Dodaj do ulubionych

Poziom pogardy

18.07.17, 19:08
Elka i jego koledzy wygrywają - poziom pogardy do drugiego człowieka, jaki prezentują w wątkach politycznych (tylko w takich się udzielają) obezwładnia mnie.
To samo co na forum mam w rodzinie i wśród niektórych znajomych. Używanie określeń lewactwo, świnie, koryto, itp. jest na porządku dziennym w rozmowach przy stole.
Czy kiedykolwiek ten,który podpalił ten kraj i wyzwolił w rodakach najgorsze instynkty, zatrzyma się? Czy poniesie jakąkolwiek odpowiedzialność?
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:10
      Wygrają wtedy kiedy Ty sama zaczniesz używac tego języka. Na razie wygrywasz Ty.
      • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:03
        Asiu, Ty za to milczysz zachowawczo, udajesz dystans, żeby nie stać się jedną ze stron i od czasu do czasu rzucisz krytyką, ale bez konstruktywnego elementu. W sumie trudno powiedzieć o co Ci chodzi.
        • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:09
          Tak, bo ja nie jestem stroną żadnego gotowego pakietu. Jeżeli bedę musiała wybierać mniejsze zło , np na wyborach, zrobię to bez wahania. W wolnej dyskusji mogę mieć pozapakietowe zdanie na dowolny temat.

Nie rozumiem co masz na myśli mówiąc o konstruktywnym elemencie - gdybyś mi dała przykład takiego ze swojej wypowiedzi byłoby mi łatwiej zrozumieć.
          • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:15
            To przedstaw to zdanie, a tam gdzie krytykujesz podaj konkretne, realne rozwiązania.
            Ostatnio chyba wyliczałaś co opozycja robi źle, ale w zamiast wskazówek co i jak zmienić pojechałaś czymś w stylu "za dużo tu mówić"
            • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:17
              Podawałm wiele razy. Ale prosiłam Cię o przykłady Twoich.
              • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:22
                Niestety, chociaż raczej jestem na bieżąco z forum, to trudno mi odnaleźć Twoje wyraziste wypowiedzi czy konstruktywną krytykę.
                • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:23
                  Przykro mi. Nie wiem co oznacza "wyraziste", Ale tak jak prosiłam podaj mi przykład swojej konstruktywnej wypowiedzi , to lepiej zrozumiem co masz na myśli.
                • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:24
                  Jak będę miała więcej czasu to zalinkuję Ci co pisałaś ostatnio, jeżeli nie pamiętasz
                  • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:25
                    Ale ja prosiłam, żeby s mi zalinkowała swoja konstruktywną wypowiedź.

p.s. ja pamiętam co pisałam, ale możesz przypomniec innym jeżeli kogokolwiek to obchodzi.
                    • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:41
                      Ja nie udaję, że znam rozwiązania. Marzy mi się mobilizacja kilkuset tysięcy ludzi, bo to działa. Jestem przerażona, więc nie krytykuję tych, którzy próbują zdziałać cokolwiek, nawet nieporadnie. Nie udaję, że jestem z boku, a w rękawie trzymam prawdy i rozwiązania objawione.
                      • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:01
                        Czy ja gdzies krytykowałam mobilizację? Wręćz przeciwnie, krytykowałam często i konsekwentnie tych, którzy mówili, że nie warto bo to nic nie zmieni, a poza tym mają ciekawsze hobby. I nie udaję, że "jestem z boku" bo jestem bardzo przeciwna rządom Pis, nawet za cene głosowania na mniejsze zło. I za cenę swojego wolnego czasu. Podejrzewam, że sobie dorobiłas teorię.
          • antoninanana Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:19
            Lubię to ☺
      • araceli Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:15
        joa66 napisała:
        > Wygrają wtedy kiedy Ty sama zaczniesz używac tego języka.

Taaa... 'bądź mądrzejszy i ustąp' big_grin
        • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:40
          Mądry prowadzi, głupi daje się wieść.
          • cosmetic.wipes Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:25
            Aczkolwiek cham zrozumie tylko po chamsku.
            • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:56
              Mam watpliwości - nie zrozumie, a bedzie miał satysfakcję, że Cię sprowadził do swojego poziomu.
              • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:58
                to zdenerwowany bartoszewski zostal sprowadzony do poziomu kaczynskiego?
                • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:01
                  To Kaczynski zrozumiał cokolwiek z tego co Bartoszewski mu powiedział? Przejął się tym?
                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:02
                    czy ktos tu probuje kaczynskiego przekonac?
                    • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:06
                      Nie, ten podwątek jest o

Aczkolwiek cham zrozumie tylko po chamsku.

A wiec cham nie zrozumie po chamsku ani po dobroci.
                      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:08
                        no wlasnie - ten podwatek jest o tym. wiec nie rozumiem skad sugestia o kaczynskim
                        • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:13
                          Przecież sugestia o Kaczynskim jest Twoja wink Ja nic o nim nie mówiłam.
                          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:15
                            ty napisalas o przejmowaniu sie kaczynskiego - ja napisalam czy zdenerwowany bartoszewski odpowiadajacy kaczynskiemu rowna sie automatycznie ten sam poziom. ale widze ze nie ma sensu dalej dyskutowac. eot z mojej strony.
                            • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:16
                              gdzue ja to napisałam , nathsasha " Chyba PO twoim wpisie o Kaczynskim
                  • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:04
                    p.s. Ja wiem, że debaty z asmą, elką czy innym gogusiem mogą być fascynujące, ale naprawdę przekonaliście ich do czegokolwiek odpłącając pieknym za nadobne? IMHO dyskusje z podobnymi "ludźmi" maja sens tylko wtedy kiedy chcesz przekonać kogoś kto nie bierze udziału w dyskusji tylko czyta. Ergo przekonujesz nie asmę, tylko anonimową postać z netu.
                    • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:13
                      byla juz mowa dlaczego sie trollom odpowiada. w US nie odpowiadali dosc skutecznie - i ludzie dali sie przekonac. myslisz ze po co oni tutaj sa? zeby przekonac np mnie? a mimo to regularnie na moje posty reaguja. po co?
                      • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:20
                        Są po to, żeby przeszkadzać w dyskusji - i owszem reagują na Twoje posty - po co? Po to, żeby dyskusja zeszła na manowce i była przepychanką.

I jeżeli uważasz za skuteczne wzajemne pogardliwe odzywki z elką czy asmą, to proszę.
                        • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:29
                          sama odpowiadasz elce czy asmie. nie, nie sa od przeszkadzania w dyskusji (oprocz asmy ktora jest niewiadomo czym). sa od wrzutek - od tego zeby zakrzyczec swoimi haslami, zeby totalna opozycja weszla do dyskursu, zeby osmieszyc, zeby dzielic. wiec warto odpowiadac. zeby nie zajeli przestrzeni publicznej jaka jest internet.
                          • larrisa Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:51
                            Jasne. I tak forum, w którym kiedyś dyskutowało wiele forumek z różnymi poglądami politycznymi powoli zamienia się w forum, na którym "dyskutują" czytaj obrzucają się błotem dwie skrajne frakcje okopane na swoich pozycjach.
                            • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:56
                              larrisa, ja juz wstawialam tu fragment o tych dwoch skrajnych okopanych frakcjach - zachecam do lektury ostatniej polityki czy przedostatniego tygodnika powszechnego. mozna zawsze wygasic, jak sie nie chce nawet widziec tych dyskusji. a jak widac po tym watku dyskutowac miedzy forumkami tez mozna. i wybacz - ale odpowiadanie, nawet ostre, na to ze sie trzecia wladze nazywa kolesiostwem i wrzuca zmontowane filmiki jacy to przekreciarze zeby przepchnac wiadomy przekaz nie jest dla mnie rownoznaczne. ja nie mam do dyspozycji gotowych, propagandowych filmikow, skryptow czy tego jak i o czym odpowiadac - a ze sie to oplacilo i oplaca zatrudniac trolle, coz - widocznie nie do wszystkich jeszcze dotarla ich moc.
                              • larrisa Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:03
                                Wygasić cię można, owszem, problem w tym, że wszystkie dyskusja skręcają w jednym kierunku i kończą się zawsze tym samym, więc wygaszenie nic nie zmieni.
                            • antoninanana Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:17
                              Niestety.. Do kilku trolli z prawa, doszedł oszalaly z przeciwnej, który maniakalnie odpowiada każdemu na każdy wpis (obstawiam poważne zaburzenia osobowości) i rozmowa między ludźmi przestała istnieć. Ja bym chętnie porozmawiała np. o mechanizmie powstawania takich frakcji - ale jak?
                              Żałuję bardzo, bo właśnie za to lubię to forum, że można tu rozmawiać i się pięknie różnić. Nie raz pod wpływem rozmów forumek zmieniałam zdanie na jakiś temat. Tyle tu fajnych mądrych kobiet. Każda ma swoją indywidualną optykę. Ale nie wolno... Trzeba widzieć świat przez gogle-PIS, albo gogle-PO. A jak odmawiasz, to... Dobrze, że w realu jest jeszcze szansa na wymianę myśli i poglądów...
                          • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:56
                            Oczywiście, że odpowiadam, ale nie łudzę się że jest to skuteczne - wygrywa odruch i poddanie sie emocji.

I tak jak pisałam - odpowiadać warto , ale nie elce czy gogusiowi - bo ich do niczego nie przekonasz a tylko ucieszysz uczetsnictwem w rozwalaniu wątków. Jeżeli odpowiadac to tylko merytorycznie i bez pogardy - adresatem mam byc ktoś kto może ma mieszane uczucia i się waha.

I powtórzę - czasami rozmawiam z trollami - ale nie jest to wynikiem mądrości tylko słabości.
                            • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:11
                              elka, gogus, tiszantul - to nie sa trzy rozne osoby. to jest jeden i ten sam mechanizm. zreszta ile jest istotnie tych nickow nikt nie wie - moze oprocz moderacji. oni tez ciebie nie chca do niczego przekonac. oni chca obrzydzic to co teraz niszcza, chca zeby pewne pojecia sie zakorzenily - stad w co drugim poscie o totalnej opozycji, krzykach, chamstwie, obrazaniu. jesli powtorza dostatecznie czesto ze tusk ma krew na rekach i nikt nie zaprotestuje to postronny obserwator uzna ze widocznie zwolennicy tuska tez tak mysla. jesli nie zaprotestujesz przeciwko wrzucaniu filmikow o tym jak to skorumpowani sa sedziowie wiec pis tylko naprawia system - to przeciez ten przekaz przejdzie. jesli nie bedziesz demaskowala ze nie jest ich tak duzo - ze moze to byc tylko jedna obslugujaca w tym samym czasie pare nickow, to pozostawisz wrazenie ze nawet na forum ematka jest ich sporo. oczywiscie, mozesz nie chciec. ale ja chce.
                              • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:13
                                nikt nie zaprotestuje

Powtórzę - ważne JAK zareaguje. Nikt nie namawia do braku reakcji.

• joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:14
                                  Krótko mówiąc jeżeli będziesz świrowi odpowiadała jak świr, jest duże ryzyko, że osoba postronna uwierzy, że po obu stronach są świry. I wtedy faktycznie, po co wychodzic z domu.
                                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:21
                                    no to polecam ostatnia polityke jednak - jesli ktos nie chce teraz wyjsc z domu jak sie zamachuja na demokracje to owszem i tak z tego domu nie wyjdzie. a zaslanianie sie tym ze o jej ta opozycja taka brutalna, ojej kandydat mi nie odpowiada, ojej nie maja programu jest dokladnie tym - zaslona dymna.
                                    • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:26
                                      Nie, nathasha, ja nie mówię, że opozycja jest brutalna - jeżeli ktoś tak mówił to z nim dyskutuj wink
                                      • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:29
                                        I na koniec - nathasha, nie buduj sobie chochołow z którymi walczysz - czytaj uważnie co piszą Ci, z którymi rozmawiasz i dyskutuj z tym co oni powiedzieli a nie co Ty sobie wyobrażasz co oni myślą. Dyskutujesz z jakimiś szufladkami , przypisujesz ludziom nie tylko poglądy, ale wręcz wypowiedzi, aby był porządek w szufladach. To nie pomaga.
                          • paszczakowna1 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 02:30
                            >wiec warto odpowiadac.

Nie warto. Czasem sie nie można powstrzymać, ale lepiej wygasić. Ich i tak nikt na tym forum nie bierze na serio.
                      • larrisa Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:47
                        Raczej nie było dyskusji a jedynie twoje wywody bo nie pierwszy raz ktoś ci pisze, że bijesz pianę z trollami i zamieniasz powoli każdy wątek w g..
                        Po prostu to lubisz i nie dorabiaj do tego wzniosłej ideologii.
                        • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:50
                          oczywiscie ze nie ma dyskusji - jedna strona nie ma jej w ogole na celu. jesli ty mozesz przejsc obojetnie gdy twoje autorytety sa obrazane, III RP zmieszana z blotem bo sie biedny Jarek na nia obrazil a demokracja sprowadzana do rzadow kolesi - to ok. ja nie moge i nie chce. nazywaj to gownoburza jak sobie chcesz. nie byla ona dosc silna a wlasciwie sie zorientowali za pozno w stanach i sie skonczylo nieszczeciem.
                          • larrisa Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:54
                            Daj już spokój z tą egzaltację. Nic z tego nie ma tylko coraz mniej ludzi się odzywa, bo każdy kto nie jest skrajny jest od razu butowany. I nie przypisuj sobie jakiejś roli zbawcy forum, nie walczysz o żadne autorytety tylko nakręcasz trolle i sama się przy okazji nakręcasz coraz bardziej.
                            • 1elka26 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:59
                              Pozwole sobie na mały wtręt do tej interesującej dyskusji. Nie mam zamiaru wchodzic więcej w dyskusję z kims tak wybitnie niezrównowazonym jak nathasha - nie ma to zadnego sensu.
                              I nie jestem zadnym trollem, po prostu mam jasne i sprecyzowane poglady - ale jak jest tak tobie wygodnie mogę robic i za trolla - nie mam z tym problemów.
                              A nataszka niech sobie bije pianę - nie moj problem
                              • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:06

> ak jest tak tobie wygodnie

W środku zdania piszemy "ci".
                            • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:59
                              tzn uwazasz ze gdybym w ogole nie reagowala trolli by nie bylo? nie wpisywalyby sie po piec razy do watkow Paszczakowej - to moze jeszcze Paszczakowa niech nie zaklada watkow - po co biedaki denerwowac. Daj juz spokoj z tym ze tak ci zalezy na spokojnym i kulturalnym forum i taka jestes zatroskana ze poziom dyskusji spada - nie udawaj zbawicielki. moze dla ciebie nazywanie regularne Walesy ubekiem nie jest niczym niezwyklym. dla mnie jest - i bede reagowala.
                              • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:02
                                Pytanie jak reagujesz.... jeżeli w stylu trolla (a o tym ten wątek) to nie jest to działanie skuteczne. Wręcz przeciwnie -to Ty robisz to czego troll od Ciebie oczekuje i chce, żebys to robiła. Trolle nie sa tu, zeby kogos przekonywac , one są tu po to, żeby prowokować. Z Toba im się udaje świetnie.
                                • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:04
                                  Jaśniej - spójrz np na sposób wypowiedzi maadzik czy paszczakówny - one oparły się dyktaturze trolli.
                                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:19
                                    ale nie kazdy moze byc paszczakowna czy maadzikiem. niektorzy sa np sikorskim - ktory potrafi byc bardzo brutalny. ty tez Joa nie zawsze reagujesz jak Maadzik czy Paszczakowna. skad zreszta wiesz jakie dzialanie jest skuteczne? po opinii swojej czy larrisy (ktorej reakcje nawet w normalnych dyskusjach sa malo, hm, wywazone)? kto wie jakimi badaniami dysponuje pis angazujac ciagle armie trolli majacej przepchnac ich pomysly i na kazdym kroku atakujac jakakolwiek oddolna inicjatywe. i to brutalnie i bez pardonu, nie silac sie na zaden delikatny jezyk argumentacji.
                                    • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:25
                                      Oczywiście, że nie zawsze reaguję jak paszczakówna czy maadzik , ale nie jestem z tego powodu specjalnie dumna big_grin

Oczywiście, że każdy może miec własne przekonania o tym co jest skuteczne . Na podstawie własnych doświadczeń i np przywołanych tu już forumek - nie zawsze się z nimi zgadzam, czesto nie zgadzam - ale je czytam, bo wiem, że może czegos się dowiem, spojrzę na cos z innego punktu widzenia . Wybacz, ale Ciebie najczęsciej przewijam, bo nie bardzo wiem po co miałabym Ciebie czytać.
      • tiszantul Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:33
        > Wygrają wtedy kiedy Ty sama zaczniesz używac tego języka. Na razie wygrywasz Ty

kolejne zwycięstwo opozycji. Życzę wielu dalszych sukcesów
        • joa66 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 22:15
          Tak, przynajmniej mogę korzystać z lustra, elka
    • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:18
      Nie jestem prawakiem. Wszystko wychodzi mi mniej więcej w centrum + rozsądek i muszę stwierdzić, że to obrzydliwe, ale to zaczęło się po drugiej stronie. Mohery, prawacy, zabierz babci dowód itd. Lewica jest zdziwiona retoryką, którą rozpoczęła.
      Uważam, że z obu stron jest to obrzydliwe. Niestety sama się ostatnio złapałam na wyzwaniu jednej z partii od pań lekkiego obyczaju. Chyba już się nie da tego wycofać. Nastroje są zbyt gorące.
      • mdro Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:35
        Umyślnie kłamiesz czy po prostu jesteś kompletnie niedoinformowana? Jak myślisz, na co odpowiedzią jest "prawak"? Co było pierwsze? A pamiętasz lemingi może? Brzmi równie obraźliwie co "mohery", nieprawdaż? A teraz przypomnij sobie, kto wyzywał od "komunistów i złodziei". Kto mówił o "gorszym sorcie" i "elemencie animalnym". Wejdź na różne "niezależne" media i porównaj z TVN i GW.

I w ogóle jaka lewica? Mówisz o SLD czy Razem? Czy też wszystko Ci się już pomyliło?
        • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:05
          Ekhm. Lewicy nie ma. To akurat wiem doskonale.
          Mohery były przed lemingami. Hasło mohery zostało uruchomione w 06. Lemingi były ciut, ale później jako wyborcy PO.
          Komuniści i złodzieje wyszło po wygranej PO, a wcześniej było zachomikowane od realnych komunistów i złodziei przeniesionych na AWS. Gorsze sorty i animalia, to świeżynki. O TVN i GW się nie wypowiem, bo nie jestem obiektywna z racji tego, że spora część moich znajomych w którymś z tych mediów pracuje. Niezależnych skanuję co jakiś czas, by zobaczyć na czym się zafiksowali.
          Serio staram się być obiektywna i dostaję w zad od wszystkich, ale ta wojna na wyzwiska po komunie zaczęła się od moherów.
          • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:12
            Niszczony jest ustrój, a Ty rozkminiasz co kto powiedział pierwszy, może posłuchaj tekstów pisu i koalicjantów z czasów pierwszego podejścia do władzy (to okres "ten pan już nikogo nie zabije"? Obiektywna? Nie ma czegoś takiego jak złoty środek pomiędzy dyktaturą, a demokracją.
            • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:15
              Wątek tak jakby nie o tym. Byłam w niedzielę pod sejmem słońce. Jak chcesz coś naprawić, to nie zamykaj oczu na niektóre fakty i się nie zacietrzewiaj na ludzi, którzy cię popierają, ale w ciut innej retoryce, bo właśnie tak przegraliśmy ostatnie wybory.
              • antoninanana Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:26
                Mam tak samo. Żadna ze stron nie chce słuchać, rozmawiać, obie się naparzać. Musisz być homogeniczna światopoglądowo, identyczna jak reszta albo Cię wyzwą epitetami jednej lub drugiej strony.
                I na tym obie oszalałe sekty przegrają. Czekam z utęsknieniem nowej partii. Wybaczę jej wiele błędów.
                • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:48
                  Ja też, ale tej partii nie ma, więc albo jesteś po stronie koalicji PiS i Kukiz lub po drugiej stronie. Czekam, z utęsknieniem, na objawienia na scenie politycznej, coś w stylu .N, ale z dużym plusem (niesocjalnym)
                  • antoninanana Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:09
                    To że nie ma, nie oznacza że mam obowiązek bawić się w sekciarstwo. I wcale tez nie oznacza, że jestem po jednej albo drugiej stronie, co za bzdura! Jestem wolnym człowiekiem, mam prawo mieć własne poglądy w każdej sprawie. A że nie pasują do żadnej z miłościwie nam rozgrzewających się do czerwoności partii? 😁 Trudno. Znajomych mam szczesliwie w sporej części normalnych, też mają serdecznie dość obu stron. I też doświadczają czegoś w rodzaju prywatnego braku wolności słowa. Agresywni wyznawcy dwóch walczących stron próbują każdego, kto nie pasuje do jedynej właściwej linii, zakrzyczeć.wg mnie obie strony zieją pogardą w stopniu wykluczającym sens rozmowy.
                    • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:10
                      symetryzm jak nic
                    • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:36
                      Niestety, nie ma partii, która powiedzmy w 80% jest mi bliska, więc jestem z tymi, którzy są mi bliscy w 51%, nie jestem jakoś szczególnie przeciwko innym partiom, a wyłącznie przeciwko łamaniu prawa i niszczeniu kraju.
                      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:55
                        znalazlam ten fragment w Polityce, artykul Janickiego i Wladyki, Antypis bezobjawowy: symetrysci to czesc opozycji ktora programowo nie zgadza sie na duopol pis i platformy, podzial na dwa plemiona, wojne polska-polską, etc. Stwierdzaja ze w tym konflikcie zanika wiele najwazniejszych spraw panstwa, spoleczenstwa, ekonomii, cywilizacji. Taki konflikt odrzucaja z powodu jego niskiej jakosci. Wydaje mi sie ze w ten sposob przekraczaja wspolczesny, malo ambitny spor polityczny, ida odwaznie dalej, wyznaczaja nowe trendy. ale w tym calym swoim progresywizmie paradoksalnie staja sie anachroniczni, kompletnie nie rozumieja dzisiejszych czasow, kryteriow politycznej skutecznosci oraz tego co sie stalo z polskim spoleczenstwem (...) wolnosc, tak ostatnio podkreslana przez Kaczynskiego, najwyrazniej dotyczy tylko tego ze ma sie jeden wybor: wejsc w strefe pis albo nie. ze wszystkimi tego konsekwencjami. moc konformizacyjna takiego przekazu jest bardzo duza i latwo jej ulec, co - jak sie wydaje - dotyczy takze symetrystow. "
                        i wczesniej
                        "logiczne argumenty nie dzialaja. bo na logike, jesli ktos uwaza,ze przede wszystkim nalezy odsunac pis od wladzy (z powodu lamania konstytucji i standardow demokracji), to przywrocenie na poczatek , przynajmniej w najgorszym razie, stanu poprzedniego, sprzed pis (czyli glosowanie na istniejaca opozycje), z nadzieja na pojscie dalej jest naturalnym wynikiem. jesli ktos neguje takie rozumowanie to znaczy ze za falszywe uwaza zalozenie."
                • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:56
                  antoninanana - jestes symetrystka? suspicious symetrysci sa za PiSem.
                  • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:04
                    Powtórzę za Tobą. Kłamiesz wink
                    Serio nie da się widzieć minusów obu stron bez bycia wyzwanym od pisowców?
                    • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:08
                      bialeem - to przypomina dyskusje w momencie gdy w Polsce jest wprowadzany komunizm. Minusy PiS tak daleko przekraczaja jakiekolwiek ewentualne minusy opozycji ze wzgledu na zagrozenie demokracja ze nie ma co tu dyskutowac. Moge posluzyc fragmentem znow z Polityki
                      • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:36
                        Mamy do wyboru majdan albo próbę w wyborach (byc może nieskuteczną z okazji nowej ustawy). Majdan by się udał tylko gdyby narodowi rzeczywiscie było fundamentalnie źle (a nie jest na pierwszy rzut oka).
                        Zostają wybory. W wyborach musisz przekonać ludzi, że z tobą będzie lepiej niż z aktualną opcją. Stanie nad nimi i mówienie, że są debilami jest nieskuteczne.
                        • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:44
                          bialeem, nie bedzie wolnych wyborow. a dodaj do tego ze pis sypnie hojnie przed wyborami - zeby roznica nie byla za duza i ludzie nie zaczeli zadawac pytan. teraz poskutkowac moze tylko wyprowadzenie ludzi na ulice, w Rumunii wystarczylo 300 tys. To nie odsunie pis od wladzy - oni jej nigdy nie oddadza za zycia Jarka, ale ich przestraszy tak zeby sie troche hamowac. i stad gadanie ze ta partia czy tamta, a opozycja to w ogole mialka a nie proponuja tego czy owego nie ma zadnego sensu - to jak walka w wyborach prezydenckich chiraca z le pen. glosujesz albo na demokracje albo jej zagrozenie. i to musi byc przekaz - jestes albo z nami albo przeciwko nam. nie ze schetyna, czy kosiniakiem-kamyszem czy petru - opowiadasz sie za demokracja.
                        • triss_merigold6 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:44
                          Majdan by się udał gdyby został hojnie podkręcony amerykańską kasą. Chyba nie sądzisz, że Majdan był spontaniczny.
                          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:47
                            przestan triss ok? bo obrazasz tych ludzi walczacych i ginacych o wlasna demokracje.
                            • triss_merigold6 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:48
                              Może popytaj bezpośrednio Ukraińców jakie mają zdanie o Majdanie i jak czują się wydymani.
                              • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:56
                                moze popytalam jak znajomi byli na miejscu w czasie majdanu - jak sie potem ludzie czuja to inna inszosc ale pisanie ze to bylo inspirowane kasa amerykanska dlatego ludzie wyszli na ulice i gineli swiadczy... sama sobie odpowiedz o czym swiadczy, podobno inteligentna jestes.
                • paszczakowna1 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 02:33
                  >Żadna ze stron nie chce słuchać, rozmawiać, obie się naparzać.

Trochę przesadzasz. Owszem, po stronie nie-PiS też sie zdarzają (niestety coraz częściej) takie postawy, ale jednak nie stanowią 100%.
          • mdro Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:16
            "Obiektywna" to nie jesteś, niestety, jesteś mocno zindoktrynowana, co widać choćby po tej "lewicy" - jeśli jej nie ma, to po co o niej piszesz?

I nie masz racji, "moherowe berety" są z 2004 roku i dość trudno uznać to określenie za wyzwisko, choć faktycznie miało odcień pejoratywno-ironiczny). Naprawdę uważasz, że wyzywanie od złodziei, ubeków (bez względu na wiek i płeć wyzywanego), komunistów, zdrajców i morderców to toczka w toczkę to samo co "mohery"? (które, przypominam, określały "armię Rydzyka", a nie stronę polityczną).

"wcześniej było zachomikowane od realnych komunistów i złodziei przeniesionych na AWS" - wybacz, ale nie jestem w stanie pojąć, co miałaś na myśli.
            • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:29
              Dobrze wiesz, że mohery były tożsame z polityką.
              Ad AWS - udało się przekonać część elektoratu, że wszyscy starzy politycy, to komuchy. Nieważne co robili. Masz mit "bolka" i cholera wie co jeszcze.
              Odnośnie zindoktrynowania. Pracuję w "opozycyjnym" koncernie mediowym. Moi znajomi są współzałożycielami partii Razem, ale mam też w okolicy znajomych Petru. Chodzę na wybrane protesty i głosuję w wyborach. Po kilku moich zdaniach wrzuciłaś mnie do szufladki i TO jest problem. W ten sposób się antagonizuje ludzi.
      • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:57
        Władza realizuje program pogarda, obrażanie i poniżanie plus.
        Zeszłaś do najsłabszego i najgłupszeho hasła "bo peło też jadło ośmiorniczki"
        • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:09
          Y. Nie. Nigdy w tych taśmach nie widziałam nic na minus. Nawet znielubianego z prywatnych powodów Radka obdarzyłam po nich pewną sympatią.
          Zgadza się, że uberkaczka rozsiewa pogardę, ale pamiętam też wyśmiewanie giertycha i leppera(byli bezspornie elementem komicznym) i umniejszanie kościelnych babinek. Ugryzło to nas w zad i tyle.
          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:35
            bialeem napisała:

> umniejszanie kościelnych b
            > abinek. Ugryzło to nas w zad i tyle.
            >
            koscielne babinki nigdy w zyciu by nie zaglosowaly na nikogo innego niz pis - wiec absolutnie nas to w tylek nie ugryzlo. za to przekonanie czesci spoleczenstwa ze zamach byl - i sposob w jaki to uczyniono, jezyk jakim sie poslugiwano pokazuja ze oni tez przekonuja tych ktorzy taki jezyk lubia. jak znajde to przekleje jak to okresla ostatnia Polityka.
            • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:39
              Hm. Przeklej. W sumie po "zamachu" się to wszystko mocno zintensyfikowało. Jak są badania tego dotyczące, to bym chętnie poczytała.
              Moja własna, relatywnie życiowa babcia nie głosowała na Tuska, bo pisał ponoć przez sharfes s, a ona pod zaborami wychowana nie chciała Niemcawink Ludzie nie głosują zgodnie z rozsądkiem.
              • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:51
                ok, nie wiem czy to sie tak przeklada, dla mnie tak. fragment z artykulu Zachod znowu zgnily, Podgórskiej i Wójcika: Ten niższosciowo-wyzszosciowy kompleks z czasow PRL zaowocowal podzialem na dwie Polski: zachodnia i wschodnia. I nie chodzi tu o podzial geograficzny. z badan socjologicznych wynika ze sporej czesci spoleczenstwa mentalnie duzo blizej do autorytarnych i konserwatywnych obyczajowo krajow bylego ZSRR niz Europy (...) Wedlug Pawla Potoroczyna, wieloletniego szefa instytutu adama mickiewicza, dzis dyrektora generalnego Uniwersytetu SWPS, na deficyt wstydu nakladaja sie trzy inne: dumy, szacunku i ironii. Bo godnosciowe nadecie i "wstawanie z kolan" to nie duma ale pycha, rodzaj narcyzmu. Brak szacunku dotyka wszystkiego. nie szanuje sie ani praw ekonomii, ani wartosci, chocby tych chrzescijanskich, na ktore sie wszyscy powoluja, ani rozumu, ani faktow. Ironia ktora jest cnota spoleczna i dowodzi dojrzalosci, dystansu i samokrytycyzmu kazdej wspolnoty, zmienila sie w "beke" i "darcie lacha"."

i teraz uwazasz ze jak bedziesz grzeczna i nie bedziesz "darla lacha" z pisu to wygrasz tych ludzi?
                • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:00
                  Nie, ale darcie łacha z kogokolwiek nie tworzy żadnego pola do komunikacji a mówimy o 1/3 społeczeństwa z którą się żyje w jednym domu. Można albo rozpocząć wojnę domową i być Syrią albo można pogodzić różnice i być Niemcami albo Szwajcarią. Mamy miejscową powtórkę z USA. Gros ludzi był wyśmiany, zapomniany i stłamszony jak zbity pies i ktoś ich pogłaskał. No i mamy reżim, którego większość nie rozumie i większości nie przeszkadza. Zbity pies pilnuje ręki, która go karmi i kopanie psa nie pomoże.
                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:05
                    nie zgadzam sie z ta opinia. Wspominasz moherowe berety - moherowe berety od poczatku glosowaly na pis i zmienic tego nie bylo jak, chyba zeby rydzyk poparl tuska. natomiast forme pogrardy stosuje glownie pis a raczej tylko pis - wskaz mi jedno przemowienie tuska w ktorym dzieli ludzi na takich ktorzy stoja z nim a reszta tam gdzie stalo zomo, etc etc., gdyby wymieniac wszystko co powiedzial kaczynski w kampanii to miejsca by nie starczylo. pis popiera zelazne 20% i ta grupa na nikogo innego nie zaglosuje. reszta jest rozna, ale jest w niej tez grupa ktora nie znosi przegranych, ktora jesli zobaczy ze mozna z niej "drzec lacha" bo jest z pisem - ma szanse chocby na wybry nie pojsc. No i jest czesc ktora kompletnie nie rozumie ani systemu demokratycznego, ani ekonomii, ani historii - ktorych to co wiecej nie obchodzi. oni zmienia zdanie jak sie posypie ekonomia.
                    Niemcy i Szwajcaria to federacje, inny kontekst, inna historia, inny system.
                    • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:21
                      Tuska nie, ale w tą niedzielę słyszałam retorykę pisiakową od Shetyny, który mówił, że pis będzie rozliczony w kontekście karnym. Z czym się zgadzam (że powinien) ale dokładnie identycznie mógłby się wyrazić kaczor.
                      <No i jest czesc ktora kompletnie nie rozumie ani systemu demokratycznego, ani ekonomii, ani historii - ktorych to co wiecej nie obchodzi. oni zmienia zdanie jak sie posypie ekonomia.>
                      Ja to wiem, ale ja jestem relatywnie szeroko wykształcona. Gratulacje dla nas. Jesteśmy 5-10 %. Mamy jeszcze pozostałe procenty, które ekonomie mają gdzieś póki nie wchodzi im do ogródka, a jak wejdzie, to jest dowcip o trzech kopertach. Tylko w tej trzeciej kopercie występuje np UE zamiast szykowania trzech kopert. Ludźmi można manipulować i większość jest bardzo na to podatna. PiS to robi. Jest to zdecydowanie skuteczniejsze niż krzyczenie ludziom do ucha, że są głupi.
                      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:29
                        nie rozumiem uwagi o kontekscie karnym i oburzenia na schetyne. oczywiscie ze pis powinien byc rozliczony w kontekscie karnym a ludzie trafic do wiezienia. nie ma w tym zadnej pogardy tylko stwierzenie faktu. Za to ciekawe rzeczy mowil ziobro na ostatnim kongresie pis:
                        "rządy PO-PSL wypychały Polaków na emigrację, wykluczały, spychały na margines, a czasami rzucały w ręce cwaniaków, czyścicieli kamienic, oszustów, przestępców, którzy czuli się bezkarnie na zielonej wyspie Donalda Tuska"
                        wskaz jakies przemowienie PO w tym tonie. Do ludzi dochodza tylko proste brutalne komunikaty. I pis jak najbardziej krzyczal ze ludzie sa glupi - oni tez nie wierzyli w przekonanie do siebie lemingow czy lzeelity - i tak jak wlasnie traktowali, z pogarda, wykluczajac, drac lacha, probujac zaorac. i sie udalo.
                  • maadzik3 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 07:29
                    pogodzić różnice między republiką weimarską a narodowym socjalizmem? (niewątpliwie święty nie był nikt cytując symetrystów, naprawdę wszyscy tam mieli swoje za pazurami w 33 r.). Rezultat? i jak godzić? kiedy ktoś mówi że będzie opozycję wsadzał do więzień należy z nim dyskutować że to może nienajlepszy pomysł na ten piękny ranek?
          • paszczakowna1 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 02:29
            >pamiętam też wyśmiewanie giertycha i leppera(byli bezspornie elementem komicznym) i umniejszanie kościelnych babinek.

Tak było. Ale było tez "oni stoją tam, gdzie stało ZOMO", a przedtem jeszcze było kilka innych rzeczy.
      • araceli Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:16
        bialeem napisała:
        > ale to zaczęło się po drugiej stronie. Mohe
        > ry, prawacy, zabierz babci dowód itd.

Kłamiesz. Określenie 'prawak' jest odbiciem określenia 'lewak' więc nie od niego się zaczęło.
        • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:36
          Nie. Zaczęło się (wg mojej pamięci) od zabierz babci dowód i od moherów sterowanych radiem. Wcześniej była szopka dająca każdemu po równo. Do czasów pierwszego pisu było mniej więcej cywilizowanie i ludzie śmiali się z afer rywina, a nie z całej masy wyborców.
          • araceli Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:40
            bialeem napisała:
            > Nie. Zaczęło się (wg mojej pamięci)

To masz kiepską pamięć.
            • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:48
              Ja mogę mieć, ale google mówi swoje
              www.google.pl/search?q=prawak&safe=off&client=opera&hs=3lu&biw=1555&bih=758&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1%2F1%2F2003%2Ccd_max%3A1%2F1%2F2004&tbm=#safe=off&tbs=cdr:1,cd_min:1/1/2003,cd_max:1/1/2004&q=%22lewak%22
              www.google.pl/search?q=prawak&safe=off&client=opera&hs=3lu&biw=1555&bih=758&source=lnt&tbs=cdr%3A1%2Ccd_min%3A1%2F1%2F2003%2Ccd_max%3A1%2F1%2F2004&tbm=#safe=off&tbs=cdr:1,cd_min:1/1/2003,cd_max:1/1/2004&q=%22prawak%22

Przeszłam przez kilka dobrych lat wstecz. wojna prawacko/lewacka nie ma nawet 15 lat.
              • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:56
                fragment z wikipedii:
                Pojęcie „leming” po raz pierwszy pojawiło się prawdopodobnie w 2008 roku na prawicowych blogach[2], choć już w latach 90. opisywano grupy ludzi, którzy ślepo wierzyli ówcześnie urzędującym rządom oraz mediom[3]. Wszystkich tych ludzi łączyła niechęć do ugrupowań i mediów konserwatywno-katolickich (np. do Akcji Wyborczej Solidarność czy Radia Maryja)[3].
                nie ma szans by moherowe berety pojawily sie w latach 90.
                ps. nie wiem ale mi twoje linki otwieraja sie na weddings dla lewakow i marihuanie dla prawakow wink
                • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:02
                  Pierwsze użycie prawaka w tym kontekscie bylo w 2003 we wproscie. Przynajmniej za pamięci googla. W tym czasie lewak było nazwiskiem.
                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:06
                    ciagle jest to pozniej niz lata 90.
                    • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:13
                      Wcześniej google nie widzi ani jednego, ani drugiego w kontekście innym niż nazwisko. Owszem, wcześniej nie było za bardzo internetu a i to co się do niego wkładało było inne, ale to nie zmienia faktu, że retoryka agresji jest obopólna. To że jedna strona używa bardziej bierno-agresywnych zwrotów nie znaczy, że jest święta. Łatwo kogoś zaszufladkować i kończy się tak jak pokazała wątkodajka. Ubeki, pistrolle, kuce, pisuary, lewactwo, zydokomuna, świnie od koryta... same kupa.
                      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:17
                        bialeem - to moze trzeba bylo upominac Bartoszewskiego ktory sie tez juz w koncu zdenerwowal i mowil o dyplomatolkach. ale pisanie ze wina jest taka sama po obu stronach i retoryka taka sama jest minieciem sie z prawda i to mocnym. nigdy tusk, kopacz czy schetyna nie wyrazali sie w tonie w ktorym wyrazaja sie blaszczak, kaczynski czy kurski. Troche ostrzejszy jest Sikorski - ale zwaz w jakiej partii zaczynal.
                        • bialeem Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:30
                          Patrzysz na politykę i widzisz polityków. Ja widzę ludzi, którzy głosują. Mogą głosować na ludzi. Patrz kaczka czy Tusk. Mogą głosować na idee, patrz - 500 albo usunięcie gimnazjów. To z jednej strony. Z drugiej masz ludzi nazywanych UBkami i komuchami. Nigdy nie zagłosuję na kogoś, kto tak mnie nazwał.
                          Z drugiej masz ludzi nazywanych moherami i sektą smoleńską. Nigdy nie zagłosuję na kogoś, kto mnie tak nazwał.
                          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:36
                            ale oni i tak by nie zaglosowali. przeciez sekta smolenska wziela sie dokladnie z opisu rzeczywistosci - krzykow o zamachu, obrazanie wszystkich z rzadu ktorzy wtedy byli czy zajmowali sie katastrofa smolenska, podwazaniem ze wine ponosi blasik czy pierwszy. czy wiesz jakie wiadro pomyj sie na tych ludzi wylalo? jak byl traktowany Boni czy Kopacz? i to nie przez innych politykow, ale przez fanatykow smolenska - to oni zaczeli o krwi na rekach tuska, brataniu sie z putinem i ze obaj stoja za zamachem. moze nie czytasz prawicowych mediow - albo prawicowych komentarzy, moze nie ogladasz tvp - nie przebijesz sie miloscia przez ten przekaz, a w kazdym razie nie tylko miloscia. potrzebujesz giertycha, niestety, lisa i sikorskiego. I to nie oni zaczeli to dzielenie.
                            • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:37
                              przypomne jeszcze ze projetk IV RP nie zostal zgloszony wczoraj i jak w tym programie nazywa sie wszystkich ktorzy popieraja III RP, łże elity, ubeki i swinie u koryta to najlagodniejsze okreslenia.
                  • araceli Re: Poziom pogardy 19.07.17, 08:45
                    bialeem napisała:
                    > Pierwsze użycie prawaka w tym kontekscie bylo w 2003 we wproscie. Przynajmniej
                    > za pamięci googla. W tym czasie lewak było nazwiskiem.

Nawet nie umiesz się posługiwać Googlem. Słowo prawak owszem - jest pod artukułem z 2003 roku ale jest W KOMENTARZU pod tym materiałem z 5 lutego 2014.

Przeprosisz?
          • maadzik3 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 07:32
            a może zaczęło się od tego jak w początku lat 90-ych pewien pan z Akcji Katolickiej zastanawiał się jak będąc Polakiem można szanować Geremka czy Mazowieckiego i czy w związku z tym wszyscy którzy to robią to wreszcie ujawniający się Żydzi? słyszałam. podziały obawiam się były, tylko jakiś czas próbowano je (dość skutecznie) trzymać w karbach i zasypywać. Można się nawet mocno nie zgadzać i nie mieć poczucia że to już stan przed wojną domową. dziś te podziały się podgrzewa...
            • joa66 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 07:38
              Pamiętam.
      • tiszantul Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:43
        > Nie jestem prawakiem. Wszystko wychodzi mi mniej więcej w centrum + rozsądek i
        > muszę stwierdzić, że to obrzydliwe, ale to zaczęło się po drugiej stronie. Mohe
        > ry, prawacy, zabierz babci dowód itd. Lewica jest zdziwiona retoryką, którą roz
        > poczęła.

no coś Ty, opozycja to niewinne lelije. Wystarczy powiedzieć "koryto" i zapadają się w sobie ze zgrozy. Przyznam, że mam dodatkowy ubaw na myśl o tym, że takie zarzuty padają na forum nowoczesnych, wykształconych kobiet o ugruntowanej samoocenie, które oficjalnie nie przywiązują wagi do tego, co inni o nich mówią.
    • asmarabis Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:20
      Chyba ma zarzuty za te lewe faktury, wiec nie martw sie, jakaś sprawiedliwość jest !
    • lellapolella Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:21
      Ta pogarda, używana przez elkę et consortes, jest wg mnie jedną z broni w tej walce i tak ją należy traktować. Jako broń w grze, a gra jest internetowa póki co, więc i broń nie może nikogo realnie dotknąć.
      Może ja mam wyśrubowany próg komfortu ale nie siedziałabym przy stole z osobą, która używa takiego słownictwa. Zabronić ciężko ale wstać i wyjść zawsze można.
      • paloma_blauwinder Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:23
        nie siedziałabym przy stole z osobą,
        > która używa takiego słownictwa. Zabronić ciężko ale wstać i wyjść zawsze można.

Jeśli to dyskusja 1:1 to bez sensu ją prowadzić. Ale przy stole siedzą różni ludzie, niektórzy mają odczucia podobne do naszych, a np. nie umieją tego ubrać w słowa albo boją się pisowskiego krzykacza.
        • lellapolella Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:56
          Ja nie ubieram w słowa, bo dyskusja z takimi ludźmi mija się z celem - oni nie mają poglądów, tylko wiarę, a z wiarą się nie dyskutuje. Co to znaczy "boją się pisowskiego krzykacza"? Nie mogą wyjść, bo się boją?
          I tak siedzą i pozwalają się gwałcić słowami w imię czego? Trochę nie rozumiem.
          • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:06
            lellapolella napisała:

> Ja nie ubieram w słowa, bo dyskusja z takimi ludźmi mija się z celem - oni nie
            > mają poglądów, tylko wiarę, a z wiarą się nie dyskutuje. Co to znaczy "boją się
            > pisowskiego krzykacza"?

To znaczy nie mają ochoty słuchać, że są dziećmi ubeków, na przykład. Czekają, aż pisowiec się wypowie, bo są zdania, że dyskusja spowoduje eskalację zachowania pisowca.
            • lellapolella Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:17
              Ale sama sobie zaprzeczasz- nie mają ochoty słuchać ale czekają aż pisowiec się wypowie big_grin Jak się nie ma ochoty słuchać, to się wychodzi i niech sobie gada do ściany- tak to widzę.
              • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:21
                lellapolella napisała:

> Ale sama sobie zaprzeczasz- nie mają ochoty słuchać ale czekają aż pisowiec się
                > wypowie big_grin Jak się nie ma ochoty słuchać, to się wychodzi

Mnie uczono, że najpierw się robi grzeczną uwagę mówiącemu, na przykład: może zmieńmy temat.
                • lellapolella Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:53
                  To chyba naturalne, że najpierw się proponuje zmianę tematu, a potem wychodzi, gdy(ż) to nie skutkuje. Ta dyskusja robi się kuriozalna, za chwilę zaczniemy rozstrzygać, czy krzesło zostawiamy byle jak, czy dosuwamy do stołu wychodząc.
    • krejzimama Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:21
      Pytanie dlaczego siadasz z takimi "ludźmi" przy jednym stole.
      Jak to jest twój stoł to każ im się wynosić. Jak nie twój to zostaw ich samych.
      • kozica111 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:47
        Akurat ty krejzi na temat kultury języka nie powinnaś się wypowiadać
        • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:50
          moze zaapeluj do jarka o to. albo lepiej do pawlowicz. albo moze do tvp, choc, czy paru biskupow.
          • kozica111 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:55
            A ty zaapelowałaś do krejzi?
            • kozica111 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:55
              Kiedykolwiek?
              • krejzimama Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:04
                Weź się uspokój pażdziernikówka2010.
                • kozica111 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:07
                  A się nie miotaj babko, ta pazdziernikowka robi się nudna, nic więcej nie znalazłaś?
              • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:27
                nie przypominam sobie by krejzi pierwsza uzyla tej broni.
                • kozica111 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:31
                  Ja nie przypominam sobie by użyła jakiejkolwiek innej, no jeszcze jakieś manify wierszowane wkleja.
                  • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:41
                    czy uzyla je w stosunku do kogos kto byl auntetycznie nieprzekonany?
        • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:06
          kozica111 napisała:

> Akurat ty krejzi na temat kultury języka nie powinnaś się wypowiadać

Zdecydowanie.
    • sumire Re: Poziom pogardy 18.07.17, 19:26
      Niestety władzunia - sama używając takiego języka - sprawiła, że część ludzi uznała, że taka retoryka jest dopuszczalna.
      W rodzinie tego nie mam, ale generalnie schamienie obserwuję. Tylko jak temu się dziwić, gdy taki język nawet na pasek w TVP Info trafia? Ludzie słyszą o lewactwie, słyszą o korycie, więc zaczynają też tak mówić.
    • paloma_blauwinder Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:00
      > To samo co na forum mam w rodzinie i wśród niektórych znajomych. Używanie okreś
      > leń lewactwo, świnie, koryto, itp. jest na porządku dziennym w rozmowach przy s
      > tole.

Współczuję. Też mam pisowców, ale akurat pilnujących nieobraźliwego języka. Zawsze to milej się dowiedzieć, że jestem zaślepiona i kiedy się wreszcie ocknę niż że jestem lewacką świnią u koryta. Ja też jestem kulturalna w takich rozmowach, najwyżej napomknę, że cywilizacja śmierci ma się świetnie, a synekury w spółkach skarbu państwa są nadal intratne.
      A Kaczyński odpowiedzialności karnej nie poniesie. W jego przypadku musi wystarczyć odpowiedzialność polityczna i historyczna.
      • taki-sobie-nick Żebym chociaż była dawniej u tego koryta...! 18.07.17, 20:06
        A wcale nie byłam, nie nachapałam się, a zarzuty mnie spotykają i tak. tongue_out

O ile pamiętam, że psucie stylistyki i kultury medialnej nie zaczęło się z Kaczorami, tylko wprost przeciwnie.
    • myfaith Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:28

> Czy kiedykolwiek ten,który podpalił ten kraj i wyzwolił w rodakach najgorsze in
      > stynkty, zatrzyma się? Czy poniesie jakąkolwiek odpowiedzialność?

Jeden ma stanowisko w UE drugi jest szeregowym posłem. Nie spodziewam się, że poniosą odpowiedzialność w tym życiu. Raczej w przyszłym.

Najgorsze jest to ze tak zatruli społeczeństwo, ze musi minąć kilkanaście lat dobrobytu żeby ludzie normalnie ze sobą rozmawiali bez wyzywania.

No bo jeśli zgadzam się z PiS to jestem pissdzielec a jak nie zgadzam z PiS to jestem komuchem oderwanym od koryta ( p.s musiałabym chyba legitymację partyjną nosić w zębach jak raczkowałam wink
      • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:43
        ( p.s musiałabym chyba legitymację partyjną
        > nosić w zębach jak raczkowałam wink

Ten problem pisowcy już rozwiązali.

Osoby młode antypisowskie klasyfikowane są jako "n-te pokolenie UB", w przeciwieństwie do prawdziwych Polaków, którzy są "n-tym pokoleniem AK". Pisowcy bowiem wykryli gen (geny?) zdrady oraz geny szlachetności i akowskości.

Niestety nie wiadomo, kim są osoby, które nie miały przodków ani w AK, ani w UB. tongue_out
        • lellapolella Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:00
          "Niestety nie wiadomo, kim są osoby, które nie miały przodków ani w AK, ani w UB"
          To się określi w zależności od ewentualnej przydatności tych osób;P
          • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:04
            lellapolella napisała:

> "Niestety nie wiadomo, kim są osoby, które nie miały przodków ani w AK, ani w U
            > B"
            > To się określi w zależności od ewentualnej przydatności tych osób;P
            >
            Nie. Stosunku tych osób do PiS. tongue_out Zresztą pisowcy tak się zachowują, jakby tacy ludzie nie istnieli.
      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 20:58
        czyli Tusk jest wedlug Twoich slow tak samo winny jak Kaczynski i powinien stanc przd TS bo tak samo podzielil narod?
        • larrisa Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:22
          Nie jest aż tak winny jak Kaczor, ale nie ma też co z niego robić niewiniątka. PO swoimi zaniechaniami pod auspicjami Tusk stworzyła idealny grunt do wygranej przez PIS i do tego co się teraz dzieje. My się teraz męczymy z Pisiorami a Tusk sobie żyje jak pączek w maśle.
          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:31
            przepraszam, czyli tusk ma leciec ratowac Polske mimo ze ja opuscil przed wyborami? ma zostawiac prestizowe i wazne stanowisko bo Polacy dali sie nabrac? przez dwie kadencje rzadzil spokojnie, przetrwal smolensk, powodzie, kryzys ekonomiczny.
            jesli uwazasz ze nie jest niewiniatkiem wskaz jego wypowiedzi ktore tak samo brutalnie dziela Polakow jak robi to Kaczynski.
      • tiszantul Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:47
        > a jak nie zgadzam z PiS to
        > jestem komuchem oderwanym od koryta ( p.s musiałabym chyba legitymację partyjną
        > nosić w zębach jak raczkowałam wink

niekoniecznie. Wystarczy pochodzić z rodziny, która zdobyła pozycję służąc komunistom i korzystać z tego dorobku. Bo wiecie, za grzechy rodziców się nie odpowiada, za to ze zgromadzonego dzięki tym grzechom majątku i pozycji społecznej można bez problemu korzystać.
        • triss_merigold6 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:52
          Ekhem... prokurator Piotrowicz? Z argumentami rodzinnymi akurat bym bardzo uważała.
        • taki-sobie-nick Jakie profesje wchodzą w grę? 18.07.17, 21:56
          Oczywiście poza tak oczywistymi, jak UB-ek i szpieg.

Bo ludzie urodzeni między późnymi latami trzydziestymi a, powiedzmy, późnymi sześćdziesiątymi zeszłego wieku wszyscy pracowali za komucha, bo taki ustrój był.

Aha: a jeżeli taki przodek nie zdobył pozycji ni majątku...?
          • triss_merigold6 Re: Jakie profesje wchodzą w grę? 18.07.17, 21:58
            To może przynajmniej nauczył się czytać i pisać albo pierwszy raz w życiu zobaczył toaletę i wannę w mieszkaniu?
          • taki-sobie-nick Jeszcze jedno pytanie 18.07.17, 22:04
            Osoba ma dziadka w AK, zaś jej ojciec to wzięty za PRL-u dentysta.

Jak się klasyfikuje?
        • mamma_2012 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:59
          Wille na Żoliborzu rozdawano ludziom będącym w opozycji do ówczesnej władzy? Kto do dziś mieszka w takim domu? Kto nie odpowiada za grzechy rodziców, a korzysta z milionowego majątku?
    • tiszantul Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:06
      > Elka i jego koledzy wygrywają - poziom pogardy do drugiego człowieka, jaki prez
      > entują w wątkach politycznych (tylko w takich się udzielają) obezwładnia mnie.

Skrajne lenistwo, próba załatwienia debaty jednym słowem "pogarda". To owszem było mocne słowo, zanim użyliście go tysiąc razy bez powodu. Teraz już nie robi wrażenia, musicie znaleźć sobie nowe słowo, a że wyeksploatowaliście już nawet "faszyzm" i "totalitaryzm", to życzę powodzenia w szukaniu nowego słowa. Życzliwa rada: rzadziej używajcie wielkich słów, to będą robić większe wrażenie. Albo częściej, ale wrażenie będzie znacznie mniejsze.
      • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:09

> Skrajne lenistwo, próba załatwienia debaty jednym słowem "pogarda".

Za to wy, rolnicy małorolni, wciąż świętujecie "zaoranie". Nawet "oranie kasą" już widziałam. Jako patrioci powinniście bardziej dbać o język OJCZYSTY.
    • 1elka26 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:11
      Poziom pogardy? - masz w ogóle świadomośc o czym piszesz? Nie udało się dorznąć watahy i spozyć w spokoju kaczki po smoleńsku i jeszcze mówisz o tym kto jest pełny pogardy do ludzi o innych poglądach?
      Dobry żart - nie, nikim nie gardzę, poniewaz hipokryzja tzw obrońców demokracji jest dla mnie równie odległa jak kwazary. Trzeba było słuchac przemowień na sobotniej manifestacji KOD - to dopiero był pokaz pogardy.
      • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:13
        tisz, naprawde nie musisz sie przelogowywac. serio. mozesz zostac jednym nickiem: super-tisz-i-elka-buahahaha
        • 1elka26 Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:25
          nathasha napisała:

> tisz, naprawde nie musisz sie przelogowywac. serio. mozesz zostac jednym nickie
          > m: super-tisz-i-elka-buahahaha

żałosna jesteś , ale jaka opozycja taka i propaganda, i tylko tyle mam do powiedzenia. Pomimo wszystko zycze powrotu do rzeczywistości, podejrzewam że nie jest przyjemnie mieć tego typu omamy.
          • nathasha Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:33
            jak to podejrzewasz? przeciez ciagle roztaczasz jakies chore wizje, wiec omamy to cie raczej nie opusczaja. zalosne to jest pisanie pod piecioma nickami by wytworzyc wrazenie legionu. a nie ma legionu - jest jeden obslugujacy.
    • tiszantul Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:20
      > Czy kiedykolwiek ten,który podpalił ten kraj i wyzwolił w rodakach najgorsze in
      > stynkty, zatrzyma się? Czy poniesie jakąkolwiek odpowiedzialność?

Wcześniej konflikt był niewidoczny przez absolutną dominację jednej strony politycznego sporu. Gdy udało się zrobić krok w kierunku równowagi, okazało się, że ci, co najwięcej opowiadali o różnorodności, nie potrafią zaakceptować sytuacji, że są ludzie, którzy mają fundamentalnie inne zdanie. Cieszę się, że humor dopisuje i że "najgorsze instynkty" objaśniają Ci sytuację. Przynajmniej w swoim ciężkim położeniu masz miłą świadomość, że jesteś kimś lepszym od pisowskiej tłuszczy. To już sporo.
      • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 18.07.17, 21:23
        Tiszantul, dlaczego ty nie odpowiadasz?
    • anorektycznazdzira Re: Poziom pogardy 18.07.17, 23:52
      > Czy kiedykolwiek ten,który podpalił ten kraj i wyzwolił w rodakach najgorsze instynkty, zatrzyma się? Czy poniesie jakąkolwiek odpowiedzialność?

Ten na 68 lat, nawet jak mu się wydaje, że może ograć wszystkich i wszystko, nie ogra biologii.
      • antyideal Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:04
        Ależ dał pokaz" kultury "kilka minut temu, szok.
        • 1elka26 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:14
          "Pokaz ultury" mamy w wykonaniu przedstawicieli opozycji histerycznej. Chamstwo - to nazbyt delikatne okreslenie na to co wygadują i jakich niskuch argumentów uzywają.
          Tak - wycieranie sobie gęby nazwiskiem nieżyjącego prezydenta jest czymś haniebnym.
          • joa66 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:17
            To nie jest wycieranie sobie gęby, tylko cytowanie nieżyjącego prezydenta - przykro, że uważasz, że nie zasługuje na cytowanie.
          • pade Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:18
            "Zamknij mordę obrzydliwa kanalio".
          • antyideal Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:19
            Idź spać trollu, bo już w klawiaturę nie trafiasz.
            • 1elka26 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:26
              Taak, no i czyż nie mam racji pisząc "ultura"? Jak brakuje argumentów to używa sie slowa - troll, ale jaka "ultura" takie i slownictwo, co z przykrością stwierdzam.
              • taki-sobie-nick Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:36
                1elka26 napisał(a):

> Taak, no i czyż nie mam racji pisząc "ultura"?

U was, pisowców, słabo z wokabularzem, neologizmami i znajomością języka polskiego. Jak nie "zaoranie", to "ultura", i co to niby ma być?
    • bulzemba Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:05
      na razie w najbliższej rodzinie mamy na całe szczęście zbliżone poglądy polityczne. Niestety z żalem odkryłam, że retoryka "politycznych salonów" dosięgła już moich osobistych znajomych. Czyli po prostu zaczęło się plucie na oponentów politycznych ulubionej przez daną osobę partii.
    • lodomeria Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:14
      Ja podtrzymuję zdanie, że rozmawiając z nimi (i to na zasadzie zniżania się do ich poziomu i dawania pokonać doświadczeniemwink), tylko dolewamy oliwy do ognia.

A co do rodziny i znajomych: u mnie funkcjonuje to tak, że najbardziej skrajne poglądy prezentują ludzie bardzo zakompleksieni, którzy np. nie powiedzą mi wprost, że jeszcze nie przetrawili tego, że w 6 klasie miałam świadectwo z paskiem o on nie, ale już nie ma oporów powiedzieć, że jestem lewakiem, lemingiem czy czym tam jeszcze. I tu znów: nie jestem żadnym workiem treningowym, spluwaczką czy inną muszlą klozetową. Chcesz się ponawalać? Znajdź sobie fight club. Tyle że tam obowiązują zasady.

Podsumowując: bzdurne przepychanki słowne na niby-argumenty wyczytane gazetkach propagandowych mnie nie bawią. Jak znam osobę, to drążę do sedna problemu. W necie: wolę czerpać inspiracje i spierać się z ludźmi, z którymi mam się o co spierać, i z których to sporów wynika coś konstruktywnego. O takich, co to wolą z elami i innymi dyniami się przerzucać na słówka też już powoli zaczynam sobie swoje myśleć: z kim przestajesz, takim się stajesz.
    • sumire Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:21
      I oto znaczącą puentą tego wątku stała się dzisiejsza wypowiedź prezesa o wycieraniu mord i kanaliach.

Do takiej retoryki opozycja jednak nie uciekła się nigdy.
      • joa66 Re: Poziom pogardy 19.07.17, 00:30
        I to też pokazuje, że warto się zbierać.
        • joa66 grupka przypadkowych turystów na Starówce 19.07.17, 00:31

twitter.com/JaroslawKurski/status/887392330814300161/video/1

• edelstein Re: Poziom pogardy 19.07.17, 08:51
      Nie wiem o czym oni tak z wami dyskutuja.Ze mna nie wchodza praktycznie w dyskusjebig_grin czasem rzuca czyms od czapy. Popisy asmy zlewam calkowicie, dalo sie ja wyszkolic, juz za mna nie lazibig_grin oni zeruja na waszych emocjach, im wasz poziom wk...u wiekszy tym bardziej atakuja.Nie kapuje po kij z takimi czubami wchodzicie w rozmowe.
      • lellapolella Re: Poziom pogardy 19.07.17, 10:33
        Jak rzadko się zgodzę z edel, też nie mam pojęcia, po co te dyskusje z trollami. Przez nie kupę ciekawych wątków zmieniło się w pyskówki, których się nie chce czytać. W sumie, to nawet zwycięstwo trolli, uśmiercają fajne tematy robiąc w nich magiel - czy naprawdę trzeba im to ułatwiać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka