Dodaj do ulubionych

brak zeba stalego

03.07.17, 17:56
Jedynki są potem jest szpara 5 mm i zab chyba trojka .Niepokoi mnie ta szpara(ta szpara jest gdzies od 10 miesiecy ) ,syn ma 8 lat mam nadzieje ze zab mu wyrosnie.Tez tak mieliscie i wyrosl w koncu?
Obserwuj wątek
    • bei Re: brak zeba stalego 03.07.17, 18:02
      Z pierwszy szczerbolcem pobiegłam sprawdzić, czy są zawiazki zębów, bo minęło kilka miesięcy i wciąż nie wyrastały stałe.
      Moi synowie maja taka urodę, ze od wypadnięcia zęba mlecznego do pojawienia się nowego mijało kilkanaście miesięcy.
    • basiastel Re: brak zeba stalego 03.07.17, 18:33
      Zrób zdjęcie, będziesz wiedziała czy są zalążki zębów stałych.
    • tomato.soup Re: brak zeba stalego 03.07.17, 18:38
      A da sie cos zrobic, jak zawiazki sa, ale zeby wcale nie maja zamiaru wychodzic?
      • kia5 Re: brak zeba stalego 04.07.17, 08:49
        da się
        ortodonta "sprowadza" takie niewyrżnięte smile)) zeby
        • 1234wxyz Re: brak zeba stalego 04.07.17, 08:53
          Niewyrznięte. Z rżnięciem nie ma to nic wspólnego.
          • kia5 Re: brak zeba stalego 06.07.17, 14:43
            popatrz, taka duża jestem i nie wiedziałam smile))
            Zawsze mówiłam "niewyrżnięte" i dentyści znajomi tak mówią
            Może regionalizm????
            • 1234wxyz Re: brak zeba stalego 06.07.17, 18:29
              Nie, coś w stylu "przekucia uszu". Dentyści mówią, fakt, wykładowcom nawet się zdarza big_grin
    • agata_abbott Re: brak zeba stalego 03.07.17, 20:50
      Mój brat tak miał, ząb nie wyrósł (po prostu go tam nie było - miał robione prześwietlenie). Jakiś czas nosił aparat, pózniej w rozsunieta szparę wstawiono mu implant.
    • mikams75 Re: brak zeba stalego 04.07.17, 08:44
      wplywu nie masz na to czy wyrosnie czy nie a teraz aparatem ortodontycznym da sie wyrownac wszystko niezaleznie od tego ile zebow mu wyrosnie. Teraz bym nawet nie przeswietlala dziecka, bo co to zmieni? Dopiero jak sie bedziecie decydowac na leczenie ortodontyczne to wtedy sie posprawdza.
      Ja nie mam dwojki i nawet dentysta musi sie przyjrzec, ze cos tu jest nie tak i dopytac, tak normalnie to tego nie widac.
      • 1234wxyz Re: brak zeba stalego 04.07.17, 08:54
        To zmieni że będzie wiedziała czy ten ząb w ogóle jest, zamiast czekać na coś co może nie nastąpić.
        • mikams75 Re: brak zeba stalego 04.07.17, 09:07
          i co jej da ta wiedza w tym momencie?
          • joanekjoanek Re: brak zeba stalego 04.07.17, 10:32
            Toż to chyba oczywiste, że zdjęcie robi ortodonta i/lub jest robione przed wizytą u ortodonty, jak to - co jej da ta wiedza?

Ad rem - mój syn ma obecnie prawie 12 lat i pracowicie hoduje jedynkę-mleczaka, w sensie nie pozwala mu wypaść, bo stałego pod spodem nie ma. My zbadaliśmy już wtedy, kiedy ten mleczak podejrzanie długo się trzymał. Ortodonta powiedział, że póki mleczak jest, to hodować, jak wypadnie - to aparat, a w dorosłym wieku implant.
            • mikams75 Re: brak zeba stalego 04.07.17, 11:21
              ja nie neguje robienia zdjec celowo przed podjeciem leczenia ortodontycznego; uwazam jednak, ze robienie przeswietlenia ot tylko dla wlasnej wiedzy nie ma sensu, jesli z ta wiedza zrobic nic nie mozna. A jak pojda za jakis czas do ortodonty to i tak trzeba bedzie zrobic kolejne zdjecie.
    • tomanksa Re: brak zeba stalego 04.07.17, 10:58
      Oczywiście nie wiem jak jest u Twojego syna, ale to nie oznacza, że na pewno zęba stałego nie ma. Mojemu synowi rok temu, w maju wypadły w odstępie tygodnia dwie górne dwójki. Jedna stała pojawiła się już po ok. 2 tygodniach a na drugą czekaliśmy równo rok . Też się martwiłam, ale doszłam do wniosku, że dopóki trójki stałe nie zaczną wychodzić ( a na razie obie są jeszcze mleczne) to prześwietlać nie będziemy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka