Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się glonów

07.07.17, 23:27
Przyjechałam na działkę, odkrywam basen a tam zielona woda, glony. Środek antyglonowy Alba był grany ale nie pomógł. wysłałam 14 tys litrów wody, umyłam z zielonych glonów i napuszczę świeżej wody. Pytanie jest co zrobić, żeby uniknąć glonów. W sklepach, tu mała miejscowość nikt nic nie wie. Ja tez nie mam doświadczenia. Drugi raz nie będę mieć siły wylewać. Co radzicie? Krok po kroku
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: Jak pozbyć się glonów 08.07.17, 00:01
      Jakiś czas temu zadałam na forum podobne pytanie. Zaczęłam szperać w necie i wśród wszelkich bzdur, natrafiłam na blog oczkowodne.co i powiem szczerze u nas sprawdziły się te rozwiązania. Pierwsza rzecz to musisz pilnować by ph wody było w okolicach 6.
      • zosia_1 Re: Jak pozbyć się glonów 08.07.17, 09:00
        Całą miejscowość odeszła w poszukiwaniu czegoś, żeby pH zmierzyć, wszędzie patrzyli na mnie dziwnie, no co Pani pH będzie mierzyć? Nieee, u nas to Pani nie znajdzie
        • ichi51e Re: Jak pozbyć się glonów 08.07.17, 09:07
          Idź do sklepu akwarystycznego / zoo tam nikt na ciebie patrzeć dziwnie nie będzie.
        • makurokurosek Re: Jak pozbyć się glonów 08.07.17, 13:03
          Jeżeli nie znajdziesz papierków to tak na szybko , możesz zrobić sobie wskaźnik z liści z czerwonej kapusty . Pokroj liść , zalej woda i zagotuj , odcedź . Do słoiczka z woda z oczka dodaj wskaźnik , jeżeli zmieni barwę na niebieska masz odczyn zasadowy i musisz obniżyć pH w oczku
          • zosia_1 Re: Jak pozbyć się glonów 09.07.17, 19:45
            Wylałam wodę, umyłam Baden i napuściłam świeżej. Dałam kostki chloru do skimmera. Mam nadzieję, że będzie ok
    • stapyc Re: Jak pozbyć się glonów 19.07.17, 09:12
      Pewnie basen to nie oczko wodne ale zasada ta sama odpowiednie Ph to podstawa i chlor w tabletkach chlor trio polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka