Dodaj do ulubionych

Ciąża podczas depresji

16.09.17, 18:43
Witajcie

Może znajdą się na tym forum osoby które znalazły się lub są w takiej sytuacji jak ja.
Od 7 lat choruje na depresję. Były okresy gdzie było ze mną gorzej były takie gdzie było lepiej i nawet na rok odstawilam leki ale depresja wróciła ze zdwojoną siłą. Ale do rzeczy. Dwa lata temu wyszłam za mąż. Naturalne jest ze w pewnym momencie zaczęłam myśleć o dziecku. Psychiatra u którego się lecze był negatywnie nastawiony do tego żebym miała dziecko. A jeśli nawet to namawiał na odstawienie leków. Przez rok nie mogłam zajsc w ciaze. I kiedy odpuściłam stało się. Jestem w drugim miesiącu. Wróciłam do mojego lekarza który jak mantre powtarza żeby odstawić leki. Ale wiem że nie dam rady. Próbowałam je odstawić ale już zaczynają się objawy załamania nerwowego. Czy któraś z was może była w takiej sytuacji? Co robić? Lek który biorę to Asertin 100. Dzięki za wszystkie porady.
Obserwuj wątek
    • bella_roza Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 19:10
      poszukaj innego lekarza. ja na ciąże odstawiałam leki ale moja lekarka mówiła że jeśli nie da się inaczej to można brać. oczywiście nie ma oficjalnych badań bo nie można testować leków na kobietach w ciąży ale są już setki przypadków kobiet, które w ciąży brały leki p-depr i urodziły zdrowe dzieci. jeśli znasz angielski to świetnym i wiarygodnym źródłem wiedzy jest strona mentalhealth.com.
    • niutaki Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 19:45
      substancja czynna w Twoim leku to sertralina, ma L1 wiec wydaje mi sie ze spokojnie mozesz brac smile zobacz tutaj: www.borstvoeding.com/problemen/medicijnen/2015NL.html
      • niutaki aaaaaaaaaa 16.09.17, 19:47
        przepraszam, nie wiem czemu pomyslalam o karmieniu piersia, a Tobie chodzilo o ciaze.
    • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:00
      Aleksandro, zmień lekarza - i to koniecznie.

Jest cała masa badań, które pokazują, iż zaprzestanie brania leków w ciąży i nawrót epizodu depresyjnego jest potencjalnym zagrożeniem dla dziecka w nie mniejszym stopniu niż leki. Nie mówiąc już o dobrostanie matki, który wielu lekarzy w naszym kraju całkowicie lekceważy... Poczytaj sobie np. tutaj: www.pfm.pl/artykuly/antydepresanty-w-ciazy/1148

Osobiście pierwszą ciążę przechodziłam bez leków, wspominam ten czas źle, a po porodzie przeżyłam najpoważniejszy do tej pory epizod depresyjny.

Przy drugiej ciąży brałam leki, i to paroksetynę, która nie należy do tych najbezpieczniejszych leków. Córka zdrowa, doskonale się rozwijająca i... o wiele mniej nerwowa od syna wink (Oczywiście to przypadek, ale czasem sobie żartuję, że mój stan psychiczny w każdej z ciąż przeszedł na dziecko).

Trzymaj się.
    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:03
      > Psychiatra u którego się lecze był negatywnie nastawiony do tego żebym miała dziecko.

I po czymś takim zmienia się psychiatrę.
      • keskusta Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:38
        Uważam, że on miał rację. Z ciążą i macierzyństwem wiąże się wiele stresujących sytuacji, które mogą nasilać depresję, a wtedy ucierpi dziecko! Ale jak już jesteś w ciąży to rzeczywiście znajdź innego.
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 22:11
          Przeczytaj czym grozi przyjmowanie TEGO LEKU ORZEZ CIEZARNA.Opad witek zaliczylam ze laska sie zdecydowala na dziecko mimo wskazan lekarskich.
          • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 22:52
            A w jakim jezyku o tym czytalas?
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 22:57
              Jakie ma to znaczenie?
              • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:20
                Antidepressiva sind nicht für die Anwendungen in der Schwangerschaft zugelassen, zeigen jedoch eine hohe Sicherheit für einen Einsatz in der Schwangerschaft.
                www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-2005-918115
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:32
                  Radze zapoznac sie z ulotka ponizej a nie wklejac niedzialajace linki
        • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 13:23
          przychylam sie , kobieta która nie jest stanie funkcjonowac bez silnych psychotropów nie powinan miec dziecka, zagraza jemu jak i sobie
    • klamkas Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:11
      Ja wprawdzie nie o depresji, ale co za różnica....

W ciąży byłam naście lat temu, podejście lekarzy było jakie było, a zaburzeń psychicznych wcześniej nie miałam, więc wszyscy się bali postawić diagnozę (bo może to ciążowe hormony, a nie choroba). Leków żadnych nie brałam (bo nie chciałam, straszyli mnie, że to zaszkodzi dziecku) i żałuję bardzo, bo druga połowa ciąży i pierwsze tygodnie po porodzie doprowadziły do tego, że poprzestałam na jednym dziecku, bardzo dużo w relacjach z córką straciłam, mąż przeżył koszmar.
    • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:12
      Zadzwonilam do kolezanki, ktora wlasnie zaczyna druga specjalizacje w klinice psychiatrycznej specjalizujacej sie w leczeniu ciezarnych i karmiacych. Wyglada na to, ze sertralina, ktora bierzesz, jest srodkiem pierwszego wyboru i jej dzialanie jest bardzo dobrze przebadane. Nie ma wplywu teratogennego, ale u noworodkow, ktorych matki przyjmowaly sertraline do porodu obserwuje sie pewne drobne zmiany, np. dluzsza faze REM. Z drugiej strony depresja powoduje np. wieksze ryzyko poronienia i nizsza mase urodzeniowa, bo kortyzol nie wplywa dobrze na rozwoj plodu. I oczywiscie powinnas kontynuowac leczenie, bo trzeba wazyc ryzyka i korzysci, a ryzyko wynikajace z odstawienia lekow jest znaczace. Ale... no wlasnie powinnas kontynuowac leczenie czyli miec lekarza, ktory dobierze Ci odpowiednie dawkowanie, bo w ciazy moze zmieniac sie metabolizm. Poza tym warto rozwazyc redukcje i odstawienie pod sam koniec ciazy, zeby dziecko nie mialo czegos na ksztalt zespolu odstawiennego. Szukaj jak najszybciej lekarza, ktory specjalizuje sie w leczeniu ciezarnych. Choc przyznaje, ze w Polsce bedzie to trudniejsze.

A w ogole to Twoj psychiatra wywoluje u mnie warczenie. Bo skoro wyraznie planowalas ciaze, to powinien Cie na te ciaze przygotowac, dobrac psychoterapeute do wsparcia, wyprobowac alternatywne metody leczenia do farmakoterapii i ogolnie przygotowac, a nie miec nadzieje, ze mloda kobieta porzuci plany prokreacyjne. Klasyczny przyklad jak w Polsce wspiera sie dzietnosc.
      • aguar Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:18
        Ja tam nie jestem za wspieraniem dzietności u cierpiących na depresję, bo nie jest fajnie mieć matkę z depresją, a i skłonności można odziedziczyć. Ale jak już kobieta zaszła i się upiera, aby kontynuować, to jestem jak najbardziej za nieodstawianiem leków. Podobnie jak później w czasie karmienia - nie rezygnować z leków ani z karmienia, bo akurat antydepresanty dla karmiących mają o jeden stopień "lżejszą" kategorię niż dla ciężarnych.
        • fuzja-jadrowa Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:33
          Sklonnosc do glupoty tez pewnie mozna odziedziczyc, a jakos nikt sie o dzieci glupich rodzicow tak bardzo nie martwi.
          • aguar Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:45
            Autorka choruje od 7 lat, miała nawrót "ze zdwojoną siłą". To nie jest pojedynczy epizod, który się może każdemu przytrafić z powodu trudnej sytuacji życiowej. Depresja endogenna to choroba na całe życie, a życie dzieci takich rodziców to nie bajka. Głupotą to jest nie branie tego pod uwagę.
            • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 21:10
              Życie to w ogóle nie jest bajka.

Jeśliby uznać, że osoby z problemami depresyjnymi, nerwicowymi, alkoholowymi, osobowościowymi, problemami z utrzymywaniem relacji w związku itp. nie powinny mieć dzieci (a takie poglądy można wyczytać tu i ówdzie), to pewnie z połowy z nas nie byłoby na tym świecie smile Ale takie osoby mają dzieci, bo świat po prostu składa się z niedoskonałych ludzi, borykających się z własnymi ograniczeniami, chorobami, słabościami.

Nie wczytuj się, Aleksandro, w tego typu komentarze. Ja tam bardzo się cieszę, że moja depresyjna - podobnie jak ja - matka mnie urodziła, a moje osobiste dzieci i cała rodzina mają się dobrze (w dużej mierze dzięki lekom antydepresyjnym) wink
              • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 21:25
                Dzieki Katiu, napisalas zgrabnie i ladnie to, co mi by sie ulalo w inny sposob.

Chcialabym tylko dodac, ze dla mnie wszystkie osoby, ktore walcza ze swoimi slabosciami w sposob rzetelny - czy to podejmujac psychoterapie czy leczenie farmakologiczne - sa dla mnie bohaterami. Takimi bohaterami dnia codziennego. Zbyt duzo razy widzialam, jak ludzie wypieraja fakt, ze maja problem i probuja poradzic sobie ze skutkami tego problemu w sposob amatorski, co zazwyczaj prowadzi do katastrofy. I na pewno jednym z czynnikow jest strach przed napietnowaniem. Dlatego przyznanie, ze ma sie problemy i poszukanie profesjonalnej pomocy uwazam za bohaterstwo.
              • ponis1990 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:32
                A widzisz, a ja nie. Zarówno ojciec, jak i matka ,szwankowali" pod tym względem, ojciec się przez to powiesił, matka dożywotnio w psychiatryku - nieuniknione żebym nic z tego nie odziedziczyła, teraz wyłązą moje skłonności depresyjne i pewnie niedługo znów bez leków się nie obędzie = mogła mi darować to zycie
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:18
                  Wspolczuje bardzo, mnie wkurza takie sprowadzanie depresji do "nic takiego"inne leki, inny lekarz i wszystko gra.Wiele dzieci rpdzicow z depresja sie nie wypowie,bo taki rodzic stwoerdzil iz swiat jest taki zly i popelnil samobojstwo rozszerzone.
                  Rodzic samobojca to obciazenie na cale zycie nawet bez braku odziedziczonych sklonnosci do depresji.
                  Gdyby autorka napisala,mam depresje pod kontrola, lekarz nie widzi przeciwskazan, nie zaszkodzi mi 9miesiecy bez lekow to nikt by sie nie czepial.Mnostwo matek ma depresje szczegolnie po porodzie nikt nie postuluje by kobiety nie rodzily, bo moze sie im przytrafic.Niektorzy jednak nie widza roznicy.
            • fuzja-jadrowa Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 06:27
              > Depresja endogenna to choroba na całe życie, a życie dzieci takich rodziców to nie bajka

Odnioslam sie do twojej troski o dziedziczenie, nigdzie nie napisalam, ze matka z depresja to bajka.

Po co o tym w ogole wspominac w watku osoby, ktora juz w tej ciazy jest? No po co?
          • edelstein [...] 16.09.17, 22:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 22:50
              A wiesz, ze znacznie wiekszym czynnikiem ryzyka niz bycie urodzonym przez depresyjna matke jest bycie kobieta? Kobiety dostaja depresji 3 razy czesciej niz faceci. A dzieci matek depresyjnych o 10% czesciej niz przecietna. Jak chcemy genetycznej profilaktyki depresji, to usuwajmy plody zenskie.
              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:00
                Jakos dziwnym trafem nie znam zadnej laski z deprecha od 7lattongue_out myslisz,ze lekarz dla funu byl przeciwny ciazy?Musi wiedziec jak jej peron odjezdza.
                • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:55
                  Jakoś mnie to nie dziwi, zagorzali katolicy też nigdy nie spotkali geja.
                  Znam od cholery osób z depresją, choćby dlatego że skłonność do depresji jest skorelowana z inteligencją, a współczesny model kariery w nauce też jej sprzyja, z grubsza licząc większość naukowczyń miała przynajmniej epizod depresyjny jeśli nie depresję.
                  I nikt im ciąży nie odradzał, tylko do tej ciąży porządnie przygotowywał - wypróbowanie różnych metod leczenia, ścisła współpraca z psychoterapeutą i ginekologiem, doradzenie najlepszego czasu (m.in. eliminacja nawarstwiania stresorów czyli np. zalecenie przeprowadzki do nowego mieszkania przed ciążą a nie w trakcie).
                  I niestety myślę, że polski lekarz może - choćby dlatego że system opieki zdrowotnej jest inaczej zbudowany - nie próbować nawet objęcia pacjentki całościową opieką.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:06
                    Widze, ze nie potrafisz czytac, nie spotkalam nihmgdy nikogo z depresja trwajaca siedem lat, a nie ze nie poznalam ludzi z epizodami depresyjnymi.
                    Sklonnosc do depresji i inteligencja, inteligentni ludzie nie probuja sie rzucac pod pociag.Taki sam mit jak to, ze ZA do duuuzo inteligentniejdi od reszty big_grin
                    Lasce odjezdza peron zaraz po odstawieniu tabletek a ty jej innych metod szukac chcesz.Sorry lekarz wie lepiej do czego jest zdolna jego pacjentka od lat 7.Na marginesie kazal jej odstawic tabletki czego tez nie zrobila.Jak dla mnie powinien juz teraz zajac sie tym MOPS.
                • milka_milka Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:06
                  Edel, do dziś nie wiedziałam jednak, jak bardzo prymitywnie widzisz świat i ludzi.
                • maadzik3 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 16:00
                  serio oczekujesz że ludzie których znasz będą ci opowiadali na co cierpią i od ilu lat????????
                • asia_i_p Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:44
                  Gdybym miała depresję, tobie bym na pewno nie powiedziała.
            • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:08
              Edelstein zglosilam twoje posty do wykasowania. Przekraczasz granice.
              • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:26
                Może i przekracza, ale czy nie ma racji? Depresja depresją, nie będę się wypowiadać na temat przekazywania skłonności i czy powinno się mieć dzieci czy nie, ale jeżeli LEKARZ jak rozumiem prowadzący pacjentkę od x lat, ODRADZA ciążę, a ona w nią zachodzi i NIE ODSTAWIA leków, chociaż takie jest zalecenie lekarza, to umówmy się - nie da się tego nazwać inaczej niż lekkomyślnością, egoizmem i głupotą.
                • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 07:37
                  Oczywiście, że nie ma racji. Powiem więcej: to jest sposób myślenia rodem z III rzeszy, a nie Europy XXI wieku. Pozwolić się rozmnażać tylko zdrowym genetycznie ludziom, by broń boże nie zanieczyścić puli genetycznej populacji (coś takiego o genach napisała do kati!!!).

Mnie osobiście przeraża, że Polka przeprowadza się do Niemiec i przesiąka takimi poglądami. Wolę sobie nie wyobrażać co myślą Niemcy z dziada pradziada i co by zrobili z "wadliwymi genami" autorki wątku uncertain
                  • morgen_stern Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 08:36
                    Nie wiem, co napisała edel i wolę nie wiedzieć. Wspomnę tylko, że osobiście znam katię oraz jej rodzinę - męża, dzieci i dla mnie i mojego faceta są oni wzorem, jak powinna wyglądać współczesna, kochająca się i wspierająca rodzina. Wcale nie idealna (przypominam, że coś takiego jak idealna rodzina nie istnieje), ale oni są po prostu fantastyczni. Patologia mentalna jak edel to po prostu nie jest ta liga.
                  • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:42
                    Niemcy, jak juz cytowalam powyzej, mowia mniej wiecej "postaramy sie pomoc pani pogodzic chec macierzynstwa z ograniczeniami choroby". Lacznie z opcja wsparcia w domu w roznym zakresie. Matka zostala w tym roku moja znajoma, ktora w wyniku ciazy wyladowala na wozku (wiadomo bylo, ze to sie stanie, moze na Swieta wroci do chodzenia o kulach), z depresja od lat nastoletnich. Maja kogos, kto przychodzi pomoc jej w codziennych czynnosciach. Inna moja znajoma pracuje wlasnie jako taka pomoc, wiem, ze jej podopieczna ma takie ograniczenia ruchowe, ze potrzebuje pomocy nawet przy umyciu glowy. Ale jednoczesnie sama pracuje zawodowo, na dostosowanym stanowisku pracy. Ludzie z ograniczeniami sa pelnoprawnymi obywatelami i powinno sie im pomoc w jak najnormalniejszym zyciu.
                    Niestety poglady Edel to raczej przyklad polskiego prowincjonalnego myslenia, zgodnie z ktorym niepelnosprawni nie powinni wychylac nosa z domu i ktorego mieszkanie w Niemczech nie wyplenilo.
                    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:18
                      > Niestety poglady Edel to raczej przyklad polskiego prowincjonalnego myslenia, zgodnie z ktorym niepelnosprawni nie powinni wychylac nosa z domu i ktorego mieszkanie w Niemczech nie wyplenilo.

Co do tego, że jest to prowincjona gęś z torebką MK to nie ma żadnych wątpliwości. Niestety gadanie o przekazywaniu wadliwych genów dzieciom imo wykracza poza zakres, który da się wytłumaczyć prostotą umysłową.
                      • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:31
                        Zdaje sie osoby ktorych jedno z rodzicow lub rodzenstwa maja depresje sa narazone 1.5-3 razy bardziej na wystapienie tej choroby u nich.
                        Ale autorka watku juz decyzje podjela i zaszla w ciaze, proby odstawienia lekow powoduja powrot symptomow a wiec musi je brac. Leki jak leki kazde moga powdowac skutki uboczne u przyszlego dziecka. Coz jej mozna poradzic. Wlasciwie nic, skoro musi brac leki to musi. A jak bedzie wygladalo jej zycie, jej dziecka, meza to czas pokaze. Ona raczej zdaje sobie sprawe ze ma bardzo powazna depresje. Chciala dziecka to ma. Dorosla jest w koncu.
                        • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:38
                          Zdaje sie... no wlasnie, zdaje sie. A faktycznie jest tak, ze jeden rodzic to 10% wieksze ryzyko, a obydwoje to 40% wieksze ryzyko. Zas bycie kobieta to 300% wieksze ryzyko.
                          • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:48
                            Nie, az 40% osob chorujacych na depresje jest obciazonych genetycznie, w ich rodzinie blisko spokrewnione osoby tez sa chore i maja wspolny gen ktory naukowcy uwazaja jest za to odpowiedzialny. Im blizszy stopien pokrewienstwa tym ryzyko wystapienia depresji wzrasta.
                            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:54
                              Czyli u wiekszosci osob depresja ma podloze srodowiskowe, nie genetyczne? Aha.
                              • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:06
                                Depresja ma rozne podloze, zazwyczaj to kombinacja roznych czynnikow, obciazenie genetycznie znacznie 'ulatwia' i podwyzsza ryzyko zachorowania. Depresja ma tez rozne stopnie. Niektorzy nie potrzebuja lekow zeby uzyskac poprawe, inni po terapii farmakologicznej sa w stanie funkcjonowac a inni tak jak autorka beda cale zycie na lekach bo kazde odstawienie konczy sie ogromnym pogorszeniem. Od stopnia choroby zalezy wiele decyzji jakie w zyciu podejmujemy.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:56
                    Laurenchen argumentow brak,wiec odnosisz sie do Hitlera.Ten argument zostal juz szeroko opisany i swiadczy tylko o tym jak kiepska jestes osoba do dyskusji.
                    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:15
                      To tobie brak argumentów poza przekazywaniem złych genów dzieciom. Nic nie poradzę, że używasz argumentów eugenicznych, które ostatnio były modne za czasów faszyzmu. Nawet nie widzisz jaki prymitywizm z ciebie wychodzi w tym wątku.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:09
                        No coz czyli Laurenchen jestes za tym by cpunki,alkohomiczki rozmnazaly sie na potege, w koncu stwoerdzenie,ze nie to faszyzm.Zabawne w kontekscie watkow o "malych patolkach"gdzie z namietnoscia przyklaskujesz odseparowaniu takowych.
                  • lady-z-gaga Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:47
                    >Pozwolić się rozmnażać tylko zdrowym genetycznie ludziom, by broń boże nie zanieczyścić puli genetycznej populacji (coś takiego o genach napisała do kati!!!).

Trochę mi zgrzyta argument o prawie do rozmnażania. I piszę to w oderwaniu od przypadku autorki wątku.
                    To, co Wy nazywacie rozmnażaniem jest powoływaniem do życia nowego człowieka. Należy zatem brać pod uwagę dobro obu stron i myśleć o tym, na jakie życie skazuje się tego nowego człowieka świadomie i dobrowolnie. Kiedy czegoś nie da się przewidzieć, to się nie da, ale kiedy rokowania są złe, to mówienie o prawie do rozmnażania nie brzmi tak humanitarnie, jak w założeniu powinno.
                  • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:34
                    To nie tak. Tez mieszlkam w Niemczech. Takiego stosunku do osob chorych tutaj nie ma! Nie znizajmy sie swoimi postami do postow edelstein.
                    • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:46
                      Klamczuszka.9na 10 ciaz gdzie dziecko ma ZD jest w Niemczech usuwanych.Takie to podejscie do osob chorych.Przeciez ci z ZD maja prawo do zycia.Ominelas tez raport,ktory odkrywa jak traktuje sie osoby chore w DPSach.Zapomnialas tez o tymze do roku 2009 roku niemieckie szkoly nie byly integracyjne i wszystkie dzieci z ulomnosciami od ZA poczawszy ladowaly w szkolach specjalnych i te szkoly dawaly tylko minimalne wyksztalcenie po ktorym osoba chora nie miala zadnych szans na dalsze ksztalcenie i prace.Faktycznie cud miod i orzeszki.
                      • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:04
                        Co do statystyki - podobne sa w innych krajach Europy zachodniej. To dotyczy jednak syndromu downa wykrytego w badanich prenatalnych. Sa osoby ktore podejmuja swiadoma decyzje by sie nie badac - jak np.kolezanka z pracy. Mam w swojej pracy 2 osoby ktore urodzily dziecko z zespolem downa. Maz ma w pracy jednego kolege z takim dzieckiem. Dzieci sa traktowane normalnie, np.sa na kazdych imprezach pracowych. Jesli stosunek to nich bylby w Niemczech zly to by pewnie tak nie bylo.
                        • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:09
                          Nie chodzi tyle o stosunek do takich osob a o ich wychowanie i przyszlosc. ZD tez ma rozne stopnie, czesc osob dobrze funcjonuje, inne srednio a sa i bardzo ciezkie przypadki.
                        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:12
                          Gdyby stosunek byl dobry to nie usuwanoby 9 na 10 wadliwych plodow.Nie odnioslas sie tez do szkolnictwa.Juz zapomnialas jak konczyly dzieci z deficytami przed 2009.Na marginesie aktualnie dzieci "maja prawo uczyc sie w normalnej szkole" ale i tak malo ktora szkola chce je przyjmowac,bo owszem rzad wprowadzil inklusion ale nie przeszkolil nauczycieli, nauczycieli brakuje i tak, woec nikt sie nie przejmuje dodatkowymi szkoleniami.Przestan wiec cukrowac rzeczywistosc.
                          • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:18
                            Bo to jest tak ze inclusion obecnie polega na tym ze wiele dzieci z lekkim a nawet srednim uposledzenien umyslowym trafia do zwyklych szkol i jesli rodzic sie nie zgodzi to szkola nic zrobic nie moze. Te dzieci i tak nie zdobywaja zadnych kwalifikacji, nawet mniej sie naucza niz w szkole specjalnej.
                            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:22
                              Na pieknej idei sie konczy,ale ja nie o tym,wbrew temu co pisze zabka w Niemczech wcale podejscie do chorych nie jest jakies super.
                          • maadzik3 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 16:08
                            to nie tylko kwestia stosunku do takiego dziecka. wiele osób mając np. dwoje małych dzieci uważa że nie może ryzykować urodzenia dziecka z ZD i zajmowania się tylko nim tym samym pozbawiając inne dzieci opieki. wiele osób zdaje sobie sprawę że nie podoła dożywotniej roli opiekuna takiej osoby. ja to nazywam odpowiedzialnością. urodzić to żaden problem tylko co dalej?
                • maadzik3 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 16:02
                  w ciążę zachodzi się czasem (często?) przypadkiem. nie każda jest dokładnie planowana, czasem się zdarza. Odstawienie leków antydepresyjnych nagle to jedno z największych zagrożeń! Ma ryzykować w tej ciąży kliniczną depresję i samobójstwo czy jak? Mnóstwo kobiet przechodzi ciążę na antydepresantach, natomiast ich rodzaj i dawka musi być dobrze ustalona przez dobrego lekarza!
                • asia_i_p Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:57
                  Lekarze każą wiele leków odstawiać na wszelki wypadek, żeby nie było, że nie mówili. Dobrze mieć w takim przypadku znajomego lekarza, który będzie myślał o rzeczywistym ryzyku dla dziecka, a nie o tym, że jak się coś stanie (niekoniecznie z powodu leku), żeby nie było na niego.
              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:26
                Na forum istnieje wolnosc slowa,zgodnie z netykieta moge wyrazic swoje zdanie.
                • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:41
                  Sa pewne granice. Zastanow sie czy to co piszesz powiedzialabys komus prosto w twarz.

Nie sadze.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:55
                    Owszem powiedzialabym, bulke przez bibulke to nie ze mna. Ciekawa rzecz , ze jak jest jakies samobojstwp z udzialem dzieci to pojawia sie w 99% informacja , ze osoba leczyla wieloletnia depresje albo leczyla sie psychiatrycznie.
                    • aguar Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 08:45
                      Zgadzam się z Edel w dużej części, są choroby i choroby. Nikt nie będzie się czepiał rozmnażania się osób z alergicznym nieżytem nosa czy nawet Hashimoto. Ale widziałam już wiele tragedii rodzinnych z chorobą psychiczną w tle, w tym samobójstwo matki dzieci w wieku wczesnoszkolnym. A autorka jest dopiero w drugim miesiącu więc są możliwe różne opcje. I żeby mi nikt nie zarzucał namawiania do łamania prawa - ciąża zagraża zdrowiu autorki.
                      • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:16
                        Autorka jest pod opieką lekarzy i ma dobrane dobre leki. Nie wiesz czy tamta kobieta się leczyła i czy nie miała wyjątkowo ciężkiej depresji opornej na farmakologię. Nic nie wiesz, a oceniasz.
                • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:49
                  Ja bym się zastanawiała, czy powinna przekazywać swoje geny laska, która nie potrafi opanować matematyki na poziomie 5 klasy szkoły podstawowej. Która codziennie na forum prezentuje skrajny brak empatii i kultury osobistej. Dla której miarą wartości człowieka jest urodzenie dziecka przed 25 rokiem życia oraz posiadanie torebusi ze znanym logo i najnowszego modelu telefonu. Przy tym wszystkim leczona depresja, to pikuś.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:14
                    Moj syn koteczku ma IQ powyzej normy i wiedze na poziomie 12latka.Poza tym jest bardziej usportowiony niz 97% chlopcow w jego wieku.Tak wiec😂
                    • milka_milka Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:24
                      Co jeszcze o niczym nie świadczy.
                    • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:25
                      A poziom empatii ma taki sam jak twój? Odziedziczył chamstwo i prymitywne poglądy czy może jest jakiś cień szansy i tatuś jest bardziej ludzki?
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:30
                        Poplacze sie zaraz ze smiechu, watek obok o malym patolku swiadczy o niesamowitej empatii forumek, same odpowiedzi w tonie:nalezy pomoc,wspierac😂
                        • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:41
                          A rozumiesz różnice między patolami a chorymi, którzy się LECZA? Kiedyś depresja była inaczej postrzegana, była stygmatem i latka dla "świrusa i wariata", ludzie wstydzili się nawet czekać pod gabinetem psychiatry. Leki tez były inne. Wiec i tragedie się zdarzały częściej niż w przypadku osoby, która jest pod opieka nie tylko lekarza, ale i zespołu świadomego o chorobie, który jest po to,by pomagać w opiece nad dzieckiem.
                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:57
                            Informuje cie uprzejmie, ze na tym forum kazde dziecko odstajace od normy jest patolkiem.Skoro przyjmowanie lekow w ciazy skutkuje najczesciej tym ze dziecko bedzie agresywne i nadpobudliwe to zgadnij w ktorej szufladce wyladuje? Tak naprawde przecietnego rodzica nie obchodzi czy dzieciak terroryzujacy inne dzieci ma zaburzenia zwiszane z choroba matki czy pochodzi z dysfunkcyjnego domu.Liczy sie,ze zagraza ich dzieciom.
                            Najpierw nastepuje pochylanie sie z empatia, po czym gdy problem dotyka nas to juz ta empatia szwankuje.Jak na osobe malo empatyczna to staralam sie nie skreslac dziecka z ADHD (zalozylam o tym watek) i probowalam je zintegrowac gdy wszyscy odwrocili glowy.Syn chodzil na urodziny tego chlopca,mimo ze wiekszosc odmawiala.Miarka sie przebrala gdy dostal krzeslem w twarz po czym zistala mu blizna na luku brwiowym.Mialam b.szerokie granice tolerancji.Pozanalam tez problem matki z depresja, ktora mimo ze jej starsze dziecko prawie udusilo innego ucznia zdecydowala sie na kolejne.Zarowno jedno jak i drugie dziecko trafilo na oddzial psychiatryczny i do zintegrowanej z nim szkoly.Ale co przezyly dzieci zanim ich usunieto to ludzkie pijecie orzechodzi.Faktycznie matka dziecka dostajaca telegon, ze jej syn jest zabrany przez karetke z powodu podduszenia powinna sie jeszcze z troska pochylic nad agresorem.
                    • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:59
                      Czyli sama widzisz, że pomimo tak masywnych obciążeń rodzinnych, dziecko może być "normalne" (celowo używam twojej nomenklatury). Tobie się udało, tym bardziej powinno się udać autorce wątku.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:13
                        Nie mam zadnych obciazen, wiec mozesz mnie pocalowac w d...
                        • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:27
                          Twoje obciążenia wymieniłam na początku tej gałęzi wątku, widocznie doskwierają ci też zaburzenia pamięci. Ewentualnie problemy z łapaniem kontekstów i odniesień w tekście pisanym.
                          • edelstein [...] 17.09.17, 12:31
                            • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:44
                              Ja coś przyznawałam? Mocno ci się w główce pomieszało. Jakieś cytaty poproszę. Deprechy w życiu nie miałam.
                              To ty wszem i wobec piszesz o swoich dys, o problemach w szkole no i jak widać nie jesteś w stanie ogarnąć najprostszej konwersacji.
                              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:48
                                Prosze bardzo:
                                Ja zaczynam mieć stany depresyjne i lękowe właśnie dlatego , ze podejście do ludzi jakie właśnie przedstawia Edel od jakiegoś czasu staje się "normalne" i tak to argument ad hitlerum i absolutnie na miejscu tutaj....

😂 ale wtopa
                                Stany lekowe od czytania forum,Tworki wilkommen😀
                                • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:53
                                  Buhaha. To nie mój wpis. Naucz się czytać. Przeczytaj jeszcze raz nick autorki tego wpisu i mój nick. Ogarniasz różnice?
                                  Pięknie się pokazałaś teraz.

Ps. Pomijam fakt, że dziewczyna użyła pewnej figury retorycznej w swojej wypowiedzi, ale takie niuanse są ci również obce. Zrozumiałaś jej wypowiedź dosłownie, a to była przenośnia. ram szkoły Ponownie program szkoły podstawowej się kłania.
                                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 13:01
                                    Owszem pomylilam sie,nicki b.podobne.Bywa.Nie zmienia to faktu,ze wypisujesz bzdury o mnie,bo brak ci argumentow.A pomysl ze niw zrozumialam wpisu jest po prostu zalosny😂 Z mojej strony to wszystko, nie zamierzam dyskutowac z kims kto nir ma argumentow inne niz dowalanie sie do rozmowcy i wciaganie w to jego dziecka.pier...ie o empatii swietnie ci wychodzi, ale tylko teoretycznie, bo praktycznie to reprezentujesz dno i kilo mulu.Zieh leine.
                                    • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 13:11
                                      Ojej Edel poczuła się dotknięta. Pisałam w twoim stylu, używałam argumentów w twoim stylu. Do twojego dziecka nic nie mam, a o swoim ograniczeniu na wielu polach sama wielokrotnie pisałaś na forum. Dowody braku zrozumienia tekstu pisanego natomiast dajesz na bieżąco. Nie napisałam NIC, czego byś sama o sobie nie napisała wcześniej.

Tak jak pisałam, dla mnie to co sobą reprezentujesz jest znacznie większym przeciwskazaniem do rozmnażania się, niż zwykła depresja. Całe szczęście że zdecydowałaś się, już zakończyć reprodukcję. EOT.
                                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 13:51
                                        Znow rojenia, ze poczilam sie dotknieta twoimi dowalankami😂nir mam zadnego ograniczenia na wielu polach,pieprzysz glupoty.Mam jedynie dyskalkulie, jak widac po moim uyciu nijak mnie to nie ogranicza😀kto ci powiedzial,ze nie mam w planach kolejnych dzieci😂biorac pod uwage jak cudnego mam syna moge sobie rozwazac kolejne dp woli.
                                        • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:48
                                          A nie dysortografie przypadkiem?
                                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:07
                                            Z polskiego mialam zawsze 6😀
                                        • kalina_lin Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:24
                                          Sama misiaczku wszem i wobec deklarowałaś jak cudnie mieć jedynaka i że kolejnych dzieci nie będzie. Kolejne zaburzenia pamięci?
                                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:43
                                            Tylko krowa zdania nie zmienia, tylko dalej zre trawe.Moge zmienic zdanie w kazdej chwili a tobie wielkie g do tego.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:15
                        Na marginesie wiedzialam,ze sie nie odniesiesz do faktow.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:27
                        W sumie znalazlam jeszcze lepszy wateczek pokazujacy empatie emam,ten o stalkerze😂
                    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:30
                      Zachowujesz się jak klasyczny garkotłuk, który nie ma żadnych osiągnięć w życiu. Normalna kobieta w twoim wieku ma już jakieś osiągnięcia zawodowe, zdobyte wykształcenie. Ty się mozesz tylko chwalić testami na iq 8 letniego dziecka...

Nawet nie widzisz jaką żałośc prezentujesz wyciagajac przy każdej pyskówce osiągnięcia swojego dziecka. Biedny chłopak.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:47
                        Widze, ze nie zauwazylas iz dowalanki dotyczyly mojego syna.Bardzo prosty mechanizm, mi nie sa w stanie dokopac, woec czepiaja sie dziecka😂 widze,ze ominelas skutecznie moje osiagniecia,firma,mieszkanie😀kasa wlasna.
              • kaka-llina Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:18
                zabka141 napisał(a):

> Edelstein zglosilam twoje posty do wykasowania. Przekraczasz granice.
                Ja też... obrzydliwe, ohydne, wredne, poniżej jakiegokolwiek poziomu...
                Ja zaczynam mieć stany depresyjne i lękowe właśnie dlatego , ze podejście do ludzi jakie właśnie przedstawia Edel od jakiegoś czasu staje się "normalne" i tak to argument ad hitlerum i absolutnie na miejscu tutaj....
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:33
                  Coz jesli ktos ma stany depresyjne i lekowe od wpisow na forum to powinien sie udac do psychiatry.Odwracanie kota ogonem jest twoja specjalnoscia.Nie mam nic przeciwko ludziom z depresja,bywa, mam cos przeciw rozmnazaniu sie w takiej sytuacji.
                • lady-z-gaga Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:51
                  >Ja zaczynam mieć stany depresyjne i lękowe właśnie dlatego , ze podejście do ludzi jakie właśnie przedstawia Edel

Moja rada: wygaś Edel
                  moje honorarium w wys. 50 zł wpłac na na jakies schronisko dla zwierząt
            • fuzja-jadrowa Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 06:32
              > Uwazasz,ze psychicznie chorzy powinni sie rozmnazac?

Wielu innych, na pozor 'normalnych' - albo po prostu niezdziagnozowanych - rowniez sie rozmnaza. Lacznie z toba. Ja bym sie nie rozmnazala, ale jakie to ma znaczenie w watku kobiety, ktora w ciazy juz jest?
      • fuzja-jadrowa Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 20:27
        Racja.

I tutaj jeszcze charakterystyka produktu, w ktorej jest troche wiecej na temat ewentualnych skutkow ubocznych u noworodka (4.6):

leki.urpl.gov.pl/files/Asertin_tablpowl_2dawki.pdf
      • black_magic_women Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:13
        turzyca napisała:

> Szukaj jak najszybciej lekarza, ktory specja
        > lizuje sie w leczeniu ciezarnych. Choc przyznaje, ze w Polsce bedzie to trudnie
        > jsze.
        >
        >

Miałam dwie depresje poporodowe (i kilkuletnią wcześniej). Po drugiej ciąży poszłam do warszawskiej psychiatry polecanej na stronach o kp. Cóż, ta promlekowa pani bierze ciężką kasę za przekonywanie do ostawienia, bo dziecko ma już... miesięcy (np 4), wypisywanie recepty i dwuminutową rozmowę co miesiąc. Widziałam, ze nawet w recepcji się dziwili, że tak krótko to trwa. Poszłam więc do lekarza rodzinnego, powiedziałam co i jak,powołałam się na leksykon laktacyjny. To trochę taki ot na przyszłość, jeśli zdecydujesz się karmić (warto!)
    • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:12
      Nigdy nie bylam w takiej sytuacji. Ale jesli lekarz poleca odstawic leki i nie proponuje nic w zamian to jednak nie leczy i nie pomaga, wiec jak tu dziewczyny pisza - prosze zmienic.

Zycze duzo zdrowia i przytulam mocno. Niech te hormony ciazowe tak zamieszaja zeby depresja zniknela raz na zawsze!
      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:30
        Poczytaj sobie co ten lek powoduje u dziecka.
        • fuzja-jadrowa Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 06:36
          Kobiety na mocnych srodkach przeciwbolowych, np. te cierpiace na wszelkiego rodzaju bole przewlekle, albo biorace leki na inne schorzenia, rowniez narazaja noworodki na efekty uboczne. W ich przypadku tez sie tak pienisz?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 07:46
            Mnie zastanawia tylko o ile wyzsze jest u autorki ryzyko depresji poporodowej.
            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:22
              Jakby to tak... raczej nikt nie powie, ze pojawila sie u niej depresja poporodowa, tylko ze poglebila sie dotychczasowa. Ale ogolnie jest na wygranej pozycji, w stosunku do osoby, dla ktorej depresja poporodowa to pierwsze doswiadczenie depresji, bo 1. jest pod kontrola specjalisty, w razie problemow moze sie do niego szybko dostac, 2. pewnie ma nawyk samokontroli, np. za pomoca testu Becka, wiec szybciej wychwyci, ze to faktyczne narastanie depresji, a nie tylko troche babybluesa, 3. wiadomo jakie leki na nia dzialaja, po prostu zmieni dawke. A sertralina nie przechodzi do mleka.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 07:25
                Pytanie jeszcze co na to mąż. Czy jest gotów isc na macierzyński jak autorka wysiądzie nie daj bog.
    • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:28
      Rozmnożyła się bez pytania, a to trochę różnica niż "rozmnożyła się WBREW zaleceniom lekarza"
    • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:29
      Nie posiadam zadnych chorob, wiec mi nikt mi zgody dawac nie musial.W sumie to smieszne jest, w watku obok gardlujecie ze lekarzw maja racje, a tutaj glaszczecie po glowce laske ktora zaszla wbrew zaleceniom lekarza.
      Jak wiadomo deprecha od 7lat z jakimis epizodami dodatkowymi to nic😂
      • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 16.09.17, 23:45
        Lekarz, który zakazuje ciąży pacjentce, która nie jest umierająca, nie jest dobrym lekarzem. Jego zadaniem jest wspieranie swoich pacjentów i dostosowanie leczenia do aktualnej sytuacji życiowej. Autorka, zdaje się, nie jest ubezwłasnowolniona. Dziwne, bo akurat na tzw Zachodzie tego typu podejście lekarza do pacjenta jest nie do zaakceptowania.
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:00
          Jesli lasce odbija od razu po zaprzestaniu brania lekow, a ze odbija napisala w pierwszym poscie to lekarz ma racje.Poza tym w ciazy moze przestac reagowac na lek, i znow wracamy do punktu o odbiciach od normy.No i oczywiscie lek ktory przyjmuje ma dzialanie uboczne dla plodu link ponizej.Sprawe genetyki juz pomijam.
          Zaden lekarz nie bedzie ryzykowal i owszem depresja potrafi byc zabojcza, wiec postapil slusznie przeciwstawiajac sie wizjom slodkiego bobaska.
          • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:29
            Czy to aby nie dzisiaj w innym temacie pisałyście, ze w dzisiejszych czasach ślepe podążanie za nieomylnymi lekarzami jest idiotyczne? Zabawne, bo tez tak uważam. Czy autorka zasięgała drugiej opini? Gdyby mi bardzo zależało na zajściu w ciąże, nie byłabym śmiertelnie chora i czuła się ok, to na pewno zasięgnelabym drugiej opini. Zwłaszcza, ze chodzi tu chyba o dobranie odpowiednich leków. Z lekami i ciąża sprawa jest ogólnie dość specyficzna: zasadniczo nie powinno się nic brać, ale niewiele jest farmaceutyków z kategoria X. Większość to coś w stylu " gdy potencjalne korzyści dla matki przewyższają ewentualne ryzyko dla płodu".
        • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:09
          Znaczy znasz przebieg choroby czy co, że się tak wypowiadasz? Jeżeli odradzał ciążę to bardzo prawdopodobne że właśnie uznał że będzie ona dla niej zagrożeniem- że nie wytrzyma psychicznie takiego obciążenia. Poza tym autorka pisze o objawach załamania nerwowego" jak tylko próbuje odstawić leki. Krótko mówiąc - nie tylko "umierająca pacjentka" nie powinna mieć dzieci ale też taka, która nie poradzi sobie psychicznie lub która może stanowić dla nich zagrożenie.
          Wiadomo - każdemu może odwalić znienacka, bywa. Ale WIEDZIEĆ że tak to wygląda, mieć zalecenie lekarskie, widzieć po sobie że każde odstawienie leków = załamanie, a i tak decydować się na dziecko i przyjmować leki mimo zakazu lekarza- no cóż, naprawdę pochwalasz?
          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:19
            "Lekarzom ciężko jest dokładnie oszacować, jaki dokładnie procent zaburzeń rozwoju płodu jest związany z zażywaniem leków, ale przyjmuje się, że jest to 1-3% wad rozwojowych dziecka. W większości z nich są to wady rozwojowe przegrody serca dziecka. U ok. 30% noworodków zaobserwowano natomiast występowanie noworodkowego zespołu abstynencyjnego, który objawiał się drżeniem mięśni, sztywnością mięśni, zaburzeniem snu czy nadmiernym płaczem. Zespół abstynencyjny u dziecka występował w przypadku, gdy matka przyjmowała w trakcie całej ciąży lub w trzecim trymestrze leki z grupy SSRI (selektywne inhibitory wychwytu serotoniny). Noworodki matek leczonych antydepresantami częściej także mają obniżoną masą urodzeniową czy cierpią na problemy z oddychaniem, w porównaniu do noworodków matek nieprzyjmujących leków. Badania naukowe wykazały, że takie dzieci mają większą tendencję do zapadania w późniejszym wieku na depresję. Zauważono również, iż dzieci matek przyjmujących SSRI w trakcie ciąży oraz często także po ciąży, w wieku 4 lat są bardziej drażliwe i agresywne od swoich rówieśników." W linkowanej powyzej ulotce stoi to samo odnosnie tego leku,samo zdrowie dla dziecka.
            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:35
              Zespołu odstawiennego u noworodków unika się przez odstawienie leków u ciężarnej krótko przed porodem. Nie trzeba wylewać dziecka z kąpielą.

A niższa masa urodzeniowa i tak występuje u dzieci ciężarnych z depresją, bo kortyzol. Trzeba porównać wyniki z lekami i bez, żeby było rzetelnie.
              Ale ten tekst to ogólnie się nie trzyma zasad dla tekstów naukowych.
              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:52
                Ty chociaz czytalas post startowy?kobieta po odstawieniu lekow od razu ma silny nawrot.
                • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:22
                  Czytalam. I widze, ze przez rok obywala sie bez lekow.
                  I wiem tez, ze inaczej sie funkcjonuje, jesli sie wie, ze to tylko chwilowe i za trzy tygodnie (a moze i wczesniej) mozna do lekow wrocic, a inaczej, gdy ma sie perspektywe co najmniej 9 miesiecy bez lekow.
      • koralik37 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:16
        Za to twoje wypowiedzi wybitnie poprawią jej nastrój dzięki czemu wydajnie wpłyną na sytuację jej dziecka? Nie brnij. Musisz sobie poszczekac, żeby zrobiło ci sie lepiej, jaka to jesteś prostolinijna i szczera? Tylko, ze tu nie trwa debata czy zajść w ciążę. To sie juz stalo. Tryb dokonany. W tym układzie w zawoalowany sposob próbujesz zasugerować, ze powinna usunac? Słabe to. Nie musisz nikogo głaskać po głowie. Ale chociaż nie kop leżącego. Po brzuchu. Ciężarnym brzuchu.
        • edelstein [...] 17.09.17, 00:25
          • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 00:30
            Masz jakieś osobiste negatywne doświadczenia z osobami z zaburzeniami psychicznymi? Bo szczekasz jeszcze głośniej niż zazwyczaj...
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:59
              Owszem, widzialam juz pare rodzin gdzie depresja zrujnowala wszystko.Najbardziej wstrzasajacy orzypadek, gdy kolezanka w wieku lat 13 odkryla po powrocie ze szkoly matke, ktora sie powiesila.
              • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:24
                Ale zapewne nie widziałaś rodzin, w których depresja trzymana była pod kontrolą i rodzina funkcjonowała. Nie widziałaś, bo tym się nie trzeba chwalić, a takie rodziny też są i mają się całkiem nieźle. Zaraz się zapytam swoich dzieci czy wolałyby się nie urodzić, bo jakaś paniusia twierdzi, że i nie powinny wink.
                • milka_milka Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:55
                  Evee, z kim i o czym Ty usiłujesz rozmawiać? Odpuść, nie warto.
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:09
                  A ty masz depresje 7letnia z nawrotami ze zdwojona sila?widze zasadnicza roznive miedzy epizodem depresyjnym a dlugotrwala depresja
                  • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 04:58
                    Ja mam nerwice lekowa od 30 lat, z nawrotami jak nie stosuje lekow, wiec na lekach jestem stale do konca zycia. Dzieci 20 i 22 lata, normalne i calkiem dobrze sobie radzace w zyciu. Ja zreszta tez tongue_out.
                    • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 10:01
                      I lekarz ci zabronil rozmnazania czy jednak dal zgode?
                      • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:00
                        W ogóle nie przyszło mi do głowy, żeby lekarza o to pytać. Tym bardziej, że w okresie, kiedy rodziłam dzieci nie miałam oficjalnego rozpoznania. Lekarz zresztą n może zabronić ani dać zgody. Może tylko wspomagać pacjentkę w jej wyborze, tak aby ciążę przeprowadzić z jak najmniejszym ryzykiem dla matki i dziecka.
                        Jest zresztą wiele innych chorób, które ciążę i ewentualne macierzyństwo komplikują. Ale żeby od razu z dziecka rezygnować.
                        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:55
                          Czyli klepiesz bzdety, bo nie tylko lekarz ci nie zabronil , ty nawet nie bylas w takim stanie by miec diagnoze.
                          • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 12:16
                            Nie klepie bzdetow, bo ja, w odroznieniu od Ciebie Panno Madralinska, bardzo dobrze wiem w jakim stanie bylam, jakie mialam objawy i jaka mialam pozniej diagnoze. I koniec dyskusji.
                            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 12:22
                              Ahh takie lęki mialas, ze bez namyslu robilas dzieci.Historyjka ci sie nie klei.Gdyby to bylo powazne to wtedy juz bylabys na lekach.Nie bylas i nie swirowalas jak autorka.
                              Taka drobna roznica😂
                              Naprawde trzeba byc niespelnym rozumu by popierac ciaze w takim stanie psychicznym.Poglaszcz autorke po glowce.W razie problemow niech sama sobie radzi, jej plod,jej problem.
                              • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 12:47
                                O, to Ty potrafisz ocenic kto jak sie czuje przez internet? Brawo, oglos swoje uslugi, moze sie chetni znajda.
                                Nie bede autorce nic radzic, bo jest pod fachowa opieka lekarzy, ktorzy maja odpowiedni warsztat i potrafia sytuacje lepiej ocenic niz stado glupich bab na forum, ktore zielonego pojecia o tej chorobie i leczeniu nie maja.
                                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 13:05
                                  Nie musze nic oceniac, sama napisala.Jest pod opieka lekarza, ktorego nie slucha.Tak ten lekarz ocenil ze sie na matke nie nadaje przy swoim stanie psychicznym, mimo tego postanowila zrobic sobie bobaska.
                                • przystanek_tramwajowy Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 13:49
                                  A zwróciłaś uwagę, że sama autorka wątku napisała, że lekarz psychiatra. leczący ją od kilku lat, odradzał jej ciążę? Czyli to fachowiec stwierdził, że jej stan psychiczny wyklucza ciążę. Mimo to się o nią starała i w końcu się postarała.
                                  • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 14:28
                                    Po pierwsze autorka wcale nie napisala, ze lekarz wykluczyl ciaze, tylko, ze byl negatywnie nastawiony. Na dodatek wcale nie napisala, ze "lekarz stwierdzil, ze jej stan psychiczny wyklucza ciążę", tylko (cytuje):
                                    "Psychiatra u którego się lecze był negatywnie nastawiony do tego żebym miała dziecko. A jeśli nawet to namawiał na odstawienie leków."
                                    Nie wiadomo tez z jakiego powodu byl negatywnie nastawiony, bo o tym autorka nie pisze. Owszem mogl byc negatywnie nastawiony z powodu stanu w jakim jest autorka, ale tez mogl odradzac jej ciaze ze wzgledu na to, ze akurat bierze leki. Jest to ogromna roznica, bo ciaze mozna przetrwac czesciowo na lekach. Nawrot depresji na ogol nie pojawia sie natychmiast po odstawieniu lekow i mozna pierwsze kilka miesiacy ciazy, kiedy branie lekow jest niewskazane, przetrwac bez nich, a wrocic do ich brania w drugim czy czy trzecim trymestrze i spokojnie brac po urodzeniu dziecka.
                                    Decyzji autorki nie chce komentowac, bo juz ona zapadla i ta ciaza jest. Zadne medrkowanie co powinna byla zrobic nic tu nie zmieni. Oczywicie mozna autorke krytykowac do woli, ale to raczej nie zmieni, ani napewno nie polepszy jej stanu, wiec nie widze w tym zadnego sensu.
                                    • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 14:46
                                      "Próbowałam je odstawić ale już zaczynają się objawy załamania nerwowego" jak ma sie do tego:
                                      Nawrot depresji na ogol nie pojawia sie natychmiast po odstawieniu lekow i mozna pierwsze kilka miesiacy ciazy, kiedy branie lekow jest niewskazane, przetrwac bez nich, a wrocic do ich brania w drugim czy czy trzecim trymestrze i spokojnie brac po urodzeniu dziecka.
                                      • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:08
                                        "Zaczynaja objawy zalamania" nie musi wcale oznaczac, ze jest to totalny nawrot. Na ile jest to gorsze samopoczucie, albo strach czy lek zwiazany z tym, ze nie bierze lekow, bo swiadomosc, ze sie przestalo brac leki tez sie przeklada na gorsze samopoczucie. Widac, ze autorka jest cala sytuacja zestresowana, wiec nic dziwnego. Oprocz lekow jest jeszcze terapia, ktora byc moze w tym przypadku pomoze jej pomoc radzic sobie z tym problemem.
                                        Ja tez miewam gorsze okresy, nawet potrafie je przewidziec, bo wiem jak moj organizm odreagowuje ciezkie okresy w pracy na przyklad. Ale wcale nie oznacza to, ze moje leki przestaja dzialac czy ze jestem jakos "bardziej" chora.
                                        A co do dzialania lekow, to autorka napisala, ze wczesniej odstawila leki i dopiero po roku musiala zaczac je brac, bo depresja wrocila. Czyli jednak nie tak od razu, bo rok bez lekow, to dosc dlugo.
                                        • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:15
                                          Próbowałam je odstawić ale już zaczynają się objawy załamania nerwowego."

ja to rozumiem ze laska nie wizeła 2-3 dawek i juz odlatuje

gdzie ty tu masz rok ?
                                          • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:24
                                            "Były okresy gdzie było ze mną gorzej były takie gdzie było lepiej i nawet na rok odstawilam leki ale depresja wróciła ze zdwojoną siłą"
                                            Po przegapieniu 2-3 dawek to mozna moze czuc efekty ostawienne, ale trudno odlatywac, bo leki sa jeszcze w organizmie smile. Zalezy od konkretnego leku, ale one nie znikaja i nie przestaja dzialac ot tak sobie w kilka dni.
    • chyba.ze Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 07:27
      Edel NIESTETY ma rację.

Moja przyjaciółka z dzieciństwa miała chorą na depresje mamę, a życie A to był koszmar.
      KOSZMAR.

• turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 09:29
        Niestety nie ma. Zmienily sie standardy leczenia, zmienily sie leki. SSRI mozna brac praktycznie przez cale zycie, a dobrze prowadzony pacjent po pierwsze ma swiadomosc wlasnych ograniczen i np. planuje wydarzenia zyciowe w odpowiedni sposob, a po drugie dzieki samokontroli wie, gdy depresja mu sie pogarsza i trzeba to zglosic specjaliscie. Znam sporo osob z depresja, w wieku roznym od 16-latek po 60-latki i w wielu wypadkach wiem o depresji, bo mi same o tym powiedzialy, w codziennym, nawet bardzo bliskim typu wspolne mieszkanie, funkcjonowaniu nie bylo to dostrzegalne. Znacznie wyrazniej zauwazalne sa nerwice natrectw, ale szczerze mowiac to i tak nic w porownaniu z glupota i brakiem empatii.
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:02
          Masz absolutna racje glupota jest rozmnazanie w takim stanie i brakiem empatii, bo dzieciak nie dosc,ze jest narazony na powiklania to zyvie z osoba z depresja to w 99%bahno i niezla hustawka emocjonalna.
          • chyba.ze Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:10
            Życie z osobą chorą na depresję to KOSZMAR.
            Żadne leki nie gwarantują stabilizacji, a ostre rzuty choroby inicjuje byle g...
            Dziecko nie poprawia stanu zdrowia matki- wręcz przeciwnie. Współmałżonek musi być aniołem, a dziecko ma zafundowaną traumę plus- uwaga!- obciążenie genetyczne jako wiano na przyszłość. Jak moja koleżanka.
            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:34
              Tak samo jak zadne leki nie gwarantuja stabilizacji tak samo nic nie zagwarantuje, ze nie zachorujesz - odsetek chorych wsrod kobiet to jakies 40%, a sa zawody i srodowiska, gdzie jakies 80%. Ale ogolnie nowoczesne leki i nowoczesne leczenie daje calkiem niezla stabilizacje stanu zdrowia w wiekszosci przypadkow.
              Rzutow choroby nie inicjuje byle g... jak to raczylas nazwac, ale zazwyczaj powazne obciazenia psychiczne, dobrze prowadzony chory ma swiadomosc, co moze u niego wywolac rzut choroby, a dobry psychiatra/psycholog zwroci uwage, zeby sobie nie multiplikowac czynnikow sprzyjajacych rzutom i np. nie planowac przeprowadzki tuz po awansie.
              A co do obciazenia genetycznego - owszem, jest wieksze o jakies 10%. Tyle to i palenie przez matke w czasie ciazy wywoluje. Ale co wazniejsze, jak ktos ma swiadomosc, ze ma obciazenia genetyczne, to wie tez, ze nie powinien np. wybierac zawodu, ktory jest bardzo obciazajacy psychicznie.
              • leyre1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 10:56
                Obciazenie genetycznie ma ograniczac wybor zawodu a ciezka postac depresji nie ma ograniczac swiadomego powolywania do zycia nowego czlowieka. Ciekawe.
                Zycze jest generalnie stresujace, rodzicielstwo tez bo to presja odpowiedzialnosci za druga osobe przytlacza. Trigger to moze byc cokolwiek , wcale do tego nie potrzeba zyciowej tragedii ani obciazajacego zawodu.
                • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 12:57
                  No konsekwentną analogią byłaby całkowita rezygnacja z życia zawodowego. A jednak ludzie pracują tylko raczej starają się nie wybierać zawodów, które są mocno obciążające. I tu nie rozmawiamy o samotnym wpadkowym rodzicielstwie trojaczków przez osobę samozatrudnioną (a widziałam taki przypadek) tylko o jednym dziecku w stabilnym związku. I tak, autorka wątku powinna zadbać o wsparcie z zewnątrz, różnego typu, żeby jej pogorszenie nie zaskoczyło, ale ogólnie spokojnie może być dobrą, dbającą, kochającą matką.
                  • sasanka4321 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 13:08
                    >No konsekwentną analogią byłaby całkowita rezygnacja z życia zawodowego.

O ile dowalanie autorce w tym watku uwazam za chamskie, idiotyczne i niczemu nie sluzace, poza budowaniem swojego ego, o tyle ta analogia nie jest zadna analogia. Moze by byla, gdyby schizofrenik pracowal jako psychoterapeuta. Definitywnie nie jest dobrze, kiedy ludzie z chorobami psychicznymi pracuja w zawodach, w ktorych buduje sie psychike, wewnetrzna sile, spojrzenie na swiat, poczucie bezpieczenstwa malutkiego dziecka. Poza tym, z pracy w ktorej sobie marnie radzimy, bedziemy wywaleni z zachowaniem okresu wypowiedzenia - niewielkie to ryzyko dla pracodawcy. Z rodzicielstwem to tak nie funkcjonuje.
              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:05
                Osoba z depresja ma wiec unikac czynnikow stresogennych, a powoluje na swiat nowego czlowieka ,dziecko ktore ma wielka szanse dzieki lekom matki byc nadpobudliwy i agresywny? No faktycznie w sam raz dla osoby z depresja miec dziecko z problemami.Pomijam juz, ze cos moze pojsc nie tak przy porodzie i trzeba bedzie sie zmierzyc z problemem niepelnosprawnosci np.
                Dla zdrowych osob to obciazenie.
                • chyba.ze Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:01
                  edelstein napisała:

No faktycznie w sam raz dla osoby z depresja miec dziecko z pr
                  > oblemami.

Osoba chora nie radzi sobie ze zdrowym dzieckiem, a większość codziennych czynności jest ponad jej siły.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 15:11
                    Przede wszystkim nie radzi sobie sama ze soba.
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:27
              Poorawnie politycznie jest napisac, ze cudownie iz sie rozmnozyla wbrew zaleceniom lekarza.W kontekscie watkow o dzieciach problematycznych, a ryzyko problemow z dzieckiem , ktorego matka przyjmuje antydepresanty i przekazuje obciazenie jest b.duze to juz widze watek za 7 lat.W klasie jest dziecko z problemami, matka choruje na depresje i nie ogarnia problemow, co zrobic?i odpowedzi: twoje dziecko nie jest terapeuta,nalezy usunac z klasy, odebrac prawa itp.itd.
              Humanitarnie jest powiedziec kazdy ma prawo do rozrodu , szkoda, ze potrm praktyka kuleje i to mocno.W teorii jest wszystko pieknie ladnie, koszmar depresyjnej matki dotknie potem wszystkich i nikt sie pochylal nie bedzie.
            • pade Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:46
              chyba.ze napisała:

> Życie z osobą chorą na depresję to KOSZMAR.

Leczoną czy nie leczoną?

> Żadne leki nie gwarantują stabilizacji, a ostre rzuty choroby inicjuje byle g..
              > .
              > Dziecko nie poprawia stanu zdrowia matki- wręcz przeciwnie. Współmałżonek musi
              > być aniołem, a dziecko ma zafundowaną traumę plus- uwaga!- obciążenie genetyczn
              > e jako wiano na przyszłość. Jak moja koleżanka.

Jeden ma w obciążeniu depresję, inny raka a jeszcze inny zawał serca. A Ty co masz?
              • chyba.ze Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:11
                pade napisała:

> Leczoną czy nie leczoną?

Od kiedy leki psychiatryczne nie powodują zmian osobowości?
                Uważasz, że to "nic takiego"?
                Serio?
                Rozmawiałaś kiedyś szczerze z dzieckiem wychowywanym przez matkę na lekach, czy tak tylko się wymądrzasz?
                Nie masz o niczym pojęcia ale zawsze można poklepać w klawiaturę. Z nudów.

> Jeden ma w obciążeniu depresję, inny raka a jeszcze inny zawał serca. A Ty co m
                > asz?

big_grin

Sugerujesz, że depresja chroni przed chorobą nowotworową, cukrzycą i nadciśnieniem?
                Zapewniam Cię, że nie.
                Każdy z nas może potencjalnie zachorować- dziecko chorej matki dostaje DODATKOWY bonus w prezencie.
                • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 14:32
                  Co za stek bzdur!!! Jakie zmiany osobowości? Ty jesteś pewna, że piszesz o depresji i lekach na nią?
                • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 16:32
                  Rozmawiałaś kiedyś szczerze z dzieckiem wychowywanym przez matkę na lekach, czy tak tylko się wymądrzasz?

Ja rozmawialam. I to nie z jednym.
                  A to, ktore podziwiam najbardziej, genialny facet, przeuroczy, swietny w zawodzie, cudowny przyjaciel, do tego zaangazowany spolecznie, przez lata ratownik na plywalni, mowi, ze zdecydowanie woli matke, z cala jej depresja niz ojca, ktory byl nieempatycznym dupkiem.
    • lady-z-gaga Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 11:56
      Od 7 lat chorujesz, więc powinnas wiedziec przynajmniej tyle, że nie ma dwoch takich samych przypadków. Sprawa jest poważna i wymagająca pomocy dobrego profesjonalisty, a pytanie na forum o to, co ktos zrobił w podobnej sytuacji jest jednym z najgłupszych, jakie tu czytałam.
      Skonsultuj się z innym lekarzem, skoro swojemu nie potrafisz zaufać. Wszystkiego dobrego.
    • bella_roza Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 16:57
      po przeczytaniu tego wątku po raz kolejny przekonuję się że dobrze zrobiłam ujawniając informacje o chorobie tylko 3-4 najbliższym osobom sad
      • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 18:26
        A ja się właśnie zastanawiam, czy nie zacząć mówić bardziej otwarcie. Właśnie po to, żeby wizerunek osób z problemami psychicznymi się zmieniał. Może jakby otoczenie uświadomiło sobie - także przez obserwacje przykładów - że ludzie "na lekach" to często osoby dobrze radzące sobie w życiu, mające dobrze funkcjonujące rodziny, realizujące się w pracy, to popularność różnych paskudnych poglądów byłaby mniejsza.

Pamiętajmy też, że to jest forum - w realu ludzie są lepsi wink A i na forum w tym wątku też padały sensowne wypowiedzi.
        • edelstein [...] 17.09.17, 19:08
          • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 05:00
            A co zlego jest w braniu lekow, jezeli jej pomagaja? To jakis problem jest, ze sie bierze leki?
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 08:37
              Taki,ze lekarz kazal je odstawic.
              • maadzik3 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 09:31
                nagłe odstawienie tego typu leków szkodzi dużo bardziej
      • ashraf Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 19:03
        Ten wątek jest okropny. Jak zwykle najwięcej do powiedzenia mają osoby, który kontakt z przewlekłymi chorobami/niepełnosprawnością mają na zasadzie "jedna pani drugiej pani", ew. w serialach pseudomedycznych. Jestem dzieckiem matki z przewlekłą chorobą neurologiczną, która skończyła dwa kierunki studiów, szereg lat przepracowała w wymagającym zawodzie, była i jest wspaniałą matką. Życie nie jest idealne, ludzie mogą zachorować dzień po urodzeniu dziecka, poza tym lekami można z reguły dobrze kontrolować przebieg wielu chorób. Poziom ignorancji przedstawiony w tym wątku utwierdza mnie w przekonaniu, że daleko większym nieszczęściem jest urodzić się głupiej matce - a na to lekarstwa nie ma...
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 19:14
          Na moje nieszczescie mialam kontakt z psychicznymi chiribami i widzialam mnostwo zrujnowanych zyc.Znam alkoholika ktory skonczyl 2kierunki studiow, szereg lat przepracowal w zawodzie i byl cudownym ojcem.On jeden, reszta alkoholikow jakich poznalam wacha kwiatki od spodu albo jest na dnie.Jedna jaskolka wiosny nie czyni.A chirob neurologicznych jest od licha i ciut ciut i nie wszystkie rzutuja na zycie tak ze je uniemozliwiaja.Wciskaj kit naiwniakom
          • milka_milka Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 06:22
            Depresja nie jest chorobą psychiczną.
            • aguar Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 07:12
              A jaką endokrynologiczną, onkologiczną czy może dermatologiczną???
              • milka_milka Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 07:21
                Zależy która. Depresja egzogenna to raczej choroba emocjonalna. Może endogenną zaliczyłabym do psychicznych.
                Zastanawia mnie, skąd bierze tak ogromna pogarda dla osób z depresją.
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 08:39
                  Emocje to psychika,tak wiec.
                • maadzik3 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 09:30
                  nie wiem, ale ta pogarda i lekceważenie "weź się w garść" "pomyśl" odpowiadają za mnóstwo nie leczonych depresji z fatalnym skutkiem (nie tylko dla leczonego). Podczas gdy dobrze prowadzona terapia mogłaby super pomóc i wyprowadzić sytuację, ale osobą w depresji ktoś się musi zająć bo nie zawsze ma siłę i energię na szukanie właściwej pomocy. A często pomoc kończy się na "to idź do lekarza" bez niczego dalej.
                • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 09:40
                  > Zastanawia mnie, skąd bierze tak ogromna pogarda dla osób z depresją.

Znam kilka osób leczących się na depresję, które swoją chorobę ukrywają przed otoczeniem. Ten wątek otworzył mi oczy dlaczego tak się dzieje. Przecież wg prowincjonalnych mUndrosci chorzy na depresję to są potencjalni mordercy własnych dzieci: nigdy nie wiadomo kiedy im odwali i popełnią rozszerzone samobójstwo. Ich dzieci też na pewno są chore psychicznie i stanowią zagrożenie dla rowieśnikow.

Aż się dziwię, że nikt w tym wątku nie doradził autorce by zawiązała na wózku czerwona kokardkę, bo inaczej choroba jak urok przejdzie z matki na dziecko. Taki mniej wiecej mamy tutaj poziom argumentowania.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 09:57
                    Przeraza twoje czarno biale widzenie swiata.Nie, nie kazdy z depresja to samobojca,nawet nie kazdy ma mysli samobojcze, nikt tego noe napisal.Natomiast osoba z depresja nie stosujaca sie do zalecen lekarza to tykajaca bomba.Widze tez, ze ulotki na temat jakdziala lek na plod tez nie przeczytalas.Za to mozesz sobie powycierac gebe prowicjonalnoscia.
                    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:38
                      Edel, od kiedy zrobiłaś się taką obrończynią lekarzy? W wątku obok bez głębszej refleksji opluwasz ludzi wykonywujacych ten zawód, a w tym wątku uważasz słowa lekarza za święte. Zmieniasz poglądy jak wiatr zawieje. Szkoda mi klawiatury na rozmowy z tobą.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:57
                        W watku obok wyoowiadalam sie li i wylacznie,ze sama tych procedur bym na dziecku nie dala zrobic bo sie ich w innych krajach nie stosuje.Widze znaczaca roznice miedzy lekrzem ktory po 5min stwoerdzil, ze rodzice sa oszolomami a lekarzem prowadzacym laske od 7lat.
                      • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 12:04
                        Dokładnie, właśnie miałam to napisać, a raczej powtórzyć. Szkoda nerwów.
          • ashraf Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:31
            Miec kontakt, a miec doswiadczenie to jakby dwie rozne sprawy. Zreszta juz samo porownanie alkoholizmu i depresji jest tak od czapy, ze szkoda dalej dyskutowac.
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 11:58
              Takie damo od czapy jak podanie przypadku jednego na milion
      • 1st.world.problems Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 19:04
        bella_roza napisał:

> po przeczytaniu tego wątku po raz kolejny przekonuję się że dobrze zrobiłam uja
        > wniając informacje o chorobie tylko 3-4 najbliższym osobom sad
        >
        Czyli niniejszym przyznajesz ze w najistotniejszych sprawach jesteś równie skrajnie nieodpowiedzialna jak watkodajka?
        Nie chodzi o odbiór depresji jako takiej, tylko o odpowiedzialność właśnie.
        • bella_roza Re: Ciąża podczas depresji 23.09.17, 10:08
          nie rozumiem co masz na myśli. całe otoczenie uważa mnie za bardzo odpowiedzialną osobę, nie zawaliłam nic w pracy ani w domu przez 25 lat choroby - z jej nawrotami, braniem leków po kilka lat z rzędu. wychowuję dwójkę dzieci, teraz już nastolatków, nie stanę do konkursu na najlepszą ematkę ale na pewno jestem wystarczająco dobrą matką i kocham swoje dzieci. mam pozwolić na to żeby choroba i branie leków zdefiniowały mnie w oczach otoczenia jako zagrożenie dla własnych dzieci?
          • 1st.world.problems Re: Ciąża podczas depresji 23.09.17, 19:32
            Miałam na myśli ze forumkom nie chodzi o powierzchowny odbiór depresji, tylko o lekkomyslne podejście watkodajki do prokreacji (absolutny brak kompetentnych lekarzy prowadzacych i psychoterapii). Tutaj nie krytykuje się osoby z depresja jako człowieka, a gani lekkomyslne podejscie-na które są dowody. W tym wątku. Rozumiem ze jesteś wrażliwa i mogłaś ten wątek i przerysowana nagonke na lekkomyslnosc watkodajki odebrać jako personalny atak. Do Ciebie nic nie mam i podziwiam taka postawę. Ze nie dajesz nic po sobie poznać. Ciekawe czy w ciazach tez brałas leki,bo nie podejrzewam ze tak.
            • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 25.09.17, 15:40
              Kochane nie chce znowu narażać się na krytykę ale napiszę co powiedział mi lekarz bo może ktoś kiedyś będzie szukał pomocy tak jak ja. A więc byłam u innego lekarza psychiatry. Pan doktor stwierdził że Asertin jest w miarę bezpiecznym lekiem i można go w ciąży przyjmować jeśli taka potrzeba istnieje. Wiadomo że najlepiej byłoby w ogóle odstawić wszystkie leki ale strach jest taki że w ciąży bez leków moge nie być w stanie funkcjonować. A i tak pod koniec ciąży przynajmniej na dwa tygodnie przed porodem będę musiała je odstawić żeby dziecko nie miało objawów odstawiennych. Co ważne dowiedziałam się że przy Asertinie będę mogła też karmić. Na razie plan jest taki że zmniejszam dawkę o połowę. Po miesiącu muszę przyjść i pokazać się jak się czuje. Rozmowa z lekarzem bardzo mnie podbudowala. Cieszę się że trafiłam do kogoś kto mnie zrozumiał. Dziękuję ☺️ jeszcze raz za wszystkie rady i wsparcie. ☺️
              • aguar Re: Ciąża podczas depresji 25.09.17, 16:23
                "Co ważne dowiedziałam się że przy Asertinie będę mogła też karmić."
                No przecież już Ci to pisałyśmy tutaj!!!
                Ale tak poza tym, to dobrze, że znalazłaś takiego lekarza. Trzymaj się.
    • fornitta69 Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 17:09
      Autorko watku, nie przejmuj sie edel- ona ma sporo deficytow a wiedzy w temacie -zadnej wink
      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 17.09.17, 17:30
        W teojej glowie chyba😂
    • spirit_of_africa Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 07:37
      Nie mam depresji ale jestem świeżo upieczona matka która kilka tygodni spędziła na patologii ciąży i porodówce dzieląc sale m.in z inna matką która leczyła depresje. Dziewczyna brała leki do końca ciąży od początku, w którymś momencie położyli ja na patologie ciąży bo leki powodowały skutku uboczne.
      • spirit_of_africa Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 07:46
        Cd: dziewczyna miała na patologii codzienny monitoring samopoczucia, spotkania z psycholog oddziałowa, a lekarze konsultowali sue w kwestii leków i jej stanu z psychiatria.Nie był to jedyny taki przypadek na oddziale ale to szpital kliniczny o 3 stopniu referencyjności. Wiec ja polecam Ci znaleźć do opieki nad ciaza ginekologa który pracuje w klinice i który miał do czynienia z ciężarnymi chorymi na różne przewlekłe choroby wymagające przyjmowania leków potencjalnie szkodliwych dla dziecka.
    • blue_meerkat Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 08:53
      Autorko szukaj innego lekarza i buduj sobie system wsparcia spolecznego juz teraz bo masz zwiekszone ryzyko dodatkowego obnizenia nastroju po porodzie i bedziesz potrzebowala wiecej wsparcia. Czy bedzie ktos kto bedzie mogl pomoc, odciazyc, dac sie wyspac kiedy dziecko ma kolke? Wiem ze czesc lekow mozna jak najbardziej brac bedac w ciazy czy karmiac. Poszukaj tez kogos kto zajmuje sie psychoterapia mlodych matek i umow sie juz teraz. Czy masz jakies nieprzepracowane traumy (czesto wychodza przy okazji np trudnego porodu)?
    • muchy_w_nosie Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 14:29
      Kochana, ty nie możesz decydować o sobie. Jesteś kobietą w ciąży, nosisz dobro narodowe w sobie. Należy umiescić cię w ośrodku gdzie jak sobie nie będziesz radzić to przypną cię pasami do łóżka i jakoś przetrwasz te kilka miesięcy, a po ograniczy ci się prawa ... nie przypuszczalam, że taki ładny przykład się znajdzie w ciągu kilku tygodni od zamysłow naszej władzy.
      • muchy_w_nosie Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 14:33
        Oczywiscie to szyda. Ja miałam deprechę-lekką ale po porodzie, przez pół roku. Trzymaj się, znajdz jakś grupę na forum, ja byłam na Listopadowki2011 i było fajnie wink.
        • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 14:56
          Kochane, bardzo dziękuję za odpowiedzi, ostatnia aktualizacja za słowa wsparcia i otuchy. Odnośnie mojej depresji to pojawiła się ona przy okazji silnych przeżyć. Nigdy wcześniej nikt z moich bliskich jej nie miał. Niektóre z Was zarzucają mi nieodpowiedzialność, głupotę itd. Trudno mi się do tego odnieść bo ile rozmów przeprowadziłam z mężem, ile sama nocy nie spałam myśląc że jednak odpuszczam żeby za chwilę myśleć że jednak dam radę to tylko ja wiem. Sama borykam się z tym czy na pewno dobrze robię i bije się z myślami. Ale z drugiej strony myślę sobie ze tez zasługuje na szczęście. Wiem że muszę być czujna bo w ciąży zmienia się wszystko i mój nastrój też może się diametralnie zmienić. O depresji wiedzą tylko moi rodzice i mój mąż. Nikt więcej. I jak widzę po wpisach chyba dobrze zrobiłam nie ujawniając się. Chciałabym też doprecyzować że lekarz odradzal ciaze nie dlatego że mi odbija tylko właśnie ze względu na leki. Po pierwszej próbie odstawienia depresja wróciła i stwierdził że nie dam rady funkcjonować bez leków w ciąży a w ciąży nie powinnam brać leków.. I tak w kółko.
          • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:07
            Przyznaję moi rodzice są sceptycznie nastawieni. Ciesza się ale też i martwią czy podołam. Duże wsparcie mam ze strony męża. Cały czas też mam zamiar pracować żeby nie siedzieć w domu i nie popadać w marazm. Zawsze wśród ludzi jest mi lepiej. Muszę wstać wyjść rozmawiać. Jestem też umówiona do innego lekarza. Na razie podzieliłam proszek na cztery i w ciągu dnia łykam po tej małej cząstce. Myślicie że to ma sens?
            • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:15
              Nie wiem czy powinnas dzielic tabletki, bo wazne jest stezenie leku we krwi (czy tam innych plynach) i jak sie metabolizuje w ogranizmie. Ja bym jednak brala tak jak zaleca lekarz/producent.
              I powodzenia!
              • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:33
                Lekarz ODRADZA. Calkowicie. Laska jest totalna egoistka bo uwaza ze "ma prawo do szczescia" i ma gdzies ze dziecko nafaszerowane lekami zdrowe sie pewnie nie urodzi bo i tak pewnie nie ona sie nim bedzie zajmowac.
            • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:30
              Coz za zgodnosc lekarz i rodzice sa tego samego zdania.I przestan uderzac w rzewne tony, ze dobrze iz nie ujawnilas depresji.Przwciw ludziom w depresji nikt nic nie ma przeciw nieodpowiedzialnym i owszem i tak dla mnie kestes skrajnie nieodpowiedzialna osoba o czym swiadczy dzielenie leku na 4bez zadnej konsultacji z lekarzem.
            • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:32
              Aleksandro, jeśli chcesz, napisz do mnie na priv, używam poczty gazetowej.
          • depompadur Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:08
            Trzymaj się. Będzie dobrze!
          • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:14
            Droga Aleksandro,

moja sytuacja z lekami i depresją/nerwicą/czymś w tym rodzaju jest bardzo podobna do twojej.

Mogę powiedzieć ci tylko: nie słuchaj ludzi, którzy nie mają pojęcia, o czym mówią, za to łatwo rzucają krzywdzącymi tekstami. W dodatku nie podpartymi rzetelną wiedzą. Naprawdę - leki antydepresyjne zwiększają ryzyko wad wrodzonych u dzieci i innych powikłań bardzo nieznacznie.

Może dodam jeszcze, że ryzyko wad i powikłań zwiększa także przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, ale jakoś nikt nie wpada na pomysł, by zabronić rodzenia dzieci mieszkankom Krakowa i ogólnie Polski południowej.

Co do sertraliny i ciąży, dobrze podsumowane jest to tutaj:

www.medicinesinpregnancy.org/Medicine--pregnancy/Sertraline/

Dobrze że jesteś umówiona juz do kolejnego lekarza psychiatry, ale uwaga - nie przerywaj brania sertraliny na własną rękę. To nie jest bezpieczne!
            Być może lekarz zaleci ci zmniejszenie dawek (ja byłam na minimalnej dawce działającej).

Aha, dobrze jeśli ginekolog prowadzący ciążę wie o lekach, najlepiej jeśli ma kontakt z prowadzący cię psychiatrą. Jeśli jesteś z Warszawy, mogę ci doradzić w tej materii.
        • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 15:00
          jest roznica - ty mialas klasycna d. poporodową spowodowaną zmiana poziomów hormonów ciążowych , ona ma przewlekłą, mozliwe ze endogeniczną, wymagajacą stałego podawanie silnych psychotropów, jak nie weźmie jednej tabletki to zaczyan funkcjonowac w swiecie równoległym , czujesz różnicę ?
          • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:07
            Czy komuś się tu nie myli depresja ze schizofrenia? Świat równoległy? Wtf?
            • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:15
              Taki to świat równoległy, jak z sertraliny "silny psychotrop"... smile
              • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 10:19
                to podajcie definicje silnego załamnai nerwowego? bo ja znalazłam taką ciekawą informację :
                "Poza tym zauważyć można szereg objawów o charakterze emocjonalnym, takich jak:
                lęk, niepokój,
                poczucie bezsensu, beznadziei,
                skłonność do płaczu,
                wycofanie społeczne,
                spadek motywacji,
                apatia.
                W bardzo skrajnych przypadkach osoby dotknięte kryzysem nerwowym mogą mieć myśli samobójcze lub przejawiać zachowania autodestrukcyjne. Wówczas potrzebna jest niezwłoczna pomoc psychologiczna lub psychiatryczna."

www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/choroby-psychiczne/zalamanie-nerwowe-objawy-przyczyny-leczenie_43199.html
                • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:36
                  I co to ma wspólnego z psychozami czy utrata kontaktu z rzeczywistością? Najpoważniejsza choroba psychiczna jest schizofrenia a depresji oczywiście nie umniejszam, ale faktem jest, ze ww objawy, w mniejszym natężeniu i przemijające miewa wielu ludzi, jak najbardziej zdolnych do bycia rodzicem. Ludzi dość wrażliwych i inteligentych wiec Edelstein w oczywisty sposób się tu nie łapie, stad jej chamskie szczekanie.
                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:39
                    Czlowiek inteligentny wie jakie sa konsekwencje ciazy u osoby chorej bez wspomagania lekarskiego,wiec stanowczo sie nie lapiesz.Twoja wrazliwosc ogranicza sie do szczekania.
                    • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:03
                      A ja szczekam... okeej. Człowiek inteligentny ma w sobie często sile, która może pomoc mu pokonać różne przeciwności. Wsiadłas na autorkę tak osobiście i z taka agresja, ze, powtórzę się, podejrzewam, ze masz jakieś osobiste doświadczenia z tego typu problemami i to niezbyt dobre. Ale autorki nie znasz wiec przestań ja oceniać i wystawiać swoje diagnozy. W wątku obok sama mówiłaś, ze głupota jest słuchanie się jakiegoś pierwszego lepszego lekarza jak wyroczni wiec czym się ta sytuacja różni? Do tego podejrzewam, ze kiedyś, gdy depresja była raczej kojarzona z fanaberiami znudzonych panien, lekarze często gęsto zalecali urodzenie dziecka i zajęcia się "prawdziwym życiem". Może autorce macierzyństwo rzeczywiście pomoże?
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:13
                        Nie mam zadnych doswiadczen osobistych z depresja, na szczescie, ale znam sporo osob ktorym depresyjni rodzice zniszczyli zycie.Wystarczy mi co napisala i tak mam prawo oceniac.To nie jest pierwszy lepszy lekarz,tylko lekarz ktory ja prowadzi od dawna, czaisz roznice? Ty siebie czytasz?dziecko to nie terapeuta ani kroliczek doswiadczalny na ktorym mozna sprawdzac czy matce sie poprawi czy nie.To jest zywy, czujacy organizm ktoremu mozna spiep... zycie.Jesli jestes taka chetna do eksperymentow na dzieciach to wyslij swoje na badania nad lekami albo kosmetykami, dla nauki bedzie to lepsze niz eksperymenty na myszach.W koncu moze sie komus polepszy po przetestowanym na twoim dziecku produkcie.
                        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:16
                          Na marginesie,a jak jej macierzynstwo nie pomoze to jakie masz swiatle rozwiazanie?zaadoptujesz?
                        • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:24
                          Czyli masz doświadczenie. Nie chodziło mi o twoje własne osobiste, tylko widziałaś, słyszałaś. A kto powiedział, ze tak samo będzie u autorki? Kto dał tobie gwarancje, ze nie zachorujesz? Na cokolwiek? Która matka ma pewność ze przez najbliższe 18 lat będzie zdrowa, sprawna i w skowronkach? Ale wiesz co? Po to dziecko ma ojca, zazwyczaj tez dziadków i innych krewnych, by nie zostało samo z chora matka.
                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:54
                            Nie wiadomo jak bedzie, ale biorac pod iwage jak skrajnie nieodpowiedzialna jest to sukcesu nie wroze.Zauwazylas, ze dziadkowie wcale nie sa zachwyceni, poza tym aktualnie dziadkowie pracuja, a nie siedza na emeryturze.Od wychowywania dzieci sa rodzice a nie krewni.
                            • manon.lescaut4 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 15:15
                              Różne są sytuacje w życiu i tez uważam, ze rodzice są od wychowywania dziecka, ale lepiej mieć kogoś bliskiego i zaufanego w zanadrzu. Bardziej bym się bała urodzić dziecko, gdybym była całkiem sama, bez ojca dziecka i żadnej rodziny, niż gdybym była przewlekle ale nie śmiertelnie chora, za to otoczona bliskimi i kochającymi ludźmi, gotowymi bez mrugnięcia okiem zająć się dzieckiem jak należy i to nie z poczucia przykrego obowiązku ale z miłości i troski.
                              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 15:43
                                Ale jej rodzice wcale nie sa zachwyceni co sama autorka napisala
                        • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:00
                          > Nie mam zadnych doswiadczen osobistych z depresja, na szczescie, ale znam sporo osob ktorym depresyjni rodzice zniszczyli zycie

Póki co to udowodniłaś w tym wątku, że nie masz bladego pojęcia o depresji i podczepiasz pod to pojęcie wszelkie zasłyszane historie o chorobach psychicznych lub zaniedbywaniu dzieci przez rodziców.
                          Specjalistka od depresji wiedze czerpiaca z plotkowania prowincjonalnych bab.
                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:01
                            Rozumiesz slowo "osobisty"? Chyba nie
    • morgen_stern Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:21
      Cały ten wątek można zatytułować "kobiece wsparcie - na przykładach". jednak to jest prawda - wspierania siebie nawzajem musimy się uczyć od mężczyzn. To jest po prostu wstrętne, co wy wypisujecie. I nawet żadnej nie przyjdzie do głowy, jakie konsekwencje mogą mieć jej wypociny. Puknijcie się w głowę.
      • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:32
        No no. Bo obowiązkiem forumek jest wspierać niezależnie od wszystkiego BO KOBIETA. Konsekwencje, olaboga! A że dziewczyna bierze w ciąży na własną rękę leki, których w ciąży brać nie można - to już spoko, konsekwencji żadnych za sobą nie niesie, luzik.
        • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:36
          "Sertralina należy do kategorii C. „Brak jest odpowiednich badań. Lek można stosować w u kobiet w ciąży, gdy spodziewane korzyści z leczenia przewyższają potencjalne ryzyko."

Leki, których nie można brać w ciąży, oznaczone są kategorią X.
          • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:38
            No i co w związku z tym? LEKARZ który w takich sytuacjach podejmuje decyzję odradził stosowanie. A ona nie dość że stosuje nadal to jeszcze bawi się dawkami i sama je sobie ustala. Faktycznie - należy wspierać i bić brawo.
            • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:48
              Lekarz umył ręce od problemu. Łatwiej powiedzieć kobiecie "nie zachodź w ciążę", niż borykać się z ustalaniem dawek leków. Teraz autorka zapewne trafi do lekarza, który pomoże jej dobrać odpowiednie dawki.

Generalnie, to wiedza płynąca z metaanaliz (podsumowań licznych badań naukowych) jest znacznie bardziej rzetelna, niz to, co "powiedział jeden lekarz", i dobrzy lekarze właśnie na takiej wiedzy opierają swoje postępowanie.

W ogóle ten wątek mi uświadomił, jak bardzo mało powszechna jest wiedza na temat kobiet przewlekle chorych i ciąży. Pewnie dlatego, że najłatwiej jest powiedzieć "nie powinny mieć dzieci". Także niektórym, najczęściej coraz mniej licznym lekarzom... Tymczasem w ciążę zachodzą kobiety z cukrzycą typu I, padaczką, ChAD, a co dopiero z depresją... Zapewne każdy z nas zna dziecko matki z którymś z takich schorzeń, i nawet o tym nie wie, po przy odpowiednim prowadzeniu ciąży dzieci rodzą się w ogromnej większości przypadków zdrowe.

Natomiast zgadzam się z jednym - autorka postu powinna zaznajomić się z wiedzą na temat leków w ciąży, w szczególności setraliny, i nie podejmować się odstawiania leku na własną rękę. Ale to też jest wynik "umywania rąk" od wyzwań - przez społeczeństwo i niektórych lekarzy.
              • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:55
                To na litość boską mogła szukać lekarza, który mimo wszystko poprowadzi ją w ciąży (chociaż zakładam że lekarz który ją zna od lat nie odradzał bez powodu, ale do tego nie dojdziemy) zamiast na wlasną rękę zachodzić w ciążę i eksperymentowac z dawkami odradzanego przez lekarza leku. Ale luz, klepcie ją dalej po główce. Ciekawe tylko czy da radę znieść psychicznie jeżeli jej dziecko przez jej eksperymenty urodzi się chore. Pozdro!
              • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:39
                > Natomiast zgadzam się z jednym - autorka postu powinna zaznajomić się z wiedzą na temat leków w ciąży, w szczególności setraliny, i nie podejmować się odstawiania leku na własną rękę. Ale to też jest wynik "umywania rąk" od wyzwań - przez społeczeństwo i niektórych lekarzy.

I to jest najtragiczniejszy wniosek płynący z tego wątku. Wyłania się z niego obraz leniwych lekarzy, wrednych forumek, które zamiast pomóc będą kopać kobietę w ciąży i sugerować jej aborcję. Każda kolejna, która podejrzewa u siebie depresję i wejdzie w ten wątek, będzie wolała leczyć na własną rękę ziółkami niż zwierzyć komuś bliskiemu czy pójść do lekarza.

Na miejscu autorki wątku też bym już nie wchodziła w ten wątek (po co dziewczyna ma się stresować w ciąży?). Tym samym nie przeczyta wielu mądrych rad, które tu padły.
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 20:06
                  Naucz sie czytac kto jej sugerowal niby aborcje? Tez powinnas udac sie do psychiatry, bo twoje wymysly kto co napisal swiadcza o zaburzeniach pojnowania rzeczywistosci.
        • morgen_stern Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:37
          G... jak widać wiesz na ten temat, ale to nie przeszkadza ci pisać głupich, przykrych i potencjalnie szkodliwych rzeczy. No gratulacje.
        • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:41
          > dziewczyna bierze w ciąży na własną rękę leki, których w ciąży brać nie można

Kłamstwo powtarzane wiele razy nie staje się prawdą. Przestań dalej się pogrążać, to żałosne.
    • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:31
      Tak dla podsumowania dyskusji...:

Oto wyniki wieloletnich badań dotyczących wpływu zanieczyszczenia powietrza na rozwój płodu. Przeprowadzanych w... Krakowie.

smogwawelski.org/smog-ciaza-zdrowie-dziecka/

Mniejsza masa urodzeniowa, mniejszy obwod główki, 2-3 krotnie wyższe ryzyko astmy, niższy o kilka punktów iloraz inteligencji u pięciolatków...

Słowem - skala powikłań jest porównywalna do tych po leku sertralinie, którą bierze autorka. Lek ten bowiem zwiększa ryzyko wad serca z 1% do 2-3% (czyli nadal 97-98% dzieci rodzi się ze zdrowym sercem w porównaniu z 99% w populacji nie zażywającej leku), i to jest w zasadzie najpoważniejsze powikłanie. (Przy czym wady serca niekoniecznie oznaczają wady poważne, wymagające leczenia, tak wśród tego 1 procenta z ogółu populacji jak i 2-3 procent wśród biorących lek).

www.medicinesinpregnancy.org/Medicine--pregnancy/Sertraline/

Jeszcze jaśniej: 99 kobiet na 100 nie biorących sertraliny urodzi dziecko bez wady serca. 97-98 kobiet na 100 biorących sertralinę urodzi dziecko bez wady serca.

Pisanie, że kobieta "skazuje" dziecko na wady, choroby itp. jest więc hm... bezpodstawne.

Jeśli chcieć by rozumować zgodnie z logiką, to forumowiczki uważające że kobiecie biorącej sertralinę nie wolno mieć dzieci, uznają również, iż dzieci nie powinny mieć także mieszkanki Krakowa i podobnie zanieczyszczonych miejsc. Ani też kobiety "w pewnym wieku" (np.po przekroczeniu 40-tki ryzyko wielu wad wrodzonych u dzieci jest kilkukrotnie większe niż u 20-latki).
      • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:34
        A że na ulotce pisze jak byk "podczas przyjmowania stosować skuteczną metodę antykoncepcji" to wiadomo - wymysł lekarzy. Losowa laska z depresją wie lepiej, nie mówiąc o forumkach ematkowych bo te wiedzą absolutnie wszystko big_grin
        • morgen_stern Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:38
          O sobie piszesz, jak rozumiem? Bo widzę, że nadal nie rozumiesz.
        • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:38
          Jeszcze raz, bo może niektórym trudno jest się poruszać po wątku:

Sertralina: kategoria C. "Lek można stosować w u kobiet w ciąży, gdy spodziewane korzyści z leczenia przewyższają potencjalne ryzyko.". Nie jest to kategoria X.
          • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:45
            I kolejny raz: decyzję o takim stosowaniu podejmuje lekarz. A lekarz odradził stosowanie. Autorka zaś nie dość że stosuje nadal to sama ustala sobie dawki.
            • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 16:54
              A ja odpowiedziałam na to powyżej.

Wiesz co, dyskutantko? Formuła forum ma taką pewną fatalną własność . Chcemy za wszelką cenę wygrać w dyskusji, żeby tylko "moje było na wierzchu". Nieważne, jakiego tematu to dotyczy, czy gustu odzieżowego, czy wrednej teściowej, czy wiary katolickiej wink Nie mamy przy tym przed oczami drugiego, żywego człowieka, toteż łatwo nam się zaperzać i tracić z oczu to, jaki wpływ mogą nasze słowa wywrzeć na rozmówcę.

Tyle że w tym konkretnym przypadku, mamy "na tapecie" konkretną osobę w dość trudnej sytuacji życiowej, ewidentnie szukającą wsparcia. Przecież dobrze wiesz, że nie o "bicie braw" tej osobie chodzi. Czy nie lepiej czasem zamilknąć? Zwłaszcza że rzetelna, naukowa wiedza wskazuje na to, że Aleksandra urodzi zdrowe dziecko z prawdopodobieństwem znikomo mniejszym, niż nie biorąca leków kobieta.
              Zresztą, na Boga, nawet gdyby ryzyko było znacząco większe (a nie jest), to czy naprawdę warto iść w tą stronę, w którą idziesz?

Pozdrawiam.
              • 1234wxyz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:02
                Mam dupie kto wygra w dyskusji. Odpowiedziałam ci wyżej i wszystkim kibicującym eksperymentom autorki. Ciekawe czy gdyby jej dziecko urodziło się chore przez te jej eksperymenty - da radę znieść to psychicznie. Głaszczcie ją dalej, ja nie zamierzam, zresztą poziom hipokryzji objawiony tu przez niektóre ematki jest dość żenujący. "Wspierajcie się" dalej.
                • aguar Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:06
                  Wg najnowocześniejszej wiedzy medycznej ciężarnym i karmiącym z depresją podaje się sertralinę. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale wg aktualnego stanu wiedzy najlepsze z możliwych, lepsze niż odstawienie przez kobietę leku lub odstawienie dziecka od piersi. Lekarz autorki nie jest na bieżąco, dlatego dobrze by było, aby znalazła innego (o ile "musi" kontynuować ciążę).
                  • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:34
                    > o ile "musi" kontynuować ciążę

OJP. Kobieta jest w upragnionej ciąży, przyszła po radę odnośnie leczenia, a ta jej aborcję sugeruje. Kobieta kobiecie, jedna matka drugiej matce. Brawa dla tej pani.
                    • aguar Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:43
                      Poważnie chora kobieta zachodzi w ciążę, która nie jest obojętna dla jej zdrowia. W normalnym świecie rozważa się wtedy różne opcje.
                      • keskusta Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 18:12
                        "Kobieta kobiecie, jedna matka drugiej matce."
                        Kobieta kobiecie e-matkąsmile
                        • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 20:17
                          Dziękuję za wszystkie wpisy. Czytam wasze wpisy i chciałabym tylko uścislic że nie ustalam sobie sama dawek bo tak jak mam brać jeden proszek dziennie tak biorę. Tylko dzielę go na cztery i przyjmuje w odstępach czasu ale w ciągu jednego dnia. W moim "chorym" umyśle zrodził się pomysł ze to może spowoduje że lek nie będzie od razu w takim stężeniu przenikal ale dawka będzie taka sama. Może się mylę i dlatego pytałam co o tym sądzicie. Wpisy sugerujące aborcję pominę, nazywajace mnie nieodpowiedzialna też. Nie chcę żebyście głaskaly mnie po głowie. Owszem przyznaje że informacja o ciąży była dla mnie zaskoczeniem bo miałam problemy żeby w nią zajsc. Jeszcze na etapie planowania ciąży rozmawiałam nie raz z moją psychiatra i ona cały czas uparcie twierdziła że najlepiej w ciaze nie zachodzić. Łatwo powiedzieć. Mi tego instynktu nie udało się stlamsic.
                          • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 20:27
                            Przeraża mnie tylko to że takie osoby jak ja są przez niektórych postrzegane w ten sposób. Nie żyłam w bajce i wiem że ludzie mają różne poglądy ale jestem w wielkim szoku ze niektóre osoby piszą takie rzeczy. Najlepiej żebym poddała się aborcji albo ukryła się w lesie i tam żyła. W nikt chyba nie pomyślał że ja też nie urodziłam się z depresja. Nigdy nie wiecie czy was też to nie dotknie. Nawet nie bezpośrednio. Mi też gdyby ktoś powiedział kiedyś że będę miała depresję. Nie uwierzyłabym. Depresja była tylko dla mnie kolejnym tematem. Przeczytałam i zapomniałam. Niestety okazało się że I mnie ona dotknęła. Po momentach wyparcia przyszedł czas pogodzenia się z tym i sprobowania normalnego funkcjonowania tyle że z lekami.
                            • niutaki aleksandrawielka76 18.09.17, 20:36
                              nie przejmuj sie dziewczyno, tylko zyj kiss znajdz dobrego lekarza, ciesz sie ciaza, lecz sie. Ja cierpie na depresje, mam dwoje dzieci, karmie piersia wink i mam wywalone na to co kto gada. Trzymaj sie, nie jestes sama!
                            • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 21:00
                              Nie przejmuj się idiotkami. Ciesz się okresem ciąży smile

Nakłanianie kogoś do aborcji w Polsce jest karalne - moderacja na ematce daje ciała pozwalajac by takie posty wisiały.
                              • aguar Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 07:56
                                "Nakłanianie kogoś do aborcji w Polsce jest karalne - moderacja na ematce daje ciała pozwalajac by takie posty wisiały."
                                Aborcja w Polsce jest legalna, jeśli ciąża zagraża zdrowiu matki.
                                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 07:58
                                  Naprawde spodziewalas sie, ze Lauren zna prawo😂
                              • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 07:56
                                Lauren zloz podanoe o prace na Wiejskiej.W sam raz nadajesz sie na dyplomatke Pisu.Jedyny argument to wyzywanie od idiotow i teksty o Hitlerze😂
                                • triss_merigold6 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 08:19
                                  Edel, MSZ ma budynki przy Al. Szucha, a nie na Wiejskiej, a Sejmowa Komisja Spraw Zagranicznych nie rekrutuje dyplomatów.
                                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 08:47
                                    Suoer to niech skalda na Szucha.
                                • lauren6 [...] 19.09.17, 08:59
                                  • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:08
                                    Po pierwsze nie mam kochasia,po drugie mam wyksztalcenie,po trzecienigdy nie zmienialam nikomu pieluch oprocz wlasnego dziecka, po czwarte pracowanie w firmie rodzinnej jest normalne i zanim poznalam partnera pracowalam jak kazdy inny.
                                    • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:01
                                      Czy ja pisałam o tobie?
                                      Uderz w stół...
                                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 17:04
                                        Coz za przyoadek, ze pod moim postem i owszem wszyscy wiedza,ze pisalas do mnie,to sa twoje stale teksty w moim kierunku😂
                            • zabka141 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 22:08
                              Ludzie w internecie pozwalaja sobie na wiecej niz w realnym zyciu. I troche wylewaja swoje frustracje.
                            • evee1 Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 23:45
                              Ciesz się ta ciąża. I nie przejmuj się wpisami tych, które jak katarynki wmawiają Ci, że jesteś nieodpowiedzialna i urodzisz chore, ba, upośledzone (WTF?!?) dziecko. One swoje, a wyniki badań mówią coś przeciwnego i choć ryzyko istnieje (jak w każdej ciąży), to nie jest tak wysokie, żeby się tym zamawiać.
                          • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 10:14
                            Aleksandro, co do dzielenia dawki leku na części - tak właśnie się robi w ciąży celem utrzymania w miarę jednolitego stężenia leku we krwi, tak więc - nie martw się. Tym niemniej, powinnaś była skonsultować to z lekarzem. Zapisałaś się już do innego psychiatry? Być może, zaleci ci on zmniejszenie dawek, lub też odstawienie/znaczące zmniejszenie przed samym porodem.

Trzymaj się. Nikt z tu komentujących - i w ogóle nikt na świecie - nie jest w stanie stanąć na twojej drodze ku byciu dobrą, kochającą matką. Chciałaś tego dziecka, życzysz mu wszystkiego co najlepsze, przyjdzie na świat kochane i chciane - i to już jest bardzo dużo. Bardzo możliwe, że jego urodzenie i obecność w twoim życiu pomoże ci przezwyciężyć twoją chorobę, a przynajmniej dostarczy ci dodatkowej motywacji do radzenia sobie z nią. Chyba u mnie tak właśnie jest. smile Pozdrawiam!
                • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 20:17
                  W koncu to nie im sie urodzi uposledzone dziecko.
      • jolie Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:23
        OT - dyskusja zmierza w absurdalną stronę. Mieszkanie w Krakowie jako teratogen porównywalny z lekami stosowanymi w czasie organogenezy. (Nie, nie twierdzę, że autorka urodzi chore dziecko, a potrzebę bycia matką bardzo dobrze rozumiem.)
        • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:30
          Ale dlaczego to ma być absurdalne? Benzo(a)piren i pył PM2,5 niestety są substancjami o udowodnionej szkodliwości, potwierdzonej badaniami, i niestety - również oddziałują na płód w okresie organogenezy.
          Ja również nie twierdzę przecież, że krakowianki nie powinny mieć dzieci wink To tylko logiczna konsekwencja rozumowania obecnego u części dyskutantek.
          • jolie Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:34
            Smogu w czasie ciąży można unikać czy też ograniczyć jego wpływ do minimum.
            • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:46
              Chyba niewiele przyszłych matek się jednak wyprowadza z Krakowa (czy szerzej - południa Polski), a całkiem nie oddychać też trochę trudno wink Pewnie większość spośród tych 500 badanych z cytowanej wyżej publikacji starało się minimalizować szkodliwy wpływ smogu, a jednak dało się zauważyć wyraźny wpływ tego czynnika na rozwój dzieci.

Zresztą, nie o to chodzi - chciałam napisać, że rzadko która ciąża tak naprawdę ma miejsce w "idealnych warunkach", więc to nie jest tak, że branie leków jest jakimś jedynym w swoim rodzaju, wyjątkowym zagrożeniem. Wiadomo, że każda przyszła matka chce stworzyć swojemu dziecku jak najlepsze warunki -najlepsze JAK TO MOŻLIWE, z idealnymi warunkami rzadko kiedy mamy do czynienia.
            • migona Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:49
              Owszem, można. Tylko, że rzadko która kobieta w ciąży mieszkająca w Polsce (żrący w oczy smog to nie tylko Kraków, nie tylko większe miasta) postanawia się przeprowadzić w czystsze rejony. Nie widać też kobiet w ciąży noszących maski z filtrem, domowe oczyszczacze powietrza też nie są na wyposażeniu przeciętnego mieszkania. Niewychodzenie na spacery, kiedy Majchro (czy inny prezydent) zarządzi, że "normy przekroczone tak, że mi nie darują i muszę jechać do pracy tramwajem" to kosmetyka. Tym bardziej, że normy czystego powietrza (znaczy "prezydent miasta może jechać do pracy swoją limuzyną) się różnią na naszą niekorzyść w porównaniu z nieco bardziej cywilizowanymi w tym temacie krajami. A i system ostrzegania taki sobie.
              • jolie Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 17:59
                Maski są w Krakowie coraz powszechniejsze (w mojej rodzinie mają wszyscy, widzę to też w szkole u dzieci), oczyszczacz powietrza również posiadam. Bardzo dużo ludzi korzysta z bierzących komunikatów o stanie powietrza (aplikacje w telefonie). Niestety ludzie nie przestaną palić śmieciami i nie przesiądą się do komunikacji miejskiej. Kończę, bo to OT.
        • turzyca Re: Ciąża podczas depresji 18.09.17, 21:19
          Akurat w przypadku sertraliny udowodniono brak teratogennego działania w trakcie organogenezy.
    • depompadur Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 08:18
      Bardzo przykro czyta się niektóre wypowiedzi. Widać jak wiele jest jeszcze to zrobienia w tym temacie, bo poziom wiedzy części tu wypowiadających się jest po prostu przerażający. Wiem, że część osób w internecie pozwala sobie na więcej, wygłaszając opinie, które w życiu realnym nie przeszłyby im przez usta. Ale żeby proponować kobiecie aborcję? Sugerować odebranie narodzonego już dziecka? Gdybyśmy mieli do czynienia ze zdrowym człowiekiem, który ma silną budowę psychiczną, mogłabym to jeszcze jakoś zrozumieć. Przeczyta, machnie ręką i pójdzie swoją drogą. Ale żeby pisać takie rzeczy kobiecie, która ma zaniżone poczucie wartości z powodu depresji? To tak jakby powiedzieć choremu na depresję: "Weź się w garść. Nic ci nie jest!". Jak niewiele trzeba wiedzieć o depresji żeby pozwolić sobie na takie komentarze.
      Aleksandrawielka76. Myślę, że odpowiedź znasz. Jeśli wiesz, że nie dasz rady bez leku to chyba lepiej go dalej stosować. Przegadaj sprawę z lekarzem. Być może będzie można go zamienić na inny lek, o podobnym działaniu, a z mniejszą szkodą dla ciąży. Jeśli masz do lekarza zaufanie, postępuj tak jak Ci zaleci. Rozważ też psychoterapię, która - jeśli trafisz na właściwego dla Ciebie terapeutę - potrafi czynić cuda. Wiadomo, że nie od razu będą efekty, ale warto zacząć. Jeśli trafisz na niewłaściwego terapeutę, nie zrażaj się. Szukaj do skutku. W końcu go znajdziesz. I spróbuj skierować myśli na tory pozytywne. Jesteś w ciąży, będziesz mieć upragnione dziecko. Ciesz się tym. Będzie dobrze smile
      • aguar Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 08:30
        Wszystko fajnie tylko właśnie dziecko potrzebuje matki, która jest zdrowym człowiekiem z silną budową psychiczną, a nie takiej, która ma zaniżone poczucie wartości z powodu depresji. Macierzyństwo to o wiele większe wyzwanie niż najgorsze z naszych komentarzy.
        • morgen_stern Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 08:52
          aguar napisała:

> Wszystko fajnie tylko właśnie dziecko potrzebuje matki, która jest zdrowym czło
          > wiekiem z silną budową psychiczną, a nie takiej, która ma zaniżone poczucie war
          > tości z powodu depresji. Macierzyństwo to o wiele większe wyzwanie niż najgorsz
          > e z naszych komentarzy.

Bardzo jej te wasze komentarze pomagają, serio, zwłaszcza, że dziewczyna już jest w ciąży. Na pewno zbuduje na tej podstawie silniejsza konstrukcję psychiczną. Cisną mi się na usta pytania o twoja konstrukcję psychiczną, bo co do intelektualnej po tej wypowiedzi już raczej nie mam wątpliwości. Że też wam nie wstyd takie rzeczy wypisywać, kobiety.
        • pade Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 09:08
          aguar napisała:

> Wszystko fajnie tylko właśnie dziecko potrzebuje matki, która jest zdrowym czło
          > wiekiem z silną budową psychiczną, a nie takiej, która ma zaniżone poczucie war
          > tości z powodu depresji. Macierzyństwo to o wiele większe wyzwanie niż najgorsz
          > e z naszych komentarzy.

Aguar, dobrze kojarzę, że Ty też do zdrowych nie należysz?
          • aguar Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 09:17
            Dobrze kojarzysz.
            • pade Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 09:36
              I co? Żałujesz, że masz dzieci? Twoje dzieci żałują, że się urodziły i cierpią z powodu Twojej choroby i Twojego stanu psychicznego związanego z chorobą?
              • aguar Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 10:13
                Mam jedno i nie żałuję. Myślę, że cierpi. Niby się staramy, żeby było normalnie, ale i tak nigdy nie jest. Czy syn żałuje, że się urodził? Kto wie, co czas pokaże, liczę się, że może być różnie. Na razie jest na wdzięcznym etapie, kiedy się bardzo kochamysmile
                • pade Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 10:59
                  Nie wiem czy zdajesz sobie z tego sprawę, ale w ŻADNEJ rodzinie nie ma idealnych warunków.
                  To, że Tobie jest ciężko nie upoważnia Ciebie, ani nikogo innego do pognębiania kobiety w ciąży.

I już nie tylko do Ciebie: ten wątek to jest jakieś szambo. Czasem czytam Edel i się zastanawiam, czy może być coś gorszego niż to co już napisała i okazuje się, że może. Ba, Edel znajduje popleczników. Ciarki mnie przechodzą, jak pomyślę, że mijam je gdzieś na ulicy i robią takie miłe wrażenie...
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:07
                    Wiesz, moim zdaniem to co robi autorka jest nieodpowiedzialne. Nie o to chodzi, żeby nie miała dziecka, tylko że powinna się do tego sensownie przygotować. Poszukać psychiatry i ginekologa, którzy ją wspólnie poprowadzą - mając na uwadzę zarówno dobrostan matki jak i dziecka. A nie, że sobie radośnie zachodzi w ciążę, bo zapewne myśli, że to pomoże jej się uporać z depresją (moim zdaniem ją tylko pogłębi - jeśli tylko cokolwiek z dzieckiem będzie nie tak - choćby głupia asymetria ułożeniowa, którą szybko idzie wyprowadzić), sama kombinuje z dawkami leków i nie wiadomo czy w ogóle jest szczera sama ze sobą.

Resztę napisałam niżej.
                    • fornitta69 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:13
                      Ach, ta falszywa troska. I te teorie o zachodzeniu w ciaze, zeby sie uporac z depresja- jak na to wpadlas Sherlocku? wink Po prostu masz ochote przylaczyc sie do linczu, juz sie tak nie kryguj. Rzyg. Caly ten watek jest ohydny.
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:17
                        Jassne, Ty kolejny raz wiesz lepiej co ja chcę napisać. Zajmij się swoją fit ciążą.
                        • fornitta69 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:22
                          ?? Chyba mnie z kims mylisz tongue_out No i co, lepiej sie poczulas dorzucaja swoje pouczajace (i mega odkrywcze) trzy grosze w tym watku?
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:26
                            Siebie rozliczaj.
                            • fornitta69 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:29
                              Moze tez bys to zrobila? Siebie rozliczaj a nie autorke watku o ktorej sytuacji wiecej sobie dopowiadasz, niz wiesz? Sorry, ze ci psuje zabawe, snuj dalej swoje madrosci i badz przekonana o ich przydatnosci.
                    • pade Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:40
                      zuleyka.z.talgaru napisała:

> Wiesz, moim zdaniem to co robi autorka jest nieodpowiedzialne. Nie o to chodzi,
                      > żeby nie miała dziecka, tylko że powinna się do tego sensownie przygotować. Po
                      > szukać psychiatry i ginekologa, którzy ją wspólnie poprowadzą

Przecież autorka o to pyta. Co dalej robić. NIE PYTA o to czy jest odpowiedzialna i czy naszym zdaniem jest w stanie wychować dziecko. NIE PYTA również czy powinna je urodzić.

- mając na uwadzę
                      > zarówno dobrostan matki jak i dziecka. A nie, że sobie radośnie zachodzi w cią
                      > żę, bo zapewne myśli, że to pomoże jej się uporać z depresją

Skąd ten pomysł?

(moim zdaniem ją t
                      > ylko pogłębi - jeśli tylko cokolwiek z dzieckiem będzie nie tak - choćby głupia
                      > asymetria ułożeniowa, którą szybko idzie wyprowadzić), sama kombinuje z dawkam
                      > i leków i nie wiadomo czy w ogóle jest szczera sama ze sobą.
                      >
                      > Resztę napisałam niżej.

Trudno być szczerym w takim społeczeństwie jak nasze. W którym jest pełno kołtuństwa i w którym chorych na depresję czy nerwicę lękową obraża się, wyśmiewa, lekceważy i poucza.
                      Ja uważam, że przyznanie się do depresji wymaga ogromnej odwagi. Dużo większej niż przyznanie się, że ma się niepełnosprawne dziecko.
                      • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:11
                        Pytac sie powinna lekarza, a nie na forum, z tego co wynika lekarz byl przeciwny.Pytanie o dawkowanie leki na forum?tak to jest skrajnie nieodpowiedzialne.
                        • pade Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:34
                          Stały lekarz powiedział NIE, więc jest bardzo prawdopodobne, że dziewczyna boi się przyznać kolejnemu, ba, boi się szukać, w końcu tego zna od lat.
                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:42
                            Powiedzial "nie"nie bez powodu.Mnostwo osob z depresja zachodzi w ciaze,ale najpierw to konsultuje z lekarzami.jesli mowia nie zgodnie to odklada ciaze w czasie
                          • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:54
                            Mleko sie wylalo, i jedyne co pozostaje to powiadomic ginekologa o depresji moze akurat prowadzil juz takie ciaze, i wspolpracuje z jakims psychologiem.Moze sie okazac, ze nie prowadzil i nie chce prowadzic,wtedy nalezy przetrzepac internet i udac sie do takiego,ktory sie zna.Tyle w temacie tego co mozna zrobic.
                            Nie zmienia to faktu , ze autorka jest skrajnie nieodpowiedzialna osoba.
        • asia_i_p Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 19:17
          Jako matka dwójki dzieci, polemizowałabym.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 11:03
      Mnie jeszcze zastanawia co będzie jeśli nie daj boże dziecko będzie wymagało leczenia, badań, rehabilitacji itp. czy ta matka to udźwignie...co na to wszystko mąż autorki? Czy on jest na to wszystko gotowy? Czy on w ogóle wiedział, że płodzi potomka?
      Czy autorka sobie bez problemu poradzi w razie jeśli okaże się, że dziecko również będzie mieć depresje endogenną?

Ok, można urodzić dziecko w swojej chorobie. Tylko pytanie czy otoczenie autorki ją w tym wspiera, czy jest gotowe poświęcić swój wolny czas na opiekę nad jej dzieckiem, kiedy jej organizm odmówi posłuszeństwa a tabsy nie będą działać jak należy? Co na to wszystko mówi ginekolog [prowadzący ciążę? Nie wiem jak jest - ale wydawało mi się, że w takich przypadkach psychiatra i ginekolog powinni współpracować. Dużo pytań.

Skoro autorka jest już w ciąży - to powinna zrobić z mężem i rodziną plan działania, szczerze rozmawiać z psychiatrą i ginekologiem i psychoterapeutą.
      • 1st.world.problems Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 12:29
        przeciez lekarza psychiatry bedzie dopiero szukac metoda prob i bledow, ginekologa i psychoterapeuty nadal brak. chyba oczywiste, ze powinna byla skonsultowac sie ze wszystkimi trzema ZANIM zaczelaby w ogole planowac jakakolwiek ciaze. watkodajce gratuluje ogarniecia i zaslepienia wlasnym egoizmem. skoro juz teraz jest ciezko zalamana nerwowo, co bedzie w pologu?
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:25
          Ja tam nie wierze, ze ktora kolwiek z forumek broniacych autorki majac obciazenie obojetnie jakie czy to psychiczne, czy choroby genetyczne w rodzinie czy majac juz wiek w ktorym ryzyko chorob jest wieksze tak po prostu powiedziala jakos to bedzie i nie konsultiwala nic.
      • lauren6 Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 12:59
        Tyle wiemy o nas samych na ile nas sprawdzono. Możesz sobie teoretyzować na temat teoretycznej niepełnosprawnosci dziecka autorki oraz reakcji jej i jej męża na te niepełnosprawność.

Słyszałam o wielu facetach, którzy nie byli chorzy na depresję, a po usłyszeniu diagnozy porzucali swoją kobietę i ich dziecko.

Powiem wiecej: wiele kobiet po diagnozie dziecka zaczyna chorować na depresję i radzą sobie. I ze swoją chorobą, i z chorobą dziecka. Nie rozumiem jakim prawem śmiesz w ten sposób oceniać autorke wątku i wmawiasz jej, że sobie nie poradzi.
        • edelstein Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 13:18
          Moge ci zagwarantowac, ze gdyby autorka napisala:sluchajcie, mam depresje i jestem w ciazy,nie wiem jak udzwigne , ale mam wsparcie osychologa/psychiatry na stale wspolpracujacego z moim ginekologiem, moi rodzice wspieraja mnie mam ich pelne poparcie,maz ma plan w razie gdyby mi sie pogorszylo itd.
          Wtedy odpowiedzi bylyby zupelnie inne.Aktualnie mamy,lekarz przeciw,rodzice niezbyt zachwyceni,maz niewiadomo co,brak opieki sychologiczno-ginekologicznej z wspolpraca.Jednym slowem nieodpowiedzialnie i to bardzo.
          • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 14:33
            spoko - Rzecznik PRaw Dziecka juz niedlugo zalatwi taki problem za kobiety , po prostu wsadzi sie je na oddział zamnkniety gdzi ebedzie monitorowana i pilnowana aby niczego nie brała i nie piła , całą sprawe poprowadzi sąd karny a płód bedzie miał ustanowionego adwokata
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,22344831,kobieta-w-ciazy-kontra-adwokat-dziecka-poczetego-szokujaca.html
            • 1st.world.problems Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 18:53
              Niech jeszcze na koniec pozbawia praw rodzicielskich i wysterylizuja. Mylisz depresje z alkoholizmem.
              • mozambique Re: Ciąża podczas depresji 26.09.17, 10:29
                to ty chyab nie czytałas tego projektu ? wyraznie stanowi ze bedzie dotyczyc kobiet zazywajacych uzywki ( kofeine takze?) oraz "srodki psychogenne"
        • zuleyka.z.talgaru Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 20:55
          Ja jej wmawiam? Cytuj.
          • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 00:55
            Kochane bardzo dziękuję za słowa wsparcia i podtrzymywania na duchu. Daje mi to kopa do działania i wiarę że będzie dobrze. Wiem również że przede mną długa droga i wyzwanie. Do lekarza psychiatry innego niż ten co mnie prowadzi jestem umówiona. Ginekolog u którego prowadzę ciaze powiedział że nie zna tego leku i o nim poczyta. Na następnej wizycie mamy wszystko obgadać. Będę już też po spotkaniu z psychiatra więc mam nadzieję że uda mi się już coś konkretnego ustalić.
            • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 01:15
              Nie traktuje dziecka jako lekarstwa na depresję. Nie wiem skąd ten pomysł. Mój mąż chciał mieć dziecko, wiedział w jakim jestem stanie, co mi dolega i był świadomy że w te ciaze mogę zajsc. Chociaż ostatnio straciliśmy nadzieję bo długo się nie udawało. Moi rodzice owszem są sceptycznie nastawieni ale do ślubu też byli sceptycznie nastawieni j do tego że się od ich wyprowadze i będę mieszkać sama z mężem też. Też mam ich wsparcie ale oni mam wrażenie że nie rozumieją do końca tego co mi dolega. Czasem słyszałam od nich coś na kształt "weź się w garsc".
              • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 01:25
                Moja mama że stanu euforycznego że super i damy radę wspólnie bo mi pomogą i mogę na nich liczyć popada w skrajnośc że jak ja dam sobie radę i żebym odstawila jak najszybciej leki. Na informacje ze ciężko mi będzie bez nich mama odpowiada że muszę być teraz silna i myśleć nie tylko o sobie.
                • aleksandrawielka76 Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 01:28
                  Tata za to całuję mnie w czoło i powtarza jak mantre że będzie dobrze.
                  • katia.seitz Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 05:28
                    smile

Wiesz, wsparcie ze strony rodziców jest ważne, i myślę że dadzą ci je - na ile będą umieli. Z drugiej strony, oni nie są profesjonalistami od depresji, stąd czasami mogą mówić nie najmądrzejsze rzeczy, tak jak twoja mama. Dobrze byłoby wypracować sobie taką postawę, żeby nie przejmować się tym, co twoja mama mówi na temat leków - przecież nie jest specjalistką w tej kwestii. Bardzo potrzebujesz teraz mądrego psychiatry. Dziwi mnie, że twój ginekolog "nie zna tego leku" - przecież to jest od dziesięcioleci stosowany, dobrze znany specyfik uncertain

Jeśli chcesz, możesz napisać do mnie na priv (tylko muszę uaktywnić pocztę, bo jej nie używam wink z jakiej miejscowości jesteś, to może uda się poszukać dobrego specjalisty.
                  • niutaki Re: Ciąża podczas depresji 20.09.17, 08:01
                    aleksandrawielka76 napisała:

> Tata za to całuję mnie w czoło i powtarza jak mantre że będzie dobrze.
                    i ma racje smile
      • asia_i_p Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 19:23
        Każde z tych pytań należy sobie zadać będąc w ciąży, nawet jeśli się jest całkowicie zdrowym.

Ktoś tutaj radził, i dobrze, żeby poszukać ginekologa w szpitalu o wysokim stopniu referencyjności. Ja doradziłabym jeszcze ignorowanie forum, bo z doświadczenia, co prawda tylko depresji poporodowej, wiem, jak forumowe dobre rady podszyte potępieniem rozwalają samopoczucie.
    • kobieta_z_polnocy Re: Ciąża podczas depresji 19.09.17, 15:35
      Wiesz, nie mogę nie zapytać: czemu nie poczekałaś ze staraniami o ciążę do konsultacji z innym lekarzem?

Być może twoja obecna psychiatra źle ci doradza - nie można tego wykluczyć, ale czy nie byłoby odpowiedzialniej najpierw zadbać o plan leczenia na okres ciąży, a potem się o nią starać?
      Bo w tej chwili:
      a) podjęłaś decyzję wbrew zaleceniom lekarza
      b) na własną rękę dawkujesz sobie leki (jedna tabletka rozdrobniona na cztery części).

No ale jesteś w ciąży - gratulacje. Obiecaj nam jednak proszę, że będziesz dbać o siebie (czytaj: iść do lekarza). Pojawienie się dziecka to olbrzymi stres w życiu - nawet osób nieobciążonych depresją, a ty masz być dla dziecka opoką, a nie ciężarem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka