jaulfa 02.07.17, 19:59 Krótkie pytanie do znających się Czy jest sens wyrabiać kartę EKUS na podróż po Europie? Na stronach NFZ wyczytałam, że NFZ i tak zaleca wykupienie polisy. W jakiej sytuacji można z tej karty skorzystać: U dentysty, pediatry?? Ktoś może pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joa66 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:04 EKUZ nie pokrywa transportu medycznego do kraju (ani zwłok) , dlatego ja zawsze kupuję też ubezpieczenie prywatne. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:05 Możesz korzystać z publicznej służby zdrowia. W razie czego nie finansują przewozu do Pl. Ani przewozu zwlok. Odkąd karty się pojawiły, to nie wykupowalam polisy- ale nasze wyjazdy były ponad miesięczne i polisy były drogie. Od paru lat jednak nie ryzykuje-mam kartę i polisę. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:13 Polisę mam zawsze, o ekus usłyszałam teraz. Czy karta obejmuje no wizytę u dentysty albo pediatry? Odpowiedz Link Zgłoś
1st.world.problems Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:16 Ja tez, ale literowki zdarzają się nawet najlepszym. Ubezpieczenie Sdrowotne Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:39 Najlepszym zdarzają się literówki Wydawało mi się, że skrót jest od ubezpieczenia społecznego.... Grunt, że mądre emamy zrozumiały o co chodzi i pomogły . Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:08 biorę i prywatne ubezpieczenie i kartę ekuz-ta akurat nic nie kosztuje, nawet z domu nie muszę się po nią ruszać. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:15 Czy kartę można wyrobić z domu, bez pójścia do urzędu? Dobrze zrozumiałam? A możesz podrzucić link/ jakąś instrukcję jak to zrobić z kanapy? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:20 www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/zalatw-sprawe-krok-po-kroku/jak-wyrobic-karte-ekuz/ Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:20 w dwa dni przyszła pocztą-wysyłałam faksem Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:23 tak, ja wyrabiałam profilem zaufanym epuap-niektóre banki, m. in. ing mają taką usługę. jeszcze nie przyszła wiec nie wiem czy dobrze zrobiłam ale tak, można. epuap.gov.pl/wps/portal/strefa-klienta/katalog-spraw/opis-uslugi/ekuz-wyjazd-na-pobyt-czasowy Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:11 Wyrobienie zajmuje kilkanaście minut o ile nie trafi się na kolejkę (u nas nie ma), a w rakiet rafineria do "systemowego" lekarza, szpitala czy pogotowia za granicą, nie ma podpisywania oświadczeń, wystawiania faktur, zero pytań i formalności. Dostają kartę, wpisują jej numery w system, czasem wykonają fotokopię dokumentów i na tym koniec. Nigdzie się bez ekuz nie ruszam. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:12 Ja tak samo - i EKUZ i polisa ubezpieczeniowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:13 *w razie trafienia... najdziwniejsza autokorekta ever rakiet rafineria Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:17 No , ja myślę, że w rafinerii rakiet ubezpieczenie jak najbardziej się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 20:13 Wyrabiam od pierwszej ciąży dla siebie i dla dziecka (dla siebie poza okresami ciąży tylko dlatego że i tak tobie dziecku). Ta karta nie zwiększa uprawnień, bez niej masz te same prawa, ale z kartą jest szybciej bo ambasada nie musi potwierdzać twojego ubezpieczenia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 10:29 mam info z pierwszej ręki, bo miałam wypadek za granicą - EKUZ jest konieczny, dzięki temu unikniesz kosztów u lekarza i w szpitalu. Ale NFZ nie pokrywa transportu (jak napisały wyżej dziewczyny) ani zakupu sprzętu medycznego ani zaświadczenia o tym, że możesz lecieć normalnym lotem. Nie wiem jak w innych krajach, ale w Hiszpanii takie zaświadczenie to 75 euro. To wszystko pokrywa dodatkowa polisa, więc warto mieć jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 23:01 Na to pytanie odpowiem historią. Otóż zdarzył nam się wypadek dziecka w Pradze. Przyjechało pogotowie, trzeba jechać do szpitala. Ma pani EKUZ? Nie- to tu jest pinpad, proszę zapłacić, 120 zł (po przeliczeniu) się należy. Zajeżdżamy do szpitala, będzie diagnoza. Ma pani EKUZ? Nie- to tu jest pinpad, proszę zapłacić, 200 złotych się należy (Ja: o matko...). Proszę się nie martwić, później pani sobie to odzyska z ubezpieczenia w kraju, ale teraz proszę zapłacić, bo nie udzielimy świadczenia (nie, nie odzyskałam, NFZ odmówił bo coś tam, mogłam się sądzić i odpuściłam). Ok, na diagnozie wychodzi, że potrzebny jest zabieg. Dziękuję niebiosom, że nie operacja za 25 tysięcy, tylko zabieg, macham kartą na pinpadzie, wpłacam 650 złotych. Już wiesz po co jest EKUZ i czy się przydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 23:33 Ano dokładnie. Boję się myśleć o cenie tej operacji w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 06:52 Jeszcze Ci dopowiem, że jeżdżąc szczególnie z dziećmi i tak wykupuję polisę dobrego ubezpieczyciela, bo podobno EKUZ nie załatwia wszystkiego. To mi się wydaje logiczne patrząc, jak działa publiczne ubezpieczenie w PL. Kwoty prywatnych nie są zawrotne (na 2 tyg 4 osoby 120-350, zależy od opcji i regionów). Jeszcze mi się nie przydało, ale bałabym się nie mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 06:59 PS. oczywiście od tamtego czasu wykupuję... Wtedy rzecz jasna byłam tak durna, że nic nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 07:44 Ja też. Ale póki co EKUZ wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 23:31 Opłaca się. Korzystałam na Sycylii, w Niemczech, Austrii i Hiszpanii. A moja kuzynka w Polsce trafiła do szpitala, gdzie przeprowadzono jej w trybie nagłym niezwykle skomplikowaną operację ratującą życie, leżała w szpitalu 3 tygodnie, a płacił czeski ubezpieczyciel, miała odpowiednik karty EKUZ. Generalnie przysługuje opieka państwowej służby zdrowia, jesteś traktowana jako twardo danego kraju. Na Sycylii byłam u laryngologa i pediatry, bez problemu. Co do dentysty, to sama wiesz, jaka jest u nas państwowa opieka i specjalnie manicure więcej liczyć nie można. Problem polega na tym, że musisz znaleźć państwowy szpital/lekarza, bo inaczej będziesz płacić i wtedy rzeczywiście ratuje Cię prywatna polisa. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 23:43 *traktowana jako obywatel danego kraju Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 02.07.17, 23:44 * specjalnie na nic więcej Manicure nikt Ci nie zrobi. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 09:01 Mam zawsze EKUZ plus porządną polisę na wyjazd. Bez tego się nie ruszam. Odpowiedz Link Zgłoś
bebi_nowa Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 09:23 bardzo się przydaje! ostatnio przy wypadku za granicą -gdybym miała tylko polisę pzu musiałabym zapłacić za wizytę w szpitalu, z Ekuzem było za darmo. oczywiście pzu zwróciłoby ale później-nie było możliwości bezgotówkowo. natomiast pzu zwróciło za dojazd taksówką do szpitala, tego ekuz by nie dał. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 09:39 Dziś jadę do NFZ załatwiać kartę. Mam nadzieję, że uda się to zrobić szybko i bezproblemowo. Dzięki za wszystkie podpowiedzi i odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 09:45 Właśnie wypełniam wnioski Zawsze załatwiam nam te karty, chociaż nigdy z nich nie korzystaliśmy. Polisy nie wykupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 09:56 Ale zdajesz sobie sprawę, że wtedy płacisz za wszystko z własnej kieszeni? aguar napisała: > Właśnie wypełniam wnioski Zawsze załatwiam nam te karty, chociaż nigdy z nich > nie korzystaliśmy. Polisy nie wykupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 10:32 Nie za wszystko, tylko za to, czego nie obejmuje NFZ i ubezpieczenie medyczne w danym kraju. Korzystałam kilka razy i płaciłam tylko za leki, w Austrii dostałam je ze zniżką. Odpowiedz Link Zgłoś
klerjeser Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 10:39 Skrót myślowy. Za poważniejsze przypadki i transport do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 10:40 Bzdet, moja siostra misla wypadek, nawet karty nie miala,wszystko oplacil NFZ.Krankenkasse przeslalo rachunek,NFZ pokryl.Amen Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 11:04 bo karta EKUZ to nie jest żadne dodatkowe ubezpieczenie, tylko potwierdzenie, że jest się w swoim kraju ubezpieczonym. W niektórych przychodniach/szpitalach za granicą, jeśli nie masz karty EKUZ chcą, żeby najpierw zapłacić, a potem rozliczasz się z NFZ. I dlatego warto mieć kartę. Odpowiedz Link Zgłoś
montechristo4 Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 10:45 nie popełniaj mojego błędu Polisa przy koszcie wyjazdu za granicę to małe pieniądzę, a potem euro uciekające z kieszeni za transport czy zaświadczenia bolą Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: EKUS- przydaje się? 03.07.17, 13:24 Wyjeżdżam zawsze z EKUZ i prywatna polisa, bo nie wszędzie są placówki publicznej służby zdrowia. Zazwyczaj korzystam z usług medycznych pediatrycznych, bo preferuje dłuższe wyjazdy i często któryś dzieciak coś załapie. Ostatnio korzystałam z EKUZ w Hiszpanii kontynentalnej u pediatry, pani na jej podstawie wyrobiła mi papier hiszpański potwierdzający ubezpieczenie ważny przez 30 dni i zostałam bezkosztowo obsłużona w przychodni, przepisano leki refundowane wiec koszty znikome. Z prywatnego ubezpieczenia korzystałam na Kanarach, za wizytę i leki płaci sie do określonej kwoty z własnej kieszeni, a ubezpieczyciel zwraca koszty na podstawie rachunków. Tez bezproblemowy zwrot, ale trzeba ok tysiaka najpierw wybulić z własnej kieszeni, jeżeli korzysta sie z porady lekarza specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś