Dodaj do ulubionych

Serial kryminalny potrzebny

26.06.17, 21:46
Serial kryminalny potrzebny. Pomóżcie drogie emamy i nie-emamy smile
Co mi się podobało:
- Fargo
- True detective
- Narcos
- Most nad Sundem
- The killing
Nie lubię fantastyki, więc kryminał fantasy albo sci-fi odpada (Gra o tron w ogole nie wciągnęła)
Nie przepadam za kinem kostiumowym typu Sherlock Holmes czy inne w ulicach i na rynsztokach 19 wiecznego Londynu.
Obserwuj wątek
    • emka_uk Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 21:53
      Law & Order .....tylko to mi na myśl przychodzi bo właśnie reklama była....
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 21:58
        O czym to?
        • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:01
          Słaba ocena na Filmwebie - zaledwi 6.8. Obawiam się, że to jakieś kryminalne "Na wspólnej"
        • kfugktru23 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:18
          Niezwykłą cechą tego serialu było to że w innych jedna osoba zajmuje się wszystkim - technik kryminalny robi robotę od detektywów po drużynę antyterrorystyczną. Tam po kolei widz idzie od krawężnika, przez detektywów, po prokuratora i proces.
          • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:11
            To nie wystarczy, żeby mnie zachęcić. Seriale kryminalne to tak czy siak fikcja.
            • kfugktru23 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:10
              Ten właśnie jest podobno na podstawie prawdziwych spraw.
    • nickbezznaczenia Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 21:55
      Boardwalk Empire tylko lekko kostiumowy.
      'Stary' ale jary.
      • presens Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 21:59
        Gomorra najlepszy eversmile
        • pani_libusza Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:39
          presens napisała:

> Gomorra najlepszy eversmile

Super serial, dzieki ze mi przypomniałaś muszę poszukać drugiego sezonu.
          • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:40
            Banshie!
            • mondovi Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 19:02
              Potwierdzam. Jeden z moich ulubionych. Na jednym wdechu sezon oglądałam.
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:03
        Zachęcające! Czy zahacza o Kubę?
        • nickbezznaczenia Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:04
          Nie, zdecydowanie nie.
    • morgen_stern Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:02
      Broadchurch. Bardzo dobry, brytyjski.
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:12
        Ma 8 na filmwebie, a to już bardzo dobra nota.
      • dominka.1 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 08:21
        to ten z Davidem Tennantem? super klimat ma ten serial
      • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 10:13
        Mi dużo bardziej podeszła wersja US Gracepoint. Próbowałam po niej zobaczyć Broadchurch, ale nie zdzierżyłam nawet jednego odcinka w całości. Tak samo Shameless US uważam za znacznie lepsze od brytyjskiego pierwowzoru.
        • regina-phalange Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 18:20
          To ja pojadę niepoprawnością jeszcze bardziej - wolę The Killing od Forbydelsen. Chociaż fakt, że nie widziałam pierwszego sezonu tego ostatniego.
          • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 19:54
            Przebijam, Forbydelsen jeszcze w ogóle nie widziałam wink
      • dziennik-niecodziennik Re: Serial kryminalny potrzebny 02.07.17, 19:55
        bardzo dobry!
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 01.08.17, 08:23
        Broadchurch rzeczywiście bardzo dobry. Dziękuję!
    • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:03
      Luther
      Bosch
      The Wire (klasyk, ale jaki smile)
      The Fall
      Broadchurch
      Fortitude
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:09
        A choć krótkie zdanie o każdym z nich i klimacie?
        • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:20
          Na filmwebie sobie poczytasz smile
          Luthera ogladalam dla Idrysa Elby tongue_out
          Bosch byl zapchajdziura na dlugie deszczowe wieczory
          Do Wire podchodzilam ze trzy razy ale jak sie przemoglam to hurtem lecialo (murzyni, narkotyki, no i Elba)
          The Fall, rewelacyjna Gillian Anderson i klimat
          Broadchurch, cos co moze sie przytrafic w sasiedztwie
          Fortitude, dopiero zaczynam, jak na razie jest zimno i mrocznie
          • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:31
            Zapchajdziury mi nie podawaj. Który z podanych przez Ciebie 6 seriali jest naprawdę znakomity?
            • best_bej Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:41
              The Fall.
              • syn_psa_zenskiej_proweniencji Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 08:01
                Tez uwazam ze The Fall, swietna gra aktorow, napiecie ktore narasta z odcinka na odcinek ale tez to ze sezony sa bardzo rowne
            • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:00
              Kazdy, po prostu Bosch troche sie ciagnie, dlatego 'zapachajdziura'
              • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:35
                Wybierz najlepszy albo 2 najlepsze smile
                • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:21
                  to masz:
                  Luther
                  The Wire
                  The Fall
                  Broadchurch
                  Fortitude, troche na wyrost, bo w trakcie ogladania

Jak nie ma byc ciezko i mrocznie to jeszcze White Collar tongue_out
                • agonyaunt Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:25
                  Luther i Broadchurch (zwłaszcza pierwszy sezon). The Fall to - dla mnie - nuda straszna. Za to Bosch jest IMO bardzo przyzwoity.
                  Zerknij sobie na The Tunnel, to jest brytyjska wersja Mostu nad Sundem. Dorzucę jeszcze The Missing (pierwsza seria jest o poszukiwaniu porwanego dziecka). O, a jak podszedł Ci Wallander, to powinny Ci podejść też Shetland i Hinterland, bo podobne.
                  • pade Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 15:13
                    Dla mnie drugi sezon The Missing był genialny. Lepszy od pierwszego.
                    No i polecę jeszcze hiszpański "Wiem kim jesteś".
                    • agonyaunt Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 15:44
                      Drugiego jeszcze nie widziałam, dlatego na razie przezornie polecam tylko pierwsząsmile

Jeszcze mi się przypomniały Happy Valley i River ze Skarsgardem (seniorem, drogie panie, senioremsmile).
                      • pade Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 11:22
                        Aaa, to zazdroszczęsmile
                  • wielki_uscisk Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 01:04
                    agonyaunt napisała:

> Shetland

Bardzo przyzwoite - ale z napisami, bo się nie łapię! smile
    • bang_bang30 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:15
      Top of the lake z Elisabeth Moss. Bardzo dobry.
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:18
        Ładna? smile
        • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:22
          Nie. Serial wg mnie nudnawy
          • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:24
            Akurat bywalec ma ewidentnie gust podobny do mojej znajomej, a ona była nim zachwycona. Tak jak Hanibalem i Homeland.
            • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:28
              Homeland mnie nie ruszył
              • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:30
                Mnie też nie. Ta histeryczka wszystko popsuła. Spróbuj Hanibala. Dla mnie bardzo ważne są zdjęcia, gra i muzyka, a ten serial to ma. Fabuła też niczego sobie.
                • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:14
                  Coś jak Milczenie owiec?
                  • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:36
                    Nie do końca. Milczenie jest obarczone kontekstem kulturowym. Moim zdaniem Hanibal jest lepszy.
                    • bang_bang30 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:45
                      Auuu hannibal to dopiero flaki z olejem... hmm dwuznacznie zabrzmiało. smile serio, postać tego autystyka była koszmarnie irytująca...
                      • quelquechose Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 15:19
                        i w ogóle strasznie obrzydliwy ten serial... za dużo krwi jak na mój gust.
        • bang_bang30 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:24
          Wrecz przeciwnie. Brzydula. Ale dobra aktorka.
    • mamalgosia Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:15
      Luther
      • quelquechose Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 15:19
        też poprę smile
        • butch_cassidy Re: Serial kryminalny potrzebny 18.03.18, 11:10
          I ja. Choć dla mnie zbyt brutalny. Mimo to niezły.
    • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:17
      Serial może się dziać również na amerykańskiej prowincji w czasach plantacji bawełny albo w Skandynawii. Ale nie piszcie Wallander ani Millenium bo widziałem,oba znakomite,
      • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:21
        To Longmire tez bedzie ok, wspolczesny z watkami mniejszosci indianskiej
        • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:27
          Nie nazwałabym Longmire kryminałem. Raczej świetnym dramatem z naprawdę dobrym klimatem, ale na klimacie można zrobić 2-3 sezony, a nie zdaje się 5.
          • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:07
            Podobnie jak Wire, bardziej dramat niz kryminal.
      • sonia_30 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:08
        Departament Q: Kobieta w klatce, Zabójcy bażantów, Wybawienie
    • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:18
      A coś w stylu Damages lub How to Get Away with Murder? Czyli bardziej prawnicze?
      Taki kryminał, to ciut nie w moim stylu. Z fajnych procedurali, to Elementary lub Closer. Z dopasowanych chyba trochę Królowa południa, ale z opisu, bo nie oglądałam, no i the Fall. Nie mój styl.
      Do tego Dexter albo Hanibal. Zwłaszcza Hanibal.
      Zrobili amerykańską wersję mostu nad Sundem. Nazywa się the Bridge i nie jest zła.
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:29
        Ten amerykański The bridge to nie do końca to
        • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:34
          A sherlocka w wersji BBC widziałeś?
          • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:15
            Która to wersja? Bo tyle było tych Szerloków w ostatnich latach.
            • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:39
              Ta z Benedictem Cukencośtamem. Nie było ich serialowo aż tak wiele. Elementary z Lee Millerem i Sherlock z Cukenbamberswortem. Obie dobre. Mam słabość do Lee i Lucy Liu, ale brytolska wersja (poza ostatnim sezonem) była bdb.
              • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:46
                To chyba ogładałem.
              • wielki_uscisk Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 01:07
                bialeem napisała:

> Ta z Benedictem Cukencośtamem (...)
                > Sherlock z Cukenbamberswortem (...)

Cumberbatch? smile Łatwiejsze niż Ci się wydaje smile
                cum + berbeć smile
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:36
        Prawniczych nie lubię.
    • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:24
      W sumie to i Breaking Bad tez kryminal
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:30
        Oglądałem, ale mysle, ze to nie jest kryminał tylko grecka tragedia w amerykanskim klimacie
    • kfugktru23 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:31
      Oczywiście the top to... Columbo. Inny klasyk to Kojak. A z europy - Bergerac, Dempsey i Makepeace na tropie.
      • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:35
        Monk!
        • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:06
          Ale to bardziej w strone, hmm, komedii smile niz kryminalu, choc swietny w swoim rodzaju.
          • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:09
            Lubię dobry humorsad kill me! Mam z tego powodu strasznie mało rzeczy do oglądania.
            • mysiulek08 Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:14
              Alez ja Monka uwielbiam smile tylko jakos nie miesci mi sie w kanonie kryminalnym
    • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:32
      Z niewymienionych jeszcze kryminałów polecam Eyewitness, Murder in the first,
      poza tym powinny ci sie spodobac: Queen of the south, good behavior, ray donovan, american gods, hap and leonard, imposters, rogue
      • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:36
        American Gods z całą, wielką i pełną miłością do Gaimana i tego serialu - nie jest kryminałem i jest najlepszym gatunkiem fantasy jakie widział srebrny ekran.
        • sara_lund Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:47
          Forbrydelsen - mrocznie, skandynawsko.
          Dexter - z innej perspektywy.
          Elementary- współczesny Sherlock z Lucy Liu
          • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:17
            Forbrydelsen to oryginalna wersja The killing. Można ją gdzieś znaleźć?
            • morgen_stern Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 08:13
              Na torrentach 😀 jest na CDA z lektorem.
        • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 22:52
          wiem, że nie jest kryminałem, cała reszta wymieniona też nie jest wink są za to klimatyczne i naprawdę warte obejrzenia smile
          • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:02
            Ja jestem generalnie wielką fanką seriali i pierwszy raz ktoś podał listę z której nie oglądałam w całości jednego odcinka, bo kryminały, to po prostu nie moje (mroczne, detektywistyczne, tajemnicze). Lubię choć trochę humoru w tym, co oglądam. A tu nagle ktoś podaje mój ulubiony serial ostatniego czasu. Jestem po prostu zdziwiona podsunięciem AG w tym kontekście. smile
            • nolus Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:07
              "True detective" pierwszy sezon naprawdę super, za drugi jeszcze się nie zabrałam. Za to ten pierwszy widziałam już kilka razy, rewelacyjna rola Matthew, nie umniejszając umiejętnościom aktorskim Woody'ego - oboje zagrali super i podobał mi się ten duet. A Luizjana jako miejsce akcji...mam wielką słabość do tego stanu, uwielbiam osadzenie jej jako miejsca akcji nie tylko w filmach, ale i w książkach.

A "The fall" oglądać próbowałaś ? Serial ma już chyba 2 lata, ale moim zdaniem cały czas zalicza się do tych nowszych wink)) Mi się spodobał bardzo - miałam wątpliwości co do roli Dornana, ale był ok. Gillian Anderson rewelacyjna - ostra jak brzytwa i oczywiście z dozą tajemnicy, brakuje mi aktorek które pasują jak ulał do ról kryminalno - thrilerowych, że tak to ujmę. No i brakuje takich postaci i takich ról dla kobiet. Serial polecam - moim zdaniem naprawdę dobry scenariusz, intryga trzyma w napięciu i mimo niechęci do bohatera - mordercy z ciekawością się to wszystko ogląda. Trudno powiedzieć, która postać duetu detektyw i poszukiwanego przez nią mordercy jest ciekawsza, bo postac grana Gillian mimo tajemniczości,a może właśnie przez nią też budzi niezłą ciekawość. Ale postać grana przez Dornana - szacun, może nawet w większym stopniu szacun dl;a scenarzystów za stworzenie wiarygodnej i dobrze ukazanej na kilku płaszczyznach postaci socjopaty.

Do "Fargo" jakoś w ogóle nie mogę się przekonać. O ile film z jego kuriozalnym "humorem" mi sie podobał, to serialu jakoś przetrawić nie mogę. Zatrzymałam się na 2 albo 3 odcinku 1 sezonu...

A polskiego "Belfra" oglądałaś? Jasne, że to nie ten typ serialu co "True detective", bo to troszkę tak jakby porównywać przekąskę do obiadu, ale moim zdaniem daje radę - jest jakaś intryga i twórcom udało się zbudować specyficzny klimat, który wciąga. Może nie jest to arcydzieło, ale całkiem zgrabna twórczość tongue_out

Teraz chyba na fali jest kolejny sezon "Miasteczka Twin Peaks", nakręcony po 25 latach, ale oglądanie serialu bez znajomości dwóch poprzednich sezonów nie ma raczej większego sensu.Ale jeśli widziałaś, to może być jak znalazł smile
              • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:26
                Drugi sezon TD wg mnie nie tak rewelacyjny jak pierwszy, ale całkiem dobry. Fargo - super, wszystkie 3 sezony są rewelacyjne, każdy jest osobną historią (choć są pewne łączniki)
                Czy w The Fall jest fajny klimat Belfastu? Gadają w ichnim dialekcie?
                Belfra może warto rozważyć, polskie kino przeżywa teraz renesans komuny (tj tworzy dobre filmy, ktore dzieja sie w czasach komuny). Czy to też ciś takiego?
            • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:10
              Dobre kryminały zostały już wymienione, więc postanowiłam podsunąć tytuły, które fanowi klimatycznych kryminałów także mają szansę podejść wink
              • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:27
                Prosiłem o kryminał a Ty mi tu jakieś musicale fantasy o sporcie zapodajesz!
        • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:16
          Tak jak pisałem, nie lubię fantasy
          • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:44
            Coś czuję, że to byś polubił. Klimat jest niezwykły, a backstory hmmm jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie nie GoT. Tylko bardzo wolne. Przyjemność trwa, a akcja zaczyna się w okolicy finału (10 odcinek) i w tej okolicy zdecydowanie się nie kończy.
            • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:57
              A to nowinka maj 2017? Napisz kilka słów o czym to jest, bo opis na filmwebie to jedno zdanie, które nic nie mówi
              • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:05
                Genialne aktorstwo, zdjęcia, muzyka, dialogi i fabuła. Też nie lubię fantasy, a to jest moj aktualny number one. Nic lepszego z nowości obecnie nie ma.
              • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:07
                Wychodzi facet z więzienia i zamiast z powrotem do żony trafia w g. Znaczy w wojnę pomiędzy starymi, zapomnianymi bogami i nowymi bogami. Tylko o tym nie wie i niczemu nie wierzy, bo np wulkan ma fabrykę broni. Wszystko jest normalne, route 66, ale nie do końca. Gaiman tak ma, że osadza alternatywne światy w realiach - bez zgrzytów. Jak są gwiazdy, to mają teleskopy. Jak jest bóg zmarłych, to ma zakład pogrzebowy. Wojna jest w tle. Jest głównie podróż przez Amerykę ze starym oszustem.
                • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:17
                  Dobrze, że zaczęłam oglądać przed przeczytaniem tego opisu bo uznalabym, że to jakieś mambo jambo w typie seriali marvela, na które szkoda czasu wink
                  • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:21
                    (sry) Fakt, że tego klimatu nie da się oddać. NOT MARVEL
      • nolus Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:09
        Przymierzałam się do "Ray donovan" i jakoś mi jeszcze nie wyszło uncertain
      • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:17
        Duża lista! Który z nich jest znakomitym, ale to nadzwyczajnym kryminałem?
    • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:33
      Uwaga dziewczyny i chłopaki! Zapomniałem napisać w pierwszym poście: proszę tylko o znakomite seriale, bijące setki innych na głowę. Te, które wymieniłem, takie są. Jeśli oglądałaś coś, ale to było średnie lub tylko dobre, to nie wymieniaj. Proszę o creme de la creme kryminału smile
      • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 26.06.17, 23:48
        No dobra. Dexter. Ma humor (cudowne intro) i fabułę i całą resztę. Minusem są aktorki. Aktorki wnerwiają.
        Hanibal. Nie mam uwag. Twist in a twist.
        Ja się za the Fall nie zabiorę, ale słyszałam pienia z tylu źródeł (choć o BB, GoT i Homeland też słyszałam), że z Twoim gustem bym spróbowała.
        Nie wiem co masz na myśli przez fantasy - że nie lubisz. Możesz podać przykład czego nie lubisz?
        • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 00:01
          Filmów fantastycznych i fantastyczno-naukowych ( co ciekawe książkimfantasy i sci-fi lubię)
          • bi_scotti Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 01:07
            Juz kiedys polecalam: www.imdb.com/title/tt3561180/
            Dlaczego? Bo fajna atmosfera, sporo watkow pobocznych sugerujacych this & that wink No i klimat/sceneria Iceland - mniam smile
            Mam tez slabosc do takie brytyjskiej ramotki www.imdb.com/title/tt0310455/
            II wojna swiatowa, kryminalki roznego kalibru, glowna postac Inspector Foyle sarkastyczno-kostyczno uroczy smile
            A jak juz o charming Brits mowa, to mniej wiecej podobnie cute www.imdb.com/title/tt0874608/ (szczegolnie przyjemnie popatrzec na Lawrence Fox wink)
            Moze cos Ci podpasuje. Cheers.
            • jadis76 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 01:43
              The fall koniecznie. Mam podobny gust serialowy i to jest to. Zaraz potem Broadchurch. A z niewymienionych kod 100. Na filmwebie ma 7 ale jest genialny. Połączenie skandynawskiego kryminału z amerykańskim.
            • evee1 Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 06:39
              Trapped jest swietny. My w ogole ogladamy duzo seriali w typie nordic noir. The Bridge, Modus, Dicte, Midnight Sun, Blue Eyes. I takie troche "magiczne" Jordskott i Angelby. Niemiecki The Valley z fajnym twistem.
              The Killing jakos mnie nie porwalo, glownie datego, ze irytuje mnie Sara Lund.
              • grey_delphinum Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 07:41
                "Vera" z Brendą Blethyn - jestem już w szóstym sezonie. Dla mnie rewelacja, ale ja uwielbiam angielskie klimaty.
                A "Midsomer Murders" oglądałeś? Wciąż wracam do ulubionych odcinków.
                • bialeem Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 11:25
                  Midsomer są genialne. Zwłaszcza początkowe. Tylko kompletnie nie w klimacie wymienionych przez wątkodajka.
                • black-cat Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 21:22
                  Verę uwielbiam. I jeszcze "Endeavour" o początkach kariery inspektora Morse'a. I Midsomer też polecam.
        • regina-phalange Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 18:24
          Dexter tylko do 5 sezonu. Później szkoda oglądać i psuć sobie opinię, bo schrzanili strasznie.
          • wielki_uscisk Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 18:50
            regina-phalange napisała:

> Dexter tylko do 5 sezonu. Później szkoda oglądać i psuć sobie opinię,
            > bo schrzanili strasznie.

Wow, ja chyba tylko 3 albo 4 wytrzymałem - podobny schemat co sezon wink
            • regina-phalange Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 19:13
              A ja lubiłam oglądać, głównie dla postaci drugoplanowych (np. siostra Dextera) i klimatu Miami. smile
    • maxsgsp Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 07:53
      Polecam: milczący świadek leci na BBC. Ja osobiście lubię ojciec brown ale tam rzecz się dzieje ok 1947 r.
      • grey_delphinum Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 07:58
        A propos "Ojca Browna" - na vod jest tylko kilka odcinków, czy można gdzieś w sieci obejrzeć wcześniejsze? Szukam i szukam...
    • carmela_soprano Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 08:00
      Homicide: Life on the streets. Najlepszy klasyczny serial kryminalny, jaki widzialam (a obejrzalam chyba wszystko podawane w tym watku)
    • argentea Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 11:03
      "Długa noc" ("The Night Of"). Rewelacja. Był na HBO
      • stillgrey Re: Serial kryminalny potrzebny 27.06.17, 11:45
        Potwierdzam, świetny.
    • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 11:06
      Dziękuję wszystkim za polecanie kryminałów. Coś w weekend trzeba zobaczyć wink
      A może ktoś jeszcze coś poleci?
    • zefirkowapola Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 11:39
      Rodzina Warrenów. Bardzo mnie wciągnął. Niestety tylko 1 sezon a jest potencjał by nakręcić drugi.
      • tinywee Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 12:44
        Ze starych, to nieodmiennie lubie i polecam prime suspect z helen mirren i inspektora morse'a. Oraz lewisa i endeavoura, czyli spinoffy tego ostatniego.
    • mondovi Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 19:10
      www.filmweb.pl/serial/The+Following-2013-655968
    • dwellajna Re: Serial kryminalny potrzebny 29.06.17, 22:06
      The Missing - sledztwo w sprawie zaginionego dziecka i dziewczyny (2.sezon). Wybitny.
      Długa noc - chłopak oskarżony o zabojstwo dziewczyny, jego one night stand
      River - Stellan Skarsgard w roli neurotycznego detektywa poszukuje zabojcy swojej partnerki z pracy
      Jesli cenisz to, ze fabula sie "klei", nie ma mielizn, a prowadzacy sledztwo faktycznie je prowadza, a widz jest zaskakiwany, nie bedziesz w stanie obejrzec The Fall.
      • bywalec.hoteli The fall nie podszedł 01.07.17, 17:58
        Obejrzałem 1 odcinek "The fall" i niestety nie wciągnęło mnie. Denerwuje mnie, że morderca jest znany i caly czas pokazany, jak sie wolno ciagnie akcja, pokazuja jak gosciu myje trupke, Gillian wygląda lepiej jak 20 lat temu, kiedy sniła mi się, ale gra dennie. A już ta scena, ze zaprasza przypadkowego goscia na seks bez sensu. Chyba sie Wam podoba aktor grajacy morderce, przyznajcie siesmile w kazdym razie nie bede kontynowal Falla. Czy slusznie?
        • bywalec.hoteli Re: The fall nie podszedł 03.07.17, 10:58
          Kto mnie przekona, że jednak warto oglądać "The fall"?
          • bialeem Re: The fall nie podszedł 03.07.17, 19:40
            Jak lubisz zagadki, wytrzymasz raczej powolne tempo i brytolski humor to midsomer murders - polecam. Ale to strasznie sympatyczny serial. W ogóle niepodobny do wymienionych przez ciebie.
        • pani_tau Re: The fall nie podszedł 18.03.18, 09:55
          Jak przypadkowego? To gliniarz był, pracujący przy sprawie, nie chłop czekający na taksówkę.
          Mnie The Fall zachwycił.
    • bywalec.hoteli Re: Serial kryminalny potrzebny 30.06.17, 18:51
      Najwięcej z Was poleca " The fall". To spróbujemy? Bardzo dziękuję dziewczyny i chłopaki!!! A inne tytuły, które polecałyście wypróbujemy później smile
    • karotka_plus Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 00:52
      The Fall faktycznie warto.
      Ja dodam jeszcze Pustkowie z 2016, Zabójcze umysły z 2005, Podejrzany (Secrets and Lies) 2, niezależne od siebie sezony oraz Justified: Bez przebaczenia.
      • karotka_plus Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 00:52
        Zapomniałam dodać - Pan Avila.
    • wielki_uscisk Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 01:28
      Lucifer - rewelacyjna komedia, a i zagadki też są smile
      Almost human - super sci-fi (ale niestety, tylko 1 sezon jest i więcej nie będzie - ale naprawde super pomysły na przestępstwa przyszłości)
    • lucerka Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 08:06
      Animal kingdom! Fantastyczny
    • regina-phalange Re: Serial kryminalny potrzebny 01.07.17, 18:17
      www.alekinoplus.pl/program/film/wiem-kim-jestes_46584

Do 10 odcinka super, a jak dalej - będę wiedziała, kiedy obejrzę resztę. Bo zwrot akcji niezbyt przypadł mi do gustu.
      • grey_delphinum Re: Serial kryminalny potrzebny 02.07.17, 19:41
        A "Komisarza Wintera" oglądałeś? Skandynawskie klimaty. Dla mnie bomba, komisarz wymiata jako facet i śledczy. Lepiej oglądać po kolei. A i książki są - świetne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka