Dodaj do ulubionych

Warszawa - Berlin

20.10.17, 13:47
Planuję jechać z synem do Berlina na przełomie października i listopada. Znalazłam hotel w dzielnicy Lichtenberg, wygląda ok. I hotel i dzielnica. I teraz moja zagwozdka. O ile w kierunku "do Berlina" PKP pozwala kupić bilety, to w drogę powrotną już nie. Poradżcie, jak najkorzystniej kupić bilety - na razie znalazłam stronę bahn.de. Korzystać z tej strony? Wygląda ciekawie. Jestem zieloniutka jak szczypiorek na wiosnę w kwestii samodzielnych wypraw za granicą, więc pytam ematki o zdanie. A w ogóle ematka jakiejś rady w kwestii Berlina udzieli? W kwestii poruszania się komunikacją publiczną? Planuję kilka dni, bez specjalnych wytycznych. Na pewno Brama, Checkpoint Charlie, centrum tak ogólnie, jak się da to jakieś muzea (np. Pergamońskie) ciekawe dla 12 latka. Oczywiście młody chce na Dworzec ZOO (tak, wiem że już tam nic nie ma i nie, nie czytał, koledzy mu powiedzieli).
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 13:59
      Oczywiście stosowny przewodnik nabędę i dokładniej sobie wytyczę trasę zwiedzania. na razie chcę poznać rady z kwestii kluczowych - co z biletami i czy dzielnica dobra do zamieszkania?
      • szalona-matematyczka Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:34
        Lichtenberg to dosyc daleko od obiektow, ktore zazwyczaj sie zwiedza. W Berlinie naprawde mozna dosyc tanio znalezc hotel czy nawet hostel kilka stacji metra od obiektow do zwiedzania. Poza tym jak ja kiedys jechalam pociagiem Berlin-Warszawa to zatrzymywal on sie na Hauptbahnhof i Ostbahnhof, wiec w ogole z tym Lichtenberg to makabra. Najlepiej poruszac sie metrem (U-Bahn) lub S-Bahn, to we wszystkich duzych miastach. Popatrz sobie w internecie, moze znajdziesz jakis hotel blizej i po przestepnej cenie. Nie rozumie dlaczego PKP nie sprzedaje biletow z powrotem do Polski ? Moze chca zwiekszyc emigracje ? Male info: w Niemczech mozesz jako obywatela polska legalnie pracowac (info na wypadek gdyby nie udalo ci sie wrocic). smile
        • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:40
          Dzięki. Poważnie daleko? W Lichtenberg zatrzymuje się pociąg, a z mapy wydaje się w miarę blisko (kilka km 5,6,8) od obiektów. Stąd wymyśliłam hotel w Lichtenbergu żeby w miarę blisko dworca pozbyć się bagaży, "rozpłaszczyć" i potem ruszyć dalej na zwiedzanie. Ale się nie upieram. Kupię dziś przewodnik i poczytam, co proponują. W Berlinie byłam ze 30 lat temu, na zorganizowanym wyjeździe. Stąd jestem totalną świeżynką. Wyjazd ma na celu pokazanie dziecku, że w tej chwili podróżowanie to żadna trudność, planujesz, kupujesz bilet i jedziesz. Więc muszę być przygotowana smile
          • bergamotka77 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 21:42
            ewa_mama_jasia napisała:

> Dzięki. Poważnie daleko? W Lichtenberg zatrzymuje się pociąg, a z mapy wydaje
            > się w miarę blisko (kilka km 5,6,8) od obiektów. Stąd wymyśliłam hotel w Lichte
            > nbergu żeby w miarę blisko dworca pozbyć się bagaży, "rozpłaszczyć" i potem rus
            > zyć dalej na zwiedzanie. Ale się nie upieram. Kupię dziś przewodnik i poczytam,
            > co proponują. W Berlinie byłam ze 30 lat temu, na zorganizowanym wyjeździe. St
            > ąd jestem totalną świeżynką. Wyjazd ma na celu pokazanie dziecku, że w tej chwi
            > li podróżowanie to żadna trudność, planujesz, kupujesz bilet i jedziesz. Więc muszę być przygotowana smile

To on ma 12 lat i jeszcze tego nie wie? wink No i nie jesteś świeżynka, bo w Berlinie już byłaś smile
          • szalona-matematyczka Re: Warszawa - Berlin 21.10.17, 13:54
            Najlepiej szukac w internecie. Wtedy sprawdzisz cene, odleglosc od zabytkow.
        • joa66 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:41
          Chyba, że będzie miała pociąg z Lichtenberg. Właśnie spojrzałam na stary bilet :

Berlin Hbf (S-Bahn) 05.05. ab 16:23 15 - Berlin-Lichtenberg an 16:43 1 S 75
          Berlin-Lichtenberg 05.05. ab 16:50 - Warszawa Centralna
    • joa66 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:30
      Miałam podobny problem z biletami - chyba jest remont gdzieś na stacjach po między stacjami. Kupilam bilet powrotny w bahn.de. Problem polegał na tym, że była przesiadka w samym Berlinie Tzn wsiadałaś na jednej stacji, przesiadałaś się na właściwy pociąg na innej stacji, też berlinskiej. Ponieważ nie lubię wyścigów, a na przesiadke miałam 7 minut, od razu pojechałam na drugą stację.
      • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:53
        Joa, jak się kupuje na bahn.de, to przesyłają bilet mailem? Od razu po kupnie?
        • joa66 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:56
          Tak, w pdf.
      • baltycki Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:58
        > Ponieważ nie lubię wyścigów, a na przesiadke miałam 7 minut,
        > od razu pojechałam na drugą stację.
        Moglas wyjechac 10 min. wczesniej i miec 17 minut
        • joa66 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 15:01
          Pewnie tysiące rzeczy mogłam, ale nie byłam pewna czy mogę pojechąć wczesniejszym pociągiem jeżeli bilet miałam na godzinę X. Niemiecka koleżanka też nie wiedziała, mogłabym sie dopytywac w informacji na dworcu z nadzieją, że trafię na pracownika znajacego angielski - po prostu pojechałam od razu taksówką z hotelu na Lichtenberg.
      • lilyrush Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 15:02
        to nie jest żaden problem ze stacjami. Nie wiem dlaczego, ale pociągi z Wawy w weekendy nie jada do Haupt tylko do Gesundbrunnen i wtedy jada przez Lichtenberg. Acz ostatnio to też jest chyba losowe, bo w październiku w niedziele pociąg jechał an Hupt,

Nie wierze, że nie możesz kupić w PL biletu tam i z powrotem....
        • joa66 Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 15:06
          Ja miałam ten sam problem wiosną i dotyczył dnia powszedniego. Od Niemki wiem, że jest jakiś problem (remont?) ze stacjami czy czyms obok. Dodam, że pare lat temu kupiłam bilet normalnie przez pkp.pl, w obie strony, dlatego byłam zaskoczona problemami w tym roku.
        • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 15:16
          Doprecyzuję - nie mogę kupić przez stronę pkp.pl. W kasie jeszcze nie pytałam, na razie jestem na etapie planowania podróży, oglądania przejazdów, pociągów, cen itp. Na stornie pkp.pl jest rozkład jazdy, ale odnośnika do "kup bilet" nie ma.
    • szarsz Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 14:38
      > jakieś muzea (np. Pergamońskie)

Na pergamońskie uważaj, jak tam byłam 2 lata temu, to bylo otwarte tylko jedno niewielkie skrzydło, a remont zapowiadany był do 2020 roku.
      Dorzuciłabym za to wieżę telewizyjną i muzeum techniki, oczywiście łącznie ze spectrum.

Jeśli to typowy dwunastolatek, to idźcie na kebab, lepszych niż w berlinie nie jadłam smile
      • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 15:20
        Pergamońskie widziałam prawie 30 lat temu, podobało mi się. Jeśli będzie w remoncie, nie obejrzymy.
    • snakelilith Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 17:51
      Tylko informacyjnie dodam, że jeżeli jedziesz na przełomie października listopada, to weź pod uwagę, że 31 października oraz 1 listopada są w tym roku dwa dnie świąteczne pod rząd. 31 października obchodzi się Dzień Reformacji i w tym roku ze względu na 500 rocznicę reformacji jest to dzień wolny od pracy. Sklepy będą więc zamknięte, wszelkie turystyczne atrakcje raczej nie, możliwe nawet, że dojdą jakieś ciekawe festyny uliczne i koncerty nie tylko w protestanckich kościołach. Jeżeli lubisz muzykę klasyczną to radzę zwracać uwagę na plakaty na mieście, takie koncerty są często za darmo, a taki np. Bach w kościele w wykonaniu dobrego chóru może być niezapomnianym przeżyciem. Na pewno będzie się coś działo w kościele St. Nikolai w Spandau. Przy kościele odbywa się też pomiędzy sobotą 28.10. a wtorkiem 31.10. średniowieczny jarmark tzw. Luthermarkt z występami i muzyką z tej epoki (sobota 18.30-19.30, niedziela, poniedziałek, wtorek 16-18). To może być dla dwunastolatka ciekawe. Do Spandau dojedziesz metrem (U-Bahn).
      • szalona-matematyczka Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 20:55
        Tez informacyjnie: spod Zoologischer Garten (ZOO) odjezdza autobus 100. Ten autobus jedzie obok wielu obiektow turystycznych. Autobus jest 2-pietrowy - wsiadasz i biegnij od razu na gore i na przod ! (wtedy masz piene widoki przez szybe przednia!). Placisz za przejazd jak za przejazd normalnym autobusem a masz mala wycieczke:
        www.visitberlin.de/de/mit-dem-100er-bus-durch-berlin
        www.haltestellen-buslinien.de/stadt-berlin_berlin/buslinie-100__zoologischer-garten-bhf-su-berlin
        Alternatywnie mozesz wsiasc jeszcze do autibusu 200:
        www.city-tourist.de/Bus-100-und-200-in-Berlin-kostenlose-Stadtrundfahrt-durch-das-historische-Berlin-im-Doppeldeckerbus.html
        • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 23:55
          O, dzieki. Takie informacje warto znać. Syn będzie miał radochę 😊
      • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 23:53
        O, tak mi pisz. Miód na moje serce. Dzięki.
    • labianka Re: Warszawa - Berlin 20.10.17, 21:25
      od 23 października do 3 czy 4 listopada w Berlinie są ferie jesienne, a oprócz tego w październiku trwa miesiąc kultury dla dzieci - KinderKulturMonat, który jest przewidziany dla dzieci do 12 lat. Wejścia są za darmo, tu info o instytucjach, które biorą udział w tej akcji:
      www.kinderkulturmonat.de/kulturorte

• ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 21.10.17, 00:00
        Widzę, ze w tym czasie sporo sie dzieje. Nawet nie myślałam. Dzieki.
        • ewa_mama_jasia Re: Warszawa - Berlin 29.10.17, 11:48
          Podbijam watek bo chcę go mieć"pod ręką". Przyda się juz dzis.
    • malowanka06 Re: Warszawa - Berlin 29.10.17, 16:45
      Kupowałam przez strone bahn.com i dzieci do 14 lat mają bilet gratis przy opiekunie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka