Dodaj do ulubionych

Bociani sejmik

21.08.17, 19:31
Niedługo zaczną się obrady. Bociany obsiadły mój dach i okoliczne topole. Jeden z najpiękniejszych widoków, jakie w życiu widziałam. I ten szum skrzydeł, kiedy przelatują tuż nad głową. Wzruszenie i podziw ściska gardło. Do zobaczenia, kochane, za rok! Bezpiecznej podróży! Idzie jesień.....
Obserwuj wątek
    • moni_kaw Re: Bociani sejmik 21.08.17, 19:36
      Tydzień temu był pierwszy pająk w domu, co roku bez pudła rozpoznają ochłodzenie i nadchodzącą jesienną aurę
    • onnomatopeja Re: Bociani sejmik 21.08.17, 19:51
      A, faktycznie, ostatnio znalazłam dwa - jeden pod prysznicem, drugi w zlewozmywaku. Fuj, nie cierpię pająków!
      • rorzrzutny Zachwycenie... 22.08.17, 17:51
        Lato gaśnie, bociani sejmik, nostalgia... Ale pajączek już nie, choć to też jesień. tongue_out

Niczym młoda polonistka z Zachwycenia Waligórskiego, świeża i czysta. big_grin
    • marcelina4 Re: Bociani sejmik 21.08.17, 19:58
      no nie mów, że już bociany odlatują, już?? no to jesień za progiem, dzisiaj to już tak jesiennie zawiało, szkoda, że lato już się kończy
    • stara-a-naiwna Re: Bociani sejmik 21.08.17, 20:34
      oooo rób zdjęcia!

pokaż coś!!!
    • nena20 Re: Bociani sejmik 21.08.17, 20:39
      Raz tylko widziałam taki spektakl bociani, piękne i niezapomniane.
    • wiosennaburza1 Re: Bociani sejmik 21.08.17, 20:50
      u mnie w czarnym bzie przeplatanym z winogronem co roku jest ptasia narada: odlatujemy?
      i już radzą. z jednej strony uwielbiam ten harmider, z drugiej - to już??? już koniec lata??? przecież go prawie nie było...
    • issa-a Re: Bociani sejmik 21.08.17, 21:16
      to dopiero młode odlatuja, najprawdopodobniej.
      U bocianow jest tak, że młode odlatuja jakies +/- 2 tygodnie przed rodzicami.
      W gniazdach, które obserwuje, rodzice jeszcze są, odpoczywaja po trudach lęgowych i zbieraja siły na podróz.
    • mallard Re: Bociani sejmik 22.08.17, 08:32
      Cóż, jerzyków już od jakiegoś czasu nie słychać... sad
      • qwirkle Re: Bociani sejmik 22.08.17, 10:52
        Właśnie, jerzykow nie ma, jakoś tak cicho....
    • kanga_roo Re: Bociani sejmik 22.08.17, 09:45
      nasze wilgi odleciały około 15 sierpnia.
    • sonia-3 Re: Bociani sejmik 22.08.17, 20:58
      Najpierw odlatują te, które nie doczekały się lęgów, lub młode zginęły. Potem młodzież odlatuje, a na końcu po ok 2 tygodniach rodzice. Oni przed odlotem uprzątają gniazda. Kiedyś obserwowałam gniazda , na których były kamery. Super sprawa, ale ja za bardzo emocjonalnie do tego podchodziłam i dałam sobie spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka