Dodaj do ulubionych

dziecko ematki chce być muzykiem

26.06.17, 14:23
ematka załamana czy wręcz przeciwnie? chodzi o muzykę klasyczną, dziecko jest w szkole muzycznej i świetnie sobie tam radzi. co jednak nie oznacza, że po Akademii czeka je światowa kariera, bardziej prawdopodobny etacik w orkiestrze (jak będzie miało farta).

Obserwuj wątek
    • ashraf Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:32
      Zalezy gdzie bedzie mieszkac. Moj maz jest muzykiem, ale tu, gdzie mieszkamy to dobry zawod, mnostwo mozliwosci - w Polsce to jednak ciezszy kawalek chleba, z samej orkiestry raczej rodziny sie nie wyzywi. Inna rzecz, ze nasi muzycy sa powazani na Zachodzie wiec z ew. wyjazdem nie powinno byc problemow, zawczasu inwestowalabym w angielski + niemiecki/francuski.
      • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:51
        tzn gdzie mieszkacie? edziecko też myśli o wyjeździe. języków się uczy.
        • ashraf Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:54
          W Szwajcarii. W niemieckojezycznej czesci sa wyzsze zarobki, trzeba znac bardzo dobrze niemiecki i najlepiej zrobic tu chociaz dyplom magisterski (np. po licencjacie w Polsce), ew. 2-3 lata studiow podyplomowych, inaczej moze byc ciezko z praca, kontaktami. Zycie jest bardzo drogie, ale dobrzy studenci moga liczyc na rozne stypendia (takze prywatne), z czasem mozna dorabiac. Na jakim instrumencie gra dziecko?
          • sfornarina Ashraf, offtop 26.06.17, 14:59
            Hej Ashraf, mały offtop - za niecały miesiąc wyprowadzamy się z UK, i po trzytygodniowych wakacjach lądujemy w sierpniu Basel - da się z Tobą jakoś spotkać? Jeśli chcesz oczywiście? smile
            • ashraf Re: Ashraf, offtop 26.06.17, 15:05
              Jasne smile Napisz na priv smile
              • sfornarina Re: Ashraf, offtop 26.06.17, 15:19
                Napisałam na wizytówkę smile
          • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:02
            na skrzypcach. dzięki za podpowiedź, Szwajcaria wydaje mi się dobrym kierunkiem. dziecię niemieckiego się uczy też.
            • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:03
              w sumie z początku byłam załamana ale jak pomyślę że mogłabym co roku odwiedzać edziecię i śmigać na narty... wink
              • ashraf Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:07
                Mysle, ze jest wiecej zalet mieszkania w Szwajcarii, choc zgoda, jak sie lubi narty, to zyc nie umierac wink a powaznie, to warto sie zastanowic nad nawiazaniem kontaktow juz w czasie studiow - jesli oczywiscie sie zdecyduje.
            • mikams75 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:13
              podobno skrzypkow jest bardzo duzo; na wioli nie chce grac?
              • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:52
                masz na myśli altówkę? na razie taka zmiana nie była brana pod uwagę. w sumie nie wiem jak się rekrutuje na ten instrument bo dzieci wszystkie grają na skrzypcach.
                • mikams75 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:57
                  tak, altowke; nie wiem tez, ale wielu muzykow gra na obu instrumentach i obecnie w szkolach muzycznych namawiaja coraz czesciej na altowke wlasnie z tego wzgledu, ze jest wieksze zapotrzebowanie. Podobno przejscie jest latwe.
    • triss_merigold6 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:35
      Załamałabym się, nie mam nabożeństwa do zawodów związanych ze sztuką. No chyba, że dziecko miałoby drugi zawód, jakiś konkretny i praktyczny albo założyło, że dobrze wyjdzie za mąż/ożeni się.
      • lady-z-gaga Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:14
        W Twoim świecie "konkretny" zawod to gwarancja sukcesow i dobrobytu? o przyjemności płynącej z pracy nie wspomnę...
        • princess_yo_yo Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:34
          samo przekonanie ze zawod to jest cos na cale zycie, I jak juz sie wybierze to albo gwarancja sukcesu albo dupa blada (LOL) jest cokolwiek smieszne.
          • triss_merigold6 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:37
            Powinnam była napisać umiejętności, a nie zawód.
            • princess_yo_yo Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:43
              akurat jak juz jestesmy przy muzyce to umiejetnosci ktore sie przekladaja na sukces zarobkowy jest sporo: determinacja, przyzwyczajenie do ciezkiej pracy, umiejetnosc koncentracji, radzenia sobie z nieuniknionymi porazkami I konkurencja itd. to sa duzo bardziej przydatne I trudniejsze do opanowania umiejetnosci niz umiejetnosci techniczne wlacznie z kladzeniem kafelkow albo modelowaniem finansowym. jedyne co moze byc przeszkoda zeby te umiejetnosci wykorzystac to idiotyczne, czesto 'rodzinne' przekonanie ze skoro juz skonczyles akademie muzyczna to teraz jedyne co mozesz w zyciu robic to byc muzykiem, ale mam nadzieje ze watkodajka do takiego podejscia do zycia nie subskrybuje
        • edelstein Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 16:56
          Przypomnihmy czym zajmuje sie triss tongue_out
          • cosmetic.wipes Re: dziecko ematki chce być muzykiem 27.06.17, 21:00
            Odklepywaniem doopogodzin za pieniądze podatnika.
    • agata_abbott Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:36
      Ważne, żeby dziecko robiło to, co lubismile
    • zlotarybka_1 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:36
      Bardzo bym chciala, aby moje dzieci wybraly zawody zgodne z ich pasja. Nie ma znaczenia czy bylaby to muzyka, czy bibliotekarstwo. Pewnosci nie mam, ale na Twoim miejscu raczej bym sie cieszyla.
    • lusitania2 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:39
      swiecaca napisała:

> ematka załamana czy wręcz przeciwnie?
      >

pośrodku kontinuumsmile.
      Skończenie Akademii Muzycznej to raczej poszerzenie możliwości w życiu, znaczy: w razie czego można się przekwalifikować na hydraulika czy inny zawód zgodnie z rynkowym zapotrzebowaniem, w drugą stronę tak się nie da.
      Że pominę, że dziecku może się pomysł na życie po drodze odmienić...
    • sfornarina Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:41
      Wręcz przeciwnie, super że młode ma pasję. Skąd wiesz, jak mu się życie potoczy?

Teść jest artystą i w zasadzie od dwudziestu lat nie musi już pracować na utrzymanie, tylko sobie wycieczkuje po świecie. A rodzina kiedyś ręce łamała, że nic z niego nie będzie smile
      • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:51
        jak to zrobił?
        • sfornarina Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 14:54
          Był w pewnej dziedzinie dobry, wyjechał do Nowego Jorku, wkręcił się w towarzystwo powiązane z A Warholem, stał się jeszcze lepszy, wrócił do Europy i - nie powiem co, ale przynajmniej jedno z jego "dzieł" zna co do jednego każdy na tym forum smile
          • allatatevi1 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 17:29
            Philippe Starck to Twój teść?
            • sfornarina Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 17:40
              Nie smile
              Nie zgaduj, operuje do tej pory pod pseudonimem artystycznym wink
    • lucyjkama Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:07
      Moja córka też chodzi do szkoły muzycznej. Nie byłabym bardzo zadowolona gdyby chciała kontynuować naukę w drugim stopniu apotem na AM. Z muzyki ciężko wyżyć. No chyba że ktoś jest wybitny. Moja jest bardzo zdolna ale to raczej za mało i kolejnym Szymonem Nehringiem nie będzie, który już jest ustawiony mimo mlodziutkiego wieku.
    • princess_yo_yo Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:28
      nie masz pojecia co je czeka po akademi muzycznej albo medycznej... serio, ten nacisk na jematce na edukacje ktore daja 'prawdziwy zawod' (cokolwiek to znaczy) jest po prostu smieszny w czasach kiedy calkiem sporo np bankierow inwestycyjnych rekrutowanych jest z michalkowatych wg jematki studio.
      wazne zeby, jesli ma pasje, mialo szanse isc w tym kierunku, albo ten kierunek zmienic bez kotwicy w postacji 'zatopionych kosztow' ktore czesto sa uprawiana przez rodzine I znajomych. jesli bedzie mialo pasje plus takie podejscie do zycia to na zycie spokojnie zarobi.
      • swiecaca Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:50
        owszem jest jedna pani prezes spółki pianistka. ale taka droga życiowa to ogrom pracy i czasu który można by zainwestować w co innego, więc trochę determinuje jednak.
        • princess_yo_yo Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 15:59
          jedna na calym swiecie? nie tak dawno poznalam CEO firmy inwestycyjnej ktory z wyksztalcenia jest muzykiem, wiec najwyrazniej nie jedna.
          kazda droga zyciowa wymaga pracy, idea ze talent, jakikolwiek wystarcza so sukcesu to jest bardzo niszczace podejscie zwlaszcza w przypadku dzieci ktore potem czesto nie sa w stanie sie z tego nieszczesnego fixed mindset wyzwolic jako dorosli. czas I praca zawsze bedzie czescia osiaganie sukcesu - tylko ze czas I praca robiac cos co sie chce robic to troche inne odczucie niz czas I praca poswiecany na cos do czego sie nie ma przekonania I jest wyborem podyktowanym tzw 'zdrowym rozsadkiem' (chociaz w tym kontekscie to nie jest zaden rozsadek a juz na pewno nie zdrowy)
          wybieranie studiow I drogi zyciowej pod katem potencjalnych zarobkow to sobie mozna jak sie nie ma zainteresowan - taki sam determinant jak poslinienie palca I poczekanie na wiatr ale moze dac troche wiecej poczucia planu wink
        • kropkaa Re: dziecko ematki chce być muzykiem 27.06.17, 20:48
          Ta pani chyba bardziej dzięki koneksjom niż AM zdobyła dość krótką prezesurę.
    • edelstein Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 17:02
      W moim miescie nauczyciele gry na saksofonie biora 80euro za godzinetongue_out
    • a.va Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 17:17
      Trochę bym się martwiła, bo zawody związane ze sztuką są trudne życiowo - mało osób odnosi prawdziwy sukces (a brak sukcesu jest trudno udźwignąć), wiele osób słabo ciągnie finansowo, chyba że uda im się jakoś przełożyć umiejętności zawodowe na coś, co przynosi pieniądze. To są bardzo wymagające zawody, więc tak - martwiłabym się i porozmawiała o tym z dzieckiem szczerze, jak to w realnym życiu może wyglądać i czy jest na to gotowe. Ale oczywiście wspierałabym, bez achów i ochów, że na pewno ci się uda i zawojujesz świat, ale rozsądnie bym wspierała, że próbuj, jak ci się uda, to będziemy się cieszyć, a jak się nie uda, to zawsze możesz się przekwalifikować.
    • mikams75 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 17:31
      nie, nie bylabym zalamana, gdybym widziala, ze to jest cos, co dziecko kocha i jest w stanie w to wlozyc duzo pracy a nie tylko grywac dla przyjemnosci.
    • pani_libusza Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 18:58
      Ani jedno ani drugie, powiedzmy średnio szczęśliwa ale na pewno wspierałaby w marzeniach po cichu licząc ze jak podrosnie to zmieni zdanie, ze muzyka będzie fantastyczna pasja a zawód to raczej konkretny wybierze.
      Ps tak sue złożyło ze moje dwie przyjaciółki skończyły adademke muzyczna, dwie różne szkoły i dwa różne instrumenty, obie szył na studia pełne pasjiminzaangazowamia i obie przeżyły mocne rozczarowanie rzeczywistością i teraz zajmują się czymś zupełnie innym.
      • pamel-a1000 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 19:18
        bardzo bym sie cieszyla, wierzac, ze bede w stanie tez wspierac finansowo w razie porzeby, mam kolezanke skrzypaczke w NY, finansowo b.słabo, mogłaby dorabiać dajac więcej lekcji, ale psychicznie ja to wykańcza
    • joa66 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 19:49
      Bardzo byłabym zadowolona smile

A od strony praktycznej - niech pilnuje fizyki - z niej zdaje się egzamin na reżyserię dźwięku na akademii muzycznej gdyby kiedyś zainteresował się tematami pobocznymi. Z tego co wiem absolwenci są rozrywani, na swiecie też. Ale przyjmują chyba 3-5 osób na rok, więc trudno się dostac.
      • livia.kalina Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 20:10
        U nas, na wydziale fizyki tez jest reżyseria dźwiękusmile Przyjmują około 25 osób na rok.
        • joa66 Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 20:15
          I też zdaje się egzamin z gry na instrumencie?

Nie wiem jak potem przekłada się to na pracę, bo wiadomosci mam tylko z jednego źródła (warszawski uniwersytet muzyczny) - jeszcze na studiach znajome dzieci (2) były łapane przed headhunterów. Oczywiście nie każdy musi miec ochotę na rezyserię dźwieku, ale jeżeli w wieku 18-19 lat młody czlowiek dojdzie do wniosku, że chce byc blisko muzyki, ale niekoniecznie być instrumentalistą, to jest to jakieś wyjście.
          • livia.kalina Re: dziecko ematki chce być muzykiem 27.06.17, 20:42
            Tak wygląda egzamin na reżyserię dzwięku na Fizyce:
            "Sprawdzian praktyczny - test muzyczny obejmujący ocenę wrażliwości muzycznej (poczucie rytmu, wysokości, głośności, itp.) oraz osłuchanie z muzyką klasyczną i popularną (rozrywkową); od kandydata wymagana jest też umiejętność głosowego odtworzenia fragmentu prostej melodii; test oceniany jest w skali od 0 do 50 punktów; pozytywny wynik testu muzycznego to uzyskanie nie mniej niż 25 punktów; negatywny wynik testu muzycznego eliminuje kandydata z dalszego postępowania kwalifikacyjnego."

Mam z nimi pracownię fizyczną- to nie są jakieś orły.
    • zuleyka.z.talgaru Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 19:50
      Przeciwnie. Dobrze, że młody człowiek wie czego chce smile
    • solejrolia Re: dziecko ematki chce być muzykiem 26.06.17, 20:19
      Bardzo życzyłbym sobie, żeby moje dziecko wybrało zawód zgodnie z zainteresowaniami ...ba...cieszyłabym się, gdyby miało jakieś ( konkretne ) zainteresowania! big_grin
    • banksia Re: dziecko ematki chce być muzykiem 27.06.17, 19:15
      bardzo bym sie cieszyla i wspierala. nawet jesli nie bedie wirtuozem, ale bedzie po prostu dobry, w przyszlosci moze pojsc w kierunku nauczania i dawac prywatne lekcje za calkiem konkretna kase - praca o tyle fajna ze nie etatowa i mozna ja wykonywac wszedzie, gdzie zna sie jezyk - calkiem fajny styl zycia mozna wokol takiego zawodu zbudowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka