Dodaj do ulubionych

Spadek wstecz?

26.06.17, 21:39
Dostałam dziwne pismo z sądu i zaczynam się bać , że będę spłacać jakieś nieswoje długi. Ktoś coś może rozjaśnić?

Były sobie trzy siostry A, B i C wszystkie nie żyją
A miała córkę to JA , B miała syna (mąż zmarł), C bezdzietna (ale mąż żyje)
No i teraz zmarł syn B, miał syna z pierwszego małżeństwa i drugą żonę. Ten syn ma takie samo imię jak jego ojciec, imion żon nie znam. Małe raczej jest prawdopodobieństwo, że wnuki maja równie tak samo na imię

A samo pismo brzmi mniej więcęj tak:
W sprawie wniosku BANKU przy udziale (imię nazwisko - chyba żona) o stwierdzenie nabycia spadku po (imię nazwisko kuzyna lub jego syna)
Podanie czy jest Pani siostrą (imię nazwisko kuzyna lub jego syna) zmarłego (konkretna data sprzed ok 2 lat) a jeśli nie to stopień pokrewieństwa

Pewnie chodziło im o siostrę ale cioteczną, pewnie zmarł mój kuzyn, a nie jego syn czy wnuki. Kontaktu z rodziną nie miałam chyba od 20 lat. Sąd jest na drugim końcu Polski

Sprawa jest o nabycie spadku, nie zrzeczenie i wniósł ją Bank. Po co u licha im JA i moje oświadczenie?

Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Spadek wstecz? 26.06.17, 22:07
      Być może zmarły miał niespłacony kredyt w banku. Jeśli syn odrzucił spadek lub uczyniła to była żona w jego imieniu to dziedziczy jego zobowiązanie do spłaty dalsza rodzina. Musisz podać, że jesteś kuzynką, dowiedzieć się o co chodzi i ewentualnie też odrzucić spadek lub lepiej przyjąć go z dobrodziejstwem inwentarza czyli do wysokości długów.
    • dominka.1 Re: Spadek wstecz? 26.06.17, 22:11
      rodzice B zmarli wcześniej? bo jeśli tak, to jedynymi spadkobiercami są dzieci i żona. nie wiem po co w ogóle o siostrę pytają. może nie chodzi o spadek po B tylko po jego rodzicach?
      • tmk123 Re: Spadek wstecz? 26.06.17, 22:54
        Rodzice syna B zmarli wcześniej -ojciec jakieś 40-50 lat temu, matka z 10. Syn B dwa lata temu. Żona synaB wraz z Bankiem wnosi o nabycie spadku, informacji o synu syna B(czy odrzucił czy wnosi) nie mam
        Jak mogę odrzucić spadek nie wiedząc czy jestem spadkobierczynią? Sad chyba nie powiadomi ?
        • paniusia.aniusia Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 05:32
          Widocznie jesteś spadkobierczybia skoro sąd Ci pismo wysłał.
          Ja mam teraz podobna sytuację. Z dalekiej rodziny wszyscy zrzekali się spadku po pewnej osobie. A teraz wierzyciel wystąpił do sądu wnioskiem o ustalenie nabycia spadku i jest w tym wniosku wymienione jakieś 10 osób .
          Radzę porządnie załatwić sprawę bo może sie okazać,ze nie swoje dlugo bedziesz splacac do konca zycia.
          • tmk123 Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 09:08
            Zgadzam się z twoim ostatnim zdaniem smile Jestem w kręgu potencjalnych spadkobierców
            Co prawda teraz poprawili prawo i z automatu dziedziczy się z dobrodziejstwem inwentarza, (czyli dług nie moze przekroczyć majątku), ale znam taki przypadek, że facet odziedziczył 1/4 mieszkania i z niego ściągają czynsz i opłaty.

Chciałabym wiedzieć kto należy do kręgu potencjalnych spadkobierców i kto z nich odrzucił spadek. Tylko jak się tego dowiedzieć, jeśli znam tylko imię nazwisko i imiona rodziców zmarłego i jego syna. Nie jestem stroną w sprwie wiec do daynch osobowych nie mam dostępu nawet teoretycznie

• dominka.1 Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 08:27
          tmk123 napisała:

> Rodzice syna B zmarli wcześniej -ojciec jakieś 40-50 lat temu, matka z 10. Syn
          > B dwa lata temu. Żona synaB wraz z Bankiem wnosi o nabycie spadku, inform
          > acji o synu syna B(czy odrzucił czy wnosi) nie mam
          > Jak mogę odrzucić spadek nie wiedząc czy jestem spadkobierczynią? Sad chyba ni
          > e powiadomi ?

na odrzucenie masz pół roku od momentu kiedy dowiedziałaś się o powołaniu do spadku, więc bez paniki, ale wyjaśnienie sprawy jest w twoim interesie
    • jkl13 Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 09:41
      Skoro sąd zawiadamia o toczącym się postępowaniu spadkowym dalszą rodzinę, to oznacza to najprawdopodobniej, że najbliższa rodzina (tj. dzieci zmarłego, jego małżonek czy rodzeństwo) odrzucili spadek lub nie dożyli otwarcia spadku (zmarli przed nim). Wtedy do spadku powołani są dalsi krewni zmarłego, w tym nawet jego wujostwo lub ich dzieci.
      Na pismo sądu musisz udzielić odpowiedzi, wskazać stopień pokrewieństwa ze zmarłym (dokładnie opisać, kto jest czyją ciotką, a kto czyim dzieckiem). Ale dodatkowo na wszelki wypadek poszłabym do notariusza i odrzuciła spadek po zmarłym. Kosztuje to raptem 50 zł, a sprawę masz z głowy. Masz na to pół roku od dowiedzenia się, że jesteś spadkobiercą, czyli w twojej sytuacji - od dnia otrzymania pisma z sądu. Po odrzuceniu kopię aktu notarialnego przesyłasz do sądu, z którego otrzymałaś zawiadomienie o postępowaniu spadkowym.
      Pamiętaj tylko, że w twoje miejsce do spadku powołane są twoje dzieci. Aby odrzucić spadek w ich imieniu (o ile są małoletni), musisz uzyskać zgodę sądu rodzinnego (właściwego z uwagi na twoje miejsce zamieszkania). A potem - po uzyskaniu zgody - u notariusza odrzucasz spadek w imieniu dzieci.
      Niestety, tak to jest, odkąd jest bardzo rozbudowana ścieżka dziedziczenia. Naprawdę daleka rodzina może być powołana do spadku po zupełnie nieznanym jej krewnym.
      • tmk123 Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 14:59
        No tak, ale jak mam to zrobić prakycznie? idę do natariusza i mówię, że chcą się zrzec spadku po Janie Nowaku, który urodził się w latach czterdziestych lub piędziesiątych i chyba mieszkał w x, ale nie wiem na 100 % czy to on czy inny Jan Nowak

Dziękuję wszystkim za pomoc, już mniej więcej rozgryzłam o co chodzi, chociaż diabeł tkwi w szczegółach
        Jeśli z wnioskiem o ustalenie spadku występuje bank to na 99% jest dług wobec banku.
        Ale dlaczego wraz z bankiem występuje jego żona? A nie zrzeka sie długów?
        Sąd musi ustalić listę wszystkich możliwych ustawowych spadkobierców
        Ja mogę się zrzec dopiero jesli dziedziczący wcześniej żona, syn i jego dzieci się zrzekną
        Najciekawsze - sąd ma obowiązek zawiadomić mnie, że się zrzekli- Praktycznie to chyba nie działa
        Do sadu napiszę,że nie mogę udzielić odpowiedzi, ponieważ nie wiem, który Jan Nowak zmarł i proszę o sprecyzowanie o którego chodzi. Chciałabym mieć dokument kiedy dowiedziałam się o smierci i moze ich to skłoni do podania jakiś danych

• turzyca Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 16:50
          Bardzo dobry plan. Zaznacz, ze nie mozesz ustalic stopnia pokrewienstwa na podstawie podanych danych ze wzgledu na powtarzalnosc imienia w rodzinie i prosisz o doprecyzowanie przez podanie imion rodzicow denata oraz daty jego urodzenia.
          Z tymi danymi w razie czego bedziesz w stanie wydobyc z USC jego akt zgonu.

Moze chodzi o to, ze zona przyjela swoja polowke wynikajaca z dziedziczenia ustawowego, a syn swoja odrzucil?
          • turzyca Re: Spadek wstecz? 27.06.17, 16:51
            A, i miejsce urodzenia tez by bylo dobrze ustalic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka