17.09.17, 21:58
Jak często i z jakich okazjii emama obdarowuje osoby z poza swojej najbliższej rodziny? Czy poza prezentami dla męża czy dzieci praktykujecie dawanie czegoś (drobiazgów albo i niedrobiazgów) rodzicom, dziadkom, rodzeństwu, przyjaciołom?
Tak mnie naszło, bo w rodzinie z której się wywodzę obyczaje całkiem inne niż w rodzinie męża w tym zakresie.
Obserwuj wątek
    • 1234wxyz Re: Prezenty 17.09.17, 22:03
      Dziwne pytanie. Jak ktoś robi np. imprezę urodzinową albo parapetówę to wydaje mi się dość logiczne że nie idę z pustymi rękami.
      • mamablue Re: Prezenty 18.09.17, 15:23
        To jasne. Ale np.teściowie byli szczerze zdziwieni z powodu obdarowania ich z okazji rocznicy ślubu. I sami też nigdy o naszej nie pamiętają, nie mówiąc o prezentach (nie to że czekam, ot inny obyczaj).
        • z_lasu Re: Prezenty 18.09.17, 15:34
          A widzisz. Dla mnie rocznica ślubu nie jest świętem rodzinnym, tylko świętem pary - dajcie bogowie - zakochanych. Ani moi rodzice, ani teściowa nie składają nam życzeń z tej okazji, my moim rodzicom również nie. Ale wszyscy pamiętamy wzajemnie o swoich urodzinach i imieninach, składamy życzenia, wpadamy na kawę z kwiatkiem i bombonierką. Ale rocznica ślubu to dla nas taki "dzień zakochanych".
    • nickbezznaczenia Re: Prezenty 17.09.17, 22:04
      Prezenty z okazji: urodzin, imienin i Gwiazdki.

Dzieci bez okazji.
    • mikams75 Re: Prezenty 17.09.17, 22:09
      rodzicom, dziadkom - tak, przyjaciolom - tez, zalezy jaka okazja - rocznica jakas, awans, parapetowka.
    • kondolyza Re: Prezenty 17.09.17, 22:12
      my z mezem sobie nawzajem kupujemy prezent z okazji urodzin,wypas z okazji rocznicy i drobiazg z okazji imienin zazwyczaj ksiazkę. na gwiazdkę sobie nie dajemy prezentow ale zazwyczaj kupujemy cos sobie do domu dla przyjemnosci np nowy ecpress do kawy,konsole do gier, jakis gadżet elektroniczny itp
      dzieviom naszym i naszego rodzenstwa: urodziny,imieniny,gwiazdka.
      Dzieciom znajomych-przy okazji odeiedzin drobiazg (np kolorowanka,ksiazka,spineczki do wlosow) oraz prezenty jesli jest impreza urodzinowa
      Rodzenstwu-z okazji urodzin,ja swojej siostrze takze na imieniny
      Przyjaviołom-poza proszonymi imieninami,urodzinami,parapetowkami i rocznicami -to oczywiste ze prezent,to mamy tez kilkoro tak bliskich przyjaciol ktorym kupujemy prezent na urodziny i na gwiazdkę,nawet jesli cos sie stanie i sie nie zobaczymy akurat wtedy to prezent "czeka" i jest dawany przy okazji.
      Babciom i dziadkom moim i meza-imieniny,urodziny i gwiazdka
      Rodzicom i tesciom-imieniny,urodziny,gwiazdka i rocznica slubu.
    • jem.gluten.i.cukier Re: Prezenty 17.09.17, 22:47
      Rodzeństwa ani dziadków nie posiadam
      Rodzicom na imieniny, urodziny, pod choinkę, drobiazg na mikołajki, dzień ojca i dzień matki
      Z przyjaciółkami obdarowujemy się na imieniny, urodziny i pod choinkę
      Dzieci przyjaciół - prezenty na święta
      Za to nie praktykuję zwyczaju, że "do domu, gdzie są dzieci nie wypada z pustymi rękoma" - uważam go za wyjątkowo głupi.
    • fomica Re: Prezenty 17.09.17, 23:06
      Poza mężem i dzieckiem (z którymi mieszkam na co dzień), właściwie nie praktykuje prezentów "z okazji". Z rodziną spotykam się co kilka tygodni, czasem miesięcy, bardzo rzadko bywa tak, że widzimy się konkretnie w dzień urodzin czy imienin, więc nawet jeśli zaplanuję prezent to i tak będzie wręczony np. 2 tygodnie po czasie, przy okazji spotkania. A czasem bywa i tak, że wiedząc, że sie i tak nie spotkamy niczego nie kupuję, bo 2 miesiące po terminie to już głupio wręczać prezent urodzinowy.
      Częściej zdarza mi się przywozić coś z wyjazdów, tych dalszych, egzotycznych, taki prezent-pamiątkę, bez okazji.
      Natomiast moja teściowa nie uznaje żadnych okazji - obsypuje prezentami nas, wnuki, dalsza rodzinę. Drobiazgami, torbami, sprzętami kuchennymi, ściereczkami smile, nie mówiąc o zabawkach czy ubrankach dla dzieci. Po prostu lubi dawać, w ogóle tego nie planuje.
    • butch_cassidy Re: Prezenty 17.09.17, 23:14
      Rodzicom i najbliższym przyjaciołom (oraz ich dzieciom - tu też dzień dziecka) na imieniny, urodziny, gwiazdkę. I to niezależnie, czy zapraszają czy nie.
      Z dalszych osób, owszem, ale tylko jak zapraszają na imprezę z okazji tych urodzin, itp.
      • mamablue Re: Prezenty 18.09.17, 15:24
        A jak się widzisz 3 tyg po okazji? Prezent się należy czy nie?
        • tt-tka Re: Prezenty 18.09.17, 15:36
          Nie traktuje w kategoriach "nalezy sie" - jezeli osoba jest lubiana i chce zrobic jej prezent, a w dodatku trafilam/wyszukalam cos ladnego, daje. Okazja moze byc np to, ze wlasnie sie spotykamy smile
          • bi_scotti Re: Prezenty 18.09.17, 15:56
            Mnie osobiscie jak najbardziej selfishly sprawia przyjemnosc kupowanie i dawanie prezentow. W sumie komukolwiek i kiedykolwiek wink Tak wiec kupuje i daje. Z okazji, bez okazji, z wymyslonej okazji, bo mi sie skojarzylo, bo o kims pomyslalam gdy cos zobaczylam ... whatever. Rodzina i znajomi toleruja a wlasciwie chyba czasem i oczekuja tongue_out Koledzy w pracy przywykli, niektorzy tez tak maja lub nauczyli sie miec. Ludzie dobrzy sa smile Cheers.
          • butch_cassidy Re: Prezenty 18.09.17, 16:09
            tt-tka napisała:

> Nie traktuje w kategoriach "nalezy sie" - jezeli osoba jest lubiana i chce zrob
            > ic jej prezent, a w dodatku trafilam/wyszukalam cos ladnego, daje.
            Otóż to.
    • arwena_11 Re: Prezenty 18.09.17, 16:08
      Ale z okazji czy bez okazji? Na urodziny/imieniny dzień matki/babci/ojca itd zawsze dajemy prezenty. Do tego rodzicom przywozimy jakiś fajny prezent regionalny (alkohol czy coś nietypowego do jedzenia ) z wakacji.

Obcym - jak jesteśmy zapraszani na jakąś imprezę - to zawsze dajemy prezent.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka