01.08.17, 16:58
Już za 2 minuty.
Obserwuj wątek
    • anetapzn3 Re: godzina W 01.08.17, 17:04
      Wyły u was syreny? U mnie w Łodzi na osiedlu nie sad
      • kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 17:05
        Kraków jak co roku.
      • krejzimama Re: godzina W 01.08.17, 17:06
        U nas na szczęście też nie.
        • livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 17:13
          To nie te dzieci wymyśliły Powstanie. One tylko wykazały się niezwykła odwagą. Należy im się szacunek, szczególnie jeśli rządzący chcą jednocześnie zawłaszczyć etos Powstania, przeczołgują poszczególnych jego bohaterów.
          • ewa_mama_jasia Re: godzina W 01.08.17, 17:39
            Dokladnie. Podpisuję się wszystkimi czterema kończynami. Jakos dziwnie wyly syreny. Zupełnie inaczej niż zwykle.
          • zona_glusia Re: godzina W 01.08.17, 17:44
            Zawłaszczyć pamięć o Powstaniu chce też ONR. Słabo mi się zrobiło jak zobaczyłam na filmiku jak to wygląda.
            • kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:36
              O kto zwykłym ludziom broni zorganizowania się we własnym gronie?
          • tiszantul Re: godzina W 01.08.17, 18:32
            > Należy im się szacunek, szczególnie jeśli rządzący chcą jednocześnie zawłaszczy
            > ć etos Powstania, przeczołgują poszczególnych jego bohaterów.

trzeba było się zainteresować powstaniem zanim zrobił to pis, a nie teraz się żalić. W latach 90. Wasza "Gazeta Wyborcza" wolała pisać, jak powstańcy warszawscy mordowali Żydów. Dlaczego już dzisiaj o tym nie opowiadacie? Oj chyba mocno narracja nie chwyciła...
            • kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:38
              Nenia to bardzo ładnie ujęła (dotyczyło to co prawda marszy z okazji 11 Listopada). Nikt niczego nie zawłaszczył bo te symbole stały pogardliwie porzucone przez te e-matki, młode, wykształcone.
              A nagle gdy ktoś się nimi zainteresował to wielkie aj waj...
            • grazbed Re: godzina W 01.08.17, 18:39
              Tiszantul, w przypadku powstania warszawskiego nie ma jednej słusznej narracji. Poczytaj sobie na stronach MPW opowiadania powstańców jak różne były to losy.
            • livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 18:40
              Rozumiem, że pis w ramach zemsty za rzekome artykuły w GW krzywdzi teraz powstańców, np generała Ścibora Rylskiego i wysyła ONR na hajlowanie pod pomnikiem Powstania?
              https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/20525195_117006452282259_345002542034344423_n.jpg?oh=1e15f8de2bc5cd8530f098b77a8f17b6&oe=59F71CA7
      • heca7 Re: godzina W 01.08.17, 17:07
        Na moim osiedlu w Warszawie nie wyly. W zeszłym roku tak i w poprzednim też a dziś nie sad
      • gama2003 Re: godzina W 01.08.17, 17:08
        Wyły. Zawsze mnie to wzrusza.
        Szacunek dla ofiar Powstania.
        • zona_glusia Re: godzina W 01.08.17, 17:45
          Mnie też.
      • grazbed Re: godzina W 01.08.17, 18:34
        Warszawa centrum, syreny wyły ale też odniosłam wrażenie, że jakby ciszej niż co roku. Jednak jak też co roku przechodnie i samochody wszystko się zatrzymało. To naprawdę wzruszający moment
      • the_komcia Re: godzina W 01.08.17, 19:10
        U mnie na Dolnym Mokotowie wyły, ludzie zatrzymali się na ulicach, autobusy i samochody też stanęły.
        Z okna widzę Kopiec Powstania Warszawskiego, wieczorem pewnie jak zawsze będzie widać pięknie podświetlony Pomnik Polski Walczącej.
        • olena.s Re: godzina W 01.08.17, 21:10
          O, sąsiadka....
    • livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 17:07
      U mnie wyły. Głośno. A mieszkam w peryferyjnej dzielnicy Poznania. Zatrzymaliśmy się z chłopcami. To dobry zwyczaj.
    • zuleyka.z.talgaru Re: godzina W 01.08.17, 17:10
      Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko akurat muszą to jedno. Nieudane.
      • kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 17:11
        Szkoda, że akurat muszą wypowiadać się w necie wszyscy.
        • lauren6 Re: godzina W 01.08.17, 17:13
          1000/1000
        • zlababa35 Re: godzina W 01.08.17, 18:10
          Dobrze prawisz.
      • iwles Re: godzina W 01.08.17, 17:50
        A ktore powstanie uwazasz za udane? (Kurcze, glupie to slowo, nieadekwatne, ale ja tylko ciebie cytuje).
        • krejzimama Re: godzina W 01.08.17, 17:52
          Wielkopolskie i Ślaskie.
        • zuleyka.z.talgaru Re: godzina W 01.08.17, 18:05
          Wielkopolskie i Ślaskie
          • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:23
            Nic nie szkodzi na przeszkodzie żeby władze samorządowe z Wielkopolski czy Śląska zabrały się za rozpropagowanie tych powstań na skale krajowa. Mówię to całkiem szczerze.
            • sumire Re: godzina W 01.08.17, 18:40
              Rozpropagowanie powstań śląskich? Absolutnie nie ma szans, żeby to się wydarzyło. A już na pewno nie przy obecnych władzach. Błagam.
              • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:54
                Jak teraz nie to czemu nie wcześniej. Przez 8 lat rządziło PO, można było. Tak samo z wielkopolskim. Najlepiej narzekać, ze ktoś inny zajął się innym powstaniem.
                • sumire Re: godzina W 01.08.17, 19:14
                  Serio, nawet w wątku o powstaniach będziemy jechać na żenującą nutę "przez 8 lat"?...
                  • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 19:27
                    Nie rozumiem o co Ci chodzi skoro sama napisałaś, ze się nie da przy obecnych władzach. Na obecnych wladach świat się nie kończy. Jeśli uważasz, ze nie można pisać o tym, ze można było się tym zająć wcześniej to jednocześnie nietrafiony jest argument, ze teraz nie ma szans na to.
                    • livia.kalina Re: godzina W 01.08.17, 19:39
                      Może teraz nadszedł czas refleksji a klimat polityczny jest akurat niesprzyjający. Miała jakiś obowiązek od urodzenia zajmować się upamiętnianiem powstań śląskich?

>Najlepiej narzekać, ze ktoś inny zajął się innym powstaniem.
                      Ja tam narzekam, że ONR zajął się Powstaniem i hajluje w ramach "upamiętniania" jego wybuchu, przy aplauzie obecnej władzy. Narzekam również, że powstańcy przymierają głodem, nie mają za co się leczyć za to IPN chciał lustrować 99 letniego generała Ścibora Rylskiego. A co, nie wolno?
                      • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:18
                        Ale ja naprawdę nie o tym pisze, mnie tez się wiele rzeczy nie podoba, i to chyba nawet wiecie niż Tobie. Jeśli zwrócisz uwagę na drzewko to przeczytasz, ze podwatek wziął się od ematki, której przeszkadza minuta syren, bo świętuje się w ten sposób nie to powstanie które jej się podoba. Ja się do tego odnoszę.
                        Pretensje tego typu są śmieszne. A sama tradycje syren uważam za piękna i wzruszająca.
                        • livia.kalina Re: godzina W 02.08.17, 14:53
                          ok smile
                    • sumire Re: godzina W 01.08.17, 19:52
                      W sumie to nawet się cieszę, że teraz nie ma na to szans. Nie podoba mi się obchodzenie rocznic powstań z racami i flagami ONR.
                      • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:23
                        Może kiedyś szanse będą. Ja akurat całkiem poważnie uważam, ze przydałoby się to nam. Tylko musi się komuś chcieć nad tym popracować, musi być ktoś z pomysłem, wizja i determinacja. Tak było w przypadku obchodów PW, muzeum i tych syren.
        • thank_you Re: godzina W 01.08.17, 18:07
          Turaj uważanie nie ma nic do rzeczy, uważane za udane (czyli takie, gdzie zostały spełnione założenia powstania) są:
          - wielkopolskie
          - galicyjskie
          - 3 powstania śląskie
        • c2h6 Re: godzina W 02.08.17, 10:09
          iwles napisała:

> A ktore powstanie uwazasz za udane? (Kurcze, glupie to slowo, nieadekwatne, ale
          > ja tylko ciebie cytuje).

I to jest ta porządna wiedza historyczna patriotów.
      • quilte Re: godzina W 01.08.17, 18:07
        "Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko akurat muszą to jedno. Nieudane."
        Jak zawsze - z właściwym sobie wdziękiem, subtelnością i finezją ruskiego czołgu. W przyszłym roku schowaj się przed tym wyciem na działce, ups, przepraszam DACZY big_grin
      • tiszantul Re: godzina W 01.08.17, 18:37

> Niestety wyły. Szkoda, że w calej Polsce nie świętują udanych powstań tylko aku
        > rat muszą to jedno. Nieudane.

Zawsze możesz świętować udane stłumienie powstania przez Niemców.
      • inguszetia_2006 Re: godzina W 01.08.17, 20:51
        Witam
        Oczywiście, że się świętuje. Msze, marsze, kwiaty, przemówienia pod pomnikiem Nieznanego Żołnierza. Warszawa upamiętnia ulicami - Powstańców Śląskich i Powstańców Wielkopolskich. Legia składa kwiaty pod pomnikiem PW. Że za mało? Powiedz to mediom. Co ugrają na tym temacie? Ile odsłon będzie? Gdzie tu kontrowersje? Gdzie te odwieczne pytania - po co to powstanie i co by było "gdyby"? Nie ma "gdyby", sytuacja jest zero jedynkowa, nie ma więc awantury, ekspertów, znawców, emocji, złości, gniewu etc. Stracony czas medialny;-P
        Pzdr.
        Ing
    • aquella Re: godzina W 01.08.17, 17:33
      wyły i to taka miła odskocznia od sygnału karetki
    • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 17:44
      U mnie na Bielanach nic nie było słychać, nie pierwszy raz. Jakoś trudno mi uwierzyć, ze od 2 lat maja niesprawne syreny uncertain
      Mój mąż był na Mokotowie i tez nie słyszał, ludzie klaksonami zrobili syrenę.
      • kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 17:56
        Ale syreny wyły, tylko mieszkańcy nagle i zbiorowo ogłuchli. Wniosek wyciągnęłam z odpowiedzi z ratusza; w zeszłym roku, na moje pytanie, dlaczego na Bielanach nie było słychać syren, odpowiedź brzmiała - syreny uruchomiono. Skoro uruchomiono, a nikt ich nie słyszał...
        W tym roku kilka samochodów stanęło na poboczu i kierowcy trąbili przez minutę albo dłużej.
        • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 17:59
          Ty tez z Bielan, prawda?? W poprzednim roku słyszałam jakieś echo z oddali, w tym nic.
          • kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 18:04
            Ano z Bielan (ale od znajomych wiem, że nie tylko Bielany pokrzywdzone). Trzeci raz nie słychać syren, ale nie mam pomysłu, z kim na ten temat dyskutować.
            • zlababa35 Re: godzina W 01.08.17, 18:12
              To u mnie w prowincjonalnym mieście syreny głośno wyły. Nie wszyscy się zatrzymywali. Wyszłam na balkon - po drugiej stronie ulicy stanęły 2 auta, kierowcy wyszli na ten moment.
            • bo1 Re: godzina W 01.08.17, 20:21
              Ja ze Starych Bielan. U mnie wyło. Niezbyt głośno i niezbyt długo, ale wyło. I jak zwykle tuż przed 17, jeszcze przed syrenami, uruchomiono dzwon w kościele św. Zygmunta.
              • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 20:26
                Tylko tak jak napisała kawka, syrena alarmowa służy do ostrzegania o niebezpieczeństwie, ma być słyszalna wszędzie. Ja jestem z Wawrzyszewa i niestety nie słyszałam. Dobrze, ze u Ciebie było coś słychać.
    • lady-z-gaga Re: godzina W 01.08.17, 18:09
      Warszawa Sodmiescie - wszystko staneło. W autobusie ktorym jechałałam ludzie wstali z miejsc. Nawet ze stojacych samochodow wysiadali ludzie i stawali obok swoich aut. Klaksony wýły. Aż mnie w gardle scisnęło.
      • gama2003 Re: godzina W 01.08.17, 18:26
        Bo szkoda tych ludzi jak cholera.
        Tacy sami jak my byli. I dzieci, jak nasze sad
      • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 18:38
        W Śródmieściu są zawsze, ale jak widać im dalej od centrum to gorzej. Trochę wstyd, ze w małych miastach mogą zawyć a w całej Warszawie już nie.
        • kawka74 Re: godzina W 01.08.17, 19:00
          Na stronie Urzędu Dzielnicy Bielany był skan pisma od wojewody mazowieckiego i komunikat, że o 17:00 będą wyły syreny. Trzeci rok z rzędu cisza, tak od strony syren, jak i kacyków. Ciekawa jestem, czy ktoś to w ogóle kontroluje, bo póki syreny spełniają funkcję dekoracyjną, to można to przeboleć, ale jeśli przyjdzie ostrzegać przed czymś mieszkańców, to z przeboleniem może być ciężko.
          • iuscogens Re: godzina W 01.08.17, 19:04
            Na fb dzielnicy Bielany tez jest info, ze maja być syreny. I syren nie ma.
          • turzyca Re: godzina W 01.08.17, 19:54
            I to jest wlasnie to, co mnie w braku syren niepokoi. Ja sobie o 17 sama wstane, niezaleznie, gdzie akurat jestem, i pomysle o tych wszystkich straconych zyciach, o biednym Andrzejku, ale boje sie, ze to ze ktos tego dnia nie slyszy syren (a w moim domu rodzinnym nie bylo ich slychac nigdy), oznacza, ze nie uslyszy ich takze wtedy, gdy beda ratowac zycie.
    • 1234wxyz Re: godzina W 01.08.17, 18:29
      Wyły spóźnione z 15 minut. Wyszłam na balkon, w zasięgu wzroku miałam tylko dwie wydurniające się nastolatki, wyglądało że nie słyszały.
      • kaz_nodzieja Re: godzina W 01.08.17, 18:39
        U mnie wyły o 17.00 i potem drugi raz, właśnie około 17.15.
    • mama303 Re: godzina W 01.08.17, 20:04
      nie słyszałam syren, Warszawa sad
    • panna_lila Re: godzina W 01.08.17, 21:57
      Warszawa wyły i to bardzo głośno, wracałam z synem. Stanęliśmy, sporo osób powychodziło z kawiarni. Wzruszyłam się a już kompletnie mnie ścisneło jak mój syn jak zamilkły syreny powiedział: "chwała bohaterom".
    • maggi9 Re: godzina W 01.08.17, 22:51
      Byłam w Wawie na ulicy Perkuna (Gocław) i nie słyszałam nic. Bardzo mnie to zdziwiło bo wiem, że ludzie od kilku (jak nie dłużej) lat się na Gocławiu zbierają w rocznice Powstania. A tu nic, zero, nawet z oddali nic nie słyszałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka