Dodaj do ulubionych

Wycieczka objazdowa

18.09.17, 12:34
Napisalam na forum podroze ale tam odzew zerowy a wiadomo ze ematka wie wszystko.

Byl ktos na wycieczce objazdowej na Kubie? warto? Znalazlam w dobrze znanym biurze podrozy wlasnie taka wycieczke, 9 dni objazd, 4 dni wypoczynek i wlasnie sie zastanawiam. Nigdy jeszcze nie bylam na wycieczce zorganizowanej, zawsze wszystko organizowalam na swoja reke ale teraz jakos tak mnie naszlo.... Generalnie interesuje mnie jak jest na takich objazdowkach/zorganizowanych wycieczkach.
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 16:12
      Na objazdówce byłam tylko raz, dawno temu, we Włoszech, więc nie wiem, czy w ogóle można porównywać. W każdym razie to był maraton - ciągle w biegu, ciągle w ruchu. Pakowanie, rozpakowywanie, na godzinę na zbiórkę... Wtedy mi to tak nie przeszkadzało, teraz bym nie pojechała.
      • dyzurny_troll_forum Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 16:19
        butch_cassidy napisała:

> Na objazdówce byłam tylko raz, dawno temu, we Włoszech, więc nie wiem, czy w og
        > óle można porównywać. W każdym razie to był maraton - ciągle w biegu, ciągle w
        > ruchu. Pakowanie, rozpakowywanie, na godzinę na zbiórkę... Wtedy mi to tak nie
        > przeszkadzało, teraz bym nie pojechała.

Potwierdzam, byłem w Turcji na Orient -nomen omen- Express z Itaką, Express był niesamowity, mało spania, jedzenie w biegu, większość dosypiała w autobusie. Męczące strasznie, ale dokonywało się rzeczy niemożliwych przy normalnym zwiedzaniu np. rejs po Bosforze zaczęliśmy jakoś koło 7:00 (rano). I w sumie można rzucić okiem (nie zwiedzić) jednak wiele rzeczy w ciągu jednego tygodnia. Miało swój urok!
    • catroux Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 16:23
      Ile kosztuje taka przyjemność? Kuba jest tania (jeśli mieszkasz w casas particulares), bezpieczna i bardzo łatwa do zjeżdżenia, imo nic nie przemawia na korzyść wyjazdu zorganizowanego. Tylko musisz sie rozeznac w cenach wcześniej, zeby Cie za bardzo w trąbę nie robili.
    • jeziorowa Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 17:38
      Jeśli zawsze jeździłaś "na własną rękę" to zastanów się, czy jesteś w stanie robić wszystko na komendę, iść tam gdzie ci karzą i na ile karzą, nie móc zostać dłużej tam gdzie chcesz, czekać na obcych sobie ludzi, którzy się zgubili, dziecko bolą nóżki, są zmęczeni itd. Jeżeli zwizualizujesz to sobie i nadal dla ciebie są to wakacje (a nie koszmar) to dopiero rozglądaj się za biurem.
    • leanne_paul_piper Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 17:45
      Ja bym nie pojechała, bo wychodzę z założenia, że nie po to wyjeżdżam za granicę, aby spędzać czas z Polakami. Poza tym wieczny pośpiech, wszystko w biegu, słabe hotele, uciążliwość spędzania wielu godzin w autokarze, niemożność decydowania gdzie spędzisz wieczór - naprawdę tak wyobrażasz sobie urlop?
      • lauren6 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 17:54
        > wychodzę z założenia, że nie po to wyjeżdżam za granicę, aby spędzać czas z Polakami.

big_grin big_grin big_grin toś jej doradziła big_grin
    • mikams75 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 17:56
      nie, objazdowki sa nie dla mnie, wole sobie sama organizowac czas, zatrzymac sie dluzej w miejscu, ktore mnie interesuje, zrezygnowac z czegos innego w zamian, poza tym nie lube biegac na komando i z zegarkiem w reku na urlopie.
      Znajoma byla i tylko potwierdzila moje obawy. Poza tym mam dziecko, z dzieckiem to tym bardzej nie widze czegos takiego.
    • lauren6 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 17:57
      > Generalnie interesuje mnie jak jest na takich objazdowkach/zorganizowanych wycieczkach.

Generalnie sama tyle nie zwiedzisz i tyle się nie dowiesz jak na objazdówkach. Program jest zaplanowany od wczesnego ranka do późnego wieczora. Wszędzie masz wykupionych przewodników, którzy znają okolicę, wiedzą np. kiedy należy wstać wcześniej by nie stać w długiej kolejce do muzeum, polecą jakieś ciekawe lokalne miejsca warte obejrzenia, których nie ma w przewodniku itd. Tyle, że to bardzo intensywna forma zwiedzania, więc może być męcząca.
      • bi_scotti Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:04
        Masz 9 dni wespol-zespol plus 4 dla siebie (nikt Ci nie karze "wypoczywac") - cokolwiek, na co masz ochote, nie zmiesci sie w pragramie zorganizowanym, mozesz sobie sama doorganizowac na te extra 4 days. Cuba jest super na kazdy rodzaj zwiedzania: w grupie, samodzielnie, na krotko, na dlugo. Jedyne, co odradzam to wynajmowanie auta. Lepiej zaplacic local taxi. Przepisy maja bezsensowne, nawet przy najmniejszej stluczce (regardless czyja wina), nie mozesz opuscic kraju az do sprawy a to czasem kilka tygodni, bywali pechowcy co musieli czekac cos kolo 3 miesiecy, bo ... ktos rozbil ich wynajete auto. Jak sie nic nie stanie to perfect, ale warto wiedziec, ze tak to dziala. Have fun!
        • mikams75 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:18
          i to niezaleznie od tego z jakiej firmy wzielo sie samochod i jakie ubezpieczenie sie wykupilo?
          • bi_scotti Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:25
            To nie ma nic wspolnego z car rental. To jest przepis drogowy. Sucks ale tak tam jest. Jak pogrzebiesz w Google to na pewno znajdziesz opowiesci pechowcow, ktorym sie to przydarzylo. Poniewaz sporo Canadians jezdzi na roznego typu wakacje na Kubie, od czasu do czasu nawet nasze media przypominaja, ze sie moze zdarzyc. To nie jest zle miejsce zeby byc stuck na np. extra 2 miesiace czekania na rozprawe big_grin tylko tak naprawde niewielu ludzi moze sobie na to pozwolic. Life.
        • skiela1 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:50
          W sumie to ma 2 dni dla siebie bo 2 pozostałe to wylot i przylot. Przylatuja wykończeni po 11 godzinnym locie i zwykle wypoczywaja, w drugą stronę podobnie.
      • jeziorowa Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:05
        Dokładnie wszystkie informacje, które wymieniłaś lauren6, a nawet więcej są w internecie (polecam szczególnie blogi podróżnicze). Nie trzeba jednak dostosowywać się do wielu obcych ludzi i robić wszystkiego "na gwizdek".
        • bi_scotti Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:12
          Osobiscie uwielbiam Cubans i mozliwosc posluchania local guides nie moze sie nawet w minimalnym stopniu rownac z info by Uncle Google suspicious A znajomosc jezykow obcych przez rzeczonych guides jest nieustajaco imponujaca, szczegolnie, ze wielu/wiekszosc (!) nigdzie po swiecie nie podrozowala. Cheers.
    • skiela1 Re: Wycieczka objazdowa 18.09.17, 20:31
      A kiedy ta objazdowka?
      Ostatni huragan nie zlitowal się nad Kubą, większość miast jest kompletnie zniszczonych. Polskie biura jak zwykle wykorzystują sytuacje i reklamują tania Kubę.
      • whitediamond Re: Wycieczka objazdowa 19.09.17, 10:35
        Spokojnie, wycieczka dopiero w styczniu/lutym a w tym czasie huraganow raczej nie ma. Program tez nie jest az taki napiety, popoludnia/wieczory sa wolne wiec nie ma stresu. Mysle o tej wycieczce zeby w koncu cos zobaczyc, zwiedzic, przez ostatnie 6 lat jezdze z malym dzieckiem na wakacje i to nie jest to samo (mam zamiar jechac z przyjaciolka). Tez sie zastanawiam jak jak zniose robienie wszystkiego na komende, i jakich ludzi tam spotkam, pewnie duzo od tego zalezy.
        • bergamotka77 Re: Wycieczka objazdowa 19.09.17, 10:58
          Dla mnie brzmi jak koszmar. Może zwiedzanie miast w weekend to jeszcze ale dłuższy wypoczynek? Kiedyś byłam na objazdowce Zamki nad Loara i w Paryżu i fakt, bylo super ale byłam nastolatka. Teraz jako dorosła wolę decydować o sobie i wg swoich zasad organizowac czas. Nie lubię pospiechu, dostosowywania się i zwiedzania na komendę. Dobre to było na koloniach teraz sama decyduje. Lubie na urlopie pospać, zjeść coś dobrego w swoim tempie, zwiedzać co chce, poczuć klimat kraju i spędzać czas nad woda na wodnych atrakcjach - sportach itp.. Nie kazdemu to samo pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka