Dodaj do ulubionych

Firsty lato 2018

12.09.17, 09:00
Planujecie zakup?
A może już coś macie?
Jakie kierunki bierzecie pod uwagę?

A mogłabym też podpytać o koszty? Jakie ceny uchodzą teraz za okazyjne? Tak poglądowo, na przykładzie czy coś.
Bo mam wrażenie, że ogólnie ceny wzrosły. Ale może się mylę... może wzrosły tylko moje wymagania? wink Zastanawiam się... smile
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:10
      Ale że zakup czego?
      • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:04
        No wczasów z ofert first minute.
    • alfa36 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:22
      Nie mam, ale przeglądam. Przeglądam biorąc pod uwagę dziecko i okazuje się, ze zniżki to tylko niektóre hotele mają.
    • chicarica Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:23
      Jezusmaria.
      Ja jeszcze nie wiem gdzie pojade na urlop w tym roku, a tu juz planowanie kolejnego...
      Wiecie co, to jest szalenstwo jakies. Sluby, chrzty i komunie tez juz trzeba planowac z dwuletnim wyprzedzeniem, a teraz jeszcze urlopy?
      • ashraf Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:29
        Zalezy gdzie lecisz. Ja urlop tegoroczny (letni i jesienny) planowalam w grudniu i wtedy kupowalam bilety, w przeciwnym razie placilabym kilkanascie-kilkadziesiat procent wiecej za osobe.
      • mag1_k Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:54
        ekhm komunie planuję z czteroletnim wyprzedzeniem big_grin trzy lata przed już nie ma miejsc w najlepszych restauracjach smile
        wakacje planuję we wrześniu, najpóźniej w październiku. Potem cena mojej oferty wzrosła prawie dwukrotnie.
        • moadek Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 12:55
          a skąd wiesz na jaki termin trzy lata wcześniej, ?
          • aamarzena Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:10
            W wielu parafiach terminy są "od zawsze" z góry ustalone, np. druga niedziela maja, Zielone Świątki, ostatnia niedziela w maju itp
          • karme-lowa Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 21:24
            moadek napisała:

> a skąd wiesz na jaki termin trzy lata wcześniej, ?
            U nas w parafii jest to zawsze druga niedziela maja.
        • jeziorowa Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:28
          Mag1_k, ja też planuję część wakacji we wrześniu. Zaplanowałam przedwczoraj, jadę jutro😝
          • mag1_k Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 22:06
            Zazdroszczę kondycji psychicznej big_grin
            ja to musze mieć wszystko zaplanowane ze sporym wyprzedzeniem, taki ze mnie sztywniak wink
      • agsik29 Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 11:05
        coś w tym jest, ja owszem last minute śledzę bo jak ceny lecą o 45% w dół to nie wiem dlaczego nie skorzystać smile teraz z Itaki na Hiszpanię postawiliśmy, temperatura koło 30 stopni więc jak dla mnie żyć nie umierać jak się u nas tak jesiennie robi i jak się szybko taką ofertę złapie bo wiadomo, że znikają to naprawdę dobrze można na tym wyjść, ale żeby teraz już planować wakacje na 2018 to bym zdecydowanie nie miała cierpliwości
    • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:41
      Jeszcze nie ma wielu ofert, zajrzałam z ciekawości, widzę, że podobne ceny jak w lipcu Last Minute.
      Planujemy Grecję - Kretę lub Kefalonię.
      • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:57
        Grecja to jeszcze jest korzystnie i b. dużo ofert - pewnie i teraz i później. Pomyślałam jednak, że jeszcze poczekamy, aż córka nieco mitologii liźnie wink Z tańszych, to w Bułgarii byliśmy niedawno i właśnie mam teraz zagwozdkę, bo wychodzi na to, że inne kierunki wychodzą jednak sporo drożej, a wybór mniejszy. Tak ogólnie, nie tylko że we wrześniu.
        Bo Afryka Północna i Turcja mnie nie interesuje.
        Albania się pojawiła, tyle że nie w tych biurach, które znam, a tak średnio mam ochotę eksperymentować z innymi...

Co do wcześniejszych rezerwacji, to tę Bułgarię właśnie też rezerwowaliśmy z rocznym wyprzedzeniem, a już w lutym np.pokoi z widokiem na morze nie było w tym zakresie cenowym, na jaki nas stać. Tak że zależy co dla kogo ważne. A ja lubię mieć ładny widok, bo jak rodzina się grzebie przed wyjściem, to sobie spokojnie czekam na takim balkonie czy tarasie i podziwiam smile, a nie wkurzam się, że to trwa i trwa...
        • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:05
          Byliśmy w Bułgarii w sierpniu 2016 roku, wczasy kupione w First Minute jesienią 2015. Jak szukałam w tym roku w lipcu Last Minute to z ciekawości sprawdziłam cenę w tym samym hotelu - była 1000! zł droższa od dorosłej osoby niż my płaciliśmy.
          • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:20
            Też właśnie. Nigdy tak dokładnie nie porównałam, ale już rząd wielkości za 3 os. był zupełnie inny.
          • lauren6 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:44
            A jak oceniacie samą Bułgarię? Pod względem pogody i zwiedzania?
            • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 12:53
              My biliśmy w Sozopolu, w hotelu tuż przy plaży, nad bardzo ładną zatoczką. I mam super wrażenia. Promenadą się szło na starówkę, gdzie były tradycyjne bułgarskie domy, panie sprzedające przetwory, starożytne zabytki i port (zalew chińszczyzny też, ale nie wszędzie... Więc bardzo fajnie. Wycieczki fakultatywne też miłe - żaglowcem do Nesebyru (na liście UNESCO) i rezerwat przyrody.
              Ale jak przejeżdżaliśmy przez Słoneczny Brzeg to wyglądało raczej masakrycznie - betonowa pustynia w stylu postkomunistycznym.
              • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 12:59

A jedzenie w hotelu też b. smaczne, choć nie słyszałam, aby ktoś podzielał tę opinię nt AI w Bułgarii. Ale my lubimy warzywa i obcą kuchnię. Niestety przytyłam wtedy po tych 2 tyg. smile
                • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:00
                  Pogoda jak nad M. Śródziemnym, czyli upał przez 2 tyg (sierpień).
                • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:04
                  Z resztą restauracja hotelowa też była częściowo na tarasie z widokiem na morze. Więc... jak tu narzekać smile
                  Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale naprawdę miło wspominam te wakacje.
              • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:17
                No i cerkwie... I w Sozopolu i Nesebyrze - przepiękne, niektóre niebywale maleńkie, z bardzo ciekawą historią (ale to odkryjesz na miejscu smile ).
                • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:19
                  A... w Sozopolu wstęp do cerkwi bezpłatny (my zwykle kupowaliśmy świece i turystyczne ikonki w ramach wdzięczności smile ). W Nesebyrze - wstęp płatny, ale nie pamiętam ile.
            • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:06
              My byliśmy w Obzorze, mały, odnowiony hotel tuż przy plaży, plaża ładna, czysta. Bardzo dobre jedzenie, byliśmy miło zaskoczeni. Obzor to malutka miejscowość turystyczna, dużo sklepików i straganów, restauracyjek. Żaden szał, ale dzieci wieczorkiem szły sobie na gofry czy lody, podobało im się, a my sobie piliśmy drinki.
              Było dość ciepło (ok. 28-30 stopni) ale wieczory nie były upalne jak w Grecji czy Turcji, sympatyczne.
              Wybraliśmy się do Nesebyru miejscowym autobusem, sam Nesebyr piękny ale zatłoczony. Dużo restauracji z rybami.
              Bardzo tanio.
              • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:10
                O, to u nas sama plaża była mocno średnia, nawet słaba, no ale dziecko... Jak na moje standardy to zaśmiecona i tłoczna. Choć po drugiej stronie półwyspu (otwarte morze) już pięknie, tyle że codzienne spacery z dzieckiem i całym majdanem kilkaset metrów lub więcej, to też średnio.
                • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:14
                  u nas tez dość zatłoczona, ale piaseczek ładny, morze ładne, tylko leżaki i parasole płatne. Ale zaraz przy plaży był basen, więc nie było problemu z leżakami.
                  • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:25
                    Piasek tak, ale w piasku śmieci (choć codziennie sprzątane - niedokładnie?). Parasole też płatne, ale jako że my z tych oszczędzających, to kupiliśmy sobie własny parasol w cenie korzystania przez dwa dni i wylegiwaliśmy się pod nim na modłę polską - na kocyku. Nie byliśmy jedyni smile Wręcz ten bezpłatny kawałek plaży chyba cieszył się sporą popularnością wink
            • jeziorowa Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:37
              W Bułgarii nie ma aż takich upałów jak np. W Grecji, jest przyjemnie. Zwiedziliśmy całe wybrzeże, bardzo różnorodne i ciekawe zarówno pod względem przyrodniczym jak i kulturowym. Jedzenie smaczne, potrawy ciekawe, ale nie "rzucające na kolana". Polecam zrezygnowanie z biura podróży. Apartamenty 2-3 pokojowe z conajmniej jedną łazienką, kuchnią i duuużym tarasem z widokiem na morze w hotelach/ośrodkach z basenem zarezerwujesz spokojnie 3-4 tygodnie przed wyjazdem za ok 100 euro za dobę. Polecam omijać Słoneczny Brzeg i Złote Piaski oraz zatrzymać się dłużej w Sozopolu, Neseberze i Warnie.
              • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:11
                Właśnie... ceny 1st-ów... My w tej cenie o której piszesz (czyli 100 euro na dobę) mieliśmy jeszcze AI oraz przelot. Biuro było więc raczej wyborem podyktowanym rozsądkiem, a że pozwala też się wyluzować organizacyjnie, to inna sprawa. 4* (bułgarskie wink ).
                • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:33
                  Ale jestem w szoku, bo teraz na potrzeby tego wątku, sprawdziłam ofertę i wychodzi na to, że nasz hotel w maju (!) 2018 z samym śniadaniem (!) kosztuje 2600 na 3 os na 7 dni pokój ekonomiczny (!), cokolwiek to znaczy, podczas, gdy my płaciliśmy za 12 dni w sierpniu AI 4300... czyli było taniej mimo zdecydowanie bardziej chodliwego terminu, lepszego pokoju i pełnego wyżywienia (z nadwyżką tak naprawdę...) . Więc moje wrażenia o wyższych cenach chyba się potwierdzają.
                  • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:39
                    sprawdziłam z ciekawości ten sam hotel w Bułgarii, kosztuje dokładnie tyle samo ile płaciliśmy jesienią 2015 r. za wczasy w lipcu 2016 r.
                • jeziorowa Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 17:41
                  Za 100 euro apartament z 2-3 sypialniami i olbrzymim (rozłożony stół z krzesłami na kilka osób i jeszcze dużo miejsca) tarasem z widokiem na morze ,ze wszystkimi napojami, posiłkami i deserami dla kilku osób i jeszcze przelotem? Gdzie takie oferty?
                  • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 20:25
                    Nie chodziło o apartament, a o pokój hotelowy z łazienką, przedsionkiem, no jak to pokój... nad samym morzem, z widokiem. W Tui. Było.
                    • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 20:29
                      I z balkonem, nie tarasem wink
                    • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 20:32
                      naszej czwórce np się nie opłaci. za 10 dni pokój 4400 + lot ok. 4000 + dojazd z lotniska pewnie wyjdzie w obie strony ok. 600 zł, to juz jest ok. 9000 bez wyżywienia. A za 10 000 - 11 000 zł mamy AI.
                      • jeziorowa Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 22:01
                        Ok, przy rodzinie conajwyżej 2+2 wystarczy zwykły pokój, przy 2+ 3 i więcej musi być już tzw. pokój rodzinny, który nie jest dostępny w każdym hotelu, a nawet gdy w danym miejscu jest to jego cena potrafi być wysoka. Nie brałam pod uwagę wyżywienia bardziej rozbudowanego niż śniadanie, bo mowa była o wyjeździe ze zwiedzaniem (a to wyklucza korzystanie z all).
                        • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 22:06
                          jeziorowa napisała:

Nie brałam pod uwagę
                          > wyżywienia bardziej rozbudowanego niż śniadanie, bo mowa była o wyjeździe ze z
                          > wiedzaniem (a to wyklucza korzystanie z all).

To też zależy, ile zwiedzania. Jak codziennie, to faktycznie - bez sensu. Jak 2-3 wycieczki całodzienne, plus krótkie wypady w najbliższą okolicę między posiłkami (my tak ostatnio robimy, bo córka lubi siedzieć nad morzem i w basenach), to dla mnie już AI ma sens. Fakt, można by pewnie wykorzystać je bardziej, nie ruszając się z hotelu, ale bez przesady smile
                        • loola_kr Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 08:05
                          tak, przy zwiedzaniu i zmianie miejsc AI nie ma sensu. My jesteśmy stacjonarni, przepraszam, patrzyłam z naszego punktu widzenia.
                        • lauren6 Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 09:04
                          My nie usiedzimy 2 tygodni nad basenem.
                          Jak wygląda sprawa wycieczek fakultatywnych na miejscu? Jest sens wykupywania wycieczki gdy się ma 2-4 letnie dziecko, czy lepiej odpuscic zwiedzanie grupowe i wynajać samochod?
                          • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 09:14
                            My byliśmy na dwóch wycieczkach z biura wg mnie b. w porządku. To był rok, gdy po poprzednich wakacjach potrzebowałam urlopu smile od planowania i zajmowania się wszystkim, więc byłam z tej opcji zadowolona (przy 7-latce). Ale w związku z tym nie mam pojęcia, jak jest z wynajmowaniem samochodów.
                          • loola_kr Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 09:24
                            ja generalnie lubię zwiedzanie grupowe. Ale akurat w Bułgarii wybraliśmy się autobusem. Nie wiem jak jest z wynajęciem samochodu.
                            • nuta15 Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 10:10
                              Ja też nie wiem jak wygląda wynajęcie auta. W Albenie bardzo popularne są niedrogie taksówki, jest kilka postojów , kierowcy mają za szybą kartki z cennikami przejazdów do różnych miejscowości, ale można dogadać się co do niższej ceny. Korzystaliśmy z taksówki jadąc do Bałcziku i Warny. W tym roku byliśmy w Nessebarze, na spacery do starej części miasta chodziliśmy pieszo, czasem podjechaliśmy autobusem albo mini pociągiem.
            • nenia1 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:56
              lauren6 napisała:

> A jak oceniacie samą Bułgarię? Pod względem pogody i zwiedzania?

Bułgaria ma piękne góry, na dodatek prawie całkowicie puste, bo większość ludzi leci nad morze.
              Mnie bułgarskie góry - Piryn i Riła, zachwyciły, przy okazji można zwiedzić jedną z największych atrakcji turystycznych Bułgarii czyli Rylski Monastyr, jest piękny, po drodze można skoczyć na wino do Melnika.
              Nad morzem, to jak dziewczyny piszą do zwiedzania głównie Sozopol i Nesebar, latem bardzo zatłoczone, a jak ktoś narzeka, że w Polsce jest odpust i pełno reklam, to się zdziwi, bo się okaże, że jeszcze mało widział smile W każdym razie charakterystyczną dla tego rejonu architekturę można podziwiać od 1 piętra, parter zalepiony i zastawiony kramami z tandetą,
              Do jedzenia kupisz dobre, słodkie owoce, pyszne zielone figi, ale miałam takie wrażenie, że są dwie ceny - jedna dla turystów, inna dla tubylców. Dużo dobrych dań z ryb.
              Morze Czarne do kąpieli super, ciepłe i zupełnie nie czarne smile Szukałabym, tak jak my, hotelu na uboczu, my mieszkaliśmy na zupełnych obrzeżach Sozopola, wokół nas było pusto, plaża też nie zatłoczona, i sądzę, że dlatego w dużej mierze mi się podobało. Natomiast betonowych molochów bez ładu i składu stawiają bez liku i takich miejsc ja bym unikała, bo wygląda to źle.
        • nenia1 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:09
          Ładny widok z balkonu to podstawa, nie ma jak sobie rano czy wieczorem posiedzieć i podziwiać smile

Ja sobie sama organizuję wyjazdy, więc nie pomogę z biurami, a może mają w ofercie Czarnogórę, też bardzo fajny kierunek i w miarę tanio.
          • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:21
            Dobry pomysł, dzięki. Sprawdzę.
          • bazia8 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:31
            A wybierasz się może do Czarnobyla? Wschodnie kierunki kuszą mnie coraz bardziej.
            • nenia1 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 11:42
              W domu jest wojna...Chłop mi się ciągle boi (głównie o samochód i sprzęt fotograficzny) już w tym roku musiałam ciężko pracować nad górami i środkową Albanią smile

Na razie zawarliśmy rozejm, mało mnie satysfakcjonujący, no ale on już uległ dwa razy, raz z Rumunią, raz z Albanią, więc teraz moja kolej, nie chcę brzmieć jak zblazowany snob, ale mnie nie ciągnie ucywilizowany i ulizany Zachód, niestety przyszły rok rysuje się pod znakiem Holandii i Szwajcarii.

Niemniej pracuję cały czas nad Czarnobylem, i mam nadzieję, że się uda, jak nie w przyszłym roku, to za dwa.
              • bazia8 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 12:07
                he he, u nas boję się ja (promieniowaniaaaa) smile

Holandia to moje marzenie, Montreux na mnie też czeka, chciałabym wrócić do Gruzji, a życie takie krótkie!
                • nenia1 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 15:00
                  Holandia jest bardzo ładna, ale już tam byłam, fakt mamy jechać w inne rejony, ale Holandia jest płaska, wręcz depresyjnie płaska i przez to trochę monotonna. Montreux widziałam, ale tylko w deszczu, na szczęście jest tam świetny, bardzo stary zamek, słynny Chillon, polecam ci go jak będziesz w tych rejonach bo warto, a jak pada można zwiedzać wnętrza, jest piękny w środku, mroczny i tajemniczy i można na szczęście zwiedzać bez przewodnika więc nikt cię nie pogania a na dodatek są ulotki również po polsku smile
                  • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 15:15
                    Mnie w Holandii zachwyciło malarstwo i morze, to pierwsze bardziej. A... i czerwona dzielnica w Amsterdamie fajna smile Zasadniczo nie jest to kraj, do którego zapałałam jakąś wielką miłością. Taki, trochę bezpłciowy (jak dla mnie).
            • loola_kr Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:09
              marzenie naszego syna, kolega był i tak powoli sie zastanawiamy czy nie pojechać...
              • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 13:11
                Mój znajomy też z był i wrócił bardzo zadowolony. Ale to z firmy w ramach jakiejś nagrody czy coś.
    • lauren6 Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 10:53
      Przeglądam oferty first minute, ale póki co nic mnie nie zachwyciło.
    • aamarzena Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 14:16
      Teraz jeszcze jest mało ofert. W październiku/listopadzie jest duży wybór First Minute. Potem ceny idą w górę.
      • nolus Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 18:26
        Dokładnie - pracując w biurze podróży wie się to najszybciej.Żadnych katalogów jeszcze nie ma, bo we wrześniu ludzie jeszcze mają okazję kupić resztki z sezonu letniego.Jakie firsty, skoro ostatnie oferty do Grecji można jeszcze kupić z wylotem na 1 pazdziernika.Jeśli są dostępne jakieś katalogi to z ofertą na zimę 2017, a nie Lato.Jak któryś z Tour operatorów wyrobi się to w ostatnich tyg. Października rzuca jakiś katalog.Generalnie to biura podróży katalogowa ofertę na lato 2018 będą pewnie mieć w listopadzie.I wtedy można polować na firsty.Pamiętam z zeszłego roku, ze właśnie Grecos miał chyba w listopadzie całkiem fajne, promocyjne oferty firstow.
        • butch_cassidy Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 20:27
          Itaka zapowiada katalog na 29 września..., na stronie Rainbow też już coś tam jest.
          Ale dzięki za radę, żeby się jeszcze trochę wstrzymać.
          • nolus Re: Firsty lato 2018 12.09.17, 23:30
            Spoko, można trzymać rękę na pulsie, ale patrząc na dzisiejszą datę to myślę, że czas jest smile Można zaobserwować profile touroperatorów na FB - jak ktoś nie lubi wertować ich strony internetowej. Ja, niecierpliwiąc się w zeszłym roku,aż w końcu prześlą nam katalogi, zaglądałam na Facebooka na ich fanpage i podawali tam chyba najbardziej aktualne informacje odnośnie oferty na każdy kolejny sezon wraz z wszelkimi promocjami.To dobra opcja dla tych, którym się nie chce szukać info na stronach internetowych.No i o katalogi oczywiście - jak już ktoś ma ciśnienie - to wiadomo, że najlepiej od razu ruszyć do biura Itaki, a nie żadnych pośredników, którzy sprzedają ich ofertę - co drugie takie biuro ma ich ofertę w sprzedaży, ale katalogi mogą dostawać w różnym terminie i ilościach tongue_out Nie pamiętam juz czy tak było konkretnie z Itaką, ale chodzi o sam przykład - niektóre biura dostają katalogi konkretnego touroperatora szybko,a inne później -, szybciej te, które mają lepsze wyniki sprzedaży. Pamiętam, że w zeszłym roku najtrudniej było się doprosić o katalog Grecosa wink)) Tak więc nie ma się co denerwować, jeśli w ulubionym biurze najbliżej domu nie ma jeszcze oferty konkretnego touroperatora, chociaż biuro ma w swojej ofercie wielu. W systemie rezerwacyjnym, na którym pracują agenci turystyczni i który tylko dla nich jest dostępny, część ofert powinna być do podejrzenia (ale raczej nie wszystkie).
            • alfa36 Re: Firsty lato 2018 13.09.17, 08:46
              A to jest tak, ze agent turystyczny zobaczy więcej niż przeciętny człowiek wertujący strony internetowe biura?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka