Dodaj do ulubionych

Deutsche bahn

27.06.17, 09:16
Hej, zakupiłam bilet z Polski do Niemiec dla siebie i 7letniej córki. Bilety były wysyłane pocztą ( nie było opcji on line dla tej relacji). Wczoraj odebrałam bilet i jest na nim zaznaczona tylko jedna osoba. Klasa pierwsza, bez miejscówek. Czy w kolejkach niemieckich dzieci do ukończenia 7 roku nie muszą posiadać biletu? Nawet tzw zerowego? Trochę się obawiam że to jakiś błąd i dowalą mi karę w euro w pociągu.
Któraś się orientuje?
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:35
      tak, dzieci nie placa w niemczech. jak jechalam pociagiem do monachium z hamburga, tez dostalam jeden bilet, zadnego dla dzieci. na potwierdzeniu zakupu (nie na bilecie) byla adnotacja, ze to dla 1 doroslego i 2 dzieci - moze wez ten wydruk (jesli taki masz)? zadnego klopotu nie bylo, nikt o dzieci "nie pytal" wink
      • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:39
        Dzięki wink
        • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:40
          A pokazywałaś ten wydruk?
      • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:41
        Powinna byc adnotacja,ze z dzieckiem w przyoadku dzuecka starszego niz 5lat.
        • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:43
          Kinder im Alter von 6 bis einschließlich 14 Jahren reisen in Begleitung eines eigenen Eltern- oder Großelternteils kostenlos mit, wenn Sie beim Kauf angegeben und auf der Fahrkarte eingetragen werden. In diesem Fall ist die günstige Familienreservierung verfügbar.
          • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 09:47
            A na Polski?
            • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:02
              Napisalam przeciez u gory,dziecko powinno byc an bilecie. Wpisane
              • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:13
                Być może jest taka adnotacja, nie znam niemieckiego by to rozszyfrować. Pozostaje mi założyć że wiedzą co i dla kogo mi sprzedali wink
                • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:16
                  A e google translate nie mozesz wrzucic ?
                  • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:21
                    Mogę.
    • ailia Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:22
      Wstaw zdjęcie biletu, to przeczytamy smile
      • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 11:04
        Wrzucę jak wrócę do domu wink
    • zabka141 Re: Deutsche bahn 27.06.17, 10:29
      Hmm nie jestem pewna.

Do 5 roku zycia za darmo i bez biletu. Potem - do 15 roku zycia - za darmo jesli z rodzicem lub dziadkiem i wpisane do biletu.

Ja bym zadzwonila na ich infolinie i zapytala.

www.bahn.de/p/view/angebot/zusatzticket/familienrabatt.shtml
      • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 11:05
        Dogadam się po polsku?
        • zabka141 Re: Deutsche bahn 27.06.17, 11:19
          Po angielsku na pewno. A po polsku nie wiem niestety.
        • snakelilith Re: Deutsche bahn 27.06.17, 11:23
          Nie dogadasz. Możliwe, że nawet po niemiecku się nie dogadasz. wink DB to taka pozostałość z czasów, gdy rozmowa z urzędnikiem niczego nie wyjaśniała. Przede wszystkim pokaż nam ten bilet, bo możliwe, że dzieci są na nim zaznaczone. Osobnego biletu dzieci do lat 15 mieć nie muszą. Chyba, że przy zamawianiu online coś się pokićkało i dzieci się "zgubiły". Już nie raz walczyłam z tą aplikacją i przy długim wyszukiwaniu połączeń początkowe ustawienia czasem się gubią.
          A dlaczego nie masz miejscówek? Jak daleka podróż to trzeba było brać.
          • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 11:28
            Bilet kupowany był w kasie w Tornesh, przez znajomego Niemca on nam wysyłał ( przez aplikację 8 dni się czeka od niego 3) ale wysłałam mu screeny o jaką relacje chodzi i zaznaczeniem wieku mojego i dziecka. Miejscówek w tej relacji nie ma. Podróż trochę ponad 4 godziny.
            • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 12:00
              Ten brak miejscowek mnie niepokoi, wszystkie polaczenia jakie jezdze na trasie do Niemiec maja obowiazkowa miejscowke. Jakim pociagiem wjezdzasz do Niemiec?
              • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 12:26
                Deutsche bahn. Wyraźnie zaznaczyłam miejscówke- nie ma. Klasa pierwsza ale miejscówek na tej relacji nie ma.
                • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 12:56
                  Nie, nie chodzi mi o przewoznika, chodzi mi o konkretna nazwe pociagu, jego klase. Bo o ile dobrze wiem, nie mozesz jechac np. na trasie Poznan-Berlin bez miejscowki. Tak samo Gdynia-Berlin.
                  I dlatego mnie ten brak miejscowek niepokoi.
                  • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 12:59
                    Nie pamiętam. Jadę że Szczecina do Lubecki
                    • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 13:41
                      A, to wszystko tlumaczy, jedziesz pociagiem regionalnym, w tym pociagu nie ma miejsc numerowanych.

Jakbys kiedys jeszcze jechala tym polaczeniem, to bilet na ten pociag mozna kupic bez doplaty u konduktora. Jesli jedziesz dalej po Szlezwiku-Holsztynie (do Hamburga wlacznie) to mozesz kupic Schleswig-Holstein-Ticket, obejmuje obydwa landy i zazwyczaj jest najbardziej oplacalnym rozwiazaniem.
                      • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:04
                        A widzisz, nie wiedziałam. Wrzucę zdjęcie biletu pomożecie mi go rozszyfrować.
                        • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:13
                          Bo to malo kto wie, dlatego o tym pisze. smile
                          Dawaj zdjecie biletu, bedziemy robic za Enigmy. wink
                          • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:43
                            Zdjęcie mam ale.... Jak dodać?
                            • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 15:04
                              Z tego co wytranslatowałam sobie to nie ma jej na tym bilecie. I co teraz? Kupić jej normalny u konduktora?
                              • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 16:53
                                Jesli juz to polowke, a nie calosc.
                                Masz to zdjecie juz na jakiejs platformie do udostepniania zdjec?
                                • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 16:58
                                  no nie na telefonie, ale chyba już wiem. Bilet muszę wypisać, tzn uzupełnić imię i nazwisko a na bilecie jest informacja że "dziecko powinno być też wpisane" (tak tłumaczył google) więc wpiszę dane swoje i jej. Chyba ujdzie?
                                  • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 17:25
                                    Na moje wyczucie owszem. Pewnie tez bym tak zrobila.
                          • isa1001 Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:48
                            turzyca napisała:

> Bo to malo kto wie, dlatego o tym pisze. smile
                            > Dawaj zdjecie biletu, bedziemy robic za Enigmy. wink
                            >

Dlaczego za Enigmy, pozwolę sobie zapytać. Enigma to po grecku "zagadka". Tak zwała się też niemiecka maszyna szyfrująca. Będziemy szyfrować wiadomości dla zefirkowej, żeby wiedziała jeszcze mniej niż w tej chwili? smile

---
                            no cóż, może jakbyś miała czysto w chałupie to i dzieci by były zdrowsze... przemyśl to, piszę serio (by volta2 o dziecku, które ma ZD)
                            • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 16:53
                              Bedziemy przetwarzac z niemieckiego na cos, czego nikt normalny nie rozumie, tylko wtajemniczeni. wink
                  • lilyrush Re: Deutsche bahn 27.06.17, 13:40
                    na pewni nie możesz jak to pociąg PKP. Ale jeśli jest DB to nie musisz mieć miejscówki. na trasie Berlin-Wawa jeździ PKP
                    • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 13:44
                      Ten pociag to w ogole jest dziwaczny. Nie musisz miec miejscowki na trasie Berlin-Frankfurt. Nie musisz miec na trasie Rzepin-Warszawa (przynajmniej sadzac po ostatniej podrozy, mnostwo osob stalo). Ale jak przekraczasz granice to musisz. Absurd.
                      • lilyrush Re: Deutsche bahn 27.06.17, 13:57
                        te osoby co stały to tez miały miejscówka- takie rzeczy tylko w PKP- miejscówka bez miejsca, bo inaczej płacisz kare....
                        • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:05
                          Ło matko.
                        • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:08
                          Wierzylabym bez zastrzezen, gdyby nie fakt, ze wchodzily do przedzialu i pytaly sie, czy miejsca sa wolne, bo one bez miejscowki jada. I z rozmowy nie wynikalo, zeby np. nie zdazyly sie przesiasc do innego pociagu.
                          • baltycki Re: Deutsche bahn 27.06.17, 14:28
                            Fakty sa podane na stronach PKP (rezerwacja obowiązkowa) i DB ( Reservierungspflicht (Frankfurt(Oder) --> Warszawa Centralna). wink
                            • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 16:45
                              Ale moze mi sie nie podobac, ze mozna jechac Rzepin-Warszawa bez miejscowki i Berlin-Frankfurt bez miejscowki, ale juz na odcinek Frankfurt-Rzepin miejscowke trzeba miec?

Tak samo nie podoba mi sie, ze nie da sie kupic biletu elektronicznego na trase Warszawa-Berlin i musze czekac az mi dosla blankiet albo kombinowac jak kon pod gorke.
                              • zefirkowapola Re: Deutsche bahn 27.06.17, 16:59
                                No braku biletów elektronicznych i oczekiwanie na wysłanie pocztą też mnie dziwi.
                                • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 17:28
                                  Sa bilety elektroniczne,mozna je sobie wydrukowac lub miec w komorce.
                                  • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 21:49
                                    Sa? To czemu nie jestem w stanie kupic biletu elektronicznego na trase Warszawa-Berlin? Kiedys nie bylo problemu, a teraz w ogole nie mam tej opcji do wyboru, jest tylko dosylanie poczta. Przy czym na trase Berlin-Warszawa nadal moge kupic, w te strone nie ma problemu. Niemieccy konduktorzy twierdza, ze to dlatego, ze inaczej Polacy nie byliby w stanie zweryfikowac autentycznosci biletu, bo pkp nie chce zintegrowac systemow informatycznych, wiec im sie kod QR nie odczytuje. Przy wjezdzie z Niemiec maja gwarancje w postaci niemieckiego stempla.
                              • baltycki Re: Deutsche bahn 27.06.17, 17:03
                                Przepraszam Cie.
                                • turzyca Re: Deutsche bahn 27.06.17, 17:24
                                  Zawsze doceniam taki gest na forum, bo to rzadkosc, ale teraz to doprawdy nie wiem za co mialbys mnie przepraszac. Czy to jednak ironia byla?
                                  • baltycki Re: Deutsche bahn 27.06.17, 17:57
                                    "Kiedy kobieta nie ma racji, pierwsza rzecz, którą należy zrobić, to natychmiast ją przeprosić."
                                    Oscar Wilde
                              • bistian Re: Deutsche bahn 27.06.17, 19:40
                                turzyca napisała:

> Ale moze mi sie nie podobac, ze mozna jechac Rzepin-Warszawa bez miejscowki i B
                                > erlin-Frankfurt bez miejscowki, ale juz na odcinek Frankfurt-Rzepin miejscowke
                                > trzeba miec?

Na mały ruch graniczny kupuje się osobny bilet, w kilku miejscach Polski tak jest, bilet kosztuje około 10-12 zł od osoby, kupuje się u konduktora bez dopłaty. W pociągach Regio nie ma miejscówek.
        • taki-sobie-nick Re: Deutsche bahn 27.06.17, 19:52
          zefirkowapola napisał(a):

> Dogadam się po polsku?
          >
          Szczerze wątpię.
    • lidek0 Re: Deutsche bahn 27.06.17, 18:00
      A jak już używasz obcego języka /żeby się pochwalić/ to mogłabyś podstawowych błędów nie robić smile ?
      • edelstein Re: Deutsche bahn 27.06.17, 19:08
        Do kogo ten wpis?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka