kobalt_e 25.06.17, 12:24 Macie coś sprawdzonego na tę owadzią zarazę? Czy pochodnie albo spirale działają, czy to kasa w błoto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusitania2 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 12:33 spirale imo wcale nie działają, natomiast, jak masz prąd w ogrodzie to zwykłe elektrofumigatory można (przynajmniej w newralgicznych punktach, typu taras) wetknąć. www.clineo.pl/bros-elektro-urzadzenie-elektryczne-z-plynem-3w1-na-muchy-komary-i-mrowki-45-nocy.html?gclid=CjwKEAjwvr3KBRD_i_Lz6cihrDASJADUkGCamlmdVl5-UO6eGjhBj0WlS0S6uWOg33V_E4EBsxV1qhoCiErw_wcB Można też nękać gminę na opryski przeciwko komarom (oraz przy okazji meszki i kleszcze) - nie mają one działania miejscowo odstraszającego, więc to, że ty spryskasz swoją działkę nie zabezpieczy cię przed nalotem od sąsiadów, sens ich stosowania leży w zwalczeniu insektów na szerszym terenie Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 13:00 U nas bardzo o to dbają -opryski, larwicydy do zbiorników wodnych kilka razy w sezonie, ale są miejsca, że nie wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 12:34 Ostatnio używam środka odstraszającego komary firmy Zielony dom. zielone.to/srodki-owadobojcze/512-pozegnanie-z-komarem-ogrod-uzupelnienie-zielony-dom.html Z tym,że tjest to uzupełnienie. Bo jest takie opakowanie z nasadką na szlauch. Podłącza się do węża ogrodowego i spryskuje. Po deszczach (ale u mnie słabo pada) - trzeba powtórzyć. Widzę pozytywne efekty. Ale i tak najlepsze efekty dało u mnie wycięcie chaszczy (gdy porządkowałam ogród) Ps - i jak tu nie być posądzonym o reklamę? Ale nie - nie jestem przedstawicielką tej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 12:35 Pułapka na komary CO2, wpisz w wyszukiwarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 12:38 Orzech włoski. Tylko musisz poczekać aż wyrośnie. Posadź go w ogrodzie a pozbędziesz się robactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 13:07 To jakiś mit. Mam 3 i robactwa pełno. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 13:16 Pytanie ile by ich było bez orzechów... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 13:17 Więcej już chyba być nie może Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 13:47 Butelka po wodzie/napoju. Ucinasz w 1/3 wysokości od góry. w dolnej części mieszkasz pół torebki suchych drożdży z cukrem i wodą (najlepiej lekko ciepła). Obciętą cześć obracasz szyjką w dół i wkładasz w dolną (powstanie taki lejek). Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 15:30 I co? Ta mieszanina wabi komary? Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 20:47 Podobno pomaga zapalenie kawy mielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Coś do ogrodu na komary? 25.06.17, 20:56 u nas spirale działają, + www.leroymerlin.pl/relaks-w-ogrodzie/ochrona-przed-owadami/pochodnie-i-swiece/pochodnia-ogrodowa-antykomarowa-69-cm-1-szt-euro-light,p137762,l256.html dodatkowo spryskuję płynem na komary miejsca gdzie siedzę. Odpowiedz Link Zgłoś