Dodaj do ulubionych

Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkole

26.09.17, 20:01
Czy można się gdzieś na to poskarżyć?
"Patriotyczna" koszulka zawiera treści, których dokładnie nie przytoczę, ale coś jak "chwała wielkiej Polsce, bij złego Niemca", plus wielki element graficzny z orłem na pierwszym planie.

Jest to młody mężczyzna, który otwarcie manifestuje m.in. na Facebooku poglądy radykalnie nacjonalistyczne. Wobec dzieciaków raczej nie, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, moje dzieci uczy już kilka lat i nic takiego do mnie nie dotarło. Dodatkowo jest dobrym nauczycielem, profesjonalnym, zaangażowanym, lubianym przez uczniów. Mimo to nie chciałabym, żeby do szkoły przychodził w takiej odzieży. Czy mu wolno? A jeśli mu nie wolno, do kogo się zwrócić, aby go upomniał w tej kwestii? Do dyrekcji? Do kuratorium? Ktoś wie, jakie kompetencje mają organy w takiej sprawie, i czy w ogóle jakieś mają?
Obserwuj wątek
    • nenia1 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 26.09.17, 20:03
      Może jednak przytocz treść, będzie się łatwiej odnieść.
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:05
        Dzieciak dokładnie nie pamięta, a dopiero dziś otrzymał polecenie zapamiętania i/lub zapisania, kiedy ponownie w tym przyjdzie - bo dopiero dziś ja go w tym zobaczyłam, ale z daleka. Mówi coś typu "jednego martwego Niemca" i "chwała wielkiej Polsce". Nie znalazłam żadnego podobnego wzoru, więc pozostaje czekać, aż znów to założy.
    • joa66 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 26.09.17, 20:09
      Imho - jeżeli się potwierdzi tekst typu "zabij Niemca" - do dyrekcji, natychmiast (nawoływanie do przemocy itd)
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:12
        Wątpię, żeby to było aż tak chamskie i bezpośrednie.
        Może być np. wyrwanym z kontekstu cytatem z jakiegoś dowódcy powstańczego o martwych Niemcach... Pan nauczyciel jest bystrym, otherwise mądrym z pozoru człowiekiem, nie podkładałby się chyba tak naiwnie.
        • kolpik124 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:57
          oterwise co?
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:05
            Nic.
    • anika772 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 26.09.17, 20:14
      Nie ma sposobu aby zakazać nauczycielowi noszenia odzieży patriotycznej (chyba ze w tej szkole istnieje dress code, ale wątpię. Natomiast jeśli tekst na koszulce jest mową nienawiści, nakłanianiem do przemocy- to do dyrekcji od razu, doradzam pismo, a nie rozmowę.
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:19
        Czekam z utęsknieniem na dokładne ustalenie treści. Ale próbuję zrobić rozeznanie, czy ktoś może zna konkretne przepisy, i czy mogłabym od razu z tym uderzyć do kuratorium na przykład - dyrekcja jest katolicko-konserwatywno-konformistyczna i niespecjalnie chciałabym z nią wchodzić w dyskusje światopoglądowe, wolałabym mieć konkretny przepis na poparcie swych racji smile
        • anika772 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:29
          Kochana, a kurator to niby jaki jest, po "dobrej zmianie" ? wink
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 23:18
            Nie mam pojęcia. Znaczy wszystkich kuratorów dobra zmiana zmiotła? Nie jestem może na bieżąco. Ale tak czy owak przepisy jakieś kuratorium chyba ma. W każdym razie odpowiedzieć musi, jeszcze do Korei Północnej parę kroków zostało...
    • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 26.09.17, 20:20
      Dopóki nie przyjdzie w koszulce z tęczą, napisem "konstytucja", "szanujmy ludzi niezależnie od koloru skóry" albo przekreśloną kaczką, możesz darować sobie pisanie gdziekolwiek, bo co najwyżej dadzą mu premię na dzień nauczyciela. Sorry, taki mamy klimat.
      W sumie dobrze wiedzieć, że taki typ uczy Twoje dziecko, pozostaje być czujną i tłumaczyć mu realia.
      A z ciekawości jakiego przedmiotu uczy "patriota"
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:28
        Niezwiązanego. Język obcy.
        • mama303 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:33
          joanekjoanek napisała:

> Niezwiązanego. Język obcy.

Niemiecki? tongue_out
        • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:36
          Niemieckiwink
          • rysiowa85 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:38
            języka zaborcy...
            hipokryta
            • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:45
              nie niemiecki, przesz mówię, że niezwiązany smile
              • wilan.an Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:51
                www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5745170007Taka?
                • wilan.an Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:59
                  www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5745170007
                  • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:03
                    Syn mówi, że tak, TO hasło.
                    Piszę otwartym tekstem: "Jeden pocisk - jeden Niemiec".

Czy wzór koszulki taki sam, nie jest pewne. Ja na pewno widziałam inną koszulkę, z orłem, której hasło pozostaje nieustalone.
                    • jem.gluten.i.cukier Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 08:50
                      Jeśli to ta, to jest to po prostu plakat powstańczy
                      • przystanek_tramwajowy Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 09:18
                        To też jest plakat:

pl.wikipedia.org/wiki/Antysemityzm#/media/File:German_antisemitic_poster,_1942.jpg
                      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 09:22
                        Nie, nie wiemy, czy to jest ta. Syn zapytany, czy to hasło, odpowiedział z całą pewnością: Tak, TO hasło. A czy ten wzór graficzny? Nie wiem, może i tak, ale niekoniecznie.
                • mikams75 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:06
                  poprawiony link:
                  allegro.pl/ShowItem2.php?item=5745170007

od siebie dodam, ze w szkole mojego dziecka obowiazuje dress code i nauczyciele sami podkreslali, ze ich to tez obowiazuje (co akurat trudne nie jest). Jest zakaz noszenie koszulek z tekstami obrazliwymi czy rasistycznymi czy politycznymi czy satyrycznymi (bo to interpretowac mozna roznie).
              • rysiowa85 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 20:59
                ze szwedami tez mieliśmy na pieńku za potop, to nie moze być szwedzki
                i z Czechami o Zaolzie i Ukraińcami ... A z tymi z którymi nie walczyliśmy bo byli naszymi sojusznikami, to im nie wybaczyliśmy jeszcze zdrady, wieć żaden z tych języków

Czy twoje dziecko uczy sie jednego z jezyków Papui Nowej Gwinei ?
                • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:06
                  Dobra, niezwiązane blisko smile
      • gris_gris Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:07
        Niestety mysle, ze masz racje.
        • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:09
          No i trudno, dostanę odpowiedź odmowną, to dostanę. Mimo to spróbuję. Gotuje się we mnie. Moi pradziadkowie byli Niemcami. (a dziadkowie Polakami, dziadek był polskim oficerem walczącym w II wś po polskiej stronie - faszyści niemieccy zagotowują mi krew równie silnie, dla wyjaśnienia).
          • gris_gris Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 26.09.17, 21:37
            Alez oczywiscie, ze musisz sprobowac, ja Cie popieram. Nie mozna sie poddawac, nawet jezeli wiadomo z gory, co sie stanie. Przez nas smutek przemawia...
          • mallard Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 08:48
            joanekjoanek napisała:

> faszyści niemieccy

W Niemczech nigdy nie było faszystów.
            • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 08:58
              Tak, to jest akurat najistotniejsze w tej opowieści.
            • iwles Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:44
              mallard napisał:
              > W Niemczech nigdy nie było faszystów.

no nie wiem, czy tak do końca masz rację.
              Nazizm uważany jest za odmianę faszyzmu.
              • mallard Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:57
                iwles napisała:

> mallard napisał:
                > > W Niemczech nigdy nie było faszystów.
                >
                > no nie wiem, czy tak do końca masz rację.

Po przemyśleniu stwierdzam, że faktycznie nie mam, bo włoscy faszyści na pewno nie raz przyjeżdżali do Niemiec na zaproszenie nazistów.
          • maadzik3 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:37
            popieram w pełni, też bym się gotowała
    • joanekjoanek Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:04
      Hasło na koszulce widzianej przez syna brzmi: "Jeden pocisk - jeden Niemiec".

Hasło na koszulce widzianej przeze mnie pozostaje nieustalone, była to inna koszulka. Więc może być jeszcze bardziej kwieciście.
      • joa66 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:08
        Do dyrektora, jak najszybciej.
      • lady-z-gaga Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:32
        No to przyznam, że nie rozumiem. Facet to debil. Jak debil może być dobrym nauczycielem, profesjonalnym itd ?
        • triss_merigold6 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:39
          Normalnie. Ma swoje prywatne poglądy, których NIE POWINIEN eksponować w szkole gadżetami/ubraniem/słownie, a zawodowo jest profesjonalny.
          • daszutka Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 13:18
            Nauczyciel to zdaję się urzędnik państwowy? Czy w związku z tym nie powinien go obowiązywać zakaz wyrażania w pracy osobistych poglądów politycznych?
            • triss_merigold6 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 13:46
              Nauczyciel nie jest w korpusie służby cywilnej.
            • livia.kalina Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 18:13
              co to za pogląd polityczny "jeden pocisk- jeden Niemiec"?
              To zwykły bandytyzm a nie żadne poglądy polityczne.
        • nickbezznaczenia Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:44
          Nie może. Idiota to idiota.
          • triss_merigold6 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:46
            Serio, nie odróżniacie kompetencji i umiejętności zawodowych od prywatnych poglądów?
            • nickbezznaczenia Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:55
              Nie, Ten facet nie powinien uczyć w szkole. Nie jest obiektywny.
              • triss_merigold6 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:59
                Wobec dzieciaków raczej nie, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, moje dzieci uczy już kilka lat i nic takiego do mnie nie dotarło. Dodatkowo jest dobrym nauczycielem, profesjonalnym, zaangażowanym, lubianym przez uczniów. to słowa autorki

Poza koszulkami, których absolutnie nie powinien wkładać do pracy, nic nie wskazuje na to, że podczas nauczania jest nieobiektywny.
                • nickbezznaczenia Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 22:02
                  Ty mi nic nie cytuj. Potrafię czytać. Facet byłby skreślony od razu.
                  • triss_merigold6 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 22:05
                    Przez kogo? Co do zasady - dyrekcja szkoły powinna panu zwrócić uwagę, że ubiera się nieodpowiednio i nie powinien swoich prywatnych poglądów manifestować w pracy, zwłaszcza w pracy z młodzieżą. Jeśli dyrekcja nie zauważa problemu, rodzice powinni napisać pismo do dyrektora szkoły z poświadczeniem odbioru w sekretariacie.
                    • nickbezznaczenia Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 22:09
                      Zazwyczaj wypowiadam się we własnym imieniu.
                    • arwena_11 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 23:18
                      A jak nauczycielki ubrały sie na czarno, manifestując w pracy SWOJE PRYWATNE poglądy - to wielkie oburzenie było, że ktoś doniósł na nie do dyrekcji czy tam kuratorium i miały kłopoty. Nie pierwszy raz podwójne standardy na ematce
                      • nickbezznaczenia Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 06:31
                        Nauczycielki były jedynie ubrane na czarno.
                      • mamma_2012 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 06:44
                        Gdyby nauczyciel niemieckiego przyszedł z napisem "jeden nabój-jeden Polak" protestowałabyś? Nauczyciel z krzyżykiem na szyi też demonstruje swoje prywatne poglądy i nie wywołuje powszechnego oburzenia. Czujesz różnicę?
                      • araceli Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 07:08
                        arwena_11 napisała:
                        > A jak nauczycielki ubrały sie na czarno, manifestując w pracy SWOJE PRYWATNE po
                        > glądy - to wielkie oburzenie było, że ktoś doniósł na nie do dyrekcji czy tam k
                        > uratorium i miały kłopoty. Nie pierwszy raz podwójne standardy na ematce

Manifestowanie poglądów nawołujących do łamania prawa jest niezgodne z prawem. Zapytaj mężusia dlaczego można głosić równouprawnienie a zabijania ludzi nie. W kategorii PRAWNEJ.
                      • lady-z-gaga Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:45
                        >A jak nauczycielki ubrały sie na czarno, manifestując w pracy SWOJE PRYWATNE poglądy

Rozwin proszę swoją światłą myśl - kogo personalnie obraża czarne ubranie? jaki wrogi przekaz niesie i do czego nawołuje?
            • lady-z-gaga Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:55
              Poglądy są prywatne, dopóki ktos ma je w głowie. Albo wypowiada się w swoim prywatnym czasie, do prywatnych znajomych.

• joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 23:17
                No i ten "nie wypowiada" w czasie pracy, a tylko jakby naciąga strunę i sprawdza, co będzie. Ja mu stawię czoła, ale zakładam realistycznie, że będę jedyna.
                • arwena_11 Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 23:19
                  tak jak nauczycielki ubrane na czarno?
                  • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 07:54
                    Arwena, ja wiem, że nie odróżniasz manifestacji zaangażowania w prawa kobiet od manifestacji nienawiści i przemocy na tle narodowościowym. Już więcej tego nie musisz powtarzać, internet jest cierpliwy, ale ja nie bardzo.
                    • lauren6 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 08:21
                      Nauczyciel, który propaguje w szkole przemoc noszac koszulki nawoluhace do zabijania Niemców powinien stracić pracę. Po prostu. Żadne tam upominania i grożenie palcem. To nie jest dziecko, które nie zdaje sobie sprawy z tego co nosi na tshircie.

Ja bym wprost zarzadała zwolnienia nauczyciela. Jakby pani dyrektor miała wątpliwości zrobiłabym w szkole aferę, łącznie ze zbieraniem podpisów za zwolnieniem nauczyciela nawołujacego do morderstwa.
                      • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 08:52
                        Byłoby to może oczywiste, gdyby nie fakt, że zaangażowany, profesjonalny nauczyciel nie jest normą w polskiej szkole. A ten jest, śmiem twierdzić, z wyższej półki, jeśli o nauczanie przedmiotu chodzi. Po prostu go szkoda. I tak, zgadzam się, że to trochę jest jak tolerowanie świetnego pracownika, który jest świetny, a tylko czasem, raz w miesiącu na przykład, robi kupę na środku biura. I jak jest niedobór świetnych pracowników, to przypuszczam, że tę kupę raz na kiedy by się po nim sprzątało... Tak widzę tę sytuację. Ja sobie nie życzę danej koszulki tego pana, natomiast ten pan w zakładzie pracy jest zwyczajnie potrzebny.
                      • mallard Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 08:53
                        lauren6 napisała:

> Ja bym wprost zarzadała zwolnienia nauczyciela.

Myślę, że lepiej zwyczajnie zaŻądać...
                        • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:01
                          I to też jest najważniejsze w całej opowieści.
                          • mallard Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:08
                            joanekjoanek napisała:

> I to też jest najważniejsze w całej opowieści.

Słuchaj Janekjanek (czy jakoś tak) Jak widzisz, tu każda, jedna przez drugą mądra, a o pierdoły to nikt nie chce zadbać - no to ja dbam. wink

Pozdro!
                            • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:14
                              Śmiecisz.
                              • mallard Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:21
                                joanekjoanek napisała:

> Śmiecisz.

A że wątek podbijam przy okazji, to już nie łaska zauważyć?
                                • lauren6 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:36
                                  Trollujesz, a nie podbijasz.
                                  • mallard Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:52
                                    lauren6 napisała:

> Trollujesz, a nie podbijasz.

Ty Lauren idź lepiej zarządać.

Sorry, nie mogłem się powstrzymać - już znikam!
                      • olena.s Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 10:11
                        Się zgadzam.
                  • lady-z-gaga Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 09:47
                    >tak jak nauczycielki ubrane na czarno?

Nie wiem, jak ubierały się Twoje nauczycielki, ale za to widać, że były bardzo słabe - wypuściły funkcjonalną analfabetkę.
        • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 23:15
          lady-z-gaga:
          >>No to przyznam, że nie rozumiem. Facet to debil. Jak debil może być dobrym nauczycielem

Ja już stara jestem. Zaczynam nabierać z upływem czasu coraz więcej pobłażliwości dla młodych ludzi. Ktoś po prostu nie ma takiej czy siakiej wiedzy, rozpędzi się w jakimś kierunku i tak bieży, jak ten kosmicznie sterowany penis z sąsiedniego wątku o horoskopach... To nie znaczy, że jest debilem i idiotą całościowo i ogólnożyciowo. Ba, z wiekiem nabieram głębokiego przekonania, że ludzi, którzy nie byliby debilami i idiotami w jakiejś dziedzinie życia i/lub wiedzy jest garstka lub w ogóle takich nie ma.
          • lauren6 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 08:23
            Nauczyciel ma nie tylko uczyć, ale równiez wychowywać. Jesli ktoś nawołuje do zabijania innej nacji to jest mentalnym patolem i nie chcę go widzieć w szkole mojego dziecka.
      • saszanasza Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 21:50
        joanekjoanek napisała:

> Hasło na koszulce widzianej przez syna brzmi: "Jeden pocisk - jeden Niemiec".
        >
        > Hasło na koszulce widzianej przeze mnie pozostaje nieustalone, była to inna kos
        > zulka. Więc może być jeszcze bardziej kwieciście.

Nie rozumiem, facet co rusz przychodzi w nacjonalistycznych koszulkach i nikt z kadry ani dyrekcja tego nie zauważają?!
        Co to za szkoła?!
        • gris_gris Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 22:36
          Zauwazaja, ale nie interweniuja, bo nie chca sie narazac. Koszar jakis.
          • gris_gris Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 22:37
            *koszmar
            • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 26.09.17, 23:12
              To jest szkoła, w której w dniu słynnego "czarnego protestu" na czarno ubrani byli chyba tylko moi synowie smile Z pewnością nikt z kadry nie, gdyż prosiłam o obserwowanie.

Nie, nie co rusz. Ja zobaczyłam dziś, a mój syn zeznał, że było też przynajmniej raz kiedyś. Na 3 lub 4 lata nauczania w klasach dwóch synów (to dwie różne klasy). Obawiam się, że reszcie grona to generalnie wisi, ewentualnie pasuje, i stąd brak reakcji. Może to być również, że to nowy sposób objawiania przez pana swej indywidualności.

To i tak mniejszy koszmar niż wiele innych koszmarów w tej szkole. Bo faceta poza tym naprawdę nie mam o co się czepić. Dzieciaki się rozpływają w komplementach - i moje, i cudze. Pan dobrze wykonuje swoją robotę, osiąga dobre wyniki, a przy tym jest autentycznie lubiany. Zresztą rozmawiałam z nim raz czy dwa w kontekście szkolnym, nie mam zastrzeżeń. Pan robi poniekąd w "mojej" branży (też jestem językowcem, choć nie nauczycielem) i potrafię ocenić, kto jest skuteczny, a kto do dupy. Z profesjonalnego punktu widzenia nie mam wątpliwości, że pan jest w porządku.
              • saszanasza Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 07:56
                joanekjoanek napisała:

> Dzieciaki się rozpływają w komplementa
                > ch - i moje, i cudze. Pan dobrze wykonuje swoją robotę, osiąga dobre wyniki, a
                > przy tym jest autentycznie lubiany. Zresztą rozmawiałam z nim raz czy dwa w kon
                > tekście szkolnym, nie mam zastrzeżeń.

Tymbardziej trzeba to zgłosić, bo nauczyciel który jest wzorem dla uczniów, jest lubiany łatwiej dotrze ze swoim pozaszkolnym przesłaniemuncertain Istnieje więc duże ryzyko, że dzieci wkręcą się również w jego przekonania, bo "wzór" zazwyczaj się naśladuje.
        • super_hetero_dyna Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 07:45
          W jakich nacjonalistycznych? Z Niemcami walczyli też internacjonalistyczni komuniści. To hasło ekonomiczne - promujące tak bardzo pożądaną w warunkach wojennych oszczędność. wink
          • super_hetero_dyna Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 07:53
            Można nawet powiedzieć, że to koszulka antyfaszystowska. smile
          • livia.kalina Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 18:48
            To jest dowcip na miarę twoich chrześcijański wartości.
            • super_hetero_dyna Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 19:00
              Jakbyś zgadła. Oszczędność to cecha jak najbardziej chrześcijańska.
              Albo która niewiasta mając dziesięć groszy, jeźliby straciła grosz jeden, izali nie zapala świecy, i nie umiata domu, a nie szuka z pilnością, ażby znalazła? A znalazłszy, zwołuje przyjaciółek i sąsiadek, mówiąc: Radujcie się ze mną; albowiem znalazłam grosz, którym była straciła. (Łk 15:8-9)
    • lodomeria Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 27.09.17, 00:29
      Ciekawy problem: kiedyś w Tok Fm była bardzo ciekawa audycja o tym, czy szkoła powinna być neutralna światopoglądowo czy pluralistyczna, ale też ucząca, że mimo różnic w poglądach, jestesmy w stanie współdziałać, że o poglądy można się spierać, że trzeba umieć swoje poglądy uzasadnić. Pewnie jeszcze jest w archiwum.

Jeśli jednak chodzi o manifestacje tego typu, to ja bym podjęła kroki adekwatne do skali oburzenia treściami na koszulce: nawet jeśłi dyrekcja czy kuratorium próbowałoby zamieść pod dywan, to niech wiedzą, że są tacy, którym to nie jest obojętne. Moje dziecko pewnie samo z siebie by wśród kolegów wyraziło swoje stanowisko. Trzeba jeszcze porozmawiać z innymi nauczycielami, wychowawczynią, innymi rodzicami. Bo niestety to tak jest, że wielu zauważy, przeżywa po cichu, ale nikt nic głośno nie powie, nie wyznaczy oszołomowi granic.
      • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 06:46
        Oburzające jest to, że dyrekcja i nauczyciele sami z siebie nie zareagowali. Przecież paradował w tej koszulce w pokoju nauczycielskim.
      • lady-z-gaga Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:43
        >kiedyś w Tok Fm była bardzo ciekawa audycja o tym, czy szkoła powinna być neutralna światopoglądowo czy pluralistyczna, ale też ucząca, że mimo różnic w poglądach, jestesmy w stanie współdziałać, że o poglądy można się spierać, że trzeba umieć swoje poglądy uzasadnić

Tyle, że - moim zdaniem - w tym wypadku nie mamy do czynienia z poglądami, ale z tzw mową nienawiści.
    • super_hetero_dyna Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 27.09.17, 07:49
      Ale wiesz, że ten napis jest inspirowany niemieckim wierszykiem?
      Jeder Schuß ein Russ - Jeder Stoß ein Franzos.
      Jeder Tritt ein Britt - Jeder Klaps ein Japs.
      • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 08:40
        To bardzo inspirujący wierszyk.
        "Jeden nabój-jeden dyna"
        Zresztą inne napisy mogłyby zainspirować nauczycieli twoich dzieci
        "Wielka Polska lewacka", "Wiwat UE", "Wspieraj LGTB"
    • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 08:44
      Na koszulce jest rysunek plakatu z czasów II wojny światowej polskiego podziemia. Rysunek przedstawia żołnierza Ss z tych czasów tzw naziste. Skoro wszechobecne jest sformułowanie ze to nie Niemcy odpowiadają koszmar i zbrodnie II wojny światowej tylko naziści to w czym problem ?
      • sumire Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 08:49
        Nie no, w ogóle żadnego problemu nie ma.
        Ja pierniczę, co się dzieje z ludźmi w tym kraju?...
        • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:05
          Jest problem. Nie popieram takieg stroju nauczyciela tak jak czarnego. Szkoła to nie miejsce na manifestacje swoich poglądów i agitacje młodocianych. Ale hipokryzja wobec historii mnie zawsze zastanawia.
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 09:11
            I na pewno o tym jest wątek?

Nawiasem mówiąc, sama sobie przeczysz, bo na koszulce jest wyraźnie napisane "NIEMIEC", nie "nazista". Naprawdę nie zawsze trzeba się odezwać.
            • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:25
              umiem czytaćsmile, plakat to taki twór gdzie słowo i rysunek współistnieje!!!, a to kiedy i gdzie będę się odzywać to mój wybór do czytania nie zmuszam
            • iuscogens Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:04
              Hmmm, pomyślmy dlaczego na oryginalnym plakacie był Niemiec a nie nazista....
              • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:40
                wiemy, upss ja wiem smile
      • iuscogens Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:11
        Z tego co widzę w ogóle mało kto skojarzył, że to hasło z oryginalnego plakatu. W sumie to się łączy z tą lansowaną obecnie tendencją, że w szkole nie powinno się uczyć faktów, bo to absolutnie zbędne, dzieci sobie sprawdzą w necie. Oczywiście rozumiem, że koszulka może oburzać, ale wypadałoby w ogóle wiedzieć czym się w ogóle bulwersujemy.
    • jagienka75 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 27.09.17, 10:15
      ja pierniczę, idź może do prokuratora. najlepiej "zaprzyjaźnionego:" big_grin
      naprawdę nie masz nic do roboty, że chce ci się zajmowac takimi pierdołami?
      każdy ma prawo do swoich poglądów.
      one swoją droga a kompetencje, swoją.
      w końcu to chyba wolny kraj . prawda? czy może się mylę?
      • sumire Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 10:25
        Czyli jagienka uważa, że jak ktoś powie publicznie, że takie jagienki należy powystrzelać, to wyrazi tylko pogląd, a ma prawo. Gratuluję.
        • jagienka75 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:11

sumire napisała:

> Czyli jagienka uważa, że jak ktoś powie publicznie, że takie jagienki należy po
          > wystrzelać, to wyrazi tylko pogląd, a ma prawo. Gratuluję.

akurat mnie to nie dotyczy, to raz.
          dwa, ciekawe co byś zrobiła, gdyby ściągneli tutaj twoich ulubieńców, za którymi tak piszczysz a oni nawoływaliby do zabijania niewiernych. czyli takich, jak ty. miłośników multikulti big_grin
          • sumire Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:32
            I co z tego, że ciebie to nie dotyczy? Zresztą jagienko, któregoś dnia może. Ktoś może coś takiego o tobie powiedzieć, zabronisz mu? Przecież tylko wyrazi pogląd wtedy.
            A co ma multikulti do koszulki z nawoływaniem do strzelania do Niemców, to nie wiem - ach, wiem. Nie ma racjonalnych argumentów na temat, to walniemy coś o islamistach.
            • super_hetero_dyna Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:36
              Ale jakie nawoływanie? Ja tam nie widzę żadnego nawoływania. Tam nie jest napisane: "Weźcie karabiny i zabijajcie Niemców!". Zasada in dubio pro reo, mimo wysiłków lewusów, wciąż obowiązuje.
      • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 10:27
        Jeden nabój- jedna Jagienka, zgłaszasz zaprzyjaźnionemu prokuratorowi?
        Jeden nabój- jeden Polak, na koszulce nauczyciela od niemieckiego czy rosyjskiego, jest ok? W końcu każdy ma prawo do swoich poglądów. Liczą się kompetencje.
        • marina2 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 10:47
          www.agraart.pl/nowe/nowe/objectn.php?curr=PLN&idd=18206&aid=292
          pan po prostu pokazuje swoją więź z powstaniem warszawskim
          ematki pokazują,ze nie znają tego plakatuwink)))
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 11:31
            Więź z powstaniem mógł sobie pokazywać, z użyciem ostrej broni, w 1944 roku.
            Jeśli strzelanie do Niemców zakłada sobie na grzbiet 70 lat później, to to nie jest jego więź z powstaniem, tylko brutalne chamstwo.
          • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:27
            o przepraszam juz dawno npisąlam że znam, ale .... w podzięce przeczytałam że to nie na temat
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 11:33
        Jeśli dla ciebie otwarte nawoływanie do przemocy jest pierdołą, to gratuluję priorytetów. Idź do swoich ważniejszych spraw, podłogę umyj, grzybów nazbieraj, gary umyj.
        • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 11:49
          Nakręciłaś się sad Jak poznasz treść napisu i symboli na koszulce i uznasz je za nieodpowiednie , zgłoś wychowawcy syna albo dyrekcji szkoły. Nie pomoże interweniuj wyżej.
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 11:57
            Poznałam treść napisu i uznałam go za szokujący. Tkwię w tym przekonaniu nadal i nie uważam, abym się "nakręciła".
            • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:03
              Jak nie masz wątpliwości to działaj w szkole, na emamie tego nie załatwisz.
              • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:33
                Ależ pismo już spłodzone, niosę do szkoły po południu w zębach, a potem się zobaczy.
                • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:43
                  A co napisałaś w tym piśmie?
                  • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:44
                    To, co sądzę na ten temat. Wraz z żądaniem upomnienia nauczyciela i zagwarantowania, aby nigdy już taka sytuacja w szkole się nie powtórzyła.
                    • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:50
                      Rozmawiałaś na ten temat z rodzicami innych dzieci ?
                      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:55
                        Nie. Jestem w pracy. Poza kilkoma zaprzyjaźnionymi rodzinami nie utrzymuję bliskich/częstych kontaktów z innymi rodzicami, mam już dość stare dzieci i szkołę w miarę możliwości omijam szerokim łukiem. Na pewno znalazłabym kilka osób, które podpiszą się bez wahania, i jeśli będzie to potrzebne, na pewno o to poproszę.
                        • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:58
                          To poszukaj tych rodziców i zadziałajcie razem, im więcej opinii , tym lepiej.
                          • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:02
                            Aaaa....zazdroszczę ci, że w pracy masz tyle wolnego czasusmile
                            • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:08
                              Na swoim robię, ile zrobię, tyle będę miała zrobione. A akurat deadline dopiero jutro, więc powoli idzie.
      • araceli Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 11:36
        jagienka75 napisała:
        > każdy ma prawo do swoich poglądów.

Poglądów ma. Głoszenia już nie koniecznie. Tak w kwestii formalnej.
        • jagienka75 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:14
          demokrację mamy, głupiutka istoto wink
          • iwles Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:06

oprócz demokracji, mamy przede wszystkim prawo, mądralińska dziewczynko.
            Gdybym swój pogląd na twój temat wywiesiła na plakacie na ścianie szkoły, do której chodzą twoje dzieci, mogłabyś mnie pozwać. Czy uznałabyś, że mamy demokracje i wolnośc słowa?
          • araceli Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 08:29
            jagienka75 napisała:
            > demokrację mamy, głupiutka istoto wink

Może doucz się co znaczy to słowo (i czym różni się od wolności słowa) zanim kolejny raz zrobisz z siebie idiotkę.
    • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 10:18

ciekawe bardzo, czy równie głośnio śmialbyś się, gdybyś zobaczył niemieckiego turystę w Polsce w koszulce: jeden nabój=jeden Polak.
      • kolpik124 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 11:48
        a dlaczego Niemiec miałby w takiej koszulce przyjeżdżać do Polski?

nauczyciel tego wątku też nie pojechał w swojej koszulce do Niemiec, więc po co bredzisz o turystyce?
        • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 11:55
          Dobry pan, nie pojechał do Niemiec.
          Ma w każdej klasie po kilkoro dzieci z potencjalnie niemieckimi nazwiskami. Część z nich ma bliskich przodków Niemców, na przykład moje dzieci. Kraj niemiecki to nasz sąsiad, aktualnie sojusznik, Polacy mają w Niemczech krewnych, przyjaciół, bliskich. Naprawdę nie widzisz nic dziwnego w tym, że wychodzi koleś w koszulce, na której ma napisane, że do Niemców należy strzelać? Ponieważ 70 lat temu była wojna?
          • kolpik124 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:00
            rzeczywiście dobry pan, nie pojechał

częściej przyjeżdżali do nas Niemcy, bynajmniej nie w celach turystycznych big_grin
          • 1elka26 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:07
            Od razu napiszę, że nie podoba mi sie koszulka z takim hasłem gdyż rzeczywiście nauczyciel nie powinien w szkole paradowac w takiej koszulce, ale...
            Ale zanim podniesiecie larum to może warto przypomnieć, że szkoła nie powinna byc miejscem żadnych ideologicznych wojenek. Tak jak nie ma w niej miejsce na tego typu koszulki, tak samo nie ma miejsca na zadne czarne protesty, jakies oporniki itp. O próbach siłowego wprowadzania do szkoł tzw. ideologii genderowej podszywającej sie pod nauke nawet nie warto wspominać.
            W szkole nie ma miejsca ani na prawicową, ani tym bardziej lewicową ideologię.
            • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:09
              na chrześcijańska ideologię to też jest niewłaściwe miejsce, prawda?
              skoro na żadną, to żadną. Bądź konsekwentna!
              • 1elka26 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:44
                Religia nie jest ideologią.
                • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:45
                  A czym?
                • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 13:00
                  1elka26 napisał(a):

> Religia nie jest ideologią.

"Mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów – religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych, filozoficznych – służących ludziom o tożsamych poglądach do objaśniania otaczającego ich świata."
                  • 1elka26 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 14:26
                    Ach te deinicje o jednoznacznie marksowskiej proweniencji
                    Poglądy religijne mogą być częścią składową ideologii, natomiast religia jako taka nie jest ideologią.

"Religię , definiuje się jako „zespół wierzeń w siły nadprzyrodzone oraz związane z nimi obrzędy, zasady moralne i formy organizacji społecznej. Słowo to określa relacje człowieka z sacrum, wyraża uznanie siły wyższej i związek z nią”. Ostatnie zdanie stanowi istotny element odróżniający religię od ideologii. Mowa tutaj również o „formach organizacji społecznej”, nie ruchach partyjnych czy politycznych. Przyjmuje się, że wiara jest prawdą objawioną, natomiast ideologia - konstruktem intelektualnym człowieka. W przeciwieństwie do kultu religijnego, opiera się jedynie na zasobach ludzkich, a wszystkie działania podporządkowuje człowiekowi. Konkretniej, interesom jednej grupy, skupionej wokół instytucji ."
                    • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 14:40

ach, jednoznaczna marksistowska proweniencja big_grin

to też ? :  "Religia jest postrzegana jako zjawisko spełniające nie tylko funkcje religijne, ale też będące ideologią społeczną" (W:// Prawo do wolności myśli, sumienia i religii, Warszawa: „Scholar”, 1995.)
                      • 1elka26 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 16:31
                        No cóż, można powiedzieć że autor tej wypowiedzi jak osoba pełniąca dawno temu obowiązki szefa Urzedu ds. Wyznań gwarantuje ideologiczną bezstronnośc i naukowa rzetelność.
                        Zwłaszcza jeżeli chodzi o kwestie dotyczące relacji pomiedzy Kosciolem a panstwem.
                        Może powinnaś siegnąc po cytaty z innego wiekopomnego dzieła tego autora? Chociazby takiego:

"Zasady polityki wyznaniowej Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, Warszawa 1987"
            • mamma_2012 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:23
              Dlaczego tym bardziej lewicową? Prawicowa jest lepsza? I jak się do tego mają krzyże w salach i wychowanie w tradycji chrześcijańskiej. A propozycja lekcji zachęcających do wczesnego rodzenia? A promowanie na wdz tradycyjnego modelu rodziny?
              • super_hetero_dyna Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 14:46
                Oczywiście, że prawicowa jest lepsza. Bo wszystko, co lewe, jest gorsze. Sam język na to wskazuje. Lewe interesy, robić coś na lewo, mieć dwie lewe ręce, iść na lewiznę, lewus - wszystko to ma jednoznacznie pejoratywne zabarwienie. W odróżnieniu od: prawo, prawy, praworządny, prawidłowy.
                • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 15:42

chyba nie znasz etymologii słowa "Lewica".
                  Otóż, "Lewica - jest to określenie o rodowodzie parlamentarnym - od miejsc po lewej stronie, zajmowanych przez posłów partii radykalnych, postępowych, w opozycji do partii konserwatywnych, zachowawczych".
                  • 1elka26 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 16:34
                    Lewica i postęp - no doprawdy. żart roku.
                  • super_hetero_dyna Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 19:18
                    Znam rodowód, ale są tacy, którzy twierdzą, że nie ma przypadków, są tylko znaki. I tu niewątpliwie mamy do czynienia z czymś takim. Definicja, którą przytoczyłaś, jest skądinąd fałszywa, bo ta cała "postępowość" lewicy to humbug. Co to za postęp w propagowaniu roweru zamiast samochodu, praktyk seksualnych ze starożytnej Sodomy i Gomory, oddawaniu czci Matce Ziemi, w zabobonnym lęku przed siłami przyrody etc. A już właściwa lewicy żądza rabowania ludzi z ich własności to expressis verbis robienie na lewo.
            • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:27
              Trollowi się symetryzmu zachciało.
              No więc gdyby przyłożyć symetryczną miarę, to lewak w koszulce z obrazkiem bardzo dużego penisa i tekstem "zabić wszystkich heteroseksualistów" mniej więcej odpowiadałby skalą temu zjawisku. Akurat ja bym tegoż lewaka nie zgłosiła, gdyż umarłabym ze śmiechu, ale jak najbardziej zgodzę się, że tenże lewak również w swoją koszulkę stroić się nie powinien.

Natomiast zrównywanie siły rażenia tego typu haseł na odzieży z ubraniem się na czarno jest objawem bardzo poważnej wady wzroku. Nie wiem nawet, czy okulista by sobie poradził. Wyrazy współczucia w każdym razie.
        • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:07
          dobrze kolpik, specjalnie dla ciebie, zmieniam realia:
          ciekawe czy też byś się tak śmiał, gdyby nauczyciel twoich dzieci (NIE turysta!) - kurde, czy to ma jakiekolwiek znaczenie?), pochodzenia niemieckiego, przyszedł na lekcję w koszulce z napisem: jeden nabój = jeden Polak.
          • kolpik124 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:12
            co tak skromnie? Niemiec powinien przyjść z napisem "1 szubienica 30 Polaków"

czekam na kolejne z doopy wzięte hipotetyczne sytuacje big_grin
            • jagienka75 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:16
              no bo przecież na głupich polaczków można pluć.
              na Niemca, już niekoniecznie wink
              • sumire Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:36
                Nie, tępa dzido. Na nikogo nie można. To, że ciebie i kolpika mamusie nie nauczyły, że pewne teksty są w przestrzeni publicznej niedopuszczalne, to wasz problem, ale jeszcze macie szansę nad nim popracować. Dla waszego dobra przede wszystkim, bo tej waszej osobliwie pojmowanej wolności słowa ktoś może kiedyś użyć przeciwko wam i ciekawam, czy też będziecie wtedy tak się nią zachwycać.
                • jagienka75 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 15:12
                  nie mam zamiaru nad niczym pracować, głuptaku wink
                  dla mnie jesteś nikim. mniej, niż ZERO.
                  kto , jak kto, ale takie coś nie będzie mnie pouczać.
                  jeszcze tego by brakowało big_grin
            • iwles Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:45

no widzisz kolipk przyjemnie nie jest, prawda ?
              Widze właśnie, jaką reakcję wywołałby u ciebie taki napis. I dokładnie taka sama idea prowokacji przyświeca tamtemu nauczycielowi, tyle że wymierzona jest w inny naród, nie polski.
        • mamma_2012 Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:28
          Niemiec nie musi przyjeżdżać, może uczyć klasę, gdzie są polskie i niemieckie (z niemieckimi korzeniami) dzieci. Muszą się super czuć widząc, że nauczyciel chętnie odstrzeliłby im matkę czy dziadka, a w zasadzie to też ich samych.
          • joanekjoanek Re: Brzmienie hasła ustalone 27.09.17, 12:32
            Bo ma więź z powstaniem...
    • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 27.09.17, 12:30
      Może pstryknijcie mu fotkę i wyślijcie do mediów.
      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 12:31
        Byłoby to trudne, bo noszenie cudnych koszulek jest bardzo incydentalne, a dzieciom w szkole z telefonów korzystać nie wolno, coby mogły takie zdjęcie zrobić albo rodzica wezwać w tym celu.
        • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:27
          A wpadł ktoś na pomysł, że zamiast nasyłać net, media , sady, prokuraturę i brygadę antyterorystyczną, może nie bezpośrednio a poprzez wychowawczynię, delikatnie naświetlić problem jaki mają rodzice, śmiem twierdzić, że po takiej uwadze pan więcej w tego typu ubraniach w szkole nie będzie się prezentował, tym bardziej że z tego co autorka napisała jest lubiany i doceniany przez dzieci i rodziców, może warto postąpić tak normalnie i zwyczajnie?
          • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:32
            Nie zamierzam niczego naświetlać delikatnie.
            Pan nie zasługuje na moje ani niczyje delikatne uwagi, ponieważ ani on mi brat, ani swat, i nie jest moją rolą tłumaczyć mu, jakie ma obowiązki w pracy zawodowej. To należy do pracodawcy, toteż do pracodawcy się zwracam z oficjalnym pismem, a jeśli pracodawca bezpośredni nie zareaguje, zwrócę się do wyższej instancji, również w hierarchii podległości organizacyjnej. Nie będę angażować w to wychowawcy, ponieważ ta sprawa nie dotyczy ani konkretnej klasy, ani konkretnego dziecka, a dotyczy nauczyciela i jego miejsca pracy. TO jest normalne i zwyczajne, nie zaś "delikatne" próby uczenia dorosłego mężczyzny kultury i zasad współżycia społecznego przez obcych ludzi.
            • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:45
              "jest dobrym nauczycielem, profesjonalnym, zaangażowanym, lubianym przez uczniów" - tak napisałaś we wstępnym poscie,, teraz: "Pan nie zasługuje na moje ani niczyje delikatne uwagi, ponieważ ani on mi brat, ani swat, i nie jest moją rolą tłumaczyć mu, jakie ma obowiązki w pracy zawodowej" Joanek o tym samym człowieku piszesz ???????
              • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:53
                może po prostu by przeprosił i powiedział, że nie pomyślał że to komuś przeszkadza, w końcu historyk i historię na klacie prezentuje, choć trudną i i bolesną i w szkole, a nie powinien bo dziś rzeczywiście razi , ale masz ochotę to udupiaj człowieka nie dając mu szansy na naprawę błędu oburzona agresją z koszulki !
                • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:01
                  upss sorry nie wiem dlaczego mi ta historia się mi przyplątała, ale wszak to nic nie zmienia bo "jest dobrym nauczycielem, profesjonalnym, zaangażowanym, lubianym przez uczniów" smile
          • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:37
            To takie zwyczajne zachowanie... i nie powstałby ten emocjonujący wątek z dramaturgią narastającą z każdym wpisemsmile
          • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:50
            Myślisz, że wychowawczyni, dyrekcja i inni nauczyciele nie widzieli nauczyciela w tym stroju? Skoro stanowczo nie zareagowali, to skarga na piśmie to najłagodniejsze z potencjalnych rozwiązań.
            • nuta15 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:10
              Autorka wątku wczoraj wieczorem napisała : "Dzieciak dokładnie nie pamięta, a dopiero dziś otrzymał polecenie zapamiętania i/lub zapisania, kiedy ponownie w tym przyjdzie - bo dopiero dziś ja go w tym zobaczyłam, ale z daleka."
              To samo napisze w piśmie do dyrekcji szkoły ?
              • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:09
                Kurde, tak. Dokładnie to napisałam w piśmie!
                Mam Ci cytować, jak to napisać ładnie i rzeczowo? Masz: "Dnia (tego i tego) zauważyłam go z oddali pod szkołą, ubranego w koszulkę z nurtu tzw. odzieży patriotycznej. Ponieważ znajdowałam się dość daleko, nie zaobserwowałam, jakiej treści napisy towarzyszyły wizerunkowi Orła na tejże koszulce. Nie udało mi się również dowiedzieć tego od dzieci. Natomiast od dzieci (własnych oraz innych Rodziców) dowiedziałam się, że przynajmniej raz dotychczas p. (Nazwisko Nauczyciela) prowadził lekcje ubrany w koszulkę, na której widniało hasło: „Każdy POCISK – jeden NIEMIEC”, z nieustalonym wzorem graficznym. Przykład zastosowania tego hasła na odzieży można zobaczyć np. pod następującym odnośnikiem: (Link do koszulki)"

Coś w tym jest dziwnego??
                • triss_merigold6 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:19
                  Serio tak napisałaś?! To pismo z gatunku <kosz - kliknij: opróżnij kosz>. Jakieś zobaczyłam pod szkołą, nie udało mi się dowiedzieć, a potem się dowiedziałam etc. Trzeba naprawdę mieć zerowe umiejętności komunikacyjne, żeby w taki sposób informować/przekonywać do czego instytucję.
                  Trzeba było napisać, że masz wiedzę na temat Y i oczekujesz od dyrekcji szkoły działań zmierzających do powstrzymania nauczyciela Y od upowszechniania na terenie szkoły i podczas realizowania zajęć dydaktyczno-wychowawczych prywatnych poglądów, które ów Y manifestuje poprzez eksponowanie tzw. odzieży patriotycznej - tu przykład.
                  • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:38
                    To jest tylko wstęp do pisma. Tzw. factual background. Dalej są sformułowane zarzuty i żądania. Sam wstęp zajmuje objętościowo niewielką część. Akurat skuteczności w komunikacji z organami uczyć mnie nie trzeba, mam z tym do czynienia na co dzień i doskonale wiem, co chcę napisać. Z tym pismem na stole zamierzam z dyrekcją rozmawiać twarzą w twarz. Pismo do organu nieznanego osobiście (czyli do ewentualnego kuratorium) sformułuję inaczej. Natomiast ten tutejszy organ znam i chcę mu przekazać właśnie te informacje, zgodne z faktami. Żeby dyrekcja nie musiała zadawać głupich pytań, a kto widział, a kiedy to było, a czy na pewno, a jak to konkretnie wyglądało.
                    • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:43
                      orędowniczka pokoju smile
                    • triss_merigold6 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 15:44
                      Streszczaj się, długie kocopały są nieskuteczne. Rozwlekły opis sytuacji nikogo nie obchodzi, posiadasz wiedzę na temat X i tyle, nie jest ona tajemnicą skoro faceta tak chodzi ubrany do pracy regularnie. Zarzuty i żądania masz w tym 1 zdaniu, które Ci napisałam.
                      • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 17:08
                        Nie chodzi tak ubrany regularnie. Wiadomo o dwóch przypadkach na kilkuletnie doświadczenie moich dzieci z panem. Gdyby było regularnie, nie byłoby potrzeby wdawania się w szczegóły. Dziękuję za zarzuty i żądania, stworzyłam ładniejsze smile
        • marina2 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:42
          nakręciłaś się.kiedy mój syn poszedł do szkoły z Pileckim na t shircie nauczycielka hist spytała go czy chciałby o nim opowiedzieć na lekcji.podobnie było z dywizjonem 303.Ty natomiast masz cienką wiedzę z hist ,bo ja hehe rzuciwszy okiem na domniemaną treść hasła od razu połaczyłam fakty o co chodzi .zamiast cieszyć sie ,ze czegoś się dowiedziałaś na temat fragmentu hist Polski zastanawiasz sie jak dowalić Panu sensownemu filologowi.a on biedaczek pod te Twoją strzechę kaganek oświaty zaniósł ...nie przewidział ,ze jak strzecha będzie pożar.
          mam tez niemiecko/holendersko brzmiące nazwisko wink))
          i gratuluje luzackiej pracy.bite parę godz jarasz się t shirtem nauczyciela.weź dzieciaka do muzeum powstania warszawskiego,żeby na przyszłość szybciej kojarzyć.ewidentnie masz luki związane z hist 2 wojną światowej
          • verdana Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:55
            Nie wiedziałam, ze powstanie jeszcze trwa. Bo jeśli minęło od niego 70 lat, a nadal rozwieszałoby sie plakaty w Warszawie z nawoływaniem do zabijania Niemców, to to to już trochę inni Niemcy są.
            Noszenie pewnych haseł na bluzach obecnie - czy dotyczy zabijania Niemców, czy tępienia kułaków jest wysoce niestosowne. Gdy robi to nauczyciel jest skandaliczne.
          • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:57
            Sam napis na koszulce jest oburzający, jakbyś nie zaklinała rzeczywistości.
            Ale dodatkowo "odzież patriotyczna", czy to się komuś podoba czy nie, w Polsce jest symbolem pewnej subkultury i ruchów, których promowania w szkole większość ludzi sobie nie życzy. A skoro taki sympatyczny pan nauczyciel nosi, to może jakiś młody człowiek postanowi się zainteresować czy dołączyć.
          • iwles Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 13:58

uważasz, że w dalszym ciągu istnieje potrzeba nawoływania do tego, co było na plakatach w czasie powstania?
            • sumire Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:01
              Ojtam, raptem siedemdziesiąt lat, a Niemce jak były wrogiem, tak som. Nie czepiajmy się...
              • marina2 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:23
                autorka wątku w pewnym momencie powołuje sie na pradziadków Niemców i mówi,ze jej przykro.może panu przykro ,bo nie poznał części rodziny ,bo zgineła w powstaniu ? albo pradziadkowi zabrakło kuli....nie wiemy.imho nadmuchany temat .mój syn zafascynowany jest Pileckim - nosi T shirt z jego podobizną czyta interesuje się .
                gdyby mnie coś tąpnęło w relacji z nauczycielem ...o np.to,że nauczycielka od dwóch prawie lat na przyrodzie często nawiazywała do partii R.Petru.to było nie na miejscu.powiedziałam dziecku :synu to nie powinno mieć miejsca.dorośli czasem popełniają błędy.i tyle.pani fajna ,ale jak zaczynała o Petruuuuu łoj
                • sumire Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:30
                  Tak - to, że dorośli czasem popełniają błędy, mocno widać po twojej interpunkcji.
              • 1elka26 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:37
                Taak, Niemcy walczą o nasze sądy i troszczą się o stan naszej praworzadności, ale jezeli chodzi o kwestie gospodarcze, solidarność europejską maja w głębokim powazaniu:

"Niemiecki sąd w Hamburgu odrzucił skargę Zarządu Morskich Portów Szczecin i Świnoujście S.A, której przedmiotem było pozwolenie na ułożenie gazociągu Nord Stream na dnie Morza Bałtyckiego.

ZMPSIŚ SA domagał się takiego ułożenia gazociągu, by ten nie blokował dostępu do portu dla statków o zanurzeniu większym niż 13,5 m. Co związane jest z planami inwestycyjnymi Spółki w zakresie budowy nowych terminali głębokowodnych w porcie w Świnoujściu.

Odrzucając skargę sąd niestety nie podał przyczyn takiego rozstrzygnięcia. ZMPSIŚ SA czeka na uzasadnienie sądu. Po zapoznaniu się z nim Spółka będzie zaskarżała to rozstrzygnięcie do sądu wyższej instancji"
                www.port.szczecin.pl/pl/aktualnosci/niemiecki-sd-odrzuci-skarg-zmpsi/#

• iwles Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 14:42

... ???
                  i to ma być argument za głoszeniem dziś hasła: jeden pocisk=jeden Niemiec?

Boże, Elka, brakuje słów na twoją .... sad
                  • verdana Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 27.09.17, 17:03
                    I elka dałs najlepszy argument na to, ze część osób uznaje to hasło za aktualne, a nie sprzed 70-lat...
                    • olena.s Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 08:21
                      Oraz na fakt, że część osób chce by hasło to było aktualne, obawiam się.
    • joanekjoanek Byłam w szkole 27.09.17, 17:12
      Przekazałam pismo wicedyrektorowi, który się spieszył (ja też), więc mu z grubsza nakreśliłam sytuację w trzech słowach. Tak jak się spodziewałam, padło hasło "aha, aha, aha, rozumiem, no ale my tu z odzieżą patriotyczną nie mamy problemu, nauczyciele chodzą w takich koszulkach..." Podkreśliłam więc, że chodzi mi o pociski i Niemców, w pisemku wytłuszczone i wyraźne. Westchnęłam również, że z "patriotyczną" nie usiłuję się nawet użerać, bo z góry znam efekt. Padła deklaracja, że rozmowa z nauczycielem będzie jutro, będę się dowiadywać, jak się dalej sprawa rozwinie (i czy w ogóle). Eskalować będę, jeśli nie wydarzy się nic. To tyle na razie.
      • kalia-kalia Re: Byłam w szkole 27.09.17, 17:46
        Joanek, szkołę już ruszyłaś, ok.
        Jeśli jednak nic się nie zmieni to poza/przed kuratorium możesz jeszcze uderzyć do Wydziału Edukacji w swoim mieście. Ten znany mi reaguje natychmiast - rodzic ma być zadowolony.
        • joanekjoanek Re: Byłam w szkole 27.09.17, 18:06
          Moja szkoła ma renomę najlepszej w gminie i jednej z najlepszych w powiecie, jest w związku z tym oblegana i przepełniona, więc niekoniecznie Wydział Oświaty będzie jakoś specjalnie zainteresowany jakimś tam rodzicem. Poza tym to gmina wiejska, Wydział Oświaty to jedna pani, są tam zaawansowane znajomości, koneksje, układy i układziki, więc niezbyt optymistyczna perspektywa. Ale zawsze to jakiś trop.
      • karen_ann Re: Byłam w szkole 27.09.17, 22:34
        To może poeskaluj również w tej sprawie:
        www.tysol.pl/a10073-Internet-wrze-Niemcy-sprzedaja-koszulki-z-napisem-Do-Polski-lece-tylko-stukasem-
        Różnica między napisami jest taka, że koszulka pana nauczyciela przedstawia prawdę historyczną i taką jest. Nie jest nawoływaniem do nienawiści, takie plakaty były i chodziło o braki w amunicji, wojna była wojną obronną. Natomiast koszulki niemieckie raczej wprost nawołują do bombardowań.
        Są ksiązki historyczne z plakatami i one też nawołują do nienawiści przedstawiając prawdę? Ten plakat boli bo pokazuję
        prawdę że agresorem byli Niemcy bo nie istniało na mapie państwo Naziści prawda? To bardzo boli tych którzy by chcieli pisać o polskich obozach. Nauczyciel przypomina fakty a takie osoby jak ty co nie znają tych faktów masz okazję poznać trochę historii Polski i powiedzieć synowi że Polacy innych nie mordowali i była ogromna tolerancja tak, że twoi dziadkowie wybrali ten kraj na swoją ojczyznę, jak i żydzi i inne nacje...plakaty historyczne są tylko kontekstem i przypomnieniem ze coś było, a czasem tą historię się fałszuje. Trochę mniej pieniactwa joanek.
        Jak napisał Herbert "pana od przyrody zabili łobuzy od historii"
        Zatem bądz dumna z kraju w którym mieszkasz. My nie mamy się czego wstydzić, nie pouczaj nas.
        • iwles Re: Byłam w szkole 27.09.17, 23:53
          Jedna oferta warta drugiej, czyli obydwie to pomylki i nie powinny miec miejsca.
          Zauwaz tylko, ze niemieckie zostaly wycofane ze sprzedazy, a Polacy swoich bronia i uwazaja te obrone jako wyraz patriotyzmu.
          A przez ciebie przemawia megalomania. Nie, nie jest smy narodem wybranym. Nie, nie jestesmy mesjaszem narodow.
          Ja, jako Polka NIE czuje sie dumna i wstydze sie za ludzi jak ty.
          • moadek Re: Byłam w szkole 28.09.17, 08:45
            Przeczytałam uważnie Karen. Możesz zacytować fragment jej wypowiedzi gdzie pisze ze jesteśmy narodem wybranym i Mesjaszem?
            • iwles Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:21

ostatnie zdanie.
              NIE ma kraju/narodu, który w swojej historii ma czyny TYLKO chwalebne. Polska też. Nie jesteśmy boskimi wybrańcami nieskalanymi, co to tylko inni uderzają w nas.
              • olena.s Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:29
                Byc może takie było Mohendżo Daro smile. Przynajmniej jakiś historyk tak argumntował wykopaliska, nie noszace śladów żadnych wojen. Jestem skłonna uwierzyć w wiele nadzwyczajnych cech cywilizacji, która czteery tysiące lat temu miała kanalizację....
              • memphis90 Re: Byłam w szkole 28.09.17, 12:41
                Ale co Ty za herezje opowiadasz 😱
              • moadek Re: Byłam w szkole 28.09.17, 12:54
                a któraś z nas tak twierdzi?
        • joanekjoanek Re: Byłam w szkole 28.09.17, 07:14
          Nauczyciel w podstawówce NIE JEST plakatem powstańczym, NIE JEST książką historyczną i NIE JEST obiektem muzealnym. To jest podstawówka. Moje dzieci akurat w Muzeum Powstania były, ale znacząca większość zapewne "ma daleko". Uważasz, że nauczyciel epatujący tekstami "zabić Niemca" budzi w wiejskim bachorstwie konotacje wojenne i szlachetny patriotyzm? Nie, budzi w bachorstwie prymitywną wesołość i naturalność skojarzenia "Niemiec -> strzelać". Niczego nie przypomina, bo wokół niego nie ma wiedzy, którą można byłoby ożywiać i wzbogacać. On, niestety, taką odzieżą najwyżej z.asr.yw.a i tak nędzną wiedzę historyczną dzieci. Bo koszulka na panu, bez żadnego kontekstu, nie ma z wiedzą i prawdą nic wspólnego. Jest tylko czystym hasłem, bez kontekstu - czystą nienawiścią.
          • jem.gluten.i.cukier Re: Byłam w szkole 28.09.17, 08:59
            To może lepiej dzieci edukować, żeby coś wiedziały o historii?
            • joanekjoanek Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:20
              Lepiej, lepiej. I lepiej, żebyśmy wszyscy byli młodzi, piękni i bogaci. Ale tymczasem jest, jak jest. Pan się pojawia w tej koszulce w takiej podstawówce, jaką ma, nie ma innej. Przed takimi dziećmi, jakie ma, nie ma innych, nie "wyedukowano" ich. Zresztą pragnę przypomnieć, że podstawówka to nie tylko klasa siódma, ale też i pierwsza czy druga, gdzie choćbyś edukowała do wypęku, to i tak pewnego rodzaju wiedzy dzieci nie przyswoją, bo są za małe. Natomiast "heheeee, pocisk, Niemiec, strzelać do Niemca!" przyswoją bez problemów.
              • olena.s Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:31
                Ano.
                Znajomy młody Niemiec, urodzony jakieś 40 lat po wojnie o mało nie dostał bęcków, bo kiedy warszawski tramwaj przyciął mu torbę i ruszył, krzyczał "halt, halt". Tramwaj zareagował burzliwie.
                • mallard Re: Byłam w szkole 28.09.17, 10:23
                  olena.s napisała:

> tramwaj przyciął mu torbę i ruszył

O matko...
                  • iwles Re: Byłam w szkole 28.09.17, 10:43

torbę nie worek big_grin
            • iwles Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:23

a może lepiej nie przekamywac historii i pokazywac dzieciom replikę plakatu, bo koszulka sugeruje, że powstańcy chodzili właśnie w takich ?
        • mamma_2012 Re: Byłam w szkole 28.09.17, 08:02
          Po pierwsze ona jest częścią tego co nazwałaś "my", więc ma takie same prawa jak ty.
          Sugerujesz, że nauczyciel ma stosowną kolekcję koszulek, żeby pokazać dzieciom prawdę historyczną bez ściemy?
          Najbardziej dumni z przypadkowych rzeczy takich jak miejsce zamieszkania czy urodzenia są ci, którzy mają problemy z podstawami do tego, żeby czuć dumę z własnych osiągnięć, a rolą nauczyciela jest praca nad tym, żeby dziecko miało takie podstawy.
        • moadek Re: Byłam w szkole 28.09.17, 08:41
          Karenn ciepłe myśli Ci wysyłam za to co napisałaś. smile
        • sumire Re: Byłam w szkole 28.09.17, 08:56
          Oj, ci nasi prawdziwi patrioci, z jedynie słuszną wersją historii, dumni z czegoś, co w najmniejszym stopniu nie jest ich zasługą.
        • araceli Re: Byłam w szkole 28.09.17, 09:11
          karen_ann napisała:
          > To może poeskaluj również w tej sprawie:
          > www.tysol.pl/a10073-Internet-wrze-Niemcy-sprzedaja-koszulki-z-napisem-Do-Polski-lece-tylko-stukasem-
          > Różnica między napisami jest taka, że koszulka pana nauczyciela przedstawia
          > prawdę historyczną

A to hitelrowska inwazja na Polskę to była nieprawdziwa? Pomyliła Ci się 'prawda historyczna' (czytaj fakty) ze 'sprawiedliwością historyczną' (czytaj to oni byli winni nie my).
    • memphis90 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce w szkol 28.09.17, 12:38
      W Polsce nie wolno tylko manifestowac poglądów czarną odzieżą w dniu manifestacji dot. spraw kobiet, krzyżyki na szyjach czy koszulki z orłem są w pełni dozwolone.
      • moadek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 12:57
        koszulka z orłem Ci przeszkadza? powiedz Amerykanom żeby swoją wszechobecną flagę schowali do piwnicy
        • mamma_2012 Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 13:00
          Czy patriotom nie przeszkadza, że orzeł skończy jako szmata do podłogi?
          • olena.s Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 13:16
            Zawsze jeszcze jest opcja północno-koreańska.
            Znajomy mojego taty przed lat odwiedził Koreę. Zakwateroany w hotelu, dostaał rano do pokoju lokalna gazetę - po koreańsku, którego nie znał. Więc wywalił.
            Natepnego dnia pojawił się sprzątacz.
            - Szanowny Pan omyłkowo wyrzucił wczoraj portert Ukochanego Przywódcy, który był wydrukowany w gazecie.
            - Eeeee.. bardzo przepraszam... ale jeżeli wy nie wyrzucacie gazet, to co robicie?
            - Wycinamy z nich portrety Ukochanego Przywódcy.
          • rorzrzutny Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 18:05
            mamma_2012 napisała:
            > Czy patriotom nie przeszkadza, że orzeł skończy jako szmata do podłogi?

Paradoksalnie nie przeszkadza - skoro bez opamiętania wycierają sobie orłem gęby, musieli zaakceptować używanie go do wycierania. To było przekroczenie bariery.
            A dalej już poszło...
          • ingryd Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 18:32
            a jak to prac ?
            mozna z gaciami i skarpetkami ?
            czy trzeba osobny program robic ?
            ooooooo, a moze moznaby wylansowac na rynku nowy produkt : pralki z programem patriotycznym !!!
            sadze ze jest kasa do zarobienia
            • joanekjoanek Re: Nauczyciel w "patriotycznej" koszulce 28.09.17, 18:57
              Myślę, że patriotom nie robi większej różnicy, pranie i tak robi mamusia, niech się mamusia martwi.
              (w przypadku utrwalonych niedoborów - żoneczka).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka