Dodaj do ulubionych

Jedynacy kolejny raz wykiwani

24.08.17, 10:20
Cześć! Nie dostają 500+, nie mają zniżek przy wejściu na basen, do kina, do muzeum (zniżki dla rodzin 2+2) a teraz przeczytałam, że w Szczecinie jedynacy jednak nie dostaną 3 miesięcznego biletu na MZK za 1zł, który dostaną dzieci z rodzin 2+2.
Znam bardzo dużo rodzin 2+2 o olbrzymich dochodach, które dostają te wszystkie zniżki. I wiele rodzin z jedynakami, które żyją od pierwszego do pierwszego i nie dostają żadnych bonusów. Tak więc jedynacy są karani za decyzje swoich rodziców, którzy z różnych powodów również zdrowotnych lub innych nie mają drugiego dziecka. Pzdr
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:35
      U nas zniżki dopiero od 2+3, na 2+2 można mieć bilet rodzinny, ale on i tak kosztuje więcej niż 2 dorosłe + jeden ulgowy, więc jedynacy nie tracą bardziej niż dzieci z rodzin 2+2.
      • tymianek21 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:42
        Czyli to zależy od miasta. W Szczecinie już rodzina 2+2 korzysta z tej olbrzymiej ilości zniżek nawet w MZK. Bilet 3 miesięczny tylko za 1zł to olbrzymia ulga dla budżetu rodzinnego a dostają go ci, którzy dostają jeszcze 500 zł.
        • kropka_kom Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:46
          Skoro miasto decyduje to cisnąć swoich radnych zeby zmienili uchwałę i ulgi byly liczone od dochodu a nie il.dzieci. Moze miastu zalezy na zwiększeniu il.obywateli ?
        • agnieszka_kak Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:54
          No to zrób sobie to kolejne dziecko- będzie 500 zł i bilet miesięczny (ilez on kosztuje jedynakow, że to taka ulga? 80zl?)
          • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:05
            Nie wszyscy moga miec drugie dziecko.Tak to ulga jak ktos ma male zarobki.To jest asurd rodzina z 2dzieci majaca 10tys miesiecznie ulge dostanie,a dziecko samotnej matki zarabiajacej 1600nie.
            • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:23
              Ale w Polsce nie mieszkają tylko samotne matki z 1600zł i bogacze z dwójka dzieci z 10 tysiami uncertain To są ekstrema. A ci, co zarabiają więcej płacą większe podatki, więc niby dlaczego nie mają mieć ulg na dzieci typu tańsze przejazdy? Ale wiem, najlepiej to zarżnąć klasę średnią, wtedy biedakom będzie się żyło jak pączkom w maśle...
              • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:05
                Kto oisze o braku ulg dla tych z dwojka dzieci?
          • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:32
            > No to zrób sobie to kolejne dziecko

Skąd ta arogancja?

> ilez on kosztuje jedynakow

Tyle samo na głowę co niejedynaków.

> 80zl?

Szczecin, bilet 3-miesięczny sieciowy ulgowy - 211 zł. Czyli rodzina z dwójką dzieci dostanie w prezencie 420 zł (oprócz tego, że 500).

Naprawdę uważasz, że to jest sprawiedliwe społecznie zabrać pieniądze matce jednego dziecka pracującej za najniższą krajową i dać je prezesowi spółki z dwójką dzieci?
            • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:40
              >Szczecin, bilet 3-miesięczny sieciowy ulgowy - 211 zł. Czyli rodzina z dwójką dzieci dostanie w prezencie 420 zł (oprócz tego, że 500).

kwestia na ile uczniowie podstawówek(do tej pory klasy 1-6) rzeczywiście korzystają z sieciówek na wszystkie linie łącznie z nocnymi i pospiesznymi...Mam dwoje dzieci, w ostatnim kwartale korzystały z komunikacji miejskiej dwukrotnie, gdyby nie karty musiałyby zakupić po dwa bilety po 1,50- wow- oszczędziłam całe dwa zeta na głowęsmile Zobacz tez inne zniżki-choćby bilet do teatru lalek-bilet normalnie dla dziecka to 15 zeta, przy dwójce 13.50 i kiedyś atk było że aby była zniżka ta dwójka dzieci musiała być jednoczesne na spektaklu i o ile jeszcze różnica wieku na to pozwala no to mamy 3 zeta taniej na dowje, ale czasami ludzie mają dziecko które ma 2 lata i idzie na spektakl dla maluchów do lat 3 a drugie które ma lat 8 idzie na spektakl od lat 6 i już dupa zniżki wtedy nie byłoo....nie wiem czy to zmienili....
              • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:55
                Słonko, ale to nie jest istotne czy akurat Twoje dzieci skorzystały czy nie. Nie wiem w jakim wieku masz dzieci, 7-latki pewnie nie skorzystają, 14-latki tak. Do tej pory klasy 1-6, ale od tego roku już 1-8. I klasy 7-8 pewnie w bardziej odległym budynku dotychczasowego gimnazjum.

> rzeczywiście korzystają z sieciówek na wszystkie linie łącznie z nocnymi i pospiesznymi...

Nie wiem jak to jest w Szczecinie, ale szukałam opcji na więcej niż jedną linię niepospieszną dzienną (czyli z przesiadką) i wydawało mi się, że jedyny bilet, który coś takiego obsługuje to pełna sieciówka na wszystko. Teraz widzę, że się machnęłam, jest jeszcze sieciowy dzienne + nocne 130. No czyli dostaną 258 zł. Nie zmienia to mojego odbioru sytuacji.
                • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:02
                  założę się, że dzieci prezesa korzystają rzadziej niż moje jednak, na 14 latki ona nie przysługuje póki co, obejmowała klasy 1-6 to dzieci chodzące jednak głównie do rejonowych lub okolicznych podstawówek albo dowożone przez rodziców a nie szlajające się nocnymi czy pospiechami na druga stronę rzeki i miasta...
                  • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:20
                    i żeby nie było tez uważam, że zniżka rodzinna to rodzinna i powinni nią być również jedynacy, tylko po prostu zwracam uwagę, że akurat z tego przywołanego konkretnie szczecińskiego programu to korzyści dla rodzin więcej dzietnych nie są jakieś spektakularne i zwykle to kwestia kilku złotych miesięcznie...
                    • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:39
                      Wyszłam z założenia, że uczniowie klas 7-8 mogą jeździć do bardziej odległej szkoły z przesiadką. Nie nocnymi, nie pośpiechami, ale jedna linia im nie wystarczy.
                      • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:43
                        mają przedłużyć niby na klasy 7 w tym roku i 8 w przyszłym no ale dotychczas na 1-6 tylko obowiązywała...teraz zrobił im się problem z gimnazjami, bo wyszło, ze jak uczniowie chodzą do gimnazjum które zostało wchłonięte przez podstawówkę to też im się zniżka będzie należała a tym wchłoniętym przez liceum nie i biedzą się teraz nad tym prawnicy....
            • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:54
              > No to zrób sobie to kolejne dziecko

> Skąd ta arogancja?

to nie arogancja, to cytat pani minister (zdaje się, o ile dobrze pamiętam, minister rodziny - Rafalskiej), która samotnym matkom jedynaków dała dobrą radę, aby poszukały chłopa i zrobiły drugie dziecko, wtedy dostaną 500+
              • joanna_poz Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:17
                pani rzeczniczki Mazurek.
                • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:39

Dzięki, nie byłam właśnie pewna kto smile
                  • chocolate-cakes Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:55
                    No to super rada tej mądrej Pani. Ja mam według niej dwoje jedynaków, chyba adoptuję trzeciego.
    • agnieszka_kak Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:43
      Bez przesady, jednak koszt utrzymania jednego dziecka jest średnio biorąc niższy niż dwóch. To normalne, że znizki/socjalne zwiększa się wraz z liczba dzieci.
      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:54
        Buhahaha issss klar.Na dziecko wydaje sie tyle ile sie ma.Podejrzewam,zr na mojego jedynaka wydaje wiecej niz niektorzy na troje😂
      • jollyvonne Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:58
        W zwiazku z czym, skoro kogos ledwo stac na jedno, to powinien jeszcze zrobic sobie drugie? To jest dyskryminacja dzieci, ktore maja mniejsza "wolnosc" poruszania sie po miescie z powodu bycia jedynakiem.
        A co z rodzinami z trojka dzieci, czy posiadanie trzeciego potomka jest premiowane proporcjonalnie do premiowania drugiego dziecka, czy tez dwojka to magiczna liczba? Jedynak nie dostaje nic, drugie dostaje 500 i darmowy bilet, a trzecie "tylko" to co drugie?
        • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:00
          a nie trójka, czwórka , itd w tym programie dostaje akurat najczęsciej więcej aczkolwiek bilety mają też za złotówkę..
          • jollyvonne Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:04
            Aco dostaje trzecie dziecko, czego nie ma drugie ani pierwsze? I co dostaje czwarte, czego nie maja te trzy pierwsze?
            • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:08
              Dostaje to samo co pierwsze, drugie - wraz z ilością dzieci w rodzinie rośnie procent ulg.
              Dzieci z rodziny dwudzietnej mają powiedzmy 55 procent zniżki, z trójką 65 a z czwórką 75 , itd.
              • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:11
                przyjaznyrodzinie.szczecin.pl/chapter_117040.asp?soid=185A48AD7B5B45D8840ECF85777DF097
                przyjaznyrodzinie.szczecin.pl/chapter_117040.asp?soid=AEAB81E8E473472BACDBAF0121B3A445
                przyjaznyrodzinie.szczecin.pl/chapter_117040.asp?soid=363A2435BC14489D92DC6FFADF3D017A
                przyjaznyrodzinie.szczecin.pl/chapter_117040.asp?soid=2A042D15B820449290F223945DA87ADE
      • rosapulchra-0 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:41
        agnieszka_kak napisała:

> Bez przesady, jednak koszt utrzymania jednego dziecka jest średnio biorąc niższ
        > y niż dwóch. To normalne, że znizki/socjalne zwiększa się wraz z liczba dzieci.
        >

Chyba liczyć nie umiesz.
        Matka trójki dzieci.
    • slonko1335 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:44
      ten program już od kilku lat przecież funkcjonuje w takiej postaci-teraz się kłócą o bilety dla gimnazjalistów....
    • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:46
      Tak, a absolwenci studiów są karani za to że obronili dyplom w terminie i już nie mają zniżkowych biletów. A ludzie młodzi są karani za to że nie są emerytami i rencistami.
      • grey_delphinum Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:50
        Jaka to niby "kara"? Coś Ci się chyba pomyliło.
        • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 10:54
          Och jej, rzeczywiście "pomyliło mi się", dzięki za uświadomienie smile
          • jollyvonne Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:03
            Nie kara dla tych co obronili w terminie, ale bonus dla tych, ktorzy oblali wink
        • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:06
          To był żart. Przecież mogę się czuć poszkodowana, bo na becikowe nie zasłużyłam, a dzieci mam trójkę, albo że nie wymienila mi gmina dachu jak pijakowi, który 8 dzieciaków narobił. Albo, że do muzeum bez zniżki czy coś. Kto mi zabroni.
          Można też dorobić dzieciaka i czerpać garściami profity, przecież 1zł za bilet i zniżka do muzeum praktycznie załatwia sprawę...
          • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:10
            System pomocy w Polsce jest chory. 500plus dostanie polityk z dwojka dzieci, a samotna matka juz nie, bo prog dochodowy jest tylko na pierwsze dziecko.
      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:02
        Kazde dziecko jest tak damo wartosciowe i kazde powinno byc traktowane na rowno z innymi.
        • ichi51e Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:24
          A premiowanie pierwszego dziecka by pomoglo ludziom sie decydowac na drugie. Jak ktos ma poczucie ze mu ledwo na jedno starcza i nikt nie pomoze jak ma sie decydowac na drugie? Ile osob ktore sobie zadowolone zyja z dwojka (na ktora dostaja 500 plus bonusy) zdecyduje sie na 3? Logiczne jest oczekiwanie ze kazda para moglaby miec pare dzieci nielogoczne jest oczekiwanie ze jak ktos ma 2 to sobie 3 i 4 i 5 machnie
          • sasanka4321 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:17
            >A premiowanie pierwszego dziecka by pomoglo ludziom sie decydowac na drugie.

Nie, nie pomogloby. O ile juz, to pomogloby. Pomogloby baaaardzo wysokie premiowanie drugiego. Ale jest nieuzasadnione, bo dwojke i bez premiowania wiekszosc ludzi chce i ma. Natomiast baaaardzo, ale to bardzo wysokie premiowanie trzeciego pomogloby decydowac sie na trzecie.
    • black.sally Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:02
      jako rodzina 2+2 chciałam powiedzieć,że nie mam żadnych zniżek.
      • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:17
        Masz pięćsetplusa!
        • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:36
          Niekoniecznie. Może mieć dwóch jedynaków.
          • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:04
            Racja, zapomniałam.
            • chocolate-cakes Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:57
              Też mam dwoje. Ani 500 ani zniżek ani podręczników darmowych. Jak żyć smile
    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:06
      Zapraszam do Krakowa.
      Tu dziecko z podstawówki w okresie wrzesień-czerwiec jeździ komunikacją miejską za darmo, niezależnie od (nie)posiadania rodzeństwa.
      Tylko ten smog...
      • mum2004 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:47
        W Warszawie od września też
      • iwoniaw To dyskryminacja gimnazjalistów 24.08.17, 12:06
        Zapraszam do Krakowa.
        > Tu dziecko z podstawówki w okresie wrzesień-czerwiec jeździ komunikacją miejską
        > za darmo

A dziecko w tym samym wieku, zameldowane i chodzące do szkoły w tej samej gminie i tak samo podlegające obowiązkowi edukacji, jeśli się załapało na gimnazjum, a nie na klasę 7, musi płacić.
        • pade Re: To dyskryminacja gimnazjalistów 25.08.17, 19:33
          To wszystko jest chore.
    • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:13
      Zazwyczaj bilety rodzinne są dla 2 + 2, więc ja z trójką dzieci, dla trzeciego dziecka dokupuję ulgowy. No to policz sobie, kto summa summarum wyda więcej, ty za 2 + 1, czy ja za rodzinny + 1?
      • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:37
        Tego toku rozumowania nie łapię. To nie jest oczywiste, że decyzja o kolejnym dziecku to decyzja o wydatkach na kolejne dziecko i że 4 bilety to wyższy koszt niż 3 bilety?
        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 22:31
          z_lasu napisała:

> Tego toku rozumowania nie łapię. To nie jest oczywiste, że decyzja o kolejnym d
          > ziecku to decyzja o wydatkach na kolejne dziecko i że 4 bilety to wyższy koszt
          > niż 3 bilety?

Ale ja nie ubolewam, mam tyle dzieci, ile chciałam. Wkurza mnie jednak takie wyliczanie, o ile to mam taniej, mając trójkę dzieci. Nie, nie mam taniej. W sumie wydam na dzieci i tak więcej niż ten co ma tylko jedno.
          • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 08:22
            Niekoniecznie.Sa jedynacy na ktorych ludzie wydaja i 2tys euro miesiecznie
          • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:29
            Przy 2+3 masz już kartę dużej rodziny...
            • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:57
              memphis90 napisała:

> Przy 2+3 masz już kartę dużej rodziny...
              >

Owszem, ale co ona daje w kontekście wydatków na dzieci? Orientujesz się? Bo ja tak, i w codziennym życiu jedynie czasem uzywam jej w Carrefour (5 zł w bonie na kolejne zakupy, przy każdych 50 zł wydanych w sklepie). Ostatnio w Lidlu (rzadko tam kupuję, w mojej miejscowości nie ma) zaoszczędziłam całe 46 gr na dziesięciu bułkach smile Wejścia do niektórych parków narodowych są darmowe lub tańsze. Bardzo przydatne, gdy trzeba kupić trójce buty i ubrania.
              I nie zrozum mnie źle, ja się nie żalę, ani nie skarżę. Nikt mi nie kazał mieć trójki dzieci, mam tyle, ile chcę. Ale denerwuje mnie ta zazdrość, że ktoś ma jakąś małą ulgę (choć i tak w sumie ma wydatki nieporównywalnie większe), a on nie, a jemgo dziecku cos zabrano. Nie zabrano, tylko po prostu nie dano. Gdyby ulg nie było dla duzych rodzin, to nie spowodowałoby to powstania ulg dla rodzin mniejszych przecież! To takie typowe "Niech jemu będzie gorzej, skoro mnie nie jest lepiej".
              • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:07
                Skad wiesz kto ma wieksze wydatki na dtiecko? Jedynacy potrafia generowac wieksze kosuty niz 3dzieci.To ile wydajesz miesiecznie na tych 3?porownamy czy placisz wiecej ode mnie
                • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:22
                  edelstein napisała:

> Skad wiesz kto ma wieksze wydatki na dtiecko? Jedynacy potrafia generowac wieks
                  > ze kosuty niz 3dzieci.To ile wydajesz miesiecznie na tych 3?porownamy czy placi
                  > sz wiecej ode mnie
                  >
                  Chyba oszalałaś, jesli sądzisz, że będę na publicznym forum opowiadała obcym ludziom, ile mam pieniędzy.
                  • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:35
                    Hue hue wiedzialamze nie napsizesz.
                    • mail-na-gazecie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:11
                      Chcesz się czymś pochwalić?
                    • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:55
                      edelstein napisała:

> Hue hue wiedzialamze nie napsizesz.
                      >
                      Ktoś normalny podaje takie informacje do publicznej wiadomości?
                      • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:55
                        A inna sprawa, nie wyliczam kosztu utrzymania jednego dziecka, wiem ile wydajemy jako rodzina.
                      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:39
                        Jakos wiekdzosc nie ma prpblemu,by podac ile kodztuja ich torebki, natomiadt wydawanie na dziecko jest owoane wielka tajemnicatongue_out ciekawe co ktos mialby zrobic z info,ze kurt.w wydaje 609zl na dzieckotongue_out
                        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:44
                          edelstein napisała:

> Jakos wiekdzosc nie ma prpblemu,by podac ile kodztuja ich torebki, natomiadt wy
                          > dawanie na dziecko jest owoane wielka tajemnicatongue_out ciekawe co ktos mialby zrobi
                          > c z info,ze kurt.w wydaje 609zl na dzieckotongue_out
                          >
                          Nie wiem, ile wydaję na jedno dziecko. Wiem, ile wydajemy na całą rodzinę. Nie wyliczam, ile na kogo konkretnie. Zresztą różnie to bywa, bo czasem kogoś trzeba oblkupić w kilka rzeczy na raz. W wątku o torebkach nie brałam udziału smile
                          Po co mam pisać, jaką kwotą miesięcznie dysponuję? W realu tez nie rozpowiadam tego na prawo i lewo.
              • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:13
                > To takie typowe "Niech jemu będzie gorzej, skoro mnie nie jest lepiej".

Nie, to nie o to chodzi. Chodzi o to, że dzieci zostały podzielone na te lepszego i gorszego sortu. I to boli, bardzo boli. To nie chodzi o pieniądze. Ta dyskusja, która się tu toczy nt. wydatków jest kompletnie bez sensu, bo przecież system 500+ nie uwzględnia zamożności rodzin. Nie ma wspierać tych, którym jest ciężko. Ma dzielić na lepszych i gorszych. I to jest problem. I to oburza. A nie fakt, że "on dostał, a ja nie". Nie boli mnie, że niezaradna życiowo sąsiadka dostaje pomoc z MOPS-u. Boli mnie, że p. prezes, który zarabia 10x tyle co ja dostaje z moich podatków dodatkową kasę "za friko".
                • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:48
                  Ten kij ma dwa końce. Miałam w zyciu moment, że kredyt na firmę dał nam w kość, zleceń nie było, wbijalismy zęby w ścianę, żeby przeżyć do pierwszego. I moim dzieciom nic się nie należało, żaden mops, żadna pomoc,.żaden dodatek celowy, żadna zniżka na żłobek. Bo na papierze wyglądalismy zbyt bogato. I wtedy moje dzieci były gorsze niż dzieci beneficjentów mops, których rodzice rąk pracą nie skalali... Więc tak nie żałuj prezesowi spółki tego pińceta, bo to on na ten pińcet dla bezrobotnych się składa.
              • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:43
                No znajomi z 4 dzieci używali jej w sklepach, na na basenie, w kinie, w Muzeum , w parku rozrywki... Najlepiej wyszło, jak koleżanka za bilety do jednego z muzeów zapłaciła łącznie... 4 zł, bo tak jej się zniżki skumulowaly wink
                • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:58
                  memphis90 napisała:

> No znajomi z 4 dzieci używali jej w sklepach, na na basenie, w kinie, w Muzeum
                  > , w parku rozrywki... Najlepiej wyszło, jak koleżanka za bilety do jednego z
                  > muzeów zapłaciła łącznie... 4 zł, bo tak jej się zniżki skumulowaly wink
                  >
                  jesteś pewna, że chodzi o Kartę Dużej Rodziny ogólnopolską, a nie jakąs lokalną? Bo jak żywo nie widziałam zniżek na kino z KDR, możesz napisac w jakim to kinie było? Jesli chodzi o różne muzea, parki, to w jednych są znizki, w innych nie, różnie bywa.
      • ichi51e Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:25
        Liczac na glowe ty mniej
        • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 08:31
          Na głowę wyda mniej, ale pensji nie wypłacają w zależności od ilości osób na utrzymaniu. Zarobić musi sama. Poza tym w większości miast i miasteczek jakieś ulgi przysługują dopiero rodzinom 2+3 (karta dużej rodziny itp). A jeśli idę do kina czy na basen i chce kupić bilet rodzinny 2+2 to nikt mi nie sprawdza czy ta dwójka ze mną jest moja czy sąsiada.
        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:00
          ichi51e napisała:

> Liczac na glowe ty mniej
          >

Być może (choć to nie takie oczywiste), ale w sumie? Pensji nie uzależniają od liczby osób na utrzymaniu, wiesz? smile
    • aguar Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:21
      Ja się czasem zastanawiam właśnie nad jakąś oddolną inicjatywą wspierającą rodziny nie dostające 500+. Zakładam, że musieli by to być jacyś usługodawcy nie lubiący PIS-u. I u nich dzieci nie otrzymujące 500+ by miały jakieś zniżki. Co myślicie?
      • jollyvonne Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:31
        Ja mysle ze uslugodawcy, bez wzgledu na sympatie polityczne, kieruja (i powinni sie kierowac) oplacalnoscia biznesu, a nie sponsorowaniem jakiejkolwiek czesci spoleczenstwa. Poza tym jak sobie wyobrazasz praktyczne rozwiazania? Powiedzmy ze cukiernia chce takie (chore) rozwiazanie wprowadzic, promocja na wyroby dla jedynakow lub rodzin z tylko jednym dzieckiem ponizej 18r.z., to po paczka ma takie dziecko z zaswiadczeniem z urzedu stanu cywilnego isc???
        • aguar Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:40
          Bardziej by to miało być symboliczne, a nie tak na poważnie, z zaświadczeniami. Np. wata cukrowa dla jedynaka 4 zł, dla beneficjentów 500+ - 5 zł. A potem zdjęcie na fejsa do Soku z buraka i może by się znaleźli naśladowcy.
          • jollyvonne Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:00
            A potem to symbolicznie beneficjenci 500+ zbojkotuja takie stoisko z wata cukrowa, skutecznie wybijajac z glowy nasladownictwo. Ja jestem mama dwojga jedynakow i uwazam ze takie znizki nie powinny miec miejsca. Dobra forma promocji wlasnego biznesu, to nizsza oplata za cos, co generuje nizsze koszty: mniejsza porcja dla dziecka, krotszy czas wykonywania uslugi czy ilosc zuzytych materialow. Niezmiennie mnie denerwuje placenie za moje wejscie do parku rozrywki, gdzie wlasciwie caly dzien pracuje w uciazliwych warunkach, a jestem traktowana tak, jak uzytkownicy karuzel i kolejek. Jezdzilabym z dzieckiem czesciej, gdybym nie musiala dodatkowo placic za siebie, skoro z niczego nie korzystam (nie korzystam bo na moje atrakcje z dzieckiem mnie nie wpuszcza, a dziecka samego nie zostawie, tak samo jak i samego dziecka tam nie wysle).
            • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:33
              Oj, zgadzam się co do tego ostatniego! Pamiętam, jak dzieciaki wyciągnęły mnie do kina na jakąś totalną szmirę, żartowalam w kasie, że rodzicom powinni dopłacać, że w ogóle na to idą... wink W różnych parkach rozrywki jest tak samo, dzieciak się bawi, rodzic tylko nadzoruje i płaci za to pełną cenę biletu...
      • mim_maior Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 22:39
        Ale ubaw, nie do wiary! big_grin
    • muchy_w_nosie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:47
      Rodzice jedynaków są karani.
      • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 11:56
        Nie, karane są dzieci. I o ile posiadanie większej ilości dzieci jest decyzją, o tyle posiadanie jedynaka może być od decyzji niezależne.
        • marcelina4 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:13
          otóż to! mam jedno dziecko, z trudem wywalczona ciąża, drugiej już nie będzie z przyczyn zdrowotnych
          wg.państwa jestem leniwą lamingówą, której nie chce się mieć więcej dzieci, moje dziecko nie dostaje żadnego wsparcia od państwa, po prostu jako rodzina nie istniejemy w tym systemie
      • rosapulchra-0 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:15
        Chciałam właśnie to napisać, że nie jedynacy są wykiwani, ale ich rodzice.
    • ga-ti Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:40
      E tam, w hotelu mają lepiej, mieszczą się w pokoju rodziców na dostawce.
      A bilety rodzinne w różnych miejscach mają różne opcje, są też takie 2+1, a po przeliczeniu 2 normalne i 1 ulgowy wychodzi taniej niż 2+3.
      U nas zniżki na komunikację miejską są dopiero od czwórki dzieci.
      A 500+ powinno być na każde dziecko, ale co poradzisz.
    • escott Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 12:50
      Ograniczenie 500+ tylko do liczby dzieci, ale bez progu dochodowego było naprawdę obrzydliwe; bogaci państwo z piąteczką mogą sobie teraz odkładać tysiące złotych na przyjemności - ja z jednym żyję dużo biedniej niż mnóstwo moich dzietniejszych znajomych. To zadziwiające, ale mnóstwo ludzi nie decyduje się na drugie dziecko, bo nie ma kasy, natomiast decyduje się na czwórkę, bo ma jej dużo. Program jakby nie do końca uwzględnia ten nieznany i niepojęty fenomen.
      • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 13:06
        To jacy to ludzie są strasznie "bogaci' składa się kilka elementów: oczywiście pensja i dochody, ale też wydatki, zobowiązania i posiadany majątek. W Polsce system jest taki, że uwzględnia tylko to pierwsze (bo tak najłatwiej). No i mamy takich bogatych którzy zarabiają 15 tys, z czego 1/3 to kredyt i opłaty, na utrzymaniu troje dzieci i niedołężni rodzice, brak wsparcia dziadków, czyli płatna opieka do tych dzieci, i biednych z pensją 5 tys., ale z własnym domem (bo otrzymanym w prezencie od rodziców), jednym dzieckiem i dziadkami na każde skinienie.
        Wiadomo że na papierze bogatsza jest ta pierwsza, ale gdyby tak uwzględnić całą sytuację to już jest takie oczywiste.
        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 22:34
          fomica napisał:

> To jacy to ludzie są strasznie "bogaci' składa się kilka elementów: oczywiście
          > pensja i dochody, ale też wydatki, zobowiązania i posiadany majątek. W Polsce s
          > ystem jest taki, że uwzględnia tylko to pierwsze (bo tak najłatwiej). No i mamy
          > takich bogatych którzy zarabiają 15 tys, z czego 1/3 to kredyt i opłaty, na ut
          > rzymaniu troje dzieci i niedołężni rodzice, brak wsparcia dziadków, czyli płatn
          > a opieka do tych dzieci, i biednych z pensją 5 tys., ale z własnym domem (bo ot
          > rzymanym w prezencie od rodziców), jednym dzieckiem i dziadkami na każde skinie
          > nie.
          > Wiadomo że na papierze bogatsza jest ta pierwsza, ale gdyby tak uwzględnić całą
          > sytuację to już jest takie oczywiste.

Szkoda, że na forum nie ma przycisku "Lubię to".
      • muchy_w_nosie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 13:13
        To też fatalny w skutkach tok myślenia, ci bogaci z piąteczką oddają dla państwa wór pieniędzy w postaci podatków, vatu od jedzenia, ubrań, samochodów, fotelików ogólnie wszystkiego czego używają.
        Program 500+ jest zły bo powinien promować każde urodzone dziecko, za pierwsze 200, za drugie kolejne 250 za 300 i za każde następne 300 zł. i nie do 18 roku życia ale do 25 jak się uczysz dziennie.
      • semihora Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 16:14
        To prawda. To najdebilniejszy program, jaki można było wykombinować. Od razu znać rękę PiS-u.
      • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:02
        "To zadziwiające, ale mnóstwo ludzi nie decyduje się na drugie dziecko, bo nie ma kasy, natomiast decyduje się na czwórkę, bo ma jej duż"
        Znam mnostwo osób z jednym czy dwójką dzieci, które mają środki, ale nie chcą mieć więcej dzieci. Jak i takich, którzy mają 3-4 i maja i mieli zawsze mniej niż ci z jedynakami. Ilość dzieci to indywidualna kwestia (nie tylko zdrowotna czy finansowa). Poza tym dzieciom trzeba poświecić również czas. Ci co dużo zarabiają często też dużo pracują.
        Bez sensu jest wyrzygiwanie innym, że mają kasę. Z nieba im nie spadła.
      • beverly1985 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:33
        Iluz jest w Polsce takich bogaczy z piateczka dzieci? Garstka. Duzo drozsze byloby skomplikowanie systemu rozdawania 500+, weryfikacja dochodow, wydatkow itd.
    • dziennik-niecodziennik Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 13:05
      A od przyszlego roku (a najdalej 2019) ma dodatkowo znikac ulga podatkowa na dziecko. I jako matka jedynaka juz nawet tego tysiaca rocznie sobie nie odlicze. Ot, sprawiedliwisc.
      • semihora Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 16:11
        Serio?
        • dziennik-niecodziennik Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 24.08.17, 16:17
          No takie byly zapowiedzi jak wprowadzali 500+
      • joanna_poz Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:20
        to i tak się ciesz, że poki co miałaś i masz.
        ja jako matka jedynaka nie mam ulgi podatkowej na dziecko od dobrych paru lat, kiedy to wprowadzono próg dochodowy.
      • 1unia4 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:03
        "A od przyszlego roku (a najdalej 2019) ma dodatkowo znikac ulga podatkowa na dziecko. I jako matka jedynaka juz nawet tego tysiaca rocznie sobie nie odlicze. Ot, sprawiedliwisc."-------------
        Ale jako własciciel apteki śpisz spokojnie ,że sie konkurencja pod bokiem nie otworzy.Wyrównało się -czy jest nieco lepiej?
        • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 00:09
          A od kiedy osoby prowadzace dzialalnosc moga odliczac ulge na dziecko?
          • 1unia4 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 06:23
            Może niech się wypowie dziennik.
            PS
            Nie musi byc właścicielem "na papierze".Wystarczy ,że pracuje w aptece rodziców.CZyli w tej konkretnej sytuacji wzrost stabilizacji /utrzymania biznesu rodzinnego -znaczacy
          • dziennik-niecodziennik Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 08:37
            Ja nie prowadze jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej.
          • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:10
            Od zawsze? Nie można tylko w przypadku liniówki i ryczałtu.
        • dziennik-niecodziennik Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 08:37
          Ale jakie to ma znaczenie w kontekscie dzieci i rownego traktowania tychze przez panstwo?... To dotyczy wszystkich jedynakow, nie tylko mojej corki, wiec nie ma potrzeby uszczegolawiac.
          A konkurencja pod bokiem juz jest, od dawna.
          • 1unia4 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 14:12
            "A konkurencja pod bokiem juz jest, od dawna"---------------------
            --------------
            .Ale nowa sie nie otworzy.A to zdecydowana stabilizacja i plus
    • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 08:02
      Hm, ale czemu wykiwani? Jasne jak słońce jest, ze dwoje dzieci kosztuje więcej niż jedno, a dwoje mniej niż troje. Skoro nie ma obciążeń w postaci drugiego, można zapłacić normalna ulgowa stawkę? Ja korzystam ze zniżek przy trójce, z karty dużej rodziny i wierz mi, wydatki na progrniture i tak mam dużo wyższe niż koleżanki z jedynakami, nie zazdrość 🙂😉
      • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:08
        Śmiem zaryzykować, że każde kolejne dziecko jest jednostkowo tańsze tongue_out.
        Poza tym, rozważanie czy 1 czy 3 wskazuje, że 3 jest droższa. Ale jakby się pochylić nad dwójką i trójką, to już nie robi się oczywiste.
        W tej chwili płacę za dzieci (koszty stałe) w placówkach około 1500 zł.
        Moja koleżanka z trójką, dzięki KDR, miała preferencje w przyjęciu do żłobka i do przedszkola, więc płaci tylko wyżywienie, dajmy na to 7x3x20zł=420 zł, czyli za całą trójkę ma mniej niż moje samo gołe czesne za żłobkoprzedszkole. Dodatkowo mają pływalnie za free, ona z mężem ulgowe bilety na komunikację miejską i parę innych mniejszych zniżek, dodatkowo bonus w postaci2x 500plus. Także bywa, że dwójka kosztuje mniej niż trójka, ale przy zastrzeżeniu, że mówimy o dzieciach zdrowych.
        • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:19
          Nie, ja twierdze, ze nawet przy zniżkach i tak jest to więcej 🙂 Mam zniżkę do żłobka, na pływalnie 50 zł i na zamek w Malborku oraz 20% na wodę, fajowo, ale tankuje więcej, bo więcej jeżdżę, mam większe rachunki za prąd, wodę, więcej myje, piorę, gotuje, kupuje więcej ubrań i butów, płace za dodatkowe osoby na wakacjach i opłacam więcej obozów, dochodzi mi dodatkowy lekarz, leki, szczepienia, dentysta i okulista, telefony. Nie żale się, chciałam i mam 🙂 Stwierdzam fakt, ze te zniżki rodzinne, choć miłe, nie odciążają rodziny wielodzietnej w dużym stopniu
          • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:21
            Na pływalnie 50%, nie zł - pomyłka 🙂
            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:33
              A ile płacisz za żłobek, ile za przedszkole, z ciekawości pytam...
              bo mój ostatni przelew za jedno dziecko (!) to 967 zł. Zmieściłoby się w tym czesne dla trójki dzieci w państwowej placówce...
              • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:37
                Za żłobek niecała stówkę, ale to ostatni rok, później idzie do przedszkola, a tam zniżek nie ma smile
                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:56
                  Ale państwowe, prawda, gdzie płacisz za każdą godzinę powyżej 5 tylko złotówkę? I do tego przedszkola też miałaś przecież preferencję w przyjęciu, c'nie?
                  • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:58
                    I porównaj z prywatnym. Śmiem twierdzić, że różnica w czesnym+ dodatkowe pińcset pokryje ci ubrania, obozy, pranie i gotowanie i co tam jeszcze było.
                    • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:29
                      stacie_o napisała:

> I porównaj z prywatnym. Śmiem twierdzić, że różnica w czesnym+ dodatkowe pińcse
                      > t pokryje ci ubrania, obozy, pranie i gotowanie i co tam jeszcze było.
                      >
                      Nie, miałam jedno dziecko, miałam dwoje (tez korzystałam z prywatnego przedszkola) widzę jak zmieniły się wydatki przy trójce, to nie tylko dodatkowa miska zupy 🙂
                    • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:42
                      stacie_o napisała:

> I porównaj z prywatnym. Śmiem twierdzić, że różnica w czesnym+ dodatkowe pińcse
                      > t pokryje ci ubrania, obozy, pranie i gotowanie i co tam jeszcze było.
                      >

Kochana, moje dzieci są w takim wieku, ze tylko ostatnie w ostatnim roku przedszkola załapało się na zmianę systemu płatności. Wcześniej za każde dziecko płaciłam miesięcznie w zależności od frekwencji od 300 do 400 zł. Więc mając dwójkę jednocześnie w przedszkolu płaciłam za nie 600-800 zł. Mam sie wściekać, że tańsze przedszkola wprowadzono, kiedy moje już chodziły do szkoły i się nie załapałam?
                      Ze żłobka nie korzystałam (u nas nie ma nawet), ale cos za coś, ja zrezygnowałam z pracy, więc ta utrata dochodu mojego, to większa kwota niż ty wydajesz miesięcznie na żłobek. Chcesz się licytować? Serio?
                      • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:46
                        A możemy bez pretensjonalnej Kochanej? Rozmawiamy o sytuacji obecnej, też pamiętam czasy drogich przedszkoli, a np moja mama czasy przedszkoli przyzakładowych, które ściągały jakieś opłaty, ale w zależności od dochodu, tylko co z tego. Myślałam, że rozmawiamy o tym tu i teraz. Moja teza jest taka, że rodzina z trójką dzieci, ze względu na 2x500 i preferencje przy przyjęciu i zmniejszone opłaty za żłobek, przedszkole czy komunikację może wydawać MNIEJ na dzieci niż rodzina 2+2 czy 2+1. Dziękuję za uwagę.
                        • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:51
                          A my z doświadczenia dwójki dzieci i tego dodatkowego mówimy Ci, ze tak nie jest nawet z 500 plus i zniżka na bilet 🙂 Uwierz praktykom 😉 W całej cywilizowanej Europie jest jakiś system wsparcia rodzin z dziećmi i tylko Polacy nie mogą darować, ze ktoś ma dużo dzieci i w związku z tym tańszy bilet, czy dodatkowe pare groszy, sprawiedliwie by było gdyby nie dojadał, w końcu sam chciał
                          • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:59
                            kouda napisała:

> A my z doświadczenia dwójki dzieci i tego dodatkowego mówimy Ci, ze tak nie jes
                            > t nawet z 500 plus i zniżka na bilet 🙂 Uwierz praktykom 😉 W całej cywilizowan
                            > ej Europie jest jakiś system wsparcia rodzin z dziećmi i tylko Polacy nie mogą
                            > darować, ze ktoś ma dużo dzieci i w związku z tym tańszy bilet, czy dodatkowe p
                            > are groszy, sprawiedliwie by było gdyby nie dojadał, w końcu sam chciał

Ja dodam jeszcze, że te zniżki na komunikację, to zależą od gminy/miasta. I mnie np. nic się nie należy, bo nie mieszkam w Warszawie, tylko pod. Więc wczorajsza wizyta z dzieckiem u lekarza w Warszawie, to nie tylko koszt samej wizyty, ale i nietanich biletów na komunikację (w obie strony wydałam "tylko" ok. 22 zł). A to tylko jeden wyjazd z jednym dzieckiem.
                          • z_lasu Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:01
                            Nie, sprawiedliwie by było gdyby pomoc była przyznawana "na dziecko", każde, niezależnie od tego ile ono ma rodzeństwa. Oczywiście jak masz więcej dzieci to dostajesz większą pomoc. I wtedy nikt by nikomu tej pomocy nie wypominał, bo dla wszystkich byłoby logiczne, że jak masz jedno - dostajesz na jedno, jak pięcioro - to na pięcioro.
                            • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:08
                              > bo dla wszystkich byłoby logiczne, że jak masz jedno - dostajesz na jedno, jak pięcioro - to na pięcioro.
                              Taa, na pewno. Nie wierze że to by tak gładko przeszło. Nadal dla wielu byłoby nielogiczne dlaczego "bogacz" z piątką dzieci dostaje na piątkę, a biedny z jedynakiem tylko na jedynaka...
                              Zreszta tak miało działać becikowe i ulga podatkowa na dzieci - niby na każde, ale jest wprowadzony próg dochodowy, czyli "bogacz" nie skorzysta nawet z tych symbolicznych ulg.
                              • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:13
                                Nawet mnie nie denerwuj. Na becikowe przy młodszej się nie załapaliśmy, bo był jakiś próg dochodowy, ani na ulgę na dziecko w Picie. Ktoś powie, bogaci byliście. Hehehe, nie bardzo. Wliczyli nam zaległe wynagrodzenie ojca dzieci, o które walczyliśmy sądownie, przez kilka miesięcy byliśmy bez jednej pensji, ratowaliśmy się kredytem, jak pieniądze przyszły, po spłacaliśmy kredyty, znajomych, rodzinę, nic nie zostało, a ci nam wliczyli to w dochód (!) i świadczenia nie dostaliśmy.
                            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:10
                              O to mi chodzi. Miejsce w przedszkolu czy żłobku, dla każdego chętnego dziecka. Jak gmina nie ma, to zwraca różnicę w czesnym. Itp...
                              • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:14
                                A wiesz jaki jest argument przeciw? "No ale nie każda rodzina potrzebuje żłobka, przedszkola, są przecież babcie, urlopy wychowawcze, i każda rodzina chce sama zdecydować na co wyda pieniądze, więc jeśli dofinansujemy żłobki to część osób nigdy nie skorzysta, bo w ogóle nie jest tym zainteresowana".
                                • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:20
                                  fomica napisał:

> A wiesz jaki jest argument przeciw? "No ale nie każda rodzina potrzebuje żłobka
                                  > , przedszkola, są przecież babcie, urlopy wychowawcze, i każda rodzina chce sam
                                  > a zdecydować na co wyda pieniądze, więc jeśli dofinansujemy żłobki to część osó
                                  > b nigdy nie skorzysta, bo w ogóle nie jest tym zainteresowana".

Niestety, ale trochę prawdy w tym jest. W wielu miejscach nawet nie ma żłobków, więc nawet gdyby ktos chciał, to by nie skorzystał.
                                  • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:28
                                    Dofinansowanie placówek zakłada zwiększanie liczby miejsc i otwieranie tam gdzie nie ma.
                                    I mając wybór - 50 rodzin z okolicy albo dostanie nowy żłobek, albo każdy dostanie 500 do łapy - gros ludzi wybiera to drugie. Bo ze żłobka i tak nie zamierzają korzystać, więc im taka inwestycja niepotrzebna.
                          • pade Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:43
                            kouda napisała:

> A my z doświadczenia dwójki dzieci i tego dodatkowego mówimy Ci, ze tak nie jes
                            > t nawet z 500 plus i zniżka na bilet 🙂 Uwierz praktykom 😉 W całej cywilizowan
                            > ej Europie jest jakiś system wsparcia rodzin z dziećmi i tylko Polacy nie mogą
                            > darować, ze ktoś ma dużo dzieci i w związku z tym tańszy bilet, czy dodatkowe p
                            > are groszy, sprawiedliwie by było gdyby nie dojadał, w końcu sam chciał

1000zł to jest dodatkowe parę groszy??
                        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:54
                          stacie_o napisała:

> A możemy bez pretensjonalnej Kochanej? Rozmawiamy o sytuacji obecnej, też pamię
                          > tam czasy drogich przedszkoli, a np moja mama czasy przedszkoli przyzakładowych
                          > , które ściągały jakieś opłaty, ale w zależności od dochodu, tylko co z tego. M
                          > yślałam, że rozmawiamy o tym tu i teraz. Moja teza jest taka, że rodzina z trój
                          > ką dzieci, ze względu na 2x500 i preferencje przy przyjęciu i zmniejszone opłat
                          > y za żłobek, przedszkole czy komunikację może wydawać MNIEJ na dzieci niż rodzi
                          > na 2+2 czy 2+1. Dziękuję za uwagę.
                          >
                          Może byc bez "kochanej" smile
                          Możemy rozmawiac o tu i teraz, ale wiesz, ja jestem juz na innym etapie niż żłobek, niania, przedszkole, a ty, z kolei, nie jesteś świadoma wydatków związanych z wychowywaniem większej liczby STARSZYCH dzieci. I nie, nie wydaję mniej na moją nastoletnią trójkę niż ty na swoje dziecko przedszkolne czy żłobkowe.

• stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:58
                            Ok, to napisz mi proszę, na co mam się przygotować.
                            • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:17
                              stacie_o napisała:

> Ok, to napisz mi proszę, na co mam się przygotować.
                              >
                              A prosze bardzo:

na kupowanie ogromnych ilości jedzenia. Jak moje dzieci były 2 tygodnie na obozach, to w tym czasie na jedzenie dla mnie i męża wydawaliśmy dosłownie ułamek tego, co normalnie. Przykładowo 20 dag wędliny męczyliśmy przez tydzień. Przy dzieciach DZIENNIE idzie ok. 30 dag.

na dużo droższe ubrania i buty, szczególnie te drugie. Do momentu, kiedy noga nie przestanie rosnąć to sa spore wydatki, bo buty dziecięce powyżej rozmiaru (w zależności od marki) 30 lub 35 są sporo droższe od mniejszych. W pewnym momencie trzeba sie przerzucić na kupowanie dorosłych. Np. dla obecnie 13-latki dorosłe buty kupuję już od półtora roku. Do tego małe dziecko załozy, co matka wybrała, starsze chce mieć to co modne, popularne, co się mu podoba po prostu.

wydatki na hobby - te dla starszych moga być wyższe (choć nie muszą) niż dla maluchów

wszelkiego typu wydatki hotelowe, od pewnego wieku za dzieciaki płaci sie po prostu jak za dorosłych. Przy większej rodzinie ponadto nie wystarczy pokój z dostawką, płaci się, albo za duzy apartament, albo za dom, albo za dwa co najmniej pokoje hotelowe. Nawet wynajęcie samochodu za granicą dla rodziny 5-osobowej, to DUŻO większy wydatek niż nawet dla 4-osobowej, bo trzeba brać duzy samochód, by wszystkich pomieścić.

Jak wyjazdy, to jedzenie w restauracjach. Nastolatki potrafią zjeść więcej niż dorośli, a 5 pełnych dań obiadowych to juz spory koszt.

Zapotrzebowanie na sprzęt, maluchy nie potrzebują telefonu, tabletu czy laptopa, starszym jest to potrzebne (w rodzinie wielodzietnej x tyle, ile jest dzieci)

Starsze dzieci, to większe kieszonkowe.

No i wydatki generowane przez fakt, że dzieci jest więcej: wycieczki szkolne x 3 (a miewałam sytuację, że akurat razem na wycieczkę jechały klasy dwójki moich dzieci, więc miałam jednorazowo wydatek 300-400 zł x 2), wyposażenie do szkoły x 3, obozy wakacyjne x 3 itd., wizyty lekarskie płatne x 3, czy nawet głupie szczepienie przeciw HPV (szczepi sie ok. 13 roku życia lub starsze) to ok. 900 zł od łebka.

To tyle tak na szybko, może ktos cos jeszcze doda smile
                              • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:46
                                1.ubrania i buty nie sa drozsze,bo sa wieksze.
                                2.moj syn od dawna zaklada to co sam wybral
                                3.wiekszosc aut na wynajem jest 5osobowych
                                4.dzieci jedza,nic nowego
                                5.z jakiego powodu wszyscy maja miec po tablecie i laptopie.Starczy po 1 na cala trojke.
                                • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:54
                                  edelstein napisała:

> 1.ubrania i buty nie sa drozsze,bo sa wieksze.

Jak nie są, skoro są.

pl.ecco.com/pl-PL/Dzieci%C4%99ce/M%C5%82odsze-dzieci/product/5638537137/ECCO-FIRST
                                  podobne dla starszych pl.ecco.com/pl-PL/Dzieci%C4%99ce/M%C5%82odzie%C5%BC/product/5638488227/ECCO-S7-TEEN

I podobne z damskiej kolekcji pl.ecco.com/pl-PL/Damskie/ZOBACZ-WSZYSTKIE/product/5638546272/ECCO-SOFT-7-LADIES

Albo trampki:
                                  dziecięce www.eastend.pl/trampki-converse-3j235

dorosłe (powyżej rozmiaru 35) nawet w promocji droższe, a cena regularna to o ponad 100 zł więcej www.eastend.pl/trampki-converse-m9166

> 3.wiekszosc aut na wynajem jest 5osobowych

nie, nie jest. I nie każde auto pięcioosobowe pomieści faktycznie 5 osób, szczególnie, jesli np. chociaż jedno dziecko jeździ jeszcze w foteliku. Musi być to duzy samochód pięcioosobowy.

> 4.dzieci jedza,nic nowego

Większe jedzą więcej niż maluchy. Trójka je więcej niż jedno.

> 5.z jakiego powodu wszyscy maja miec po tablecie i laptopie.Starczy po 1 na cal
                                  > a trojke.

żeby móc swobodnie korzystać wtedy, kiedy chcą/potrzebują. Tablet lub laptop nie jest używany tylko do zabawy, ale również do odrabiania lekcji.
                                  • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 22:51
                                    Nie, nie sa, podajesz jedna z najbardziej badziewiastych firm jaka znam,z tragiczna polityka i myslisz ze to lykne.
                                    Jakims cudem w kazdym aucie ktorym jechalam miescily sie 4 osoby plus fotelik😂 wieksze dzieci moze i jedza wiecej, ale maluch czesciej bywa chory i ma specjalna diete😀
                                    Nie gadaj bzdur w polskich szkolach sa dostepne kompy by odrobic lekcje.
                                    • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:13
                                      edelstein napisała:

> Nie, nie sa, podajesz jedna z najbardziej badziewiastych firm jaka znam,z tragi
                                      > czna polityka i myslisz ze to lykne.

Ale co łykniesz? Podałam ci przykłady dwóch popularnych marek obuwniczych, ilustrując stiwerdzenie, ze w zalezności od rozmiaru ceny sa różne. Z tym polemizujesz? Przecież masz czarno na białym.

> Jakims cudem w kazdym aucie ktorym jechalam miescily sie 4 osoby plus fotelik😂

A ja nie i co poradzisz?

> wieksze dzieci moze i jedza wiecej, ale maluch czesciej bywa chory i ma specja
                                      > lna diete😀

jasne

> Nie gadaj bzdur w polskich szkolach sa dostepne kompy by odrobic lekcje.
                                      >
                                      A po cóż moje dziecko ma siedzieć w szkole jeszcze po lekcjach, by skorzystać z komputera? Druga sprawa, komputery są w pracowni komputerowej (dzieci poza lekcjami informatyki nie mają do nich dostępu) i w bibliotece (która jest otwarta do 15, więc po lekcjach juz się za bardzo nie skorzysta). No i te komputery wolno chodzą, nie wiem, czy kwestia sprzętu czy wolnego internetu.
                                      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:35
                                        Tak polemizuje,bo akurat znam sie na kupnie butow.
                                        Jak sie nie miescicie, to zryjcie mniej.
                                        Widze,ze znajomosc diet dla alergikow jest ci obca.
                                        Chciec to moc.
                                        • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:43
                                          edelstein napisała:

> Tak polemizuje,bo akurat znam sie na kupnie butow.
                                          > Jak sie nie miescicie, to zryjcie mniej.
                                          > Widze,ze znajomosc diet dla alergikow jest ci obca.
                                          > Chciec to moc.
                                          >
                                          borze, co mnie podkusiło, żeby się wdawać z edel w dyskusje
                                          • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:58
                                            Atgumentow brak.lol
                                          • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 00:01
                                            Właśnie też ci się dziwiłam, pomyślałam że może jesteś nowa na forum smile
                                            • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 00:03
                                              fomica napisał:

> Właśnie też ci się dziwiłam, pomyślałam że może jesteś nowa na forum smile

No własnie nie, normalnie ignoruję ją, a tu tak się dałam wciągnąć smile No, ale juz sie zreflektowałam...
                                              • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:59
                                                Piszesz bzdety o drozszych butach powyzej nr 35 i myslisz,ze nikt do sklepow nie chodzi i nie jest w stanie zweryfikowac twoich bajdurzen
                                    • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 00:30
                                      edelstein napisała:

> Jakims cudem w kazdym aucie ktorym jechalam miescily sie 4 osoby plus fotelik😂

Problem zaczyna się, gdy masz do umieszczenia 3 foteliki i nie masz tego zrobić jakimś cudem tylko bezpiecznie. Fotelik z bazą zajmuje wiecej miejsca niż pupa przeciętnej e-matki. Ja w kazdym razie musiałam zmienić auto na większe, z trzema niezależnymi fotelami z tyłu, każdy ma możliwość przymocowania bazy (haki x 3,a nie 2).
                                      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 08:18
                                        Ale tu jest mowa o nastolatkach,nastolatki nie potrzebuja fotelikow.
                                  • pade Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 10:51
                                    Nastolatki chcą chodzić w ecco?
                                    • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:22
                                      Bo to som specjalne natolatki😂
                              • pade Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:50
                                To prawda.
                                Tylko ja jeszcze trzy miesiące temu miałam takie wydatki razy 2, bo mam dwójkę, a wg obecnej władzy mam dwoje jedynaków. Czyli Tobie wpada te parę groszy, jak stwierdziła Kouda, czyli 1000zł miesięcznie do budżetu a mnie nic. Co miesiąc masz przynajmniej jedzenie dla dzieci za darmo.
                        • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:01
                          Stacie , no nie zartuj Ty tak na poważnie, za ddoatkowe 500zł plus ewentualne znizki z racji trzeciego dziecka, utzrzymama trzecie dziecko i jeszcze na tym zarobię??? BU HAAAAsmile
                          • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:10
                            Na poważnie, że realne trzecie dziecko obniża koszty. Jeśli masz 2 dzieci w przedszkolu i żłobku prywatnym i z braku preferencji się nie dostały do państwowych będziesz płacić, w zależności od miasta za żłobek 1000 zł, za przedszkole koło 700 zł - 500 zł, daje 1200 zł.
                            Jeśli masz troje: podstawówka, przedszkole, żłobek to jako wielodzietni macie zapewnione zazwyczaj miejsca w państwowym przedszkolu. Moofka płaci 100 za żłobek, przedszkole pewnie koło 200 i ma 1000. To daje 700 w budżecie na plus. Rodzina z dwójka ma -1200 zł. :p
                            • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:39
                              Tak to można wszystko wyciągać.Mogę powiedzieć bo Ty tylko za żłobek płacisz a Ty całą podstawówkę razy 3 za książki płacisz itd.
                            • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 00:33
                              Ja np. nie mam dzieci w żłobku, opiekunka do bliźniaków bierze w mojej dzielnicy średnio 3,5 tys. Najtańsza 3,2 tys.proponowała.
                  • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:27
                    stacie_o napisała:

> Ale państwowe, prawda, gdzie płacisz za każdą godzinę powyżej 5 tylko złotówkę?
                    > I do tego przedszkola też miałaś przecież preferencję w przyjęciu, c'nie?
                    >
                    No na to liczę smile za wielodzietność jest dodatkowe 100 pkt przy rekrutacji
                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:32
                      Czyli potwierdziłaś, że z 3 może być łatwiej i taniej niż z 2. W końcu te punkty za wielodzietność. I proszę mi nie pisać, proszę sobie zrobić 3, bo to niemożliwe, że zazdroszczę, nie, uważam tylko, że miejsca w placówkach typu żłobek czy przedszkole powinno być dla każdego chętnego, a jak nie ma to dofinansowanie do wysokości czesnego tychże. A pomoc powinna polegać na pewno nie na zasadzie tym damy, a tym nie , bo jak widać, może być z jedynakiem czy 2 ciężej niż z 5...
                      • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:41
                        Nie wiem, wydaje mi się, ze pracującym z każdym dzieckiem jest trudniej, dodatkowe punkty są za różne rzeczy i za udokumentowana samotność i niepełnosprawność - wiec to chyba jako ułatwienie dla tych, którym jest trudniej nieco 🙂
                      • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:21
                        Stacie_o zazdrościsz tym z trójką a czemu nie wspomnisz o niby samotnych matkach.Ja właśnie przez takie nie mogłam posłać dziecka do przedszkola.Tak samo porównywanie jest zawsze w jedną stronę.Zarabiający 10 tyś. z gromadką dzieci kontra samotna matka i jej 1600(kryterium 800 więc ma 500+).Odwróćmy role."Samotna" matka zarabiająca 8 tyś. z jednym dzieckiem i rodzina 2+3 zarabiająca 3000 tysiące.
                      • jolie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:57
                        Nie, z trójką dzieci nie jest łatwiej i taniej. Ja mam samych chłopców, dwóch w gastrofazie i na samo jedzenie wydaję bardzo dużo. Niemowlak również żyrty, zatem nie ma co liczyć, że przyoszczędzę. Wolę nie myśleć, co będzie gdy jeden będzie miał 16 lat, drugi 14, a najmłodszy 7. Oczywiście żywię ich w placówkach, bo nie mam czasu na codzienne gotowanie, a i tak muszę dokarmiać. A poza tym w Krakowie rodzice rodzin 2+3 nie mają żadnej zniżki na komunikację miejską, w jakiej gminie tak jest?
                        • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:14
                          Przepraszam, to dzieci mają, od 4 roku życia. Pomyliłam się.
                  • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:27
                    Wiesz stacie, tylko żeby mieć 3-kę, to najpierw trzeba mieć pierwsze i drugie, nie od razu przy pierwszym korzysta się z preferencji np.przy przyjęciu do żłobka, dopiero jak się trzeciego dorobisz. Pierwsze i drugie walczy o miejsce w żłobku jak cała reszta. Rzadko też cała trojka jest w przedszkolu, zwykle pierwsza dwójka idzie zwykłym trybem rekrutacji...U mnie w przedszkolu dyrektorka jest ta sama od 20lat i dopiero pierwszy raz miała trójkę rodzeństwa w przedszkolu, drugi przypadek będzie mój, bo mam bliźniaki i nieduży odstęp między dziećmi- mimo to pierworodny nie był przyjęty z racji duzej rodziny, bo rekrutacja była przed drugim porodem, wcześniej buliłam prywatnie. Jak będę miała trójkę w przedszklu to rada rodziców będzie mnie wynosiła nie 60, a 50 zł/m-c od dziecka, więc tu oszczedzę w porównaniu z jedynakami. Godziny po 13 w Warszawie są bezpłatne od wrzesnia dla wszystkich. Karta Warszawiaka daje większą zniżkę na komunikację niż KDR, a dla wszystkich uczniów komunikacja jest bezpłatna do końca podstawówki.
                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:03
                      Zgodzę się, wiem też co przyświecało rządzącym żeby dać ulgę od 3. Zastępowalność pokoleń gwarantuje trzecie dziecko, tylko żeby było 3 musi być i 2 i 3. Moja koleżanka ma troje dzieci, w podstawówce, w przedszkolu i żłobku. Ona wydaje na 3 dzieci, w sensie na oplaty stałe (czesne w placówkach i wyżywienia tamże + komunikacja i zajęcia dodatkowe) mniej niż ja na 2, ze względu na to że preferencje i zniesione opłaty w przedszkolach czy żłobkach to jest bardzo duza ulga, na pana buka. A tu mi się wyjeżdża, że niemożliwe bo nastolatek tyle je. Owszem mój je, córki koleżanki nie jedzą :p
                      Proszę policzcie i potem powiedzcie: 2x czesne dla rodzin wielodzietnych + wyżywienie w szkole dla najstarszej
                      Vs
                      Czesne w prywatnym żłobku + wyżywienie w szkole dla syna
                      To pierwsze 100+200+ 240
                      Drugie 1200+240
                      • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:58
                        Ogólnie to ja jestem przeciwko 500+, ale nikt mi nie wmówi, że w przecietnej rodzinie trójka dzieci "kosztuje" taniej niż jedynak i rodzina wydaje miesięcznie mniej. Celem jest jednak podobno wzrost dzietności, a nie pomoc socjalna.Pewnie u bogaczy aż takiej roznicy nie robi czy jedynak czy trójka w szkole miedzynarodowej.Twoje życie serio byłoby tańsze i latwiejsze jakbyś teraz zaszła w ciążę z trzecim? Placenia za placówki starszych by to teraz nie zmieniło. Swoje byś zapłaciła, trzeci "po taniosci". Teraz i tak 3 i 4latki mają dostać miejsce obligatoryjnie, więc zarówno jedynak i piąte dziecko się dostaną.

O ile np. bilet do parku narodowego mam za darmo, ale dojazd w Tatry czy gdzieś indziej: pkp to 5 biletów, a nie 3, auto na 3 foteliki potrzebne było większe, pokoju z dostawą nie wynajmę, tylko "apartament rodzinny". Wyprawka dla jednego z bliźniąt cała od nowa, bo 1 dziedziczylo po starszym, wózek musiał być nowy. Szczepienia dodatkowe dla trójki. Nie zalę się, tylko poglądowo piszę. Bilety rodzinne spotykam raczej 2+2, za 3 normalnie doplacam.
                        Każdy patrzy przez swój pryzmat i tyle. A 500 skutecznie podzieliło ludzi, Machiavelli by się ucieszył.

Kończąc, jeśli chodzi o rekrutację i punkty, to u dziecka w grupie jest 28 dzieci, ja jako jedyna mam 3 dzieci (choć punktów nie miałam, bo rekrutacja była przed porodem młodszych), punkty dodatkowe miały więc tylko matki samotne i "samotne", a nie stada wielodzietnych żerujacych na zyskach z KDR i co zrobisz. Becikowego też nie dostałam przy blizniakach, jak ostatnio pisałam, i losu nie przeklinam, bo są progi.
                      • fomica Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 22:38
                        Ale się uczepiłaś tego żłobka... Znam ten ból, bo jeszcze rok temu, kiedy syn nie dostał się do państwowego żłobka tez tak przeżywałam że inni się dostali. A potem mój też się dostał, tylko dłużej czekaliśmy.
                        A za 5 lat będziecie mieć:
                        ona: 3 x 240, 3 x każdy wydatek
                        ty: 2 x 240, 2 x każdy wydatek
                        No i kto ma lepiej?
                        • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:16
                          Każdy piszę o tym co go boli, prawda?
                          Jeśli miałabym 3 dziecko, to jeśli byłoby zdrowe to wtedy moja córka dostałaby się do przedszkola i odpadłoby płacenie 1000 za prywatne. Dodatkowo dostałabym kolejne 500. 1500 do przodu :p a trzecia pociecha jest wink trudno wydać 1500 na niemowlę, ale Ok przewidujemy, że wszystko wydaje, liczba dzieci się zwiększyła a kasa nie zmniejszyła.
              • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:00
                Od tego roku gmina ma zapewnić miejsce w przedszkolu każdemu chętnemu dziecku. Z żłobkami tak nie jest, ale żłobki to w ogóle dramat, miejskie żłobki są zazwyczaj tylko w większych miastach, w miastach mniejszych i na wsiach często nie ma nawet prywatnych placówek.
                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:07
                  Owszem, ale tylko 5h. I tak mi zaproponowano. Pięć godzin w placówce do 12 bez żywienia w grupie rożnej wiekowo. Dziękuje i postoje.
                  • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:25
                    Ok, rozumiem. U mnie w mieście nie ma 5-godzinnych przedszkoli, wszystkie pracują do 16,30-17. Ale to już kwestia konkretnej gminy. Żłobki natomiast tez nie zawsze dostępne są dla wszytkich - mój siostrzeniec się nie dostał, a siostra ma 3 dzieci, w miejscowości (i gminie) gdzie mieszka duża część mojej rodziny nie ma żłoków wcale, więc matki albo biorą wychowawczy, albo zatrudniają nianie ( babcie często pracują jeszcze). I odchowanie do wieku przedszkolnego w takiej sytuacji 1 dziecka jest tańsze niż dwóch, a dwóch tańsze niż trzech itd
                    Tez mam dwójkę, też w placówkach prywatnych i wiem ile to kosztuje. Ale dzieci szybko rosna i za chwilę opłacać lekcje angielskiego czy wysylać na obozy jest taniej dwójkę niż trójkę.
                    Troche nie ma sensu porównywac tylko wyrywka utrzymania dziecka/dzieci, trzeba spojrzeć calościowo, na okres od urodzenia do usamodzielnienia sie dziecka. Pomyśl o tym, że jak będziesz chciała zapewnić dzieciom na star chocby maleńkie mieszkanie lub pieniądze na wkład własny to ciebie wyniesie to taniej na dwójkę niż koleżankę na trójkę i oszczędności poczynione przez dwa lata na żłobku tego pewnie nie zrekompensują wink
      • anorektycznazdzira Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 06:52
        Temu, że to też dzieci a poziom życia tylko teoretycznie koreluje (odwrotnie koreluje) z liczbą dzieci. W prawdziwym życiu koreluje on wprost z dochodami rodziców.

Podam przykład własny: z jedynaczką klepaliśmy biedę i to dość dramatyczną. Wszystkie systemy miały nas w de, bo jedno dziecko. Na drugie nie było nas stać w żaden sposób, ledwie się utrzymywaliśmy. Mając dwójkę mamy się świetnie, bo dochody znacznie wzrosły, moglibyśmy mieć 3 lub 4 i nadal miałyby one lepsze warunki, niż kiedyś nasza jedynaczka. To o to widzisz chodzi.
    • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:20
      Ja mam rodzinę 2+2 i nie mam żadnych wspomnianych zniżek (kina, muzea, baseny itd), a standardowe bilety rodzinne obejmują rodziny 2+1, za drugie dziecko trzeba dopłacać. Właśnie jestem po wakacjach zw zwiedzaniem, więc mam pojęcie. Ew.bonusy są dla rodzin 2+3 i więcej. Więc z mojego punktu widzenia najgorzej mają 2+2.
      • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:44
        memphis90 napisała:

> Ja mam rodzinę 2+2 i nie mam żadnych wspomnianych zniżek (kina, muzea, baseny i
        > td), a standardowe bilety rodzinne obejmują rodziny 2+1, za drugie dziecko trze
        > ba dopłacać. Właśnie jestem po wakacjach zw zwiedzaniem, więc mam pojęcie. Ew.b
        > onusy są dla rodzin 2+3 i więcej. Więc z mojego punktu widzenia najgorzej mają
        > 2+2.

Ciekawe gdzie tak jest, bo ja mam inne spostrzeżenia. Bilety rodzinne to 2 + 2, ewentualnie 2 + 1, a gdy jest sie rodziną 2 + 3, to za trzecie dziecko po prostu kupuje sie dodatkowy bilet ulgowy.
        • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:02
          ja uważam podobnie, tak jest np. w Warszawskim ZOO, co to za bilet rodzinny , skoro zastrzeżenie jest ze max. 2+2, za trzecie dziecko musze normalnie zapłacić , tez mi łaska , w Magicznych ogrodach to samo , 2+1, 2+2 , za trzecie płać standardowy bilet, w Centrum Kopernika rodzinny oznacza max. 2+2, można długo wyliczać
          KONIECZNIE napisz Memphis gdzie widziałaś takie bonusy dla rodziny minimum 2+3,a 2+1 tak krzywdzą
          • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:05
            a przepraszam, miało być 2+2 tak krzywdzą, Ty tak napisałaś
            • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:01
              Muzeum Lotnictwa w Krakowie na przyklad - z kartą dużej rodziny płacisz 4 zł za każdy jeden bilet.
              • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:06
                Park Lema w Krakowie - rodzinny 2+2 30 zł, duża rodzina- zniżka 50% czyli 5zł za dorosłego i 4 za każde dziecko.
                • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:24
                  Aquapark Kraków - rodzinny 2+1, za kolejne dziecko płacisz jak za kolejny bilet. Nie podają zniżek na Kartę Dużej Rodziny, ale na pewno taka zniżka była, poza tym zniżka należała się nawet wtedy, kiedy z dwójka starszych dzieci na basen poszedł wujek z ciocią, więc sumarycznie za 4 bilety dali mniej. W ogóle Aquapark w K. pobił chyba rekord ceny za basen wątpliwej jakości uncertain
        • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:00
          Może miałam takie szczęście, że trafialam na takie muzea w te wakacje wink Zawsze bardziej widać to, co uwiera...
    • mail-na-gazecie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 09:39
      A ja znam dużo rodzin z jedynakiem, które co roku wyjeżdżają na zagraniczne wakacje i ogólnie dobrze im się wiedzie. Przy dópojce dzieci nie jest już tak kolorowo.
      • joanna_poz Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:05
        świetny argumentwink
        to Ci odpiszę, że z kolei ja znam dużo rodzin z 2 dzieci, którzy co roku jeżdża na zagraniczne wakacje (dłuższe i droższe niż moje zagraniczne z jedynakiem) i ogólnie dobrze im się wiedziesmile
        biorą 500 +, przeznaczają na tzw. waciki, bo jest to jakiś nieznaczny % ich budzetu i się śmieją, jakie to państwo głupie, że tak pieniądze rozdajesmile
        trzeciego dziecka nie planują.
        • mail-na-gazecie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:06
          Nie no, wielki świat na ematce wink
    • stacie_o Stara zasada dziel i rządź 25.08.17, 10:36
      Zamiast pieniądze zainwestować inaczej, mądrzej w nowe przedszkola, w opiekę zdrowotną dla dzieci, w dofinansowanie zajęć dodatkowych, wsparcie dla pracodawców zatrudniania rodziców, tworzenie elastycznych form pracowania, to jak zwykle rządzący zafundowali nam podział społeczeństwa. Jak się komuś da, to zawsze będzie grupa, której się nie da, bo nie spełniła kryteriów i kwas gotowy.
      • iwoniaw Re: Stara zasada dziel i rządź 25.08.17, 10:41
        No wiesz, "dziel i rządź" się sprawdza od stuleci, wiec...
      • kurt.wallander Re: Stara zasada dziel i rządź 25.08.17, 10:49
        stacie_o napisała:

> Zamiast pieniądze zainwestować inaczej, mądrzej w nowe przedszkola, w opiekę zd
        > rowotną dla dzieci, w dofinansowanie zajęć dodatkowych, wsparcie dla pracodawcó
        > w zatrudniania rodziców, tworzenie elastycznych form pracowania, to jak zwykle
        > rządzący zafundowali nam podział społeczeństwa. Jak się komuś da, to zawsze bę
        > dzie grupa, której się nie da, bo nie spełniła kryteriów i kwas gotowy.
        >
        To prawda.
    • phantomka Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 10:58
      Uwazam, ze samotnym matkom z 1 dzieckiem 500+ nalezy sie jak psu buda. Mam taka znajoma, ktora mieszka 400 km od rodziny, odeszla od meza przemocowca. Haruje jak wol za niskie stawki, boerze fuchy. Poniewaz ma corke, ktora ktos musi sie zaooiekowac, to po poludniami musiala kombinowac albo brac ja ze soba (np.na sprzatanie) Czyli laska probuje ogarniac zycie, a 500 sie nie nalezy.
      Drugie dziewcze, 2 dziecko w wieku 22 lat. Facet nie skalal sie praca, zalozona niebieska karta. Ona po 500 na kazde plus przez rok 1000 zl macierzynskiego z mopsu bodajze. I jedyne plany jakie snuje, to kiedy zglosic sie do szlachetnej paczki, bo tyle im dali rok wczesniej.
      Nie pojmuje logiki, gdzie populisci daza jedynie do masy, a nie jakosci.
      • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:34
        Ty przytaczasz skrajne przypadki.Weźmy takie codzienne/powszechne.Pracują dwie panie za 1800 netto.Obie panie są po rozwodzie.Jedna ma 1 dziecko a druga 2.Pierwszej pani z racji dochodu przysługuje 500+ i drugiej pani także.Więc mamy 2300 i 2800 po dodatkach.Pani pierwsza ma 1150 na osobę a pani druga 933 na osobę.I ta samotna z jednym wyszła lepiej od koleżanki.Więc o so chodzi?
        • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:48

pierwszej pani z racji dochodu NIE przysługuje 500+
          więc: pierwsza pani ma 1800 zł dochodu, co daje 900 zł/osobę,

> I ta samotna z jednym wyszła lepiej od koleżanki.Więc o so chodzi?

o to, że lepiej NIE wyszła.
          • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:54
            Od kiedy?To kryterium jest inne dla jedynaków?
            • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:56

kryterium dochodowe to 800 zł/osobę.
              Jeśli kobieta zarabia 1800 zł, to jej średnia na osobę (przy jednym dziecku) wynosi 900 zł, więc 500+ się nie należy.
              • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:03
                To miał być przykład pokazujący ,że taka krzycząca samotna może wyjść lepiej przy takich samych dochodach koleżanki.Pomniejsz więc sobie dochód.
              • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:08
                To już masz podane na łopacie.Ta bez pomocy socjalu wyszła lepiej.Życie.
                • iwles Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:31

Przy zarobkach 1599 zł wyszła zawrotna różnica 84 zł ! no nić tylko zaszaleć na Karaibach !

Doszłaś już do ściany absurdu. Nie zauważyłaś, że samotna matka z jednym dzieckiem, aby dostać 500+ musi zarabiać max. 1599 zł?
                  A samotna matka z dwójką dzieci, żeby dostać na dwoje może zarobić max. 2399 zł ?
                  To teraz sobie wylicz:
                  1599+500=2099:2=1049,50 zł/osobę
                  2399+1000=3399:3=1133 zł/osobę.
                  • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:35
                    Ale w drugą stronę to taaakie bogactwo hahaha.Kobieto ktoś tu stwierdził wyżej ,że kolejne dziecko jest tańsze.To dlaczego wielodzietni na pierwsze nie dostają tylko na te tańsze?
                    • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:27
                      Bo dostają na dwójkę dzieci, a nie na drugie uncertain To są pieniądze dla rodziny, przysługujące rodzinom z dwójką dzieci, a nie od wydania wyłącznie na drugiego potomka.
    • nowi-jka Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 11:29
      2+2? chyab 2+3
    • herca Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 15:59
      Ludzie miejcie litość! Nie ma zniżek - zle, zniżki dla wielodzietnych - problem od ilu dzieci, daj zniżki wszystkim - rozdawnictwo (a w ogole to nie widać wtedy zniżki tylko po prostu niższe ceny biletów ulgowych i zaraz niezadowolenie ze powinny być zniżki przynajmniej dla wielodzietnych i tak w koło). niektórzy po prostu musza ponarzekać... zawsze w społeczeństwie znajda się bardziej i mniej majętni ale ile moza jojczyć
      • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:06
        To takie polskie podejście.Każda opcja złasmileTez nie rozumiem jojczenia z jakiejkolwiek strony.Ale ten najazd "samotnych bidulek" na wielodzietnych a nie odwrotnie już mnie drażni.Jednak nie na tyle bym dla 500 się rozwiodłasmile
        • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:50
          W tym watku widze raczej najazd krolikow na samotne
          • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:11
            Załóż okulary gdzie masz najazd na samotne. ? Przeciwieństwo królika... hmmm ptak Gogo? Chyba tak się zwał
            • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:23
              Sama zaloz
      • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:07
        Herca, wiem wiem dyskusja nieco od czapy, ale krew zalewa jak Stacie pisze , że jak ma się 3 dzieci a nie 2 to się jeszcze na tym zarabia! WIEKSZEJ BZDURY W ŻYCIU NIE CZYTAŁAM. Może dam Jej 500 i wypożyczę dziecko choćby na miesiąc i niech zarobi, skoro tak ją żal ściska, co będę sama opływała w luksusy z racji posiadania więcej dzieci niż dwojesmile
        • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:11
          O to chodzi moadek.
        • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:21
          Weź ochłoń. Daj mi daj, chętnie przyjmę. Dzięki temu moja córka dostanie miejsce w państwowym przedszkolu. A ty chętna do płacenia 1200 zł za prywatny żłobek, bo w państwowym (prawie) same rodziny 3+?
          • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:26
            To Ty ochłoń.Sama krzyczałaś mówmy tu i teraz.Chętnie zapłacę za ten żłobek jeśli zamiennie weżmiesz opłaty moich nastolatkówsmile
            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:40
              Phi. Dajesz. I o pięćset plus pamiętaj smile
              • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:45
                Daj namiary do przesłania rachunkówsmile
                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:50
                  Ale serio, co generuje takie koszty. To ci napisała kurt mnie nie przekonuje, sama mam 12 latka i znam ból pt chleb na raz, nowe niu balans czy kolejne zgrupowanie.
                  • iwoniaw Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 16:59
                    Ale o jakie koszty pytasz? Masz wątpliwości, że nastolatek jest droższy w utrzymaniu niż przedszkolak, czy że w rodzinie 5-osobowej koszty (na głowę) są większe niż w 4-osobowej?
                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:17
                      Nie mam, serio. Rodzina z 3 dzieci: nastolatkiem, przedszkolakiem i zlobkowiczem ma zysk w postaci taniego przedszkola i żłobka i 500 plus. Jeśli odniesiemy ceny do Krakowa to jest to około 1,7-2 tys. Wiadomo, że jak się chce to i 10 tys się na rzeczonego nastolatka wyda, ale nie rozmawiamy o ekstremach.
                      • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:30
                        Napisz o realnych zyskach nie w zestawieniu Twojego świata.Chodzi o rodziny z dziećmi,które wyrosły ze żłobka i przedszkola.Rodzina z dziećmi w wieku 12 i 15 lat.Konkretne zyski proszę przedstawić.
                        • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:47
                          ok, dobrze niech ci będzie. Kowalscy i Nowakowie. Kowalscy mają już 12 i 15 latka. Nowakowie tylko jedno dziecko lat 12. Mieszkają w Krakowie.
                          W obu rodzinach pojawia się 3 dziecko.
                          Kowalscy zyskują: darmowy żłobek, 2x500, ulgę prorodzinną, cała rodzina ulgową komunikację, zysk 200 zł na miesiąc.
                          Nowakom się rodzi dziecko. Dostają 500 zł, ale jednocześnie są -1200 na żłobek, bo szans nie ma na państwowy.
                          Coś się nie zgadza? To nie jest tak, że nagle w rodzinie pojawia się nastolatek, tylko właśnie maluch.
                          • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 17:48
                            Pojawia się kolejne dziecko miało być
                            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:03
                              A ty spójrz od ten strony, w waszym zyciu pojawia się niemowlę. Z jego urodzeniem zyskującej 500+, miejsce s przedszkolu czy żłobku, ulgę prorodzinna i zniżkę na komunikacje.
                              Rodzi się drugie dziecko państwu z, zyskują 500 + i ulgę prorodzinna, ale w perspektywie kolejnych 6 lat będą co miesiąc płacić 700-1200 za prywatne placówki. Jeśli wy wydawaliście x, to wzrośnie wam o 500 i o ulgi, zmaleje o wydatki na dziecko. Jeśli oni wydawali y, to zyskają 500 i ulgę, zmaleje o wydatki na dziecko i koszt przedszkola czy żłobka.
                              • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:11
                                Czyli nie masz pojęcia.Cóż.Masz prawo bo masz małe dzieci.Ja nie mam dziecka przedszkolno-żłobkowego i nie planuję niemowlaka.W lata młodości się nie zapuszczam bo nie mam fotograficznej pamięci.Jesteśmy na bieżąco w innych etapach życia dziecka.
                                • alin9 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 18:16
                                  Jestem bardzo ciekawa czy za 10 lat jak ktoś napisze to co Ty teraz,odpowiesz na podstawie własnych doświadczeń(jakie to miałaś ulgi na żłobek/przedszkole) a pominiesz aktualne realiasmile
                                  • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:36
                                    Trochę pudło, bo mam też 12 latka.
                              • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:15
                                Stacie, wyżej już pisałam, od najbliższego roku szkolnego gminy musza zapewnic miejsce w przedszkolu każdemu chętnemu trzylatkowi. A żłobek w wielu iejscowościach jest niedostępny, albo tylko prywatny. I to niezależnie od liczby dzieci, bo wiele gmin nie prowadzi żłobków w ogóle.
                                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:20
                                  Owszem, ale to dotyczy pięciu bezpłatnych godzin. Taki nam zaproponowano. Pięć godzin 7-12 bez żywienia. Kanał dla pracującego rodzica.
                                  • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 19:30
                                    No to wujowo faktycznie.
                                  • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:03
                                    A po 13-tej złotówka czy dzieci muszą opuścić lokal, bo 2 zmiana przychodzi? Bo tak słyszałam o jakiejś zerówce.
                                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:35
                                      Przychodzi grupa 12-17.
                                      • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:02
                                        No to beznadzieja, bez znaczenia ile masz dzieci, bo wszyscy w tej samej sytuacji. Chyba dla niepracujacych takie przedszkole, albo z babciami na podorędziu. Moja siostra tak miala zerowkę dla starszego, ale była na macierzyńskim z mlodszym dzieckiem, inaczej porażka.
                          • jolie Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:15
                            W Krakowie cała rodzina 2+3 NIE MA darmowej komunikacji, przy odbiorze Krakowskiej Karty Rodzinnej podpisujesz nawet kwit, że rodzice nie mają ulgi i poinformowano Cię o tym. Rodzice płacą za bilety normalnie, dzieci mają komunikację darmową (a jak sama już pisałaś, w Krakowie w roku szkolnym, dzieci szkolne i tak jeżdżą za darmo).
                            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:29
                              Sprostowałam, mój błąd. Ulgi są zatem dla dzieci w wieku 4-7 oraz 15-26 i dla pozostałych w okresie wakacji.
                          • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:33
                            Nie wszyscy mieszkają w Krakowie. Tu gdzie mieszkam rodzice placa za komunikację normalna stawkę a wlasnie wszystkim dzieciom od września dano darmowe dojazdy. Wszystkim , jedynakom tez. Zysk=0
              • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:21
                Zaraz zaraz stacie18 latek to też nastolatek ale 500 już nie ma. Nawet jak jest drugie i ma 2 a trzecie 3 lata. Pincet dostaniesz za jedno. Także zanim te dzieci pobierasz żeby majątku się dorobic to jeszcze daty urodzenia dokładnie sprawdź.
          • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:02
            Nie rozumiesz że jeżeli są takie preferencje to dopiero przy trzecim. Przy pierwszym i drugim rodzina 2 plus 3 też ich nie miała. Była w identycznej sytuacji jak Ty, Nie miała lepiej. Poza tym np do przedszkola żadnych preferencji przy trzecim nie miałam. Wręcz przeciwnie dyr. Przedszkola się uśmiała i o nie dawala mi szans na dostanie się. Pani nie samotna, szkoda u mnie to 90 % to samotne , mają pierwszeństwo, potem tatuś odbiera , przeprowadza ale co ja poradzę, nie mam uprawnień do weryfikacji samotnosci
            • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:04
              Alez ojciec moze jak najbardziej odbierac dziecko,nie ma to nic wspolnego z prowadzeniem samodzielnie gosp.domowego.Samotna matka to nie taka co ja i dziecko wszyscy opuscili.
              • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:16
                Samotne wychowywanie dziecka w kontekście preferencji w przedszkolu oznaczało , że ojciec nie uczestniczy w wychowaniu dziecka. Takie pisemne oświadczenie trzeba było napisać. Musiałabym sprawdzić czy nadal tak jest. Czasy przedszkolne mojego dziecko to te kiedy państwowe bez zajęć dodatkowych kosztowało ponad 400 zł jak siedziało do 17. Bo za każdą rozpoczęta godzinę się płaciło.
                • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:24
                  Tak przez wiekszosc czadu nie uczestniczy poza tym rownie dobrze to mogl byc konkubent a nie ojciec
                  • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:27
                    U 90 % dzieci. Oczywiście.
                    • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:39
                      Jesli przedszkole zazyczylo sobie oswiadczenia,ze ojciec nie zajmuje sie dzieckiem to bylo ono niezgodne z prawem.Wg prawa po rozstaniu ludzie maja dalej prawa rodzicirlskie.Kazdy ojciec ktory nie mieszka z matka ma prawo do widzen i nie wplywa to na samotnosc.Samotna matka to taka ktora nie mieszka z ojcem dziecka ,nie prowadzi z nim wspolnego gosp.domowego.
                      • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:50
                        Może nie ujęłam tego precyzyjnie. To się nazywa _ oświadczenie o samotnym wychowywaniu dziecka. Wrzuć w necie. Ja powtórzyłam słowa wieloletniej dyr. dużego przedszkola.
                        • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 22:52
                          No to wychowuje samotnie, bez ojca w jednym mieszkaniu.
                          • memphis90 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:32
                            Jeśli ojciec uczestnicy w wychowywaniu dziecka to jakie "samotne wychowywanie dziecka"? Tak samo konkubinat z ojcem dziecka nie jest samotnym wychowywaniem dziecka, a ta opcja dominuje w Pl, bo ułatwia m.in.zalapanie się na miejsca w placówkach.
                            • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:45
                              No nie, teraz zawęzili kryteria samotnego wychowywania i trzeba je udokumentować, jedli chce się mieć preferencje. Weszłam z ciekawości na stronę aquaparki Kraków, nie maja znizek na kdr, a ceny fakt, z kosmosu, kiedyś byłam z dwójka dzieci - sama ponad 70 dych mi wyszło, a miejsce srednie
                              • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:52
                                Na KDR nie ma, na KKR są. Btw głupota, powinna być jedna karta dla wszystkich, a nie że dużej, krakowskiej, warszawiaka czy innego muja zbója.
                            • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:51
                              Faktyvznie jesli ojciev raz na dwa tyg wezmie dzievko do siebie albo odbierze raz na jakis czas to to jest mega wklad😂
            • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:27
              Preferencje są od 2014 bodajże. 500+ od 2015, rozmawiamy o sytuacji obecnej czy o przeszłości?
              Powtarzam, argument mój jest taki, że rodzina na pojawieniu się 3 dziecka zyskuje realne, duże bonusy w postaci kolejnego 500+ i preferencji żłobkowo-przedszkolnych oraz zniżek KDR.
              A wy mi:
              - nastolatek dużo zje (bo nałogowo w każdej rodzinie pojawia się niespodziewanie nastolatek zesłany przez kosmitów)
              - pani, a kiedyś to przedszkole kosztowało milion pięćset dwa dziewięćset
              - 1000 zł to taki mały bonus.
              Powtarzam, jeszcze raz moja teza: 3 dziecko wnosi do rodziny sporo pieniędzy
              Argumenty:
              - kolejne 500+
              - preferencje za wielodzietność, a co za tym idzie spore zniżki za żłobek czy przedszkole
              - kolejna ulga prorodzinna
              - inne zniżki
              • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:42
                To bierz się do roboty skoro takie zyski a potem przypomnij się na forum i pogadamy jak to się Twoje finanse mają.
                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 20:53
                  Pisałam, że nie zazdroszczę ani nie chcę i nie mogę mieć trzeciego dziecka. Twój komentarz odbieram jako chamski.
                  • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:03
                    stacie_o napisała:

> Pisałam, że nie zazdroszczę ani nie chcę i nie mogę mieć trzeciego dziecka. Twó
                    > j komentarz odbieram jako chamski.

Two komentarz wyżej to też żaden Wersal....
                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:15
                      Proszę o wskazanie gdzie w komentarzu wyżej napisałam cokolwiek co dotyczyło kogoś personalnie, jego sytuacji życiowej czy tego, co ktoś powinien zrobić.
                      • kurt.wallander Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:21
                        stacie_o napisała:

> Proszę o wskazanie gdzie w komentarzu wyżej napisałam cokolwiek co dotyczyło ko
                        > goś personalnie, jego sytuacji życiowej czy tego, co ktoś powinien zrobić.
                        >

ach nie, ty tylko "bardzo grzecznie" odrzucasz wszelkie argumenty, które nie potwierdzają twojej tezy.
                  • moadek Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 16:33
                    Chamski, ależ dlaczego, ja twierdze że ironiczny. Zwykle jeżeli ktoś uważa, że inni maja tak dobrze, to rozumie się przez ao że chciałby tak samo, ale jeżeli protestuje tzn, ze chyba jednak ma wątpliwości.
                    • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 17:55
                      I miesiąc prawie nad tym myślałaś 😱
                      • arwena_11 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 18:11
                        Raczej ktoś dzisiaj podniósł wątek i dopiero przeczytała. Ja też dopiero dzisiaj ten wątek zobaczyłam.
              • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:14
                Jak chodzi o preferencje przedszkolne, to już ich nie ma. Trzylatki i czterolatki (te już od zeszlego roku) mają dostać miejsce w przedszkolu. Jeśli taka nadpodaż zainteresowanych zmieni godziny na niekorzystne 2 zmiany, jak pisałaś wyżej, to po czterech literach dostaną wszyscy, bo dzieci z wielodzietnych rodzin tez będą musiały opuścić lokal o 13, albo przyjść dopiero na 12.
                • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 21:17
                  Jak nie ma jak są:
                  krakow.pl/aktualnosci/209126,34,komunikat,nowe_kryteria_rekrutacji_do_przedszkoli.html
                  • ginger.ale Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 23:06
                    Nie wiedzialam skąd jesteś. W Warszawie wszystkie 3 i 4 latki muszą przyjąć.
                    Każdy jednak patrzy przez pryzmat swojej sytuacji.

Ty uważasz, że masz gorzej niż ktoś z KDR, rodzice jedynaków wypomną Tobie, że masz 500+ i ulgę na dzieci, a narzekasz, a komuś innem żal d ściska, że in vitro koleżance kiedyś dofinansowali za państwowe, a więc jej krwawicę.
                    W cieniu tego może władza zmieniać ustrój i izolować Polskę, a my się tu sami za ulgi na KDR zjemy, nawet rzecznik PiS może radzić samotnym matkom, że jak chcą 500+ to niech sobie dziecko dorobią, a i tak poparcie rośnie. Dziel i rządź.
              • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 08:00
                Tak, chcesz konkretów - prosz -od kiedy pojawiło się trzecie zyskałam na niego dodatkowa ulge (za trzecie dziecko to ponad 2200, czyli z poprzednimi dwoma ponad 4 tys - ale zarobiliśmy te pieniądze, aby je odliczyć) dodatkowe 500 (6 tys w skali roku - razem 12) zniżka w postaci Ok 1000 zł za żłobek w skali roku, drugi tys sama płaciłam, i polowe stawki za wstęp na pływalnie, starsi rzadko korzystają, ponieważ i tak opłacam im kursy woprowskie cały rok (bez zniżek) korzystam ja, bo po trzecim dziecku dobrze mi robi na ogólny wygląd 😉 Taki bonus, we Francji po trzech ciążach ponoć można plastykę brzucha i cycek na koszt podatnika robić, ja mam znizke od gminy na jakuzi, wiec się cieszę wink a i tak wydaje na cała moja trójkę dość sporo, więcej niż na dwójkę, bo każde kolejne dziecko dużo kosztuje. Koszt rodziny wielodzietnej to duży dom (z jedynakiem mieściliśmy się 50 metrach, z dwójka tez choć mniej komfortowo, z trójka bez szans smile spore auto, choć nie muszę juz trzech fotelików wpinać, bo mam dzieci w odstępach 5 i 7. Wakacje - dodatkowe osoby, większe kwatery lub dodatkowe pokoje. W tym sezonie była raz zielona szkoła, po obozie dla każdego, licz pelne razy dwa plus kieszonkowe bez kdr - rodzinne Mazury (każdy płatny a jakże - płaciłam sporo więcej niż kuzynka z jedynakiem, za te same warunki i w tym samym czasie) i morze, bo mały alergik o musi mieć pobyty klimatyczne, jakby nie to, to by mnie zadna siła nad Bałtyk w sezonie nie zaciągnęła, siedzę teraz drugi tydzień i zgrzytam zębami i nie tylko z powodu zimnej wody 😉 Doliczyć jeszcze ze chłopcy trenują różne sporty (buty do koszykówki np to około 400-500 zł) a noga szybko rośnie, lubią się ubrać i podjeść sporo, mój bonus za trzecie dziecko zjada sieci pierwszym kwartale, najpóźniej przed wakacjami
    • 18lipcowa3 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 25.08.17, 22:45
      łzy mi ciekną na los jedynaków...
      • edelstein Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 11:52
        Oj juz zapomnialas jak to bylo gdy mialas jedno dziecko i co wtedy wypisywalas.
        • 18lipcowa3 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 30.08.17, 21:30
          dziecino, słowo klucz MIAŁAM,
    • anorektycznazdzira Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 06:48
      Mało tego, znam rodziny, które pozostają 2+1 bo żyją na granicy biedy, ledwie wiążą koniec z końcem, choć bardzo by chcieli stać się 2+2 albo i 2+3. Nie rozumiem, dlaczego pierwsze dziecko jest dzieckiem mniej niż drugie. To idiotyczne i bardzo niesprawiedliwe i zawsze będę to powtarzać. I krótkowzroczne, bo gdyby wsparto rodziny 2+1 to chętniej stawałyby się 2+2.
      • aguar Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 08:21
        No bo tak to wygląda z punktu widzenia państwa, jakby te dzieci, które nie mają rodzeństwa (albo mają rodzeństwo dorosłe czy w niektórych przypadkach przyrodnie) nie istniały, nie liczyły się, nie były przyszłością narodu, ani przyszłymi wyborcami...Wiadomo, że gdy jest więcej dzieci, to jest więcej wydatków, dlatego rodzina z jednym dzieckiem powinna dostawać np. 1/3 tego, co rodzina z trójką dzieci, ale nie 0, czyli tyle, co rodzina bez dzieci. Bo od niej ma znacznie więcej wydatków!
      • stacie_o Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:08
        O dokładnie, o to chodzi. A potem ktoś tski przeczyta, że tysiąc złotych na jedzenie to taki mały bonus, bo buty do koszykówki kosztują 4 stówy, a i obozy takie drogie no i ten dom trzeba mieć i go krew zaleje, że jego jedynak złamanego grosza nie dostał. A rodzice przy zapłacie za żłobek siedzą i płaczą bo to nie stówka a 10x tyle.
        • kouda Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:21
          No dla mnie to jest dość proste, ze im mniej osób w rodzinie tym większy dochód na głowę, państwu zalezy teraz, żeby wspierać dzietność, łatwiej podnieść dochód przy jedynaku, niz przy trójce, czwórce, piątce lub niepełnosprawności, stad większa pomoc idzie tam? Z pomocy, a w zasadzie z udogodnień korzystam od niespełna 3 lat, bo tyle ma mój trzeci, wcześniej nigdy, a dzieci wychowuje od 14, zawsze promowano tzw samotne i słusznie, śle przez to sito wchodziły tez dość sprytne i zamożne konkubinaty nie kryjąc się specjalnie, patologie itd, od jakiegoś czasu normalne rodziny z dziećmi, i tez zle jest, Polakom nie dogodzisz, na to wszystko sami ciężko pracujemy, ani domu, ani oobozos, ani butów do koszykówki nie dostałam od podatnika, niech cię nie trafia 🙂
    • kotekx Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 09:49
      fakt system nie jest sprawiedliwy 500+ powinno byc niezalezne od dochodu nawet na 1 dziecko, ale inaczej poza zdrowiem wykluczajac problemy zdrowotne mozna zrobic sobie 2,3,4 dziecko w czym problem??? tylko wydatki wzrastaja x 2,3,4, i praca i ilosc obowiazkow tez i zadne 500+ czy inne ulgi tego nie zrekompensuja, przyklad 1 z brzegu zbliza sie sezon jesienny wydatki na leki pomnozcie x ilosc dzieci bo jedno zaraza drugie lub szczepionki pgrypie x ilosc dzieci x cena szczepionki np a ponadto ktory pracodawca da np 3 miesieczne l4 dzisiaj? bo jas skonczyl chorowac a kasia zaczela no kasia skonczyla zdzis choruje ale od zdzisia sie jas zarazil i tako w kolko 3 miesiace np wiec niech ludzie z 1 dzieckiem nie gadaja wielodzietni maja tak fajnie zajebiscie i wogule a jak kogos nie stac niech poszuka dodatkowej pracy coz stawki sa jakie sa i albo sie decydujemy albo nie ze w to wchodzimy przestajemy zyc na lajcie z 1 dzieckiem stac nas na mniej ale mamy 2,3 ,4 etc dziecko tj kazdego wybor z nas czy wole lezec na plazy z 1 np (generalizuje oczywiscie) czy isc na spacer z 3 bo nie stac mnie na wyjazd nad morze. A fakt uwazam ze ludzie z 1 dzieckiem to sa egoisci ale tylko dlatego ze 1 dziecko to skrzywdzone dziecko ktore na stare lata zostanie obarczone 'obowiazkiem' opieki nad rodzicami i nie bedzie sie mialo ta opieka z kim podzielic np i tez swoim wyborem pomijajac sprawy zdrowotne ktore maja wplyw na nieposiadanie dzieci niszczycie dzeicku zycie jak dorosnie a wy sie zestrzejecie chyba ze was odda do domu opieki i nara
      • aamarzena Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 19:05
        " uwazam ze ludzie z 1 dzieckiem to sa egoisci ale tylko dlatego ze 1 dziecko to skrzywdzone dziecko ktore na stare lata zostanie obarczone 'obowiazkiem' opieki nad rodzicami i nie bedzie sie mialo ta opieka z kim podzielic np i tez swoim wyborem pomijajac sprawy zdrowotne ktore maja wplyw na nieposiadanie dzieci niszczycie dzeicku zycie jak dorosnie a wy sie zestrzejecie chyba ze was odda do domu opieki i nara"
        No tu juz pojechalas. Moja mama ma 3 rodzeństwa, babcia w 90% opiekowała się ona, w 10% jej brat, a dwójką rodzeństwa się wypięła. Akurat ta najukochańsza dwójką, ta której babcia najwięcej pomagała.
        Serio myślisz, że ilość dzieci jest gwarantem opieki na starość i dzielenia się ta opieka miedzy dziećmi? Ciotka dzieci nie miała bo nie chciała, umarła jak to się mówi "na stojąco" w sedziwym wieku, do końca życia sprawna i samodzielna, nie wymagała pomocy, choć miał kto pomagać. Z kolei w dalszej rodzinie szóstka dzieci a dziadkowie w domu starców, bo chętnych do opieki brak. Wymieniać dalej?
        • kotekx Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 23:02
          nie mi oceniac dlaczego tak sie stalo ale zawsze wieksze prawdopodobienstwo ze nie skonczysz w domu starcow
          • kotekx Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 26.08.17, 23:11
            u mnie w domu tak nie bylo i jedna i druga babcia miala opieke na starosc zapewniona do samego konca i obojetnie czy byl to syn, synowa, czy corka na swoj sposob jesli nas nie skrzywdzili uwazam ze jestesmy zobligowani do pomocy rodzicom chyba ze nas mega skrzywdzili w dziecinnstwie ale dla mnie tj normalne ze zajmuje sie rodzicami na starosc i im pomagam a ci co tak nie robia widocznie maja jakis powod albo sa delikatnie mowiac nie w porzadku ale duzo sie slyszy o podrzucaniu starych rodzicow do szpitala np dla mnie osobiscie jest to nie do pomyslenia i nie tego ucze swoje dzieci ale kazdy jak sobie posciele tak sie wyspi... chociaz nie do konca.... gdyz np wnuk bardzo z babcia zzyty na druga ma olew i dziadka rownie gdy oni maja go od samego poczatku w d gleboko wiec potem to oni sie obudza w ciemnej.... bo wnuki juz ich unikaja
    • ruda_owca Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 16:15
      tymianek21 napisała:

> Tak więc jedynacy są karani za decyzje swoich rodzi
      > ców, którzy z różnych powodów również zdrowotnych lub innych nie mają drugiego
      > dziecka. Pzdr

Nie są karani, tylko nie sa beneficjentami pewnych rozwiazan, ktore w zalozeniu maja na celu zachecac do posiadania wiekszej liczby dzieci.
      • semihora Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 16:27
        Jak już wyciągasz stary wątek, to cię uświadomię, że zachęcanie nie polega na rzucaniu kłód pod nogi. Na ocet się much nie łapie.
        • ruda_owca Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 19.09.17, 12:57
          semihora napisała:

> Jak już wyciągasz stary wątek, to cię uświadomię, że zachęcanie nie polega na r
          > zucaniu kłód pod nogi. Na ocet się much nie łapie.

A komu w tym przypadku sa rzucane klody pod nogi?
    • arwena_11 Re: Jedynacy kolejny raz wykiwani 18.09.17, 16:31
      No popatrz, a w Warszawie dostają za złotówkę tylko z rodzin 3+. Jak masz 2 dzieci - to nie dostajesz. Podobnie jak od tego września darmowe bilety mają uczniowie podstawówki i gimnazjum a liceum już nie. No to ogromna dyskryminacja.

A i bilety to samorząd daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka