Dodaj do ulubionych

Nadprogramowa kasa - co robicie?

28.06.17, 19:06
Sytuacja hipotetyczna: pojawia wam się nadprogramowa kasa np. z jakiegoś spadku. Kwota nie jest zawrotna,ale rzadko przez was widywana.
Co robicie? Zaspokajacie bierzące potrzeby? Robicie z rodziną coś ekstra, np.super wakacje? Kupujecie samochód? Poprawiacie warunki mieszkaniowe (ta kasa + wasze oszczędności wystarczą na wkład własny do kredytu)? A może wkładacie na jakąś lokatę albo akcje (strach,że zabiorą...)?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:10
      Zależy jak duża ta kasa.
      Lokata czy akcje na pewno nie, za duże ryzyko.
      • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:16
        No taka kasa średnia,powiedzmy 40 tysi
        • zuleyka.z.talgaru Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:23
          Koncze urzadzanie daczy smile
        • black.sally Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:37
          mamablue napisała:

> No taka kasa średnia,powiedzmy 40 tysi

remont kuchni, łazienki. wczasy dla mojej rodziny, wczasy dla mojej mamy.Jakos tak smile
    • lusitania2 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:19
      zależnie od kwoty.
      Jak taka poniżej możliwości nabycia nieruchomości w rokującej korzystnie na przyszłość lokalizacji, to wymieniam na istotnieszą, jeśli chadzi o zbywalność na międzynarodowych niż złotówka, walutę i trzymam na koncie, objętym gwarancją wypłaty, również stabilniejszym, niż złotówka.
    • leanne_paul_piper Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:20
      Jak dostałam kasę ze spadku to kupiłam drugie mieszkanie.
      Jakbym znowu miała dostać (hehe) i byłoby za mało na całe mieszkanie np. takie apartamenciki 100 m akurat sprzedają na Solcu - akurat by mi pasował, to wykorzystałabym jako wkład własny i dobrała kredytu.

A jakbym nie potrzebowała większego mieszkania i nowego samochodu, to wydałabym bez większych wyrzutów sumienia na zwiedzenie Ameryki Południowej wzdłuż i wszerz.
      • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:22
        Nie,na mieszkanie za mało,tj.są miejsca,w których by starczyło,ale tam nie mieszkam.
    • kosheen4 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:21
      część przeznaczam na tatuaż a resztą nadpłacam istniejący kredyt.
    • mikams75 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:22
      nie szukam na sile jak by tu wydac, raczej odkladam - niekoniecznie w polskim banku i jak bedzie nagle na cos potrzebna to bedzie jak znalazl. Na pewno nie wydaje na bierzace potrzeby.
      • triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:33
        Niekoniecznie w polskim tj. na przykład w takim jak Lehman Brothers?
        • mikams75 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 20:56
          np. w szwajcarskim banku.
          wiem, ryzyko jest zawsze, w skarpecie tez jest niepewnie trzymac kase.
          • joa66 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 08:11
            Bank to pikuś. Trudniej z wyborem waluty big_grin
    • mary_lu Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:33
      Miałam kilka lat temu nieoczekiwany spadek, wydałam go na nowe studia.

A teraz gdyby trafiła mi się nadprogramową gotówka, to zabieram dziecko do kolejnych parków rozrywki na pobyty full-wypas. Byliśmy dopiero w Legolandzie w Danii, było bosko, mój dzieciak jest właśnie w najlepszym wieku na takie rozrywki. Tylko wydałam tyle kasy, że chyba tylko nieoczekiwany spadek pozwoliłby mi na następny wyjazd.
      • quesuerte Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:32
        Offtop, w najlepszym wieku tzn w jakim?
    • black.sally Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:35
      a no to różnie.
      Może jakiś remont? wakacje?
      to zalezy. W sumie nie lubię dzielić skóry na niedźwiedziu smile
    • fil.lo Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:36
      Część na wakacje dla naszej trójki, część na remont jakiejś części mieszkania.
    • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:43
      Czyli raczej konsumpcja niż inwestycja? Właściwie żyje się raz,a potem "pójdę boso".
      • triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:46
        A chodzisz boso na co dzień? Przecież nie.
        • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:57
          Matko triss,musisz być taka dosłowna?
          • triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 20:14
            Chodzi mi o to, że jeśli na co dzień żyjecie normalnie i bez długów, to wydanie nadprogramowej kasy na ekstra remont, super wakacje czy cokolwiek nieplanowanego nie spowoduje, że potem zaczniecie się zadłużać czy spadnie wam poziom życia.
      • ewa_mama_jasia Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 21:33
        Jesli za konsumpcję uważasz remont w domu, wkład na mieszkanie czy odłożenie na konto (co przeważa w tym wątku) to tak, konsumpcja. To ja tez skonsumuje, bo przeznaczę na splate kredytu mieszkaniowego. Właśnie po to, żeby potem nie miec konieczności pójścia boso.
        • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 22:19
          Absolutnie nie. Splaty kredytu nie traktuje jako konsumpcji.
    • chocolate-cakes Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:45
      Nic nie robię, odkładam na konto, może kiedyś się przyda.
      • chocolate-cakes Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:49
        Mówię o 40 000
        Bo jeśli 240 000 to kupuję kawalerkę na wynajem.
        Istnieje taka możliwość że za rok czy dwa właśnie tyle mogę dostać z pewnego spadku i jak napisałam po prostu na razie odłożę to.
    • zefirkowapola Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:46

Odkładam na konto oszczędnościowe.
    • onnomatopeja Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:47
      Zależy, jak wysoka kwota. Dla mnie w pewnym okresie życia (studia) kwotą "rzadko widywaną" było coś około pięciuset złotych na raz. Mniejszą kasę wydałabym na spa, wyjazdy, przyjemności, za większą kupiłabym sobie kawałek ziemi w okolicach Warszawy. Tak żeby mieć.
    • sfornarina Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:48
      Odkładamy na wkład do kredytu, żeby w przyszłości mieć mniejsza ratę.
      Na bieżace potrzeby nie potrzebujemy.
    • joa66 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:48
      Odkładam na konto. Nie mam(y) żadnych pilnych potrzeb mieszkaniowych. Ani innych pilnych, ktorych nie ogarniamy z bieżących dochodów. A z niepilnych...to głupio roztrwonić 40 000 na ciuchy czy płyty.
    • muchy_w_nosie Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:50
      W dom i ogród wsadzam jeśli to 40 tysi. Jeśli 140 tysi to 40 tysi bez zmian 100 do banku.
    • tol8 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:52
      Odkładam.
      Zależy ile mam.
      Jeśli to te moje kilkadziesiąt tysięcy, na które czekam, to:
      Realizuję drobne zakupy typu meble do dzieci, nowe łóżka.
      Zmieniamy auto, wymarzone kosztuje koło 15000zł.
      Kupujemy lepsze kino domowe.
      Robimy remont garderoby, na który wiecznie szkoda kasy.
      Reszta idzie na kolejne lata wakacji. W tym roku pojechaliśmy za resztę kasy ze ślubu smile
      • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 19:59
        A jakie auto ci się marzy? Bo za 15000 wyobrażam sobie jakieś małe.
        • tol8 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 21:57
          Espace, by pomieścić rodzinę, psa i namiot z akcesoriami.
          • triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 21:59
            To chyba mocno używany.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 22:13
              I co w tym złego? Uważam, że głupotą jest kupowanie nowego auta, które zaraz po wyjeździe z salonu traci 20% wartości big_grin JA tam wolę takie 6-8letnie big_grin przynajmniej mi nie żal, jak na parkingach ktoś obije drzwiami itp. grunt, żeby dobrze jeździło.
              • tol8 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:48
                Dokładnie. Nowe kupują niezbyt myślący ludzie.
                Po co mi lepsze i droższe auto?
                • mikk25 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 10:10
                  Nowe auto kupują bardzo myślący ludzie, mający pieniądze.
                  Nie przesadzaj.
                • mackowy2003 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 15:05
                  Niepotrzebnie obrażasz ludzi, których po prostu stać na więcej niż Ciebie ... Serio samopoczucie jest lepsze, kiedy wmawiacie sobie, że wcale nie chcielibyście mieć luźnych 130 czy choćby 80 tys. na nowy samochód? Po co mi nowy jak mogę mieć 8 letniego ...?
                • kondolyza Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 15:18
                  tol8 napisała:

> Dokładnie. Nowe kupują niezbyt myślący ludzie.

rany....ile jadu i zawiści trzeba mieć żeby coś takiego napisać...

> Po co mi lepsze i droższe auto?

żeby się nie psuło, żeby miało wszystkie części nowe, żeby było bezpieczne, żeby miało serwis gwarancyjny, żeby pachniało, żeby było wygodne, ekologiczne, z dobrym bezpiecznym silnikiem, żeby mało paliło, żeby szybko i bezpieczenie wyprzedzało....

• 3-mamuska Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 17:55
                    kondolyza napisała:

> tol8 napisała:
                    >
                    > > Dokładnie. Nowe kupują niezbyt myślący ludzie.
                    >
                    > rany....ile jadu i zawiści trzeba mieć żeby coś takiego napisać...
                    >
                    > > Po co mi lepsze i droższe auto?
                    >
                    > żeby się nie psuło, żeby miało wszystkie części nowe, żeby było bezpieczne, żeb
                    > y miało serwis gwarancyjny, żeby pachniało, żeby było wygodne, ekologiczne, z d
                    > obrym bezpiecznym silnikiem, żeby mało paliło, żeby szybko i bezpieczenie wyprz
                    > edzało....
                    >

Takie mozna kupic, serio koleżanka kupiła nowe niemal z salonu, za 30% mniej, auto 9 miesięcy pojechane 150 mil. Facet kupił zonie nowe z salonu, zeby z dziećmi jezdziła do szkoła na zakupy itp. Do parku z rowerami. Duże 7 osobowe.
                    Auto okazało sie dla niej za duże bała się jeździć po wąskich uliczkach. Stało i stało az w koncu sprzedali. Świetna okazja sie trafiła.
          • mamablue Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 22:20
            Serio da się za taką kwotę espace kupić?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 22:24
              otomoto twierdzi, że się da, znalazłam nawet takie 6 letnie big_grin ale nie wdawałam się w szczegóły wyszukiwania.

• triss_merigold6 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 06:31
                Z 3 składany u Mietka za stodołą, ale Niemiec płakał jak sprzedawał.
              • kondolyza Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 15:19
                zuleyka.z.talgaru napisała:

> otomoto twierdzi, że się da, znalazłam nawet takie 6 letnie big_grin ale nie wdawałam
                > się w szczegóły wyszukiwania.

zuleyka i tol8 - zapominasz się przelogować smile
                • chocolate-cakes Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 16:30
                  A ja myślałam że tol8 to jakiś troll wink
                  Przecież to nie dowód że napisała to zuleyka, bez przesady.
    • lea_223 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 20:06
      Jeśli taka kasa nagła z dnia na dzień to wrzucam na odnawialną kapitalizowaną codziennie lokatę w moim banku. Na spokojnie szukam ciekawego wyjazdu dla całej rodziny. Resztą doinwestowuję własny biznes
      • aankaa Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 10:40
        lea_223 napisała:

> Jeśli taka kasa nagła z dnia na dzień to wrzucam na odnawialną kapitalizowaną c
        > odziennie lokatę w moim banku. Na spokojnie szukam ciekawego wyjazdu dla całej
        > rodziny. Resztą doinwestowuję własny biznes

z 40 tys masz ok. 37-40 gr dziennie
        po roku dostaniesz 17O-180 zeta , zaszalejesz na tym wijeździe big_grin
    • liliawodna222 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 20:09
      Bieżące potrzeby opłacam z bieżących zarobków smile Na warunki nie narzekam, więc jakichś szczególnych zmian bym nie przewidywała. Odłożyłabym kasę na konto z myślą o przyszłości córki (studia, mieszkanie).
      • napolnoc Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 28.06.17, 23:21
        Wpadały nam w ciagu ostatnich lat takie kwoty do kieszeni. Wszystko było ładowane w dom. Dom ma ponad 100 lat, ostatni remont kapitalny w latach 80tych, wiec potrzeba istniała. Na wakacje i inne przyjemności zarabiamy na bieżąco. Jak bym nie miała potrzeb romontowych, to bym inwestowała. Choć nakład na remont, tez jest inwestycja, ceny nieruchomosci w mojej dzielnicy mocno skoczyły w gore i tendencja raczej sie utrzyma, bo nim bardziej miasto sie rozrasta, tym bardziej mieszkamy bliżej centrum.
    • rosapulchra-0 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 08:05
      Ja sobie kupiłam auto. Resztę przeznaczyłam na leczenie zębów i ślub.
      • joa66 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 08:10
        Przecież leczenie zębów masz za darmo?
        • kitty4 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:18
          Powiedz, Ty leczysz zęby na NFZ ?! przecież (chyba) od czwórek w górę dają plomby amalgamatowe, a jakość i dostępność usług....szkoda gadać ....
          • berdebul Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:51
            W UK?
            • aankaa Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 10:42
              rosa do UK wyjechała po ślubie
              • rosapulchra-0 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 10:48
                I na pewno napisałam o swoim ślubie.
    • cauliflowerpl Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:16
      Nic, leży sobie i pachnie czekając na czarną godzinę.
      Chyba, żeby starczyło na CAŁE mieszkanie to bym sobie kupiła pewnie. Kredytom mówię zdecydowane NIE.
      • sfornarina Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 30.06.17, 09:30
        > Chyba, żeby starczyło na CAŁE mieszkanie to bym sobie kupiła pewnie. Kredytom mówię zdecydowane NIE.

To zależy, cauliflower.
        Obecnie - przynajmniej tu, gdzie mieszkam, kredyty są w miarę tanie, a wynajem koszmarnie drogi. Znajomi płacą trzykrotnie mniejszą ratę kredytu niż my miesięczny czynsz za wynajem...

My planujemy kupić własny dom z 70% wkładem. Wtedy miesięczna rata kredytu to po prostu "ratka", a co zostanie możesz włożyć w urządzenie domu po swojemu, wakacje, edukację dzieci, własny biznes i co tam jeszcze chceszsmile
        • cauliflowerpl Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 30.06.17, 09:54
          Jasne, wszystko zależy od okoliczności. Moja kredytofobia wynika z prostego faktu, że w Hiszpanii sytuacja na rynku pracy jest wciąż niestabilna, więc strata pracy plus kredyt na karku to mógłby być dramat w mojej sytuacji, tym bardziej, że jestem sama.
          Tutaj raty kredytu są zbliżone do kosztów wynajmu. Z jednej strony każdy kolejny miesiąc byłby spłatą mojego własnego mieszkania, z drugiej, dopóki mimo płacenia wynajmu mogę jeszcze coś odkładać, wolę wynajmować. Tym bardziej, że spodobała mi się łatwość ewakuacji z miejsca, które zaczyna być uciążliwe do życia (na przykład parkowanie po pracy wymaga półgodzinnego krążenia po osiedlu) albo po prostu mi się znudziło.
    • kondolyza Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 09:27
      wszystko zależy od sytuacji danej rodziny. jeśłi ktoś ciuła na auto, ma pilne potrzeby remontowe, nigdy nie był na wymarzonych wakacjach z rodziną - to nie ma się co dziwić jeśli nadprogramowa kasa idzie na takie wydatki. tym bardziej nie dziwi mnie spłącanie kredytów.
      w skali wszystkich potrzeb i możliwości spożytkowania kasy za najrozsądniejsze uważam wg priorytetów:
      1. spłacić zobowiązania
      2. wydatki pilne na rodzinę takie które realnie podniosą komfort życia, zrównają ten komfort ze średnią społeczną np. remont łazienki, kupno wana dla rodziny z 3 dzieci,
      3. podniesienie kompetencji/kwalifikacji czyli kurs/studia, szkolenie dla rodziców lub dzieci
      4. oszczędzanie
      5 i dopiero na piatym miejscu w mojej hierarchii wartości jest przeznaczenie kasy na przyjemności i konsumpcję czyli wydatki w stylu 2gie auto bez ktorego mogę życ a jak kupimy to będą koszty których nie ma dziś, wakacje, nowe meble mimo że stare są ok ale nie są nowe itp... Dopuszczam możliwość zrobienia sobie przyjemnosc za około 10% wartości extra kasy.

To co ja bym zrobiła z extra kasą jest związane z moją obecną sytuacją życiową. Nie mam pilnych potrzeb wg powyższej listy a więc z pewnością przeznaczylibyśmy te pieniądze jako oszczędności, ale na pewno nie na konto w baku, na pewno nie w fundusze ani akcje. są to raczej alternatywne możliwości inwestowania/oszczędzania.
      • 3-mamuska Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 10:51
        Zależy wszystko od sytuacji rodziny. W kolejności ważności.
        -spłacanie długów jeśli istnieją,
        - mieszkanie/dom, jeśli słabe warunki.
        -inwestycja w inna nieruchomość zeby zabezpieczyć dzieci,
        -remont/kupno auta jeśli jest taka potrzeba,
        -odłożenie na czarną godzine,
        - jeśli nie mam długie, mam dom, samochód, jakies zabezpieczenie dla dzieci auto i wszytko inne.
        To tak za czesc kwoty wyjeżdżam czesc odkładam.
    • mackowy2003 Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 14:50
      Jeśli to 50 tys. - spełniam marzenie i lecę z rodziną na Malediwy
      Jeśli 250 tys. - spełniam marzenie i lecę z rodziną na Malediwy, a to co zostanie dokładam do zakupu działki budowlanej w dobrej lokalizacji w moim mieście
      • sfornarina Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 30.06.17, 09:26
        > Jeśli to 50 tys. - spełniam marzenie i lecę z rodziną na Malediwy

Serio?
        Dostaliśmy w prezencie ślubnym fundusze na 3 tygodnie ekskluzywnych wakacji na Malediwach i... pojechaliśmy na tydzień powłóczyć się po pobliskich pięknych pagórach, bo to większa frajda niż Malediwy big_grin

A pieniądze sobie leżakują dalej. Albo kiedyś faktycznie na te Malediwy polecimy, albo na jakieś inne, ciekawsze wakacje smile
    • vaikiria Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 16:22
      Zależy jaka kasa. Piszesz, że 40 tysięcy... Wrzucam na lokatę z założeniem, że to co już mam, plus ta kasa, plus to, co jeszcze odłożę posłuży do kupienia kawalerki na wynajem. Na razie to byłoby jeszcze za mało, bo chcę się posiłkować jak najmniejszym kredytem przy tym zakupie.
    • lilyrush Re: Nadprogramowa kasa - co robicie? 29.06.17, 17:37
      jakiś procent (1-5) przeznaczam na kupienie sobie czegoś fajnego, żeby poczuć radość z dostania tej kasy smile
      Zresztą robię to zawsze przy każdej premii. resztę odkładam na oszczędności
      nie nadpłacam kredytu hipotecznego, bo to najmniej oprocentowany kredyt jaki miec, wiec zdecydowanie lepiej miec poduszkę finansową na niespodziewane sytuacje, niz w razie takiej sytuacji szukać na gwałt kasy i brac na przykład kredyt gotówkowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka