Dodaj do ulubionych

Warka Radller 0,0% dla 10latka

23.08.17, 17:26
Właśnie się dowiedziałam, że wczoraj teściowa mojego brata podarowała mojemu dziecku taki oto napój, aby jej wnuczka (13lat) miała towarzystwo, bo przecież samemu tak głupio. Obydwoje pili prosto z puszki- każdy swojej, po całej. Kobieta ta nadmieniam, wie doskonale, że mój syn to dziecko alkoholika ( od którego zwiałam jeszcze w ciąży) i nie demonizuję alkoholu ale powyższą akcję uważam za ... nawet brak komentarza.
Przesadzam? Czy mam rację?
Obserwuj wątek
    • ludborka Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:28
      Masz rację.
    • anetapzn3 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:32
      Masz rację. Abstrahując od tego, że dziecku Warka może od teraz kojarzyć sie z piciem, to tak po prostu, to w Radlerze pomimo braku alkoholu jest mnóstwo innych świństw, których dziecko nie powinno pić. Pani powinna ciebie zapytać, ze względu na skojarzenie warki alkoholem oraz ze wzgledu na to że możesz po prostu nie podawać dziecku gazowanych, słodzonych napoi.
      Ludzie nie myślą.
      • cauliflowerpl Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:44
        Pociesz Cie. Nie mam w rodzinie alkoholikow, alkohol nie jest tabu, nigdy nie dostawalam pikolo ani piwa bezalkoholowego czy radlera, a jako pozna nastolatka i na studiach potrafilam sie radosnie schlac do upadlego big_grin zreszta jako dorosla rowniez. Teraz nie pije prawie wcale, zdrowie juz nie to i szkoda dni na kaca.
        Wiec nie histeryzuj, bo nic nie jest przesadzone.
        Watek pyszny jak piwo z sokiem malinowym.
        • cauliflowerpl Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:45
          Och, chyba zle mi sie odpowiedzialo, nie tej osobie co chcialam (trzezwa jestem jakby co, to ten telefon...)
    • black.emma Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:33
      Chyba ją bóg opuścił!
    • pelissa81 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:35
      O jeżu kolczasty. Teściowa wygrała. Niemowlakowi zamiast smoczka proponuje papieros elektroniczny, przecież nie szkodzi.
      • pelissa81 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:36
        Ale pewnie zaraz padnie, ze maluchy od dziecka dostaną piccolo i inne takie udające alkohol.
        • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:37
          No a nie?
          • pelissa81 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:39
            No jest - tez nie lubię tego zwyczaju dawania dzieciom udawanego szampana.
            • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:47
              Warka 0% to zwykly napoj. Cos jak woda mineralna Zywiec. Pytanie brzmi raczej: czy wychowywac dziecko alkoholika w strachu przed alkoholem? Czy to na pewno wlasciwa metoda? Nie wiem, nie mowie,ze nie, ale jednak mam watpliwosci...
              • krypteia Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:54
                fornitta69 napisała:

> Warka 0% to zwykly napoj. Cos jak woda mineralna Zywiec. Pytanie brzmi raczej:
                > czy wychowywac dziecko alkoholika w strachu przed alkoholem? Czy to na pewno wl
                > asciwa metoda? Nie wiem, nie mowie,ze nie, ale jednak mam watpliwosci...

to nie jest zwykły napój coś jak woda mineralna żywiec. Warka Radler 0% składa się z 40% piwa bezalkoholowego. Serio 10 latek powinien już poznawać smak piwka nawet jeśli jest bezalkoholowe? Po kiego .uja???
                • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:05
                  Nie mowie,ze powinien. Pytanie, co zlego sie stalo,ze poznal? Ze mu zasmakuje? Predzej czy pozniej i tak sprobuje, to utopia,ze bedzie inaczej. Czy piwo, wino w potrawie tez wywolaloby tak ostra reakcje matki? Czy dziecko alkoholika powinno miec wpajane,ze alkohol jest "nie dla ludzi"? Czy to cokolwiek da?
                  • krypteia Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:07
                    Alkohol jest dla ludzi. Pełnoletnich. Nie dla 10 latka.
                    • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:08
                      No ale to NIE alkohol.
                      • memphis90 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:50
                        epapierosa też podasz, bo nie ma substancji smolistych?
                        • daszutka Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:40
                          Za to ma nikotynę,a to chyba ona uzależnia a nie substancje smoliste?
                      • lodomeria Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 23:40
                        Alkoholikiem zostaje się nie od alkoholu, tylko od predyspozycji genetyczno-psychologicznych. Piwo bezalkoholowe, otoczka w jakiej zaserwowano je temu dziecku to właśnie klasyk pierwszego kroku do uzalezienia: pij bo że mną się nie napijesz? Nie bój się mama nie patrzy a ty masz prawo lubić piwo, nie możesz odstawać od reszty itp.
                        Jeśli dziecko ma genetyczne skłonności do uzależnień to kwestia procentów jest drugorzędne jak nie trzeciorzędna.
                  • anetapzn3 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:35
                    fornitta69 napisała:

> Nie mowie,ze powinien. Pytanie, co zlego sie stalo,ze poznal? Ze mu zasmakuje?
                    > Predzej czy pozniej i tak sprobuje, to utopia,ze bedzie inaczej.

O matko... To trzeba dziecku od razu dać papierosa, prędzej czy póżniej wszak i tak spróbuje.
                    • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:44
                      Ale mówimy o piwie bezalkoholowym.
                      Papierosy za "moich czasów" imitowały np. gumy do żucia. Łapa w górę kto nie bawił się w "palenie" paluszków.
                      No i szampany Picolo. Macie rację, wszystko to trauma i pierwszy krok do nałogu big_grin
                      • lodomeria Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:58
                        A za czasów tego i owego lało się dzieci paskiem i porządni wyrośli.

No i ja jednak znam bardzo wielu ludzi, którzy palenie papierosów traktowali jako wręcz obowiązek, jak tylko mogli się sami w nie zaopatrywać.
                        • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:13
                          Mysle ze sam fakt ze wpadlas na to zeby porownywac gumy w ksztalcie papierosa do lania pasem mowi wystarczajaco wiele i nie wymaga komentarza.
              • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:08
                alkohol dla dziecka każdego ma być czymś zakazanym, tylko dla dorosłych, a nie dostępnym napojem jak cola
                a radlera 0 od piccolo odróżnia to, że jest produktem dla starych którzy muszą a nie mogą
                spróbuj wysłać 12latka po to piwo do sklepu zobaczysz, że ekspedientka też się boi
                • default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:33
                  >>>>a radlera 0 od piccolo odróżnia to, że jest produktem dla starych którzy muszą a nie mogą

Ta, jasne. Bo jak ktos "musi", to zadowoli sie slodka oranzada bez alkoholu i bez smaku piwa (bo nie smakuje toto piwem, nawet bezalkoholowym), tylko dlatego ze nazywa sie jak browar.
                  Co do opisanej sytuacji - kontekst jest niefajny, gdyby dala mu ot tak, w szklance , jako napoj, bo mu sie akurat pic chcialo, a to miala pod reka i bez oznajmiania " oto pijemy sobie piwko" , to nie robilabym kwestii. Poza ew. dietetyczna - ze nie podajesz slodzonych napojow.
                  • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:27
                    nie interesuje mnie to, że warka 0% nie spełnia swojej roli u dorosłych tylko, że się to daje dziecku, które będzie chciało jeszcze raz i jeszcze raz itd
                    • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:30
                      Dajesz dziecku co chce bo chce? To 10-latek, a nie 3-latek
                    • default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:48
                      >>>>nie interesuje mnie to, że warka 0% nie spełnia swojej roli u dorosłych

Ale dlaczego nie spełnia i jakiej niby roli ? To jest napój orzeźwiający na bazie piwa bezalkoholowego i jeśli ktoś lubi takie napoje, to je kupuje, pije ze smakiem i się orzeźwia. I tyle. Ja np. wolę to niż colę (jeśli już mam ochotę się napić czegoś gazowanego), bo jest wytrawniejsze w smaku. Tego typu napojem jest też kwas chlebowy, tyle że jest nie na bazie chmielu, ale fermentowanego chleba. Kwasu też nie wolno dać 10-latkowi ?
                      • memphis90 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:53
                        Kultura picia kwasu jest zupełnie inna, niż kultura picia piwa. Ilu znasz nastolatków raczących się w parku w krzakach kwasem chlebowym, bo to takie dorosłe i cool?
                        • default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 22:19
                          Totez nspisalam powyzej ze razi mnie "oprawa" tego picia, czyli urzadzanie dla dzieci doroslej rozrywki p.t. "posiedzimy sobie przy piwku", natomiast sam fakt spozycia tego napoju przez dziecko juz nie. Gdyby dostal ten napoj jako oranzade, to wypilby jako oranzade, raczej nie wpadlby na to ze zawiera piwo.
    • flo-bo Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:35
      Stanowczo masz rację. W tym wypadku zrobiłabym aferę. Oj zebrałoby jej się...
    • zawsze-w-drodze Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 17:47
      Nie wierze. No, nie wierze. To jest gorsze niz piccolo i gumy do żucia udające papierosy razem wzięte. Teściową rzeczywiście bóg opuścił.
      Nawet nie wiem jak sie na takie występy reaguje.
    • ichi51e Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:46
      Ciekawe co matka tej 13latki mysli. Nie mogla dac mu coli dla towarzystwa? 10 i 13 w ogole chcialy piwo kinem tracic? O_o
    • berdebul Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 18:50
      Powiedz jej, żeby następnym razem kupiła dzieciakom po puszce coli.
      Nie widzę zwiazku z ojcem alkoholikiem.
    • semihora Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 19:18
      Głupi pomysł.
    • malinadzika Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 19:57
      daj spokój, to pewnie jednorazowa akcja. Ważne żebyś z tego powodu nie demonizowała bo to doda temu napojowi rangi i atrakcji.
    • klamkas Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:00
      Sorry, wiem, że temat poważny, ale ubawiła mnie kwestia puszki. A co by zmieniło, jakby pili ze szklanki? wink
      • serei Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:04
        to samo co gdybyś nie zadawała debilnych pytań, nic
      • default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:05
        Nie widzialby zlowieszczej nazwy Warka wink
        • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:18
          warka a sok w kartonie naprawdę nie ma różnicy? nie rozumiesz tego, że dziecko teraz z ekscytacją biegnie na alkoholowy bo tam jest "napój dla dzieci"
          • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:22
            10-latek tak sie zachowuje, naprawde? To pasuje do 3-latka.
    • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:14
      Nie widze w tym nic strasznego, skoro bezalkoholowe. Fakt najlepsza jest woda ale niektorzy maja z tym problem.
      Nie znam tego napoju ale to chyba nie jest energy drink no i nie daje mu tego regularnie.
      Fobii alkoholowej nie rozumiem zupelnie.
      • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:20
        >>Fobii alkoholowej nie rozumiem zupelnie.

ja tez bo nie mam
        • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:21
          To w czym problem?
          • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:30
            w tym, że nie kumasz
            • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:34
              No nie kumam. Twierdzisz ze nie masz alkoholowej fobii a robisz z tego wielki problem. To tylko napoj, jak coca cola, gorzej gdyby to byl energy drink.
              • memphis90 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:48
                Piwo nie jest dla dzieci. Nawet bezalkoholowe i z lemoniadą.
                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:51
                  No nie jest, coca cola I inne napoju z tonami cukru i innych dodatkow tez nie sa, uwazam ze woda najlepsza. Nie rozumiem tylko histerii z powodu okazjonalnego wypicia takiego napoju. Gdyby chodzilo o coca cola albo nawet energy drink nie byloby watku.
                  • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:55
                    O Energy drinka zrobiłabym większy rumor.
                    • niu13 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 15:48
                      No i słusznie. Bo jest dużo gorszy, podobnie jak cola, od bezalkoholowego napoju chmielowego, który tylko dlatego, że można nazwać "piwo", od razu wzbudza tęgie emocje w odniesieniu do 10 latka. W latach 80 funkcjonowało coś takiego jak podpiwek, podawano również dzieciom, sama piłam i nigdy nie robiono draki, że ma to związek z alkoholem. Jak coś nie zawiera alkoholu, to podawanie tego dzieciom nie wyczerpuje znamion czynu rozpijanie małoletniego. Reszta jest histerią. W ogóle ten wątek przypomina mi dyskusję nt. piwo karmi jest alkoholem a jego nazwa nie oznacza karmi piersią😂
                      • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 17:00
                        Pamiętam podpiwek i była też mogą moda na kwas chlebowy który był jak piwo właśnie jak dla mnie...
        • kondolyza Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 17:31
          falundafa napisał(a):

> >>Fobii alkoholowej nie rozumiem zupelnie.
          >
          > ja tez bo nie mam

i ja tez nie rozumiem i uwazam ze reakcja matki mocno przesaddzona i obiektywnie rzecz biorą-nie ma nic dziwnego ani zlego w piciu radlera O%
          natomiast matka tego dziecka to klasyczny nie leczony DDA ... tylko wspolczuc
    • stara-a-naiwna Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:27
      ja po takiej akcji bym chyba ograniczyła kontakty z mamunią
      masakra!
    • zlababa35 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:27
      To babunia już nie umie dzieciakom kupić wody albo soku, skoro wie, że przyjdą? Rany, co za żenująca osoba...
    • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:28
      Masz rację.
      Abstrahując od tego, że to nie alkohol. Że ma 0,00%
      To wytwarza pewne nawyki, złe nawyki. A jako dziecko alkoholika może mieć większe skłonności(co nie znaczy, że tak będzie).
      Ale jednak picie Warki z puszki może kojarzyć sie dziecku z piciem prawdziwego piwa tzn alkoholu.
      Poza tym ma w sobie mnóstwo aromatów, barwników i innych nie zdrowych rzeczy.
      • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:32
        Jakie zle nawyki? Picie coca coli albo innego niewinnego napoju z puszki nie kojarzy sie z piciem alkoholu? Picie alkoholu to cos zlego? Jesli tak to dlaczego dorosli go pija?
        • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:43
          Nie chce mi się tłumaczyć dokładnie skoro nie rozumiesz prostych rzeczy...
          Coca cola też jest nie zdrowa i słynie jako napój, a nie piwo. Czego o warce powiedzieć nie można.
          Słyszysz Warka myślisz piwo i dzieci też to wiedzą.
          Picie alkoholu samo w sobie nie jest złe. Sama czasem lubię wypić dobre wino.
          Ale lepiej jednak zbyt wcześnie nie zaczynać, żeby potem samemu nie stać się alkoholikiem.
          Taki 10-latek pije sobie Warkę radler, za 3-4 lata spróbuje zwykłej Warki, potem kolejnej i kolejnej itd...
          • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:48
            A to juz sa twoje projekcje, chociaz faktycznie z takim podejsciem i demonizacja alkoholu moze sie wydac niezwykle atrakcyjny i wypaczyc stusunek do tej kwestii.
            • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:54
              Nic nie demonizuję.
              Babcia Fantę mogła im kupić i pewnie nie było by tematu.
              A nie Warkę. Z jakiegoś powodu ta Warka stoi na alkoholowym, a nie na napojach...
              • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:28
                angeika89 napisał(a):

> Nic nie demonizuję.
                > Babcia Fantę mogła im kupić i pewnie nie było by tematu.
                > A nie Warkę. Z jakiegoś powodu ta Warka stoi na alkoholowym, a nie na napojach.
                > ..

To moze trzeba zwrocic uwage w sklepie ze to nie alkohol i powinno stac gdzie indziej.
                A swoja droga, rozumiem ze ematka nie zabiera dzieci nawet w okolice aleji z alkoholami w sklepie zeby dziecko alkoholikiem nie zostalo. W domu oczywoscie alkoholu sie nie pije
          • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:02
            angeika89 napisał(a):

> Taki 10-latek pije sobie Warkę radler, za 3-4 lata spróbuje zwykłej Warki, pote
            > m kolejnej i kolejnej itd...
            OJP i tak sprobuje, za 3 a moze za 5 lat. I jednorazowe wypicie Warki 0% tego zapewne dramatycznie nie przyspieszy. Na jakim swiecie wy zyjecie, no nie moge!
            • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:05
              Jednorazowe...
              Ale jeśli nie powie sie jasno i wyraźnie, że nie chcemy aby nasze dziecko piło takie rzeczy to babunia będzie kupować tego typu "soczki" przy każdych odwiedzinach.
              • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:07
                Z pewnoscia,i jak nic od tego bezalkoholowego stanie sie alkoholikiem😂
              • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:09
                I myslisz,ze to dzieciaka "rozpije"? Serio? Alkohol zacznie zapewne pic z kumplami, jako nastolatek, taka kolej rzeczy.
                • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:24
                  No to z kumplami, a nie z Babunią...
                  Na picie z kumplami nie mamy potem już większego wpływu, ale na "babcine nauki" już tak.
                  • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 22:23
                    Lepiej zaszczepic kulture picia w domu rodzinnym,niz trzezwic nastolatka spuszczonego ze smyczy.
    • cosmetic.wipes Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:32
      Warka radler zero ma ZERO alkoholu. To jest napój podobny do lemoniady.
      Pepsi z puszki też jest niedozwolona dla dziecka alkoholika?
      • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:40
        dlaczego nie stoi obok lemoniady, coli i fanty???
        a pepsi z puszki nie ma nazwy alkoholowej i nie stoi na dziale alkoholowym
        • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:00
          Spytaj w sklepie, u nas stoi obok oranzadybig_grin nie widze problemu w wypiciu przez dziecko bezalkoholowego piwa ,widze problem w twoim podejsciu do alkoholu.To sie zle skonczy i to nie z powodu tej wypitej puszki Warki.
          • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:01
            W PL stoi na alkoholowym. Zwłaszcza w marketach itp.
            • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:05
              No i? Polacy maja dziwne podejscie do alkoholu, jakos nie zauwazylam by od tych panicznych reakcji i dostepnosci alko od 18roku zycia w Polsce pilo sie mniej niz gdzie indziejtongue_out
              Ciesze sie ,ze tu 14latek moze sie napic piwa, wina, sekta na legalu.
        • default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 22:36
          >>>>dlaczego nie stoi obok lemoniady, coli
          Napoje w lodowkach sa pogrupowane wg producentow, czesto sa to lodowki firmowe i przedstawiciel handlowy pilnuje zeby w lodowce Warki staly tylko produkty Warki, takie same wymagania maja inni producenci. I handlowiec z CocaColi nie pozwolilby na stawianie radlera obok coli. Z powodu marki, a nie zawartosci piwa.
      • niektorymodbija Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:43
        Ma 2% alkoholu.
        • niektorymodbija Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:46
          Sorry,źle spojrzałam ,nie znałem wcesbieh tego wariantu.
          Niemniej jednak jestem na nie.
    • kanna Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 20:58
      Masz rację.
      A "szampany" dla dzieci? Dajesz?
      • falundafa Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:01
        piccolo dla dzieci daje sie raz/dwa razy w roku i to nawet 3latkom
        • angeika89 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:03
          U mnie nie ma problemu, bo mój 3-latek w ogóle nie lubi gazowanych napojów smile
          Pije tylko wodę, lub jakiś sok.
        • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:06
          Ahh i ci nie przeszkadza,ze butla ma ksztalt butelki szampana i nazwe alkoholu?
        • klamkas Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:08
          A twój syn ile razy wypił przy babci tą warkę?
        • kanna Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 23:54
          > piccolo dla dzieci daje sie raz/dwa razy w roku i to nawet 3latkom

Ja nie daję, podobnie jak Warki 0.
          Nie widzę potrzeby wyrabiania w dzieciach nawyku, ze świętować trzeba przy pomocy alkoholu. Nawet jak to jest tylko 'alkohol".
          A Warka 0 przyzwyczaja dziecko do nazwy marki. Sięgnięcie po Warkę nie 0 będzie w przyszłości prostsze.
          • solejrolia Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:03
            Kanna. W samo sedno!
          • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:32
            A inne marki chocby ' Kubus' przyzwyczaja do swoich marek, czy to oznacza ze dorosli swietuja przy 'kubusiu' czy jednak alkoholu? I co jest zlego w swietowaniu przy alkoholu?
          • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:29
            Co zlego jest w swietowaniu przy alkoholu.Dzieciak jedzacy kaszke nestle przyzwyczaja sie do nestle czy jak?
            Dlaczego mam wrazenie,ze pochodzisz z rodziny alkoholikow?
    • onnomatopeja Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:06
      W naszym kraju jest problem z kulturą picia. Kilka lat pracowałam we Włoszech, widziałam, ile się pije wina i jedynymi pijanymi, których spotkałam, byli Polacy i Ukraińcy. Kilkuletnie dzieci chodzą do sklepów z baniaczkami po wino do obiadu dla rodziny i jest ok.
      • solejrolia Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 23.08.17, 21:24
        Tak, w Polsce nie ma kultury picia.
        Ale i tak jest lepiej niż było:

www.youtube.com/watch?v=p7lhgsmfxyM

wink
      • frey.a86 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 00:55
        A w USA popularnym wśród dzieci napojem jest piwo korzenne (bezalkoholowy napój na bazie karmelu) i jakoś nikt nie rwie tam włosów z głowy, że dzieci piją coś, co ma "piwo" w nazwie. Odsetek alkoholików nie jest tam wyższy, niż w innych krajach. A u nas oczywiście histeria i problem, bo babcia podała dziecku szklankę piwa bezalkoholowego.
        • black.emma Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:04
          Nie szklankę tylko puszkę, jak jakiś menel spod sklepu. Jeżeli już mówimy o "kulturze picia" to niech babunia zachowa minimum kultury.
          Ja uważam, że dawanie dzieciom radlerów, piccolo jest niepotrzebnym wyrabianiem skojarzeń, że jak zabawa to tylko alkohol. Tak samo, jak karmienie dzieci w nagrodę albo na pocieszenie.
          • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:27
            Z puszki pije sie tez mnostwo innych napojow noe dorabiaj d... uszu.
          • lady-z-gaga Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:33
            >Nie szklankę tylko puszkę, jak jakiś menel spod sklepu.

Następna nawiedzona? nie zauważyłas, że w puszkach sprzedaje się mnóstwo napojow bezalkoholowych i kupują je zwykli ludzie, nie menele? I niektórzy piją z puszki, bo tak lubią. Albo nie chce im się szklanki brudzić, albo są poza domem, co nie znaczy "pod sklepem"
        • memphis90 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:37
          Piwo korzenne kojarzy się z napojem przeznaczonym dla dzieci i nie udaje piwa dla dorosłych, tak jak "piwo kremowe" w Harrym Potterze. Warka jest napojem na bazie piwa adresowanym typowo dla dorosłych.
        • moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 21:34
          Ja w Niemczech miałam okazję poznać dzieci pijące piwo w domu przy akceptacji rodziców. Nie do uwierzenia ale miały ...... brzuchy piwoszy. Jeszcze skromne ale wyraźne .
          • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 22:08
            Nie znam zadnego dziecka z brzuchem piwoszabig_grin
      • stara-a-naiwna Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:54
        tak mamy inną kulture picia niż włosi (czy francuzi albo hiszpanie)
        co nie zmienia faktu że bardzo duży odsetek włochów ma marskoś wątroby mimo, ze sie nigdy nie upijali
        mało tego, to że ktoś sie nie upija tylko codziennie pije 2-3 lampki nie znaczy, ze nie jest uzalezniony
        (tak, mam rodzinę we Włoszch - włoską częśc rodziny a nie z pochodzenia Polskiego i wiem jak to wygląda)

• heljo Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 06:17
      Mój 15-latek bardzo lubi Warkę 0 i czasami ja mu ją kupuje. Jest to smaczny napój nie zawierajacy alkoholu, więc nie widzę problemu. Nawet jeśli to oznacza że za 3 lata sięgnie po wersję alkoholową to nie jest to jakiś straszny dramat - jest wiele gorszych napojów. Ale nie częstuje nią znajomych dzieci, bo wiem że są osoby które uważają podobnie jak ty, że to zachęca dzieci do picia w przyszłości. Dla mnie ważniejszy wpływ ma chyba to jak piją rodzice, czy dziecko widzi ich pijących alkohol lub upijających się. Smak tego radlera nie ma nic wspólnego ze smakiem piwa i sięgając po prawdziwe piwo za kilka lat może się poczuć naprawdę rozczarowany. Nawet jego wersja alkoholowa jest dużo gorsza smile.
      • raczek47 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 07:55
        A piwo imbirowe,które jest b .popularne na zachodzie i które dzieciaki bardzo często piją- nawet często w filmach jest motyw picia tego piwa przez dzieciaki.?
        Czy stają się alkoholikami,bo piją napój,nazywany piwem?
        Ja bardzo często latem kupuję podpiwek,uwielbiany od małego przez moje dzieci,sama go .piłam w dzieciństwie,bo dziadkowie wyrabiali☺
        Też ma rdzeń "piwo" w nazwie.
        Nie demonizujcie roli puszki wątki 0 % W procesie alkoholizowania młodzieży.
        A jak jeszcze całkiem niedawno niektórzy lekarze mówili,by dziecku dać parę łyczków piwa, gdy dorośli piją,bo mu to "przeczyści nereczki".?☺

• default Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:21
          Bo piwo generalnie jest zdrowszym i bardziej wartosciowym napojem (witaminy, mineraly, probiotyki) niz gazowane napoje czy slodzone soki.
          • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:30
            Im dzieciak później sięgnie po alkohol czy nawet jego substytut tym lepiej dla niego. Można powiedzieć nawet, zdrowiej.
            • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:32
              I teoim zdaniem z powidu Radlera zacznie siegac wczesniej? Z mojego doswiadczenia najwczesniej upijaly sie dzieci spuszczone ze smyczy i z rodzin dysfunkcyjnych.
              • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:35
                Upijały się dzieci które wiedziały jak działa alkohol i miały do niego dostęp.
                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:41
                  kropkacom napisała:

> Upijały się dzieci które wiedziały jak działa alkohol i miały do niego dostęp.
                  >

Upija sie te ktore dochodza z rodzin dysfunkcyjmych i wcale nie oznacza biednych oraz te, ktorym wmawia sie ze alkohol to zlo i nawet popatrzec im nie wolno. To tak jak z ciazami u nastolatkow, patologia i mocno religijne tlo
                  • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:42
                    Tak, tak...
                    • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:46
                      kropkacom napisała:

> Tak, tak...
                      >
                      Owszem, tak.
                    • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:50
                      No tak,ona ma racje.Dam sobie reke uciac, ze to twije dziecko predzej siegnie po alko niz moje.
                      • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:02
                        To może nie będziesz miała ręki. Moje już jest w wieku kiedy twoim zdaniem gdzieś tam alko można spożywać i jak na razie nie pije i nie jest przez nas częstowany.
                        • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:12
                          kropkacom napisała:

> To może nie będziesz miała ręki. Moje już jest w wieku kiedy twoim zdaniem gdzi
                          > eś tam alko można spożywać i jak na razie nie pije i nie jest przez nas częstow
                          > any.
                          >
                          Moja corka ma 14 lat (wkrotce 15) i sprobowala piwa i wina, w domu pod kontrola. Wypila kilka lykow, nie miala ochoty na wiecej, woli coca cole choc pije okazjonalnie. Czasem wypije kubek kawy z mlekiem. Nie pije alkoholu nie mowiac o upijaniu sie, widac zadna to atrakcja dla niej.
                          • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:20
                            Co innego zaspokojenie ciekawości a co innego podawanie dziecku alkoholu czy jego substytutu jak napoju. No ludzie...
                            • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:29
                              kropkacom napisała:

> Co innego zaspokojenie ciekawości a co innego podawanie dziecku alkoholu czy je
                              > go substytutu jak napoju. No ludzie...
                              >
                              Ale co ludzie? Ten substytut nawet jesli ma w nazwie piwo nie jest alkoholem i uczyni z nikogo alkoholika. Akurat na to maja wplyw zupelnie inne czynniki a jednym z nich moze byc histeryczne podejscie do alkoholu, ktore wzbudzi niezdrowa ciekawosc a ta chce picia
                              • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:31
                                Nie uczyni
                              • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:39
                                Ciekawość to jedno. Już napisałam.
                                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:45
                                  kropkacom napisała:

> Ciekawość to jedno. Już napisałam.
                                  >
                                  Jak na razie stoisz na stanowisku ze substytut piwa wypity okazjonalnie przez 10-latka uczyni z niego alkoholika co jest bzdura.
                                  • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:08
                                    Nie, napisałam, że substytut nie jest dla dzieci tylko dla dorosłych.
                                    • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:11
                                      Uwaga tez na piccolo. Podobno kazdy alkoholik zaczynal od piccolo w sylwestrowa noc w wieku 10 lat. Najbardziej podatni na uzaleznienie okazali sie byc ci, ktorzy pili z gwinta. Ci, ktorym rodzice litosciwie dali szklo uzaleznili sie nieco pozniej i nie przyznaja sie do nalogu, stad prozno szukac ich w grupach wsparcia AA.
                                      • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:15
                                        Tak, Piccolo uważam za jeden z durniejszych produktów, którego grupą docelową są dzieci.
                          • kk345 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:30
                            Przy takich dyskusjach zawsze mnie dziwi ta wiara rodziców, że doskonale znają swoje dzieci i wiedzą o nich niemal wszystko. Ci sami rodzice z reguły nie chcą pamiętać, jak wiele rzeczy robili za plecami swoich własnych rodziców, którzy też byli przekonani, ze doskonale znają swoje dzieci big_grin
                            • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:33
                              Jasne, corka pije alkohol, ja oczywiscie tego nie zauwazam, bo jakze inczej😀
                              • kk345 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:46
                                Znowu nie zrozumiałaś?
                                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:48
                                  kk345 napisała:

> Znowu nie zrozumiałaś?

Znowu napisalas co innego niz chcialas?
                            • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:35
                              A mnie dziwi, że rodzice zgadzają się na to aby nic o swoich nastolatkach nie wiedzieć. Ja nie robiłam nic takiego czego nie mogłabym obecnie powiedzieć swoim nastolatkom.
                              • kk345 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:45
                                kropko, nie zrozumiałaś- zastanów się, czy na pewno nigdy w życiu nie zrobiłaś niczego głupiego? Czegoś, o czym rodzice nie wiedzieli i nigdy by się tego po tobie nie spodziewali?
                                • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:58
                                  To tak jak z dawaniem dziecku do picia piwa czy wina a zaspokojeniem przez niego ciekawości. Na to drugie piszemy się wszyscy a na to pierwsze nie. Tak, są rzeczy o których rodzice nie wiedzą, ale nie oznacza to, że nie mają wiedzieć nic.
                                  • kk345 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:05
                                    Moim zdaniem KAŻDE dziecko choć raz w życiu zrobiło/zrobi coś głupiego, niebezpiecznego, zabronionego, nieprzemyślanego, o czym jego rodzice nie mają pojęcia- dlatego piszę, ze to przekonanie "znam swoje dziecko i ono nigdy/zawsze"jest zwyczajnie naiwne.Tyle
                                    • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:10
                                      Mogę wiedzieć, ze moje dziecko nie pije alkoholu? Mogę. Co nie neguje tego, że mogło go posmakować za moimi plecami. Jeszcze coś?
                              • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:47
                                kropkacom napisała:

> A mnie dziwi, że rodzice zgadzają się na to aby nic o swoich nastolatkach nie w
                                > iedzieć.wiedzieć

???

. Ja nie robiłam nic takiego czego nie mogłabym obecnie powiedzieć swoim nastolatkom.
                                >
                                A gdybys robila to bys to ukrywala przed nimi?
                • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:45
                  Wiedzialam jak dziala alkohol , a dostep wtedy mial kazdy.Nie upijalam sie.Ba do tej pory alkohol jako taki mi nie smakuje.Moi koledzy i kolezanki tez wiedzieli i tez sie nie upijali.
                  Dlaczego nastoletnich ciaz jest wiecej w katolickich szkolach?big_grin
                  • moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 21:47
                    Robiłaś badania statystyczne?
        • dotcomhaha Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:48
          Całkiem niedawno lekarze polecali piwo dla dziecka jako remedium na problemy z nerkami ?tzn w XIX wieku ?to pewnie ci,którzy uważają ,ze do pieca na trzy zdrowaski to samo zdrowie 😁Masakra ,co tez dorosłe baby plota trzy po trzy..
          • raczek47 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:52
            Owszem tak.
            Niecałe 20 lat temu,gdy ze swoim dzieckiem teraz już pełnoletnim chodziłam do.pediatry😊
            • lodomeria Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 09:22
              Parę lat temu mojej babci, 97 lat, wózek, wysoki cukier, nadwaga, leki przeciwbólowe na stałe, lekarz poradził picie butelki piwa dziennie. Dziadkowi kardiolog polecił kieliszek koniaku dziennie.
              Ludzie, którzy przez całe życie nie mieli problemów z alkoholem, regularnie piją, co im lekarze kazali. Ja sobie mogę mówić.
        • rosapulchra-0 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:21
          W bardzo dawnych czasach, gdyby nie piwo, to ludzkość by nie przetrwała.
    • lady-z-gaga Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 08:29
      > Kobieta ta nadmieniam, wie doskonale, że mój syn to dziecko alkoholika

Masz swoje traumy, nie oczekuj, że cały świat będzie je podzielał.
      Jakie znaczenie ma fakt picia z puszki, albo to, że każdy wypił całe opakowanie? chyba tylko dla kogoś, komu wszystko się niewłaściwie kojarzy.
    • truscaveczka Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:12
      W naszym domu piwa kraftowe to przysmaki, degustowane wspólnie, nigdy żadne z nas, dorosłych, nie wypiło więcej niż jedną butelkę, przeważnie się dzielimy. Mąż pija malutkie ilości wina do niektórych obiadów. Nigdy nie byliśmy pijani. To tak w kwestii wstępu i tła.
      W czasie urlopu kupiłam sobie kilka razy radlera 0.0% i pozwoliłam spróbować mojej 12-letniej córce, bo koniecznie chciała. Uznała, że smak ok, ale żadna atrakcja - bo dla niej to żaden lans mieć w ręku puszkę z piwem.
      Nie wiem, jak z tym konkretnym 10-latkiem - czy to jest dla niego atrakcja, udawanie picia, w jakim środowisku się obraca (w domu rozumiem alko nie ma, ale zostają jeszcze inne domy), ale generalnie skupiłabym się na przegadaniu tematu z dzieckiem.
      A ta wnuczka to córka brata? Co brat na to?
    • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:21
      Uważam, że dawanie dzieciom piwa bezalkoholowego (nawet typu radler) jest niewłaściwe. Nie chodzi o puszkę, ale o rodzaj napoju. Nie ma o czym gadać. I tak, też widziałam babcię, która dała wnukowi do rąk puszkę radlera.
      • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:26
        Piwo bezalkoholowe zresztą nie oznacza zupełnego braku alkoholu. Fakt, jest go bardzo niewiele.
        • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:30
          W wielu slodyczach i potrawach jest alko😂moj syn jada spaghetti bolignese na winie,pieczen z jelenia na winie,mieso podlewane piwem😀
          • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:32
            Owszem, ja też dodaje wino do wielu potraw, ale nie daję dzieciakom kieliszka wina do obiadu. Ta uwaga o alko w bezalkoholowym piwie to tylko tak aby było jasne.
            • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:37
              A np Francuzi daja dzieciom kieliszek wina do obiadu i choc malo tam alkoholu to zdecydowanie wiecej niz w napoju warka 0,0%
              • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:41
                Nie wiem czy dają. Tak samo jestem przekonana, że nie każdy Francuz pije wino do obiadu. Alkohol jest dla ludzi, ale dorosłych i z pewną kulturą jego spożywania. Puszka radlera dla dzieciaka to jednak zupełnie inna bajka.
                • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:46
                  W Niemczech alkohol moga pic juz 14latki😀
                  • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:55
                    I co? Na zdrowie?
                    • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:20
                      I jakos Niemcy nie sa narodem alkoholikow.
                      • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:21
                        A jakie są statystyki w temacie?
                        • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:19
                          Lepsze niz te polskie😂
                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:50
                  Pewnie nie kazdy Francuz co jest normalne bo nie ma spoleczenstwa w ktorym absolutnie kazdy cos tam robi. Jednak jest to tradycja i w wielu rodzinach sie podaje a wzorem niektorych powinno sie demonizowac, bo we Francji tez jest jakis procent alkoholikow
                • daszutka Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:46
                  Dlatego babcia powinna była przelać mu do szklanki. Z puszek butelek piją tylko ludzie bez kultury wink
          • memphis90 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:44
            Przecież w spaghetti czy pieczeni nie ma alkoholu, bo alkohol odparowuje podczas gotowania/pieczenia.... uncertain
            • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:47
              W Warce tez nie ma alkoholu😂
              • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:53
                Jest w glowach niektorych tak jak w piccolo, juz od samego patrzenia na alkohol zostaje sie alkoholikiem.
            • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:56
              Coś tam zostaje, ale procentowo naprawdę niewiele.
        • rosapulchra-0 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:34
          W składzie: piwo jasne bezalkoholowe Warka (40%), lemoniada cytrusowa (60%). Co ciekawe w przeciwieństwie do innych bezalkoholowych piw nie ma tu informacji, że może zawierać do 0,5% alkoholu, tylko wyraźnie jest wskazane, że ma 0,0% obj. Pojawia się tylko pytanie czy nie lepiej jednak wybrać klasyczną lemoniadę?

Tyle wyczytałam na temat składu.

A tu sobie można poczytać, co sama Warka reklamuje i sprzedaje: www.radler.pl/
          • moadek Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 16:16
            oczywiście można na tej stronie przeczytać , tylko dlaczego przy wchodzeniu muszę podawać date urodzenia, czyżby wymagali pełnoletności by radlera pooglądać na ekranie
            • frey.a86 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 16:45
              Bo są tam też radlery o zawartości alkoholu 2%?
      • lady-z-gaga Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:55
        No więc ja w zasadzie się z Tobą zgadzam. Nie powinno to byc stałym obyczajem w domu, są inne napoje i jest z czego wybierać. Natomiast wpadanie w histerię, bo babcia czy ktokolwiek inny okazjonalnie poczestuje dziecko, to objaw niezdrowego podejscia do tematu.
        • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:59
          Dlaczego? Bo babcia? Czy okazjonalnie? Po co dzieciaka uczyć, że może już pić piwo. Bo to mu może w głowie zostać.
          • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:05
            Ale dziecko nie pilo typowego alkoholowego piwa. Piwo imbirowe to tez piwo a moze byc bez alkoholu , moje dzieci czasem takie pija i dlatego ze to okazjonalne nie widze w tym nic zlego. Podobnie jak bardzo okazjonalnie pija coca cole czy inna fante, ktore tez moga uzaleznic i sa jeszcze bardziej niezdrowe niz piwo imbirowe bez alkoholu.
            • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:29
              Wybacz, ale radler jest dla dorosłych. Mimo iż niektóre radlery nie mają tych 0,5% alkoholu etylowego i pewnie kupi je nawet dwunastolatek. Niektóre za to mają 2 procent. Grupą docelową nie są dzieci.
              • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:36
                A niektore maja 0.0%.
                Wiekszosc napojow chocby coca cola nie sa dla dzieci a jednak je pija i jakos nikt nie histeryzuje. Wiele dzieci pije energy drinks a to jest naprawde niebezpieczne swinstwo
                • fornitta69 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:38
                  Nie przetlumaczysz. I o ile w tym temacie rozumiem autorke watku (eks partner alkoholik), o tyle reszty forumek juz nie...
                • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:41
                  To, ze coca cola nie jest zalecana dla dzieci a energy drinki nawet dla nastolatków nie tłumaczy tego, ze piwo nie jest dla dzieci.
                  • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:47
                    Piwo zwykle nie jest. Piwo bezalkoholowe moze byc dokladnie tak jak cola albo fanta- nic zdrowego ale panika niczym nieuzasadniona.
                    • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:53
                      Radler to połączenie piwa i lemoniady. Zwykłe, czy niezwykłe. Wszystko jedno. Nikt nie proponuje tu tez picia Fanty czy napojów energetycznych dla ścisłości. Koniec dyskusji.
                  • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:51
                    kropkacom napisała:

> To, ze coca cola nie jest zalecana dla dzieci a energy drinki nawet dla nastola
                    > tków nie tłumaczy tego, ze piwo nie jest dla dzieci.
                    >
                    Piwo z alkoholem nie jest dla dzieci i o tym kazdy wie ale dziecko nie wypilo puszki prawdziwego piwa a napoj bezlakoholowy a cala histeria dotyczy marki i puszki.

A energy drinks nikt nie powinien pic bez wzgledu na wiek
                    • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:55
                      Tak dla ścisłości to napij bezalkoholowy to coś co nie posiada 0,5 procent alkoholu.
                      • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:02
                        No ale wyraznie napisala ze piwo bezalkoholowe. Moze to dla ciebie szok ale istnieje warka radler 0.0%. Wiec bezalkoholowe. Tak jak napisala w poscie startowym.
                      • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:03
                        Oczywiscie, bo ten napoj posiada 0.0% procent alkoholu.
                        • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:13
                          Skoro producent tak deklaruje to może faktycznie tak jest. Tylko tyle.
                          • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:19
                            Nie no spoko, teraz bedziemy podwazac zapewnienia producenta zeby udowodnic ze fobie i paniki maja sens. Brawo.
                            • kropkacom Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:34
                              To nie fobia i panika a zasada. Radlery nie as dla dzieci.
                              • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:41
                                Cola tez nie. Ani czekolada. Samo zlo i puste kalorie. Nie dla dzieci, o nie nie nie.
                                • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:47
                                  Żebyś wiedział. Cola nie jest dla dzieci. Bo niszczy m.in. zęby i powoduje, że przez kilkanaście godzin po spożyciu nie wchłania się wapń.
                                  Czekolada, jeśli nie ma na pierwszym miejscu syropu glukozowo fruktozowego, a na drugim mleka w proszku jest ok, ale w ograniczonych ilościach.
                                  • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:57
                                    No i spoko. Ale czy jest sens panikowac i bic piane jak sie dziecko raz tej coli napije albo zje slodycze o zlym skladzie?
                                    • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:05
                                      Autorka ma takie a nie inne skojarzenia, wolno jej. Ponadto obawia się, że syn mógł odziedziczyć skłonności. Nie dziwi mnie, że panikuje.
                                      Zamiast ją wyśmiewać można delikatnie wytłumaczyć, że od jednej Warki dziecko nie zostanie alkoholikiem, ale to nie oznacza, że piwo bezalkoholowe jest napojem dla dzieci.
                                      • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:14
                                        No nie jest tak jak i nie jest nim cola. Co nie zmienia faktu ze nikomu nic nie bedzie od puszki raz na jakis czas i tyle. Autotka pyta czy przesadza wiec moje zdanie jest takie ze tak, bo nic wielkiego sie nie stalo.
                              • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:17
                                Cola tez nie. Czekolada tez. I piccolo. Och, wait. Zasady, o moj borze szumiacy.
    • tsaria Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 10:58
      Trochę przesadzasz i robisz z igły widły. Masz problem ze sobą, ze swoimi traumami, a nie z tym że dziecko wypiło napój z puszki szumnie nazywany piwem, a będącym jedynie oranżadą.Od tej jednej puszki dziecko alkoholikiem się nie stanie, nie chcesz sama mu tego napoju nie podawaj, proste. Po jednej puszcze dziecko nie ma jeszcze nawyku sięgania po Warkę tongue_out
      • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:18
        No nie wiem. Dziecko jakies dziwne. Sama napisala wyzej ze teraz dziesieciolatek biegnie w podskokach na dzial alkoholowy bo tam sa napoje dla dzieci. Moze jakis opozniony w rozwoju a o tym nie wspomniala w poscie startowym.
        • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:25
          1234wxyz napisał(a):

> No nie wiem. Dziecko jakies dziwne. Sama napisala wyzej ze teraz dziesieciolate
          > k biegnie w podskokach na dzial alkoholowy bo tam sa napoje dla dzieci. Moze ja
          > kis opozniony w rozwoju a o tym nie wspomniala w poscie startowym.

A TY jesteś opóźniony w rozwoju, że nie wiesz, że dzieci lubią słodkie napoje i lubią naśladować dorosłych?
          • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:36
            O boze. No dramat. Serio dramat. Jeszcze troche i sprobuje coli a wtedy w sklepie sie rozdwoi nie wiedzac w ktora strone biec. Ludzie litosci. Na kilometr widac ze to autorka ma jakis problem, opis dziecka pedzacego na dzial alkoholowy po jednokrotnym sprobowaniu radlera to juz jakas wersja hard bajkopisarstwa a tu burza jakby mu ktos wlal litr wodki na sile.
            • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:38
              10-latek zachowujacy sie jak 3-latek to by mnie bardzo martwilo , w porownaniu z okazjonalnym wypiciem jakiegos napoju to jest problem
              • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:42
                Dlaczego jak trzylatek? To jest smaczny napój, sama lubię takie "piwa". Może dziecko posmakowało i chciał jeszcze?
                • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:04
                  I w tym celu od razu po wiejsciu do sklepu biegnie do dzialu z alkoholem upierajac sie zeby mu kupic warke
                  • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:06
                    A co w tym dziwnego?
                    • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:24
                      To ze takie zachowanie moze miec 3-latek, 10-latek to dziecko bardzo kumate, ktore bez problemu rozumie ze pewnego jedzenia i napojow nie spozywa sie codzinnie a okazjonalnie. Mam 10-latka w domu i choc lubi coca cole to nie biegnie w sklepie do dzialu z napojami domagajac sie jej zakupu. Juz pomysl takiego zachowania swiadczy o niezdrowym podejsciu do tej kwestii.
                      • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 14:57
                        Bo pije ją okazjonalnie.
                        Ten chłopiec wypił Radlera po raz pierwszy. Nie widzisz różnicy?
                        • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 15:26
                          pade napisała:

> Bo pije ją okazjonalnie.
                          > Ten chłopiec wypił Radlera po raz pierwszy. Nie widzisz różnicy?
                          >
                          Nie, nie widze, bo wystarczy ze autorka watku mu wyjasni ze to nie jest najlepszy wybor napoju dla niego do picia czesto i ze moga poszukac wspolnie cos smacznego i nieco zdrowszego.
                          A tak w ogole to dzieciak nawet czegos takiego nie zrobil a matka juz ma projekcje. Dosc dziwne zachowanie
                    • daszutka Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:55
                      To że wie gdzie ta warka stoi w sklepie.
        • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:18
          Raczej obstawiam,ze odpowiedzi byly nie po jej mysli, wiec wymyslila biegniecie w podskokach po alko.
    • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:23
      Masz rację. To idiotyczne zachowanie. Dziecko to jest dziecko, a nie dorosły. Zanim osiągnie pełnoletność zdąży się nauczyć pić alkohol.
      • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 11:30
        No wiadomo. Od picia z puszki nauczy sie pic alkohol chociaz nic z alkoholem nie mial nigdy w ustach.
        • baz12 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:13
          Zgadzam się całkowicie z kropkacom. Jest tyle innych napoi, że dziecko w wieku 10 lat nie musi pić piwa bezalkoholowego. Chodzi o nawyk ( teraz bez alko, za parę lat z alko i też będzie zwykłe piwo traktował jako napój zaspokajający pragnienie ). Wolę dmuchać na zimne. Zresztą te piwa bezalkoholowe posiadają niewielką ilość alkoholu, bezalkoholowe są tylko z nazwy a w składzie jednak alkohol pojawia się, mało bo mało, ale jest. Nie wiem jak akurat Warka radler, ale inne mają. Piccolo to trochę cos innego, juz z opakowania widać, ze jest tylko dla dzieci. Widziałyście kiedyś dorosłego pijącego Piccolo? To się kupuje tylko dla dzieci. A Warka jednak kojarzy się z napojem dla osób dorosłych.
          • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:22
            A dmuchaj. Doswiadczenie uczy ze dziecko chetniej siega po cos co bylo w domu tematem tabu niz po cos co bylo traktowane normalnie. Poza tym mowimy o napoju BEZALKOHOLOWYM. Wiec na co tu dmuchac.
            • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:45
              Doświadczenie uczy, że zaczyna się od picia w towarzystwie. Że alkohol jest nieodłącznym towarzyszem imprez, bez tego nie można się bawić. Doświadczenie uczy, że alkohol rozluźnia, na początku rozluźnia. A jak się tego stanu nie potrafi osiągnąć bez alkoholu, to się łatwiej po niego sięga.
              To zresztą w tym przypadku nieistotne. Po co dawać dziecku piwo bezalkoholowe? W jakim celu?
              • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:53
                A w jakim celu dawac mu czekolade. W jakim celu cole. Cukierki. Nikt opisywanemu dziecku nie podaje regularnie radlera. Ot, napil sie raz i tyle. Nie ma w tym celu, nie ma tez nic zlego. I tak jak podejrzewam ze nie wpadnie w otylosc bo ktos mu kiedys dal czekolade i teraz nie panuje nad obzarstwem, tak nie wpadnie w alkoholizm bo raz sie napil piwa BEZalkoholowego
                • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 12:56
                  Piwo z założenia jest dla dorosłych. Bezalkoholowe jest z założenia dla kierowców czy rowerzystów, generalnie dla tych, którzy bez tego smaku nie mogą żyć a muszą akurat prowadzić. Tak czy nie?
                  Epapierosy też można podawać dzieciom bo nie zawierają nikotyny ani substancji smolistych?
                  • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:04
                    Pisalam wyzej o gumach w ksztalcie papierosa. Wszystkie dzieci to "palily", nijak sie ma do uzaleznien. Argument o smaku piwa w radlerze przemilcze, radler 0% smakuje jak oranzada a nie jak piwo.
                    • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:09
                      Tylko producent sprzedaje tę Warkę jako piwo a nie lemoniadę, a piwo jest alkoholem. Chodzi o przekaz.
                      • 1234wxyz Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:25
                        Whaaat? Sprzedaje jako miks piwa bezalkoholowego i lemoniady, co to ma wspolnego z tym ze piwo jest alkoholem.
                        • leyre1 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:30
                          Czyli samo slowo 'piwo' jest problemem
                  • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:28
                    Piwp z zalozenia to w Polsce jest dla dorosöych.W Niemczech moga pic je juz 14latki
                    • pade Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 15:04
                      A autorka jest z Polski, więc o co Ci chodzi?
                      • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 15:18
                        Dziecko nie pilo alkoholu,wiec o co ci chodzi?
                  • edelstein Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 24.08.17, 13:35
                    Na tej puszce nawet nie jest napisane PIWO🤣
                  • joaaa83 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 11:01
                    Nie. Albo nie piłaś nigdy piwa, albo Warki 0,0%. To nie jest piwo dla kierowców. To jest napój gazowany o smaku lemoniady, ale nie tak słodki jak te wszystkie Mirindy, czy pamiętne 3 Cytryny. Jeśli miałabym porównywać, to właśnie z takimi napojami, a nie piwem
                    Jest piwo bezalkoholowe np. Lech i ono rzeczywiście ma lekko chmielowy, podobny smak do zwykłego piwa i może być takim zamiennikiem dla kierowców, ale nie Warka 0,0% o którą się tu rozchodzi. To jest zwykły napój, wyprodukowany przez piwny koncern z jego znakiem handlowym.
                    • ravny Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 14:26
                      Ale nie stoi na półkach z sokami, tylko z piwem. Psychologicznie dziecko dostaje sygnał -> picie piwa jest cool, a w tym przypadku dodatkowo -> picie alkoholopodobnych napojów jest niezbędne dla towarzystwa gdy ktoś inny pije to też trzeba. Przecież dzieciakowi mogli dac do picia cokolwiek, ale nie, bo dostał "piwo 0%" dlatego żeby starszej bratanicy w piciu piwa dotrzymac towarzystwa.
                      • frey.a86 Re: Warka Radller 0,0% dla 10latka 25.08.17, 16:49
                        Co wy macie z tym "byciem cool"? Naprawdę dla ciebie wypicie jakiegoś napoju z supermarketu to wyznacznik bycia "cool" lub nie? Przecież to się dla smaku pije, tylko i wyłącznie, a w tym watku już któraś osoba pisze o tym byciu cool. Wtf???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka