Dodaj do ulubionych

Pierwsze zapachy

13.07.17, 19:39
Mój pierwszy dezodorant dostałam od ojca ale tak straszliwie śmierdział, że się popłakałam. Ojciec strzelił focha ale jednak dał mi walutę na zakupy w Pewexie. A tam znalazłam "ten tylko mój, jedyny i do końca życia"
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/3f/ea/10/3fea10093ae0d02a6af1d9815054c7b8--my-melody-parfume.jpg

Pochwalcie się swoimi pierwszymi dezodorantami/wodami/perfumami. Najlepiej ze zdjęciami smile
Obserwuj wątek
    • rozwiane_marzenie Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 19:57
      Może nie pierwszy, ale jeden z pierwszych - impuls (na zdjęciu na dole pierwszy z lewej). Byłam wczesną nastolatką i pamiętam jak seria tych dezodorantów wkraczała na polski rynek. A pierwszy mój to Jamaica niebieska z Pewexu smile
      https://retronom.hu/files/images/kepek/99/DSCF0269.preview.jpg
      • chocolatemonster Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:16
        O! Impulsy!Mialam !
        • jematkajakichmalo Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:03
          Ja tez! Chyba ten czarny i granatowy w motylki jak dobrze pamietam...
      • peonka Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 07:26
        Pierwszy dezodorant użyty - bac, należał do mamy. Miala też 8x4.
        Mój wlasny - limara, nie pamiętam która, ale poznalabym też zapach od razu!
        Pierwsza woda - Cascaya Gabrieli Sabatini.
        • glowa_do_wycierania Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:41
          BAC brązowy! Strasznie mi się podobał, też podkradała tylko że ojcu. Totalny odjazd
      • szara_w Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:23
        o tak smile czerwony impuls, puierwszy z prawej na dole!!!
        • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:25
          szara_w napisała:

> o tak smile czerwony impuls, puierwszy z prawej na dole!!!

Panthere - najpiękniejszy...!
          Też miałam, właściwie mama miała, ale bardzo mi się podobał.
    • suchawloszkana3 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:04
      Dezodorant - rok 90 - limara, kupowany w pewexie.
      Woda toaletowa 91-92 ( 6-7 klasa sp) - disney coty, na przemian z amarige givenchy (tatuś mi kupowal).
      Potem co 4-6 mcy nowe - 1881 cerutti, laura l.biagotti, champagne ysl itd
      • glowa_do_wycierania Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:07
        hohoho, na bogato szłaś
        • suchawloszkana3 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:13
          Jak se dziś wyobraze, ze 13 latka pachnie amarige, czy champagne w szkole... 😂
          Tata poprostu tak miał, na zapachach slabo sie znal. Kupowal, zeby byl ladny flakon i zeby nie bylo tanio. Rekompensata za nieobecność.
      • k1234561 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:09
        A mój to był adidas,kupowany wtedy w pierwszych firmowych sklepach tej marki,które dopiero nieśmiało się pokazywały.Butelka była z białego mlecznego szkła a na niej pastelowym jaśniutkim zielonym napis adidas.
        • suchawloszkana3 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:15
          Adidasa to empik sprzedawal kolo 97 roku. Dawna sephora.
          Adidas, nike i puma. Wiem, bo ktorys z nich kupilam wtedy na 18tke owczesnemu chlopakowi. I wydawalo mi sie to fortuna dla mojego skromnego kieszonkowego.
    • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:17
      glowa_do_wycierania napisała:

> Pochwalcie się swoimi pierwszymi dezodorantami/wodami/perfumami. Najlepiej ze zdjęciami smile

Le Jardin Max Factora:

www.fragrantica.com/perfume/Max-Factor/Le-Jardin-5138.html
      (ale nie taki na zdjęciu głównym, tylko 3 od góry z prawej strony, płaski flakon z kwiatami)

I jeszcze niedawno Fragrantica przypomniała mi cudowne, fantastyczne perfumy, które dostałam tak dawno, że aż ich nie pamiętałam - Vivre Molyneux:

www.fragrantica.com/perfume/Molyneux/Vivre-6287.html
      I podobno zostały reaktywowane, chyba poszukam wspomnieniowo.

A potem Dioressence - wciąż mam tamten flakon, bo mocarne, jak nie wiem, a w dodatku bardzo oszczędzałam. A potem jakoś zapomniałam i tak leżą zapomniane w szafce. Muszę je odkurzyć:

www.fragrantica.com/perfume/Christian-Dior/Dioressence-225.html
      • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:24
        ola_dom napisała:

> A potem Dioressence - wciąż mam tamten flakon, bo mocarne, jak nie wiem.

Zapomniałam!!!
        Rive Gauche YSL:

www.fragrantica.com/perfume/Yves-Saint-Laurent/Rive-Gauche-96.html
        Wrzucam razem z Dioressence, bo pochodzą z tego samego "źródła" - niektóre z nas pewnie wciąż pamiętają kosmetyczne zakupy na bazarach u tzw. "ruskich". Przywozili przez jakiś czas autentyczne zachodnie kosmetyki, w tym perfumy, którymi Zachód ich uraczył w ramach bratniej pomocy, pewnie po pieriestrojce.
        Przez jakieś 2 lata można było kupić prawdziwe francuskie perfumy i kremy, potem już było strach, bo na fali popularności namnożyły się podróby. Ale kilka udanych zakupów zdążyłam wtedy zrobić smile
    • gulcia77 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:21
      Lumene dezodorant konwaliowy, zdjęcia nie znalazłam - cuuuudny był!!!!
      A zaraz potem Vanilla Fields by Coty
      • magata.d Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:29
        gulcia77 napisała:

> Lumene dezodorant konwaliowy, zdjęcia nie znalazłam - cuuuudny był!!!!
        > A zaraz potem Vanilla Fields by Coty
        >
        >
        O, i Vanilla Coty też miałam.
      • viridiana73 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 07:09
        Vanilla Fields pokochałam wielką miłością.
        Niestety, w Pl w tej chwili niedostępne.
        • gulcia77 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 07:14
          A szkoda, bo to bardzo dziewczęcy i wdzięczny zapach. Chociaż wyrosłam z tej nuty 😊
          • viridiana73 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 07:33
            Też się zastanawiam, czy dziś podobałby mi się tak jak wtedy.
            Ale ja całe życie uwielbiam zapach wanilii, więc pewnie tak.
    • magata.d Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:28
      Pierwszy dezodorant, który kupiła mi mama to chyba Fa. Później były linkowany wyżej jakiś impuls, później taki biały z kwiatkami w różnych wersjach kolorystycznych, chyba extase. Nie pamiętam nazwy pierwszych perfum, buteleczka była w szarym kartoniku z pastelowymi kwiatami/płatkami, następne to puzzle coty (piękny zapach) - kulista Buteleczka z zakrętką w kształcie zielonego puzzla, od dawna ich nie widzę w sprzedaży. Potem cerutti 1881 - bardzo kobiecy-dziewczęcy zapach, wracam do niego czasem.
      • magata.d Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:32
        Te perfumy w szarym kartoniku to Le Jardin.
        • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:37
          magata.d napisała:

> Te perfumy w szarym kartoniku to Le Jardin.

smile
          • magata.d Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:52
            Podpowiedziałaś mi. Dzięki smile
    • suchawloszkana3 Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:32
      A tak w temacie wspomnień.
      Koleżanka, w 1 klasie lo poszla do sklepiku / drogerii po kosmetyk firmy Jade. Wtedy (94 -95 rok) popularne.
      Wchodzi i mowi, ze prosi o tusz żęd czy jakoś tak. Koles patrzy na nia i po długiej chwili zapala mu się żarówka nad glowa, z radoscia mowi: Jade? Chodzi pani o jadę?
      Na co koleżanka: a dokąd? Dokąd pan jedzie?
    • loganberry Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:48
      www.fragrantica.pl/perfumy/NafNaf/Graffiti-Vanilla-7881.html
    • ginger.ale Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:53
      Coty, pret a porte, podstawówkowy szał wink
      wizaz.pl/kosmetyki/produkt,304,pret-a-porter-edt.html

Dezodorantów nie używałam i nie używam.
      • magata.d Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:31
        ginger.ale napisała:

> Coty, pret a porte, podstawówkowy szał wink

Bardzo lubię ten zapach. Wracam czasem do niego. Ale dla mnie to były jakieś pierwsze lata pracy już smile

• fuzja-jadrowa Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 11:42
        O rany, zapomniałam w ogóle, że to miałam. Zapachu nie pamiętam niestety.
    • moni_kaw Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 20:53
      Dezodorant "wykrzyknik" eeeexclaaaaaamaatiooon smile
      • niutaki Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:04
        8x4, fa, wykrzyknik
      • tontonik Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:07
        O, ja też ten miałam smile
    • magia Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:09
      Currara i Exclamation podkradane starszej siostrze w podstawówce, Laguna Salvador Dali jako prezent w pierwszej liceum. Dostałam Daliego ostatnio ponownie, ale to już nie to. Wtedy byłam zachwycona.
      • mapt Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:43
        o, właśnie, nie mogłam sobie przypomnieć -curara! polewałam się tym bez opamiętania bo sama nie czułam jakie to ontensywne, współczuję otoczeniu big_grin Lagunę też miałam smile
    • hallbera.jarlakappi Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:11

https://polki.pl/work/privateimages/formats/E/232534.jpg
      • chocolatemonster Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:29
        O! Ten mialam! Ten!
    • chocolatemonster Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:19
      Blasé, Exclamation, Sun/Moon z Oriflame, Pani Walewska mojej Babci. A za pierwsze kieszonkowe kupilam Currare i książkę 'Ptaki ciernistych krzewów '. Mialam 14 lat😁
      • glowa_do_wycierania Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 11:57
        A ja właśnie przez tę Currare łzy wylewałam wink - tak mi się nie podobała, matka próbowała ratować sytuację Ismeną ale nie było lepiej. Nie pamiętam, co mi gorzej pachniało. Okropnie rozkapryszonym i jęczącym dzieciakiem byłam.
        • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:02
          glowa_do_wycierania napisała:

> A ja właśnie przez tę Currare łzy wylewałam wink - tak mi się nie podobała,

Bo to naprawdę strasznie śmierdzące było...
          No trucizna, jak sama nazwa wink
    • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:25
      Nieee, znowu mi będzie chodził po głowie. Był taki, do dostania w jednej drogerii. Taki lekko słodki, pudrowy, albo jakby z domieszką oliwki. Dezodorant chyba, z atomizerem, przezroczysta butelka, kremowe kolory. Za cholerę nie mogę sobie nazwy przypomnieć sad
      • salinas Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:35
        Te w osiemdziesiątych latach były bardzo popularne , były trwałe z tego co pamiętam. Ciekawe jakby pachniałyby dziś ?

https://img.allearchiwum.pl/?1981046853
      • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:42
        ewbal napisała:

> Taki lekko słodki, pudrowy, albo jakby z domieszką oliwki. Dezodorant chyba
        > , z atomizerem, przezroczysta butelka, kremowe kolory.

któryś CD?

kolorowoipachnaco.blogspot.com/2015/06/dezodoranty-cd-atomizer-i-roll-on-bez.html
        • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:52
          Nie, opakowanie nie takie młodzieżowe. Szukałam pod nazwą margaret albo astor, ale chyba takich zapachów nie było. Dziuuura
          • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:55
            I nie był to dezodorant pod pachy
            • ola_dom Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:10
              ewbal napisała:

> I nie był to dezodorant pod pachy

Prawie na pewno "mam go w oczach" - body spray, z białą zatyczką i grubszym białym plastikiem wokół atomizera, pod zatyczką? Różne wersje, wszystkie pastelowe. I półprzezroczysta, być może matowiona butelka?
              • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:32
                Blisko
              • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:33
                Chociaż kojarzę tylko jedną wersję
              • ewbal Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:47
                Siostra bez sugesti z mojej strony pisze, że Margaret Astor
    • qwirkle Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:34
      www.google.pl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fthumbs.worthpoint.com%2Fzoom%2Fimages1%2F1%2F0914%2F10%2Fexremely-vintage-farrah-fawcett_1_8a2b42d76d1e8231895a5b0c1b3df6c5.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.worthpoint.com%2Fworthopedia%2Fexremely-vintage-farrah-fawcett-850052527&docid=tff9gmHocTRZqM&tbnid=spPAv8_zttwKAM%3A&vet=10ahUKEwiKvJvj_4bVAhWSPFAKHTZrA2kQMwgwKAAwAA..i&w=153&h=400&client=ms-android-sonymobile&bih=496&biw=320&q=farrah%20fawcett%20dezodorant&ved=0ahUKEwiKvJvj_4bVAhWSPFAKHTZrA2kQMwgwKAAwAA&iact=mrc&uact=8
      • salinas Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:38
        Też je pamiętam big_grin

https://thumbs.worthpoint.com/zoom/images1/1/0914/10/exremely-vintage-farrah-fawcett_1_8a2b42d76d1e8231895a5b0c1b3df6c5.jpg
        • qwirkle Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:42
          Piękne były (rozmarzona) smile
    • bleuet Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 21:51
      Dezodorant Basiasmile))) Odstraszałyśmy nim komary na oboziesmile))) Potem Extase zielony i Chanson d'eau Coty. Pierwsze poważne perfumy to L'air du temps Niny Ricci.
      • karme-lowa Re: Pierwsze zapachy 13.07.17, 22:41
        O matko, też używałam dezodorantu Basia😳.
        Potem Limara, Impulse, Extase, Wykrzyknik itp.
        • bleuet Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 17:44
          Prawda, że był jedyny w swoim rodzaju?wink
    • lalkaika Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 03:27
      eh wy malolaty,kto pamieta zapach <<<lakieru << do wlosow <LOTION< Na te z pewexu nas nie bylo stac,a jakas miala to must arabeska < ... pierwsze <FA< jak pierwszy milion< bylo zrabowac smile
    • evee1 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 05:24
      Po perfumach poznacie (ich roku urodzenia) smile. Moje pierwsze zapachy to Reve, Smithy i Blase.
    • mozambique Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:38
      ja pamietam QUARTET smile
    • default Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:47
      Pierwszy byl dezodorant w kulce Roma. Mama uzywala, wiec ja tez. Byl naprawde skuteczny przeciwpotowo.
      Potem byl dezodorant Basia o dziwnym , jakby "masciowym" zapachu.
      Pojawial sie tez czasem ("rzucali")dezodorant mietowy, w spayu, Polleny bodajze. Bardzo go lubilam. To wtedy uslyszalam od chlopaka "mmm, jak ty sie cudownie pocisz, taki swiezy zapach, orzezwiajacy jak mieta" - co z jednej strony swiadczy o naiwnosci chlopaka, ale z drugiej - o jakosci specyfiku smile
      Potem to juz byly rzeczy z Pewexu - Limare glownie pamietam oraz Masumi.
      • tol8 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 15:10
        smile smile smile
      • glowa_do_wycierania Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 15:14
        Romantyk wink
    • morgen_stern Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:47
      Niebieska Limara! To był hit w podstawówce. Uwielbiałyśmy go z koleżankami.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5c/c5/70/5cc570a310d59a435d437495a065f724--ddr-childhood-memories.jpg

Potem bardzo długo lubiłam Vanilla Fields. A pierwszy "prawdziwy" perfum dostałam chyba od siostry i to był Tresor.
      https://www.lancome.pl/img/packshot/product/b_072025.jpg
      • glowa_do_wycierania Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 12:55
        AAAA!! Limara, jak mogłam zapomnieć. Dopiero jak zobaczyłam obrazek z tymi flamingami, to sobie ją przypomniałam. No prawie się wzruszyłam big_grin
        • aqua48 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 14:31
          Pierwszy mój dezodorant to było "zielone jabłuszko", nie mogę znaleźć zdjęcia. Nie było innych zapachów uncertain i wszyscy pachnieli tym jabłuszkiem i się nim zachwycali, co mi się bardzo nie podobało i długo nie mogłam się przekonać do kupna. Oczywiście był w kulce i jak otwarłam to w pierwszym momencie w ogóle nie wiedziałam jak tego użyć, czy tę kulkę się wyjmuje, czy odkręca czy co jeszcze :0 A potem przyszły inne fafkulce.
      • karme-lowa Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 15:05
        morgen_stern napisała:

> Niebieska Limara! To był hit w podstawówce. Uwielbiałyśmy go z koleżankami.
        >
        > https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/5c/c5/70/5cc570a310d59a435d43749
> 5a065f724--ddr-childhood-memories.jpg
        >
        > Potem bardzo długo lubiłam Vanilla Fields. A pierwszy "prawdziwy" perfum dostał
        > am chyba od siostry i to był Tresor.
        > https://www.lancome.pl/img/packshot/product/b_072025.jpg
        Miałam taką Limarę i fioletową.
    • tol8 Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 15:09
      Kurcze, dezodorantu nie pamiętam. Ale puerwsze perfumy to Gabriela Sabatini. Do dziś je lubię
      • karme-lowa Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 15:17
        tol8 napisała:

> Kurcze, dezodorantu nie pamiętam. Ale puerwsze perfumy to Gabriela Sabatini. Do
        > dziś je lubię
        >
        Też je czasem kupuję.
    • konsta-is-me Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 17:59
      Nie wiem czy na pewno pierwszy , ale pamietam ze namietnie uzywalam Rexony rozowej, z obrazkiem zachodzacego slonca chybasmile
    • dziennik-niecodziennik Re: Pierwsze zapachy 14.07.17, 18:01
      Pierwsza woda toaletowa to Moments Priscilli Presley - dostalam resztke butelki mamy.
      Samodzielnie i dosc dlugo kupowalam Exclamation!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka