marminia Re: Transport weselny 14.08.17, 19:04 Tak btw to fajny przykład, jak sobie skomplikować życie w imię "nie wypada". Autorka nie ma ochoty jechać na wesele do ludzi, z którymi ma mało wspólnego, ale nie wypada, bo jako chrzestna powinna dać "wypasiony prezent". Panna młoda widać, że nie ma ochoty zapraszać autorki, ale nie wypada, bo to przecież chrzestna. W sumie została zaproszona, ale nie tak, jak wypada Zresztą już sam fakt wyboru niepraktykującej chrzestnej (wtf ?!) jest, że tak powiem, dyskusyjny Odpowiedz Link Zgłoś
herca Re: Transport weselny 14.08.17, 19:09 Pewnie zgodziła się być chrzestna bo nie wypadało odmówić Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Transport weselny 14.08.17, 21:19 Chrzestna mojej córki też nie za bardzo praktykująca, no i? Jak jakaś uroczystość się kroi (z tym, że u mnie uroczystości rodzinne są rzadkie ), to oczywiście, że pamiętam, zapraszam, podkreślam jej wagę i rolę. Kiedyś dużo zrobiła zresztą - pośrednio - dla mojej córki i to było ważniejsze niż to, czy praktykująca. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Transport weselny 14.08.17, 19:26 Brawo za dbanie o własnych gości........Gdybym miała zapłacić tyle za taxi, to albo pojechałabym brz prezentu albo wysłała prezent i nie pojechała. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Transport weselny 14.08.17, 19:38 Robie to drugie za co czesc probuje mnie nieudolnie zlinczowac😀 Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Transport weselny 14.08.17, 20:01 Bo u nad ciągle ważniejsze jest " co wypada", a nie to co człowiek uważa za dobre dla niego Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Transport weselny 14.08.17, 21:56 Wiesz, ja może zbytnio zwracam uwagę na konwenanse. Inni powiedzieliby że mam kij w d.u.p.i. e. Ale ja jakbym nie jechała na wesele z przyczyn podobnych do twoich tzn. Trochę olewczej postawy zapraszających to prezentu bym jednak nie dała. I nie o kasę tu by mi chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Transport weselny 14.08.17, 22:20 To ze otrzymaja ten prezent nie kloci sie z moim postrzeganiem calej sytuacji.Jest mi bardzo przykro,ale cos,co zostalo kupione specjalnie dla mlodych,dla nich pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Transport weselny 14.08.17, 21:02 Uwzględniając takie dane: -nocleg u mamy w miejscowosci A 300 km od domu, - ślub w B 30 km od A, wesele w C 20 km od B, - wesele w C odległe od noclewiska A o 30 km - mąż się musi napić na weselu, robimy tak: 1. Mąż i ja bierzemy urlop na poniedziałek poweseleny. 2. Prosimy mame jako tubylca albo same przegrzebujemy znajomości na FB i szukamy człowieka, kto za 100 zł + koszty paliwa poświęciłby jedną sobotnią noc na wożenie nas. 3. Człowiek wiezie nas z A do B na slub, przeczekuje obrzędy w kościele, wiezie nas na wesele do C, wraca sobie do domu w A. 4. Na umówiony znak człowiek przyjeżdża po nas z A do C i odwozi do mamy w A. 5 odsypiamy wesele, spędzamy miłe popołudnie z mamą , wracamy w poniedziałek. Człowiek jako tubylec zapewne radzi sobie z lokalnymi drogami. Poza tym, kościoły zazwyczaj stoją przy drogach utwardzonych i są oświetlone, podobnie na światło mozna liczyć przy sali weselnej. A tak w ogóle mamy sierpień, to do listopada jeszcze ze trzy miesiące, wcale nie jest powiedziane, że młodzi nie zalatwią transportu. * koszty paliwa: tam: A -> B + B -> C + C -> A = 30 + 20 + 30 = 80 km z powrotem: A -> c + C -> A = 30+30 = 60 km razem: 150 km zakładając spalanie 10l/100 km zużywamy 15 l beznyny zakładając 5 zł za litr otrzymujemy 75 zł za paliwo Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Transport weselny 15.08.17, 01:31 Przeczytałam cały wątek. Pretensje to powinnaś mieć do swojego męża przede wszystkim. Dla mnie niewyobrażalne jest, żeby jechać samej na taką imprezę, bo chłop walnął focha o brak kartonika, a tak w ogóle to nie pojedzie, bo wszyscy będą pic, a on nie. Jak sama piszesz masz swoje lata, po prostu tak się nie robi. No jak on nie pojedzie??? Oczekujesz, że obca w sumie dziewczyna zadba o twój transport, a własnemu mężowi pozwalasz siedzieć w fotelu i strzelać fochy? To kto ma dbać o Twój komfort? Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Transport weselny 15.08.17, 12:59 Dlaczego wynajelas nocleg tak daleko od obu miejsc? Logicznie byloby wynajac tam gdzie wesele, a na slub dojechac z kims, jesli sie da. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Transport weselny 15.08.17, 13:07 Ona nie wynajęła noclegu - ma mieszkać u swojej mamy Odpowiedz Link Zgłoś