hemp_plant 30.06.17, 20:25 w Krakowie juz są wyniki. u nas pozytywnie, tzn młody i w szkole, i w klasie tej co chciał. Cieszy się, a my z nim [choć mamy wątpliwości jeżeli chodzi w klasie prawie sami laureaci. A jak u Was? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
loola_kr Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 20:48 gratulacje! Zdradzisz, które liceum w końcu wybrał? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 20:57 pewnie, że zdradzę. TO ZŁE czyli to, w którym jest Twoja córka Ale jest bardzo zadowolony, a my z nim. BTW, 2 dodatkowe klasy otworzyli, jedną M+, i mat-biol Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:34 Będzie zadowolony oby trafił się mu pan R. od matematyki. ale będą tłumy z tymi dodatkowymi klasami... Odpowiedz Link Zgłoś
agua_de_coco Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:46 Aż sprawdziłam z ciekawości i sentymentu - do j utworzyli. Mój rocznik był do i. Ale w gronie pedagogicznym nadal figuruje nieśmiertelna pani ZP Hemp - życzę, żeby mu się podobało i żeby nie żałował Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:51 też mu zyczę, żeby nie żałował ... ja sentymentu nie mam..... Odpowiedz Link Zgłoś
damakama Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 20:55 W Śląskim listy zakwalifikowanych dopiero 7 lipca, przyjętych 14. Coś u Was szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
isanek Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 20:56 U nas mają być 3 lipca. Świętokrzyskie. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 20:59 Akurat żadne z moich dzieci nie jest w tym wieku ale w województwie pomorskim wyniki dopiero chyba 7 lipca. Odpowiedz Link Zgłoś
sabina211 Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:17 W Warszawie 5 lipca. Też bym chciała już wiedzieć co i jak. Gratulacje dla syna! Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:52 Gratulacje dla syna U nas wyniki 7go lipca. Dziecię zaczyna być nerwowe mimo wcześniejszego luzackiego podejścia. Pewnie dlatego, że są przecieki ilu jest laureatów. Do jej klasy pierwszego wyboru to nie wie, ale do drugiego 26 na 32 Zapowiada się nerwowy tydzień, dziś od rana chodzi i miauczy, ze gdzie indziej już wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 21:59 w krakowskiej piątce ponoć 3 klasy laureatów tylko- w ogole nie przyjmowali "na punkty" a ponoć nawet częśc laureatów nie dostała się do klas I wyboru (??? czy to możłiwe?) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:05 Dziewczyny z Krakowa - ta ZŁA to jaka szkoła? Zaintrygowałyście mnie bardzo... Zdradzicie nr, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:08 tylko JA twierdzę, że ZŁA sobieski..... Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:11 W Krakowie podobno było w tym roku 172 laureatów olimpiady z biologii - o innych nie wspomnę, którzy skutecznie wypełnili miejsca w liceach. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:17 za łatwy test. ale np z angielskiego 12... takżetego- wyrówna się.... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:20 za łatwy test. Ale są jakieś progi gwarantujące tytuł, czy test był aż tak łatwy, że wszyscy laureaci mieli 100%? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:25 trzeba było mieć na etapie wojewódzkim 90%. z wosu tez przestrzelili- za łatwy był. napisałam ci poniżej jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:39 z historii na poziomie gimnazjum 3 etap był tak łatwy, że syn z v klasy zrobił na ponad 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:45 hmm, nie wiem. z tego co wiem jakoś historii nie przestrzelili. a różnica między 50 a 90% jest ogromna Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 16:27 2 etap był bardzo trudny i do trzeciego weszło tylko trzydzieści kilka osób, z tego ok 90% zostało laureatami różnica 50% a 90 % jest ogromna, ale też jest to kilka lat nauczania tego przedmiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 16:53 Cały problem polega na braku kalibracji. Mogłoby c jak mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:19 Aż zajrzałam na stronę małopolskiego kuratorium - i rzeczywiście, aż tylu! Wiecie może skąd i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:24 no ja wiem. podmiot zewnętrzny układa testy, test był oczywiście niewykalibrowany (bo po co...) i za łatwy się "zrobił". w angielskim odwrotnie. co ciekawe, w tym roku są nowe przepisy- czyli trzeba było mieć 90% w teście na etapie wojewódzkim, a nie np jakiś procent najpelszych zostaje laureatami- jak było wcześniej (np najlepsze 10%, ale nie więcej niż 100) no i wyszło jak wyszło- bezndziejnie. starszna afery była, i wiadomo było, że będą klasy samych laureatów. ot, błąd rozumowania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:31 jakiś procent najpelszych zostaje laureatami- jak > było wcześniej (np najlepsze 10%, ale nie więcej niż No właśnie tak mi się coś kojarzyło, dzięki tej zasadzie zawsze system krakowskich konkursów miał tych laureatów bardzo umiarkowaną ilość w porównaniu z np. warszawskim, gdzie od dobrych paru lat samych konkursów dziesiątki, a ich laureatów to już w ogóle, dlatego się tak zdziwiłam. Dzięki za wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
reszka2 Re: a jak rekrutacja do liceów? 30.06.17, 22:36 I teraz nie(...)a na stanowisku kuratora zastanawia sie, co poszło nie tak... Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: a jak rekrutacja do liceów? 01.07.17, 08:00 W moim roczniki w mazowieckim było ok 40 z fizyki i to uchodziło za kosmos, z innych raczej do 10. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 01.07.17, 11:28 krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22036252,rekrutacja-do-liceow-swiadectwo-z-paskiem-nie-wystarczylo.html#BoxLokKrakImg tak u nas.... żniwo zbierają prywatne- na fb i rodzice i dzieci "niedostane" - np prawie 160 ptk młody miał i źle obstawił klasy.... jest plus dla tych, co już sie dostali- klasy, tamtadam, 27 osobowe bodajże. u młodego pewnie pod konieć semestru 22 będzie nota bene - w krakowie ponad 1/3 dzieci do klas pierwszych podstwówki idzie do prywatnych- przerażeni rodzice, szkoły-wydmuszki etc. i to jest dobra zmiana.... i to jest równanie szans.... Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: a jak rekrutacja do liceów? 01.07.17, 20:51 Czy mógłby ktoś wkleić treść? Prooooszę! Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 01.07.17, 20:56 rano się dało, ale już nie mogę wejść..... treść trochę tak: 5 lo ma klasy zajęcte przez laureatów tylko, ogolnei podwyższyła sie skala punktowa konieczna do przyjęcia do liceów. mniej dzieci przyjmują do klas- max 26, a nie 40 jak było. bardzo dużo młodziezy zostało na lodzie- i to dobrej, ktora nie widziała jak odstawiac, nei wiedziała o ograniczeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:53 Ogólnie uważam, że klasy 40 osobowe to przegięcie, ale też licealiści to nie siedmiolatki i 26 osób w klasie to też przesada. No i jeśli informacja o zmniejszeniu klas została podana znienacka, to to już jest świństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Proszę: 01.07.17, 21:02 Licea wywiesiły listy przyjętych. Swoich nazwisk nie zobaczyło na nich aż 1200 kandydatów. To efekt ich złych wyborów, ale i tego, że magistrat w porozumieniu z kuratorium ograniczył w tym roku liczbę uczniów w klasach LO. Szkoły wywiesiły listy przyjętych w samo południe. Zaraz potem zaczął się płacz i panika. Do szkół nie dostało się aż 1200 kandydatów. To dwa razy więcej niż w ubiegłym roku. Wiele z nich ma świadectwa z paskiem. – Jak to możliwe, że szkoły nie przyjęły takich dzieci? – pyta mama Magdy, która nie znalazła nazwiska córki w żadnym z wybranych przez nią liceów. Pułap punktowy W tych najbardziej obleganych, nr I, II i V, klamkę pocałowało blisko pół tysiąca kandydatów! Pułap punktów, który otwierał drzwi do tych szkół, był wysoki. By dostać się do I LO, trzeba było zdobyć minimum 165 pkt za egzamin gimnazjalny i świadectwo. W II LO – 164,4 pkt, w V LO – 174,8 pkt. Ale uwaga! Nawet kandydaci, którzy osiągnęli tyle punktów, mogli nie dostać się do wskazanych przez siebie klas, w których pułap punktowy był znacznie wyższy niż ten generalny dla szkoły. Dariusz Domajewski, wicedyrektor wydziału edukacji, wyjaśnia: – Jeśli mamy uczniów, którzy nie dostali się do żadnego liceum, to w dużej mierze wina tego, że w składaniu podań przyjęli złą strategię. – Syn za egzamin gimnazjalny i świadectwo zdobył 155,6 pkt. Rozumiem, że odrzuciło go jedno z najlepszych w Krakowie liceów, ale aplikował jeszcze do tych ze średniej półki. Żeby tam się nie dostał? To nie do pomyślenia – mówi mama Piotrka, którego podania odrzuciły I, VIII i X LO. Nie ma wątpliwości, że tylu odrzuconych to nie tylko kwestia ich złych wyborów, ale również przyjętej przy okazji reformy edukacji nowej polityki oświatowej miasta. Nie więcej niż 28 uczniów w klasie We wrześniu w krakowskich liceach w klasach będzie mniej uczniów niż dotychczas. Na mocy porozumienia o współpracy zawartego przez magistrat i małopolską kurator oświaty nie mogą one liczyć więcej niż 28 osób (do tej pory w najbardziej obleganych szkołach liczyły blisko 40). Urzędnicy tłumaczą, że chcą zadbać o higienę nauki młodych ludzi. Rodzice uczniów nie zostawiają na pomyśle suchej nitki. Od dłuższego czasu alarmowali, że decyzja ta zamknie przed dziećmi drzwi wielu szkół. Obecnie dla 5336 kandydatów magistrat przygotował 4204 miejsca. Rodzice głośno komentują: – To rozwiązanie ma zapewnić uczniów nowo powstałym w wyniku reformy szkołom lub skierować kandydatów do zawodówek. Marta Tatulińska, przewodnicząca Forum Rad Rodziców w Krakowie: – W ten sposób PiS będzie mógł odtrąbić renesans szkół zawodowych, który zapowiadał. – To draństwo, żeby polityka łamała życie dzieciom, które przez całe gimnazjum starały się, by dostać się do dobrej średniej szkoły – komentuje mama Magdy. Mają za słabe wyniki Odpowiedzialna za edukację w mieście wiceprezydent Katarzyna Król komentuje: – Co roku do wybranych przez siebie liceów nie dostają się dzieci i to nie jest nasza wina. Po prostu mają za słabe wyniki. Pytana o ograniczenie miejsc w LO odpowiada: – Wynika stąd, że mamy niż demograficzny. I przypomina, że wszyscy dyrektorzy liceów dostali zgodę magistratu na tyle klas, o ile wnioskowali. – Widać sami uznali, że więcej nie chcą – dodaje. Odrzuceni kandydaci mogą jeszcze spróbować szczęścia podczas tzw. uzupełniającej rekrutacji. Przyjęci uczniowie mają czas do 5 lipca na potwierdzenie woli nauki w szkole. 7 lipca magistrat zamierza podać do publicznej wiadomości szkoły, w których są jeszcze wolne miejsca i nie wyklucza, że wyda jeszcze liceom zgody na otwieranie dodatkowych klas, o ile zawnioskują o to ich dyrektorzy. Rodzice powinni składać podania do nich już nie drogą elektroniczną, jak dotychczas, a indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Proszę: 02.07.17, 10:30 Z ciekawości - kiedy ogłoszono informację o mniejszej liczebności klas? Czy uczniowie mieli jakąkolwiek szansę na wybranie strategii? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Proszę: 02.07.17, 10:51 Tak mieli. To wyszła jakieś kulki msc temu choć ja osobiście o tym nie pamiętałem. Z tym że polecane strategie były różne: tzn wybór najlepsza średnia najsłabszy akceptowalna wydawał się logiczny. Szczerze nie interesowałem się tym głęboko. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Proszę: 02.07.17, 11:24 w zeszłym roku w Krakowie można było aplikować do dowolnej liczby liceów i klas. Nie było szansy, żeby się gdzieś nie dostać. Czy w tym roku zmieniły się zasady? 155 do XLO to jakiś kosmos, w zeszłym roku trzeba było mieć ok. 90 (do biol-chem., z tego co pamiętam) Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Proszę: 02.07.17, 12:14 można było aplikować do 3 liceów, w ich obrębie- do dowolnej iloci klas. kosmos- prawda? 155/200 to jest DOBRY uczeń- 78%, a nie dostali się tacy co i więcej mieli od wczoraj jestem w kontakcie fb, i telefonicznym ze znajomymi, których dzieci się nie dostały- panika straszana. ciekawe co będzie- kurator zapowida ew. utworzenie dodatkowych klas. mówi też, ze szkoły mogły utworzyć tyle klas, ile chciały/o ile wnioskowały. ale to się zgadza, iloś miejsc została "ucięta" o 30%. cóż, teraz obłowią się prywatne (straszna presja!) plus nowo powstałe, które miały po kilku kandydatów (typu po gimnazjach jedynce i dwójce- zupełnie bez doświadczenia w uczniu do matur- a narybek im się słaby raczej dostanie), i oczywiście branżowe- to się nazywa ręczne sterowania oświatą Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Proszę: 02.07.17, 12:21 kurator zapowida ew. utwo > rzenie dodatkowych klas. mówi też, ze szkoły mogły utworzyć tyle klas, ile chci > ały/o ile wnioskowały. ale to się zgadza, iloś miejsc została "ucięta" o 30%. No, ale ci dyrektorzy, gdy aplikowali np. o utworzenie czterech/ośmiu/dziesięciu klas pierwszych od września, już wiedzieli, że te klasy będą mieć po 28 uczniów? Czy tą wiadomością zostali uraczeni już gdy im klepnięto plan na przyszły rok szkolny? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: Proszę: 02.07.17, 12:54 a wiesz, to jest dobre w pytanie. znalazłam daty: kwiecień, czyli późno "Inaczej wygląda sytuacja w liceach. Pod Wawelem są takie, w których klasy liczą po 40 osób, a ich uczniowie kończą lekcje po godz. 19 (tak jest np. w II i IV LO). - Tak dłużej być nie może. W takiej sytuacji nie można mówić o komforcie nauki - uważa kurator Nowak, która chce, by klasy w liceach liczyły 28 osób. Magistrat mówi o co najwyżej 38. Ostateczna dopuszczalna liczba uczniów w licealnych klasach będzie ustalona do końca kwietnia. Zapowiedzi mniejszych klas i jednej zmiany powinny cieszyć rodziców. Ale w świetle reformy edukacji nie cieszą. Wczoraj alarmowali: - Pomysł zatrzaśnie drzwi liceów przed wieloma uczniami! Najwięcej ich pocałuje klamkę ogólniaków w 2019 roku. W wyniku reformy będą się próbowały do nich dostać wtedy dwa roczniki - ostatni absolwenci gimnazjów i pierwsi absolwenci ośmioklasowych szkół podstawowych." krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21325113,system-jednozmianowy-i-mniej-liczne-klasy-w-krakowie.html Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Proszę: 02.07.17, 12:31 hemp_plant napisał(a): można było aplikować do 3 liceów, Witam W Warszawie w tym roku można było wpisać 8 szkół. Oczywiście, taktyka jest taka, że od najlepszej do "najgorszej". Cudzysłów dałam, bo najgorsza dla każdego znaczy co innego. W poprzednich latach też dzieciaki tak wpisywały, choć były tylko 3 szkoły do wyboru. Czyli na pierwsze miejsce szkoła z pierwszej dziesiątki, potem trochę słabsza etc. Mimo tego był bałagan i rodzice szukali wolnych miejsc w szkołach. Myślę, że przy ośmiu szkołach problem ten zostanie rozwiązany. Zobaczymy... 5 lipca będą wyniki w szkołach warszawskich. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Proszę: 02.07.17, 13:08 jak ja się cieszę, że córka zadawała rok temu. 3 klasa gimnazjum, zdawałoby się bezpieczna ale jak widać ich też dosięgnęła reforma Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz hem_plant 01.07.17, 12:49 Ależ Ci zazdroszczę, że masz to z głowy Gratulacje dla syna! Nas to czeka za dwa lata - ostatni rocznik gimnazjalny Ja jestem zupełnie zielona w temacie krakowskich liceów, bo nie jestem stąd. Syn niby dobrze się uczy, ale i tak boję się, co będzie za 2 lata. Widzę, że orientujesz się dobrze w temacie, możesz poradzić, jaką strategię obrać? Czy udział w klasie drugiej w jakiś konkursach liczy się potem w rekrutacji? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: hem_plant 01.07.17, 20:10 licza sie tylko konkursy kuratoryjne, finalista- dodatkowe punkty, laureat-wejście bez egzaminu. za dwa lata będę rekrutowac córkę, rocznik 2005, poszła jako 6 latka. ciekawe jaka będzie strategia- będa konkursy kuratoryjne dla gimnazjów i podstwówek (musza być łatwiejsze!) i ile wyprodukują laureatów... ja przygotuje córkę do 2..... Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: hem_plant 01.07.17, 20:32 za dwa lata będę rekrutowac córkę, rocznik 2005, poszła jako 6 latka. > ciekawe jaka będzie strategia- będa konkursy kuratoryjne dla gimnazjów i podstw > ówek (musza być łatwiejsze!) i ile wyprodukują laureatów... No właśnie też się nad tym zastanawiam - jak będą konkursy wyglądać dla tych roczników. Zwłaszcza że moje dziecię "sześcioletnie" z 2004 jest w gimnazjum i będzie się rekrutować dokładnie wtedy, co Twoja córka, tylko do liceum trzyletniego... A prawda to, że mają się liczyć do rekrutacji do liceów konkursy, które obecni absolwenci klas 4-6 zdążyli wygrać, a nie mieli okazji wykorzystać, bo się do gimnazjów nie rekrutowali i nie będą? To dopiero widzę potencjał do rozmaitych jazd... (sama mam dziecko, które właśnie skończyło 4 klasę i ma tytuł finalisty w jednym z tych konkursów oraz plany na podkręcenie wyniku w klasach wyższych - toż to jeszcze 4 lata szans ). Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: hem_plant 01.07.17, 23:20 Fajnie mieć ambitne dzieci! Bo moi wprawdzie się dobrze uczą, ale zrobić coś więcej poza wymagane minimum (na 4 czy 5), to już nie bardzo Niestety wdali się w tatusia Starszemu (ostatni rocznik gim) najlepiej leży historia (niestety - wolałabym, żeby szedł w przedmioty ścisłe). Nie mam pojęcia, czy mogę liczyć na jakąś pomoc nauczycielki w temacie konkursu, ale będę musiała się rozmówić z synem, czy chce się przygotowywać i pogonić przez wakacje do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: hem_plant 02.07.17, 22:13 Tak, prawda. Laureaci konkursów kuratoryjnych z lat szkolnych 2014-2015, 2015-2016 i 2016-2017 mają wejście do dowolnego liceum po ukończeniu 8-letniej szkoły podstawowej. Co więcej, wg projektu rozporządzenia MEN konkursy kuratoryjny mają być organizowane dla klas IV-VIII (plus olimpiady ogólnopolskie, ale w okresie przejściowym VII i VIII-klasiści będą skazani na olimpiady gimnazjalne). Teoretycznie więc, o ile w ogóle kuratoria zorganizują konkursy dla podstawówki, największe szanse będą mieli VII, a potem VIII-klasiści. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: hem_plant 01.07.17, 20:18 Ja nie hemp, ale Ci napiszę - tak, bycie finalistą, a najlepiej laureatem konkursu kuratoryjnego (które to są, można sprawdzić na stronie kuratorium) daje dodatkowe punkty w rekrutacji (przy byciu laureatem - absolutne pierwszeństwo przyjęcia do szkoły). Jeśli komuś się uda w klasie 2 (o gimnazjum Ci chodzi, jak rozumiem), to tylko lepiej, jak najbardziej tytuł jest ważny w roku, w którym uczeń kończy szkołę i rekrutuje się do liceum/technikum. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: a jak rekrutacja do liceów? 01.07.17, 21:55 moja też się dostała do klasy tej co chciała z naboru elektronicznego i do szkoły prowadzonej przez stowarzyszenie (akademickie) i teraz nie wie co wybrać sama jest w szoku, bo na to akademickie to nie liczyła Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:19 Ale do tych prowadzonych przez stowarzyszenia to się z automatu dostaje Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:13 no nie bardzo - do klasy mat-fiz-chem wyszedł tam próg przyjęcia najwyższy w całym mieście - ok 165 punktów www.akademickie.olsztyn.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:20 ok, pisałam o krakowie- myślałam, że tylko u nas finalnie były już wyniki gratulacje a tak swoją drogą- co miasto to obyczaj, zupełnie inaczej to wygląda w każdym mieście. u nas takei szkoły nie cieszą się uznaniem (poza jedną prywatną zwaną akademicką- ale to tylko nazwa), choć ja uważam, ze powinny się rozwijać, a nan pewno miałyby doskonałe wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:39 też ten próg dużo mówi- w klasie mojego młodego to chyba 177 był i bynajmneij nie był to najwyższy Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 00:23 Łojezusie, po tym co przeczytałam zaczynam się bać. Choć przed nami trochę nauki, bo dopiero 5 klasa. Rozumiem, że miasto Kraków skazuje dzieci nie będące laureatami olimpad czy konkursów, ze średnią 4.0 na szkołę branżową, tak? Chyba trzeba się przyjrzeć liceom prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:18 Jedynym beneficjentem reformy są szkoły prywatne.... trwa panika wśród tych co się nie dostali a uczniów dobrych nie słabych. Odwołują się ale głownie nawet dziś sama kontaktowałem zapewniają szkoły prywatne.... Już 1/3 pierwszakow poszła do prywatnych- ewenement. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:24 Masakra. Może wybiegam za daleko w przód, ale np mój syn będący średnim uczniem, bez odchylów w stronę 6 czy 5 ale bez problemów z nauką i raczej kumaty zastanie zatrzaśnięte drzwi LO, wiele na to wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:59 Jakoś trzeba przepchnąć dzieciaki do szkoły branżowej, inaczej nie będzie sukcesu reformy. Licea mają być elitarne. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:36 Witam Stacie, nikt nikogo nie skazuje na szkołę branżową. Po prostu podczas naboru trzeba się zastanowić i jak dziecko ma czwórki, trójki nie pchać dzieciaka do najlepszych szkół. Wybrać trzeba licea średnie, nie topowe. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:41 Myślę, że to kwestia nieprzemyślanej strategii i jednak dużych zmian przy rekrutacji (mniejsze klasy, mniejsza liczba szkół). Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:48 morekac, to jest przemyślana strategia chodzi o to, żeby wspomóc licea które powstały z gimnajzów i żeby skierować tłum na szkoły branżowe. tylko pytanie czy młodzież, kora uzbierała 155 punktów to są kandydaci do szkoły branżówej....i jest to strasznnie niesprawiedliwe- w poprzednim roku byliby w niezłym, choć nie doskonałym liceum. i zresztą słusznie- to 78% punktów Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 13:34 Też tak to odbieram (znaczy, że to przemyślana strategia miasta i kuratorium). I mówienie w tej sytuacji o nieprzemyślanej strategii kandydatów (aplikujących niby do "zbyt dobrych" szkół) jest po prostu bezczelnością - przecież ci ludzie opisywani w artykule jak najbardziej dywersyfikowali wybory, nikt nie podał jako kolejnych szkół pierwszej, drugiej i trzeciej w rankingach w mieście. Z artykułu wynika, że od początku było o 1200 miejsc mniej niż kandydatów, więc nie rozumiem, dlaczego sugerują, że sytuacja ulegnie jakimś dramatycznym zmianom przy tzw. rekrutacji uzupełniającej. Nie mówiąc już o tym, że oczywiście - nie każdy musi mieć maturę, iść na studia etc., ale czy to naprawdę jest o uczniach kończących gimnazjum z wyróżnieniem i którzy napisali egzamin końcowy z kilku przedmiotów na powyżej 85%? Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:51 własnie w tym roku to tak nie zadziałało- algorytm działa inaczej- chodzi o wybór klas, i ich priorytet. akurat w znacznej większości znanych mi przypadków tak własnie zadziałano- ale się nie udało- mówimy o wybieraniu średnich Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 13:24 Witam Dziwne, że nie zadziałało. Zwłaszcza, że można było zmiany wprowadzać do systemu. U nas Vulcan jest, nie wiem, co wy macie? Tam jest wszystko w statystykach czarno na białym. Ilość chętnych a ilość miejsc. Jak widzę, że jest 100 osób do klasy załóżmy biol - chem w liceum X, to już głowa pracuje Zmieniać, czy ryzykować? Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
hemp_plant Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 13:30 nie ma vulcana, nie widać statystyk. liceum mojego syna opublikowała dane PO ZAMKNIĘCIU SYSTEMU tak źle jest ach, wy z warszawy myślicie, że u wszystkich jest jak u was (na szczescie u niektórych lepiej ) Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate-cakes Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 13:42 W Trójmieście też widać wszystkie statystyki i wybiera się trzy szkoły. Naprawdę jestem w szoku co się dzieje w tym Krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
deedee0 Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 10:40 Córka dostała się do klasy i LO (Kraków), którego chciała, ale była laureatem - na szczęście - a nawet podwójnym Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 12:15 No to łaski jej nikt nie robił, jeszcze by tego brakowało, żeby laureaci się nie dostawali... Z tego wszystkiego wynika, że część kuratorów postanowiło nie czekać na kumulację, tylko już teraz zacząć "przyzwyczajać" rodziców do pandemonium rekrutacyjnego. Może to i dobrze (no, nie dla uczniów rekrutujących się oczywiście...) Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: a jak rekrutacja do liceów? 02.07.17, 18:23 Podczytuję czekając na wyniki 7go lipca i jestem coraz bardziej zestresowana... Że klas będzie mniej było już widać w systemie jak się porównało z planami lekcji na stronach szkół - np rekrutacja do dwóch mat-fin-inf, a w planach lekcji trzy klasy o tym profilu przez wszystkie trzy klasy, w drugim liceum rekrutacja do jednej, w szkole funkcjonują po dwie klasy. Ewidentnie mniej. Mając 179,6 pkt córka jednak liczyła na topowe licea, bo przedziały były niższe o ok 10-30 pkt, teraz coraz bardziej nerwowa jest Dzwoniłam w trakcie rekrutacji elektronicznej do kuratorium z pytaniem o jakieś konkretne dyspozycje dotyczące cięcia miejsc to mnie facet uspakajał, ze spokojnie, ŻADNYCH zmniejszeń nie ma, ŻADNYCH dyspozycji, szkoły NA PEWNO zwiększą ilość klas już podczas rekrutacji, co oczywiście nie miało miejsca i jakoś tak bez ŻADNYCH dyspozycji z góry licea same z siebie pozmniejszały liczbę miejsc - o tak na oko - 30 procent. Kurcze... jeszcze pięć dni stresu I oby tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś