hannah_weaverrr 19.04.23, 08:47 O 19:50 na OIOMIE. Trafiła tam w stanie krytycznym w sobotę. Nie mam siły już płakać. Powiedzcie, że da się żyć po stracie... na razie tego nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
princy-mincy Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 08:57 Współczuję i przytulam. Odpowiedz Link Zgłoś
aluap1980 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 08:58 Bardzo mi przykro i współczuję. To ogromna strata i ból. Podobno czas leczy rany. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:03 Współczuje. Moja mama odeszła 1,5 roku temu (nagle, wyszła na spacer i nie wróciła). Wypłacz się. Po pewnym czasie jest łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:06 Bardzo współczuję. Da się żyć dalej, ale poczujesz to za jakiś czas. Uwierz, da się powiedzieć mama/ tata bez usuwania się ziemi spod stóp. Przyjdzie taki dzień, że pomyślisz o mamie ze spokojem i uśmiechem. Będzie inaczej, ale ten rozdzierający serce ból złagodnieje. Przytulam mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:22 O gama dziękuję napisałaś to, co ja bym napisała. Tak jest, Hannah. Teraz pozwól sobie przeżywać rozpacz i wspominac Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:12 Przykro mi, przyjmij kondolencje 😪 Tak, da się żyć po stracie, ale to nie jest wcale tak szybko. 😪 Dziura w duszy zostaje. Daj sobie przestrzeń na żal i oplakanie straty. Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:44 O, dziura w duszy, tak to właśnie czuję i nazywam. Mocno przytulam autorkę. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 19:15 Kiedy moja zmarla, ktos mi powiedzial "the hole is permanent, but you learn to grow around it", bo tak to wyglada. Bardzo mi przykro i sciskam mocno❤ Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:14 Bardzo mi przykro. Ogromnie współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
lu_na_be Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:18 Współczuję bardzo. Mój tata zmarł prawie trzy lata temu. W pierwszych dniach nie wyobrażałam sobie w ogóle jak może istnieć życie po tym wydarzeniu, pod różnymi względami. Ale istnieje. I rzeczywiście im więcej czasu upłynęło, tym więcej spokoju i radości przynosi myśl o tacie. Wiadomo, tęsknota zostaje, ale nie tak intensywna i naprawdę pozwala szczęśliwie żyć. Pozwól sobie na przeżycie żałoby. To będzie trudny czas. Nie musisz być silna. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:48 Współczuję, przytulam. Daj sobie czas na płacz. Teraz będzie się działo mnóstwo rzeczy organizacyjnych, my czuliśmy się jak w jakimś matriksie, w dzień załatwianie spraw, wieczorem płacz... później będzie o tyle łatwiej, że się uspokoi wokół i będzie czas na płacz, tęsknotę, smutek, wspominanie... Rób tak, jak czujesz, to czego będziesz potrzebowała. Nie ma lepszej i gorszej "metody" na czas żałoby. Z czasem będzie lepiej. Napiszę, choć pamiętam, jak się denerwowałam na takie słowa, bliska mi osoba trafiła na oiom w stanie krytycznym, zmarła w ciągu trzech dni, bliscy nam mówili wtedy, że to lepiej dla niej i dla nas, bo gdyby miała w takim stanie (leżącym, bez kontaktu) zostać wypisana do domu to wszyscy byśmy się tylko męczyli. I w sumie to prawda, bolesna, ale jednak prawda. Ta osoba modliła się o szybką śmierć, bez bycia ciężarem dla najbliższych... Trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:49 Bardzo mi przykro, przytulam. Da się żyć, ale to poczujesz dopiero za jakiś czas. Teraz pozwól sobie na rozpacz i łzy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:51 Bardzo mi przykro. Przytulam. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:52 Wyrazy współczucia. Najtrudniejsze przed Tobą. Z czasem będzie lżej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:52 że da się żyć po stracie Da się. Ale jeszcze nie teraz. Teraz jest czas na płacz i wyrzucanie ton kortyzolu. Przyjmij współczucia Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 09:55 Najgłębsze wyrazy współczucia. Sama to przeżyłam 9 miesięcy temu. Z czasem jest lepiej, ale teraz po prostu daj sobie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:37 Bardzo Ci współczuję. Przeżyłem to samo 40 dni i 7 godzin i 30 minut temu. Mamy powinny żyć wiecznie. Ale niestety tak nie jest. Pierwszy tydzień będzie okropny. Nie hamuj się, płacz. Zasłużyła na to żeby po niej płakać. Później będzie inaczej. Ja nadal nie mogę uwierzyć że jej nie ma. Ale jednocześnie jestem tego świadomy. I jest to tak irracjonalne jakby nagle znaleźć się w Star Treku. Nagle jest się dorosłym. Ja kontra cały świat. Nie ma już nikogo kto by bezwarunkowo pocieszył. Co zostaje? Wspomnienia. Odwiedzam miejsca w których nie byłem kilkadziesiąt lat a które pamiętam z dzieciństwa. Gdy byłem tam z mamą. To ożywia wspomnienia. Często odwiedzam cmentarz i rozmawiam. To trochę koi ranę. Co innego mi pozostaje? Wiem że mnie kochała i wiem jakim chiałaby bym był człowiekiem. I z miłości do niej mogę taki być. Nie przejmuj się radami innych że powinnaś ię wziąć w garść. Rób to na co masz ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:43 Przyjmij wyrazy współczucia. Da się, to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:47 Przyjmij moje serdecznie wyrazy współczucia. Pomalutku, powolutku... Odpowiedz Link Zgłoś
ju_mi Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:48 Współczuję... Po 29 latach mogę napisać, że da się żyć choć nawet teraz jak to piszę łzy mi się cisną do oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 10:51 Bardzo mi przykro, przytulam i współczuję. Da się żyć po stracie, a nawet cieszyć tym życiem. Ale to nie przychodzi szybko, trzeba przejść przez żałobę i zdawać sobie sprawę, że jakaś wyrwa w sercu na zawsze pozostanie. Mój Tatuś odszedł 32 lata temu, gdy miałam 19 lat. Czasem wydaje mi się, że było to wczoraj, czasem, że w poprzednim życiu. Ból po stracie pozostał, ale też poczucie, że przez 19 lat miałam najlepszego tatę pod słońcem i tego żadna siła mi nie zabierze. ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 11:51 Przytulam mocno. Daj sobie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 12:19 Da się. Za dwa dni minie 5 rocznica śmierci mojej Mamy. Ale tęsknota jest ciągle. Przytulam. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Moja mama odeszła wczoraj 19.04.23, 12:24 Wyrazy współczucia. Przytulam. Da się żyć po stracie. Tylko musi minąć sporo czasu. Czas leczy rany. Odpowiedz Link Zgłoś