Wróciłam właśnie z wojaży po wschodniej Polsce i chciałam się Was zapytać - może wiecie coś więcej na temat kapliczek. Skąd taki zwyczaj ich stawiania? Mijałam rejony, gdzie dosłownie co 300m stała jakaś - wielkie, murowane, z Maryjką ponad metrowej wielkości, małe skromne, rzeźbione, drewniane, z kamienia, na skrzyżowaniach, na prywatnych posesjach, jako element ogrodzenia, wmurowane w dom, w drzewie, ogrodzone, wolnostojące, a były i takie, co przypominały mały domek - no spokojnie naliczyłabym z tysiąc...
Niektóre wyglądały bajecznie, bardzo staro, ale były też całkiem nowe.
Kto je stawia? Osoby prywatne? Kościół? Gmina? Znacie kogoś, kto taką kapliczkę wybudował? Albo ma na swoim podwórku? Może same brałyście udział w stawianiu? Czy trzeba na to mieć pozwolenie? np. takie na skrzyżowaniu dróg, przecież to nie jest prywatna posesja? Kto o nie dba - na ogromnej większości były świeże kwiaty, czasem paliły się znicze. Czy pełnią jakąś rolę? Coś się przy nich odbywa - jakieś procesje, czy święta??
Od dziecka widywałam kapliczki, ale dopiero teraz, jak zaczęłam na nie zwracać uwagę, to stwierdziłam, że ich skala zakrawa na jakiś fenomen. Wyobrażam sobie, że za każdą się kryje jakaś historia. Chętnie bym kilka poznała