioza to choroba cywilizacyjns zwiazana z czestym miesiaczkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 20:27 A ja lubię swoją miesiączkę (ok, oprócz boli menstruacyjnych). Krwawienie wcale nie jest obleśne ani obrzydliwe. Nie bardziej niż sikanie , a jakoś nikt nie postuluje zamienników. Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:11 Blagam....zacznij popuszczac mocz i nos pieluszke a wtedy moze porownanie bedzie bardziej stosowne. Odpowiedz Link Zgłoś
hallbera.jarlakappi Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 12:10 co ? pieluszke nosisz w czasie okresu ? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 12:57 Moja fryzjerka nosi w nocy. Ja nie musze ale nadrabiam czym innym. Inni nosza specjalne wklady przy popuszczaniu moczu. Okres sie konczy a to niekoniecznie. To tak apropo idiotycznych porownan. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 15:04 Fryzjerka zwierza Ci się z intymnych dolegliwości zdrowotnych? Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 13:19 No dobrze,ale popuszczanie jest rodzajem nieprawidłowości,dolegliwości. Mi chodziło raczej o wmawinie kobietom że miesiączka jest obleśna i wstydliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
leyre1 Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 11:57 Krwawienie menstruacyjne nie jest obrzydliwe ale jest dosc nieprzyjemne. Osobiscie nie lubie tych kilku dni ale jakos sie przyzwyczailam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Jestem wreszcie kobietą luksusową 23.06.17, 21:05 ponieważ, właśnie przechodzę menopauzę. Właśnie założyłam wątek na ten temat, bo nie zauważyłam, że już jest wątek. Proszę moderację o usunięcie mojego, lub przeniesienie. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 21:59 Tylko ja zrozumiałam, że facet nie namawia do bycia w ciąży non stop (jak to drzewiej bywało), a jedynie informuje, że jest farmakologiczna metoda na zminimalizowanie uciążliwych, obfitych miesiączek, lub na pozbycie się ich w ogóle, jeśli którakolwiek by chciała. Czytacie same nagłówki? Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:10 Nie tylko Ty. Bawią mnie teksty o kobiecej dostępności na zawołanie - podobne argumenty stosują przeciwnicy antykoncepcji hormonalnej. Że kobieta jest zawsze dostępna dla faceta i to źle (bo jak nie stosuje antykoncepcji, to ma multum wymówek - albo okres, albo dni płodne, a przez resztę czasu może ją głowa boleć ). A jak założyłam wątek powątpiewający w rzekome masowe wyzwolenie seksualne kobiet, to było, że nie nie nie. No i mój ulubiony trop, czyli powoływanie się na naturę - to w komentarzach pod artykułem. Niech ci powołujący się odłączą sobie net i wybudują szałas w lesie, a jak ząb zaboli, niech wyrywają obcęgami. Zamiast klepania swoich mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 23:24 > A jak założyłam wątek powątpiewający w rzekome masowe wyzwolenie seksualne kobiet, to było, że nie nie nie. znowu mnie ominal ciekawy watek... Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 18:48 Prosz... forum.gazeta.pl/forum/w,567,163955402,163955402,Jeszcze_o_seksie.html?visit=1 Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 00:05 >>>> A jak założyłam wątek powątpiewający w rzekome masowe wyzwolenie seksualne kobiet, to było, że nie nie nie. Zaprawdę niezbadanymi ścieżkami podąża twój umysł. No i oczywiście we wszystkim szukasz dowodów na swoją rację. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:13 fadilla napisała: > Tylko ja zrozumiałam, że facet nie namawia do bycia w ciąży non stop (jak to d > rzewiej bywało) Ale to chyba już bardzo dawno było, a facet się teraz obudził. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:20 fadilla napisała: > Tylko ja zrozumiałam, że facet nie namawia do bycia w ciąży non stop (jak to drzewiej bywało), ... Facet/lekarz powiedział, że: "... ze względu na emancypację, ze względu na kontrolę urodzin, miesiączki się pojawiły i są, i jest mniej porodów. I to jest zło, z którym ginekolodzy próbują walczyć." Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:24 To część zdania wyrwana z kontekstu, w domyśle "walczyć z miesiączką". Posłuchaj całego wywiadu. Jesli ktokolwiek wypadł w nim słabo, to pani zadająca pytania. pytanienasniadanie.tvp.pl/32929602/prawdy-i-mity-o-okresie Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 09:54 Bo na czym zarobią? Kobieta jeśli zdrowa bez ciąży może w ogóle nie chodzić do ginekologa (ja np. nie byłam 7 lat). To na czym zarobi? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemnicza.a.m Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:09 Chyba tak i jeszcze feminizm im mozg zaslania. Narzekaja na okres bo boli, bo leje sie, bo upierdliwy lekarze wmawiaja ze tak ma byc bo to taka natura i tez xle a jak ktorys powie, ze da sie pozbyc to wielkie larum bo jak? I sie zaczyna a bo facet, a bo kaze a bo zmusza... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kobieta luksusowa 23.06.17, 22:11 Pan doktor jest cokolwiek świrnięty. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_uscisk Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 00:50 taki-sobie-nick napisała: > Pan doktor jest cokolwiek świrnięty. Dowcipny? Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 00:08 Odczepcie się, mili panowie, raz na zawsze od kobiet! Jak nie bajdurzą o łykaniu cukierków, to znów do okresu mają jakieś "ale". Zająłby się taki swoją prostatą i upewnił, czy on sam jest wystarczająco luksusowy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 00:12 semihora napisała: > Odczepcie się, mili panowie, raz na zawsze od kobiet! No zaraz, ale to ginekolog. Odczepić się nie może, bo zostanie bezrobotny. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 01:07 No właśnie tym bardziej. Z takimi mądrościami to od dawna powinien być bezrobotny. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 09:58 Ta, bezrobotny. Ile razy słyszę, że kobiety nadal chodzą (prywatnie) to lekarza- chama i prostaka, czasem nawet takiego o którym krążą opinię, że lubi poniżać pacjentki (lub wręcz molestować) bo to "dobry specjalista", a w przypadku kobiet w ciąży dochodzi jeszcze argument "zdrowie dziecka najważniejsze, a nie że lekarz jest b..cem". Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 11:24 kaz_nodzieja napisała: > Ta, bezrobotny. > Ile razy słyszę, że kobiety nadal chodzą (prywatnie) to lekarza- chama i prosta > ka, czasem nawet takiego o którym krążą opinię, że lubi poniżać pacjentki (lub > wręcz molestować) bo to "dobry specjalista", a w przypadku kobiet w ciąży docho > dzi jeszcze argument "zdrowie dziecka najważniejsze, a nie że lekarz jest b..ce > m". > A tu masz rację. Mnie też koleżanki polecały do prowadzenia ciąży lekarza, który wali tekstami w stylu "maleńka, chodź na fotel, zrobię ci dobrze". Od razu się postukałam w głowę, bo jednak preferuję lekarzy-profesjonalistów, a nie erotomanów. Jak będę chciała, żeby mi zrobić dobrze, to się zgłoszę do odpowiedniej osoby, a nie takiego leśnego dziadka Odpowiedz Link Zgłoś
lampka_witoszowska Re: Kobieta luksusowa 24.06.17, 10:11 luksusowa jak mydełko Luksji Odpowiedz Link Zgłoś
bella_roza Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 09:22 dla mnie wypowiedź tego pana to koszmar, szczególnie sposób przedstawienia sprawy, bo nie ma nic złego w tym że niektóre kobiety mogą poszukiwać środka aby zaprzestać miesiączkowania. tym bardziej że przetestowałam te środki i nie jestem w stanie stać się 'kobietą luksusową' - ani wkładka hormonalna ani branie tabletek ciągiem nie działa - kończy się nieustającym plamieniem i krwawieniem a nie brakiem miesiączki. teraz przestałam kombinować, polubiłam te 2-3 dni w miesiącu kiedy zwalniam tempo i otaczam siebie opieką. nie muszę być 100% wydajna 24/7. Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 18:29 Dla mnie to było oczywiste z całokształtu jego wypowiedzi, że chodzi mu o to że każda kobieta zasługuje na luksus życia bez miesiączki, a nie o to że ma rodzić kilkanaście razy czy być luksusowym towarem bo cały czas dostępnym, ale rozumiem skąd takie skojarzenia się wzięły. Pan doktor na swoim profilu doprecyzował wypowiedź, właśnie w tym kierunku. Tj. że jego zdaniem miesiączka jako proces fizjologiczny, obecnie bardzo długi, z uwagi na późniejsze i krótsze okresy ciąż jest ogólnie szkodliwy dla kobiet i można i należy się to pozbywać. Nie będę wdawać się w dyskusję o naturalności miesiączki jako takiej, ale pamiętam że kiedyś gdzieś czytałam w jakimś artykule o historii pigułki antykoncepcyjne, że między innymi rozważali wtedy czy dopuścić ja do obrotu jako stałą tabletkę tj. że miała być brana cały czas i nie byłoby miesiączki i nie widzieli przeciwwskazań, ale właśnie względy obyczajowe, strach przed reakcją środowisk konserwatywnych czy religijnych sprawił, że w końcu wypuścili ja z działaniem takim, że to krwawienie z odstawienia występuje. Ogólny wydźwięk był taki że o tym że nawet przy antykoncepcji okres jest, zadecydowały nie względy medyczne, ale ideologiczne tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
regina-phalange Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 18:46 To widać po komentarzach - miesiączka jest traktowana jako część kobiecej tożsamości, a podejście do niej jako dowód na akceptację swojego ciała lub brak takiej akceptacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 19:16 to nie jest kwestia akceptacji, a naukowej rzetelności. Spirala i pozostałe środki, hamujące miesiączkę mają niestety, ujemne skutki uboczne. Żaden rzetelny lekarz nie będzie traktował miesiączki ani wypowiadał się tak generalizująco, jak ów pan Zając. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 19:08 nie oczekuję niemożliwego, czyli że facet będzie w stanie ogarnąć temat pt. "miesiączka". Nazwisko odnotowałam w pamięci, żeby konowała unikać. (tłumaczenie tylko go bardziej pogrąża). Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 19:08 nie oczekuję niemożliwego, czyli że facet będzie w stanie ogarnąć temat pt. "miesiączka". Nazwisko odnotowałam w pamięci, żeby konowała unikać. (tłumaczenie tylko go bardziej pogrąża). Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 19:24 Słyszałam. Też mnie zastanowiło na moment. Ale..bez czytania dyskusji (poza startowym postem) powiem tylko - może i pan dr ma rację (w sensie 'wygody' ), ale czy rzeczywiście miesiączkowanie wpływa na Wasze, koleżanki, poczucie 'luksusu'..? Hmm.. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Kobieta luksusowa 25.06.17, 19:40 chlodne_dlonie napisała: > Słyszałam. Też mnie zastanowiło na moment. > Ale..bez czytania dyskusji (poza startowym postem) powiem tylko - może i pan dr > ma rację (w sensie 'wygody' ), ale czy rzeczywiście miesiączkowanie wpływa n > a Wasze, koleżanki, poczucie 'luksusu'..? > Hmm.. Ni cholery. Dla mnie luksus to pieniądze i rzeczy za nie dostępne, a pigułki anty raczej kosztują mniej niż posiadłość nad oceanem. Odpowiedz Link Zgłoś