Dodaj do ulubionych

media opiniotwórcze

01.07.17, 16:48
Mam wrażenie, że media opiniotwórcze są ostatnio coraz bardziej otwarcie opiniotwórcze i mocno mnie to irytuje. Nagłówki artykułów na gazecie.pl co i rusz mnie informują, że coś jest "ohydne", "obrzydliwe", "wstrząsające", "rozkoszne", "wzruszające", "fantastyczne" albo że będę "zaskoczona", "zdumiona", "zszokowana". Przyznam, że natychmiast mam odruch przekory i doszukuję się zalet albo przynajmniej usprawiedliwień dla tego, co "obrzydliwe", programowo mnie nie rusza "zdumiewające" i "szokujące". Wbrew poglądom, przekonaniom, z czystej przekory właśnie. No wysilże się, dziennikarzu, i zmuś mnie do obrzydzenia, wzruszenia czy zaskoczenia, zamiast mi z góry przypisywać odbiór.

Też czujecie opór przy takich tytułach?
Obserwuj wątek
    • iskierka3 Re: media opiniotwórcze 01.07.17, 16:53
      Na to akurat nie zwrocilam uwagi, za to na coraz gorszy poziom dziennikarstwa ogolnie - owszem. Koszmarny jezyk artykulow, niezgrabnie, infantylnie budowane zdania. To o czym piszesz jest przejawego ogolnego spadku jakosci prasy.
      Jeszcze Polityka sie trzyma.
      • paszczakowna1 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 16:16
        Polityka, Tygodnik Powszechny, wśród portali OKO.Press (choć też miewa wpadki).
        • regina-phalange Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 19:03
          I Wyborcza, nie mylić z gazeta.pl.
    • zlababa35 Re: media opiniotwórcze 01.07.17, 17:45
      Widzę ten schemat od dobrych paru lat. Gazeta.pl to już nie to samo, co kiedyś, to tabloid, przetykany debilnymi reklamami - a tytuły i nagłówki artykułów obecnie są takie, że pobieżnie patrząc, nie wiem, co jest tekstem dziennikarskim, a co typowo promocyjnym. I nie czytam chyba z 75% zawartości (kiedyś nie czytałam może ze 25%).
      Przeważnie te wszystkie wstrząsające, zdumiewające, obrzydliwe i cudowne rzeczy to po prostu pic na wodę w dodatku wink. Hitem było kiedyś zalinkowanie amatorskiego materiału video - "zdumiewające" było, jak mały dzieciaczek pierwszy raz wzięty do wesołego miasteczka cieszy się na karuzeli wink.
      • regina-phalange Re: media opiniotwórcze 01.07.17, 18:35
        Gimnazjaliści gimnazjalistom - a nawet plotki i sensacje można by podawać w mniej durny sposób. Ja najbardziej lubię, kiedy tzw. redakcja portalu jest w szoku lub coś ją miażdży.
      • kaz_nodzieja Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 21:34
        >Hitem było kiedyś zalinkowanie amatorskiego materiału video - "zdumiewające" było, jak mały dzieciaczek pierwszy raz wzięty do wesołego miasteczka cieszy się na karuzeli.

big_grin

Albo kupo-burze pt. Koleżanka dziennikarki GW weganka znalazła w swojej pizzy skrawek szynki.
    • iwoniaw To tabloidyzacja 02.07.17, 13:52
      - ponoć wynika z zapotrzebowania odbiorcy nowego pokolenia, wychowanego na fast-mediach w świecie, gdzie wszystko się zamawia/ogląda/czyta/komentuje na jedno kliknięcie. Nawet jako przedstawicielka pokolenia analogowych (przez większą - póki co - część życia) dinozaurów jestem w stanie się z tym zgodzić. Ktoś to zaczął, spodobało się, więc ci, którzy chcą zarobić na chleb, muszą się dostosowywać. Choć to do pewnego pułapu działa oczywiście i są (i pewnie będą) zawsze nisze, które może się przez jakiś czas staną "modne" i poszerzą zasięg, by potem znowu stopnieć przy kolejnym "najeździe" cyberbarbarzyńców wink - to działa okresowo. Czytam właśnie prasę przedwojenną (taką "normalną", dzienniki z wiadomościami z kraju np., przy okazji jakieś reklamy, reportaże, korespondencje zagraniczne) i doprawdy wcale nie mam wrażenia, że dzisiejsze media jakoś odbiegają specjalnie. Po prostu w PRL mieliśmy specyficzny typ cenzury (nie tylko politycznej, ale przede wszystkim obyczajowej) i nasze pokolenie ma inne przyzwyczajenia co do tego "jak wygląda gazeta/program publicystyczny w tv".
    • nangaparbat3 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 13:59
      Czuję, naprawdę żenujące.
      Ale myślę, ze to jest sprawa pokoleniowa.
    • lellapolella Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 14:12
      Chyba nie da się nie czućsad Mnie najbardziej zniechęca język, przenikanie tych wszystkich "miażdży", "wygasza", o "mega szoku" nie wspominając... I nie, nie przekonuje mnie, że teraz się tak mówi, w modzie jest także rzucanie mięsem - czy mam się spodziewać, że wkrótce na pierwszej stronie zobaczę artykuł pod chwytliwym tytułem : "Kumacie, co ona pie....li?!"
      Poza tym, to nie jest tak, że używa się prymitywnych zwrotów a poza tym jest ok, bynajmniej. Poziom pikuje w dół merytorycznie, gramatycznie, a czasem nawet ortograficznie (np. słynny "bród", którego program nie wychwytuje jako błędu. Ten akurat pojawił się w "Polityce", niestety).
      • bistian Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 16:41
        lellapolella napisała:

> Chyba nie da się nie czućsad Mnie najbardziej zniechęca język, przenikanie tych
        > wszystkich "miażdży", "wygasza", o "mega szoku" nie wspominając...

Ja też to zauważyłem od kilku lat w relacjach z zawodów. Jeden zespół drugi "rozniósł", "zmiażdżył", "zdruzgotał" itp., często są to tytuły z podaniem narodowości np. "Polacy zmiażdżyli...". Obejrzałem zdjęcia, krew się nie lała, nikt nie zginął, ani się nawet nie pobili. Obejrzałem filmy z tych zawodów, owszem, coś się działo, nawet się ruszali, ktoś był skuteczny, inny mniej, ale tej ekspresji z tytułów nie dostrzegłem. smile
        • araceli Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 16:58
          bistian napisał:
          > Ja też to zauważyłem od kilku lat w relacjach z zawodów. Jeden zespół drugi "ro
          > zniósł", "zmiażdżył", "zdruzgotał" itp.,

To są w zasadzie kalki z angielskiego a w angielskim taką stylistykę wprowadził alt-right. Oni tylko 'smash', 'crush', 'slap down', 'own' itd. Niestety agresja się sprzedaje.
    • anika772 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 14:22
      No cóż, infotainment...
    • zawsze-w-drodze Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 14:24
      Juz nie ma mediów "opiniotwórczych" moze poza New York Times i BBC
    • araceli Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 14:30
      asia_i_p napisała:
      > Mam wrażenie, że media opiniotwórcze są ostatnio coraz bardziej otwarcie opinio
      > twórcze i mocno mnie to irytuje. Nagłówki artykułów na gazecie.pl co i rusz mni
      > e informują, że coś jest "ohydne", "obrzydliwe", "wstrząsające", "rozkoszne", "
      > wzruszające", "fantastyczne" albo że będę "zaskoczona", "zdumiona", "zszokowana".

Owszem - w sekcji plotkowo-lifestylowej. Weszłam specjalnie na główną i w wiadomościach mam jedynie 'niepozorną knajpkę', 'dramatyczną akcję nad jeziorem' i 'mocny spot'.

Wejdź sobie dla porównania na zależną.żal.peel big_grin
      • aqua48 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 15:13
        Wkurza mnie mocno stwierdzenie "musisz to mieć", albo - gwiazdy pokochały ten fason, lub: ten kolor to hit sezonu, trzy rzeczy niezbędne na lato, lub jeszcze: xxx jest najmodniejsze w tym sezonie wszyscy będą w tym chodzić, mam zawsze ochotę napisać w komentarzach - a założysz się baranie że nie muszę tego mieć?
      • dominka.l Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 22:31
        W sekcji wiadomosci jest obecnie tytuły: "Ludzie uciekali przed toi toiami. Burze w Rosji"
        "Państwo buduje prom. Bez projektu, bez kosztorysu. Ideologia, jak w PRL-u"

Jest jeszcze kategoria tytułów WTF? :
        "Jak wsiąść do pociągu z rowerem?"
        "Czego nauczyła mnie praca? Że nie ma sprawiedliwości"

Od dawna trudno odróżnić stronę Gazety od Faktu
        • dominka.l Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 22:31
          ... są obecnie tytuły...
    • catroux Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 16:49
      Kurcze, to nie jest opiniotwórczość, to tabloidyzacja. Gazeta swoimi głupawymi tytułami zmogłaby zawstydzic nawet Daily Mail.
      Opór to mało powiedziane, jak widzę całą stronę takich tytułów, zbiera mi się na wymioty - dlatego nie wchodzę na gazety, onety ani inne tym podobne.

• paszczakowna1 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 18:02
        Onet czasem daje tłumaczenia z prasy niemieckiej i te nie są złe.
    • wilowka Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 16:51
      czuję, gdzieś w oczy wchodzi mi parentingowy blog SZCZĘŚLIVA czy jakoś tak, epatujący Nie uwierzysz, nigdy, wstrząsający itp. A we wpisie jakieś pierdy rozemocjonowane na błahy temat. Kilka razy zajrzałam a teraz mijam ze wzgardą
      • nickbezznaczenia Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 21:43
        A mnie w w ' oczy weszła' twoja niechlujna polszczyzna.
        To się musiało skądś wziąć.
        Wybacz, nie mogłam się pohamować.
        • wilowka Re: media opiniotwórcze 03.07.17, 21:29
          Przyniosłam brakujące znaki. smile
          C/()/:/""/n/""/""/""/,/.
          • nickbezznaczenia Re: media opiniotwórcze 03.07.17, 21:33
            Przepadło. Pierwszy wpis się liczy. smile
    • viridiana73 Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 22:05
      I "groza": modne słowo.
      "Wakacje grozy", "Lodziarnia grozy"; na łopatki rozłożył mnie kiedyś, bodajże w Fakcie, "Ser żółty grozy"smile Chodziło chyba o nieciekawy skład tegoż.
    • a.va Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 22:08
      Eh, niby wszyscy się oburzają, a jak przychodzi co do czego, to:
      a. tytuły ze słowami "oburzające", "skandal", "obrzydliwe" mają milion pięćset więcej klików niż wyważone i sensowne,
      b. mało kto wykupuje dostęp do gazet w internecie ("powinny być za darmo!"), więc gazety muszą się utrzymywać z reklam, więc musi być taki tytuł, który zbierze najwięcej klików, bo inaczej reklamodawca nie da reklamy. I kółko się zamyka.

No to teraz uderzcie się w piersi - ile z was ma wykupiony stały dostęp do jakiejś gazety w internecie?
      • dominka.l Re: media opiniotwórcze 02.07.17, 22:41
        Ja mam abonament w rzepie. To gazetowe "cenisz dobre dziennikarstwo" wepchnięte między quizy "czy nadajesz się na damę? Pytania układa Małgorzata Rozenek" a atakujące toi toie uważam za przedni żart.
    • ewa_mama_jasia Re: media opiniotwórcze 03.07.17, 11:36
      I jeszcze co i rusz ktoś kogoś nienawidzi. Lekarze dietetyka, który odkrył jakąś rewelacyjną dietę, kobieca społeczność Lewandowskiej i tak dalej, i tak dalej.....
    • issa-a Re: media opiniotwórcze 03.07.17, 12:33
      szczerze mowiąc to takie tytuły bardziej odnajduje na pudelku (jeśli ktoraś zalinkuje) albo Fakcie czy SE.
      Czytaj inne media.
      ja mam taki sposób cztania prasy, wchodze najpierw na Fakt albo własnie SE (choc tu coraz rzadziej bo wyraźnie podlizuja sie waaadzy, co mnie irytuje). Sprawdzam tylko tytuły newsów i wiem co sie dzieje, bo oni są najbardziej na bieżąco.
      Potem jednak szukam artykulów nt w innej prasie, bardziej obiektywnej, zrownoważonej i bez tych "wstrząsających" nagłówków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka