Dodaj do ulubionych

Hemoglobina jak poprawic

07.09.17, 19:21
Czy można domowymi sposobami poprawić poziom hemoglobiny? Np dietą. Tak na codzień.
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:25
      Pij sok z pokrzywy, sa gotowe.
      • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:56
        O, nie wiedziałam, dziekuje.
        • black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:12
          a najlepsze (niestety po czasie) ale są pokrzywy majowe smile
    • juuuu7 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:27
      A co lekarz mowi? Masz suplementacje?
      Podobno jedzenie wolowiny pomaga-moja bratowa miala takie zalecenie w ciazy ( suplementacja nie dawala oczekiwanych rezultatow ).
      • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:58
        Hemoglobina spadła mi po chemioterapii, nie wymaga jeszcze suplementacji ale jest na dolnej granicy. Boję się, żeby nie spadła niżej, bo wykluczy mnie to z dalszej terapii. Chciałabym na co dzień jakoś dietą trochę podnieść.
        Wołowiny praktycznie nie jadłam, postaram się włączyć w diecie.
        • juuuu7 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:04
          Te wolowine to powinnas tak co drugi dzien.
          Duzo zdrowia zycze!
          • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:09
            "Nie" dziękuję, przyda się bardzo.
        • ongoing Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:09
          już wspomniana pokrzywa, a do tego koktajle z dużą ilością pietruszki (np. pęczek pietruszki, cytryna, miód, woda/lód) - witamina C wspomaga wchłanianie żelaza
        • dzikka Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:54
          A może wlew witaminy C? Wiem, że pewnie masz dość wkłóć ale to jest mega regeneracja organizmu szczególnie w przypadku chemioterapii.
          • agonyaunt Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 23:36
            Nie, to nie jest mega regeneracja, to jest kit wciskany przez altmed. I to niebezpieczny kit - są badania potwierdzające, że przy pewnych typach nowotworu wlewy z wit. C osłabiają działanie chemioterapii i przyczyniają się do rozwoju choroby. Tak że ostrożnie z takimi sugestiami.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 15:33
            Ta, cudowna wit C regenerująca cały organizm uncertain Zdajesz sobie sprawę, że o ile nie jesteś XVII marynarzem, niedobór wit C ci nie grozi, a jej nadmiar i tak jest po pierwsze wysikiwany z organizmu, a po drugie, jak będziesz go bombardować wit C, to jedyne co "zyskasz", to kamienie nerkowe...
    • berdebul Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:28
      Natka pietruszki do każdego posiłku.
      • maniaczytania Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:38
        dokładnie - wit. C z natki (a jest jej w niej dużo) wpływa na lepsze wchłanianie żelaza. A na poprawę hemoglobiny to najlepiej mięso, szpinak i buraki (sok z buraków, jak lubisz). I jeszcze suszone morele.
        • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:59
          Super, proste i pietruszkę uwielbiam. Dzieki.
        • memphis90 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:37
          Żelazo w szpinaku to mit.
          • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:10
            Żelazo w szpinaku jest wink Tyle, że nie jakoś strasznie dużo, ot porównywalnie z innymi warzywami zielonymi.
    • agonyaunt Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:40
      Sok z buraków i dużo czasu na świeżym powietrzu.
      • pani_libusza Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:51
        Buraki w kazdej postaci, sok albo zakwas i pamiętaj o wit. C.
        • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:02
          Sok bardzo lubię. Piję ostatnio tak raz czy dwa razy w tygodniu, z sokowirówki. Pewnie to za rzadko? Można to przedawkować? Robię ten sok z jabłek, marchewki i buraka (1 burak średniej wielkości). Wit C pomaga we wchłanianiu, ale czy czymś nie przeszkadzam tu? Marchewka jest OK? Mogę w sumie też pić sam burak + jabłko + pietruszka.
          • black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:15
            moja mama zamawia gdzieś taki czysty sok z buraka i to pije. Wreszcie wyniki sie poprawiły, Do tego ja jej kupuję susz z pokrzywy do pici, taki eko i bierze wit c "prawostronną".Długo zeszło, ale wreszcie coś drgnęło i wstępnie chemia została odłożona na później.
            • berdebul Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:29
              Lewoskrętna. wink
              • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:14
                Lewo, lewo. Tyle, że każda witamina C jest lewoskrętna wink
                • black.sally Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 13:16
                  noo . lewoskrętna big_grin wiadomo.... big_grin
    • sfornarina Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:42
      Jedz dużo wołowiny i zielone warzywa. Plus buraki.
      Jeśli bierzesz tabletki antykoncepcyjne, zamień na minipigułkę - wyeliminuje lub chociażby skróci miesiączki i hemoglobina powinna pójść w górę.
      • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:04
        Nie biorę tabletek anty, hemoglobina spadła mi po chemioterapii.
    • maadzik3 Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 19:58
      kiszony barszcz, działa cuda - sprawdzone
      • baba_za_kolkiem Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:06
        Ojej nie wiem co to? Barszcz z czego, buraków?
        • berdebul Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:30
          Tak, kiszonych.
    • dzikka Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:04
      Wyciąg z pokrzywy.
    • maniaczytania sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 20:24
      nazwałam ją tak na własny użytek, ale pomaga:
      4 ziemniaki ugotowane
      2 buraki ugotowane
      2 jabłka
      2 ogórki kiszone
      koperek, natka pietruszki
      sól, pieprz
      wymieszać z jogurtem naturalnym (albo pół na pół ze śmietaną)
      • baba_za_kolkiem Re: sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 20:30
        Robię bardzo podobną (w zasadzie taką samą) ze śledziem smile Nie wiedziałam nawet, że jest natyanemiowa.
        Dla zainteresowanych - do w/w składników dodaję śledzia w oleju pokrojonego w kostkę (matjasa).
      • agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 07.09.17, 23:21
        Mam lepszą bombę: kotlety z wołowiny i kaszy jaglanej, z orzechami włoskimi, natką pietruszki i suszonymi morelami smile

W ogóle z niemięsnych chyba najwięcej żelaza mają kasze i grochy, taka czerwona soczewica ma więcej żelaza niż burak (zima idzie, można zupy gotowaćsmile).

Przy anemii warto też pamiętać o wit b12, ta jest głównie w mięsie, ale też jajkach, mleku i serze.

A w ogóle, to jak można, to warto rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady, albo jeszcze wyżej, bo im wyżej, tym więcej człowiek produkuje czerwonych krwinek. Tylko nie wiem, czy po chemii nie byłoby jakichś przeciwwskazań, warto to z lekarzem obgadać.
        • memphis90 Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:41
          Człowiek nie wyprodukuje więcej krwinek, jak ma niedobory. A osoba z anemią w warunkach niższego stężenia tlenu się raczej lepiej nie poczuje.... Trzy, że to nie Bieszczady, ale Himalaje muszą być wink
          • agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:54
            To czemu anemikom zaleca się sanatoria w górach?
            • 1matka-polka Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 20:56
              Różne głupoty się zaleca.
              • agonyaunt Re: sałatka antyanemiowa ;) 08.09.17, 23:55
                To wiem, tylko że są dowody na to, ze w górach hgb rośniesmile Ja się tu absolutnie nie będę upierać, po prostu teraz mnie to zaciekawiło. Akurat moje wyniki najbardziej poprawiły się nie tyle po diecie, co dopiero po włączeniu w to ruchu na świeżym powietrzu - ale to akurat rzucam jako ciekawostkę, wiem, że sport zmienia poziomy hemoglobiny, ale tu raczej nie będziemy Baby namawiać do sportu. Jeszcze nie teraz, najpierw niech wyzdrowiejesmile

Oczywiście disclaimer: mówię tylko jako okazjonalny anemik, wszelkie kuracje i wyjazdy należy absolutnie skonsultować z lekarzem.
    • moni_kaw Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 20:28
      Wołowina dwa, trzy razy w tygodniu dala w moim przypadku bardzo dobre rezultaty
    • zonda-m Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:01
      Wątróbka jest świetnym źródłem żelaza.
    • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:06
      Wołowina, zielone warzywa (brokuł, pietruszka, szpinak), buraki (kiszony sok najlepiej) - najlepiej w komplecie z czymś bogatym w witaminę C, bo wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. I ograniczyć nabiał, bo wtedy z kolei gorzej się przyswaja. Tzn nie to, że ograniczyć całkiem, ale rozdzielić - żeby żelazo się dobrze wchłaniało musi być przynajmniej 2 godzinny odstęp (2 godziny przed i 2 godziny po) od spożycia nabiału.
      • demodee Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:47
        Jak dodasz szczypiorek do jajka na twardo, to się żelazo z jajka dobrze wchłonie.
    • bistian Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 21:17
      Dobre jedzenie to ważna sprawa, ale przy dużych niedoborach można brać dodatkowo tabletki, żeby skrócić ten czas. Żelazo jest łatwo przyswajalne z preparatów chelatowanych, opakowanie bez recepty zazwyczaj za 10-12 zł powinno wystarczyć, żeby po dwóch miesiącach wrócić do normy.
    • snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:00
      Mnie lekarz powiedział, że niedoborów żelaza poniżej/na pograniczu normy praktycznie nie da się wyrównać samą dietą i nie bardzo wiem po co się starać, martwić, a potem rozczarować niskim wynikiem, jak w aptece dostaniesz dobre preparaty z żelazem, które działają szybciej i pewniej. Jeżeli regularnie miesiączkujesz, to ta hemoglobina na pograniczu normy bardzo szybko może spadać. Preparaty z żelazem można brać przecież niżej dozowane i nie musi być codziennie, mnie lekarka poradziła jako profialatykę po wyrównaniu sporych niedoborów przy pomocy infuzji. U mnie istnieją też specjalne soki owocowe z dodatkiem żelaza. Szklanka dziennie i sprawa załatwiona.
      • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:36
        Nie jest to prawda. A przynajmniej: nie w każdym przypadku jest to prawda.
        Ja nie mogę brać ŻADNYCH sztucznych suplementów żelazowych, bo po pierwsze ich nie przyswajam za dobrze, a po drugie mam koszmarne dolegliwości. Dobra, nie wiem czy żadnych, ale wypróbowałam chyba z tuzin, łącznie z takimi "super, nikomu nic po nich nie dolega" - no, nikomu oprócz mnie najwyraźniej.
        Hemoglobinę miałam 8,9, ale prawdę powiedziawszy nie czułam się źle (oprócz nieco większej senności i męczliwości), a w ogóle to przypadkiem ta anemia wyszła, przy robieniu innych badań, za to szczegółowo to już w ogóle okazało się, ze tragedia - żelazo: 3,06 przy normie 6,6-26, ferrytyna: 4,20 gdzie norma jest chyba od 13 do 150.
        Nadal mam lekką anemię, ale w tej chwili już w zasadzie na granicy normy. Wyłącznie dietą załatwione. A powód anemii nieznany, mimo przebadania na prawo i lewo, jedyne co stwierdzili nowego to refluks, ale gastrolog wykluczył powiązanie.
        Tyle, że jeśli ktoś nie ma skutków ubocznych tabletek, to oczywiście łatwiej. Łykasz i z głowy, nie trzeba się przejmować dietą, połączeniami zalecanymi czy wręcz przeciwnie.
        • memphis90 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:45
          Z ciekawości - a brałas Inofer? To jest żelazo elementarne i podobno rzeczywiście nie powoduje dolegliwości.
          • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:06
            Tak. I Actiferol też.
        • snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:11
          aerra napisał(a):

> Nadal mam lekką anemię, ale w tej chwili już w zasadzie na granicy normy. Wyłąc
          > znie dietą załatwione.

Tak, jeżeli tak jak było u ciebie anemia była najprawdopodobniej wynikiem złego odżywiania się, czy problemów z wchłanianiem, a nie innych poważnych problemów ze zdrowiem. U mnie powodem były obfite miesiączki i tyle żelaza w wołowinie, czy innych produktach naturalnych nie byłam w stanie zjeść, by wyrównać spadające na bieżąco wyniki. I również źle znosiłam żelazo w tabletkch, ale dostawałam końskie dawki. Przy mniejszych dawkach żelaza nie wykazuje się zwykle tych "koszmarnych" dolegliwości, a uzupełnić braki można szybciej, tym bardziej, gdy jak autorka wątku nie jest się osobą zdrową i poddaną terapii wyniszczającej w dużym stopniu organizm. Tutaj najpierw trzeba sprawdzić, jak znosi się suplementację i dopiero potem, gdy faktycznie pojawiają się problemy szukać "naturalnych" alternatyw, bo zbyt dużo w jej przypadku od poprawnych wyników zależy.
          • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 09:12
            Nie, u mnie anemia nie była wynikiem złego odżywiania. Teoretycznie gorzej odżywiam się teraz, bo jem więcej mięsa (wcześniej też jadłam, tyle, że nie wołowinę co 2 dzień, a 1-2 razy w tygodniu), i bardziej monotematycznie (nie całkiem, ale mimo wszystko bardziej).
            • snakelilith Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 18:31
              aerra napisał(a):

> Nie, u mnie anemia nie była wynikiem złego odżywiania. Teoretycznie gorzej odży
              > wiam się teraz, bo jem więcej mięsa (wcześniej też jadłam, tyle, że nie wołowin
              > ę co 2 dzień, a 1-2 razy w tygodniu), i bardziej monotematycznie (nie całkiem,
              > ale mimo wszystko bardziej).

Anemia nie spada z nieba. Jeżeli po badaniach lekarskich wykluczono u ciebie konkretną przyczynę, to albo masz ogólnie zaburzone wchłanianie żelaza, albo fatalnie się odżywiałaś, znaczy jadłaś produkty niechby i były super hyper zdrowe, ale nie zawierające wystarczająco dużo żelaza. Jeżeli jednak masz zaburzone wchłanianie, to poprawa wartości żelaza tylko przez dietę graniczy z cudem i potrzebne są infuzje, czyli żelazo w żyłę. Ale może ferrytyna w okolicach 4 ci wystarczy, ja przy wartościach 8-13 i hemoglobinie na granicy normy czułam się fatalnie i po dwóch latach bujania się z dietą zdecydowałam się najpierw na tabletki, a potem nawet na infuzje, bo żelaza wzrastało mi bardzo powoli. Za wolno, jak na moje obfite miesiączki. Teraz mam ferrytynę w okolicach 100 i nareszcie czuję, że żyję. Ile wystarczy osobie w trakcie chemoterapii nie wiem. No i nie chcę się wykłócać, ale większość porad podanych w tych wątku to totalne bzdury. Buraki jako środek na anemię to stary, jak widać jednak, ciągle żywy mit. Nie dosyć, że żelazo z produktów roślinnych jest gorzej (mniej chętnie) przez ogranizm wchłaniane, to o wiele więcej żelaza od buraków ma marchewka, sałata roszponka, jarmuż i zielony gorszek. A jeszcze więcej soczewica i biała fasola.
              • aerra Re: Hemoglobina jak poprawic 10.09.17, 01:02
                No wiesz, mi też zajęło ponad rok poprawienie tych wyników do poziomu, który byłby jako-taki - tzn nadal anemia, ale już nie aż tak źle. A dożylnie mi proponowali, tyle, że musiałabym się wtedy kłaść na oddział, a nie mogę i nie chcę ze względów organizacyjnych (no chyba, że byłoby już naprawdę źle). Zresztą najpierw próbowałam przecież i tabletek wink
                A powodu nie stwierdzono na 100%, ale są podejrzenia, że ma to powiązanie z chorobami autoimmunologicznymi (ja mam Hashimoto, moja mama choruje na tocznia...). No, ale nie wiedzą.
                Jarmuż tak i soczewica, zgoda wink Tylko ja na przykład mogę wypić prawie litr kiszonego soku z buraków, gdzie to żelazo, które w nim jest wchłania się nieźle, a już kilograma jarmużu nie zjem, choćbym się skichała, bo to byłoby chyba ze 20-litrowe wiadro liści. W ogóle liściaste mają sporą zawartość żelaza, roszponka, jarmuż, rukola, nawet zwykła sałata - tylko, że to liście i zwyczajnie nie dasz rady zjeść aż tyle.
    • myelegans Re: Hemoglobina jak poprawic 07.09.17, 22:17
      Zelazo zwiazane z bialkiem zwierzecym jest lepiej przyswajane niz roslinne, wiec zmus sie do jedzenia czerwonego miesa: wlowina, jagniecina, itp.
      Borykam sie z anemia od ponad roku i musialam zaczac jesc mieso, a bylam wegetarianka od wielu lat. Bardzo obfite miesiaczki na pograniczu krwotokow doprowadzily do anemii.
      zdrowka
      • damartyn Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 00:00
        Pietruszka , sok z kiszonego buraka ( kroisz surowe buraki do dużego słoja, dodajesz czosnek tak jak lubisz, ja przynajmniej 4 solidne ząbki i zalewasz wodą z solą, na litr wody łyżka soli i czekasz średnio 7, 8 dni. Potem zlewasz sobie sok do butelki i pijesz. W lodówce może stać parę miesięcy. Ja jeden zlewam , drugi nastawiam, wszyscy domownicy uwielbiają.
        Zdrowia życzę!
    • maadzik3 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 11:45
      a, i jeszcze sok z granatów, wyciskany
    • ankanka3 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 12:13
      Amarantus ekspandowany. Można sypać do mleka, jogurtu, zupy, deserów, sałatek, panierki itp itd.
      Oprócz tego wspomniane - buraki, pokrzywa, czerwone mięso, natka pietruszki, suszone morele.
      Dużo zdrowia! smile
    • fraudes Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 12:53
      Mnie pomaga kieliszek czerwonego wina - raz albo dwa razy w tygodniu. Potwierdzone wynikami badan krwi.
    • mytoya Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 14:19
      Mój mąż znacznie poprawił sobie wyniki gdy zaczął jest podroby i kaszanke. No ale to tłuste.
      Choć wątroba z indyka całkiem smączka. Ale mąż przesadzaj bo kupowal po q kg i musiałam to smażyć. .to do dziś nie mogę patrzec
      • 1matka-polka Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 20:52
        Tłuszcz jest zdrowy.
    • ladnyusmiech Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 21:44
      Poprawiłam z anemii na taki pod górną granicę.
      Codziennie piłam barszcz. Moja mama gotowała co trzeci dzień. Na wołowinie.
    • ela.dzi Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:00
      Dużo zdrowia i trzymaj się ciepło!
    • bakis1 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:21
      W styczniu bylam o krok od transfuzji (hgb 7 po naglym krwotoku). Poza suplementami:
      - jadlam duzo czerwonego miesa ( tatar, watrobka, kaszanka, gulasz wolowy)
      - popijalam sokiem z pomaranczy
      - pilam codziennie sok z burakow - jednodniowy
      - robilam zielone koktajle ( mieszanka do smothie z biedronki, natka pietruszki, sok pomaranczowy, banan).

Z lekow przyjmowalsm tardyferon, popijajac sokiem pomaranczowym.

Zdrowia zycze!!!!! Nie ma w zyciu nic wazniejszego.
    • mum2004 Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 22:48
      Miałam w ciąży problem z anemią. Lekarka zaleciła mi dużo wołowiny - podobno najlepiej się wchłania. Ogólnie jem bardzo mało mięsa ale się przemogłam i jakoś dociągnęłam do końca ciąży. Nie wiem na ile to pomogło a na ile żelazo z tabletkach.
      Poza tym natka. I sok z buraków.
    • rulsanka Re: Hemoglobina jak poprawic 08.09.17, 23:11
      Actiferol. Buraków bym nie radziła surowych ani surowego soku, bo mogą powodować biegunkę. Chyba, że wyjątkowo dobrze tolerujesz.
      Wołowina oczywiście też. I jajka. Źródło żelaza łącz ze źródłem wit. C i kwasu foliowego (generalnie warzywa). Nie łącz z nabiałem, węglowodany też nie za dobrze, szczególnie pełnoziarniste. Oczywiście te produkty możesz jeść, ale w osobnym posiłku.
      Życzę szybkiego powrotu do zdrowia, buziaki.
    • mamalgosia Re: Hemoglobina jak poprawic 09.09.17, 00:21
      Znajoma lekarka poleca barszcz z dużą ilością natki z pietruszki. Mi nie pomógł, ale jej tak. Może i Tobie pomoże. Życzę Ci dużo zdrowia i sił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka