06.10.17, 17:36
Jak często wymieniacie sprzet gospodarstwa domowego, telefon, telewizor lub laptop? Dopiero jak się zepsuje, czy gdy na rynku pojawi się nowocześniejszy? Ja nie lubię wyrzucać urządzeń sprawnych tylko dlatego, że są stare ( telefon mam z rocznika 2005).
Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: Agd 06.10.17, 17:47
      Jak sie popsuje ( a psuja sie niestety)..lodówka 2013, pralka 2012, suszarka 2015, komputer 2015,telefon 2017 (poprzedni nawet nie wiem 2013?) zmywarka (2013 padła) trzeba kupic nową..
    • juuuu7 Re: Agd 06.10.17, 18:01
      Agd mam z 2011 roku. Wszystko sprawne ( tfu tfu ), telefon co 2 lata. TV ma ok 10 lat, byl raz naprawiany i poki co nie wymieniam, bo malo uzywam. Lapek ma 3 lata, tablet 4 i dzialaja bez zarzutu.
    • nickbezznaczenia Re: Agd 06.10.17, 18:05
      Gdy się zepsuje coś tam.
    • 1234wxyz Re: Agd 06.10.17, 18:10
      Jak sie zepsuje.
    • kondolyza Re: Agd 06.10.17, 19:43
      lodowke,pralke itp wymieniam gdy sie popsuje i koszty naprawy sa spore. telewizora nie mam. telefon wymieniam zawsze gdy wchodzi nowy model iphona-poprzedni oddaje komus z rodziny
    • lauren6 Re: Agd 07.10.17, 07:49
      Aż całkowicie padnie lub do czasu lub drobne usterki utrudniają użytkowanie.
      Komputer gdy nowsze gry przestają chodzić.
    • same-old_mona Re: Agd 07.10.17, 07:57
      Ostatnie co wymieniałam to telefon na początku tego roku, bo poprzedni moje dziecię utopiło w płatkach z mlekiem. Agd w zasadzie nie posiadam wiec nie wymieniam.
      • mdro Re: Agd 07.10.17, 08:17
        "Agd w zasadzie nie posiadam"

Rozumiem, że z racji wynajmowania mieszkania, a nie dlatego, że pierzesz w balii, a masło trzymasz w zimnej wodzie?
        • same-old_mona Re: Agd 07.10.17, 08:22
          Dokładnie tak wink Moje agd które kupiłam jakieś 10 lat temu w pl spokojnie służy mojej babci. Ja póki co kursuję pomiędzy pl-it-nl a podróże z lodówką, pralką i telewizorem byłyby trochę kłopotliwe.
          Jednak myślę że w najbliższym czasie to się zmieni bo planujemy na stałe zostać w okolicach Rotterdamu.
    • feniks_z_popiolu Re: Agd 07.10.17, 08:00
      Większe sprzęty wtedy jak się popsują. Telefon średnio co 2 lata
    • magia Re: Agd 07.10.17, 08:28
      Gdy się zepsują. Wyjątkiem są komputery, w PC regularnie wymieniam części na nowsze, stare odsprzedaje. Laptopy co ok 3 lata.
      • aqua48 Re: Agd 07.10.17, 09:30
        Wymieniam sprzęt gdy się zepsuje, a naprawa jest nieopłacalna. Telefon mam ten sam od 6-8 lat? Wymaga ładowania raz na tydzień i dopóki będzie działał to go nie zmienię smile
    • jollyvonne Re: Agd 07.10.17, 13:25
      Kiedy zepsula sie ostatnia Nokia (nie pamietam jak stara, ale chyba wiek dwucyfrowy), kupilam smartfona i od tej pory wymieniam telefon co roku, bo tyle wytrzymuja tongue_out
      AGD wymieniam jak sie zepsuje, wyjatkiem byla 17-letnia otwierana od gory pralka, ktora wymienilismy na otwierana z przodu tylko dlatego, ze musiala stac na 70cm podescie i ciezko bylo siegac.
      Komputery wymieniam nieco czesciej, tzn zanim padnie zupelnie, zeby moc ze starego na nowy przelozyc to co chce zachowac. Nowinkami sie malo przejmuje, nie musze miec czegos pierwsza, mam slaby instynkt stadny i nie czuje potrzeby ani jechac tam gdzie wszyscy byli, ani kupowac tego, co wszyscy maja.
    • claudel6 Re: Agd 07.10.17, 14:24
      Pralkę (Amicę) wymienilismy po 5 latach, bo się popsuła i po naprawie niestety podczas każdego prania tak waliło od niej smrodem jakiejś takiej starej gumy, że to było nieznosne. Lodówkę właśnie wymieniam po 17 latach (tak!), ale wyłacznie z przyczyn estetycznych - ta ciagle działa, ale chcę mieć ładniejszą, no i stara ma trochę rdzy u samego dołu (ale to nie wpływa na jej działanie). Do wymiany laptopa się właśnie przymierzam po 5 latach, imo to zdecydowanie za mało, no ale chciałam vaio, to miałam vaio, niestety nie jest to zbyt trwały komputer. Telefon wymieniam co dwa lata, bo na tym rynku najszybciej moralnie starzeje się sprzęt.
      • czarna_kita Re: Agd 07.10.17, 16:11
        Gdy się zepsuje a koszty naprawy są tak wysokie że się nie opłaca robić. Pralke właśnie mam nową, stara się zepsuła po 7latach. Zamrazarke wymienilam w zeszłym roku, bo stara była naprawdę stara i mimo iz działała żarła za wiele prądu. Zmywarka cały czas ta sama, raz tylko pompę wymienialismy a telefon co dwa lata, stary dostają dzieci w spadku.
    • muchy_w_nosie Re: Agd 07.10.17, 19:52
      Telefon co umowę czyli co 2 lata, chociaż kilka razy dostałam gratis od męża. Reszte jak się zepsują i tak mam tv z 2006, lapka z 2005 - ten to już wyglada koszmarnie bo syn na nim trenował ale jest dzielny i działa nadal, poza tym mam na nim masę programow nie do odzyskania.
      • thaures Re: Agd 07.10.17, 22:20
        Jak się zepsują. Teraz tak myślę, że nawet nie próbuje naprawić, tylko od razu kupuję nowy sprzęt. Telefon mam po mężu- on po 2-3 latach musi mieć nowy. Nagminnie psują mi się dwie rzeczy- odkurzacze i kosiarki. I nie ma znaczenia czy kupujemy markowe czy no-name.
        Coraz częściej też wykupuje ubezpieczenie na 5 lat sprzetu
    • wiosennaburza1 Re: Agd 07.10.17, 22:34
      jak sie zepsuje.
      nie przemawia do mnie:" dopiera lepiej", " działa szybciej", " myje oszczędniej"/
      niektórzy sobie liczą i liczą, i wyliczają że nowszy sprzęt nijak się nie kalkuluje, jak stary jeszcze działa. i ja im wierzę , zwłaszcza że raz policzyłam sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka