21.10.17, 11:19
Znajoma znajomej założyła album, na Fb,o takiej nazwie - OIOM. Dziecko, około 2 lat, stan krytyczny ( lekarze każą przygotować się na najgorsze) i.... sesja fotograficzna.Zdjęcia : dziecka leżącego pod aparaturą ( z każdej strony dziecko jest sfotografowane) , widać też ręce lekarzy robiących coś przy dziecku, fotki - aparatury medycznej ( pokazującej różne parametry). I to wszystko wrzucane na FB. Taka relacja z umierania własnego dziecka......Przerażające.
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: OIOM 21.10.17, 11:24
      Chore..
      • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 11:29
        Chore to jest obrabianie znajomej d.. na forum poniewaz smiala ze swoja tragedia wyjsc do ludzi.Chore jest komentowanie dzialan osoby w b.ciezkiej sytuacji(szoku,stresie,rozpaczy,bo takie uczucia wyzwala stan agonalny WLASNEGO dziecka).
        Tak masz racje autorka jest chora,pusta i plytka jak klauza.
        • wilowka Re: OIOM 21.10.17, 11:34
          Pierwszy raz się z Tobą zgadzam.
          • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 11:49
            Jak będziesz leżała cała w rurkach, może łysa, albo spuchnięta, a ktoś najbliższy w swoim nieutulonym żalu "wyjdzie do ludzi" z Twoją chorobą i nakręci film, albo wrzuci sesję foto na swoj profil, to tez będziesz się zgadzać?
            Głupota ludzka nie ma granic, jak widac.... zero szacunku dla drugiego człowieka, tylko JA, JA JA...
            "JA MAM PRAWO PRZEŻYWAĆ COS NA SWÓJ PROSTACKI SPOSOB, więc nie obowiązuje mnie przyzwoitość"
            • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 11:52
              Jesli bylabym w takim stanie to byloby mi dokladnie wszystko jedno
              • cosmetic.wipes Re: OIOM 21.10.17, 11:57
                Pomijając znaczący fakt, że nie masz takiego doświadczenia za sobą, to nie kazdy jest tobą i nie każdemu byłoby wszystko jedno.
                Ale dziecko ma tylko dwa lata, więc własciwie jest bezrozumną rzeczą, której NA PEWNO jest wszystko jedno, prawda?
                • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:00
                  A ty bylas w takiej sytuacji kiedy umieralas i ktos wrzucal twoje zdjecie na facebooka? Pomijajac fakt ze do czasu kiedy dziecko moze wyrazic swoje zdanie majac zdolnosc oceny sytuacji jego prawami rozporzadzaja rodzice.
                  • cosmetic.wipes Re: OIOM 21.10.17, 12:08
                    nathasha napisała:

> A ty bylas w takiej sytuacji kiedy umieralas i ktos wrzucal twoje zdjecie na fa
                    > cebooka?

Ja nie piszę co bym wolała, a czego nie, więc skąd wzięło ci się takie pytanie?

> Pomijajac fakt ze do czasu kiedy dziecko moze wyrazic swoje zdanie maj
                    > ac zdolnosc oceny sytuacji jego prawami rozporzadzaja rodzice.

Jasne. Dlatego można bezkarnie publikować wizerunki gołych dzieci, bić je i molestować. W końcu dopóki rodzice rozporządzają prawami dziecka, to mają pełną dowolność działań.
                    • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:11
                      Podpielas sie pod moja odpowiedz ktora byla odpowiedzia do lady. Moze nastepnym razem przeczytaj na co odpowiadal przedmowca.
                      Mozesz wskazac przepis kodeksu, moze byc jakikolwiek na swiecie, ktory zabrania publikacji chorych osob?
                  • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 12:23
                    >A ty bylas w takiej sytuacji kiedy umieralas i ktos wrzucal twoje zdjecie na facebooka?

Nie. Ja jestem w tej szczęsliwej sytuacji, że mogę ufać swoim najbliższym i wierzyć, że nigdy nie spotka mnie to, o czym rozmawiamy. Bo mam rodzinę na odpowiednim poziomie i żadna trauma, ani żałoba tego nie zmieni.
                    • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:25
                      Tego ostatniego nie mozesz byc pewna. Gdybym ja umierala a mama wrzucala na otwarty profil moje zdjecia, nijak by mnie to nie obeszlo, zwlaszcza jesli jej by to pomoglo. Jakie ma znaczenie ze ktos mnie zobaczy pod rurkami w perspektywie rychlego spotkania z Bogiem?
                    • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:39
                      Jesli rodzina ma ten sam poziom co ty, to blisko dna sa😀
              • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 12:01
                pytanie czy teraz jest Ci wszystko jedno na myśl, że ktos bliski mogłby potraktowac Cię jak rzecz? i nie widzisz w tym nic złego?
                • livia.kalina Re: OIOM 21.10.17, 12:04
                  Przecież nie traktuje jak rzecz tylko cały jej świat się kreci wokół dziecka. Dziecka ma dwa lata, jest terminalnie chore, zapewne odpowiedni lans, wypadnięcie z klasą w oczach obcych ludzi, nie jest mu aktualnie w głowie. dziecku potrzebna jest matka, która sobie jako taka radzi. Dobrze, że znalazła jakikolwiek sposób na przejście przez to.
                  • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 12:16
                    Nie jak rzecz, ale jak swoją własność. To dziecko ma tez innych krewnych, a przede wszystkim - jest człowiekiem, a nie czyjąkolwiek własnością. I ma swoją ludzką godność. A to oznacza, że nikt, nawet matka nie jest dysponentem tej godności.
                    • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:23
                      Ale zdjecia, ktore nie przekraczaja prawa, nie sa naruszeniem tej godnosci. Dziecko jest chore, to jest jego obecny stan. Choroba nie narusza godnosci. A zdjecia sa dostepne tylko w okreslonej internetowej rzeczywistosci. I na koniec, prawami do wizerunku dziecka rozporzadzaja do pewnego wieku rodzice
            • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:22
              Na prosby o 1%,lajki itd. z dolaczonym zdjeciem wsrod rurek tez tak reagujesz? Niech sobie matka strzeli samoboja, albo wyladuje w psychiatryku bedzie mniej prostacko.Zadowoli za to gagusie.
          • butch_cassidy Re: OIOM 21.10.17, 12:17
            Też się zgadzam.
        • triismegistos Re: OIOM 21.10.17, 12:07
          koniec świata, zgadzam się z edel...
        • rosapulchra-0 Re: OIOM 21.10.17, 12:24
          Chore to jest obrabianie znajomej d.. na forum poniewaz smiala ze swoja tragedia wyjsc do ludzi.Chore jest komentowanie dzialan osoby w b.ciezkiej sytuacji(szoku,stresie,rozpaczy,bo takie uczucia wyzwala stan agonalny WLASNEGO dziecka).
          Tak masz racje autorka jest chora,pusta i plytka jak klauza.

Zgadzam się w 100%!
          • cosmetic.wipes Re: OIOM 21.10.17, 12:29
            Po twoich barwnych opowieściach naszpikowanych szczegółami fizjologii chorej tesciowej, nie powinnaś się wypowiadać w tym wątku.
    • ludborka Re: OIOM 21.10.17, 11:25
      Jeżeli tego potrzebuje?
      • cosmetic.wipes Re: OIOM 21.10.17, 11:51
        Pytanie brzmi czy bohater sesji tego potrzebuje?
        • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:25
          Brutalnie rzeczac,osobie w stanie agonalnym jest wszystko jedno, umarlym tez wszystko jedno, problem maja ci co zostali nieutuleni w zalu.
          • cosmetic.wipes Re: OIOM 21.10.17, 12:39
            Dziecko jeszcze żyje, a osoby w stanie agonalnym zapewne mają swoje zdanie, tylko akurat nie bardzo mogą je wyrazić, co niektórym jest bardzo na rękę.
            • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:41
              Tylko jemu jest wszystko jedno,matce natomiast nie.
    • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 11:25
      Jesli jej to pomaga to co w tym zlego?
      • aaa-aaa-pl Re: OIOM 21.10.17, 11:36
        Postawić się w sytuacji tej matki - nie potrafię ( i nie chcę). Przeżyłam śmierć mojej mamy- wiem, że w takiej sytuacji robienie całej serii zdjęć (i " siedzenie " na portalu społecznościowym) - szczególnie fotek, gdy lekarze wykonują swoje czynności - to rzecz o której nawet nie pomyślałam.Wiem - każdy inaczej przeżywa takie sytuacje ( inaczej reaguje). Ale nadal - MNIE to przeraża.
        • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 11:43
          Ona to nie ty, masz jakis monopol na wlasciwe przezywanie stanu agonalnego? Ja tez robilam wszystko inne a nie drapalam sciany szpitalne z rozpaczy.Przerazajacy to jest twoj brak zrozumienia.
    • 1234wxyz Re: OIOM 21.10.17, 11:31
      Zaplątałam się kiedyś na yt w podobne klimaty, tylko dokumentacja filmowa. Czy przerażające? Przerażający jest fakt że ktoś patrzy na śmierć swojego dziecka, a nie że sobie z tym radzi w taki czy inny sposób.
    • lianis Re: OIOM 21.10.17, 11:35
      Przerazajace jest to ze czujesz prawo do oceniania postepowania matki ktora traci dziecko.
      • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 12:07
        A niby dlaczego nie? prawo do oceny nieetycznych zachowań ma każdy i zawsze.
        Kiedy iles lat temu gazeta opublikowała zdjęcie martwego Milewicza, było powszechne słuszne oburzenie. Czy należy rozumieć, że gdyby to nie gazeta, ale żona albo córka reportera wstawiła te zdjęcia na swojego FB, wypadałoby milczeć i pochylic się nad jej niestandardowym objawem żalu?
        • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:14
          Naprawde nie widzisz roznicy miedzy publikacja w gazecie a publikacja przez innych na profilu ktory moze miec okreslone ustawienia prywatnosci i ktorego nie znajdziesz po samym zdjeciu?
          • lady-z-gaga Re: OIOM 21.10.17, 12:19
            Różnica byłaby tylko w ilości ogladających. Jednak w obu przypadkach nie byliby to wyłącznie najbliżsi krewni i przyjaciele.
            • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:27
              Po pierwsze, nie wiesz tego. Po drugie, powtarzam, jesli nie znasz tej osoby na zdjecie bedzie ci trudno sie natknac. Wiec nie to jest kiosk z gazetami.
        • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:29
          To idz i powiedz tej matce,ze jest prostaczka.Autorka z pewnoscia poda ci info gdzie szukac.Ciekawe czy taka mocna w gebie bylabys patrzac tej matce prosto w twarz.Liczysz sie tylko TY, TY, TY i twoje zdanie.
    • livia.kalina Re: OIOM 21.10.17, 11:36
      Jeśli jej to pomaga przejść przez traumę to jak można być tak małostkowym, żeby będąc zupełnie zboku, na to narzekać?
      • karme-lowa Re: OIOM 21.10.17, 11:41
        A co Ciebie to obchodzi? Nie chcesz - nie oglądaj.
        Matka najwyraźniej tak radzi sobie z traumą.
        Nie tobie to oceniać.
    • aaa-aaa-pl Re: OIOM 21.10.17, 11:43
      Nie oceniam, nie " obrabiam" - stwierdzam : MNIE to przeraża
      • szalona-matematyczka Re: OIOM 21.10.17, 12:24
        To nie ogladaj jak Cie przeraza!!!!!!
        • solejrolia Re: OIOM 21.10.17, 12:29
          Dokładnie!!!
          • aaa-aaa-pl Re: OIOM 21.10.17, 12:52
            Informacja wyświetliła się u mnie na tablicy (znajoma " polubiła").Nie wchodziłam na profil matki chorego dziecka.
      • edelstein Re: OIOM 21.10.17, 12:38
        To nie ogladaj.Powinnas wiedziec jak sie to robi.
    • solejrolia Re: OIOM 21.10.17, 12:28
      A kto ci dał prawo do oceniania tej matki ?
      Przeraża cie to, to nie oglądaj.
    • kropkacom Re: OIOM 21.10.17, 12:30
      Tak, też mnie przerażają choroby dzieci i ich umieranie. Jednak pewnie nie o to ci chodzi. Jesteś znajomą znajomej czyli dałaś sobie czas aby dotrzeć do tego profilu a teraz opisujesz to na forum. Oczywiście przy założeniu, że to wszystko prawda a nie weekendowy trupi trolling. Po co? Przecież dobrze wiesz, że emaki sobie poużywają.
      • ente2211 Re: OIOM 21.10.17, 12:39
        Tak w kwestii technicznej - nie musiała grzebać po czyimś profilu. Na fb posty mogą wyskakiwać na wallu, nawet jeśli nie jest się czymś znajomym - wystarczy, ze nasz znajomy polubi lub skomentuje
        • kropkacom Re: OIOM 21.10.17, 12:47
          No w każdym razie nadal średnie ekscytowanie jest się tym na anonimowym ale publicznym forum. Równie średnie jak wątek z fotkami pobranymi z czyiś profilów. Oczywiście nadal przy założeniu, że to nie trolling.
        • nathasha Re: OIOM 21.10.17, 12:50
          jesli masz takie ustawienia.
      • aaa-aaa-pl Re: OIOM 21.10.17, 12:58
        Wyświetliło się u mnie!!!!
        • kropkacom Re: OIOM 21.10.17, 13:01
          No wiem, już co forumka wyżej podpowiedziała.
    • woman_in_love to pokazuje, jakie mamy czasy i fajną cywilizację 21.10.17, 14:01
      kiedyś było o wiele gorzej: za zdrowej i prawackiej i konserwatywnej społeczności walono sobie zdjęcia z trupami i dopiero to było przerażajace:

historia.org.pl/wp-content/uploads/2013/10/8432914208_73c8b13f0f_o-300x194.jpg

Artykuł:
      historia.org.pl/2013/10/13/memento-mori-xix-portrety-zalobne-zdjecia/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka