stara.mostowiakowa 01.08.17, 16:58 Już za 2 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetapzn3 Re: godzina W 01.08.17, 17:04 Wyły u was syreny? U mnie w Łodzi na osiedlu nie Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 17:13 To nie te dzieci wymyśliły Powstanie. One tylko wykazały się niezwykła odwagą. Należy im się szacunek, szczególnie jeśli rządzący chcą jednocześnie zawłaszczyć etos Powstania, przeczołgują poszczególnych jego bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: godzina W 01.08.17, 17:39 Dokladnie. Podpisuję się wszystkimi czterema kończynami. Jakos dziwnie wyly syreny. Zupełnie inaczej niż zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: godzina W 01.08.17, 17:44 Zawłaszczyć pamięć o Powstaniu chce też ONR. Słabo mi się zrobiło jak zobaczyłam na filmiku jak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:36 O kto zwykłym ludziom broni zorganizowania się we własnym gronie? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: godzina W 01.08.17, 18:32 > Należy im się szacunek, szczególnie jeśli rządzący chcą jednocześnie zawłaszczy > ć etos Powstania, przeczołgują poszczególnych jego bohaterów. trzeba było się zainteresować powstaniem zanim zrobił to pis, a nie teraz się żalić. W latach 90. Wasza "Gazeta Wyborcza" wolała pisać, jak powstańcy warszawscy mordowali Żydów. Dlaczego już dzisiaj o tym nie opowiadacie? Oj chyba mocno narracja nie chwyciła... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:38 Nenia to bardzo ładnie ujęła (dotyczyło to co prawda marszy z okazji 11 Listopada). Nikt niczego nie zawłaszczył bo te symbole stały pogardliwie porzucone przez te e-matki, młode, wykształcone. A nagle gdy ktoś się nimi zainteresował to wielkie aj waj... Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: godzina W 01.08.17, 18:39 Tiszantul, w przypadku powstania warszawskiego nie ma jednej słusznej narracji. Poczytaj sobie na stronach MPW opowiadania powstańców jak różne były to losy. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 18:40 Rozumiem, że pis w ramach zemsty za rzekome artykuły w GW krzywdzi teraz powstańców, np generała Ścibora Rylskiego i wysyła ONR na hajlowanie pod pomnikiem Powstania? Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: godzina W 01.08.17, 17:07 Na moim osiedlu w Warszawie nie wyly. W zeszłym roku tak i w poprzednim też a dziś nie Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: godzina W 01.08.17, 17:08 Wyły. Zawsze mnie to wzrusza. Szacunek dla ofiar Powstania. Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: godzina W 01.08.17, 18:34 Warszawa centrum, syreny wyły ale też odniosłam wrażenie, że jakby ciszej niż co roku. Jednak jak też co roku przechodnie i samochody wszystko się zatrzymało. To naprawdę wzruszający moment Odpowiedz Link Zgłoś
the_komcia Re: godzina W 01.08.17, 19:10 U mnie na Dolnym Mokotowie wyły, ludzie zatrzymali się na ulicach, autobusy i samochody też stanęły. Z okna widzę Kopiec Powstania Warszawskiego, wieczorem pewnie jak zawsze będzie widać pięknie podświetlony Pomnik Polski Walczącej. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 17:07 U mnie wyły. Głośno. A mieszkam w peryferyjnej dzielnicy Poznania. Zatrzymaliśmy się z chłopcami. To dobry zwyczaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: godzina W 01.08.17, 17:10 Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko akurat muszą to jedno. Nieudane. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 17:11 Szkoda, że akurat muszą wypowiadać się w necie wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: godzina W 01.08.17, 17:50 A ktore powstanie uwazasz za udane? (Kurcze, glupie to slowo, nieadekwatne, ale ja tylko ciebie cytuje). Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:23 Nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby władze samorządowe z Wielkopolski czy Śląska zabrały się za rozpropagowanie tych powstań na skale krajowa. Mówię to całkiem szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: godzina W 01.08.17, 18:40 Rozpropagowanie powstań śląskich? Absolutnie nie ma szans, żeby to się wydarzyło. A już na pewno nie przy obecnych władzach. Błagam. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:54 Jak teraz nie to czemu nie wcześniej. Przez 8 lat rządziło PO, można było. Tak samo z wielkopolskim. Najlepiej narzekać, ze ktoś inny zajął się innym powstaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: godzina W 01.08.17, 19:14 Serio, nawet w wątku o powstaniach będziemy jechać na żenującą nutę "przez 8 lat"?... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 19:27 Nie rozumiem o co Ci chodzi skoro sama napisałaś, ze się nie da przy obecnych władzach. Na obecnych wladach świat się nie kończy. Jeśli uważasz, ze nie można pisać o tym, ze można było się tym zająć wcześniej to jednocześnie nietrafiony jest argument, ze teraz nie ma szans na to. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 19:39 Może teraz nadszedł czas refleksji a klimat polityczny jest akurat niesprzyjający. Miała jakiś obowiązek od urodzenia zajmować się upamiętnianiem powstań śląskich? >Najlepiej narzekać, ze ktoś inny zajął się innym powstaniem. Ja tam narzekam, że ONR zajął się Powstaniem i hajluje w ramach "upamiętniania" jego wybuchu, przy aplauzie obecnej władzy. Narzekam również, że powstańcy przymierają głodem, nie mają za co się leczyć za to IPN chciał lustrować 99 letniego generała Ścibora Rylskiego. A co, nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:18 Ale ja naprawdę nie o tym pisze, mnie tez się wiele rzeczy nie podoba, i to chyba nawet wiecie niż Tobie. Jeśli zwrócisz uwagę na drzewko to przeczytasz, ze podwatek wziął się od ematki, której przeszkadza minuta syren, bo świętuje się w ten sposób nie to powstanie które jej się podoba. Ja się do tego odnoszę. Pretensje tego typu są śmieszne. A sama tradycje syren uważam za piękna i wzruszająca. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: godzina W 01.08.17, 19:52 W sumie to nawet się cieszę, że teraz nie ma na to szans. Nie podoba mi się obchodzenie rocznic powstań z racami i flagami ONR. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:23 Może kiedyś szanse będą. Ja akurat całkiem poważnie uważam, ze przydałoby się to nam. Tylko musi się komuś chcieć nad tym popracować, musi być ktoś z pomysłem, wizja i determinacja. Tak było w przypadku obchodów PW, muzeum i tych syren. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: godzina W 01.08.17, 18:07 Turaj uważanie nie ma nic do rzeczy, uważane za udane (czyli takie, gdzie zostały spełnione założenia powstania) są: - wielkopolskie - galicyjskie - 3 powstania śląskie Odpowiedz Link Zgłoś
c2h6 Re: godzina W 02.08.17, 10:09 iwles napisała: > A ktore powstanie uwazasz za udane? (Kurcze, glupie to slowo, nieadekwatne, ale > ja tylko ciebie cytuje). I to jest ta porządna wiedza historyczna patriotów. Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: godzina W 01.08.17, 18:07 "Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko akurat muszą to jedno. Nieudane." Jak zawsze - z właściwym sobie wdziękiem, subtelnością i finezją ruskiego czołgu. W przyszłym roku schowaj się przed tym wyciem na działce, ups, przepraszam DACZY Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: godzina W 01.08.17, 18:37 > Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko aku > rat muszą to jedno. Nieudane. Zawsze możesz świętować udane stłumienie powstania przez Niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: godzina W 01.08.17, 20:51 Witam Oczywiście, że się świętuje. Msze, marsze, kwiaty, przemówienia pod pomnikiem Nieznanego Żołnierza. Warszawa upamiętnia ulicami - Powstańców Śląskich i Powstańców Wielkopolskich. Legia składa kwiaty pod pomnikiem PW. Że za mało? Powiedz to mediom. Co ugrają na tym temacie? Ile odsłon będzie? Gdzie tu kontrowersje? Gdzie te odwieczne pytania - po co to powstanie i co by było "gdyby"? Nie ma "gdyby", sytuacja jest zero jedynkowa, nie ma więc awantury, ekspertów, znawców, emocji, złości, gniewu etc. Stracony czas medialny;-P Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: godzina W 01.08.17, 17:33 wyły i to taka miła odskocznia od sygnału karetki Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 17:44 U mnie na Bielanach nic nie było słychać, nie pierwszy raz. Jakoś trudno mi uwierzyć, ze od 2 lat maja niesprawne syreny Mój mąż był na Mokotowie i tez nie słyszał, ludzie klaksonami zrobili syrenę. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 17:56 Ale syreny wyły, tylko mieszkańcy nagle i zbiorowo ogłuchli. Wniosek wyciągnęłam z odpowiedzi z ratusza; w zeszłym roku, na moje pytanie, dlaczego na Bielanach nie było słychać syren, odpowiedź brzmiała - syreny uruchomiono. Skoro uruchomiono, a nikt ich nie słyszał... W tym roku kilka samochodów stanęło na poboczu i kierowcy trąbili przez minutę albo dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 17:59 Ty tez z Bielan, prawda?? W poprzednim roku słyszałam jakieś echo z oddali, w tym nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 18:04 Ano z Bielan (ale od znajomych wiem, że nie tylko Bielany pokrzywdzone). Trzeci raz nie słychać syren, ale nie mam pomysłu, z kim na ten temat dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: godzina W 01.08.17, 18:12 To u mnie w prowincjonalnym mieście syreny głośno wyły. Nie wszyscy się zatrzymywali. Wyszłam na balkon - po drugiej stronie ulicy stanęły 2 auta, kierowcy wyszli na ten moment. Odpowiedz Link Zgłoś
bo1 Re: godzina W 01.08.17, 20:21 Ja ze Starych Bielan. U mnie wyło. Niezbyt głośno i niezbyt długo, ale wyło. I jak zwykle tuż przed 17, jeszcze przed syrenami, uruchomiono dzwon w kościele św. Zygmunta. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:26 Tylko tak jak napisała kawka, syrena alarmowa służy do ostrzegania o niebezpieczeństwie, ma być słyszalna wszędzie. Ja jestem z Wawrzyszewa i niestety nie słyszałam. Dobrze, ze u Ciebie było coś słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: godzina W 01.08.17, 18:09 Warszawa Sodmiescie - wszystko staneło. W autobusie ktorym jechałałam ludzie wstali z miejsc. Nawet ze stojacych samochodow wysiadali ludzie i stawali obok swoich aut. Klaksony wýły. Aż mnie w gardle scisnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: godzina W 01.08.17, 18:26 Bo szkoda tych ludzi jak cholera. Tacy sami jak my byli. I dzieci, jak nasze Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:38 W Śródmieściu są zawsze, ale jak widać im dalej od centrum to gorzej. Trochę wstyd, ze w małych miastach mogą zawyć a w całej Warszawie już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 19:00 Na stronie Urzędu Dzielnicy Bielany był skan pisma od wojewody mazowieckiego i komunikat, że o 17:00 będą wyły syreny. Trzeci rok z rzędu cisza, tak od strony syren, jak i kacyków. Ciekawa jestem, czy ktoś to w ogóle kontroluje, bo póki syreny spełniają funkcję dekoracyjną, to można to przeboleć, ale jeśli przyjdzie ostrzegać przed czymś mieszkańców, to z przeboleniem może być ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 19:04 Na fb dzielnicy Bielany tez jest info, ze maja być syreny. I syren nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: godzina W 01.08.17, 19:54 I to jest wlasnie to, co mnie w braku syren niepokoi. Ja sobie o 17 sama wstane, niezaleznie, gdzie akurat jestem, i pomysle o tych wszystkich straconych zyciach, o biednym Andrzejku, ale boje sie, ze to ze ktos tego dnia nie slyszy syren (a w moim domu rodzinnym nie bylo ich slychac nigdy), oznacza, ze nie uslyszy ich takze wtedy, gdy beda ratowac zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
1234wxyz Re: godzina W 01.08.17, 18:29 Wyły spóźnione z 15 minut. Wyszłam na balkon, w zasięgu wzroku miałam tylko dwie wydurniające się nastolatki, wyglądało że nie słyszały. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:39 U mnie wyły o 17.00 i potem drugi raz, właśnie około 17.15. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: godzina W 01.08.17, 21:57 Warszawa wyły i to bardzo głośno, wracałam z synem. Stanęliśmy, sporo osób powychodziło z kawiarni. Wzruszyłam się a już kompletnie mnie ścisneło jak mój syn jak zamilkły syreny powiedział: "chwała bohaterom". Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: godzina W 01.08.17, 22:51 Byłam w Wawie na ulicy Perkuna (Gocław) i nie słyszałam nic. Bardzo mnie to zdziwiło bo wiem, że ludzie od kilku (jak nie dłużej) lat się na Gocławiu zbierają w rocznice Powstania. A tu nic, zero, nawet z oddali nic nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś