Dodaj do ulubionych

Pytanko o windykacje

01.08.17, 15:19
Czy firma windykacyjna może ścigać dłużnika (naliczac odsetki) mimo iż dlug zostal splacony bezpośrednio wierzycielowi i pomimo iż pisemnie firma windykacyjna została poinformowana iż wierzyciel pisemnie wskazał dluznikowi aby spłacić dług bezpośrednio na konto wierzyciela?
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:23
      Firmy windykacyjne ścigają ludzi nawet za długi, których nie ma zatem - tak, mogą. Warto wysłać potwierdzenie spłaty zadłużenia na piśmie.
    • kfugktru23 Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:25
      Mogą.
      • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:28
        O! I zgodnie z prawem?skoro dług został spłacone to za co mogą ścigać?
        • zefirkowapola Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:56
          Ty dług spłaciłaś firmie w której go zaciągnęłaś (firma A). Tyle, że firma A sprzedała dług firmie B (windykacyjna). Więc podarowałaś kasę firmie A, choć ona już nie miała do Ciebie roszczeń i jesteś jeszcze dłużnikiem firmy B.
          Zawodowo spotykam się z takimi sytuacjami.
          • kfugktru23 Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:58
            Dokładnie. Jeśli za dług bierze się komornik to dolicza koszty komornicze. Spłata długu nie załatwia sprawy. Trzeba jeszcze zapłacić komornikowi. Life is brutal. Trzeba płacić długi.
            • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:03
              Post dotyczy firmy windykacyjnej ...
          • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 15:58
            Ok czyli jeśli w piśmie firmy windykacyjnej jest że działa w imieniu wierzyciela na mocy udzielonego pełnomocnictwa to dalej oznacza że jestem winna firmie windykacyjnej?
            • kfugktru23 Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:02
              Tak.
              • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:06
                No właśnie -nie.
                Informacja uzyskana od windykacji ( rozmowa nagrywania)
                • kfugktru23 Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:15
                  Niestety nie masz racji. Piszą że działają w imieniu jakiejś firmy żeby klient wiedział skąd wziął się dług. Trzeba płacić w terminie a nie ściemniać.
            • zefirkowapola Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:17
              Tak. Dokładnie taką samą informację zamieszcza moja firma (firma B), a jeśli klient zadzwoni do firmy A z zapytaniem o dług względem tej firmy to otrzymuje informacje "że my już tą sprawą się nie zajmujemy, proszę kontaktować się z firmą B".
              • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:22
                zefirkowapola napisał(a):

> Tak. Dokładnie taką samą informację zamieszcza moja firma (firma B), a jeśli kl
                > ient zadzwoni do firmy A z zapytaniem o dług względem tej firmy to otrzymuje in
                > formacje "że my już tą sprawą się nie zajmujemy, proszę kontaktować się z firmą
                > B".
                >

No właśnie firma windykacyjna w rozmowie nagrywane potwierdziła że u nich sprawa jest zamknięta i stan jest "zerowy"

Jak rozumiem twierdzisz że nie jest. Zatem co jeszcze można zrobić skoro windykacja twierdzi że nic od ciebie nie chce...
                • zefirkowapola Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:37
                  W takim razie nie zrozumiałam.
                  zy firma windykacyjna może ścigać dłużnika (naliczac odsetki) mimo iż dlug zostal splacony bezpośrednio wierzycielowi i pomimo iż pisemnie firma windykacyjna została poinformowana iż wierzyciel pisemnie wskazał dluznikowi aby spłacić dług bezpośrednio na konto wierzyciela?
                  Wydawało mi się że spłaciłaś kasę wierzycielowi a windykacyjna cię ściga. teraz piszesz że według windykacyjnej jest ok. O co ci chodzi?
                  • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:59
                    Ok może rzeczywiście zagmatwane -firma windykacyjna mnie nie ściga, dług zapłaciłam wierzycielowi-natomiast naszło mnie pytanie czy pomimo iż zapłaciłam i pomimo iż firma windykacyjna mnie nie ściga -to czy w przyszłości nie przypomni sobie (firma windykacyjna) i czy może mnie ścigać dajmy na to za kilka lat .
                    • kfugktru23 Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 17:46
                      No to odpowiedź brzmi nie.
                    • iberka Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 18:51
                      jasne, że tak smile. Historia zna takie przypadki niestety. Zatrzymaj wszystkie dowody wpłaty, spłaty itp.
                    • zefirkowapola Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 19:24
                      Teoretycznie nie ale w naszej firmie to się zdarza (zazwyczaj błąd ludzki) więc trzymaj kwity, a jeśli możesz i ci się chce-zwróć się na piśmie do firmy A że chcesz by usunęli cię z firmy windykacyjnej i wysłali potwierdzenie na piśmie.
            • iberka Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:23
              Nie. Jeżeli dział w imieniu wierzyciela, to dług jest wobec wierzyciela.Jeżeli nastąpiła cesja zobowiązania, to teraz wierzycielem jest firma windykacyjna i dług jest u niej, a pierwotnego wierzyciela już nie obchodzi jak i kiedy dług zostanie spłacony.
              • myfaith Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 16:28
                Dziękuje za odpowiedź. Widocznie tu jest ten drobny szczegół -nie ma cesji, firma windykacyjna działa natomiast jako pełnomocnik wierzyciela (na mocy powierzonego pelnomocnictwa)
                • sundry Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 19:18
                  Dłużnik musi być o cesji powiadomiony. Dopóki zbywca nie zawiadomił dłużnika o przelewie, spełnienie świadczenia do rąk poprzedniego wierzyciela ma skutek względem nabywcy. Nie dotyczy to jednak sytuacji gdy w chwili spełnienia świadczenia dłużnik wiedział o przelewie.
                • biala_adelajda Re: Pytanko o windykacje 01.08.17, 20:07
                  Ano tak. Nie wszystkie firmy windykacyjne skupują długi. Niektóre tylko pośredniczą w odzyskiwaniu wierzytelności, zapewniają obsługę prawną itd. Poza tym jest jak podaje sundry, Art. 512 kodeksu cywilnego. Co do tego, czy mogą od Ciebie żądać odsetek ... Generalnie jeśli spóźnisz się z zapłatą należności odsetki się należą. Jeśli zapłaciłaś naleznosc po terminie, to od dnia, w ktorym miałeś termin zapłaty do dnia zapłaty można naliczyć odsetki. Mozna tez dochodzic przed sądem samych odsetek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka