Dodaj do ulubionych

Paznokieć

10.09.17, 08:51
Duży palec u nogi, jest zielono-fioletowy, ponoć martwy. - Widzi Pani jaki pusty, będzie schodził. Nowy wyrośnie, ale to długo potrwa - powiedziała mi kosmetyczka po zdjęciu hybrydy na stopach. W lipcu się mocno uderzyłam w niego, potem chodziłam po górach i paznokieć mocno bolał. Co z tym zrobić? Iść do lekarza? (jakiego?) Czekac az sam zejdzie , zabezpieczyć go jakoś? Wszystko przez to, że mam długie palce i stóp i wszędzie nimi zahaczam. Rok temu złamałam palec jednej nogi, w tym roku martwy paznokieć w drugiej. Poradzcie drogie emamy co robić.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Paznokieć 10.09.17, 08:55
      Idz do chirurga to Ci go zdejmie w znieczuleniu i będziesz miec choc czesc problemu z glowy.
    • edelstein Re: Paznokieć 10.09.17, 08:55
      Idz do podologa.Odbuduje ci paznokiec akrylem na czas rosniecia.
      • bergamotka77 Re: Paznokieć 10.09.17, 09:01
        Dzięki za rady. Umowie się jutro, mam dobrego podologa - synowi usuwał kurzajki. Ściągać nie chcę, strasznie panikuje na samą myśl. I ponoć się ich już nie ściąga...
        • edelstein Re: Paznokieć 10.09.17, 09:09
          Jak masz dobrego podologa to uderzaj do niego.Podolog potrafi odbudowac paznokiec praktycznie z niczego i z pewnoscia bedzie wiedzial co zrobic.
    • berdebul Re: Paznokieć 10.09.17, 11:59
      Dobry podolog. Nie ruszaj go teraz za bardzo.
      A żeby zabezpieczyć pozostają buty. Jak najmniej chodzenia boso w "ryzykownym" otoczeniu, nawet w domu klapki. Zawsze tak zaczepiałaś czy pojawiło się niedawno? Jeżeli niedawno to wybierz się do okulisty.
      • bergamotka77 Re: Paznokieć 10.09.17, 12:29
        Chyba zawsze a do tego chodzę po domu boso lub w japonkach sad A wadę wzroku mam i noszę soczewki. Może się pogłębiła?
    • memphis90 Re: Paznokieć 10.09.17, 12:30
      Pewnie mialas wylew pod paznokciem. Ja miałam kiedyś, jak mi córka upuscila słoik wprost na stopę. Był sino-fioletowy, ale w żadnym razie nie martwy (choć z drugiej strony paznokcie są martwe z samej definicji oprócz miejsca wzrostu), zasinienie schodziło kilkanaście tygodni, ale paznokieć mi nie zszedł, nikt mi go nie ściągał. Można to rozważyć jak jest duży krwiak i ryzyko zakażenia, ale kilka tygodni po urazie- po co? Paznokieć odrośnie i tak, bo przecież rośnie stale.
    • bei Re: Paznokieć 10.09.17, 12:37
      Zdarzyło się już dwa razy, ze uderzyłam w palec i zszedł paznokiec. SAM zszedł. Pewnego dnia odpadł, ale pod spodem już rósł drugi. Zimą nie uzupełniałam, drugi raz latem- przyklejałam plasterek, ze dwa razy przyklejałam tipsa. Mi rosną szybko, pół roku i już był.
    • milka_milka Re: Paznokieć 10.09.17, 12:41
      Najpierw poszłabym do dermatologa. Miałam tak samo po hybrydzie, okazało się, że to jakieś zakażenie bakteryjne, które właśnie radośnie rozwija się pod hybrydą. Bujam się z tym drugi rok, czasem jest, czasem, np. po skarpetkach złuszczających mam zabawę od nowa. Obetnij na krótko, bo jak gdzieś zahaczysz, to zerwiesz sobie cały paznokieć, a to jest okropne.
      • milka_milka Re: Paznokieć 10.09.17, 12:42
        I właśnie nie grzybica, tylko bakteria, bo robiłam wymaz.
        • bergamotka77 Re: Paznokieć 10.09.17, 12:59
          O kurcze brzmi groznie...Ja tak lubię hybrydy na stopach bo dłużej starczajs i wyglądają fajnie - noszę tam żywe kolory przez cały rok. Ech, też myślałam czy dodatkowo grzyba nie mam bo chodzę często na basen a jestem podatna na takie infekcje. Ech muszę chyba i dermatologa odwiedzić sad
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Paznokieć 10.09.17, 18:28
      Ja po każdym weselu, na którym noszę czółenka, mam ten problem... Potem przez pół roku mi odrasta nowy paznokieć. Poza tym, że brzydko to wygląda, to nic się z tym nie dzieje, więc nie widziałam nigdy powodu, by coś z tym robić.
    • pani-nick Re: Paznokieć 02.04.19, 15:08
      Do podologa idź.
      • karme-lowa Re: Paznokieć 02.04.19, 15:13
        pani-nick napisała:

> Do podologa idź.
        Przez 2 lata zdążyła już chyba wyleczyć paznokieć😝.
        • pani-nick Re: Paznokieć 02.04.19, 15:33
          🤦‍♀️
          • jak_matrioszka Re: Paznokieć 02.04.19, 16:06
            Spam poleciał, watek został smile Berga ma szanse napisać jak jej poszło z paznokciem wink
        • taki-sobie-nick Re: Paznokieć 03.04.19, 00:38
          O, a miałam napisać, żeby nie zawracała d...
    • bei Re: Paznokieć 02.04.19, 19:02
      No właśnie, opowiedz, jak skończyła się historia😊
    • boo-boo Re: Paznokieć 02.04.19, 20:43
      Co do pozbycia się paznokcia nie doradzę. Jest specjalny krem do samodzielnej odbudowy. Używałam jak mi paznokieć po bostonce zszedł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka