Dodaj do ulubionych

Najlepsze curry!

16.10.17, 19:50
Te z Was, które weszły z post z myślą, że dzielę się przepisem - muszę rozczarować smile
Lubię curry bardzo, robię często, najczęściej z indykiem lub kurczakiem i sporą ilością warzyw, wychodzi mi dobre ale to nie jest TO.
Ostatnio jadłam przepyszne curry w jakiejś knajpce, było bardzo gęste, aromatyczne, takie no po prostu idealne. Kucharkę będącą jednocześnie kelnerką udało mi się podpytać odrobinę, zdradziła jedynie że gęstość zawdzięcza pomidorom z puszki i mielonym migdałom. Jest to pewien trop, ja ani jednego ani drugiego nie dawałam.
Zwykle po prostu marynuję mięso w jogurcie i przyprawie curry i garam masala, przesmażam mięso, osobno warzywa z pastą curry, zalewam mlekiem kokosowym i jest.

I teraz pytanie do Was: jak robicie curry? jakies konkretne składniki, określonej firmy mieszanki? PISZCIE PROSZĘ smile
Obserwuj wątek
    • magia Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:07
      Kupuję sos Holy Cow i wlewam do przesmazonego mięsa smile
    • senin1 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:13
      jesli mieszanki, to z zasady firmy Patak (latwo dostepne)
      nigdy nie mieszam mleka kokosowego I jogurtu w tym samym curry

zeby curry bylo aromatyczne trzeba uzyc swiezych przypraw. Najlepiej podprazyc je na suchej patelni a potem zmielic (mlynek do kawy jest do tego idealny, ale mozna I w mozdzierzu [)

jakie przyprawy: kolendra ziarna 2
      kumin 1
      cardamom 2-3 straczki
      star aniseed 1
      black mustard seed
      cynamon 1/2 laski

gozdziki 5-6 sztuk
      troche galki muszkatolowej
      czarny pieprz lyzeczka

to daje mieszanke "garam masala"

w trakcie smazenia dodaje kurkume, chilli, liscie curry (najlepiej swieze)

maka migdalowa zageszcza

zageszcza tez kombinacja mleka kokosowego I pomidorow
      ja przrzadzam rozne curry - z jogurtem I bez, z mlekiem kokosowym z ziemniakami

raczej nigdy nie mieszam warzyw I miesa w tym samym curry, ale co komu pasuje
      robie rybne, ale bez kardamonu za to z kozieradka I 'fennel"

polecam serie "Rick Stein across India" on tam poszukauje najlepszego curry na swiecie - bardzo dobry program swoja droga

totes
      • senin1 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:25
        kolenra I kumin - ilosc podana to odpowiednio 2 lyzki I 1 lyzka (nie ziarna )
    • berdebul Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:16
      Marynuję wkład i smażę - grzyby, tofu, ryba/kura jesli ma być mięsne, cebula, czasami marchew i brokuł.
      Mleko kokosowe ubijam z przyprawą curry, z proszku bo pasty nie pasowały mi składem. Następnie gotuję mleko kokosowe z liśćmi kafiru i świeżym imbirem. Odławiane liscie i imbir, dodaję wkład warzywniak-białkowy i duszę na małym ogniu, aż zrobi się kremowe lub wsypuję ryz i duszę aż będzie gotowy.
      • berdebul Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:18
        Jeszcze czasami wrzucam pomidora bez skórki, rozpada się s czasie duszenia, a daje wiecej umami.
    • leyre1 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:44
      Najlepsze curry w Europie to w uk, najlepiej w miescie gdzie jest sporo mieszkancow ktorzy dochodza z kraju curry.

Ja nie lubie mleka kokosowego, poza tym nie przepadam za kuchnia tajska, lubie bardzo indyjska i pakistanska a tam mleka kokosowego niewiele.
      Robie z przepisow kolezanek. W sobote robilam paneer curry. Skaldniki to oczywoscie paneer (ktory robie na rozne sposoby) cebula, papryka, zielony groszek, kalafior, pomidory, chillie, coriander powder, turmeric, curry masala powder, sol, garam masala.
      Lubie tez z kurczakiem, ziemniakami i szpinakiem, do tego mam specjalna mieszanke od kolezanki, oczywiscie tarka dahl, biryani i wiele innych
    • konsta-is-me Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 20:52
      Dodaje zmielonego kokosa.
      Choc w Indiach zwa to "kurma" a curry to po prostu sos z warzywami
      Lub maczke ze zmielonego prazonego grochu.
      Mozna dac rozgotowana soczewice.
      Albo odparowywuje.
    • olena.s Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 21:06
      Najpopularniejsze curry zawdziecza konsystencję podprazonej kombinacji pasty czosnkowej i imbirowej (jedno i drugie zmielone lub utarte. Łączy się to z cebulą, po zmięknięciu doprawionej pomidorami (może być z puszki). Zabiela się mlekiem, śmietaną. Z tego (oczywiscie pomijając przyprawy, ale poniżej ktoś już zrobił wykład) powstaje połowa curry o bawie pomarańczowo-czerwonej.
      • senin1 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 21:13
        o tak, zapomnialam o tym bardzo istotnym skladniku (ginger/garlic paste)

abielanie mlekiem I smietana jest mi zupele nieznana
        curry mozna wcale ie zabie, zaleznie od rodzaju
        • senin1 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 21:15
          zabielanie mlekiem I smietana jest mi zupele nieznane
          curry mozna wcale nie zabielac, zaleznie od jego rodzaju
        • olena.s Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 18:44
          Ja nie mówię, że MUSI być, tylko że bardzo często jest.
    • joa66 Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 21:24
      Nie jestem ekspertem, ale jeżeli curry jest z mięsem, zauważyłam dwie szkoły - albo podsmażamy mięso i potem dodajemy sos/inne składniki albo do gorącego sosu/przypraw, etc dorzucamy mięso. Nie wiem która wersja jest słuszniejsza, ale smaczniejsza jest moim zdaniem ta druga.

Ja robię głównie wariacje na temat czerwonego lub zielone (tajskie). W pierwszym, oprócz przypraw, "mokrą" podstawą są posiekane pomidory, w drugim mleko kokosowe. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam podstawę sosu do .... słoików w wersji czerwonej i zielonej. Bazą są papryki odpowiedniego koloru plus przyprawy. To w ramach postanowienia ograniczenia jedzenia na mieście.
    • triismegistos Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 21:29
      A o jakie curry ci chodzi? Taskie? Indyjskie? Z warzywami, mięsne, rybne? Napisz coś więcej, bo są dziesiątki przepisów.
      • bi_scotti Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 22:11
        W kazdym wiekszym miescie kanadyjskim i kilku amerykanskich mam "swoje" miejsca na Najlepsze Curry (zdecydowanie Indian, inne opcje tylko z braku laku) smile Jak pisalam wielokrotnie, zadne domowe jedzenie nie umywa sie jak dla mnie do knajpianych, choc na wiele domowych curries kuchconych z sercem przez czyichs mezow, braci, tesciow, babcie, matki, zony tez sie od czasu do czasu zalapuje w ramach albo odwiedzin towarzyskich, albo potluck w pracy. No ale co knajpa to knajpa - w nich smakuje mi najbardziej smile Dzis juz mi sie nie chce ale zescie mnie zainspirowaly - jutro koniecznie take-out! Mniam.
    • danaide Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 22:08
      Mam jeszcze roasted curry powder ze śp. M&S (Polska). To częściowo załatwia sprawę.
    • lucasa Re: Najlepsze curry! 16.10.17, 22:43
      Ja mam dosyc fajny przepis - ale za dlugi aby przepisywac. Konsystencje uzyskuje sie przez dlugie gotowanie cebuli i potem dlugie blendowanie.

Jak nie mam czasu na bawienie sie to do wolnowaru, do miesa i przypraw, dodaje drobniutko pokrojona cebule.

Nie dodaje gotowych past.

Wg mnie mleko kokosowe nie zageszcza - mi sos sie robi rzadszy od niego...
      • magia Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 01:58
        Zagęszcza, ale ma znaczenie czy kupisz 5 czy 20%-owe.
    • an.16 Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 08:53
      Moje ekspresowe curry to kawałki kurczaka podsmażone w oleju kokosowym z curry w proszku i czosnkiem z dodana na koniec kwaśną, chudą śmietaną. W wersji wege dla córki kurczaka zastępuję miękkim tofu albo paneerem. No i świeża kolendra. Do tego placki tortilli i cząstki pomidorów na surowo. Mleka kokosowego nie używam bo nigdy nie wiem co zrobić z pozostałą resztą. Moje mięsne curry jest bez warzyw.
    • nottymoni Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 10:10
      Najlepiej poogladaj na YouTube jak się prawdziwe curry robi. Ja na początku robiłam spory błąd i za krótko smazylam cebulę, trzeba smażyć wolno i pilnować żeby się nie przypalila, aż będzie brązowa, potem dodać cała resztę i pomidory. Pomidory też trzeba długo smażyć aż będą miały słodki smak i tłuszcz zacznie się oddziela c od pasty.
    • agnieszka_kak Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 13:34
      Z mlekiem kokosowym masz tajskie curry, a pomidorami i migdalami indyjskie.
    • zewszad_i_znikad Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 16:32
      Nie chce mi się samej robić mieszanki przypraw, nawet nie mam ani wszystkich składników, ani moździerza, ani młynka do kawy (nie cierpię kawy). Używam sproszkowanej przyprawy kari (no dobra, oni piszą "curry", ale nie ma powodu, by tego słowa nie spolszczyć. Ono zresztą nawet nie jest wcale angielskie, tylko malajskie) firmy Dary Natury, do tego mleko kokosowe i (nie zawsze) pomidory. I mnóstwo natki.
      Mięcha żadnego nie jadam. Robię kilka wersji kari:
      - z kalafiorem i pomidorami
      - z brokułami, kalafiorem i fasolką szparagową
      - z soczewicą i/lub ciecierzycą
      - z korzeniem pietruszki i tofu.
    • jollyvonne Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 20:49
      Ja ostatnio odkrylam, ze mimo iz rodzynek nie lubie i zawsze i ze wszystkich ciast wyciagam, to w curry maja byc surprised Poza tym nie mam przepisu na curry, do gara leci co sie pod reke nawinie...
    • psiamama6 Re: Najlepsze curry! 17.10.17, 21:12
      Również uwielbiam curry i najbardziej smakuje mi to, które robię sama wink) Korzystam z przepisów kwestii smaku najczęściej, jeszcze nie było wpadki. Aha, używam mleka kokosowego firmy real thai i jest zdecydowanie lepsze od wszelkich innych sprzedawanych w sieciówkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka