20.07.17, 17:40
Gdy byłam małą dziewczynką, taką 12-letnią gdzieś, i dowiedziałam się o Hitlerze, II wojnie światowej, obozach koncentracyjnych, nazistach, to strasznie mnie nurtowało pytanie - jak do tego doszło. Jak jeden człowiek mógł skupić taką ogromną siłę i rzesze ludzi, którzy za nim szli, wiedząc, że to co robi jest złe. Jak jeden zły człowiek może zmienić cały świat? Przecież to niemożliwe, żeby wszyscy wokół niego też byli źli. Ktoś z dorosłych mi wtedy tłumaczył, że ludzie często nie wiedzieli co się dzieje dookoła, nie było mediów, telewizji, radio mieli nieliczni, nie było wolnej prasy, a propaganda robiła ludziom wodę z mózgu. Wiele faktów wyszło na jaw po wojnie, a ludzi często wzdychali - gdyby wtedy ktoś wiedział jak to się skończy...

Jak to możliwe, że prawie 100 lat później, w epoce takich technologii, znajomości historii, dostępu do wiedzy i mediów, gdzie zobaczyć, wygooglać, sprawdzić i zweryfikować można wszystko - ludzie popełniają tak bardzo podobne błędy. Nie chodzi mi o skalę porównania Kaczyńskiego do Hitlera - bo to nie ten kaliber, ale o samo zjawisko DYKTATORA.

Jak jeden człowiek może zgromadzić wokół siebie tylu ludzi, którzy ślepo wypełniają jego wolę - bezprawną i brutalną. Przecież mnóstwo z nich to wykształceni, inteligentni ludzie, z kręgosłupem moralnym, życzliwych i rodzinnych, ceniących wolność, spokój i poczucie bezpieczeństwa. Co się musi w ich głowach zadziać, jaki proces zachodzi, że nagle wszystkie zasady są im obojętne, a liczy się tylko narzucone zdanie JEDNEGO człowieka, który sobie coś uroił, ubzdurał, i za cenę wywrócenia do głowy nogami całego państwa, pod pretekstem takim czy owakim, niszczy wszystko dookoła. Jak jeden radykalny człowiek - nawet nie jakoś bardzo charyzmatyczny - mową nienawiści, straszeniem i krzykami doprowadza do tego, że słuchają go tłumy? No bo rozumiem, gdyby porywał tłumy mądrością, miłością, ciepłem - ale wtedy nie byłby dyktatorem, byłaby raczej jak Jezus smile

Czy ktoś umie wytłumaczyć ten proces rodzenia się dyktatury?
Dlaczego do niej dochodzi? Czego ludziom brakuje? Dlaczego nie są w stanie zdusić jej w zarodku? Tylko czekają, najpierw dają przyzwolenie, potem nie reagują, granice się przesuwają, aż w końcu jest za późno. O co tu chodzi?
Obserwuj wątek
    • agata.aaronson Re: Dyktatura 20.07.17, 17:53
      Potrzeba posiadania lidera, kogoś kto za nich podejmie decyzje i wskaże drogę?

Ekscytacja z bycia w grupie dominującej, posiadającej władzę? Poczucie przezywania "przygody życia", bycia w centrum historycznych wydarzeń i pragnienie pozostania tam za wszelką cenę, nawet kosztem wyłaczenia racjonalnego myślenia czy uczciwości?

Wreszcie - dorazne korzyści? Pieniądze, przywileje, możliwości, znajomości?

• tiszantul Re: Dyktatura 20.07.17, 22:20
        > Ekscytacja z bycia w grupie dominującej, posiadającej władzę?

szczególnie jak PiS całymi latami dostawał baty w wyborach byliśmy niezwykle podekscytowani. Za to obóz III RP na chwilę oddał władzę i od razu wielkie halo, chwila bez władzy i już skrajny stres i dyskomfort. Nawet nie macie pojęcia jak się zachować w opozycji, bo prawie nigdy w niej nie byliście.

> bycia w centrum historycznych wydarzeń i pragnienie pozos
        > tania tam za wszelką cenę, nawet kosztem wyłaczenia racjonalnego myślenia czy u
        > czciwości?

to pisowcy sterczą dzisiaj na ulicach całej Polski i tupią nogami o barierki pod sejmem w przekonaniu, że oto załapują się na przeżycie historyczne? My po prostu poszliśmy do wyborów, wrzuciliśmy kartkę, wszystko zgodnie z demokratyczną procedurą. Nuda, co?
        • sundry Re: Dyktatura 22.07.17, 05:46
          Chwila bez władzy? Jesteś pewny?
    • ira_08 Re: Dyktatura 20.07.17, 17:54
      >Jak to możliwe, że prawie 100 lat później, w epoce takich technologii, znajomości historii, dostępu do wiedzy i mediów, gdzie zobaczyć, wygooglać, sprawdzić i zweryfikować można wszystko - ludzie popełniają tak bardzo podobne błędy. Nie chodzi mi o skalę porównania Kaczyńskiego do Hitlera - bo to nie ten kaliber, ale o samo zjawisko DYKTATORA.

Bo ludzie są wciąż tacy sami. Wiesz, że nawet w czasie wojny sporo ludzi nie wierzyło, że Niemcy są zdolni do takich mordów, bo to przecież kulturalny naród, naród Goethego, poetów, artystów. My dziś myślimy, ze jesteśmy nowocześni, ale ludzie w latach 30. XX wieku też myśleli, że są nowocześni.

>Tylko czekają, najpierw dają przyzwolenie, potem nie reagują, granice się przesuwają, aż w końcu jest za późno. O co tu chodzi?

Myślę, że nie wierzą. Ja się z kolei zawsze zastanawiałam, dlaczego Żydzi jak jeden mąż nie uciekli z Niemiec po nocy kryształowej. Sądzę, że spora część nie wierzyła, że skończy się masową eksterminacją, poświrują, pobiją, pokrzyczą i ktoś ich powstrzyma, no bo przecież niemożliwe, żeby w "dzisiejszych czasach...". Jest garść fanatyków, jest trochę opozycji i masa, która nie wierzy, że coś złego może się stać. Za dużo ludzi w Polsce uwierzyło w koniec historii, oto wkroczyliśmy do UE i teraz pozostaje nam kwitnąć.
      • zona_glusia Re: Dyktatura 20.07.17, 21:13
        Część uciekła. Część nie miała jak. Zgadnij jak chętnie przyjmowano uchodźców? Nawet same dzieci? Potem było już za późno. I paradoksalnie Żydzi w Niemczech nie byli na masową skalę tymi, których pierwszych zabito.
      • mia2002 Re: Dyktatura 20.07.17, 22:48
        Żydów zostaw. Otoczenie przyzwyczaiło ich do prześladowań, które parszywe, czasem krwawe, jednak były ograniczone w czasie i zasięgu. Mijały jak powiedzmy powódź. To jest kompletnie inny temat - weź raczej akowców, którzy nie dali dyla mimo procesu 16, weź rosyjską arystokrację, która też nie zwiała ani w październiku, ani w grudniu, ani w kolejnym maju.
    • chicarica Re: Dyktatura 20.07.17, 17:54
      O gotowanie żaby. Za każdym razem jest: histeryzujecie, nie odważy się na to, nie zrobi tego.
      Teraz czekam na: nie powsadza do więzienia opozycji.
      • anorektycznazdzira Re: Dyktatura 20.07.17, 18:08
        Powsadza, mówię to od początku.
        Zauważcie jedno: on zapowiada co zrobi zanim to zrobi. Wielokrotnie.
        Wielokrotnie mówił, że czas "zrobić porządek" z Trybunałem Konstytucyjnym- czyż nie? Wielokrotnie zapowiadał, że zostanie "ukrócona samowola kasty sędziowskiej"- czyż nie? I tak dalej, i tak dalej.
        I powiedział wyraźnie, że Tuska postawi przed Trybunałem Stanu oraz skazani muszą zostać wszyscy "winni [jego zdaniem] katastrofie smoleńskiej]. O czym tu deliberować, wsadzanie do ciupy opozycji zapowiada hucznie od dawna.
        I tu przypominam, że każdy dyktator wsadzający opozycjonistów miał zawsze "dobre" uzasadnienie.
        • chicarica Re: Dyktatura 20.07.17, 19:46
          Ja wiem. Właśnie to mam na myśli - on naprawdę mówi co będzie robić, a potem jest zdziwko: łoboziu, Jarosław robi to co zapowiadał.
          • anorektycznazdzira Re: Dyktatura 20.07.17, 23:44
            Tak, też mnie to rozwala. Chłop wali otwartym tekstem: zrobię tak, a słuchacze z jednej i drugiej strony dochodzą do wniosku, że to taki barwny język, parabola, przenośnia po prostu, styl i temperament wypowiedzi, przecież on tak nie myśli.
            Otóż myśli i głośno i po imieniu określa swoje plany.
            • turzyca Re: Dyktatura 21.07.17, 12:05
              Czytalam fajna analize na rzepie, bylego eurodeputowanego pisu zreszta, ze w polskiej polityce ciezki jezyk byl od zawsze, ale na trybunie sejmowej sie grzmialo, a potem czesto gesto szlo razem na wodeczke do bufetu. Slowa byly tylko slowami, nie istnialo ryzyko, ze za dzialalnosc polityczna, nie przestepcza, trafi sie do wiezienia.
              I to jest wlasnie ta wielka zmiana, ktora pojawila sie w polityce.

To ze Kaczynski cos mowil oznaczalo w dotychczasowych warunkach, ze to no wlasnie mowil. Szczegolnie ze demontazu demokracji i oddania calej wladzy w rece Ziobry nie zapowiadal. OIDP to Ziobry nie mialo nawet byc w rzadzie. To dlaczego mamy sie nie dziwic, ze robi, co mowil, skoro robi rowniez cos sprzecznego ze swoimi zapowiedziami?

www.rp.pl/Rzecz-o-polityce/307189913-Kolejne-wybory-zdecyduja-ktora-partia-zapelni-areszty.html
        • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 10:36
          szczery facet, nie? wystarczy go słuchać
      • rysiowa85 Re: Dyktatura 21.07.17, 11:29
        przychylam się do wytłumaczenia chicarica o gotowaniu żaby.
        Dla elektoratu Pis nadal nic sie złego nie dzieje tylko opozycja to ludzie:
        - zmanipulowani i im sie wydaje
        -oderwani od koryta to kwicza

A potem pisowcy powiedzą :" o sorry nie wiedzieliśmy. nas też oszukano. smuteczek" Gowin już się zasmucił na 20 sekund, po tym ja zagłosował. Pozatym mógł przecież poprzeć bezwiednie, bo myślami był ze swoim wnukiem co ma złamaną rękę...
    • maadzik3 Re: Dyktatura 20.07.17, 17:57
      Igrzysk. prawa do nienawidzenia, do kopania, do wyśmiewania, do pogardy. Demokracja tego nie daje (jak i w większości błyskotliwych karier w polityce). To daje dyktatura. I na początku każdej NIKT nie wie jak się skończy. Czasem kończą się po krótkim czasie tylko rozpi...em gospodarczym czasem wojną, najczęściej czymś między (Salazar, Franco, Peron, Mugabe itd. itp.)
      • natalia.nat Re: Dyktatura 21.07.17, 12:47
        No właśnie. Mali niewykształceni ludzie, którzy niczego w życiu nie osiągnęli bardzo lubią kopać i wyśmiewać tych którzy coś mają, potrafią i chce im się. A jeszcze jak można tym bogatszym i przedsiębiorczym zabrać, to już pełna satysfakcja. I ta władza im to daje. Wspiera nieróbstwo, bylejakość i wznosi na piedestał.
    • anorektycznazdzira Re: Dyktatura 20.07.17, 18:02
      > zobaczyć, wygooglać, sprawdzić i zweryfikować można wszystko
      To zdanie powinno brzmieć: "wygooglać sobie można wszystko". I tak własnie ludzie robią. Zdaje Ci się, że lepiej by było nie szczepić dziecka? Voila, blog "naukowych faktów" o morderczych szczepionkach, eksperymentach na ludziach prowadzonych na społeczeństwie przez big farmę i o autyzmie. Chcesz się dowiedzieć, jakie zioła leczą raka lepiej nich jakikolwiek zarejstrowany lek? Odpal komputer, na pewno znajdziesz. Chcesz dokumentów na to, że JPII był agentem Stasi? W sieci znajdziesz bez problemu.
      I jak chcesz usprawiedliwień, uzasadnień i peanów pochwalnych dla pis, to też są.

Problem jest nie w tym, że coś jest albo tego nie ma, tylko w co ludzie wierzą i dlaczego.
      • tiszantul Re: Dyktatura 20.07.17, 22:29
        anorektycznazdzira napisała:

> > zobaczyć, wygooglać, sprawdzić i zweryfikować można wszystko
        > To zdanie powinno brzmieć: "wygooglać sobie można wszystko". I tak własnie ludz
        > ie robią. Zdaje Ci się, że lepiej by było nie szczepić dziecka? Voila, blog "na
        > ukowych faktów" o morderczych szczepionkach, eksperymentach na ludziach prowadz
        > onych na społeczeństwie przez big farmę i o autyzmie. Chcesz się dowiedzieć, ja
        > kie zioła leczą raka lepiej nich jakikolwiek zarejstrowany lek? Odpal komputer,
        > na pewno znajdziesz. Chcesz dokumentów na to, że JPII był agentem Stasi? W sie
        > ci znajdziesz bez problemu.
        > I jak chcesz usprawiedliwień, uzasadnień i peanów pochwalnych dla pis, to też s
        > ą.

jak się miało przez tyle lat monopol medialny to pojawienie się internetu musi boleć. "Ludzie są za głupi, żeby samodzielnie korzystać z internetu, internet powinien im objaśniać ktoś starszy i mądrzejszy, to znaczy nasi ludzie". Normalnie jak w Kościele do reformacji.
    • forumologin Re: Dyktatura 20.07.17, 18:51
      Czy ktoś umie wytłumaczyć ten proces rodzenia się dyktatury?
      ---
      Syndrom gotowanej zaby?po kawaleczku w kierunku celu ktory zna tylko lider.
      • mama303 Re: Dyktatura 20.07.17, 20:09
        forumologin napisała:

> Czy ktoś umie wytłumaczyć ten proces rodzenia się dyktatury?
        dyktatury rozpoczynaja się od wiary, że da sie zrobić wreszcie porządek i ustawić wszystkich do jednej linii.
        • mia2002 Re: Dyktatura 20.07.17, 22:51
          Moim zdaniem dykatury zaczynają się od uproszczeń. Albo od zgody na uproszcznie postrzegania świata.
          • maadzik3 Re: Dyktatura 21.07.17, 10:11
            od odczłowieczania przeciwnika politycznego. ten proces jest już w Polsce zakończony
          • araceli Re: Dyktatura 21.07.17, 10:43
            mia2002 napisała:
            > Moim zdaniem dykatury zaczynają się od uproszczeń. Albo od zgody na uproszcznie
            > postrzegania świata.

Na mitycznych 'onych', których trzeba zniszczyć.
    • obrus_w_paski Re: Dyktatura 20.07.17, 19:42
      Nie można zapominać tez o potędze naiwności vel. Idealizmu czyli całe rzesze młodych i pełnych ideałów ludzi którzy chcą gdzieś przynależeć, zbuntować się systemowi który już znają i który wg nich jest szkodliwy.
      • niu13 Re: Dyktatura 20.07.17, 20:01
        Dyktatura zawsze rodzi się z poczucia wykluczenia i krzywdy. Republika weimarska wygenerowała ogromny kryzys, przez który większość Niemców potraciła majątki, obserwując z bólem, że są tacy, których pieniądz się trzyma- Żydzi. Dyktatura musi mieć wroga. Dziś wyczytałam w komentarzu PISiora jakiegoś, że oto upadł ostatni bastion żydokomuny. Ja tylko nigdy nie mogłam zrozumieć na jakiej podstawie faktucznrj oni sądzą, że jakaś postkomunistyczna kasta, tzw. świnie dorwały się w tym kraju do koryta. Ktoś wie? Skąd im siè ten wróg wykluł, te łże elity, resortowe dzieci itp.?? Mnie to zawsze szokuje, bo jak zapytać o fakty, daty, nazwiska, to oni nie wiedzą, skąd im się to wzięło.
        • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 10:42
          dokładnie, a średnia wieku sędziów to 38 lat (szokująco niska btw), co znaczy, ze mediana jest gdzieś eee..koło 30?
          czyli połowa urodziła się w okolicach przełomu 1989, a pozostali, co urodzili sie w PRLu utrwalali komunę w żłobkach.
          • minor.revisions Re: Dyktatura 22.07.17, 19:04
            Skąd się bierze taka niska średnia wieku, zakładając, że sędzią się nie zostaje w wieku 25 lat ani nie idzie na emeryturę koło pięćdziesiątki?
    • mamalgosia Re: Dyktatura 20.07.17, 20:32
      Wg mnie trezba mieć klucz do niskich instynktów.
      Jeśli ktoś potrafi używac rozumu, to ten rozum postawi ponad prymitywnymi popędami. Jesli ktoś nie potrafi używac rozumu, to pokieruje nim ktoś inny. Ktoś, kto wreszcie doceni to czym ci ludzie dysponują - siłę, pogardę, chciwość, prymitywizm. Kto te siły obróci do realizacji swoich celów.
      • mamalgosia Re: Dyktatura 20.07.17, 20:34
        Dodatkowo jeszcze wiara.
        Jestem katoliczką, praktykującą. Przyznam, że na samym początku powstawania PiSu i mnie zwiedli tym swoim afiszowaniem się z Bogiem. Myślałam: wreszcie będzie miejsce dla wierzących. Potem przejrzałam, ale jest wiele osób, które kierują się tylko tym co usłyszą w wiadomym radiu, czy od księdza - a bywają bardzo zaangażowani w dobrą zmianę. Są osoby, którym wystarcza usłyszeć hasło: Gott mit uns, żeby myśleć, że tam powinni iść, skoro są wierzący
        • lodomeria Re: Dyktatura 20.07.17, 21:25
          O, a możesz wyjaśnić to "wreszcie będzie miejsce dla wierzących"? Jak ktoś w XXI wieku w Polsce mógł myśleć że nie ma miejsca dla wierzących? Jak ktoś wierzący kompletnie ignoruje słowa Jezusa, ba, całe jego życie, to że nigdy nie sięgał po władzę a swoich uczniów zganił nawet za myśl o zastosowaniu siły.
        • rysiowa85 Re: Dyktatura 21.07.17, 12:04
          " Myślałam: wreszcie będzie miejsce dla wierzących." żartujesz prawda. Jest szkolnicwo katolickie (w tym uniwersytety), krzyże w szkołach, plan zajęć układany tak że niewierzący/niekatolicy mają okienka, całe miasto zablokowane bo młodzież kataolicka ma światowe dni, podatku kościół nie musi płacić, prawo zgodne doktryną katolicką (no chyba ze juz wogóle chciałabyś zabronić rozwodów)
          Jakiego jeszcze miejsca pragnełaś mamalgosia?

Ja serio pytam. Gdzie ci brakowało do tej pory miejsca dla wierzących? czego jeszcze byś chciała? Bo ja już naprawdę nie mam na tyle wyobraźni żeby zaproponować ci więcej miejsca.

p.s. no chyba że zabronić świeckich małżeństw i pozwolic jedynie na religijne, zabronić rozwodów. Ale pewnie ty masz lepsze pomysły gdzie do tej pory katolikom praktykującym (takim jak ty) brakowało miejsca?
          chyba pod kołdrą innych ludzi...
          • mamalgosia Re: Dyktatura 22.07.17, 00:51
            PiS zaczynal się chyba w roku 2000.
            Ja wtedy nie znajdowalam miejsca dla siebie w żadnej partii politycznej. Na początku wydawało mi się, że może to być ta partia.
    • undoo Re: Dyktatura 20.07.17, 20:44
      Sa w zasadzie wszystkie elementy, by stworzyc dyktatura oparta na poczuciu krzywdy, nawet meczennik za ojczyzne jest. Przeciez oni nawet nie bawia sie w subtelnosci, tylko otwarcie mowia, czego chca i do czego daza.
    • lodomeria Re: Dyktatura 20.07.17, 21:29
      Póki co to psychologia próbowała podjąć temat. Całkiem skutecznie, vide Zimbardo. Ale pewnie wraz z rozwojem genetyki i przede wszystkim neurobioligii dowiemy się jeszcze więcej.
    • kobieta_z_polnocy Re: Dyktatura 20.07.17, 21:36
      Wydaje mi sie, ze popelniamy blad zakladajac, ze tym wszystkim dyryguje jeden czlowiek.
      Chocby nie wiem jak makiawelicznie przebiegly i charyzmatyczny, jeden - lider, dyktator, prezes - nie jest w stanie wygenerowac tak duzych zmian samodzielnie. On dzieli wladze z orszakiem pierwszo- i drugoplanowych postaci: a ci w wiekszosci kieruje sie jedynie checia zysku - finansowego, ale rowniez psychologicznego - nic przeciez nie daje takiego poczucia wszechmocy jak dostep do wladzy.
      Mamy wiec figure frontalna, otaczajacy ja dwor, no i wreszcie masy, ktorym najwygodniej jest byc biernymi, przynajmniej na krotka mete. Tak naprawde to nie Kaczynski jest tu wcieleniem zla, lecz ci wszyscy ludzie, ktorzy pozwalaja jemu i jego pacholkom na totalna samowole.
      • bi_scotti Re: Dyktatura 20.07.17, 21:46
        kobieta_z_polnocy napisała:

> Tak naprawde to nie Ka
        > czynski jest tu wcieleniem zla, lecz ci wszyscy ludzie, ktorzy pozwalaja jemu i
        > jego pacholkom na totalna samowole.

Dziekuje. Dokladnie to chcialam napisac. Pisalam/mowilam to zreszta gdy kilka lat temu wspolmieszkancy mojego miasta wybrali na burmistrza buca, chama i totalnego prymitywa (pisze to z tzw. mieszanymi uczuciami, bo facet juz nie zyje a o zmarlych ... wiadomo ... albo dobrze, albo wcale, eh - google: mayor Rob Ford); to samo wyrzucam z siebie na temat prezydenta u moich sasiadow - Trump moze sobie byc jaki chce, problem w tych, ktorzy oddali na niego glos! No i, niestety (niestety!!!) the same in PL: Kaczynski czy Duda czy Macierewicz czy reszta tego towarzystwa moga sobie byc crazy/authoritarian/przestepczy w postepowaniu/niedemokratyczni czy w ogole "jacys" - ktos jednak na nich oddal glos nie wbrew ich wadom ale wlasnie dlatego, ze sa "jacys tacy" i to jest dramat sad To wyborcy i ci, ktorzy pozwolili na taki wybor rezygnujac z oddania glosu sa odpowiedzialni za konsekwencje oddania wladzy w te a nie inne rece! Life.
        • nathasha Re: Dyktatura 20.07.17, 22:38
          bi - a ja nie wiem. trump nie jest oczywisty bo wygral ze wzgledu na system wyborczy w US, jednak wiekszosc glosow ludzi miala Hillary a tez nie wiemy jak bardzo mu pomogl Putin, raczej bardzo i to wszelkimi srodkami. i teraz wyobraz sobie zalew newsow, a przed ta kampania o fake newsach nie bylo tak glosno, popartych emisjami w tv ktore ciagle nieustannie obrazaja jednego z kandydatow. w koncu sama powiesz - kurcze, cos w tym musi byc. i w najlepszym razie nie zaglosujesz. simple as that. a pis przed wyborami - schowal macierewicza, wyciagnal broszke, adriana - kreowal sie na kogos innego.
          • bi_scotti Re: Dyktatura 20.07.17, 22:55
            Ale, jak to mowia, "it's not his first rodeo" - Kaczynski (z bratem) u wladzy juz byl. Fakt, ze znaczna czesc spoleczenstwa byla sklonna powierzyc mu te wladze encore une fois nie swiadczy jakos specjalnie swietnie o tymze spoleczenstwie, naszym (!) spolecznestwie, sama przyznasz. Kogokolwiek/cokolwiek by nie chowal lub nie promowal, rzady blizniakow nie byly az tak dawno zeby usprawiedliwic granie w te sama gre na bis. Jak to tam bylo z szalenstwem i powtarzaniem tych samych wyborow w oczekiwaniu na inne rezultaty? wink Przy czym, podobnie jak w sparring'u HC vs. DT, zadna ze stron nie byla bez skazy: w polskim reality, PO (including BK!) dalo ciala totalnie i przejechalo sie ostro na lekcewazeniu tzw. Narodu, nastrojow spolecznych, opinii publicznej etc. Niemniej wciaz nie byl to wybor pomiedzy dzuma a cholera, raczej pomiedzy dzuma a swedzaca wysypka; szkoda, ze Narod wybral dzume uncertain
            Czas (wyglada na to, ze niezbyt dlugi) pokaze jak bardzo ta dzuma jest grozna i smiertelna (???) ... dla demokracji ... Serwus.
            • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 11:11
              > rzady blizniakow nie byly az tak dawno zeby
              > usprawiedliwic granie w te sama gre na bis.

Na pis glosowali młodzi, do trzydziestki. Jak pierwszy pis upadal, mieli maksymalnie po dwadzieścia lat. I rzeczywiście nie pamiętali, bo parę rozmów z takimi miałam.
        • nathasha P.S. Bi 20.07.17, 22:40
          ale sie ciesze ze Cie czytam - martwilam sie ze na tak dlugo zniknelas.
      • lodomeria Re: Dyktatura 20.07.17, 21:48
        Kościół, nie zapominajmy o jego roli czy to w faszyzmie niemieckim, włoskim, w Polsce sanacyjnej, w dyktaturach na półwyspie Iberyjskim. A jak parę różnych kościołów się bierze do roboty, to wychodzą Bałkany.
        • tiszantul Re: Dyktatura 20.07.17, 22:39
          > A jak parę różnych kościołów się bierze do roboty, to wychodzą Bałkany.

dlatego zamiast cieszyć się, że mamy jeden dominujący kościół, trzeba koniecznie ściągnąć muzułmanów i zrobić tu bałkany
          • issa-a Re: Dyktatura 22.07.17, 18:35
            >dlatego zamiast cieszyć się, że mamy jeden dominujący kościół

mam się cieszyc z "jednego dominujacego rydzyka" w Polsce???
            puknij sie w swój pusty leb, moze byc nawet hostią.
            Kosciol polski, obecnie, z kosciolem ma tyle wspolnego co ty z PO, dla przykladu.
            To tłuste impertyneckie kłamczuchy, budujace wlasne imperium, w przerwach napastujące nasze dzieci.
        • nathasha Re: Dyktatura 20.07.17, 22:40
          wlasnie czytam teraz swietna ksiazke o Hiszpanii, zbior reportazy. no i jest historia o tym jak Hiszpania zupelnie sie od Kosciola wyemancypowala i wprowadzila malzenstwa homoseksualna. Bohater tego opowiadania byl gejem, z dobrej rodziny, wiec matka mu powiedziala zeby po prostu kolegow nie sprowadzal do domu, nie zaakceptowala jego wyboru. ale jak Kosciol zaczal urzadzac protesty przeciwko gejom i na nich najezdzac to sie zbuntowala - bo rodzina jest swieta i nikt nie bedzie jej syna atakowal. i tak mi sie to spodobalo!
          • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 11:11
            Rzuć tytuł, proszę.
            • nathasha Re: Dyktatura 21.07.17, 11:35
              Ludzie z placu slonca, lipczak
        • mia2002 Re: Dyktatura 20.07.17, 22:56
          Mocny kościół monoteistyczny to w zasadzie proszenie się o problemy. Monoteizm zakłada bowiem nie tylko posiadanie jedynej (przy tym nieudowadnialnej, a jakże) prawdy, ale zasadniczo wymaga od wyznawców rozprzestrzenianie ich wizji świata każdą dostępną metodą.
      • issa-a Re: Dyktatura 22.07.17, 18:27
        >to nie Kaczynski jest tu wcieleniem zla, lecz ci wszyscy ludzie, ktorzy pozwalaja jemu i jego pacholkom na totalna samowole.

a konkretnie to co masz na mysli, pisząc "ludzie"?
        bo kaczński wygrał w wyborach, jego "pacholki" wiernie mu słuza, a kto to sa "ludzie"?
        bo wiesz...ci, którzy przegrali wybory, robia co moga. A moga niewiele i nikt ich nie słucha, jak widac.
        Gdzie sa wiec ci enigmatyczni "ludzie"? w ktorej grupie?
    • issa-a Re: Dyktatura 20.07.17, 21:57
      kiedy bylam taka dziewczynka, o ktorej wspominasz, to polykalam ksiażki o II wojnie światowej, szczególnie o obozach, i też zrozumiec nie moglam.
      Kiedy moja matka (wojenna sierota) byla taka dziewczynką, o, ktorej wspominasz, to rodzil się w Polsce stalinizm. Mnie na świecie nie było, nie wiem, jak to się działo. A teraz widzę to, na własne oczy. I nie wierzę, że to sie dzieje.
      Nie umiem tego wytłumaczyc.
      Chyba tylko tym, że kolejne pokolenia "zapominają". To ja wiem, jak wygladal PRL, moje dzieci, i ich rówieśnicy, nie wiedzą. Czy muszą tego doświadczyć?
    • mia2002 Re: Dyktatura 20.07.17, 22:42
      "O tyranii. 20 lekcji z 20 wieku" - Timothy Snyder.
    • nathasha Re: Dyktatura 20.07.17, 22:44
      Hiszpania przed Franco byla bardzo nowoczesna - jak na tamte czasy, wyemancypowana. i wiesz co ludzi przyciagnelo - ta wizja wielkiej katolickiej Hiszpanii, ta tesknota za sila imperialna, za dominujaca sila faceta, a nie ze kobiety sie mieszaja do polityki. za tradycja. za bezpieczenstwem wartosci. a potem juz poszlo. ja nie wiem czy my nie jestesmy historycznie blizej tamtego momentu. jak czytam co mogly a wlasciwie czego nie mogly kobiety wtedy, jak sie je wychowywano glownie na matki i zony, jak nie mogly pracowac, caly czas byly zalezne od meza to sobie mysle - tego chce dla nas KK, tego chce Kaczynski.
      • anorektycznazdzira Re: Dyktatura 21.07.17, 11:21
        Z polskimi kobietami nie pójdzie tak łatwo, inne zaplecze historyczne, inne doświadczenia, inne tradycje tak w istocie.
        Hiszpania nigdy nie była 123 lata pod zaborami i nie traciła masowo w powstaniach i wojnach mężów i braci, co pozostawiało kobiety jako obowiązkowo samowystarczalne wraz z dziećmi do utrzymania. Kobieta ogarniająca majątek nie była w PL modelem, ale nie była jakimś niespotykanym dziwem. Nie wsadzano tam też przez 50 lat przed przewrotem kobiet na traktory. Komunizm, co by o nim nie gadać, zmienił postrzeganie roli kobiety w społeczeństwie.
        To, że paru bidokom ciągle się marzy, żeby baby wreszcie poszły do kuchni froterować podłogę? Nie przeceniałabym.
        • triss_merigold6 Re: Dyktatura 21.07.17, 12:24
          Ja również. W Polsce - zarówno tzw. szlacheckiej, jak i po 1918 r. oraz po II wojnie - kobiety bez względu na stan społeczny zawsze miały prawo do dysponowania swoimi majątkami i dochodami z tychże majątków. Nie było jak w Europie Zachodniej czy USA uzależniania podjęcia pracy przez mężatkę od zgody męża, braku praw wyborczych czy traktowania kobiety jako - kodeks Napoleona - wieczyście nieletnią pod opieką ojca/męża/brata.
          • nathasha Re: Dyktatura 21.07.17, 12:51
            W hiszpanii tez mialy, podejscie do gejow tez mieli inne, dzieki wplywom innych kultur (to okropne multi kulti) i wszystko to rozniesli w pyl.
    • kub-ma Re: Dyktatura 20.07.17, 23:03
      Ostatnio właśnie się zastanawiałam dlaczego ja jestem przeciwko temu co się dzieje, dlaczego uważam takie właśnie postępowanie za niewłaściwe. I doszłam do takich oto wniosków:
      Po pierwsze miałam świetnych nauczycieli w szkole (choć część edukacji odbyłam w komunizmie) i to oni skutecznie wytłumaczyli mi czym jest demokracja, odpowiedzialność za Państwo i wspólne dobro. Po drugie i chyba najważniejsze, rodzice wychowali mnie w szacunku i poszanowaniu drugiego człowieka, jego poglądów i uczuć. Uczciwość i odpowiedzialność wyniosłam z domu.
      Może to jest po części odpowiedź na Twoje pytanie?
      A manifestowanie przed sejmem bardzo dużo mnie kosztuje i jestem zła, że ktoś zmusza mnie do funkcjonowania w takich emocjach i w takim sprzeciwie.
    • mozambique Re: Dyktatura 21.07.17, 10:08
      www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1681212,1,jak-sie-rodza-wspolczesne-satrapie.read

mówisz masz - bardzo jasno wytłumaczone jak jeden popier..ony kurdupel może trząść całym krajem ,
      • feliz_madre Re: Dyktatura 21.07.17, 10:30
        Dzięki! Dobry tekst.
        Wychodzi na to, że niestety jesteśmy już na prostej...
        • mozambique Re: Dyktatura 21.07.17, 10:41
          Prawda - w skrócie mozna ując ze schemta postepowania jest taki sam jak w organzwoaniu mafii /gupy przestepczej

an dzien dobry kandydat musi popełnic powazne przestępstwo i bedzie chroniony prze góre , po cyzms takim nie bedzie mógl sie juz cofnąć , bedzie robil wszytsko co mu każą i to na wyrywki , on sie juz nie bedzie mógł cofnąc

akzda rewolucja tak sie rozwijała

pocieszeniem jest to za KAZDA rewolucja zjada sowje dzieci - danton robespierre, marat, beria, stalin, hitler wyżył chyab cudem - wszyscy zawisli na haku i to przez swoich dotychczasowych towarzyszy
          • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 13:45
            > KAZDA rewolucja zjada sowje dzieci

Zjada, ale nie w tym sensie, o którym piszesz. Zjada pierwszych pomocników, rzadziej przywódców.
            • astrum-on-line Re: Dyktatura 21.07.17, 19:02
              W tym sęk. A poza tym zanim rewolucja zje swoje dzieci, to może Polskę czekać 20 - 30 niezbyt przyjemnych lat. To co słyszę teraz, jako wypowiedzi prezesa i elit politycznych bardzo przypomina już język, jakim mówiono w czasach Stalina. No cóż źle się dzieje w państwie polskim.
              • feliz_madre Re: Dyktatura 21.07.17, 22:17
                Ale Kaczyński tyle nie pożyje. A nie ma następcy.
    • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 10:30
      dokładnie o tym wczoraj gadałam z przyjaciółką! że gdyby te 100 lat temu ktoś się cofnął w czasie i zabił Hitlera to historia potoczyłaby się zupełnie inaczej, bo to on był szalony, to on miał obsesję Żydów i to on swoje traumy i kompleksy zamienił w ideologię, ale przecież poszli za nim wykształceni ludzie - oficerowie, intelektualiści, prawnicy, lekarze. oczywiście nie wszyscy, ale jednak wystarczająco dużo, by zbudować bardzo sprawną machinę ludobójstwa. przecież III Rzesza miała prawo! czy to czyniło ją państwem prawa? działy się tam niewyobrażalne rzeczy - i co, oni nie mieli wątpliwości? nie słyszałam, by jakiś dowódca obozu się nawrócił. poszli za nim za daleko, tak daleko, że nie było już możliwosci się cofnięcia.

i teraz właśnie widzimy takiego człowieka i widzimy te mechanizmy - ten cały klub, który mu bil brawo i żadnego żadnego, który by się zawahał. to jest ten moment, uchwalenie tej ustawy kończącej demokrację, że dla posłów PIS nie będzie gdzie wrócić, dlatego jest niestety ryzyko, że oni z całym przekonaniem pomogą mu wprowadzić bezwzględną dyktaturę, oparta nie tylko na przemocy wobec prawa, ale również obywateli.
      • maadzik3 Re: Dyktatura 21.07.17, 11:02
        jedną z pierwszych zaoranych przez nazistów rzeczy (w 33 r.) były sądy i prawo. Bardzo wielu prawników emigrowało, część poszła siedzieć do obozów koncentracyjnych. Ale znaleźli się i tacy którzy wypłynęli na tej fali z rozmachem, np. doktor prawa Hans Frank. Nie, społeczeństwo nie poparło gremialnie w pierwszej chwili nazistów, ale opór szybko stłumiono. Część kupiono, część zmanipulowano, część zastraszono, część zamordowano. Polecam świetne felietony hrabiego Sobańskiego z Berlina AD 1933.
        • turzyca Re: Dyktatura 21.07.17, 12:15
          A gdzie te felietony mozna przeczytac?
          • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 13:17
            To chyba te: lubimyczytac.pl/autor/14963/antoni-sobanski
          • zona_glusia Re: Dyktatura 21.07.17, 13:26
            Wyszły w formie książkowej: "Cywil w Berlinie" Antoni Sobański
        • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 13:07
          maadzik, nie pisze, że gremialnie, ale poparło wystarczająco dużo, by zbudować sprawny aparat przymusu. wystarczająco dużo.
          PIS stosuje bolszewickie metody wyniesienia na bardzo wysokie pozycje ludzi, którzy są miernotami i nigdy normalnym trybie kariery by takich pozycji nie osiągnęli. dla nich to jest gigantyczny awans i niektórzy są gotowi zaprzedać dusze diabłu za taką błyskawiczna karierę.
          emblematycznym przykładem jest mierna i bylejaka sędzia Przyłębska, która teraz jest prezesem TK, choć w normalnym państwie ze swoimi "osiągnięciami" nie wyszłaby z sądu rejonowego.
    • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 10:55
      kiedyś czytałam taka tezę - jest cała dziedzina w psychologii która prowadzi na ten temat badania - że ludzie rodzą się z pewnym danym skryptem poznawczym, który oczywiście można wzmocnić lub osłabić w procesie socjalizacji, ale ten skrypt jest genetycznie dany. jeden skutkuje w większej otwartości wobec ludzi, również obcych, większą tolerancją wobec inności, jest otwarty na zmiany, nie poddaje się łatwo autorytetom, jest indywidualistyczny,a drugi ma większą skłonność do ścisłego porządkowania świata, hierarchii, poddawania się autorytetom, utożsamiania się z grupą, ma też ogólnie wyższy poziom lęku. ten pierwszy chętniej popiera partie lewicowe czy liberalne, ten drugi prawicowo-konserwatywne.
    • sfornarina Re: Dyktatura 21.07.17, 11:29
      Społeczeństwo jest:
      a) zbyt głupie, by umieć pokojarzyć fakty bardziej skomplikowane niż A i B, i umieć wyciągnąć wnioski sięgające dalej niż to, na co przeznaczą kolejnych 500zł
      b) słabo wyedukowane historycznie i geopolitycznie, i co gorsza, nie mające wewnętrznego parcia, by swoją niewiedzę uzupełnić
      c) zbyt naiwne, niedojrzałe i dające się omamić obiecankami gruszek na wierzbie.

Przykro mi to mówić, ale jestem za zniesieniem demokracji. Prawo głosu powinno być nadawane po pozytywnym zdaniu tekstu z logiki, podstaw ekonomii, podstawowej wiedzy historycznej i geopolityki.
      • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 13:18
        Jedno pytanie: KTO decydowałby o zdaniu tego testu?
      • nathasha Re: Dyktatura 21.07.17, 13:25
        Sfonarina, to juz tez bylo, i zawsze te masy byly ciemiezone bo im sie bronilo dostepu do tej wiedzy
      • minor.revisions Re: Dyktatura 22.07.17, 19:16
        Mam Cię za niegłupią i życzliwą osobę więc zakładam że po prostu czegoś nie przemyslałaś a nie że ja się mylę w ocenie tongue_out Mieszkałaś w Stanach, tak? Zauważyłaś jak ogromne nierówności są jeśli chodzi o dostęp do edukacji? Zauważyłaś czym te nierówności są spowodowane? Jak myślisz, co będzie gdy prawo do głosowania będzie zależało od tego jak zdasz jakiś tam test?
        • sfornarina Re: Dyktatura 22.07.17, 19:53
          Zauważ przykra ironię w moim głosie więc smile

Demokracja jest jak dotad najlepszym złem po prostu i lepszego systemu chyba nie wymyślono. Ale z tego, że większość społeczeństwa jest po prostu zbyt głupia, by głosować I świadomie dokonać najlepszego wyboru się nie wycofam, bo niestety tak jest. Bez wnikania w szczegóły, czyja to wina I skad się braki w edukacji wzięły, bo to zupełnie inny temat.
    • turzyca Re: Dyktatura 21.07.17, 12:09
      >Czy ktoś umie wytłumaczyć ten proces rodzenia się dyktatury?

Bo nie trzeba przekonac do siebie wszystkich. Wystarczy tylko mala grupa ludzi na kluczowych pozycjach.
      CGP Grey tlumaczy to w dosc prostym angielskim (mozna sobie zwolnic tempo filmiku w ustawieniach youtube):
      www.youtube.com/watch?v=rStL7niR7gs&spfreload=10
    • natalia.nat Re: Dyktatura 21.07.17, 12:38
      feliz_madre napisała:

> Jak jeden człowiek może zgromadzić wokół siebie tylu ludzi, którzy ślepo wypełn
      > iają jego wolę - bezprawną i brutalną. Przecież mnóstwo z nich to wykształceni,
      > inteligentni ludzie, z kręgosłupem moralnym, życzliwych i rodzinnych, ceniącyc
      > h wolność, spokój i poczucie bezpieczeństwa.

Tutaj bym polemizowała. Dla mnie wykluczają się te dwie rzeczy: być wyborcą PiS i być osobą wykształconą, inteligentną, życzliwą i z kręgosłupem moralnym.
      Może jakichś kilku się zabłąkało. Ale mnóstwo? Nie ma takiej opcji.
      • szarsz Re: Dyktatura 21.07.17, 13:20
        Jednorazowym wyborcą można być, sama znam takich. To ci zmanipulowani. Nie można dojść wyżej w hierarchii.
    • smoczy_plomien Re: Dyktatura 21.07.17, 13:00
      Ze 2 tygodnie temu rozmawiałam z teściem o obecnej sytuacji. W odpowiedzi usłyszałam:
      - a co tobie konkretnie osobiście zabrali? [to mi się kojarzy ze słusznie przypomnianym przez kogoś Niemoellerem]
      - ale cię wzięło
      i parę podobnych. Odpowiedzi na moje pytanie o cel i konsekwencje używania haseł-wytrychów "kodomici", "lewacy" unikał. Mam wrażenie, że historia zatoczyła koło i jesteśmy znowu 100 lat temu. Zaczyna się rewolucja bolszewicka i za chwilę chłopskie masy zaczną mordować swoich "ciemiężycieli".
    • princesswhitewolf Re: Dyktatura 21.07.17, 13:06
      tak wyszlo bo PO niestety zawiodlo, a nie bylo innych silnych partii pro-polskich.
      • sumire Re: Dyktatura 21.07.17, 13:23
        Co to znaczy "pro-polskich"?
        • princesswhitewolf Re: Dyktatura 21.07.17, 14:16
          partie popularne to te odzwierciadlajace myslenie aktualne spoleczenstwa. No i wlasnie w dzisiejszych czasach wsrod Polakow jest bardzo wysoki trend do zachowawczych postaw, niekoniecznie wielce przyjaznych uchodzcom czy z pelna wiara wobec Unii. Polacy niestety to nie liberalowie, zwlaszcza pokolenie moherowe...
      • nathasha Re: Dyktatura 21.07.17, 13:26
        PO zawiodlo bo nie mialo lidera na miare tuska i nie bylo dosc chamskie i zdecydowane.
        • princesswhitewolf Re: Dyktatura 21.07.17, 14:17
          nie to. Raczej PO siedzialo w kawiarniach i gdybalo jak sie samemu ustawic a biedna Kopacz dwoila sie i troila majac bardzo ograniczone wsparcie. Te kawiarniane eskapady PO przyczynily sie niestety do spadku zaufania
    • claudel6 Re: Dyktatura 21.07.17, 14:08
      Sąd najwyższy nie tylk decyduje o ważności wyborów. PISowski skok na sądy to jest skok na wolne wybory w Polsce sensu stricto.

kto wybiera członków Państwowej Komisji Wyborczej?
      otóż jest ich 9 i wybiera po 3: TK, SN i NSA.
      czyli na ten moment 6 na 9 wybierają sędziowe wybrani przez partię PIS.
      nie muszą robić skoku na NSA, by było pozamiatane.

ale mało im! wczoraj wpłynął do Kancelarii Sejmu projekt "reformy" Kodeksu Wyborczego, który likwiduje obecną Państwową Komisję Wyborczą, a na jej miejsce wprowadza PKW, którą bezpośrednio (nie przez sędziów) wybiera Parlament.
      słabo?

• maadzik3 Re: Dyktatura 22.07.17, 18:59
        urwał nać!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka